Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primită de la doamna deputat Oana Bulai (Grupul parlamentar al PSD)
PSD este alături de fermierii români!

De fiecare dată când s-a aflat la guvernare, PSD dovedit că are soluții pentru micii producători din zona de agricultură. Și acum, încă din momentul intrării la guvernare, PSD a căutat modalități prin care să îi susțină pe agricultori. După doi ani dificili, agricultura trebuie să primească atenția cuvenită.

Nu o dată am auzit de la fermierii din Neamț următoarele cuvinte: „Întotdeauna când a fost PSD la putere ne-a fost mai bine. Am fost sprijiniți, producătorii și ei. Aveam parte de înțelegere. Sperăm ca acum, după ce PSD a revenit la guvernare să țină seama de problemele noastre și să acorde o atenție mai mare agriculturii, pentru că pământul pe care noi îl lucrăm ne pune mâncare pe masă”.
La câteva luni de la intrarea la guvernare, proiectele asumate de PSD în programul de guvernare încep să prindă contur.
Guvernul României a avizat pentru acest an două programe necesare pentru susținerea sectorului agricol, în forma agreată împreună cu fermierii. Vorbim de programul Tomata și de cel privind susținerea producției de legume în spații protejate, pentru anul 2022.
Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 va avea un buget de 225 milioane lei. Se va acorda suma de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie și 15 octombrie – 9 decembrie și 1000 euro/beneficiar pentru producția de ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valorificate în perioada 15 octombrie - 9 decembrie. În același timp, pentru programul de susținere a usturoiului românesc a fost alocat un buget de 22,2 milioane de lei. Se va acorda suma de 3000 euro/cultură/ha/beneficiar pentru producția de usturoi valorificată în perioada 1 iunie – 21 decembrie.
De asemenea, Guvernul a aprobat continuarea și în 2022 a subvenționării prețului motorinei utilizate în agricultură. Mai mult, a fost reluată plata la timp a subvențiilor și a ajutoarelor de stat cu care deja i-am obișnuit pe agricultori.
Mai mult, programul Rural Invest, un program de garanții pentru cei care lucrează în domeniul agricol este unul care ne dorim să funcționeze și să aducă beneficii cât mai curând. Rural Invest se încadrează în sfera celor patru programe pe care PSD le-a gândit înainte de a intra la guvernare, împreună cu Consiliul Național al IMM-urilor, dar și cu fermierii români. El vizează acordarea unor garanții de stat în valoare de până la 50 la sută din creditul pe care fermierii îl accesează.
Prin intermediul programului RURAL INVEST se asigură capital de lucru, refinanțarea creditelor fermierilor, achiziția de terenuri agricole, automatizare si retehnologizare pentru industria alimentară, capital pentru asigurarea independentei energetice a fermelor si unităților de producție
Ministrul PSD al Agriculturii Adrian Chesnoiu acționează pentru binele fermierilor, nu contra lor. Dacă îl mai țineți minte pe ministrul Oros, care acum s-a refugiat politic în tabăra dlui Orban, acesta anula programele de sprijin pentru agricultorii români. În timp ce viziunea dlui Oros era de a închide piețelor agricole în România, cea a PSD este tocmai de a sprijini micii producători locali.
Agricultura este despre oameni, despre bunăstare economică și despre viitor, motiv pentru care trebuie sprijinită cu viziune și hotărâre. Domeniul agricol are nevoie de o abordare strategică, pentru creșterea eficienței și pentru valorificarea oportunităților de dezvoltare existente. România este obligată, în contextul crizelor actuale, energetică și economică, să își sprijine producția internă de alimente și servicii, astfel încât să evite falimentul comunităților rurale.
PSD a demonstrat că este alături de fermierii români, o categorie extrem de importantă, oameni care susțin economia României în orice condiții și care au nevoie de un sprijin clar pentru a putea să își susțină micile afaceri. Agricultura românească nu trebuie lăsată nici un moment deoparte, ci dimpotrivă. Iar social democrații au arătat de fiecare dată care sunt prioritățile românilor.
În calitate de parlamentar de Neamț am încercat, alături de colegii consilieri locali din PSD Roman, să venim în sprijinul micilor producători din zona noastră. Însă, e doar o mică parte. Obiectivul nostru, al PSD, este acela de a susține producătorii locali, consumul de produse din gospodăria țărănească. De asemenea, este foarte important să încurajăm adoptarea la nivel local de soluții pentru sprijinirea fermierilor. Este de datoria noastră a tuturor să ne asigurăm că producătorii, care muncesc de dimineața până seara în ferme, au condiții pentru valorificarea muncii lor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 aprilie 2024, 2:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro