Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 13, 2024
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.27/06-03-2024

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
12-11-2024
12-11-2024
11-11-2024
05-11-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2024 > 13-02-2024 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 13, 2024

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8.34.

Lucrările ședinței au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Lucian Nicolae Bode, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Alfred-Robert Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Cristian Buican și de domnul deputat Ovidiu Victor Ganț, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Bună dimineața!

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă prima parte a ședinței noastre de astăzi, 13 februarie 2024, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

 
Viorel Salan - declarație politică intitulată Legile apărării, prioritate absolută pentru Parlamentul României;

Și îl invit la cuvânt, din partea Grupului parlamentar al PSD, pe domnul Viorel Salan.

Domnule deputat, vă rog.

 

Domnul Viorel Salan:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

Declarația mea politică de astăzi am intitulat-o "Legile apărării, prioritate absolută pentru Parlamentul României".

În cursul săptămânii trecute, senatorii și deputații membri ai Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlamentul României, ne-am întâlnit cu conducerea Ministerului Apărării Naționale.

Scopul discuțiilor a reiterat faptul că armata rămâne pilonul principal al apărării naționale. S-a reamintit calitatea României de membru cu drepturi depline al Alianței Nord Atlantice, care este alături de noi. A fost evidențiat, de asemenea, caracterul defensiv al acestei alianțe, aprobat la Summit-ul de la Varșovia din 2016, prin consolidarea posturii de descurajare și apărare colectivă.

De asemenea, am pus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare și consolidare a capacităților de producție ale industriei naționale de apărare. Am constatat că România a investit și investește masiv în dotarea cu tehnică de vârf, pentru a fi compatibilă cu toate țările partenere membre NATO.

Este, de asemenea, impresionant faptul că Ministerul Apărării Naționale s-a implicat în modernizarea forțelor armate române.

Totodată, în momentul de față, suntem în plin proces legislativ pentru a compatibiliza și partea de efective umane, ca să fie în concordanță cu nivelul dotării cu tehnică de luptă a armatei.

Reprezentanții ambelor instituții, Parlament și Guvern, am convenit asupra modalităților concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate.

Toate legile stabilite de comun acord în cursul acestui dialog instituțional reprezintă urgențe legislative și urmează să fie dezbătute și aprobate de către Parlamentului României, în 2024.

În acest moment, regiunea Mării Negre este de o importanță capitală pentru pacea și stabilitatea întregii lumi. Este o rută vitală de tranzit comercial și energetic între Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, ceea ce o impune ca un centru economic și nod strategic în această zonă.

România, ca parte a Uniunii Europene, ca parte a NATO, poate contribui decisiv la asigurarea securității și pentru restul regiunii.

Desigur, însă, strategia de apărare trebuie să cuprindă nu doar prezența militară, ci și diplomație și investiții economice.

Avem această certitudine - pe harta regiunii Mării Negre, România este principalul pilon de stabilitate și poate deveni cea mai importantă țară în constituirea unui sistem de securitate eficient în această parte a lumii.

Viorel Salan, deputat al PSD de Hunedoara.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Viorica Sandu - declarație politică având ca subiect Dosarul Roșia Montană;

O invit la cuvânt, din partea Grupului parlamentar al PSD, pe doamna deputat Viorica Sandu.

 

Doamna Viorica Sandu:

Bună dimineața!

Stimate colege,

Stimați colegi,

În mai puțin de o lună vom afla dacă și cât va trebui să plătească despăgubiri România în procesul cu Gabriel Resources, în dosarul Roșia Montană.

Aproape toți juriștii cu care am discutat și pe care i-am citit în media susțin că vom fi obligați să achităm între două și șase miliarde de dolari. La pierderi trebuie să mai adăugăm și costurile avocaților care au reprezentat statul român în ultimii aproape zece ani, în acest proces.

Dosarul Roșia Montană este o nouă dovadă de incompetență și iresponsabilitate din partea unor politicieni români. Un partid parlamentar a fost constituit pe baza acestui scandal. Cu un narativ populist, Guvernul Cioloș a sfidat angajamentul asumat de România, deși a fost informat de toate instituțiile implicate că riscăm să pierdem o sumă importantă de bani dacă înscriem Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO. Să își construiască o imagine de activist de mediu și erou al națiunii a fost mai important decât prejudiciile aduse statului român.

Aceeași strategie a avut-o și Ludovic Orban atunci când a ajuns prim-ministru și a anulat toate demersurile Guvernelor Partidului Social Democrat de a găsi o rezolvare care să nu ne ducă în instanță.

În mod deloc surprinzător, vorbim despre aceleași partide și personaje care au îndatorat țara și în pandemie, când au cumpărat vaccinuri pentru încă o generație.

În ceea ce ne privește, indiferent de verdictul de la Washington, Partidul Social Democrat va face tot posibilul pentru a le arăta românilor cine sunt vinovații și pentru a-i face pe aceștia să plătească.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că toate documentele din Guvernul României și din ministere vor fi date publicității. Cred că e un demers necesar, în special într-un an electoral atât de important pentru țara noastră.

Atunci când merg la vot, cetățenii trebuie să știe cine sunt și ce au făcut cei care le cer acum, din nou, încrederea pentru următorii patru ani.

Vă mulțumesc.

Deputat de Galați, Viorica Sandu.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Florian-Claudiu Neaga - declarație politică intitulată Sistemul Informatic Unic Integrat trebuie reformat și securizat în fața atacurilor cibernetice;

Îl invit la cuvânt pe domnul deputat Florian-Claudiu Neaga.

Vă rog.

 

Domnul Florian-Claudiu Neaga:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

"Sistemul Informatic Unic Integrat trebuie reformat și securizat în fața atacurilor cibernetice"

În urmă cu doar două zile, sistemul de sănătate din țara noastră a fost ținta unui amplu atac cibernetic, care a afectat unul dintre furnizorii de servicii și soluții IT pentru un număr de 18 spitale din țară, din București, cât și din alte orașe ale României.

Ca urmare a acestui atac asupra Sistemului informatic Hipocrate, nu au avut de suferit doar spitalele menționate, ci întreaga rețea de sănătate din țara noastră, având în vedere faptul că una dintre măsurile de precauție adoptate a fost deconectarea unităților sanitare de la sistemul SIUI, măsură care a îngreunat desfășurarea activității și a serviciilor medicale, timpul de așteptare crescând în această perioadă, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

În această perioadă, atât Ministerul Sănătății, cât și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, au depus și depun eforturi pentru recuperarea datelor, cât și restabilirea, în condiții de siguranță, a accesului la Sistemul Informatic Unic Integrat.

În acest context, doresc să transmit aprecierea față de toți colegii care în acest moment își desfășoară activitatea cu greutate, validând datele pacienților în afara programului normal de lucru. Această situație reprezintă o dovadă a dedicării cadrelor medicale față de actul medical și față de pacienții care au de suferit de fiecare dată atunci când serviciile medicale sunt întârziate sau îngreunate de acești factori externi.

În același timp, consider că este datoria Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să identifice cu celeritate o soluție tehnică care să optimizeze Sistemul Informatic Unic Integrat și care să asigure operabilitatea serviciilor medicale în timp real, la nivelul întregii țări, și care, nu în ultimul rând, să conducă la eficientizarea timpului pe care un medic îl pierde din cauza soluției digitale actuale, timp ce ar putea fi direcționat către tratarea unui număr mai mare de pacienți.

De asemenea, consider oportun ca reformarea Sistemului Informatic Unic Integrat să își atingă cu adevărat funcționalitatea și să confere posibilitatea stocării dosarului medical al pacientului, cuprinzând analizele biologice, imagistica, schemele de tratament, istoricul rețetelor eliberate, a recomandărilor de dispozitive medicale, a biletelor de trimitere, precum și o evidență clară a zilelor de concediu medical efectuate de un pacient, într-o anumită perioadă, fără a mai fi nevoie ca medicul să solicite pacientului adeverință de la angajator, la fiecare acordare a unui concediu medical.

O astfel de reformare a Sistemul Informatic Unic Integrat ar genera o creștere a importanței cardului național de asigurări de sănătate, oferind informații relevante despre pacient, în timp real, la orice consultație medicală, dar mai ales în situațiile de urgență, când timpul de acțiune și decizie a cadrelor medicale este limitat.

În încheiere, salut demersul Colegiului Medicilor pentru apelul ferm formulat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și îmi exprim convingerea că Ministerul Sănătății și celelalte instituții responsabile vor debloca situația actuală în cel mai scurt timp, și serviciile medicale se vor relua la parametrii optimi, iar pe viitor măsurile de securitate și protecție a datelor vor fi eficientizate.

Deputat Florian Neaga.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică având titlul Patriotismul, important ieri, dar important și astăzi, și mâine;

Continuăm cu Grupul parlamentar al PNL.

Îl invit la cuvânt pe domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe.

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Patriotismul, important ieri, dar important și astăzi, și mâine".

Probabil cel mai benefic, cel mai sănătos sentiment, care reușește să coaguleze o națiune și să aducă aproape oameni diverși, oameni cu opinii diferite, oameni cu viziuni asupra vieții separate și oameni care au origini diferite și diverse, îl reprezintă patriotismul.

Patriotismul reprezintă simțul atașamentului pentru țară, înseamnă o iubire pozitivă și benefică pentru țară, pentru națiune.

Patriotismul se naște din cultură, din conștiință, din educație și din experiența istorică pe care oamenii au parcurs-o împreună, de-a lungul secolelor și de-a lungul timpurilor.

Cred că astăzi, când în Europa și în lume vedem o confuzie tot mai mare între populism, extremism aș spune, în unele situații, și patriotismul autentic, este foarte important să înțelegem care este dimensiunea reală a patriotismului ca sentiment creator, ca și valoare care reușește să aducă împreună cele mai bune și mai sănătoase energii ale unei națiuni.

Patriotismul se întemeiază pe virtute, patriotismul se întemeiază pe valori, pe demnitate, pe respect și pe aprecierea a ceea ce reprezintă personalismul.

Cred că întotdeauna atunci când pornim la o construcție care implică un efort național nu putem neglija ceea ce înseamnă patria, nu putem neglija ceea ce înseamnă trecutul care ne unește, nu putem neglija ceea ce înseamnă acele valori spirituale, morale, culturale, care ne pot face mai puternici, atunci când suntem împreună și atunci când avem o unitate de idei și de acțiune.

Niciodată patriotismul nu îndeamnă la ură, nu îndeamnă la separatism, nu îndeamnă la segregare.

Patriotismul se naște din valori, patriotismul se naște din principii și patriotismul are la temelia sa o puternică armătură morală.

Așadar, a-ți iubi țara, a-ți face datoria acolo unde ești, unde lucrezi, unde-ți desfășori activitatea, în comunitate, în familie, a-ți face datoria față de națiunea ta în momentele grele și a fi gata de sacrificiu pentru țara ta, reprezintă poate cel mai nobil sentiment pe care îl putem întâlni noi, oameni adesea cu vederi diferite și adesea cu opțiuni care pot fi separate.

Așadar, a fi patriot este un lucru nobil, este o virtute și în același timp, în timpuri grele, este o datorie.

Să privim, iată, spre exemplu, la patriotismul cu care ucrainenii își apără țara în fața agresiunii rusești.

Să privim la patriotismul care a creat România Mare, iar nu la curentele populiste, curentele gregare, curentele care încearcă să aducă în prim plan ceea ce ne separă, iar nu ceea ce ne unește.

Patriotismul poate face cu adevărat România puternică, România în care cu toți, uniți împreună, indiferent de cum gândim și care sunt originile noastre, să putem consolida și construi cu adevărat o națiune puternică pentru viitor.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Marian Crușoveanu - declarație politică intitulată Proiectul liberal de infrastructură rutieră [Alternativa Techirghiol, drumul expres spre litoralul românesc] a primit aprobarea finală;

Domnul deputat Marian Crușoveanu? Nu este prezent.

Domnul deputat Corneliu-Mugurel Cozmanciuc? Nu este prezent.

Mergem mai departe. (Vociferări.)

Scuze! Mă uitam în dreapta.

Vă rog.

 

Domnul Marian Crușoveanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația politică pe care vreau s-o susțin astăzi se intitulează "Proiectul liberal de infrastructură rutieră «Alternativa Techirghiol, drumul expres spre litoralul românesc» a primit aprobarea finală".

Țin, pe această cale, domnule președinte de ședință, să vă mulțumesc, în numele constănțenilor, pentru ajutorul dat la realizarea acestui proiect foarte important pentru județul Constanța.

Stimați colegi,

Litoralul românesc rămâne una din destinațiile cele mai căutate pentru recreere, distracție și relaxare pentru toți românii.

Doresc să vă anunț că, în curând, accesul către litoralul românesc va deveni mai sigur, mai rapid și mai confortabil.

Proiectul major de infrastructură rutieră destinat județului Constanța, cunoscut sub denumirea "Alternativa Techirghiol", a primit aprobarea decisivă din partea Guvernului României.

Investițiile în dezvoltarea infrastructurii sunt cruciale pentru România. Astfel, "Alternativa Techirghiol, drumul expres spre litoralul românesc" este unul din proiectele susținute puternic de Partidul Național Liberal. Acesta va avea un impact major asupra siguranței rutiere și va contribui la stimularea creșterii economice, generarea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții în comunitățile locale.

În acest sens, doresc să subliniez importanța majoră a acestui drum nou creat pentru dezvoltarea durabilă a regiunii și consolidarea poziției județului Constanța ca un centru economic și turistic de importanță vitală pentru România.

Această inițiativă va oferi o rută modernă, rapidă și sigură care va conecta țara noastră cu stațiunile de pe litoralul Mării Negre.

Drumul rapid "Alternativa Techirghiol" este un proiect extrem de complex, astfel că pe o distanță de 30,5 km sunt 31 de pasaje sau viaducte, dar și noduri rutiere. Acesta va asigura o legătură rapidă către sudul litoralului, care va îmbunătăți semnificativ infrastructura de transport din zonă și va avea:

- 30,5 km lungime de traseu;

- două benzi de circulație pe sens;

- 31 de structuri, printre care poduri, pasaje, viaducte, inclusiv realizarea unui nou pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră;

- 5 noduri rutiere;

- spații de servicii și parcări;

- 85 de hectare de perdele forestiere;

- centru de întreținere și coordonare.

Doamnelor și domnilor deputați,

Prin "Alternativa Techirghiol", suntem hotărâți să construim nu doar o autostradă, ci și să deschidem noi perspective pentru dezvoltarea economică și socială a întregii zone.

Drumurile nou construite reprezintă întotdeauna un catalizator care generează noi oportunități pentru comunitățile locale.

Sunt profund convins că susținerea investițiilor în extinderea infrastructurii rutiere nu reprezintă, pentru noi, liberalii, doar un angajament față de prezent, ci constituie și o investiție strategică într-un viitor mai prosper, mai sigur și mai interconectat pentru noi toți.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc și eu.

 
Radu Tudor Ciornei - declarație politică având titlul Comasarea lăcomiei;

Continuăm lista cu Grupul parlamentar al USR.

Îl invit la cuvânt pe domnul deputat Radu Tudor Ciornei.

 

Domnul Radu Tudor Ciornei:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Comasarea lăcomiei".

În toată zarva mediatică a ultimei luni, în mod incontestabil cuvântul anului este "comasare".

Chiar dacă inițial a fost adus în spațiul public atașat de datele alegerilor din acest super an electoral, acest cuvânt este acum pe buzele tuturor românilor ce au tangențe cu politica dâmbovițeană. Această manevră politică, la limita gri a legii, îmbrăcată de către trompetele roșii și galbene, deopotrivă, în cuvinte meșteșugite precum "economie", "grijă față de popor", "epuizare electorală" sau "protecția votanților", favorizează clar doar partidele ce au acum un număr mare de primari cleptocrați, în stare să fure, odată cu voturile pentru primărie, și pe cele pentru alegerile europarlamentare, prevenind astfel un început de campanie dezastruos pentru liberalii de mucava, ce sunt de fapt chelnerii "ciumei roșii".

Această comasare are, de fapt, la bază, comasarea prealabilă a lăcomiei cleptocratice a celor care ne jefuiesc, ne mint și ne umilesc de peste 30 de ani. Ei și-au comasat deja disprețul față de popor și minciunile, prin această alianță nefirească, împotriva bunului-simț politic, mai ales tabăra liberală care jura, prin vocea fermă a leneșului de la Cotroceni, să facă tot ce poate să stopeze Peee...Seee...Dee.

Na, că i-ați oprit !

I-ați oprit, i-ați pus să stea la masă cu voi, ați zâmbit încurcați ca niște zarzavagii prinși că nu au dat corect restul, v-ați comasat sinecurile, v-ați comasat fără rușine, precum primarul din orașul meu, rudele, amantele și nepoții, cumetrii, finii și vecini de pe ulițele pe care ați copilărit. V-ați comasat nesimțirea cu care promiteți de 3 decenii autostrăzi și spitale, educație și infrastructură. Ba chiar, acum, când primim bani din PNRR-ul conceput de USR, v-ați comasat lenea și nepăsarea care au dus la pierderea a câtorva bune miliarde de euro.

În loc să comasați instituții obeze, supradimensionate, UAT-uri redundante, fabrici de sinecuri, acum ne oferiți zâmbind calp alegeri suprapuse, ca să puteți evita dezastrul.

Trag totuși o mică speranță, că, din celulele de lux din penitenciare, în care unii veți sta ca la facultate, câte doi în cameră, să fiți comasați câte 6 sau 8, pentru a vă împărtăși poveștile de vitejie hoțească, în nopțile lungi de iarnă, între două cărți scrise cu patos și talent, cum numai politicienii români știu să scrie în închisoare.

Vă mulțumesc.

Radu Ciornei, deputat al USR de Suceava.

 
Adrian Giurgiu - declarație politică pe teme de actualitate;

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Continuăm.

Domnul deputat Brian Cristian? Nu este.

Domnul deputat Adrian Giurgiu?

Vă rog.

 

Domnul Adrian Giurgiu:

Vă mulțumesc.

Nu vă este rușine, vouă din PSD și PNL, să vă certați pe ciolan, când părinții copiilor cu cancer au mai puțini bani în buzunar din cauza voastră?

Când bătrânii nu mai au bani nici să ia legume din piață?

Pare că nu vă este. Că tot auzim de negocieri pe comasări de o săptămână încoace.

Aș vrea să vă văd certându-vă pe care taxe aberante să le eliminați mai repede. Doar că la furtul românilor sunteți mână în mână și ați dovedit asta de doi ani încoace.

Vă certați doar pe Ciolac..., pe ciolan, și pe cum îndoiți democrația din România, ca să vă avantajeze propriul partid. Pentru că asta înseamnă comasarea alegerilor: încă un furt care ne costă foarte scump pe toți.

Vă certați, în spatele ușilor închise, pe împărțirea candidaturilor la președinție și primăriile marilor orașe.

Mie mi-ar fi rușine să defilez în vreo campanie cu Ciucă sau Ciolacu, două soluții necâștigătoare pentru România. Atât falsul revoluționar, cât și primul special al țării ar trebui să rămână fără funcții, în 2024.

Ați furat destul și a venit vremea să vină oameni responsabili la Cotroceni, în Guvern și în primării, care să strângă după mizeria făcută de voi.

Cât voi furați lumina reflectoarelor cu certuri de grădiniță - care dintre Ciucă și Ciolacu merită mașinuța prezidențială, a venit și UDMR cu un tun în Parlament. Au depus un proiect pentru lungirea mandatelor primarilor la 5 ani. Cică vor "stabilitate" în țară. Imediat o să vrea mandate pe viață, ca să scăpăm mai ieftin la alegeri.

De fapt, vor stabilitate pentru baroni și furăciuni. Atât.

Dacă celor de la UDMR, cât și Coaliției, le-ar fi păsat ce se întâmplă în teritoriu, ar fi votat alegerile în două tururi pentru primari și apoi nu s-ar mai fi atins de alegeri. Doar că proiectul pentru două tururi, depus de USR, stă blocat de 5 ani în Parlament. Am depus acest proiect pentru lărgirea democrației și pentru ca primarii să aibă cu adevărat legitimitate.

Voi faceți exact opusul, din Parlament și din Guvern. Mai aveți și tupeul să ne mințiți că Belgia și Irlanda comasează la fel ca voi. Fals! Adevăratul exemplu vine de la Est. Vor să ne transforme, pe modelul rus sau belarus, unde alegerile nu contează.

Sunteți disperați și românii plătesc acum pentru disperarea voastră.

Alianța Dreptei Unite are oameni capabili și integri care sunt în stare să lupte pentru economie și să lupte pentru ca România să intre cu adevărat în Schengen.

Nu puteți comasa cât pot oamenii onești să voteze și cu ajutorul lor vă trimitem acasă, alături de Iohannis.

Deputat al USR de Mureș, Adrian Giurgiu.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc.

 
Mircia Chelaru - declarație politică intitulată Iată cum se pot răstălmăci declarațiile militarilor;

Continuăm cu Grupul parlamentar AUR.

Îl invit la cuvânt pe domnul deputat Mircia Chelaru.

 

Domnul Mircia Chelaru:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea politică se intitulează "Iată cum se pot răstălmăci declarațiile militarilor".

În ultimele zile, atenția opiniei publice a fost captată, prin intermediul media, mai ales, de diferite analize, de anumite emisiuni, păreri pro și contra, unele mai acide, altele mai paternaliste asupra declarației-interviu pe care a dat-o șeful Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiță.

Din declarații au rezultat unele aspecte legate direct de profilul, stadiul și mai ales necesitatea angajării discuțiilor sănătoase pe tema apărării naționale.

Lăsând la o parte insinuările reporterei cu privire la apartenența la valori pro-occidentale sau nu, a unor cetățeni în uniformă, în funcție de care ar trebui să facem o sortare a cetățenilor acestei țări, răspunsurile generalului Vlad Gheorghiță au căpătat o conotație de alertă târzie, pentru că alerta timpurie în Sistemul Național de Apărare s-a dat de mult.

În fapt, a atras atenția asupra unor disfuncții și vulnerabilități legislative, funcționale, de organizare, chiar de dotare și că, la ora actuală, Sistemul Național de Apărare interinstituțional, suferă de unele nesincronizări, defazări, dar mai ales incapacități de a răspunde actualelor provocări.

Generalul Gheorghiță a fost pus la zidul infamiei de către unii - vezi, Doamne! - că isterizează societatea, alertează inutil populația și ne face să credem că bate războiul la ușă.

Războiul nu bate la ușă, domnilor, războiul este în casa noastră deja!

Războiul nu înseamnă neapărat căderea unei bombe pe podul de pe Dâmbovița. El este subversiv într-o multitudine de forme la fel de criminale și la fel de odioase asupra societății.

Faptul că este necesară introducerea unor legi rapide în Parlament este o realitate. Nu poți să stai cu Legea apărării din 1991, constituită pe modelul geopolitic de la acea vreme, când noi, astăzi, suntem în schimbare de paradigmă doctrinară. Se schimbă doctrina în totalitate. Modelul și tipul de acțiune, fizionomia războiului, construcția forțelor, organizarea lanțului de comandă și control, stabilirea cu exactitate a responsabilităților națiunilor gazdă și modelul de proiectare a forțelor Alianței sunt deja cu totul altceva față de acum 20 de ani.

Trebuie să intrăm într-o altă logică a zilei prezente și a celei viitoare.

Acestea sunt aspectele pe care generalul Vlad Gheorghiță le-a scos în evidență. Dar, la neștiutori, nu ai ce să le faci!

Din acest punct de vedere, într-adevăr, confirm și recomand ca necesitate și vom fi, cei din AUR, cei mai fervenți susținători ai acestui proces, pentru regândirea și reconfortarea Sistemului Național de Apărare, astfel încât acesta să aibă o acoperire legală. Legea apărării trebuie regândită.

Totodată, este nevoie de reluarea imediată a Legii privind pregătirea populației pentru autoapărare, conversia întregii economii naționale, revederea potențialului național pentru a evalua câtă economie autohtonă mai avem în evidență și în subordine suverană, capabilă să se convertească rapid la producția de război. Or, lucrurile acestea nu au primit încă răspuns.

Vă rog să luați intervenția mea ca și un avertisment asupra faptului că, negândit la timp, eroarea de analiză, managementul deficitar instituțional asupra a ceea ce înseamnă resursă continuă de securitate pentru apărarea României, pot genera pe mai târziu consecințe catastrofale.

Și dacă așa stau lucrurile, tot ceea ce am spus până acum nu este pro domo să îl apăr pe șeful Statului Major al Apărării, că o poate face și singur, este pro domo de a trage un avertisment că cei care suntem conștienți încă aici, și în acest Parlament, de această stare, suntem necondiționat alături de Armata României.

Deputat Mircia Chelaru, deputat de Argeș.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc.

 
Mihai Ioan Lasca - declarație politică având titlul Distrugem România ca să reconstruim Ucraina!;

Continuăm seria intervențiilor cu deputații neafiliați.

Îl invit la cuvânt pe domnul deputat Mihai Ioan Lasca.

Vă rog.

 

Domnul Mihai Ioan Lasca:

Mulțumesc.

"Distrugem România ca să reconstruim Ucraina!"

Dragi români,

Venim după o lună de proteste ale fermierilor și transportatorilor români, proteste pentru care s-au găsit doar soluții de peticire și de amânare a deznodământului, mai exact falimentarea agricultorilor și a companiilor de transport autohtone.

La nivel global, protestele fermierilor sunt o reacție la politica verde implementată în tot Occidentul sub pretextul schimbărilor climatice, cu scopul de a redistribui terenurile agricole, de la micii fermieri la marile corporații.

Însă când discutăm despre problemele fermierilor români, nu avem cum să nu punem punctul pe "i". Suntem singura țară din zonă care nu doar că permite tranzitarea produselor agricole ucrainene, dar și importul acestora. De aproape doi ani de zile România este pur și simplu invadată de aceste produse modificate genetic, neconforme cu standardele agricole ale Uniunii Europene, dar ieftine și, prin urmare, preferate de piață.

Și pentru că nu era suficient, în septembrie 2023, ministrul transporturilor ne comunică că s-a angajat în fața ucrainenilor să accelereze tranzitul cerealelor din Ucraina de la două la 4 milioane de tone pe lună, blocând practic canalul Sulina, perturbând major portul Constanța, dar și transportul terestru.

Acestea sunt problemele despre care nimeni nu vrea să discute, nici presa, nici autoritățile, nici măcar liderii autodesemnați ai protestatarilor.

Dragi români,

E momentul să conștientizați că actuali guvernanți sunt simple marionete, complet decuplate de la nevoile poporului.

Vedem cum, în ultimele luni, președintele României străbate organizațiile internaționale făcând lobby pentru fonduri mai mari acordate Ucrainei. A ieșit din concediu doar cât să reitereze sprijinul ferm al României pentru Ucraina.

Proiectul de țară a lui Iohannis este acum "Reconstrucția Ucrainei".

În urmă cu un an, și acest Parlament a adoptat o declarație privind necesitatea participării semnificative a României la eforturile viitoare de reconstrucție post-conflict a Ucrainei.

Uniunea Europeană a alocat, până în acest moment, fonduri de peste 67,7 miliarde de euro pentru un stat - atenție! - nemembru, Ucraina. Aceste fonduri provin din bugetul comun al Uniunii Europene, buget la care România a contribuit de la acceptarea sa, în urmă cu 17 ani, cu peste 27 de miliarde de euro.

Toate fondurile primite de la Uniunea Europeană au fost condiționate de cedarea suveranității naționale.

Din acest motiv, în acest moment, guvernanții noștri sunt pur și simplu funcționari ai Bruxelles-ului, nu reprezentanți ai statului român. Prioritatea lor este Ucraina sau orice alt obiectiv al agendei globaliste, trasat de Comisia Europeană, nicidecum nevoile românilor.

Dragi români,

E timpul să începeți să conștientizați nivelul de trădare pe care îl exercită actualii guvernanți și să vă implicați activ în eliberarea țării de sub jugul străin, în renașterea României și redobândirea suveranității totale!

Deputat Mihai Lasca, Partidul PPR - Patrioții Poporului Român.

 
Nicolae-Miroslav Petrețchi - declarație politică având ca temă clarificarea situației juridice a Liceului Pedagogic Taras Șevcenko din Sighetu Marmației;

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Îl invit la cuvânt pe domnul deputat Nicolae-Miroslav Petrețchi, din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

 

Domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor,

Anul 2024 marchează un moment extrem de important în istoria postdecembristă a României, fiind catalogat de specialiști ca unul dintre cei mai importanți ani, având în vedere cele patru rânduri de alegeri care vor avea loc în țara noastră și care vor avea un impact major atât asupra destinului național, cât și asupra viitorului Uniunii Europene și al statelor partenere.

Din păcate, tocmai în această perioadă, după doi ani de pandemie și încă doi de război pe scară largă în Ucraina, ca urmare a invaziei Federației Ruse, în loc să constatăm o creștere a solidarității, credinței și a responsabilității, constatăm și mai multe șiretlicuri și mai multă dorință de a păcăli electoratul și de a dezbina societatea.

Rigorile sociale pe care le impune etica politică nu au descurajat unele comportamente neadecvate, așa cum ar fi fost normal într-o perioadă de maximă responsabilitate, nici manifestări precum populismul, subiectivismul, demagogia, furtul de merite și celelalte metehne ale felului în care unii înțeleg să facă politică.

Un astfel de exemplu l-am putut observa săptămâna trecută, când, după aproape opt ani de nenumărate întâlniri, dezbateri, interpelări, memorii și alte demersuri parlamentare, Guvernul României, în ședința de joi, 8 februarie, a adoptat o hotărâre de Guvern privind clarificarea situației juridice a Liceului Pedagogic "Taras Șevcenko" din Sighetu Marmației, singurul din România cu predare integrală în limba ucraineană și care a reprezentat întotdeauna o prioritate pentru Uniunea Ucrainenilor din România, având în vedere că educația în limba maternă este piatra de temelie pentru păstrarea culturii și a valorilor naționale.

Am fost însă indignați de atitudinea unor reprezentanți locali ai unor partide politice, care au încercat să-și însușească aceste merite sau să le treacă în palmaresul personal, în ciuda faptului că n-au făcut nimic pentru susținerea demersurilor amintite, ci, din contră, de-a lungul anilor au blocat activitatea liceului, la fel cum au blocat și clarificarea situației juridice a acestuia, pierzând documentele necesare demarării procedurii, emițând unele greșite sau incomplete, transmițându-le după expirarea termenului prevăzut și așa mai departe, astfel încât procedura de avizare necesară emiterii H.G. să dureze aproape la nesfârșit.

Nu aș fi abordat această temă dacă ar fi vorba de un caz unic, însă apropierea alegerilor știrbește bunul-simț și tocmai din acest motiv trebuie să ne reamintim de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o în fața cetățenilor, iar dacă o să le trecem cu vederea nu o să facem altceva decât să încurajăm și să acceptăm ca ele, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să devină o normalitate.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc și eu.

 
Florin-Silviu Hurduzeu - declarație politică intitulată Bolnavii cronici au nevoie de unități spitalicești mai aproape de ei;

Reluăm intervențiile, cu deputații înscriși pentru a prezenta declarații politice și intervenții din partea Grupului parlamentar al PSD.

Domnul Florin-Silviu Hurduzeu, dacă este.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Florin-Silviu Hurduzeu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Bolnavii cronici au nevoie de unități spitalicești mai aproape de ei".

Una dintre principalele probleme pe care le reclamă românii o reprezintă calitatea serviciilor medicale la care aceștia au acces. Și nu este deloc de mirare, dacă ne gândim la faptul că speranța de viață sănătoasă este la un nivel considerabil inferior mediei Uniunii Europene - 60 de ani și 5 luni pentru femei și 59 de ani și 3 luni pentru bărbați. Dacă raportăm aceste date la speranța de viață totală vom vedea că, în medie, peste un deceniu, românii vor avea nevoie constantă de îngrijiri medicale. Ca să nu mai vorbim de faptul că România ocupă un nedorit loc întâi în Uniunea Europeană la decese din cauze prevenibile și tratabile.

Printre marile erori strategice comise în interiorul sistemului sanitar a fost decizia din 2011 a Guvernării PDL de a închide 67 de unități spitalicești din urbanul mic. Numai în județul pe care îl reprezint în Parlamentul României, Caraș-Severin, s-au închis trei astfel de centre medicale - Spitalul Orășenesc Anina, Spitalul Comunal Bozovici și Spitalul de Boli Cronice Bocșa. Ideea inițială era ca aceste unități medicale să fie suplinite de un serviciu mai bun de ambulanță sau de acel sistem dezvoltat de medici de familie. Parțial, aceste lucruri s-au întâmplat, dar doar în anumite locuri și, cu siguranță, nu la nivelul prezentat inițial.

Problema cea mai mare nu este nici măcar cea legată de urgențele medicale sau de partea de asistență medicală specializată, cât de distanța foarte mare pe care oamenii trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la anumite specializări sau pentru a beneficia de tratamentul curent în cazul bolilor cronice. Sunt județe, și Caraș-Severin este unul dintre ele, în care oamenii trebuie să parcurgă și 60-70 de kilometri pentru a ajunge la un spital unde să beneficieze de tratamentul de chimioterapie în cazul unor afecțiuni oncologice.

S-a vorbit foarte mult în spațiul public românesc despre necesitatea construirii de la zero a unor spitale regionale performante, care să ofere servicii sanitare la standardele cele mai înalte din Uniunea Europeană. O asemenea strategie este cât se poate de legitimă și este imperios necesar ca Guvernul să facă tot posibilul pentru atingerea acestor obiective. Ce este însă la fel de important ține de capacitatea sistemului sanitar de a oferi servicii de proximitate inclusiv pentru cei care suferă de boli cronice. Și mă refer aici mai ales la cei din rural și din urban.

Majoritatea clădirilor spitalelor vechi închise în 2011 sunt în continuare nefolosite. Se poate imagina un sistem pentru modernizarea, dotarea și redeschiderea acestora, la pachet cu o schemă de personal cuprinzătoare. Alături de colegii mei din PSD Caraș-Severin am contribuit la alocarea a 3,5 milioane de lei pentru Spitalul Bozovici, devenit parte a Spitalului Județean Reșița. Dorința este ca, la un moment dat, acesta să își recapete statutul de unitate spitalicească independentă și să ofere astfel servicii medicale oamenilor din zonă, care să nu se mai deplaseze atât de mult pentru cele mai banale lucruri de care au nevoie.

 
   

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă rog să vă apropiați de final.

 
 

Domnul Florin-Silviu Hurduzeu:

Această declarație politică vine deci în ideea necesității construirii unui plan integrat de valorificare a spitalelor din urbanul mic și reincluderea lor în sistemul național de sănătate. Proximitatea este un element important mai ales pentru bolnavii cronici, care, altfel, riscă să rămână adesea fără tratament.

Vă mulțumesc.

Deputat Silviu Hurduzeu, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Mulțumesc.

 
Marius-Andrei Miftode - declarație politică având titlul Prorogarea - taina șmecheriei politice;

Îl invit la cuvânt pe domnul deputat Dan-Constantin Șlincu, dacă este. Nu este.

Continuăm.

Din partea Grupului parlamentar al USR, îl invit la cuvânt pe domnul deputat Marius-Andrei Miftode.

Vă rog.

 

Domnul Marius-Andrei Miftode:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Legea educației naționale din 2011, acum abrogată, nu a fost aplicată niciodată în totalitatea ei. Evaluarea națională și bacalaureatul, bornele sistemului de învățământ, nu au fost niciodată susținute așa cum au fost gândite în 2011. Din lipsă de curaj, dar, mai ales, din frică de deranj.

Avem o nouă lege a învățământului preuniversitar, scrisă pe genunchi, fiindcă zilele "României Educate" intrau în sac. După trei luni de la intrarea în vigoare, cele mai importante reforme se prorogă pentru câțiva ani. Inspectoratele școlare nu se mai reorganizează. Desființarea ARACIP, care a încetat să mai existe legal din 3 septembrie 2023, s-a amânat retroactiv pe 15 decembrie.

Cum e posibil ca o agenție a cărei lege de funcționare este abrogată să fie reînviată? Miraculos, prin oficierea sfintei taine a prorogării.

Abia aici, în Parlament, am înțeles măiestria cu care PSD și PNL stăpânesc tehnica purtării cu vorba. Fără ea, fără amânare, promisiunile pe care cele două partide le fac ar trebui îndeplinite la termen.

Vechea lege a salarizării a intrat în vigoare fracționată, de nici acum, după șapte ani, nu se aplică în întregime. Cireașa de pe tort, noua lege a salarizării, e amânată cu totul. Odată cu ea și promisiunea făcută debutanților în învățământ că vor avea salariul mediu pe economie.

Pensiile cresc în 2024. Din ianuarie puțin și mai așteptați să vedeți cum se vor mări în septembrie!

Pensiile speciale se desființează, treptat și ele, în 40 de ani!

În Schengen, România intră tot așa, cu țârâita! Un pic în 2024, restul sine die!

Justiția s-a molipsit și ea. Procesele se tot amână până când faptele se prescriu.

Dar iată că se întâmplă ceva și mai devreme decât era prevăzut! Se comasează alegerile locale cu cele europarlamentare.

Rămâne de văzut dacă va fi doar pentru a amâna preluarea mandatului de către aleși.

Cum ar arăta o țară fără prorogări?

Cum ar arăta o țară în care promisiunile sunt respectate la termen, în care șmecheria și tergiversarea sunt înlocuite de exactitate?

Cu PSD și PNL la guvernare, răspunsul se amână!

Vă mulțumesc.

Andrei Miftode, deputat al USR de Brașov.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Mulțumesc.

 
Alin-Gabriel Apostol - declarație politică intitulată România se împrumută la dobânzi astronomice din cauza PSD-PNL;

Îl invit la cuvânt pe domnul deputat Alin-Gabriel Apostol, Grupul USR.

 

Domnul Alin-Gabriel Apostol:

"România se împrumută la dobânzi astronomice din cauza PSD-PNL"

PSD și PNL împrumută România cu un miliard de lei pe zi lucrătoare, de la începutul acestui an. O treime din veniturile statului sunt din împrumuturi. Au creat datorii imense și nici măcar nu recunosc asta. Ne împrumutăm la dobânzi astronomice. Cea mai mare dobândă din Europa.

Singura șansă a României este reducerea cheltuielilor, dar PSD și PNL refuză. Generații întregi vor plăti pentru destrăbălarea PSD și PNL.

Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL au înființat noi agenții de stat cu salarii imense. Au creat noi scheme de afaceri pe banii statului. Au crescut salariile la stat, chiar dacă erau mai mari decât cele din privat. Dar în loc să dea înapoi și să reducă cheltuielile, îndatorează România pe generații întregi.

Românii au de ales între o Românie modernă sau o Românie a celor care ne amanetează viitorul.

PSD numește incompetenți la conducerea Portului Constanța.

PSD a numit un director, la Portul Constanța, ce nu are experiență necesară în domeniul naval.

PSD distruge cu politrucii săi Portul Constanța, o companie de importanță strategică pentru România și dezvoltarea ei.

Cât a fost Cătălin Drulă ministru, a adus profesioniști în Consiliul de administrație, ceea ce a deranjat foarte tare interesele din jurul Portului Constanța.

În 2022, PSD-iștii au încercat chiar să schimbe Legea porturilor, pentru a permite numirea de persoane fără pregătire în conducerea portului.

Marcel Ciolacu și PSD nu ar trebui să se joace cu Portul Constanța, mai ales în acest context internațional al războiului din Ucraina.

Anul acesta, românii au de ales între o Românie modernă sau o Românie a celor numiți politic.

Vă mulțumesc.

Alin Apostol, deputat al USR de București.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Mulțumesc.

 
Raisa Enachi - declarație politică referitoare la Disfuncționalitatea sistemului Ro e-Factura - apel la îmbunătățiri și responsabilitate;

Continuăm cu Grupul parlamentar AUR.

Doamna deputat Raisa Enachi.

 

Doamna Raisa Enachi:

Bună dimineața, domnule președinte de ședință!

Doamnă,

Domnilor colegi,

Declarația mea politică de astăzi se referă la "Disfuncționalitatea sistemului Ro e-Factura - apel la îmbunătățiri și responsabilitate".

Stimați colegi,

După cum bine știți, de la 1 ianuarie 2024, sistemul Ro e-Factura a devenit obligatoriu în România. La fel de bine știți și că acest sistem este mai mult disfuncțional decât funcțional. Oare de ce? Pentru că reflectă incapacitatea statului român de a pune la punct toate detaliile, înainte de a lansa un proiect de o așa importanță.

Implementat cu un caracter obligatoriu, începând cu 1 ianuarie 2024, acest sistem ar fi trebuit să aducă o mai mare eficiență în gestionarea documentelor fiscale. În schimb, ne confruntăm cu o serie de probleme semnificative care au fost neglijate în faza de implementare.

Una dintre problemele principale este incapacitatea sistemului de a gestiona volumul de facturi în mod eficient. Spațiul Privat Virtual, care ar trebui să faciliteze încărcarea documentelor fiscale, este, adesea, suprasolicitat și nu funcționează într-un mod corespunzător. Acest lucru duce la întârzieri în încărcarea facturilor și, în mod nedrept, la aplicarea de amenzi asupra contribuabililor care nu reușesc să respecte termenele limită. Cum pot fi contribuabilii trași la răspundere pentru un sistem care, în mod evident, nu este pregătit să facă față volumului de lucrări?

Ministerul Finanțelor și ANAF au organizat webinare pentru a discuta despre implementarea Ro e-Factura, însă trebuie să întrebăm, sub ce condiții? Limitarea la doar 1.000 de participanți la un webinar este insuficientă și nedemnă de un dialog deschis și eficient. Este greu de crezut că în întreaga țară doar 1.000 de persoane sunt interesate de aceste modificări. Gândiți-vă câți profesioniști contabili se confruntă zilnic cu disfuncționalitățile Spațiului Privat Virtual. Și nu doar ei, ci și câte persoane nu își pot încărca declarațiile lunare sau trimestriale din cauza acestor probleme.

Comparând cu experiența Poloniei, unde s-a luat în considerare amânarea implementării obligatorii a sistemului e-Factura din cauza dificultăților întâmpinate, ne întrebăm de ce în România nu s-a procedat în același mod. Oare de ce? De ce insistăm să impunem un sistem care, în ciuda tuturor eforturilor, continuă să genereze atât de multe probleme și erori?

Haideți să ne gândim și la români, să luăm decizii pentru ei, nu împotriva lor! AUR susține românii, iar împreună putem aduce schimbarea pe care ne-o dorim cu toții, pentru binele românilor, aici, acasă, în România.

Vă mulțumesc.

Deputat de Vaslui, Raisa Enachi.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc.

 
Daniel-Liviu Toda - declarație politică având ca subiect lupta continuă împotriva deepfake;

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul Cătălin-Zamfir Manea? Nu este prezent.

Din partea Grupului parlamentar al neafiliaților, doamna deputat Oana-Alexandra Cambera, dacă este? Nu este prezentă.

Daniel-Liviu Toda?

Vă rog.

 

Domnul Daniel-Liviu Toda:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Deepfake a devenit o problemă majoră în societatea de astăzi, indiferent de țară sau nivel de dezvoltare.

România a ales să reglementeze strict acest fenomen. Însă o lege, chiar aspră, nu poate asigura numai ea însăși siguranța cetățenilor, companiilor și instituțiilor. Infractorii cibernetici, unii dintre ei afiliați unor state pentru care democrația este un ghimpe, nu se vor speria prea tare de pedeapsa cu închisoarea. De altfel, o asemenea lege poate avea efecte adverse, de restrângere a unor drepturi fundamentale.

Consider că, alături de sancționarea escrocheriilor deepfake, este necesară informarea cetățenilor, în primul rând. Apoi, trebuie să avem în vedere dotarea și funcționarea impecabilă a instituțiilor chemate să depisteze și să sancționeze infractorii digitali. Nu în ultimul rând, este necesar ca acestea să colaboreze cu platformele care ajută la răspândirea deepfake, pentru blocarea acestora și identificarea autorilor.

Dacă până recent era aproape imposibil ca un hacker să poată crea clipuri care să inducă în eroare destinatarii, grație inteligenței artificiale, munca sa a devenit simplă. Am văzut deja angajați ai unor companii determinați să efectueze plăți în conturile unor escroci după ce au participat la întâlniri online în care pe monitor le apăreau colegii și șeful locat într-o altă țară. Trebuie ca oamenii să fie informați de autorități, să li se prezinte constant nivelul de profesionalism la care pot ajunge infractorii cibernetici.

De asemenea, trebuie să fim conștienți că distribuirea de conținut video în care apărem noi, familia sau prietenii, pe platformele de socializare, ne expune unui risc crescut de a deveni victimele fraudelor sau ale unor deepfake-uri compromițătoare.

Dincolo de aceste probleme, 2024 este un an electoral pe întregul mapamond. Deja democrația este subminată de narațiuni și teorii false, create și răspândite de grupări susținute de regimurile autoritariste. Lipsa de reacție a instituțiilor care trebuie să descopere la timp și să blocheze fenomenul deepfake, ori a platformelor de socializare care le răspândesc amenință însăși fundamentul lumii libere și existența democrației.

Nu trebuie să ne gândim că, odată ce mai avem o lege care sancționează infractorii cibernetici, munca noastră s-a terminat. Dimpotrivă, acesta este doar un mic pas. Lupta împotriva deepfake este continuă și trebuie să țină pasul cu inovația tehnologică. De fapt, va fi parte din viața noastră cotidiană.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Vă mulțumesc.

 
Nicolae Roman - declarație politică intitulată Români pentru România - [Ce să fie oare]?;

Revenim la Grupul parlamentar al USR și îl invit la cuvânt pe domnul deputat Ștefan-Iulian Lőrincz, dacă este.

Vă rog.

Din partea Grupului parlamentar AUR, urmează Dumitru-Viorel Focșa. Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al parlamentarilor neafiliați, Nicolae Roman.

Vă rog.

 

Domnul Nicolae Roman:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor,

În ciclul "Români pentru România", voi răspunde la întrebarea - "Ce să fie oare?".

Iată cum începe Constituția României:

"România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil".

La alin. (5) al art. 1 se spune - "În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie".

În continuare, vă redau jurământul militar:

"Eu, ... - nume și prenume -, jur credință patriei mele, România. Jur să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!".

Am spus toate acestea fiindcă, în ultimele săptămâni, opinia publică este inflamată de unele declarații și avertismente adevărate și pline de tristețe ale șefului de facto al oștirii.

Obediența față de cei doi superiori și de cei ce-i stipendiază activitatea și o cenzurează au făcut ca presa să nu amintească despre același gen de afirmații făcute recent de șeful Guvernului și de cel al Senatului.

Într-o notă insuficient de realistă și profundă, acesta a descris situația actuală a Armatei Române, slab încadrată, insuficient înzestrată, dotată cu tehnică plătită în avans, deși este depășită moral și este livrată cu mare întârziere, fără o doctrină adecvată noilor evoluții ale fenomenului militar și cu o dislocare și o orientare strategic influențate doar de deciziile economico-financiare precar fundamentate și argumentate de factorul politic.

Cel mai înalt oficial militar român a făcut și afirmații care au inflamat și panicat, dar s-au aflat în contradicție cu prevederile constituționale și sugerează situații discriminatorii.

Unii parlamentari au apreciat toate aceste declarații ca fiind "alarmiste" și chiar "periculoase".

Generalul a gafat, afirmând zâmbind că în armată și în rezerva ei încă există "militari cu aspirații suveraniste"! Probabil că importanța funcției ocupate vremelnic l-a făcut să uite jurământul militar, prin care, în mod indisolubil este legat de patria sa, de independența, integritatea și suveranitatea acesteia.

Nu trebuie să existe niciun militar care să nu accepte suveranitatea țării din a cărei armată face parte.

În calitatea mea de general al Armatei Române, precizez că, indiferent de țară și forma sa de guvernământ, militarii depun jurământul de credință, în spiritul legilor țării, pentru apărarea integrității, suveranității și independenței acesteia.

Situația creată de declarațiile șefului Statului Major al Apărării, în aceeași direcție cu aserțiunile unor personalități politice și militare din alte state europene, a generat nu numai discuții legitime despre starea de fapt a Armatei Române, ci și neliniște în societate.

Oare această declarație, ce putea fi făcută în comisiile de specialitate ale Parlamentului sau în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, nu are rolul de a distrage atenția opiniei publice de la situația financiar-economico-socială tot mai precară a poporului român?

Generalul să stea liniștit, fiindcă un citat celebru spune - "Niciodată comandantul nu se schimbă în timpul bătăliei".

Vă mulțumesc.

Deputat neafiliat în Circumscripția nr. 10 Buzău, Nicolae N. Roman.

 
 

Domnul Nicolae Roman:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Mai este înscrisă, din partea Grupului parlamentar al parlamentarilor neafiliați, doamna deputat Raluca-Maria Borta. Nu este.

Așadar, doamnelor și domnilor deputați,

Am încheiat lista deputaților înscriși pentru a prezenta declarații politice și intervenții de la tribuna Camerei Deputaților.

Menționez faptul că au depus în scris declarații următorii colegi deputați.

Din partea Grupului parlamentar al PSD - Eugen Bejinariu, Ștefan Mușoiu, Adrian Alda, Ioan Vulpescu, Georgeta-Carmen Holban, Elena Stoica, Nicu Niță, Cristina-Elena Dinu, Vasilică Toma, Claudiu-Augustin Ilișanu, Oana-Gianina Bulai, Silviu Nicu Macovei, Marian-Iulian Rasaliu, Radu-Marcel Tuhuț, Virgil Alin Chirilă, Romulus-Marius Damian, Mirela Furtună și Ioan Mang;

Din partea Grupului parlamentar al PNL au depus declarații în scris următorii colegi - Florin-Claudiu Roman, Nicolae Giugea, Vetuța Stănescu, Cristina Burciu, Dumitru Rujan, Elena Hărătău, Bogdan Huțucă, Ervin Molnar, George Stângă, Maria Stoian, Ioan Balan, Iulian-Alexandru Muraru, Cosmin Șandru și Alexandru Popa;

Din partea Grupului parlamentar al USR a depus declarație în scris domnul deputat Radu Panait.

Din partea Grupului parlamentar AUR au depus declarații în scris - Darius Pop, Radu Grădinaru, Silviu Păunescu, Sebastian Suciu;

Din partea Grupului parlamentar al parlamentarilor neafiliați au depus declarații în scris - Vasile Nagy și Bogdan-Alexandru Bola.

Doamnelor și domnilor deputați,

Încheiem aici prima parte a ședinței noastre de astăzi, 13 februarie 2024, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Vă mulțumesc.

 
   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Adrian Alda - declarație politică: Pe lângă pesticide, s-a mai profilat încă un pericol extrem de mare pentru agricultură;

Domnul Adrian Alda:

"Pe lângă pesticide, s-a mai profilat încă un pericol extrem de mare pentru agricultură"

Această declarație politică reprezintă, de fapt, un semnal de alarmă, prin care vreau să aduc în atenția apicultorilor și a fermierilor pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul sectorului agrar, în integralitatea sa, diminuarea numărului de albine, provocat de "infestarea" continentului european de către viespile asiatice. Aparent, poate acest subiect nu provoacă adevărate "tsunamiuri" imediate pentru agricultori, precum unele norme și directive coercitive europene. Însă, în realitate, aceste mici insecte se dovedesc niște asasini abili și înverșunați ai albinelor.

Știm cu toții că de existența albinelor atârnă, nemijlocit, și existența oamenilor. Albinele joacă un rol fundamental pentru orice ecosistem. Acestea devin direct responsabile pentru mâncarea pe care o avem disponibilă pe mesele noastre, prin activitatea lor în procesul de polenizare. Această îndeletnicire a lor o aplică, anual, pentru miliarde și miliarde de flori și plante. Este un proces de neînlocuit în natură. Fertilizarea plantelor și nașterea noilor flori, din care ulterior apar fructe și legume, stau la baza producției alimentare a planetei noastre.

Protecția acestor adevărați prieteni ai umanității este un subiect care devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai frecvent, deoarece asistăm la o depopulare semnificativă a stupilor. Și acest proces continuă să avanseze rapid. Anterior, am atras atenția și printr-o declarație politică, cât și în toate dialogurile purtate direct cu fermierii asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru aceste insecte, erbicizarea excesivă.

Lansam, în primăvara trecută, îndemnul folosirii echilibrate a pesticidelor pentru culturi, nu doar în ideea respectării recomandărilor venite de la Uniunea Europeană, ci și pentru protejarea naturii, dar și pentru legume și fructe mult mai puțin toxice, deci mai sănătoase.

Dragi fermieri, știu că majoritatea dintre dumneavoastră cunoașteți aceste lucruri și le aplicați cu bună-credință și, având în vedere că țineți cont de sugestiile mele, subliniez acest risc major pentru biodiversitatea europeană și românească, provocat de invazia acestor viespi asiatice. Pentru continentul european, aceste insecte nu sunt chiar o premieră, dar pentru România sunt o noutate identificată, anul trecut, preponderent în Câmpia Română. Viespile cu picioare galbene, originare din Asia de Sud-Est, au apărut pentru prima dată în Franța, acum două decenii. Apoi, au început să se răspândească și în alte state chiar și din nordul Europei.

Vespa velutina, cunoscută și sub denumirea de viespe cu picioare galbene sau viespe prădătoare asiatică, are capacitatea să ucidă până la 30 de albine pe zi. Așadar, aceste viespi cu picioare galbene capătă o importanță deosebită asupra căreia trebuie să ne concentrăm cu toții, apicultori, fermieri și politicieni, și să luăm măsurile necesare, acolo unde le identificăm, pentru ca această invazie să nu se extindă. Printr-o monitorizare atentă a culturilor agricole, putem sesiza potențialii dăunători, inclusiv aceste viespi, pe terenurile aflate în exploatarea individuală, astfel încât să putem lua măsurile care se impun pentru extincția acestora și pentru un management eficient și al altor organisme nocive.

În sprijinul dumneavoastră, voi menționa metodele preventive și pe cele curative, care au ca scop ținerea sub control sau eliminarea dăunătorilor. Asupra celor deja apăruți în cultură se poate aplica combaterea mecanică, biodinamică, biotehnică, biologică, chimică sau cea fizică.

Sunt de acord că cel mai simplu mod de a scăpa de dăunători într-o cultură este folosirea substanțelor chimice, dar, dacă acest lucru este interzis, așa cum este cazul culturilor ecologice, trebuie puse în practică procedurile folosite de antecesorii noștri.

Țăranii români au făcut uz de o serie de secrete eficiente, aplicate producției lor agricole, înainte să fie descoperite tratamentele chimice. Nu este deloc rudimentar acest îndemn, pentru că multe din aceste proceduri vechi de sute de ani încă sunt eficiente chiar și în ziua de astăzi, iar culturile bio sută la sută le confirmă aplicabilitatea de succes.

Toată această mobilizare la care vă îndemn se dovedește deosebit de necesară și prin prisma afirmațiilor lui Albert Einstein. Acesta a susținut că oamenii ar mai avea doar patru ani de viață pe Terra, dacă toate albinele ar dispărea de pe fața planetei. În prezent, există aproximativ 350 de specii de albine, dar multe dintre acestea, deși sunt protejate, sunt pe cale de dispariție.

Vă mai aduc la cunoștință și că am urmărit, în ultimii ani, cu multă atenție și îngrijorare, toate informațiile apărute pe această temă a invaziei acestor insecte asiatice, nu doar din poziția de expert în agronomie, ci și din cea de investitor și știu că, deja, această problemă greu de rezolvat a depășit granițele statelor atinse de acest nou flagel dificil de controlat. Mai mulți europarlamentari italieni au cerut, în mod oficial, Comisiei Europene, să elaboreze măsuri specifice de combatere a răspândirii insectei, prin finanțarea sistemelor de control cu resursele UE.

Sunt de părere că sporindu-ne atenția și unindu-ne eforturile, vom reuși să depășim și acest neajuns, pentru că știu cât de mult suflet puneți cu toții, dragi apicultori și dragi fermieri, în toate activitățile pe care le desfășurați, iar o astfel de amenințare trebuie eliminată cât mai repede!

Desigur că guvernarea PSD va avea metode la îndemână pentru a contracara astfel de efecte, dacă se va ajunge la sporirea numărului viespilor asiatice, pe teritoriul țării noastre. Însă este de preferat să fim cu toții activi sau proactivi din timp, și nu doar reactivi post-factum. Potențialul nostru agricol de viitor rămâne unul de dimensiuni apreciabile și nu avem voie să îl pierdem, ci să îl protejăm și să-l potențăm pentru copiii și nepoții noștri!

  Eugen Bejinariu - declarație politică referitoare la campaniile electorale;

Domnul Eugen Bejinariu:

S-au scurs peste România zeci de campanii electorale, locale, generale, prezidențiale, europarlamentare și, dacă privim retrospectiv radiografia rezultatelor, descoperim că totdeauna stânga moderată, luminoasă a câștigat în bătăliile legate de aleșii locali și cei din Parlamentul României.

Așa va fi și anul acesta! Faptul ca stânga agresivă, respectiv USR, a avut un rezultat spectaculos la precedentele alegeri europarlamentare a fost o întâmplare ale cărei consecințe au transferat așteptările oamenilor către un alt partid, din cealaltă extremă, respectiv AUR - probabil că vom asista la o inversare de scor între aceste două partide, în iunie.

Dar va prevala opțiunea pentru viziunea și moderația eficientă a PSD. Vom câștiga toate alegerile acestui an, iar aceste rezultate vorbesc despre maturitatea electoratului. Oamenii aleg eficiența, echilibrul, rezultatele. Nu mai contează atât de mult doctrina, așezarea partidelor pe harta convențională a unor ideologii. Așa se explică faptul ca s-a constituit în România un pol de dreapta, al cărui pivot este, în fapt, un partid aflat mult mai la stânga decât social-democrația noastră, USR, și tot așa se explică faptul că un partid de dreapta agresivă, AUR, este așezat tot la stânga în narativul public.

Totodată, coaliția eficientă PSD-PNL a demonstrat electoratului că, atunci când oamenii din fruntea țării au obiective comune, competențe omogene și voința de "a face", contează mai puțin convingerile doctrinare și mai mult aplecarea lor către fapte.

Dincolo de bune constante și rele ocazionale, PSD are, în ochii electoratului și chiar în cei ai adversarilor politici, reputația consolidată că își respectă angajamentele pe cele internaționale și cele locale, că își onorează obligațiile, că găsește soluții, că generează bunăstare. Ne respectăm cuvântul față de toți partenerii cu care am plecat la drum și ne îndeplinim promisiunile față de alegători - acestea sunt constantele politicii noastre și motivele pentru care am câștigat în campaniile electorale.

În plus, față de oricare dintre celelalte partide politice, nouă ne pasă de toți oamenii, ne pasă și de cei care au alte opțiuni electorale. Așa se explică faptul că, oricare ar fi fost eforturile de defăimare, denigrare, demonizare, distrugere a PSD, acestea n-au reușit să șubrezească poziția noastră de lider în preferințele electoratului.

Anul pe care îl parcurgem va aduce zgomot, agresivitate, convulsii și foarte multe atacuri de-o parte și de alta. Publicul a demonstrat deja că s-a maturizat din punct de vedere electoral. Nouă, politicienilor, ne rămâne misiunea de a demonstra că ținem cont de această evoluție, că ne concentrăm eforturile spre a prezenta soluții, idei și proiecte concrete pentru binele comun, că ducem lupta politică la un alt nivel decât cel al atacului la persoană sau al "loviturilor sub centură". Preocupările oamenilor țin acum de lucruri profunde, temerile electoratului sunt acum despre lucruri majore și valori semnificative.

Este vremea liderilor care înțeleg aceste transformări și care au demonstrat în timp că știu și pot!

  Bogdan-Alexandru Bola - declarație politică: Nu ne vom opri din a lupta pentru drepturile urmașilor persoanelor persecutate etnic!;

Domnul Bogdan-Alexandru Bola:

"Nu ne vom opri din a lupta pentru drepturile urmașilor persoanelor persecutate etnic!"

Weekendul trecut, alături de colegii de la USR, am pus bazele unei colaborări care are ca scop demararea acțiunilor legale pentru urmașii persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România, cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945. Am definitivat totodată documentația pentru înființarea unei asociații care să reprezinte urmașii persecutaților din Dobrogea, potrivit Legii nr. 154/2021.

De ceva timp, primesc foarte multe mesaje din partea urmașilor persoanelor persecutate etnic despre faptul că, în funcție de județul în care locuiesc, Casele județene de pensii au abordări diferite în tratarea cererilor lor. Concret, în unele județe, mai ales în Constanța, există întârzieri nejustificate sau efectiv refuzuri în emiterea deciziilor pentru stabilirea sumelor de plată. Acest lucru este inacceptabil!

Aceste mesaje m-au determinat să adresez o nouă interpelare ministrului muncii și solidarității sociale, doamnei Simona Bucura-Oprescu. I-am solicitat expres doamnei ministru să explice legalitatea acestor întârzieri și refuzuri, precum și detalii despre posibila existență a unor directive sau documente oficiale care ar putea influența o asemenea situație. Consider că este esențial să avem o practică unitară la nivel național în ceea ce privește implementarea acestei legi, pentru a ne asigura că toți cetățenii eligibili beneficiază de drepturile care li se cuvin, fără discriminare sau întârziere. Să oprim abuzurile care se pare că nu se mai termină la adresa beneficiarilor legii.

Vă asigur că voi urmări răspunsul ministrului muncii și voi lua toate măsurile necesare pentru a remedia orice practică ce aduce atingere drepturilor românilor, potrivit Legii nr. 154/2021. Voi continua să lupt pentru respectarea și aplicarea unitară a deciziilor luate în Parlamentul României, iar cei care încalcă legea să răspundă civil și penal pentru toate aceste umilințe!

  Bogdan-Iulian Huțucă - intervenție având titlul 20 de ani de la înființarea numărului unic 112;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"20 de ani de la înființarea numărului unic 112"

Ziua de 11 februarie este importantă pentru angajații din Serviciul pentru Telecomunicații Speciale, dar și pentru toți românii.

Acum 20 de ani, în această zi, 112 devenea numărul unic pentru urgențe din țara noastră, înlocuind numerele 955, 961 și 981, la care puteau fi apelate în mod individual agențiile specializate de intervenție.

Astfel, cu noul număr de urgență 112, s-a simplificat modalitatea de contactare a autorităților, iar apelantul are parte de o asistență personalizată nevoilor sale, în funcție de descrierea situației de fapt, lucru care înainte nu era posibil, fiecare apelant fiind nevoit să știe dinainte de ce servicii specializate are nevoie și să le apeleze pe rând. Acum, prelucrarea informațiilor este mult mai rapidă, iar șansele de a salva vieți puse în pericol au crescut semnificativ.

Operaționalizat în 2004, Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, SNUAU, s-a dovedit o modalitate simplă, eficientă și rapidă pentru alertarea serviciilor de urgență, fiind preluate peste 300 de milioane de apeluri de către operatorii Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Conform statisticilor, dacă în anul 2004, peste 90% dintre apeluri nu erau urgențe, astăzi procentul a scăzut sub 50%. Sistemul 112 a țintit permanent noile tehnologii, standarde și practici tehnico-operaționale care ajută la salvarea de vieți, inclusiv utilizând metode avansate de localizare și devenind, astfel, un model de bună practică pentru serviciile de urgență din alte state europene. În anul 2023, operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 au preluat 10.489.979 de apeluri, dintre care 53,82% au reprezentat urgențe. Diferența de 46,18% au fost apeluri care nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

Cu această ocazie, doresc să le urez tuturor celor angrenați în funcționarea sistemului de urgență 112 un călduros la mulți ani și le mulțumesc pentru toată activitatea lor, pentru că, datorită lor, românii sunt mai în siguranță în fiecare zi!

  Oana-Gianina Bulai - declarație politică având ca subiect Tinerii și piața muncii din România - scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor, o provocare pentru toate părțile responsabile;

Doamna Oana-Gianina Bulai:

"Tinerii și piața muncii din România - scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor, o provocare pentru toate părțile responsabile"

România se confruntă cu o provocare considerabilă în ceea ce privește integrarea tinerilor pe piața muncii, statistica Eurostat din decembrie 2023 plasând țara noastră pe locul 5 în Uniunea Europeană, cu o rată a șomajului de 21,1% în rândul persoanelor sub 25 de ani.

Această realitate alarmantă cere o abordare cuprinzătoare pentru a încuraja tinerii să pășească activ și optimist pe piața muncii, dar și pentru a determina angajatorii să fie mai deschiși și susținători față de nevoile și așteptările acestora.

Unul dintre factorii care contribuie la rata crescută a șomajului în rândul tinerilor este paradoxul așteptărilor versus realitate. În timp ce ambiția și dorința de a reuși sunt însușiri admirabile, este crucială o doză sănătoasă de realism. Așteptările nerealiste, cum ar fi obținerea unui post bine plătit imediat după absolvire sau dorința de a "a-și lua casa cu primul salariu", așa cum subliniază rectorul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Daniel David, necesită recalibrare spre obiective mai tangibile și realizabile pe termen scurt și mediu.

Pe de altă parte, susținerea necondiționată a familiei, deși este bine intenționată, poate reduce motivația tinerilor de a intra pe piața muncii. Încurajarea independenței și asumarea responsabilităților financiare se dovedesc a fi pași esențiali în formarea unei relații sănătoase între tineri și piața muncii.

În acest context, există câteva strategii, prin care putem facilita integrarea tinerilor în câmpul muncii:

  • Educație și orientare profesională - pentru o tranziție eficientă, de la educație la viața profesională, este esențial să se pună un accent mai mare pe orientarea profesională și consilierea în carieră, încă din etapele timpurii ale educației. Recunoașterea aptitudinilor și pasiunilor, precum și înțelegerea realităților pieței muncii, pot contribui la formarea unor așteptări realiste și la definirea unui parcurs profesional clar;
  • Practici și stagii de pregătire - Angajatorii, în parteneriat cu instituțiile educaționale, ar trebui să ofere studenților și absolvenților mai multe oportunități de practică și stagii de pregătire. Aceste experiențe practice permit tinerilor să-și valorifice cunoștințele teoretice, să dobândească abilități noi și să înțeleagă mai bine cerințele și așteptările mediului de lucru real. În același timp, aceasta reprezintă o oportunitate pentru angajatori de a identifica și a forma viitori angajați talentați și dedicați;
  • Programe de mentorat - Implementarea programelor de mentorat, unde profesioniști cu experiență ghidează tinerii, la începutul carierei lor, poate fi de neprețuit. Un mentor poate oferi sfaturi, poate împărtăși experiențe relevante și poate ajuta la navigarea provocărilor specifice pieței muncii. În plus, mentoratul contribuie la dezvoltarea unei rețele profesionale și îmbunătățește perspectiva tinerilor asupra oportunităților de carieră;
  • Adaptarea așteptărilor și creșterea rezilienței - Este fundamental ca tinerii să învețe să-și adapteze așteptările în conformitate cu realitățile pieței muncii și să fie pregătiți pentru respingeri sau perioade de incertitudine. Dezvoltarea rezilienței și a abilității de a învăța din eșecuri sunt vitale pentru succesul pe termen lung în carieră. Atelierele și programele de dezvoltare personală pot juca un rol cheie în acest proces de creștere;
  • Flexibilitate și inovație din partea angajatorilor - La rândul lor, angajatorii trebuie să fie îndemnați să fie mai flexibili și inovatori în abordarea lor față de tineri. Acest lucru înseamnă nu doar să ofere salarii competitive și beneficii atractive, ci și să creeze un mediu de lucru care încurajează învățarea continuă, dezvoltarea profesională și echilibrul între viața profesională și cea privată. Încurajarea unui spirit deschis, care valorizează contribuțiile proaspete și ideile inovatoare ale tinerilor, poate stimula nu doar angajamentul acestora, ci și creșterea generală a companiei.

Scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor din România este o responsabilitate comună, care necesită eforturi concertate atât din partea tinerilor, cât și a angajatorilor. Prin recalibrarea așteptărilor, încurajarea dezvoltării personale și profesionale și adoptarea unei perspective inovative și deschise de ambele părți, pot fi transformate provocările în oportunități. Adevărata schimbare începe atunci când tinerii sunt îmbrățișați pentru entuziasmul și perspectiva unică pe care le aduc în orice echipă, iar angajatorii se angajează să ofere mediul și resursele potrivite pentru dezvoltarea lor.

  Virgil Alin Chirilă - declarație politică intitulată Parlamentarii și miniștrii PSD urmăresc îmbunătățirea vieții românilor, în special a persoanelor vulnerabile și a celor cu venituri mici;

Domnul Virgil Alin Chirilă:

"Parlamentarii și miniștrii PSD urmăresc îmbunătățirea vieții românilor, în special a persoanelor vulnerabile și a celor cu venituri mici"

Câștigul salarial mediu net în luna decembrie 2023 a ajuns la 5.079 de lei, în creștere cu 6,6%, respectiv cu 314 de lei, față de luna noiembrie 2023, potrivit datelor publicate la începutul acestei săptămâni de către Institutul Național de Statistică.

Realitatea statistică arată și o îmbunătățire a puterii de cumpărare de plus 7,9%, câștig salarial real în luna noiembrie 2023, față de noiembrie 2022.

Însă, dincolo de datele statistice, mulți oameni continuă s-o ducă greu, iar noi, cei de la PSD, suntem conștienți de acest lucru și de aceea, prin toate inițiativele legislative și măsurile guvernamentale, urmărim să îmbunătățim cât de mult se poate viața românilor.

Este clar acum că decizia Guvernului Ciolacu, de plafonare a adaosurilor comerciale la produsele de bază adăugate celor de plafonare a energiei, au dat rezultate. Pur și simplu s-a oprit spirala scumpirilor, inflația la finalul anului a coborât chiar sub previziuni cu minus 6,6%.

Majoritatea copleșitoare a angajaților plătiți cu salariul minim pe economie a beneficiat și va continua să beneficieze de facilitatea celor 200 de lei, scutiți de taxe. Decizia politică a fost de a continua acordarea facilității până la o nouă majorare a salariului minim, respectiv la 1 iulie 2024, când salariul minim pe economie va fi de 3.700 de lei brut.

Guvernul condus de PSD rămâne fidel angajamentului de a susține cât se poate de mult populația vulnerabilă. Peste 2,5 milioane de persoane vor primi și în acest an sprijin pentru alimente, în valoare de 1.500 de lei, care va fi plătit în șase tranșe.

Executivul condus de Marcel Ciolacu a majorat la finalul anului trecut pragul veniturilor care definesc persoanele eligibile, de la 1.700 la 2.000 de lei/lună, menținându-se astfel sprijinul pentru cei care au primit aceste carduri și în anul precedent. Luna aceasta este prima alimentare a cardurilor dedicate acestora, după ce s-a actualizat baza de date.

Indexarea pensiilor sau a veniturilor cu rata inflației nu trebuie să fie un motiv de excludere a persoanelor vulnerabile de la acordarea acestui sprijin. Scopul măsurii este tocmai de a-i proteja pe cei vulnerabili de impactul negativ al inflației. Dacă nu s-ar fi luat această măsură, o parte dintre pensionari și alte categorii de beneficiari care au obținut o indexare a veniturilor cu rata inflației de 13,8% ar fi depășit pragul maxim de venituri de 1.700 de lei și nu ar mai fi putut beneficia de acest sprijin. Prin ridicarea acestui prag la 2.000 de lei, vor fi cuprinși toți cei care ar fi ieșit din program, ca urmare a indexării veniturilor.

Cardurile de alimente sunt în valoare de 250 de lei și se acordă persoanelor cu venituri până în 2.000 de lei, o dată la două luni. De asemenea, sunt eligibile și familiile cu cel puțin 2 copii, cu un venit de maximum 675 de lei pe membru de familie.

PSD și Guvernul său au avut și vor avea în continuare ca prioritate creșterea veniturilor mici și protejarea categoriilor sociale vulnerabile.

  Romulus-Marius Damian - declarație politică având ca obiect Măsuri de sprijinire a fermierilor români;

Domnul Romulus-Marius Damian:

"Măsuri de sprijinire a fermierilor români"

Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu a adoptat recent o serie de măsuri foarte importante, menite să rezolve din problemele cu care se confruntă astăzi fermierii, mai ales după destabilizarea acestui domeniu, din cauza crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

PSD a sprijinit mereu fermierii români și a implementat politici axate pe încurajarea producției de produse autohtone românești, care să ajungă nu doar pe mesele românilor, ci și în toată Europa.

Prin schema de ajutor de stat "Creditul fermierului", Guvernul a alocat 815,5 milioane de lei, echivalentul a 164,1 milioane de euro, iar astfel fermierii vor putea beneficia de credite cu dobândă fixă de doar 1,95%. Numărul beneficiarilor este estimat la 3.500, iar ajutorul de stat oferit de MADR este de maximum 280.000 de euro/beneficiar, pe o perioadă de maximum 60 luni.

Pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie operatori economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011-Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 - Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 - Creșterea animalelor și CAEN 015 - Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.

Cea de-a doua măsură adoptată de Guvern este subvenționarea energiei electrice pentru irigații, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesare funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, care se suportă de la bugetul de stat, cheltuieli înregistrate în anul anterior și neplătite, din sumele alocate pentru anul următor.

Au mai fost luate și alte măsuri foarte importante care vin în sprijinul fermierilor, printre care echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1, precum și înmatricularea utilajelor la primărie, fără obligativitatea CIV și ITP.

S-a actualizat subvenția la motorină, iar astfel fermierii vor primi pentru anul 2024 subvenție la motorină la valoarea maxim posibilă, asta înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25%. Ministerul Agriculturii a alocat 270 de milioane de lei pentru subvenționarea accizei la motorină utilizată în agricultură.

Executivul a mai aprobat și o schemă de ajutor de stat de peste 79 de milioane de lei pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor.

Cu toții ne dorim să cumpărăm și să consumăm produse românești de calitate și tocmai de aceea este important să susținem fermierii și producătorii români.

Agricultura trebuie să devină un domeniu atractiv pentru tinerii români și îmi doresc ca cei plecați în străinătate, să muncească în agricultură, să se poată întoarce în România și să poată să se dezvolte în acest domeniu, la ei acasă.

  Darius Pop - declarație politică: Cum își bate joc Coaliția de guvernare PSD-PNL de viitorul nostru?;

Domnul Darius Pop:

"Cum își bate joc Coaliția de guvernare PSD-PNL de viitorul nostru?"

Cum spuneam și în declarația politică de săptămâna trecută, că această monstruoasă coaliție PSD-PNL a distrus destinele a milioane de români, doar pentru a putea să își conserve puterea și accesul la fondurile publice, de unde să fure în voie, în deplină complicitate cu o justiție tributară, și ea, mai mult lumii politice, decât independenței, rămâne perfect adevărat!

Prin această nouă declarație politică voi continua să le transmit românilor, dar și dumneavoastră, eșecurile politice ale coaliției, eșecuri dominate de neprofesionalism, hoție și minciună!

În caz că ați uitat, România este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene! Oare așa este? Aderarea parțială a țării noastre la spațiul Schengen este un eșec clar al guvernării PSD-PNL. Exporturile și circulația cetățenilor români se petrec în cea mai mare parte prin frontierele terestre, acest lucru făcându-se cu costuri suplimentare imense pentru firmele noastre - doar transportatorii au estimat pierderi de două miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă între 18-22% din cifra de afaceri a firmelor!

Apoi, Coaliția PSD-PNL a tăiat 740 de milioane euro din PNRR, pentru construcția de noi spitale, și au băgat spitalele existente în faliment, prin neasigurarea banilor necesari pentru funcționare, medicamente și hrana pacienților - vă reamintesc cazul Spitalului Județean Brașov, care a decis să nu mai efectueze intervenții chirurgicale timp de o săptămână, decât în caz de urgențe! Mai mult, tot coaliția a blocat angajările în spitale, astfel că unitățile sanitare au rămas fără medici, asistente și infirmiere - precum în cazul Spitalului de pediatrie "Victor Gomoiu" din București, a cărui Cameră de gardă este în pericol să fie închisă.

Desigur, singurii care au de suferit suntem noi, cetățenii, și nu vreun politician de mucava din coaliție care, la primul sughiț, ajunge la spitale decente din Turcia sau Austria!

În acest hal ați adus românii, stimați colegi din coaliția de guvernare, la limita supraviețuirii, în timp ce voi nu mai știți cum să vă conservați privilegiile!

Aceasta este realitatea!

  Cristina-Elena Dinu - declarație politică având ca temă Noile centre de zi înființate de PSD previn separarea copiilor de familie și îi pregătesc pentru viața independentă;

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"Noile centre de zi înființate de PSD previn separarea copiilor de familie și îi pregătesc pentru viața independentă"

Conducerea PSD a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse multiplică programele de sprijin adresate copiilor expuși riscului separării de familie, printr-un nou apel de proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Scopul primordial al acestor obiective de investiții este înființarea a 64 de servicii sociale de prevenire a separării copilului de familie, cel puțin 10% dintre acestea urmând să fie edificate în comunitățile cu populație romă semnificativă. Instituțiile constituite în urma acestui apel de proiecte vor asigura accesul la serviciile sociale specializate în prevenirea și combaterea separării celor mici de familiile lor, pentru un număr de cel puțin 1.920 de copii.

Crearea noii rețele de centre de zi presupune alocarea fondurilor necesare pentru trei tipuri de investiții, destinatarii fiind copiii aflați în situație de risc de separare de părinți, copiii cu dizabilități, dar și părinții și copiii care au nevoie de sprijin și consiliere.

Aplicanții eligibili sunt furnizori publici de servicii sociale, acreditați conform legii, din comune, orașe și municipii, care pot depune proiecte individual sau în parteneriat cu alți furnizori publici sau privați de servicii sociale. Proiectele finanțate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse vizează construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea centrelor de zi destinate copiilor care provin din familii aflate în situații vulnerabile, bugetul total fiind de peste 21 de milioane de euro, provenind din fondurile europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Valoarea maximă a unui proiect este de 330.000 de euro, o sumă substanțială, în vederea realizării unor centre de zi moderne, de nivel european, dotate și utilate cu întregul instrumentar necesar copiilor care se confruntă cu diferite probleme în familie.

Guvernarea PSD are drept ținte reformatoare creșterea gradului de integrare și de acces la serviciile sociale și de inserție socioprofesională a unor categorii defavorizate, precum și dezvoltarea politicilor publice active de creștere a impactului și calității serviciilor de asistență socială.

Evaluările realizate la nivel național au relevat faptul că activitatea de prevenire a separării copilului de familie se desfășoară într-un ritm modest, justificat de cele mai multe ori de lipsa resursei umane calificate de la nivelul primăriilor, a resurselor financiare proprii, disponibile activităților de prevenire, precum și a interesului autorităților pentru acest gen de situații delicate. Cea mai simplă modalitate de rezolvare a acestor cazuri rămâne soluția sesizării Direcțiilor județene de asistență socială și protecția Copilului, în vederea preluării copiilor aflați în situație de risc în sistemul de protecție specială.

În absența activităților concrete de prevenire a separării copilului de familie și a serviciilor destinate prevenirii acestui fenomen îngrijorător, 32% dintre copiii care aveau o măsură de protecție specială au intrat în sistemul de protecție specială, din cauza situației economice precare a familiilor lor.

Pe fondul penuriei acestor instituții din România, înființarea noilor centre de zi din sistemul de protecție a copilului vor contribui esențial la prevenirea separării copilului de familie. Acestea vor asigura copiilor participarea la activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională, dar vor fi destinate și părinților în risc de vulnerabilitate, prin acțiuni de sprijin, consiliere și educare.

Serviciile oferite de centrele de zi sunt complementare demersurilor și eforturilor familiilor, în conformitate cu obligațiile și responsabilitățile părintești, precum și serviciilor oferite de unitățile de învățământ și de alți furnizori de servicii, corespunzător nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-familial.

  Dumitru Rujan - declarație politică: O reformă esențială în România - stimularea muncii;

Domnul Dumitru Rujan:

"O reformă esențială în România - stimularea muncii"

Actuala coaliție de guvernare a reușit mai multe reforme esențiale pentru modernizarea statului român, printre care putem enumera: reforma sistemului de pensii, reforma sistemului de educație bazată pe Proiectul prezidențial "Romania Educată", reforma sistemului de asistență socială, reforma și deblocarea proiectelor de investiții publice și multe altele sunt în diferite stadii de elaborare sau implementare. Reformele amintite au produs și vor produce beneficii asupra cetățenilor români, fie că sunt elevi, pensionari, antreprenori sau administrații publice. Mult timp această coaliție de guvernare a fost privită cu neîncredere, însă rezultatele obținute la guvernare au demonstrat utilitatea ei pentru români.

Personal, cred că noi, reprezentanții actualei coaliții de guvernare, ar trebui să ne concentrăm eforturile viitoare pentru a găsi soluții la povara fiscală pe care o duc angajații. Evaluări independente recente arată că în România angajatul rămâne după o lună de muncă cu cei mai puțini bani în buzunar, comparativ cu angajați din alte state europene. Poate că acest lucru ne dă răspunsul cel mai clar în legătură cu motivul pentru care milioane de români muncesc în străinătate, și nu în țara lor. Poate că așa înțelegem și de ce tot mai mulți antreprenori români nu găsesc forță de muncă și nu sunt competitivi în raport cu antreprenori sau fermieri din alte state ale Uniunii Europene.

Cred că a venit momentul în care trebuie să găsim soluții sustenabile pentru a stimula munca și angajații! Un angajat care este bine plătit nu duce grija zilei de mâine, are un standard de viață mai ridicat și o productivitate mai mare. Acesta trebuie să fie un obiectiv prioritar pentru următoarele decizii de politică publică.

Îmi doresc ca, în viitorul apropiat, să avem angajați plătiți nu bine, ci foarte bine, și să nu mai avem decât pe cale de excepție angajați încadrați pe salariul minim pe economie, nu ca în prezent, când aproximativ două milioane de angajați lucrează pe cel mai mic salariu.

  Ervin Molnar - declarație politică privind Noi investiții în dezvoltarea capabilităților de producere a energiei;

Domnul Ervin Molnar:

"Noi investiții în dezvoltarea capabilităților de producere a energiei"

Îndeplinirea obligațiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă forța directoare a acestei coaliții de guvernare, la momentul actual. Cu precădere în domeniul energiei, România și-a luat niște angajamente ambițioase, dar pe care este total determinată să le atingă în termenii propuși, contribuind astfel la dezideratul întregii Uniuni Europene privind standardele de calitate în domeniul Energiei, ce au rolul de a garanta un viitor pentru generațiile ce vor urma.

În considerarea acestora, Ministerul Energiei a lansat apelul de proiecte "Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice - baterii", aferent Investiției 4 PNRR - Lanț industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice, inclusiv echipamente auxiliare, precum și noi capacități de stocare a energiei electrice, Sub-măsura 4.3 - Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii).

Obiectivul apelului de proiecte este punerea în funcțiune a unei capacități de minimum 240 MW (sau 480 MWh) de stocare a energiei electrice în baterii, până la 30 iunie 2026, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR. Sunt eligibile achiziționarea de instalații/echipamente pentru construirea de capacități noi de stocare a energiei electrice în baterii și construcțiile care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii, iar bugetul total aferent schemei este echivalentul în lei a sumei de 79.600.000 euro.

Eligibili pentru a aplica la acest concurs sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii și întreprinderile mari care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: "Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat" din clasificarea codurilor CAEN rev. 2 sau echivalent.

Partidul Național Liberal este determinat să garanteze, în toate domeniile de responsabilitate guvernamentală pe care le are, îndeplinirea tuturor rigorilor care privesc PNRR, astfel încât țara noastră să atragă toate fondurile pe care le are puse la dispoziție pentru modernizare și dezvoltare.

  Florin-Claudiu Roman - declarație politică intitulată Primele scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor au ajuns în România!;

Domnul Florin-Claudiu Roman:

"Primele scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor au ajuns în România!"

În luna septembrie a anului trecut, adresam ministrului finanțelor câteva întrebări referitoare la activitatea de control vamal, ridicând în același timp problema lipsei dotărilor corespunzătoare pentru a executa eficient această activitate esențială pentru capacitatea statului român de a-și îndeplini atribuțiile., Ca urmare a eforturilor pe care le-am depus, acum câteva zile au ajuns în România primele scannere cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară, lucru menit să consolideze securitatea frontierei românești. Încă de la sfârșitul anului trecut, ministrul liberal al finanțelor anunța că birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului 2024, lucru care s-a și întâmplat. S-au recepționat primele două scannere, iar până la finalul anului vom avea opt scannere funcționale montate în punctele noastre de trecere a frontierei. Acestea sunt menite să contribuie la combaterea fraudei vamale, inclusiv a subdeclarării valorii mărfurilor, să permită autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, să ajute la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise care ar putea fi introduse ilegal într-o țară, precum și să accelereze procesul vamal, prin scurtarea timpului de inspecție manuală a fiecărui colet sau container.

Reamintesc că această achiziție de scannere este una făcută prin bani europeni și fonduri naționale. Având ca beneficiar Autoritatea Vamală Română, programul face parte din Pilonul III al PNRR - Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice, Investiția I4 - Implementarea vămii electronice. Durata proiectului este de 49 de luni (37 de luni pentru componenta finanțată prin PNRR), iar finanțarea nerambursabilă de 34.060.459 euro.

  Mirela Furtună - declarație politică având titlul Peste 1.000 de euro, salariul mediu net;

Doamna Mirela Furtună:

"Peste 1.000 de euro, salariul mediu net"

Pentru prima dată în istorie, salariul mediu net a depășit 1.000 de euro (5.079 lei), potrivit ultimelor date pentru luna decembrie 2023, comunicate astăzi de INS.

Vreau să subliniez că PSD a avut drept obiectiv, transmis încă din campania electorală din 2020, creșterea salariului mediu net în România, la peste 1.000 de euro, și ne-am ținut de cuvânt. Odată cu intrarea PSD la guvernare, au fost reluate măsurile necesare creșterii veniturilor oamenilor.

Realitatea datelor statistice ne prezintă faptul că salariul mediu brut a crescut cu 15,5% în anul 2023, iar creșterea reală, după eliminarea efectului inflației, a fost de 8,3%.

Dacă putem spune că datele din decembrie 2023 privind câștigul salarial mediu brut, respectiv net comportă un caracter conjunctural al finalului de an, respectiv luna decembrie, în anul 2024 eforturile guvernamentale se vor axa pe realizarea unui caracter structural al veniturilor salariale, astfel încât dezideratul de 1.000 de euro, salariul mediu net, să devina ireversibil.

O țară care se dezvoltă are nevoie de locuri de muncă bine plătite iar creșterea veniturilor românilor reprezintă o prioritate pentru PSD!

Creșterea veniturilor românilor reprezintă un argument în plus pentru a vota cu PSD la alegerile din 2024!

  Elena Hărătău - declarație politică intitulată Acțiunile populiste ale opoziției nu au reușit să umbrească discursul președintelui din plenul Parlamentului European!;

Doamna Elena Hărătău:

"Acțiunile populiste ale opoziției nu au reușit să umbrească discursul președintelui din plenul Parlamentului European!"

Plângerea penală depusă de AUR împotriva președintelui Klaus Iohannis reprezintă doar o fumigenă populistă și un nou episod al circului permanent pe care îl face formațiunea respectivă, atât la adresa Administrației Prezidențiale, cât și a democrației parlamentare și a statului de drept.

Românii trebuie să știe faptul că bugetul alocat Administrației Prezidențiale este public, iar toată activitatea instituției poate fi verificată de orice cetățean al țării. Din această perspectivă, deplasările șefului statului au fost efectuate în baza unor decizii legale și incontestabile.

După cum s-a putut observa, momentul acestui atac josnic al AUR nu a fost ales întâmplător, el petrecându-se exact în ziua în care Klaus Iohannis a susținut un important discurs în plenul Parlamentul European, în cadrul dezbaterii "Aceasta este Europa", în care a prezentat în mod concludent viziunea asupra viitorului Europei și poziția țării noastre în actualul context european.

În aceste circumstanțe, acțiunea AUR a fost cât se poate de explicită, "salvatorii națiunii" încercând în mod deșănțat și nepotrivit să abată atenția românilor de la un eveniment crucial al politicii externe românești.

Cu certitudine însă, demersul acestui partid care, culmea, are în titlu cuvântul "unitate", a fost sortit eșecului, forțarea unei dezbateri speculative referitoare de deplasările în străinătate a președintelui nefiind în măsură să estompeze prestația de înalt nivel a domniei-sale din plenul Legislativului european de la Strasbourg.

În concluzie, prezumtivele acuzații ale AUR demonstrează, o dată în plus, reaua-voință, activitățile acestui partid fiind în mod evident îndreptate împotriva interesului național al României.

  Georgeta-Carmen Holban - declarație politică: România va deveni o țară puternică, respectată, cu o creștere semnificativă a calității vieții cetățenilor săi!;

Doamna Georgeta-Carmen Holban:

"România va deveni o țară puternică, respectată, cu o creștere semnificativă a calității vieții cetățenilor săi!"

Partidul Social Democrat se va implica activ și în acest an, în scopul definitivării procesului de reformă a statului, demers imperios necesar evoluției sustenabile a României, care a fost amânat nejustificat timp de 30 de ani.

În acest sens, Guvernul PSD a inițiat un program complex privind ordonarea cheltuielilor publice, astfel încât un procent semnificativ din buget să fie destinat investițiilor în cele mai importante domenii, al sănătății și al educației, precum și pentru creșterea salariilor cadrelor didactice, așa cum ne-am angajat în fața românilor.

Trebuie remarcat faptul că, anul trecut, pentru prima dată în ultimii ani, creșterea economică a României a rezultat într-un procent mai mare din investiții, nu din consum, așa cum s-a întâmplat o lungă perioadă. Aceste investiții concludente pot fi observate de fiecare cetățean, mai ales în infrastructura de transport și în dezvoltarea afacerilor, respectiv segmentele economice care creează noi locuri de muncă, stabile și bine plătite.

Pentru acest an, Executivul condus de premierul PSD Marcel Ciolacu și-a fixat drept ținte primordiale continuarea obiectivelor investiționale, atât în infrastructura mare, în rețelele de autostrăzi, cât și în agricultură și industria alimentară.

O prioritate de prim rang a Guvernului social democrat este sprijinirea economiei naționale și, îndeosebi, a produselor fabricate în România, atât cele agroalimentare, cât și cele de larg consum. O atenție deosebită este acordată susținerii fermierilor, cei care sunt responsabili de durabilitatea și sănătatea hranei noastre, fie că vorbim despre legume și despre fructe, fie că ne referim la carne și lactate.

Producătorii agricoli merită respectul nostru, al tuturor românilor, pentru strădania zilnică de a ne asigura calitatea și durabilitatea roadelor muncii lor. În consecință, noile măsuri guvernamentale, lansate recent de PSD, respectiv "Creditul fermierului", care are o dobândă de doar 1,95% și subvenția de 50% acordată la energia folosită pentru irigații, reprezintă un ajutor concludent care va da posibilitatea fermierilor să producă în continuare hrană mai sănătoasă și mai ieftină pentru români, de a fi astfel competitivi pe piața europeană și de a face față concurenței acerbe cu produsele din import.

Încurajez ferm deciziile de protejare și stimulare a producătorilor agricoli autohtoni, atât de către decidenții guvernamentali, cât și de către fiecare dintre noi, deoarece cumpărând produsele autohtone investim în agricultura noastră și în viitorul copiilor noștri.

Sunt convinsă că toate aceste previziuni optimiste, perfect realizabile și argumentate prin fapte concrete, vor permite în continuare modernizarea și dezvoltarea României la toate nivelurile, astfel încât să devenim o țară puternică, respectată, cu o creștere semnificativă a calității vieții cetățenilor săi.

  Alexandra Huțu - declarație politică referitoare la harta interactivă a abuzului și hărțuirii din școlile din România;

Doamna Alexandra Huțu:

Anul trecut a fost marcat de cea mai mare grevă a dascălilor din ultimele decenii, iar Guvernul a alocat sume suplimentare pentru majorarea salariilor din acest sector. Creșterile sunt semnificative, cum ar fi în cazul debutanților. Și este bine să fie așa, pentru că nu putem avea educație de calitate, dacă tinerii absolvenți nu se îndreaptă spre acest domeniu.

Totuși, după aceste alocări bugetare, ar trebui ca și sistemul de învățământ să înceapă să-și facă o curățenie generală în propria ogradă. Dascălii au o influență majoră în dezvoltarea fiecăruia dintre noi. Ei ne oferă cunoaștere, educație și ne pun la dispoziție instrumentele cognitive și cunoștințele de care ne vom folosi în toată activitatea noastră profesională. Un profesor poate determina schimbări profunde în destinul fiecărui elev. Influența este uriașă.

De aceea, este necesar ca, dincolo de materia pe care o predă, fiecare profesor trebuie să fie o persoană de calitate, cu principii și valori bine definite, pe care să le împărtășească elevilor. Profesorul trebuie să fie un model de comportament pentru elevii săi. Din păcate, lucrurile nu sunt mereu așa. Există în sistemul de învățământ dascăli cu o conduită personală îndoielnică care pot influența negativ elevii sau care chiar pot produce adevărate traume în dezvoltarea personală a acestora.

Mi-a atras atenția harta interactivă a abuzului și hărțuirii din școlile din România, pusă la dispoziție de o publicație. Harta prezintă cazurile de hărțuire și abuz sexual comise în instituțiile de învățământ din România. Dacă veți consulta această hartă, veți constatata că există astfel de cazuri de abuzuri și hărțuire sexuală în școlile din toate județele.

Există, așadar, astfel de cazuri și în circumscripția pe care o reprezintă fiecare dintre dumneavoastră, în acest Parlament. Este, așadar, o problemă care ar trebui să ne preocupe pe toți cei din această sală. Pe această hartă sunt 268 de cazuri de hărțuire sexuală care au avut loc în unitățile de învățământ din România. Este mult? Este puțin? Mie mi se pare enorm, pentru că fiecare dintre aceste cazuri a creat o traumă undeva și a produs un prejudiciu greu de evaluat în acest moment, dar care, cu siguranță, se va resimți mult timp în sufletul fiecărei victime.

Ați putea crede că cele mai multe dintre astfel de cazuri s-au produs la nivelul universităților, unde diferența dintre vârsta victimei și cea a agresorului este mai mică? Nu este așa! Dimpotrivă, cele mai multe dintre cazuri, adică 180 de acte de abuz sau hărțuire sexuală, s-au produs în clase primare, gimnaziale și liceale. Cea mai mică victimă avea doar 7 ani în momentul comiterii abuzului. Mai grav este că mulți dintre profesorii care au comis astfel de acte se întorc la sălile de clase chiar și atunci când sunt în curs de judecare.

În toate cazurile, abuzatorii au profitat de poziția de putere pe care profesorul o are față de elev. Fie au promis un tratament favorabil în evaluarea educațională, fie au amenințat că vor sancționa victima cu note mai mici sau chiar cu exmatricularea. În multe cazuri, elevii spun că "se știe" că profesorul X sau Y a hărțuit mai multe eleve, adică acești abuzatori sunt cunoscuți pentru comportamentul abuziv, dar ei continuă să predea în unitățile de învățământ ca și cum ar fi intangibili, ceea ce inoculează și mai mult ideea în mintea victimelor că este inutil să raporteze abuzul, pentru că agresorul nu va avea de suferit, dar își va folosi puterea pentru a o sancționa pe victima care a îndrăznit să îl denunțe.

Nu este, deci, vorba despre un simplu act de hărțuire sexuală. Este o formă agravantă a acestei infracțiuni, pentru că victima se află într-o relație extrem de vulnerabilă față de agresorul său.

Nu am văzut nicio strategie, niciun plan și nicio preocupare a Ministerului Educației de a aborda această problemă. Harta interactivă a abuzurilor ne arată că nu este vorba despre un fenomen izolat. Este un fenomen generalizat la nivel național.

Ce fac sindicatele din învățământ cu privire la aceste cazuri? Nu există nicio procedură de suspendare din rândul membrilor de sindicat a celor care au comis astfel de acte sau care sunt în curs de judecată pentru astfel de fapte.

Vorbim mult despre combaterea corupției, despre faptul că cei corupți nu mai trebuie să exercite funcția publică.

Dar, stimați colegi, actul de abuzul sau hărțuire sexuală comis de un cadru didactic este tot o formă de corupție! Suntem în aceeași situație în care un funcționar își folosește autoritatea pe care i-o conferă funcția publică pentru a obține un beneficiu pentru sine. Hărțuirea sexuală comisă de un cadru didactic este și trebuie considerat un act de corupție. Iar pedeapsa, juridică și morală, trebuie să fie pe măsură. Iar dacă la nivelul Ministerului Educației, dacă la nivelul sindicatelor din învățământ, nu vom vedea politici serioase pentru combaterea acestui fenomen, atunci, se va impune, ca noi, membrii acestui Parlament, să venim cu o legislație specifică pentru a descuraja astfel de acte.

  Claudiu-Augustin Ilișanu - declarație politică având titlul Acordul provizoriu privind noi directive pentru îmbunătățirea informațiilor destinate consumatorilor, cu privire la miere, la gemurile și sucurile de fructe și pentru trecerea la o alimentație mai sănătoasă;

Domnul Claudiu-Augustin Ilișanu:

"Acordul provizoriu privind noi directive pentru îmbunătățirea informațiilor destinate consumatorilor, cu privire la miere, la gemurile și sucurile de fructe și pentru trecerea la o alimentație mai sănătoasă"

În data de 30 ianuarie 2024, președinția Consiliului European, respectiv reprezentanți ai Parlamentului European au consimțit asupra Acordului provizoriu privind formularea unor principii mult mai clare care să fie incluse în noi directive pentru o mai bună informare a consumatorilor din statele europene, cu privire la produse precum mierea, gemurile de fructe, sucurile de fructe și laptele deshidratat. Propunerea de Acord a fost transmisă și prezentată Comitetului special pentru agricultură, săptămâna trecută, miercuri, 7 februarie.

Este vorba despre respectarea unor condiții de informare transparentă privind etichetarea, compoziția, originea și denumirea acestor produse, pentru a permite consumatorilor să verifice conformitatea, calitatea acestora și prevenirea eventualelor încălcări ale standardelor de calitate. Aspectele convenite în cadrul Acordului fac referire în primul rând la mierea ce presupune o procedură de etichetare care să conțină informații cu țările de origine ale produsului, în funcție de ponderea, în ordine descrescătoare, cu amendamentul că țările pot opta să indice doar primele 4 state cu procentele mai mari în ordine descrescătoare și care împreună să depășească 50% din componența produsului. În cazul produselor cu o greutate sub 30 de grame, se va recurge la un cod ISO compus din două litere. De asemenea, Acordul prevede crearea, cu sprijinul unei platforme de experți, a unor metode de analiză pentru detectarea și prevenirea falsificării mierii.

Acordul se referă și la sucurile de fruct, propunând ca acestea să fie împărțite în trei noi categorii: "suc de fructe cu zaharuri reduse", "suc de fructe cu zaharuri reduse obținut din concentrat", respectiv "suc concentrat de fructe cu zaharuri reduse". Gemurile din fructe fac și ele obiectul Acordului care prevede mărirea conținutului minim de fructe din gemuri și gemuri de calitate superioară, cu 100 de grame pe kilogram pentru gemuri și cu 50 de grame pe kilogram pentru gemurile de calitate superioară. Prin această creștere a conținutului de fructe, se urmărește asigurarea reducerii cantității de zaharuri pentru trecerea la o alimentație mai sănătoasă.

Ultimul produs la care face referire Acordul este laptele deshidratat, în cazul căruia s-a propus folosirea tratamentelor prin care se obțin produse lactate deshidratate fără lactoză.

Inițiativa privind creșterea standardelor de calitate pentru o alimentație sănătoasă, dar și a standardelor de informare și transparentizare a produselor comercializate precum mierea, gemurile de fructe, sucurile de fructe și laptele deshidratat, reprezintă o continuare a aspectelor parțial introduse în Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile și marmeladele de fructe și piureul de castane îndulcit, destinate alimentației umane și a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parțial sau integral deshidratat și destinat consumului uman, ce a primit aviz cu amendamente din partea Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, în 17 noiembrie 2023, respectiv din partea Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, în 4 decembrie 2023.

Aceste propuneri de reglementări la nivel european vin în contextul Strategiei "De la fermă la consumator" a Comisiei Europene, pentru un sistem alimentar sănătos și ecologic, COM(2020) 381, respectiv creșterea standardelor de calitate și informare în privința consumului de miere, gemuri de fructe, sucuri de fructe și lapte deshidratat sunt în concordanță cu programul celor 7 "directive privind micul dejun", stabilind norme mult mai clare pentru protejarea consumatorilor.

În ceea ce privește țara noastră, asigurarea controlului calității și creșterea standardelor de informare privind produsele reprezintă o necesitate, întrucât sănătatea consumatorilor trebuie asigurată cu mijloace sporite de control care să reducă riscul comercializării produselor neconforme. Prin Programul Național Apicol, care continuă prin Planul strategic PAC 2023-2027, România este în continuare unul dintre cei mai importanți producători de miere, al doilea din Europa după Spania, iar revizuirea standardelor de comercializare este bine-venită pentru a responsabiliza producătorii, a asigura standardele de calitate, a informa corect consumatorii și a le proteja sănătatea.

  Ioan Balan - declarație politică intitulată Democrație înseamnă vot și prezență mare a românilor la urne, nu scandal în stradă și dezbinare!;

Domnul Ioan Balan:

"Democrație înseamnă vot și prezență mare a românilor la urne, nu scandal în stradă și dezbinare!"

Un partid politic democratic trebuie să-și dorească și să acționeze, astfel încât românii să participe într-un număr cât mai mare la vot și să-i legitimeze cât mai puternic pe viitorii aleși. Acesta este și motivul pentru care Partidul Național Liberal susține organizarea alegerilor la care se prezintă cei mai mulți alegători - alegerile locale - simultan cu alegerile care au cea mai mică rată de prezență - alegerile pentru Parlamentul European. Mă bucur că la nivelul conducerii PNL s-a dat un vot, în unanimitate, atât pentru posibilitatea organizării simultane a celor două tipuri de alegeri, cât și pentru ca votul în diaspora la alegerile europarlamentare să se desfășoare pe durata a două zile, pentru ca cetățenii români din străinătate să nu mai aibă dificultăți ca în anii trecuți.

La Suceava, Partidul Național Liberal va veni în fața cetățenilor cu o echipă de primari și de consilieri, în frunte cu Gheorghe Flutur, adică va veni cu cea mai performantă soluție pentru administrația publică suceveană. Dincolo de candidații noștri liberali, performanți și dedicați comunităților lor, noi venim în fața oamenilor cu fapte concrete, cu ceea ce am muncit, cu proiecte duse la cap și cu un plan de dezvoltare pe termen lung pentru Bucovina. Așadar, noi, liberalii, vom propune sucevenilor oameni harnici, proiecte utile și soluții pentru viitor.

Dezbaterile publice pe marginea prezenței mari a românilor la vot au arătat clar oamenilor cine sunt cei care se tem de votul românilor! Extremiștii și populiștii și-au dat arama pe față, arătând că nu le place elementul de bază al democrației, votul românilor, că le este teamă dacă românii vor veni în număr mare la urne și vor confirma că la Suceava avem cea mai performantă echipă din administrație, condusă de președintele Gheorghe Flutur și susținută de noi, parlamentarii liberali.

Am toată convingerea că, la votul din iunie, sucevenii vor stabili un record de prezență la urne, că vor alege o echipă liberală care garantează dezvoltarea și prosperitatea în Suceava și îi vor sancționa drastic pe extremiștii care nu știu decât să dezbine și să promoveze ura între oameni.

  Silviu Nicu Macovei - declarație politică: Consolidarea securității cibernetice, prioritate națională!;

Domnul Silviu Nicu Macovei:

"Consolidarea securității cibernetice, prioritate națională!"

Zilele trecute, România a fost ținta unui nou atac cibernetic masiv. Infrastructura electronică a 15 unități medicale, inclusiv patru spitale majore din București au fost blocate. Spitalele au fost paralizate, atacurile punând în pericol vieți umane și securitatea datelor pacienților. Rezultatul - serviciile medicale au fost întrerupte, camerele de gardă suprapopulate, iar personalul medical a fost pus în situația de a lucra în condiții improvizate din cauza unor atacuri de securitate cibernetică.

În ultimii trei ani, România a fost martoră la o serie de atacuri cibernetice semnificative, care au afectat atât sectorul public, cât și pe cel privat.

Atacurile grupării de hackeri ruși KILLNET din 2022 au vizat website-ul Guvernului României, al Ministerului Apărării, al CFR Călători, dar și al Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Vizate au fost și paginile unor companii private, instituții media și financiar-bancare, precum și paginile partidelor din coaliția de guvernare.

Recent, a avut loc atacul informatic asupra Camerei Deputaților cu sute de documente furate. Breșa de securitate a fost majoră, iar semnalul de alarmă extrem de serios.

Aceste incidente nu sunt izolate, ci fac parte dintr-un context mai larg de amenințări cibernetice care vizează România și alte țări. Atacurile cibernetice reprezintă o provocare globală, cu teroriști sau chiar entități statale ostile care își intensifică eforturile de a exploata vulnerabilitățile sistemelor informatice. Atacurile cibernetice asupra instituțiilor statului și a infrastructurii critice sunt o realitate prezentă și specifică tipului de conflict hibrid. Și, după cum am mai menționat în declarații politice anterioare, acest război hibrid este deja prezent pe teritoriul României.

În acest peisaj, consolidarea securității cibernetice devine prioritate națională, necesitând acțiuni concertate atât la nivel instituțional, cât și în rândul populației.

Pentru a aborda această problemă, este esențial să ne concentrăm pe două direcții:

  • Consolidarea instituțiilor statului - investiții în tehnologie și formare profesională, îmbunătățirea protocoalelor de securitate și a capacității de răspuns la incidente cibernetice. Este crucial să dotăm instituțiile cu instrumentele și cunoștințele necesare, pentru a detecta, a preveni și a contracara atacurile cibernetice eficient;
  • Educație tehnologică pentru populație - conștientizarea în domeniul securității cibernetice este fundamentală pentru a crește reziliența la nivel individual și colectiv. Inițiativele de informare publică, programele educative și campaniile de conștientizare sunt esențiale pentru a instrui cetățenii despre riscurile online și practicile de siguranță necesare pentru protejarea datelor personale și a informațiilor sensibile.

Prin implementarea acestor direcții strategice, România poate îmbunătăți semnificativ securitatea cibernetică națională și poate reduce riscul și impactul atacurilor cibernetice asupra instituțiilor și infrastructurii critice. Aceasta necesită o abordare care include îmbunătățirea infrastructurii tehnologice, creșterea capacității de analiză și răspuns la incidente, precum și dezvoltarea unui cadru legal adaptat provocărilor specifice domeniului cibernetic.

În același timp, trebuie să recunoaștem că securitatea cibernetică nu este doar o responsabilitate a statului, ci și a fiecărei persoane care utilizează internetul și serviciile digitale. Educația în domeniul securității cibernetice ar trebui să devină o componentă esențială a educației pentru cetățenie, încă de la vârste fragede, astfel încât utilizatorii să fie conștienți de riscuri și să adopte practici de navigare sigură pe internet.

Aceste strategii trebuie să fie însoțite de colaborări strânse între sectorul public și cel privat, academia și organizațiile societății civile, pentru a asigura un schimb eficient de cunoștințe, resurse și bune practici. De asemenea, este necesară o cooperare internațională intensificată, având în vedere caracterul transfrontalier al multor atacuri cibernetice.

Pentru a spori eficiența măsurilor de securitate, este vitală implementarea unor sisteme de detectare precoce a atacurilor, precum și dezvoltarea unor echipe de răspuns la incidente cibernetice (CERT-uri) la nivelul fiecărei instituții publice și a companiilor din sectoarele critice. Aceste echipe ar trebui să fie dotate cu instrumentele necesare și să beneficieze de formare continuă, pentru a putea gestiona eficient incidentele de securitate cibernetică.

Pe lângă aceste măsuri tehnice și organizatorice, este esențial să abordăm și aspectele legislative, actualizând și adaptând legislația națională la noile provocări în domeniul securității cibernetice, asigurând în același timp protecția datelor personale și a vieții private.

Securitatea cibernetică trebuie să devină o prioritate națională, având în vedere impactul semnificativ al atacurilor cibernetice asupra funcționării instituțiilor statului și a vieții cotidiene a cetățenilor. O strategie națională eficientă în acest domeniu necesită o abordare cuprinzătoare, care să combine măsuri tehnice avansate cu eforturi susținute de educație și conștientizare publică. Prin acțiuni coordonate și investiții strategice, România poate dezvolta un sistem robust de apărare împotriva amenințărilor cibernetice, contribuind astfel la asigurarea securității.

  Ioan Mang - declarație politică: Garda Națională de Mediu trebuie să își facă datoria!;

Domnul Ioan Mang:

"Garda Națională de Mediu trebuie să își facă datoria!"

La sesizarea locuitorilor din comuna Balc, în nordul județului Bihor, m-am deplasat săptămâna trecută în câteva locuri din apropierea localităților componente ale comunei respective, unde sunt depozitate, ilegal, gunoaie.

Un exemplu dezolant și absolut revoltător îl reprezintă chiar centrul comunei Balc, unde, la o sută de metri de calea ferată, pe o suprafață extinsă, zac aruncate și ignorate de autorități sute și sute de kilograme de deșeuri, multe poluante.

Faptul că oamenii locului, care își doresc să trăiască într-o comună curată, au trebuit să sesizeze un membru al Parlamentului României, pentru ca problema lor, și la propriu și la figurat, să nu mai fie ascunsă sub preș, spune multe despre modul în care autoritățile publice locale, dar și cele descentralizate, la nivel județean, nu își fac datoria.

Că oamenii merită o administrație locală mai competentă, este clar ca lumina zilei. Ei pot realiza asta prin vot. Dar faptul că reprezentanții Gărzii de Mediu ignoră problema, conform locuitorilor, datorită culorii politice a primarului, nu mai ține de ei, de votul lor. Ține de modul în care instituțiile plătite de la buget și angajații lor trebuie să își facă datoria.

Astfel încât, ca deputat bihorean, sesizez și eu Ministerul Mediului și pe domnul ministru Mircea Fechet, căruia îi solicit să își mobilizeze subordonații, mai ales în Bihor, mai ales în comunele conduse de colegi de-ai domniei-sale de partid, pentru că în alte comune, conduse de primari de la alte partide, se activează mult mai ușor.

  Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată [Aceasta este Europa!], în viziunea României;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"«Aceasta este Europa!», în viziunea României"

La începutul acestei luni, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a onorat invitația președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, de a ține un discurs în plenul Legislativului. Momentul este unul de maximă importanță, întrucât ne confruntăm cu multiple provocări la adresa coeziunii europene, printre care enumerăm Războiul din Ucraina, criza economică și crizele de securitate cibernetică și energetică.

Anul precedent, au luat cuvântul și cancelarul german, Olaf Scholz, prim-ministrul Bulgariei, Nikolai Denkov, președintele lituanian, Gitanas Nausėda. Vocea Romāniei este la fel de importantă ca și a celorlalte state membre și trebuie auzită și respectată în mod egal.

Președintele a ținut un discurs ca parte a seriei dezbaterilor intitulate "Aceasta este Europa!", demarată în 2022, anul în care Federația Rusă a invadat Ucraina. Între 2022 și 2023, au avut loc 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, în care fiecare și-a oferit perspectiva asupra nevoii de reîntărire și protejare a valorilor europene și a exprimat solidaritate pentru un viitor european comun.

Anul 2024 amplifică gradul de necesitate a unei poziții ferme și hotărâte din partea fiecărui stat membru, pentru România fiind un moment crucial, deoarece vor fi organizate patru runde de alegeri, în care se va decide clar dacă țara va continua pe drumul reformelor și al progresului sau dacă va cădea "în plasa" discursurilor agresive, dar fără substanță și va suferi o involuție. Indiferent că vorbim despre alegerea liderilor la nivel local, național sau european, Europa este cadrul internațional principal pe care trebuie să îl avem în vedere și la care să ne raportăm când adoptăm decizii. În egală măsură, Uniunea s-a angajat să respecte România și să recunoască nevoile sale, printre care se numără și intrarea în totalitate în spațiul Schengen, proces aflat în plină desfășurare.

Domnul președinte Klaus Iohannis a fost invitat în plenul Parlamentului European nu doar pentru a ține un discurs, ci și pentru a avea mai multe runde de discuții cu președintele Roberta Metsola cu privire la noile dimensiuni ale relației România-UE. Președintele României a solicitat finalizarea cât mai rapidă a procesului de aderare la Schengen, pentru a putea astfel întări securitatea europeană, evidențiind suportul extraordinar oferit de către țara noastră, prin absorbția valurilor de refugiați veniți din Ucraina. Întărirea granițelor UE se poate realiza și prin lărgirea acestora, respectiv primirea noilor membri care vor micșora automat sfera de influență a agenților străini sau a statelor "rogue" - "Extinderea familiei noastre europene prin acceptarea de noi membri nu va face decât să consolideze Uniunea", a declarat Klaus Ionannis în fața eurodeputaților prezenți la dezbatere. A avea un spațiu european și transatlantic cât mai coagulat, deci, impenetrabil, va transmite și românilor un sentiment de siguranță, perturbat în ultimul an de evenimentele care au avut loc. Am văzut reacțiile, fără îndoială, normale, ale populației din județul Tulcea, când au primit mesajele de avertizare RO-ALERT despre posibilitatea de cădere a unor obiecte în urma atacurilor Federației Ruse. Recunoașterea susținerii din partea structurilor internaționale constituie un imbold pentru diminuarea fricii.

Anul care urmează are potențialul de a schimba categoric gradul de respect și beneficiile de care se bucură România ca membru al UE sau, dimpotrivă, le poate consolida prin continuarea acțiunilor de felul celor demarate de președintele Iohannis, în ultimele săptămâni.

  Ștefan Mușoiu - declarație politică: Trebuie să apărăm și România, nu doar Uniunea Europeană, de ofensiva extremiștilor-populiști, lipsiți de soluții reale!;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Trebuie să apărăm și România, nu doar Uniunea Europeană, de ofensiva extremiștilor-populiști, lipsiți de soluții reale!"

Extremismul este definit, potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, drept atitudinea unor curente, mișcări, persoane politice care, pe baza unor opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmăresc prin măsuri violente sau radicale să-și impună programul lor - iar aceasta asta dacă ar avea cu adevărat un program politic, și nu doar o foaie de parcurs, în care există numai obiectivele lor meschine, întărite de violență verbală, de agresiuni, intimidare și incitare la ură!

Istoria a demonstrat, de-a lungul timpului, dar și recent sau aproape săptămânal, inclusiv în această Cameră a Parlamentului României, că extremiștii-populiști nu au avut niciodată soluții reale pentru problemele oamenilor și nici nu vor putea avea vreodată! La ei primează doar propaganda, hazardul și amatorismul politic, manipulările și dezinformările croite pe fundamentul unor evenimente cotidiene și care se pot plia strict pe reacții imediate, și nu pe răspunsurile necesare rezolvării cu adevărat a problemelor clamate de societate. Prin toate demersurile lor toxice, care îi plasează cu totul în afara legii și care amenință stabilitatea Uniunii și a țării noastre în aceste moment dificile, marcate de crize și de războiul din Ucraina, ne arată ce pericol uriaș reprezintă acest tip de formațiuni pentru viitorul UE și al României în special.

Singurul rol real pentru gestionarea conformă a tuturor situațiilor le revine, nu doar la nivelul Uniunii, ci și fiecărui stat membru, partidelor proeuropene. Doar acestea pot să răspundă preocupărilor alegătorilor privind securitatea, migrația, economia, agricultura, industria și mediul social, schimbările climatice etc. În antiteză, partidele extremist-populiste vor reuși doar să prospere de pe urma nemulțumirilor ce ar putea să crească, dacă nu li se oferă soluții optime de atenuare sau eliminare a unor neajunsuri societale.

În fața fragilităților de acest tip, provocate de extremism îngemănat cu populism, atât la nivelul proiectului european, dar și la cel al fiecărei țări comunitare, avem nevoie de soluții generale, cât și particulare care să reconfirme că întreaga construcție europeană este constituită din state puternice. Una dintre soluțiile pe care le consider ca fiind foarte indicată pe termen lung va consta, fără îndoială, dintr-o și mai bună articulare a instituțiilor Uniunii cu acțiunea statelor membre. În acest sens, vă reamintesc ceea ce remarcase Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European la momentul crizei zonei euro dintre 2010-2014, și anume, că întreaga "convergență a acțiunii și a rezultatelor trebuie să conteze mai mult decât primatul instituțiilor". Iar din această perspectivă, pot să exemplific în special cu "motorul" rezultat din colaborarea franco-germană care a jucat un rol cheie în adoptarea planului de redresare în 2020.

Așadar, la rândul meu vin și pun un accent deosebit pe cooperarea între toate țările și, la fel de constructiv, și pe coaliții ad-hoc. Iar proiectele industriale europene oferă într-adevăr un cadru flexibil care permite cooperarea între UE și diverse grupuri de state sau la fel de benefic între țările membre.

Cu alte cuvinte, privind spre viitor, sarcina noastră comună este să apărăm Uniunea Europeană, la fel ca patria noastră. Această construcție a dovedit, de-a lungul timpului, că înseamnă siguranță, înseamnă prosperitate, înseamnă democrație și stabilitate!

Alături de colegii mei social-democrați, susțin valorile europene și subliniez că unitatea și solidaritatea, caracteristice acestei construcții politice, sunt soluții nu doar pentru Uniune, ci mai ales în beneficiul țării noastre! Și așa cum vă anunțam noi, cei de la PSD, încă din vara anului trecut, vom intensifica și campania de informare despre populism și extremism, explicând și mai nuanțat ce comportamente violente presupun, ce minciuni ocultează și ce pericole reprezintă AUR și celelalte formațiuni conexe ei pentru viitorul României și al UE.

Mai mult, ca proeuropeni, vom continua să oferim și rezolvări viabile și să le demonstrăm oamenilor că extremismul nu este absolut deloc vreo soluționare pentru provocările cu care ne confruntăm. Doar adoptând poziții și mai ferme, vom putea să protejăm Uniunea Europeană și valorile ei, pe termen lung, în folosul tuturor țărilor noastre.

Cu siguranță că, prin eforturile conjugate ale liderilor țărilor membre, UE va rămâne unită și va continua să ofere soluții și să ajute oamenii care au nevoie. Același lucru trebuie să se întâmple și în țara noastră. Iar PSD a oferit, ori de câte ori a fost la guvernare, dovada și garanția că are strict astfel de preocupări centrate pe întrajutorarea cetățenilor care prezintă risc crescut de pauperizare.

Pentru continuarea acestor politici social democrate, vitale creșterii nivelului de trai și pentru cei mai puțin favorizați de soartă dintre noi, dar și pentru consolidarea economiei, rundele de alegeri din acest an constituie cel mai bun prilej pentru respingerea extremismului și a populismului deșănțate sau a aventurismului politic, oferite de opoziție. În paralel, aceste tururi de scrutin generează și posibilitatea reconfirmării viabilității strategiilor PSD, prin acordarea încrederii și a voturilor majorității românilor.

Sunt ferm convins că atât românii, cât și restul cetățenilor comunitari vor putea sesiza pericolul major și real pe care aceste formațiuni îl constituie și vor descifra că discursurile lor sunt construite doar pentru a păcăli și pentru a câștiga voturi!

Îmi exprim încrederea că acțiunile extremiștilor-populiști de tip AUR, de la noi și din Europa, vor fi sancționate printr-un vot de blam covârșitor!

  Nicolae Giugea - declarație politică având titlul Deficitul de forță de muncă este, în primul rând, rezultatul poverii fiscale!;

Domnul Nicolae Giugea:

"Deficitul de forță de muncă este, în primul rând, rezultatul poverii fiscale!"

Nicio activitate economică nu se poate desfășura corespunzător, dacă nu ai angajații potriviți, calificați și stimulați financiar. În România, cei mai mulți dintre antreprenori reclamă faptul că nu găsesc pe piața muncii din țara noastră angajații de care au nevoie, precum și faptul că posibilitățile lor de a-i stimula financiar sunt puternic afectate de impozitarea apăsătoare a muncii - la fiecare sută de lei plătită angajatului, aproape tot pe atât merge la bugetul statului prin impozite și contribuții.

În același timp, ne-am tot întrebat de ce milioane de români au ales și continuă să opteze să muncească la mii de kilometri distanță de țara lor, deși în România salariile au crescut simțitor și locuri de muncă sunt și aici, în țară. O evaluare făcută recent de o asociație patronală din țara noastră a relevat faptul că România are cel mai apăsător regim de impozitare și că, la un salariu brut de 1.000 de euro, angajatului care muncește în România îi rămân cei mai puțini bani în buzunar, față de alte state din Uniunea Europeană.

Or, în aceste condiții înțelegem foarte bine și motivele pentru care locurile de muncă din economia națională nu sunt atractive, de ce standardul de viață al angajaților din alte state europene este mai ridicat și de ce aproape toți tinerii care termină o școală se gândesc că ar fi mai bine să plece în străinătate.

Soluția de provizorat găsită de autoritățile din țara noastră, de a aduce angajați din Asia sau Africa pentru a realiza unele investiții și a compensa deficitul de forță de muncă, nu poate și nici nu trebuie să funcționeze pe termen lung. Avem milioane de români bine calificați, care muncesc în străinătate și care s-ar întoarce și mâine în țară, dacă salariile nete ar fi mai atractive în România. Mai mult decât atât, beneficiile în societate ar fi imense, pentru că fiecare angajat întors acasă înseamnă o bucurie imensă pentru familia lui din țară.

Așadar, deși ani de zile s-a tot spus că nu-i momentul pentru a reduce povara fiscală asupra muncii, cred că, în perioada următoare, atât Guvernul, cât și Parlamentul trebuie să aibă curajul de a face acest pas major pentru bunăstarea a milioane de familii. Numai atunci când vom ajunge în situația în care munca să fie atractivă prin salarii nete mari, nu vom mai avea nici deficit de forță de muncă, nici cheltuieli imense cu protecția socială și vom putea să spunem că românii simt serios ce înseamnă un standard de viață ridicat.

  Nicu Niță - declarație politică având ca obiect Ajutorul de minimis pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate!;

Domnul Nicu Niță:

"Ajutorul de minimis pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate!"

Declarația mea politică se referă la ajutorul pe care beneficiarii legumelor cultivate în spații protejate îl primesc.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, MADR, a anunțat că pentru acest proiect sunt prevăzute resursele financiare necesare, în vederea plății ajutorului de minimis pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 20 octombrie - 31 ianuarie 2024.

Suma totală alocată este în valoare de 109.373.000 lei, reprezentând echivalentul a 22.100.000 de euro.

Valoarea maximă a ajutorului de minimis/beneficiar este de 1.000 de euro/cultură/1.000 mp.

Plățile se efectuează începând cu data de 26 februarie 2024.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pregătește plata subvențiilor pentru micii fermieri. Un sprijin de 1.000 de euro per exploatație urmează să fie achitat, din 26 februarie, către producătorii de legume care au făcut dovada valorificării producției în extrasezon, la finalul anului trecut și în luna ianuarie.

Schema de ajutor de minimis s-a aplicat pe întreg teritoriul României, în perioada 2023-2024, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, respectiv tomate, ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a demarat și procedura pentru a-i sprijini pe producătorii de tomate cu un avans prin Programul "Tomata", ceea ce dovedește că Partidul Social Democrat este alături de fermierii români, prin găsirea soluțiilor, pentru a le oferi la timp sprijinul necesar.

  Radu-Vicențiu Grădinaru - declarație politică intitulată Botoșani, un câmp de luptă!;

Domnul Radu-Vicențiu Grădinaru:

"Botoșani, un câmp de luptă!"

De ce un câmp de luptă?

O luptă între cetățenii orașului și autoritățile locale, în gropile și tranșeele orașului!

Botoșani a suferit dintotdeauna pe partea de infrastructură rutieră, deși autoritățile și botoșănenii se mândresc cu faptul că respiră cel mai curat aer din România.

Umblă vorba că municipiul Botoșani se află pe primele locuri în lista orașelor în care nu merită să trăiești!

De ce?

Salarii nu, pensii nu, prețuri de top, viață scumpă, acum Botoșani mai este și orașul gropilor!

Vinovatul principal ar fi, se zice prin popor, S.C. Nova ApaServ S.A. în urma intervențiilor la rețeaua de apă. Din cauza problemelor financiare ale societății, locurile în care au fost intervenții au rămas nerefăcute, spre disperarea botoșănenilor. Municipiul Botoșani are o rețea de conducte pentru alimentare cu apă foarte învechită, motiv pentru care avariile la sistem sunt dese. De fiecare dată când intervin, muncitorii de la Nova ApaServ sapă șanțuri adânci, de multe ori de-a curmezișul străzii sau prin parcări.

După ce problema cu apă a fost rezolvată, începe însă coșmarul șoferilor. În mai multe zone, șoferii reclamă că și-au distrus efectiv mașinile în șanțuri și gropi. Trebuie să trăiască și mecanicii auto, nu? În cel mai bun caz, șanțurile sunt astupate în bătaie de joc, adică umplute cu molozul sau resturile de pe margine, total inestetic și care încurcă infernal traficul. Cartierele botoșănene sunt "împodobite" cu șanțuri, cratere și chiar surpări fie lăsate de izbeliște, în cel mai bun caz împrejmuite, fie astupate în bătaie de joc. Nova Apaserv, de fiecare dată când intervine pentru remedierea vreunei avarii la conducte, lasă prăpăd în urmă. După ei, potopul.

Localnicii au ajuns la capătul răbdării și vor să-și caute dreptatea în instanță. Societatea Nova Apaserv a încasat și o serie de amenzi de la Primărie, prin Poliția Locală, pentru numeroasele tranșee din oraș, sancțiuni pe care le-a achitat, fără a fi contestate, dar fără să rezolve problemele! Oraș cochet, cu multe clădiri istorice și plin de verdeață, Botoșani a devenit un teatru de război între botoșăneni și autoritățile locale, dus în gropile și tranșeele istoriei!

Treziți-vă, botoșăneni!

  Radu Panait - declarație politică despre Țara care nu are grijă de toți copiii săi;

Domnul Radu Panait:

"Țara care nu are grijă de toți copiii săi"

Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat, la începutul lunii, că speră ca în acest an să se rezolve problema școlilor cu toalete în curte. Asta, după ce anul trecut, nici măcar o școală dintre cele 180 aflate în această situație, nu a fost modernizată.

Este incredibil că, în 2024, mai vorbim despre această problemă. Este incredibil, că în 2024, mai avem copii care sunt nevoiți să meargă la toaletă în fundul curții. Sunt curios dacă situația ar fi aceeași, dacă ar fi vorba despre copilul doamnei ministru. Este o umilință pentru copii și pentru părinții lor, care sunt nevoiți să îi trimită la școală în aceste condiții.

Din păcate, responsabilitatea se pasează de la Ministerul Sănătății la autoritățile locale, în subordinea cărora se află clădirile unităților de învățământ.

Ce pare să uite Ministrul Educației este faptul că marea majoritate a primarilor din țara aceasta sunt de la PSD și PNL. Sunt colegii lor de partid cei care conduc autoritățile publice locale, cei care au puterea de a face investiții în infrastructura din localitatea lor. Au existat numeroase apeluri pe PNRR, direcționate către investiții în unitățile de învățământ. Ce trebuiau să facă autoritățile locale, era doar să își ia timp să scrie proiectul de finanțare și să se asigure că acesta va fi implementat.

Ce pare că lipsește mereu din structurile statului este voința de a face lucruri și de a găsi soluții. Toți sunt mai preocupați de a-și justifica inacțiunea, decât de a găsi modalități de rezolvare a problemelor.

Dar asta se poate schimba în acest an. Avem șansa ca în 2024 să schimbăm modul cum funcționează lucrurile în țara asta, prin alegerea unei alternative reale, de dreapta, care are curajul să ia soluțiile corecte pentru societatea noastră.

  Marian-Iulian Rasaliu - declarație politică: Educația nu trebuie să fie un câmp de luptă în care se lansează clișee pentru a distruge!;

Domnul Marian-Iulian Rasaliu:

"Educația nu trebuie să fie un câmp de luptă în care se lansează clișee pentru a distruge!"

Aud des, în special din partea colegilor dintr-un anumit partid, că educația din România este la pământ, că statul a eșuat în acest domeniu și alte astfel de afirmații, iar ca vinovați pentru această situație suntem arătați noi, social-democrații. Mă aștept ca, anul acesta, unul electoral, astfel de remarci să fie tot mai dese și mai agresive.

Dar cred că se cuvine să le reamintesc acelor colegi că tocmai PSD, partidul pe care îl blamează cu îndârjire, este cel care și-a asumat o reformă reală a sistemului de învățământ, în momentul în care s-a ridicat problema pregătirii unui nou set de legi ale educației. Am fost acuzați atunci că încetinim procesul de elaborare a pachetului de legi și că organizăm tot felul de consultări. Însă nicio reformă reală nu se poate face fără dezbateri și consultări, pentru a culege informații de la cei vizați, fie ei profesori, elevi sau părinți. Iar în toată acea perioadă nu am văzut din partea acelor colegi idei constructive, ci doar atacuri și reproșuri.

Cu toate acestea, pachetul de legi a fost adoptat și oferă perspectivele de racordare a ofertei educaționale la cerințele pieței forței de muncă, în special prin reglementarea sistemului de învățământ profesional.

Apoi, ni se reproșează că subfinanțăm sistemul de educație. Dar, să nu uităm că anul acesta, Educația beneficiază, prin Legea bugetului de stat, de o alocare record, de peste 74 de miliarde de lei. Sunt bani pentru plata salariilor dascălilor, dar și pentru investiții, pentru susținerea elevilor cu o situație materială precară.

În ceea ce privește investițiile, ca exemplu, în județul Brașov, din care provin, vor fi construite 7 creșe noi cu finanțare de la bugetul de stat prin Programul Companiei Naționale de Investiții. Este o categorie de unități solicitată cu insistență de părinți.

De asemenea, să nu uităm de programele de dotări ale unităților de învățământ cu echipamente necesare asigurării unui act educațional de calitate și modern. De altfel, în această perioadă, numeroase unități de învățământ derulează achiziții în acest sens. Și, ca o paranteză, inclusiv pentru acest program, colegul nostru, europarlamentarul Victor Negrescu, a obținut de la Comisia Europeană o majorare a alocărilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Și tot la capitolul investiții, avem în județul Brașov - numeroase școli care vor beneficia de investiții în eficientizarea energetică și realizarea unor intervenții pentru reducerea riscului seismic, proiecte care, la fel, vor beneficia de finanțare europeană prin PNRR, inclusiv din sumele în plus obținute de colegul nostru.

În concluzie, înainte de a ataca și a reclama, le recomand colegilor care ne critică, ori de câte ori au ocazia, să vadă ce s-a făcut, ce se va face și, în loc să folosească clișee pentru a distruge, le recomand să vină cu propuneri concrete și realiste!

  Cosmin Șandru - declarație politică: Maternitatea și grija pentru sănătate nu trebuie taxate!;

Domnul Cosmin Șandru:

"Maternitatea și grija pentru sănătate nu trebuie taxate!"

Există categorii vulnerabile pentru care taxarea concediilor medicale cu 10% este injustă. Printre aceste categorii se numără persoanele aflate în concediu de risc maternal și maternitate, bolnavii de cancer și cele care își îngrijesc copiii bolnavi. Susțin cu tărie amendamentul depus de colega Nicoleta Pauliuc, în scopul eliminării impozitului de 10%, aplicat concediilor medicale pentru o categorie de beneficiari. Dorim ca persoanele aflate în concediu de risc maternal și maternitate, bolnavii de cancer și cele care își îngrijesc copiii bolnavi să nu fie împovărate cu această taxă. Impozitul pe concediul medical, introdus prin ordonanță de urgență, la finele anului trecut, va afecta veniturile angajaților care se îmbolnăvesc cu 10%. Există anumite categorii vulnerabile pentru care această taxare este injustă și care va influența negativ procesul de vindecare.

Consider că, în aceste situații delicate, statul trebuie să sprijine și nu să adauge un motiv de îngrijorare în plus pe umerii persoanelor vulnerabile. Îngrijirea persoanelor dragi, maternitatea și grija pentru sănătate nu trebuie taxate!

Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească și când să se interneze în spital. Boala cronică de orice fel are o evoluție naturală care nu se supune unor decizii arbitrare. Dacă se observă că se abuzează de concediile medicale, să se declanșeze investigații care să identifice și să pedepsească abuzurile. Dar nu putem fi de acord să fie pedepsiți toți românii, doar pentru că nu au fost identificați cei care abuzează de concediile medicale.

Taxarea cu 10% a concediilor medicale pune o povară în plus pe lângă celelalte pe care le generează un sistem medical aflat în dificultate și mă refer la lipsa fondurilor pentru analizele medicale, problemele legate de găsirea medicamentelor în farmacii sau întârzierile în finanțarea spitalelor și a farmaciilor.

Așa cum a spus și colega mea, care a inițiat amendamentul, sănătatea nu are culoare politică. Consider că a fost o eroare în această ordonanță cu impozitarea concediilor medicale și susțin amendamentul, pentru a elimina o inechitate.

Amendamentul a fost depus la Comisia pentru muncă și la Comisia de buget-finanțe și vizează toate concediile medicale - și cele de maternitate și cele de îngrijire a copilului, pentru că omul a contribuit în perioada cât a lucrat. Nu de bună voie își ia un pacient oncologic un concediu medical, ci pentru că este obligat de situație să meargă la doctor.

Îmi doresc ca toți colegii din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică, să susțină acest amendament.

  Sebastian-Ilie Suciu - declarație politică despre Soarta grea a fermierului român;

Domnul Sebastian-Ilie Suciu:

"Soarta grea a fermierului român"

Aș vrea să vă atrag atenția asupra eternei probleme nerezolvate a țăranului român. Agricultura românească se află la răscruce. Pe de o parte, suntem etichetați ca "grânarul Europei", un titlu măgulitor, datorat suprafețelor extinse de teren arabil și potențialului agricol însemnat al țării. Pe de altă parte, realitatea în teren arată o imagine mult mai nuanțată și, din păcate, mai puțin optimistă.

După cum reiese din datele publice, sectorul agricol este prins între falimentul a aproape un sfert din fermele românești și o rată de sărăcie îngrijorătoare care afectează 20% din populația țării. Conform datelor prezentate, majoritatea afacerilor de familie din domeniul agricol sunt în pragul falimentului. Aceasta este o realitate sumbră și o mărturie a provocărilor cu care se confruntă fermierii români, în încercarea de a-și susține afacerile.

Eșecul acestor ferme nu este doar un semn al dificultăților economice, ci și un eșec al guvernărilor care au asistat nepăsătoare la căderea unui sector cu un potențial uriaș. Agricultorii români, în loc să fie susținuți, sprijiniți, sunt tratați ca niște infractori, le sunt puse bețe-n roate.

Dacă un fermier vrea să ajungă pe piața românească, pentru a-și vinde produsele, trebuie să apeleze la tot felul de manevre. Dar, dacă un mare lanț străin vrea să vină în România, să vândă, totul merge ca uns. În ciuda faptului că, în teorie, țara noastră ar putea să hrănească întreaga Europă, realitatea este că toți cei care depind de sectorul agricol se luptă cu sărăcia și nu au acces la resursele necesare pentru a-și asigura o viață decentă.

Fermierii români au nevoie de mecanisme care să încurajeze tinerii să se implice în agricultură, oferindu-le oportunități de formare profesională și acces la tehnologii moderne. Prin revitalizarea sectorului agricol la nivel de bază și sprijinirea inovației și antreprenoriatului în rândul fermierilor români, se pot deschide noi perspective pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii românești. Dar pentru aceasta trebuie să existe deschidere din partea Guvernului, trebuie să fie apărate la Bruxelles interesele fermierului, ale țăranului român, nu cum s-a întâmplat până acum. Avem printre cele mai mici subvenții, deși avem un potențial enorm în agricultură.

Fermierii mai au nevoie de adoptarea unor măsuri care să faciliteze accesul la piețele locale și internaționale, care pentru produsele românești ar putea reprezenta o soluție vitală. Dar cine să o facă? PSD și PNL? Aceste partide au pus cerealele din Ucraina pe primul loc, preferând să omoare agricultura românească. Crearea de lanțuri scurte de aprovizionare, susținerea piețelor locale și promovarea produselor autentic românești pot contribui la creșterea veniturilor pentru micii fermieri și la reducerea sărăciei în mediul rural.

  Dan-Constantin Șlincu - declarație politică intitulată Românii trebuie să știe că, din cauza guvernărilor de dreapta, România riscă să plătească prejudicii de miliarde de euro!;

Domnul Dan-Constantin Șlincu:

"Românii trebuie să știe că, din cauza guvernărilor de dreapta, România riscă să plătească prejudicii de miliarde de euro!"

Fostul premier Cioloș, alături de ceilalți premieri de dreapta sunt principalii vinovați pentru situația critică în care se află România în litigiul internațional privind exploatarea minieră de la Roșia Montană. Când a aprobat includerea în Patrimoniul UNESCO, Cioloș a știut că decizia lui îi va putea obliga pe contribuabilii români la plata unor prejudicii uriașe ce ar fi putut fi evitate. La fel de vinovați sunt Ludovic Orban și USR, care s-au opus retragerii cererii de la UNESCO, știind că astfel vor lovi în interesele României, în litigiile cu firma care avea dreptul de exploatare.

A apărut dovada că, atunci când a aprobat înscrierea perimetrului de la Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, Dacian Cioloș a știut că va expune România și pe cetățenii români la un risc uriaș de a plăti daune de miliarde de dolari. Într-un document transmis Ministerului Finanțelor, avocații care apărau cauza României atrăgeau atenția că există un risc semnificativ ca România să fie obligată să plătească unele compensații substanțiale, dacă premierul va decide includerea perimetrului în Patrimoniul UNESCO.

Deci, Cioloș a avut pe masă avertismentul de specialitate că decizia sa îi va putea împovăra pe români la plata unor daune uriașe! Dacă România pierde procesul, Cioloș este principalul vinovat! Dar, alături de el, sunt responsabili și Orban, Cîțu și USR.

Din documentul oficial transmis ministrului finanțelor, Anca Dragu - "În plus, aceasta ar putea avea un efect negativ privind percepția Tribunalului asupra comportamentului României și capacitatea de a se apăra împotriva pretențiilor reclamanților. Există, prin urmare, un risc semnificativ ca includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO să ducă la plata unor compensații substanțiale către reclamanți".

Un alt moment cheie în procesul dintre România și firma Roșia Montană Gold Corporation a fost atunci când UNESCO a cerut țării noastre să implementeze anumite recomandări, pentru a da curs cererii de includere a Roșiei Montane în patrimoniul universal. Una dintre recomandări era stoparea aprobărilor privind permisele de exploatare minieră în zonă. Implementarea acestei măsuri echivala practic cu recunoașterea de către România că încalcă dreptul de exploatare obținut anterior de RMGC, ceea ce va afecta dramatic cursul procesului la Tribunalul Internațional.

Ministrul finanțelor de atunci, Alexandru Nazare, a prezentat în Guvern evaluarea avocaților că, dacă se va lua această măsură, România ar putea fie obligată să plătească un prejudiciu cuprins între 0,5 și peste 3,5 miliarde dolari. Cu toate acestea, premierul Cîțu și fostul ministru al culturii, Bogdan Gheorghiu, dar și miniștrii USR au ignorat avertismentele și au dat curs recomandării UNESCO, știind bine că prin această decizie riscă să-i împovăreze pe contribuabilii români la plata unor daune uriașe.

PSD nu pune în discuție nici oportunitatea și nici impactul de mediu pe care le-ar presupune exploatarea de la Roșia Montană. Problema în cauză este că statul român, prin Guvernele de dreapta, care au acordat dreptul de exploatare, a făcut un angajament pe care Cioloș, Orban și USR l-au încălcat cu bună știință, zădărnicind orice posibilitate de a rezolva litigiul pe cale amiabilă.

Rezolvarea corectă ar fi fost de a negocia situația cu firma care primise acest drept din partea statului român. Nici PSD nu a fost mulțumit cu angajamentele asumate de Ghinea și USR, prin PNRR. Dar, fiind un angajament al României, nu l-a încălcat, ministrul muncii de la acea vreme, Marius Budăi, a deschis negocierile cu cei din Comisia Europeană, iar ulterior premierul Ciolacu a obținut, prin acord cu Comisia Europeană, eliminarea pragului de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile.

  Elena Stoica - declarație politică având ca temă Îmbunătățirea calității vieții românilor, preocuparea primordială a Guvernului PSD;

Doamna Elena Stoica:

"Îmbunătățirea calității vieții românilor, preocuparea primordială a Guvernului PSD"

Conducerea PSD a Executivului este preocupată activ de îmbunătățirea calității vieții românilor, toate acțiunile, strategiile și politicile publice inițiate în ultima perioadă convergând în această direcție.

Orice retorică îndreptată împotriva PSD și a justeții măsurilor adoptate este falsă și neavenită, în contextul în care angajamentele guvernamentale au fost respectate cu acuratețe până acum.

Îi asigur cu cel mai înalt grad de realism pe seniorii României, pensionarii care au muncit o viață întreagă, că nu au niciun motiv de îngrijorare. Vârstnicii noștri trebuie să fie liniștiți, deoarece procesul de recalculare a pensiilor se va realiza întocmai, conform calendarului promis de PSD, iar noile cuantumuri ale pensiilor vor intra în vigoare începând cu luna septembrie. Sumele necesare noii majorări a pensiilor sunt cuprinse în buget, iar termenul va fi respectat, indiferent de opiniile unor analiști de la FMI, de la alte organisme financiare sau părerilor deșănțate exprimate public de anumiți reprezentanți ai partidelor politice.

Un al doilea motiv substanțial de mulțumire pentru români îl constituie argumentul sustenabil conform căruia nu vor fi majorate taxe și impozite în acest an. Nu există niciun fel de temere cu privire la subiectul majorării impozitului pe salariu, este o temă complet falsă, iar premierul Marcel Ciolacu a dat repetate asigurări în acest sens.

Categoric, nu vor fi introduse taxe noi, care să-i împovăreze mai mult pe români și mediul de afaceri. În acest context, Executivul va identifica cele mai potrivite soluții pentru a reduce impozitarea muncii și a continua măsurile de creștere a veniturilor bugetare, prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi.

PSD se opune cu fermitate creșterii impozitului pe salariu, o decizie care ar afecta îndeosebi salariații cu venituri mici. În viziunea social-democrată, modelul corect de impozitare este cel progresiv, care presupune o scădere a impozitelor pe muncă la cei cu venituri mici și o impozitare pe măsură a celor cu venituri mai mari. Acest model va putea fi implementat după digitalizarea ANAF, astfel încă veniturile salariaților să fie globalizate automat, fără a fi nevoie de introducerea unei noi sarcini birocratice pentru contribuabili.

În concluzie, recomandările FMI privind creșterea impozitării salariilor și plata în tranșe a majorării pensiilor, în urma recalculării, reprezintă doar simple recomandări. Punctul de vedere al acestui organism internațional nu impune absolut nimic politicii fiscal bugetare a Guvernului, astfel încât nu se va renunța la niciuna dintre măsurile anunțate privind îmbunătățirea vieții românilor.

  Silviu-Titus Păunescu - declarație politică: Voi pregătiți-vă pentru război, fiți gata să vă dați viața pentru țară și pentru privilegiile noastre!;

Domnul Silviu-Titus Păunescu:

"Voi pregătiți-vă pentru război, fiți gata să vă dați viața pentru țară și pentru privilegiile noastre!"

Cam așa s-ar traduce vocabularul politicienilor, când vine vorba despre momentele tensionate în care ni se reamintește că la granițele noastre este un conflict cât se poate de serios! România are, în acest moment, o armată minimă, cu dotări minime, este lipsită de o fabrică decentă de pulberi - imaginați-vă că în punctele culminante ale conflictului ruso-ucrainean se trăgeau și câte 20.000 de obuze zilnic, probabil cam cât toată rezerva noastră strategică, iar infrastructura rutieră actuală nu poate suporta deplasarea trupelor NATO care ar trebui să ne vină în ajutor!

Dacă mai amintesc și despre dronele rusești care zboară în voie deasupra teritoriului național, despre bâlbele ministrului apărării și despre lipsa unui exercițiu de mobilizare național, chiar și parțial, rețeta eșecului este completă!

Diaspora a părăsit țara nu de prea mult bine, ci disperată de jaful la care era supusă de o clasă politică incompetentă, iar tinerii apți pentru serviciul militar de la noi se întreabă, pe bună dreptate, pentru cine să lupte, în cazul terifiant al unui conflict, pentru cine să îți dea viața, pentru care țară?

Pentru că țara Coaliției de guvernare PSD-PNL arată cam așa - se moare în spitale ars de viu, firmele de asigurări și băncile fac ce vor pe piață, fără ca instituțiile de supraveghere să își facă treaba, sistemul educațional este și el la pământ, resursele înstrăinate, iar ultima schemă majoră de jaf național, compensarea, funcționează fără probleme.

În acest context, șeful Armatei vrea pregătire militară generală, în vederea unui război cu Rusia, adică un fel de revenire la "armata întregului popor" de dinainte de 1989!

Păi, să vedem pentru cine ar trebui să moară tinerii acestei țări: oare pentru prim-vicepreședintele partidului de guvernare, PNL, care merge cu Lamborghini, soția cu Bentley, plătește 6.000 de euro lunar pentru o chirie de lux și cheltuiește 600.000 de euro din șpăgi în vacanțe prin stațiuni de lux? Oare pentru un președinte care secretizează cât cheltuiește din bugetul statului, făcând turism prezidențial, împreună cu doamna profesoară, soția, cu avioane private pentru milionari, în țări fără nicio relevanță politico-economică? Oare pentru judecătorii și magistrații din justiția română care decid că polițistul care, mergând cu viteză, a omorât o copilă pe trecerea de pietoni, nu va face nicio zi de pușcărie?

Răspundeți, întâi, la aceste întrebări, stimați colegi din Coaliția de guvernare PSD-PNL, și abia după aceea cereți cuiva să își dea viața pentru România!

  Vasilică Toma - declarație politică având ca subiect Infrastructura - un subiect fundamental și esențial pentru progresul și conectivitatea unei țări;

Domnul Vasilică Toma:

"Infrastructura - un subiect fundamental și esențial pentru progresul și conectivitatea unei țări"

Doresc a aborda un subiect fundamental și esențial pentru progresul și conectivitatea unei țări - infrastructura. Drumurile nu doar leagă locuri, ci și oameni, comunități și oportunități. Este un motor vital pentru dezvoltarea economică și socială a unei națiuni și, aș îndrăzni să spun, o coloană vertebrală a progresului.

Infrastructura reprezintă nu doar șosele și poduri, ci și rețelele de transport, aeroporturile, căile ferate și toate componentele care ne permit să ne deplasăm, să comunicăm și să facem afaceri. Este un factor cheie pentru competitivitatea globală a unei țări, iar dezvoltarea ei rapidă și eficientă este imperativă pentru a asigura un viitor prosper.

Unul dintre argumentele-cheie pentru urgentarea și accelerarea proiectelor de infrastructură este impactul lor direct asupra economiei. Investițiile în construcții și dezvoltarea rețelelor de transport nu numai că creează locuri de muncă imediate, dar și stimulează sectoarele conexe, cum ar fi construcțiile, industria materialelor de construcții și furnizorii de servicii. Astfel, avem oportunitatea de a alimenta creșterea economică, de a spori productivitatea și de a atrage investiții străine directe.

În plus, infrastructura solidă facilitează mobilitatea populației, reducând timpul de călătorie și creând un mediu de transport mai eficient și sigur. Acest aspect are un impact semnificativ asupra calității vieții, permițând oamenilor să petreacă mai mult timp cu familiile lor, să acceseze servicii esențiale mai ușor și să participe la diverse activități sociale și culturale.

De asemenea, nu putem ignora impactul pozitiv asupra mediului pe care îl avem atunci când investim în infrastructură modernă. Tehnologiile ecologice și durabile pot fi integrate în proiecte, reducând amprenta de carbon și promovând un mediu mai curat și mai sănătos.

Urgentarea proiectelor de infrastructură nu este doar o necesitate economică, ci și un angajament față de viitorul nostru colectiv. O infrastructură bine dezvoltată nu numai că sporește rezistența la schimbările economice și sociale, dar și consolidează coeziunea socială, conectând comunitățile și reducând disparitățile regionale.

Vă îndemn ca, indiferent de culoarea politică, să sprijiniți și să promovați proiectele de infrastructură, să recunoaștem importanța lor vitală pentru viitorul nostru și să construim împreună o țară conectată și care se mișcă înainte, prosperă. Drumurile, într-adevăr, leagă oameni și ne conduc către un viitor mai luminos și mai eficient!

  Radu-Marcel Tuhuț - declarație politică cu privire la Măsuri istorice adoptate pentru dezvoltarea agriculturii românești și sprijinirea fermierilor;

Domnul Radu-Marcel Tuhuț:

"Măsuri istorice adoptate pentru dezvoltarea agriculturii românești și sprijinirea fermierilor"

Prin modul profesional și transparent, prin care colegii mei au purtat dezbaterile cu fermierii și au identificat cele mai optime soluții pentru a fi adoptate cu celeritate în sprijinul fermierilor, aceștia au predat o lecție despre guvernare în interesul cetățenilor.

În mai puțin de o lună de la dezbaterile purtate la nivelul Ministerului Agriculturii, Guvernul a adoptat recent cele mai importante măsuri, convenite cu fermierii pentru rezolvarea problemelor ridicate de aceștia. Personal, consider că lansarea Programului de creditare intitulat "Creditul fermierului" reprezintă cea mai importantă formă de sprijin acordată de statul român pentru dezvoltarea agriculturii românești.

Fermierii vor putea obține credite cu dobândă fix de doar 1,95%, iar fiecare fermier va putea beneficia de acoperirea indicelui ROBOR pe 5 ani, în cuantum de 280.000 de euro. Mai exact, pentru această măsură, Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a alocat, în mai puțin de o lună, aproximativ 165 de milioane de euro pentru agricultori.

Celelalte măsuri adoptate de Guvern, în mai puțin de o lună de la acordul încheiat cu fermierii, prevăd echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1, precum și înmatricularea utilajelor doar pe baza înregistrării la primărie, fără obligativitatea CIV și ITP. De asemenea, Guvernul va acorda 100 de euro la hectar pentru culturile din toamna anului 2022 și 100 de euro per animal pentru crescătorii de vaci de carne. Trebuie menționat faptul că acest sprijin se acordă proporțional și crescătorilor de porci și păsări pe baza unei formule de calcul.

În același context, subvenția la motorină va fi actualizată, astfel fermierii vor primi pentru anul 2024 subvenție la motorină la valoarea maxim posibilă, respectiv 2 lei/litru. Această măsură implementează practic o reducere cu 25% la motorina utilizată în agricultură. O măsură extrem de importantă este cea care prevede amânarea creditelor fermierilor care se află în dificultate din cauza secetei înregistrate la nivel național, permițându-le acestora să se salveze de la faliment.

Nu în ultimul rând, măsura subvenționării cu 50% a energiei electrice utilizată pentru irigarea culturilor, alături de asigurarea apei gratuite pe canalele principale de irigații, stimulează folosirea sistemelor de irigații pentru obținerea unor producții mai bune.

Personal, consider că toate aceste măsuri, adoptate recent de Guvern, reprezintă o plasă de siguranță pentru agricultura românească și un contract de încredere între fermieri și ministerul agriculturii pentru dezvoltarea unui viitor în care România să recupereze decalajul de dezvoltare din agricultură, iar țara noastră să producă din nou alimente sănătoase și competitive pentru întreaga Europă!

  Valentin-Ilie Făgărășian - declarație politică având titlul Piața asigurărilor din România are mari probleme de funcționare, cu impact asupra populației și a mediului de afaceri!;

Domnul Valentin-Ilie Făgărășian:

"Piața asigurărilor din România are mari probleme de funcționare, cu impact asupra populației și a mediului de afaceri!"

În cele mai multe dintre domeniile de activitate, România este un adevărat exemplu de bune practici în ceea ce privește competitivitatea și loialitate concurenților care acționează în piață. Aceste aspecte sunt cele care conduc la creștere economică, progres și consolidarea economică a antreprenorilor români.

Din păcate, însă, în domeniul asigurărilor, în special al asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru vehicule, piața din țara noastră are grave probleme de funcționare. Aceste probleme s-au văzut deja prin falimentul a două mari societăți de asigurare, iar astăzi se reflectă în tarifele exorbitante pe care le achită, atât populația, cât și operatorii economici. Oricine călătorește în străinătate va constata că o poliță RCA pentru un autovehicul este de câteva ori mai scumpă în România decât în statele dezvoltate și își va pune întrebarea firească - "Ce este oare greșit în țara noastră, încât avem prețuri atât de mari?"

Prețurile mari ale RCA pentru operatorii economici se regăsesc, în final, în prețurile pe care le plătește populația pentru produsele care se comercializează - pâine, lapte, legume etc. Așadar, nu doar antreprenorii români au de pierdut, ci și consumatorii, a căror putere de cumpărare este afectată. De asemenea, nu ar fi o surpriză să vedem că tot mai mulți posesori de vehicule își înmatriculează mașinile prin statele vecine, unde această povară este mai scăzută. Dintre toate acestea, atât economia, cât și cetățeanul au de pierdut.

Îmi exprim speranța că, în cel mai scurt timp, noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară să identifice soluții pentru reglarea pieței asigurărilor din România. Cu reguli noi și precise, cu definirea clară a riscurilor și cu o concurență veritabilă în piață, putem să avem tarife competitive pentru polițe RCA și în țara noastră. Altfel, această situație va genera neîncredere atât în autoritățile statului, cât și în unele firme care acționează pe piața asigurărilor din România.

  Vasile Nagy - declarație politică referitoare la Strategii pentru o securitate frontalieră avansată;

Domnul Vasile Nagy:

"Strategii pentru o securitate frontalieră avansată"

Poliția de Frontieră Română, subordonată Ministerului Afacerilor Interne, reprezintă entitatea specializată a statului cu responsabilitatea de a gestiona și controla frontiera națională. În cadrul acestei atribuții, instituția are misiuni complexe, printre care se numără prevenirea și combaterea migrației ilegale, a criminalității transfrontaliere, respectarea regimului juridic al frontierei, monitorizarea pașapoartelor și a străinilor, precum și protejarea intereselor statului român pe Dunărea interioară. Această instituție se evidențiază prin personalitatea și individualitatea sa în îndeplinirea cu succes a misiunilor sale variate.

Cu o responsabilitate ce acoperă aproximativ 3.150 de kilometri de frontieră, instituția se confruntă cu provocări diverse iar optimizarea structurii și îmbunătățirea practicilor de lucru prin dezvoltarea capacității de analiză a riscurilor pentru a face față provocărilor specifice cu care se confruntă este obligatorie.

Aceste soluții ar trebui implementate, luând în considerare specificul fiecărei regiuni și ținând cont de schimbările în dinamica amenințărilor transfrontaliere.

Modernizarea Tehnologică - Investiții în echipamente moderne și tehnologii avansate pentru a spori eficiența și capacitatea de monitorizare a frontierei. Utilizarea dronelor, senzorilor, sistemelor de monitorizare video și a altor tehnologii poate oferi o imagine mai detaliată și în timp real a activităților desfășurate la frontiera de stat.

Formare Continuă - Dezvoltarea abilităților personalului, prin programe de formare continuă poate contribui la creșterea profesionalismului și a eficacității. Aceasta ar putea include pregătire pentru gestionarea noilor tehnologii, metode de intervenție în situații de urgență și îmbunătățirea abilităților de comunicare și interacțiune cu comunitățile locale.

Cooperare Internațională - Colaborarea cu alte agenții de frontieră din țările vecine și cu organizații internaționale poate îmbunătăți schimbul de informații, coordonarea operațiunilor și abordarea comună a problemelor transfrontaliere, cum ar fi migrația ilegală și traficul de droguri.

Analiza Predictivă - Implementarea unor sisteme de analiză predictivă bazate pe date poate ajuta la identificarea tendințelor și la anticiparea potențialelor amenințări. Aceste instrumente pot facilita luarea deciziilor strategice și alocarea eficientă a resurselor.

Sprijin Financiar și Resurse - Asigurarea de fonduri adecvate și resurse umane este esențială pentru buna funcționare a Poliției de Frontieră. Aceste resurse pot fi direcționate către achiziționarea de echipamente, instruirea personalului și implementarea de proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii.

Transparența și Responsabilitatea - Promovarea transparenței în operațiunile Poliției de Frontieră și stabilirea unor mecanisme eficiente de responsabilizare pot contribui la consolidarea încrederii publicului și la prevenirea abuzurilor sau corupției.

În concluzie, adoptarea unei abordări integrate care să includă tehnologie modernă, colaborare internațională, formare continuă și responsabilitate poate contribui la transformarea Poliției de Frontieră Română într-o instituție eficientă, capabilă să facă față provocărilor actuale și viitoare ale securității la frontiere.

  Vetuța Stănescu - declarație politică intitulată 440 de milioane de lei pentru debutul campaniei agricole de primăvară;

Doamna Vetuța Stănescu:

"440 de milioane de lei pentru debutul campaniei agricole de primăvară"

Se apropie primăvara, iar acest lucru înseamnă că debutul campaniei agricole este la orizont. De aceea, este foarte important de știut de către fermierii care încep campania agricolă în următoarea perioadă că vor primi, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, un ajutor financiar de aproape 440 milioane lei, care poate fi accesat de aproximativ 560.000 de beneficiari din sectorul vegetal, pentru următoarele ajutoare naționale tranzitorii (ANT):

  • ANT 1 - culturile amplasate pe teren arabil;
  • ANT 2 - in pentru fibră;
  • ANT 3 - cânepă pentru fibră;
  • ANT 4 - tutun;
  • ANT 5 - hamei;
  • ANT 6 - sfeclă de zahăr.

Conform proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2023, aflat în consultare publică pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, plafonul alocat ANT care se acordă în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2023 este în limita sumei de 438.300.000 mii de lei, echivalentul sumei de 88.127,073 mii de euro. Ca procedură, după finalizarea cadrului legal și asigurarea de către MADR a bugetului necesar, APIA va efectua plățile în maximum 72 de ore.

Deoarece agricultura a reprezentat întotdeauna ramura economică tradițională de bază a României, statul român trebuie să depună toate eforturile pentru a susține fermierii și agronomii români și mai ales investițiile în acest domeniu strategic, motor al economiei noastre. Partidul Național Liberal a fost istoric partidul care a pus în discuție, încă de la începutul secolului al XX-lea, tema reformei agrare, legiferând-o ca atare - la nivel constituțional - din anul 1917.

De aceea, noi, membrii și reprezentanții PNL de astăzi, vom fi mereu un sprijin pentru cei care lucrează pământul românesc, care oferă locuri de muncă și ne pun pe mese cele trebuincioase.

  Dumitru-Viorel Focșa - declarație politică având titlul Ministerul Afacerilor Interne derulează campanii de PR prin care sfidează inteligența românilor;

Domnul Dumitru-Viorel Focșa:

"Ministerul Afacerilor Interne derulează campanii de PR prin care sfidează inteligența românilor"

Desigur că și Ministerul Afacerilor Interne este o instituție extrem de bine bugetată din bani publici, adică din banii noștri ai românilor și, probabil această siguranță financiară, dublată de veșnicul factor politic, conform căruia nimeni nu răspunde pentru nimic, dar, cu toții își "asumă", am avut neplăcuta surpriză să citesc chiar pe pagina oficială a ministerului o povestioară demnă de adormit copii sau, mă rog, cetățenii.

Pe scurt, un tătic al unei fetițe se duce disperat la secția de poliție din Eforie și se plânge că nu-și poate opri fetița din plâns, deoarece îi dispăruse pisica. Operativ, agentul se mobilizează, face o minune, găsește animalul, iar copilul este iarăși fericit și îi mulțumește domnului polițist.

Nu, stimați colegi, scena nu este desprinsă dintr-un film absurd, ci din realitatea în care trăiesc angajații Ministerului Afacerilor Interne, una dintre instituțiile de forță din România!

Desigur, domnul Predoiu, ministrul, și angajații de la sectorul de PR tac mâlc când vine vorba despre angajatul Ministerului Afacerilor Interne, de la serviciul 112, care i-a zis copilei Alexandra Măceșanu să nu mai țină linia ocupată, când biata fetiță sunase să scape de moarte, cu ucigașul în casă!

Desigur, domnul Predoiu și polițiștii care au stat în fața casei din Caracal nu zic nimic despre faptul că, în timp ce criminalul omora nevinovatele copile, oamenii legii fluierau de plictiseală, pentru că nu voiau să riște cumva să pățească ceva!

Desigur, domnul Predoiu și polițiștii angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care au stat în fața apartamentului din Onești ca să negocieze, în timp un nebun îi asasina pe cei doi muncitori pe care îi luase ostatici, n-au nimic de zis.

Dar, stimați colegi, Ministerul Afacerilor Interne inventează povești cu pisicuțe și pune fotografii cu copii pe pagina de Facebook a instituției, iar aceasta este o sfidare de un cinism crunt la adresa inteligenței noastre, cum nu s-a mai văzut!

Așa că, închei, dragi români, într-un mod ironic - dacă, cumva, vă pierdeți pisicile, știți unde să vă duceți!

  Ioan Vulpescu - declarație politică intitulată Generația Z se întoarce la lectură. Nu și în România!;

Domnul Ioan Vulpescu:

"Generația Z se întoarce la lectură. Nu și în România!"

În fața provocărilor semnificative cu care se confruntă domeniul cultural din România, este esențial să privim spre exemplele de succes internaționale pentru inspirație și direcție. Un astfel de exemplu vine din Regatul Unit, unde o renaștere culturală impresionantă este în curs de desfășurare, având în centrul său cartea tipărită și pasiunea tinerilor pentru lectură.

Într-un articol publicat de prestigiosul The Guardian, în Marea Britanie s-a observat o tendință remarcabilă printre generația Z, care a adoptat lectura ca o formă predilectă de divertisment și îmbogățire personală. Această generație, născută între anii 1997 și 2012, a demonstrat o preferință puternică pentru cărțile fizice, în detrimentul variantelor digitale. În Marea Britanie, influencerii folosesc rețelele sociale pentru a lansa platforme pentru promovarea literaturii și dialogului cultural, nu doar a jocurilor de noroc. Efectele se văd în vânzările de cărți tipărite, care au atins niveluri record. Totodată, bibliotecile semnalează o creștere cu 71% a numărului de vizitatori, tinerii preferând liniștea acestor spații în locul cafenelelor zgomotoase.

Această revitalizare a interesului pentru lectură este însoțită de o diversitate impresionantă în materie de genuri literare, de la ficțiune literară și memorii, la ficțiune tradusă și clasici, arătând că tinerii din Marea Britanie își lărgesc orizonturile culturale și intelectuale. O tendință ce reprezintă un exemplu de bune practici din care România ar putea învăța, evidențiind importanța comunităților de cititori și dialogului deschis în jurul cărților.

Confruntați cu datele Institutului Național de Statistică, care arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an, trebuie să recunoaștem nevoia urgentă de a adopta și implementa politici publice eficiente, inspirate de succesul observat în UK. Aceasta include susținerea și promovarea lecturii în rândul tinerilor, revitalizarea bibliotecilor ca spații culturale active și încurajarea dialogului în jurul literaturii.

În acest context, reflectând asupra ultimei măsuri semnificative de încurajare a lecturii în România - reducerea TVA la cărți, adoptată în 2015, este clar că necesităm o abordare strategică, orientată spre viitor.

Trebuie să ne inspirăm din modelele de succes internaționale și să ne angajăm în crearea unui mediu cultural vibrant, accesibil și atractiv pentru toate categoriile de vârstă!

În încheiere, fac apel la responsabilitatea noastră comună de a contribui la dezvoltarea unei societăți educate, informate și, mai presus de toate, pasionate de cultură și cunoaștere.

Este imperativ să recunoaștem valoarea inestimabilă a lecturii și să ne asigurăm că viitoarele generații vor avea acces și vor fi încurajate să exploreze lumea vastă a literaturii.

  Cristina Burciu - declarație politică având ca obiect Progrese substanțiale în realizarea digitalizării fiscale - un proces complex de reformă al PNL;

Doamna Cristina Burciu:

"Progrese substanțiale în realizarea digitalizării fiscale - un proces complex de reformă al PNL"

Procesul de reformă a instituțiilor statului, inițiat și aplicat de reprezentanții Partidului Național Liberal în Executiv, se desfășoară în ritm susținut, conform graficului aprobat de instituțiile responsabile.

Unul dintre cele mai importante capitole ale acestui demers complex derulat la nivel național este digitalizarea fiscală, operațiune coordonată de ministrul liberal al finanțelor.

Acțiunea de transformare digitală a sistemului fiscal este în plină desfășurare, ținta vizată fiind digitalizarea completă a gestionării veniturilor curente ale bugetului de stat, precum și a organizării inspecțiilor fiscale. Procedura este însă complexă și dificilă, având în vedere problemele cauzate de analiza și gestionarea cantității uriașe de date care va fi înglobată în noul sistem informatic digitalizat al finanțelor. Cu toate acestea, analizele de risc ale specialiștilor progresează constant, o atenție sporită fiind acordată atenuării riscurilor cu impact negativ major asupra bugetului de stat.

Un pas crucial în cadrul etapelor presupuse de realizarea digitalizării fiscale este reprezentat de introducerea sistemului e-TVA, inovație menită să metamorfozeze fundamental interacțiunea contribuabililor cu Ministerul Finanțelor și ANAF. Noul sistem va funcționa în baza informațiilor conținute de e-Factura și e-Case de marcat, e-TVA urmând să genereze, în mod automat, deconturi de TVA precompletate.

Reușita acestei acțiuni polivalente va avea importante beneficii pentru contribuabili, avantajați în mod cert prin simplificarea procesului respectiv. În același timp, noua procedură va fi și în folosul autorităților fiscale, ce vor dispune de date actualizate și mult mai precise, ce vor contribui esențial la combaterea evaziunii fiscale.

Îmi exprim încrederea că decidenții responsabili de proiect din MF și ANAF vor respecta termenul asumat, 1 iulie a.c., pentru implementarea noului sistem digitalizat al sistemului fiscal.

  George-Cătălin Stângă - declarație politică având titlul Agricultura României, la răscruce - Bogăția nevalorificată și spectrul falimentului.

Domnul George-Cătălin Stângă:

"Agricultura României, la răscruce - Bogăția nevalorificată și spectrul falimentului"

România, considerată grânarul Europei, datorită solurilor sale fertile și vaste, se confruntă în prezent cu numeroase provocări care pun în pericol supraviețuirea sectorului agricol. Cu toate că țara noastră găzduiește cel mai mare număr de ferme din Uniunea Europeană, reprezentând o treime din totalul de 9,1 milioane, o realitate îngrijorătoare se află în spatele acestor cifre. Un sfert dintre fermele românești se zbat la marginea falimentului, evidențiind un sistem vulnerabil, care necesită intervenții urgente și eficace.

Aproximativ 25% dintre fermele noastre se confruntă cu dificultăți financiare majore, o situație alarmantă care amenință nu doar economia națională, ci și securitatea alimentară a populației. Aceasta nu este doar o cifră abstractă, ci reprezintă realitatea sumbră a multor agricultori români care se luptă zi de zi să-și mențină afacerile pe linia de plutire.

Mai mult, într-o eră a globalizării, controlul străin asupra resurselor agricole ale României devine din ce în ce mai pronunțat. Peste jumătate dintre fermele care aprovizionează principalii procesatori de lapte din țară sunt deținute de capital străin. Acest fenomen nu doar că subminează suveranitatea alimentară a țării, dar prezintă și un risc major pentru micii producători locali, care se luptă să concureze pe un teren de joc tot mai inegal.

În același timp, planurile Germaniei, de a deschide în România 10 ferme de porci cu câte 100.000 de capete fiecare, ar putea da o nouă lovitură producătorilor locali. În timp ce fermele străine se bucură de tehnologie avansată și de suport financiar robust, multe ferme românești se închid, sufocate de dificultăți financiare sau lovite de epidemii precum pesta porcină. Această divergență între capitalul străin și cel autohton nu face decât să amplifice decalajul dintre potențialul agricol al României și realitatea sa actuală, plasând sectorul agricol autohton în fața unor provocări tot mai acute.

Situația este cu atât mai grăitoare când luăm în considerare faptul că agricultura reprezintă nu doar o componentă esențială a economiei naționale, dar și un pilon al identității și tradiției românești. Fără o intervenție rapidă și eficientă, care să transforme vulnerabilitățile sectorului în oportunități de dezvoltare, România riscă să asiste la o eroziune treptată a acestui segment crucial.

Măsurile de sprijin trebuie să cuprindă atât soluții pe termen scurt, cât și strategii pe termen lung. Pe de o parte, este esențială implementarea de subvenții și programe de finanțare dedicate fermierilor locali, în special celor mici și mijlocii, care sunt cei mai vulnerabili în fața crizelor. Pe de altă parte, este nevoie de consolidarea infrastructurii agricole, prin investiții în tehnologie și inovare, cât și prin facilitarea accesului la piețele internaționale, pentru a crește competitivitatea produselor românești.

De asemenea, este imperativ ca politicile agricole să fie concepute și implementate într-un mod care să promoveze sustenabilitatea și să răspundă nevoilor reale ale fermierilor, precum și ale consumatorilor.

Pentru a contracara influența capitalului străin și a oferi un teren de joc echitabil pentru fermierii români, Guvernul și instituțiile responsabile trebuie să elaboreze politici care să încurajeze producția locală și să restricționeze expansiunea necontrolată a întreprinderilor străine în domeniul agricol. Mai mult, trebuie stimulate parteneriatele între fermele locale și industria prelucrătoare, pentru a crea un lanț valoric complet, de la producție la consum, în interiorul economiei naționale.

În final, pentru ca agricultura românească să prospere și să-și atingă potențialul de grânar al Europei, este necesară o schimbare de mentalitate la nivelul întregii societăți. Trebuie recunoscută importanța strategică a agriculturii nu doar pentru economie, dar și pentru siguranța alimentară și sustenabilitatea mediului.

Consumatorii, la rândul lor, joacă un rol crucial prin alegerile lor cotidiene, optând pentru produse locale, de sezon, care susțin economia locală și reduc impactul transportului pe distanțe lungi asupra mediului.

Fără îndoială, agricultura românească se află la un punct de cotitură. Potențialul său este imens, dar la fel sunt și provocările. Prin măsuri concrete și coerente, printr-o viziune pe termen lung și printr-o colaborare strânsă între toți actorii implicați - Guvernul, fermierii, sectorul privat, comunitatea academică și societatea civilă - se poate asigura o traiectorie sustenabilă și prosperă pentru agricultura din România. Doar astfel domeniul agricol va putea evita situația extrem de dificilă care îi amenință funcționarea, asigurându-se că România își va consolida poziția de lider în producția agricolă europeană și va contribui substanțial la securitatea alimentară atât la nivel național, cât și european.

În concluzie, perspectiva agriculturii românești este una deopotrivă plină de speranță și de provocări. Cu toate acestea, prin angajamentul și acțiunea coordonată a tuturor stakeholderilor, aceste provocări se pot transforma în oportunități de creștere și inovație. Acest lucru implică nu doar susținerea fermierilor români și promovarea agriculturii sustenabile, ci și recunoașterea rolului fundamental pe care îl joacă sectorul agricol în securitatea alimentară, dezvoltarea economică și protecția mediului.

Măsurile concrete și coerente sunt necesare acum, mai mult ca niciodată, pentru a asigura un viitor prosper și sustenabil pentru agricultura din România.

Este timpul să acționăm cu înțelepciune și determinare, pentru a valorifica potențialul unic pe care îl oferă pământul românesc, contribuind astfel la o lume mai sigură și mai verde pentru toți!

     

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie vendredi, 15 novembre 2024, 1:50