Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la Comisia juridică, de disciplină și imunități

La solicitarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților și a comisiei JURI a Parlamentului European, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a formulat un punct de vedere privind practica, în plan național, a procedurii ridicării imunității unui actual sau fost membru al guvernului, pentru faptele săvârșite în calitate de ministru.

Pentru o corectă și completă informare, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a prezentat dispozițiile legale și constituționale aplicabile în dreptul românesc și a invocat jurisprudența Curții Constituționale, pentru a răspunde solicitării transmise de comisia JURI a Parlamentului European.
În acest context, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a confirmat faptul că, în dreptul românesc, foștii membri ai guvernului pot fi urmăriți penal, pentru faptele săvârșite în calitatea lor de miniștri, numai după ce Camera Deputaților, Senatul sau Președintele României vor fi cerut urmărirea penală.
Precizările transmise de Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților nu sunt, sub nicio formă, susceptibile să prejudicieze aplicarea articolul 9 din Protocolul 7 al TFUE, care poate fi implementat doar de către Parlamentul European. De altfel, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a procedat la formularea unui răspuns care viza o solicitare expresă referitoare la practica juridică în materie de imunități din România.
Este regretabil faptul că, ulterior, opinia exprimată de Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a fost excesiv politizată, iar comentariile făcute pe seama ei nu au ținut cont nici de conținutul solicitării venite de la Parlamentul European, nici de conținutul scrisorii oficiale trimise Parlamentului European, și nici de obligația fiecărui oficial român de a veni în întâmpinarea solicitărilor partenerilor noștri în mod corect argumentat și fundamentat în baza documentelor oficiale.
Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților își exprimă încă o data regretul pentru informațiile defăimătoare apărute în spațiul public cu privire la opinia sa din data de 15 aprilie 2015 și ține să-și reasigure partenerii europeni de întreaga deschidere pentru colaborare, în vederea clarificării unor teme de interes comun. Asigurăm, în acest context, că nu dorim în niciun fel să ne opunem sau să obstrucționăm demersurile legale inițiate de Parlamentul European și Parlamentul României în scopul înfăptuirii justiției.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 martie 2024, 1:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro