Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, domnul deputat Ioan Munteanu (Grup PSD)

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților s-a reunit marți, 11 aprilie, începând cu ora 13.00 .

Pe ordinea de zi a lucrărilor comisiei a fost înscris pentru dezbatere, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2016 pentru modificarea Legii nr.289/2002 privind perdelele forestiere de protecție.
Proiectul de act normativ luat în dezbatere, în regim de urgență, va permite realizarea perdelelor forestiere de protecție ca lucrări de interes național, cu asigurarea unei drepte și prealabile despăgubiri în favoarea proprietarilor de terenuri suspuse exproprierii pentru cauză de utilitate publică, în conformitate cu prevederile Legii nr.255/2010.
Prin modificările aduse legii, realizarea perdelelor de protecție se face de către Regia Națională a Pădurilor, în calitate de autoritate contractantă, iar finanțarea se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de ameliorare, din fonduri externe nerambursabile și din Fondul de mediu.
Prin urgentarea acestor măsuri va crește suprafața forestieră a țării prin împădurirea terenurilor degradate și prin crearea de perdele forestiere de protecție în special împotriva înzăpezirilor, protecția localităților și a diverselor obiective economice.
O soluție eficientă pentru rezolvarea provocărilor generate de încălzirea globală, deșertificare și criza alimentară o constituie extinderea suprafețelor ocupate cu vegetație forestieră.
Pentru soluționarea celor două provocări, respectiv încălzirea globală și criza alimentară, cea mai indicată cale de majorare a suprafețelor ocupate cu vegetație forestieră o constituie realizarea Sistemului Național al Perdelelor Forestiere de protecție. Acțiunea în sine face parte din reconstrucția ecologică a geosistemelor.
De ce reprezintă perdelele forestiere de protecție o soluție viabilă, și nu împăduririle masive pe suprafețe mari? Răspunsul este dat de necesitatea rezolvării celor două provocări, respectiv încălzirea globală și criza alimentară.
Sistemul Național al Perdelelor Forestiere de Protecție, atât în țara noastră, cât și la nivel global, trebuie să contribuie la majorarea suprafețelor ocupate cu vegetație forestieră, care au rol primordial în prevenirea și combaterea modificărilor climatice, pe de o parte, iar, pe de altă parte, contribuie în mod decisiv la creșterea producției agricole, și astfel, la prevenirea crizei alimentare.
Proiectul de lege a fost adoptat cu modificări și completări în unanimitate de voturi.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 16:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro