Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Oana Bulai (Grupul parlamentar al PSD)
Rata crescută a abandonului școlar, o consecință gravă a pandemiei!

Abandonul școlar este un fenomen greu de eradicat. An de an, sute de copii renunță la școală din diferite motive. Unele țin de mediul familial, de dificultățile materiale, intrarea pe piața muncii, dezorganizarea familiei care atrage după sine dificultăți materiale.

Pandemia de Covid-19 a accentuat într-un mod alarmant rata abandonului școlar. Peste 15 la sută dintre elevii români au renunțat la școală în primul an al pandemiei, când cursurile s-au desfășurat în bună parte online, iar România, în special în mediul rural, nu era pregătită pentru asta. În mediul rural, rata de abandon școlar a fost de 26 la sută în 2020.
Rata abandonului școlar situează țara noastră la finalul clasamentului european. Această rată de peste 15 % în 2020 reprezintă un procent de 8 ori mai mare decât în alte state europene. În țări apropiate de noi, rata abandonului școlar este mult mai mică, spre exemplu în Croația, unde incidența abandonului școlar este de 2,2%, sau în Grecia, unde procentul este de 3.8%
Avem o problemă majoră, nu numai în comunitățile rurale, ci și în cele urbane. Este una dintre provocările pe care sistemul nostru de educație trebuie să le rezolve în cel mai scurt timp.
Statele membre UE și-au stabilit ca obiectiv reducerea ratei abandonului școlar prematur la sub 9% la nivelul UE până în 2030. În acest sens, Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o șansă uriașă pe care o avem pentru a reduce acest fenomen.
La nivelul țării noastre a fost adoptat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), care va beneficia de o finanțare de 543 milioane de euro. Acest program este o componentă nerambursabilă din PNRR. Peste 3.000 de școli, considerate cu risc mare de abandon școlar, vor primi bani pentru a reduce cât mai rapid posibil acest fenomen.
Tinerii sunt resursa cea mai importantă a României. Ei sunt motorul dezvoltării țării noastre. Tocmai de aceea avem obligația de a identifica modalități prin care aceștia să nu fie nevoiți să renunțe la școală.
Educația trebuie să devină rezultatul unui parteneriat între școală, familie și Guvern. În același timp, în acest parteneriat, trebuie să fie inclusă și comunitatea locală, administrația locală, pentru că nu se mai pot elabora politicile de educație doar într-un birou, la minister, fără să se țină cont de soluțiile de care au nevoie cetățenii.
Reușita PNRR în domeniul educației reprezintă acordarea unei șanse la un viitor mai bun tinerilor din România!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 23 aprilie 2024, 17:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro