Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, domnul deputat Adrian Oros (Grupul parlamentar al PNL)
Incompetența, nepăsarea si interesele conducerii actuale ale ANSVSA produc consecințe deosebit de grave pentru economia românească

Pesta Porcină Africană (PPA) a fost diagnosticată recent in mai multe țări europene (Polonia, Letonia, Ungaria, Lituania, Cehia si Italia), unde autoritățile veterinare, prin profesionalismul cu care au acționat, au reușit să reducă la minimum pierderile economice cauzate de evoluția acestei boli.

Din cauza neseriozității si incompetenței cu care a gestionat controlul si eradicarea maladiei actuala conducere a ANSVSA, România riscă să piardă în următorii ani aproximativ 500 milioane de euro, prin restricțiile la export. Rezultatul este devastator pentru crescătorii de porcine dar si pentru cei care activează în industria cărnii de porc.
Deși anul trecut a fost diagnosticată PPA în Satu-Mare, iar in perioada 10.06.-20.06.2018 au fost confirmate 129 de noi focare in gospodării ale populației din judetul Tulcea, Comandamentul Național de Combatere a Bolilor a fost convocat abia în data de 28.06.2018, după ce boala a fost depistată într-o fermă comercială de 45.000 de porcine, iar statele partenere au anunțat că sistează importul de carne si produse din carne de porc din România.
În loc să asigure din timp planul de măsuri pentru controlul, combaterea si eradicarea bolii, pentru a evita răspândirea ei și a reduce la minimum pierderile, în toată această perioadă, conducerea ANSVSA avea alte preocupări. În perioada 5-10 iunie 2018, presedintele ANSVSA a făcut o excursie în China pentru o conferință, iar in 25 iunie a convocat și a participat la Comandamentul de Sezon Estival 2018 (acțiune importantă, dar la care puteau participa si alți reprezentanți din conducerea ANSVSA, ținând cont că este o activitate de rutina care se desfășoară în fiecare an).
La aceasta oră, in ANSVSA nu se știe cine răspunde de gestionarea PPA, deși în anii trecuți s-au făcut instruiri si simulări pe bani mulți.
Pentru incompetența si neseriozitatea de care dă dovada președintele ANSVSA, domnul Geronimo Brănescu, pentru că prin toate acțiunile intreprinse de când conduce ANSVSA a adus grave prejudicii profesiei de medic veterinar, a pus în pericol sănătatea publică și a afectat exporturile și comertul intracomunitar, solicit doamnei Viorica Dancilă să ceara voie domnului Dragnea să-l demită de urgență!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 decembrie 2021, 18:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro