Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2024
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.22/28-02-2024

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2025 2024 2023
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2024-present
2020-2024
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2025 2024 2023
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2024 > 07-02-2024 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2024

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8.26.

Lucrările ședinței au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Vasile-Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Vasile-Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Alexandra Presură și de doamna deputat Gianina Șerban, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Bună dimineața tuturor!

Ca să economisim din timp, o să începem și cu vreo 5 minute mai devreme.

 
Viorel Salan - declarație politică intitulată Extremism și demagogie - un tandem periculos pentru democrație;

Domnul Salan, Grupul PSD.

 

Domnul Viorel Salan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

Declarația mea politică de astăzi am intitulat-o "Extremism și demagogie - un tandem periculos pentru democrație".

Asistăm la evoluția unui fenomen îngrijorător în Europa. Ascensiunea extremei drepte și a naționalismului a devenit alarmantă. Această tendință a fost validată de sondaje de opinie, dar și de rezultatele alegerilor electorale de doi ani încoace.

Fie că ne referim la Italia, Suedia, Franța, Slovacia, Bulgaria sau, mai recent, Olanda, concluzia este aceeași. Cetățenii au acordat votul lor partidelor de extremă dreaptă sau celor care susțin politici în jurul valorilor considerate așa-zis tradiționale.

România nu este ocolită de aceeași tendință. Dar cu regret trebuie să spun că nu m-am așteptat să existe extremism politic în Parlamentul României. Nu m-am așteptat să asist aici la manifestări publice care sunt total incompatibile cu statutul de simbol al acestei instituții.

În repetate rânduri, președintele unui anumit partid parlamentar a încercat să provoace colegii parlamentari social-democrați sau liberali, folosind un vocabular inadmisibil. Altercațiile vizându-i direct pe demnitarii veniți în Parlamentul României au fost, de asemenea, numeroase. Singurul scop al acestor acțiuni a fost acela de a atrage atenția jurnaliștilor și a face senzație în mass-media.

Paradoxul face că, în "Codul de etică și de integritate" al aceluiași partid, "comportamentul injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni" este condamnat și sancționabil. Dacă alăturăm aici pretenția de "a promova valorile creștine și identitatea națională", tabloul este complet.

Dar diferența flagrantă dintre ceea ce pretinzi că aperi și ceea ce faci în realitate definește pura demagogie.

În decembrie, președintele Alianței pentru Unirea Românilor ne-a adresat o întrebare. A spus - vreți să avem civilizație în Parlamentul României?

Îi răspund acum, răspicat, în numele meu, dar și al colegilor mei: Da! Doresc civilizație în Parlamentul României. Doresc să ne tratăm reciproc cu respect.

Ca exponent direct al cetățenilor, în cadrul democrației reprezentative, Parlamentul este instituția centrală a deciziei politice. Sub această cupolă și de la această tribună trebuie să continuăm să apărăm democrația autentică, cu mijloace democratice, promovând cu curaj valorile reale ale națiunii române.

Viorel Salan, deputat al PSD de Hunedoara.

Vă mulțumesc.

 
Steluța-Gustica Cătăniciu - declarație politică având titlul Siguranța copiilor trebuie să fie prioritatea noastră;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Doamnă Cătăniciu, veniți acum?

 

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația mea se intitulează "Siguranța copiilor trebuie să fie prioritatea noastră".

Abuzurile și agresiunile sexuale împotriva minorilor reprezintă una dintre cele mai profunde și dureroase răni pe care societatea noastră le poate suferi. Aceste acte de violență nu doar că distrug inocența și copilăria victimelor, dar lasă cicatrici adânci, atât fizice, cât și emoționale, care pot dura o viață întreagă. Este datoria noastră, ca societate, să protejăm cei mai vulnerabili membri ai noștri și să asigurăm un mediu sigur pentru dezvoltarea și creșterea lor.

Infractorii care comit aceste abuzuri exploatează încrederea și vulnerabilitatea copiilor, adesea ascunzându-se în spatele măștilor de autoritate sau afecțiune. Aceste agresiuni nu se limitează la un anumit mediu social sau economic; ele trec granițele geografice, culturale și socioeconomice, afectând familii din toate straturile societății din toate țările.

Impactul abuzurilor sexuale asupra minorilor este devastator și multidimensional. Pe plan fizic, victimele pot suferi răni, boli transmisibile sexual și, în cazuri extreme, consecințe pe termen lung care afectează sănătatea reproducerii. Emoțional și psihologic, efectele sunt adesea mai greu de vindecat, incluzând depresia, anxietatea, tulburarea de stres posttraumatic, dificultăți în stabilirea relațiilor sănătoase și o imagine de sine deteriorată. Multe dintre aceste victime ajung să sufere în tăcere, temându-se de stigmatizare sau neîncredere din partea celor din jur.

Prevenirea acestor abuzuri necesită o acțiune colectivă și angajament la toate nivelurile societății. Educația joacă un rol crucial în acest proces. Trebuie să-i educăm pe copiii noștri, să le vorbim despre drepturile lor și să îi învățăm cum să recunoască și să raporteze comportamentele inadecvate. La fel de important este să instruim adulții - părinți, profesori, lucrători în domeniul sănătății - să recunoască semnele abuzului și să știe cum să reacționeze adecvat.

Instituțiile noastre trebuie să fie pregătite pentru a răspunde eficient la cazurile de abuz sexual împotriva minorilor, indiferent cine sunt agresorii. Este esențial să avem legi clare, pentru a descuraja potențialii infractori, dar și sisteme de suport care să ajute victimele să își revină și să se reintegreze în societate fără stigmatizare.

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Vă rog să finalizați.

 
 

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

În plus, este vital să sprijinim și să finanțăm cercetarea și organizațiile care lucrează pentru prevenirea abuzurilor sexuale asupra minorilor. Aceste entități joacă un rol-cheie în dezvoltarea de strategii eficiente de prevenție și intervenție timpurie, precum și în oferirea de suport necesar victimelor și familiilor acestora.

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc.

 
 

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

În concluzie, abuzurile și agresiunile sexuale împotriva minorilor sunt o plagă asupra societății noastre, care necesită o vigilență constantă și un angajament neclintit pentru eradicarea lor. Fiecare copil are dreptul la o copilărie sigură și fericită, liberă de frica abuzului. Prin educație, prevenire, suport adecvat pentru victime și aplicarea riguroasă a legii, putem construi o societate în care niciun copil nu trebuie să sufere din cauza acestor orori. Este o responsabilitate colectivă, un angajament pe care trebuie să îl reînnoim zi de zi.

Mulțumesc.

 
Radu-Marcel Tuhuț - declarație politică intitulată Adevărul despre Roșia Montană;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Tuhuț.

 

Domnul Radu-Marcel Tuhuț:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Adevărul despre Roșia Montană".

Ca deputat ales în județul Alba și după mai multe mandate succesive de primar al comunei Ciuruleasa din Munții Apuseni, nu pot rămâne indiferent la dezastrul care se prefigurează în scurt timp, în urma încercării de exploatare a zăcămintelor de aur de la Roșia Montană.

Pe moți nu i-a întrebat nimeni dacă sunt de acord sau nu, atunci când Guvernul Cioloș a decis cu de la sine putere să sisteze orice investiții în mineritul din Munții Apuseni, cu toate că acum, din cauza incompetenței acelor așa-ziși politicieni, copiii moților vor fi obligați să plătească parte din prejudiciul de peste 4 miliarde de dolari pe care România îl va avea de achitat, deși Guvernul Cioloș nu a făcut nimic pentru a le susține părinții să își păstreze locurile de muncă, pentru că de creat altele noi nici nu poate fi vorba.

Dacian Cioloș a știut că va expune România și pe cetățenii români la un risc uriaș de a plăti daune de miliarde de dolari. Într-un document transmis Ministerului Finanțelor, avocații care apărau cauza României atrăgeau atenția că există un risc semnificativ ca România să fie obligată să plătească unele compensații substanțiale, dacă se va decide includerea perimetrului de la Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO.

Gravitatea situației survine din acțiunea absolut mișelească privind depunerea dosarului Roșia Montană pentru înscrierea în Patrimonial Mondial, care a fost realizată prin asumarea doamnei ministru al culturii, Corina Șuteu, în ultimele ore de mandat ale Guvernului Cioloș, exact în ziua în care un nou guvern depunea jurământul.

În anul 2018, în momentul în care dosarul Roșia Montană a ajuns pe ordinea de zi a celei de-a 42-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, delegația guvernamentală română condusă de ministrul social-democrat al culturii, George Ivașcu, a solicitat amânarea unei decizii, obținând un răgaz de 3 ani până la soluționarea litigiului arbitral.

La data de 31 ianuarie 2020, deși România mai avea la dispoziție un an de zile pentru a înregistra dosarul, ca urmare a instrucțiunilor Ministerului Culturii condus de liberalul Bogdan Gheorghiu, Delegația Permanentă a României la UNESCO a depus la Centrul Patrimoniului Mondial corespondența semnată de ministrul Gheorghiu, prin care dosarul a fost reintrodus în vederea înscrierii în Patrimoniul Mondial.

Astfel, în urma acestui demers, "Gabriel Resources" a putut profita și demonstra cu argumente faptul că România a încălcat obligațiile asumate anterior și astfel au justificat penalitățile de minimum două miliarde de dolari, care astăzi riscă să se ridice la o valoare cuprinsă între 4 și 6 miliarde de dolari.

În acest fel, prin incompetența dovedită, acești politicieni de carton...

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Vă rog să finalizați.

 
 

Domnul Radu-Marcel Tuhuț:

...care în urmă cu câțiva ani se felicitau reciproc pe rețelele de socializare, nu doar că au văduvit zona Munților Apuseni de locurile de muncă din minerit, ci au furat și viitorul copiilor, care acum vor fi obligați să plătească toate aceste prejudicii.

Deputat al PSD de Alba, Radu-Marcel Tuhuț.

 
Denisa-Elena Neagu - declarație politică având ca temă comasarea alegerilor;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Sărim peste PNL, că încă nu au ajuns.

USR. Domnul Brian Cristian? Nu.

Nu este nici de la USR.

Mergem mai departe, la AUR.

(Doamna deputat Denisa-Elena Neagu solicită să ia cuvântul.)

A, scuze! Scuze!

USR, doamna Denisa Neagu.

 

Doamna Denisa-Elena Neagu:

Domnule Ciolacu,

Vă reamintesc că sunteți încă prim-ministrul României și trebuie să reprezentați toți românii. Ați abandonat guvernarea și îi reprezentați doar pe cei din Coaliția Hoției, coaliție din care faceți parte.

Cum este posibil ca în timp ce toate prețurile și taxele cresc, să vă pese doar de comasarea alegerilor, o altă hoție, spre beneficiul PSD și PNL?

În loc să scădeți taxele românilor, să desființați pensiile speciale și miile de agenții care toacă banii degeaba, să achitați datoriile pe care le-ați făcut și pe care le vor plăti până și nepoții noștri, voi calculați cum să mai câștigați un procent în plus la alegeri. Vreți să vă împărțiți România de parcă v-ar aparține și nimeni altcineva nu ar mai avea dreptul să spună nimic.

Comasarea localelor cu alegerile europarlamentare înseamnă haos. Haos în orașul sau satul fiecăruia dintre noi. La europarlamentare poți vota de oriunde, la locale poți vota doar în localitatea în care ai domiciliul sau viză de flotant - asta în cazul în care ai apucat s-o faci, că legea spune că trebuie să fie cu minimum 6 luni înainte. Acești cetățeni, dacă n-au apucat să-și facă viza de flotant, nu vor putea să voteze primarul care să-i reprezinte.

Am ajuns atât de jos încât un covrigar și un general plagiator stabilesc la mica înțelegere nu doar rezultatele de la locale, dar și funcția de președinte al României pentru următorii 10 ani.

V-a plăcut așa de tare să faceți rotative cu scaunul de prim-ministru încât v-ați gândit să puteți dansa și cu cel din Cotroceni. Ce mai contează că pe președinte trebuie să-l aleagă românii? Voi vreți fiecare câte jumătate de mandat, iar primul tur al prezidențialelor să fie odată cu parlamentarele. Să luați funcția de președinte pentru candidatul unic al USL și majoritatea în Parlament, dintr-o lovitură.

Mă mir că nu opriți alegerile, să economisiți banii pentru speciali și să puneți din pix ce funcții vreți. Să fiți liderii unui regim autoritar pe față, democrația vă încurcă.

Indiferent de planurile Coaliției, dragi români, mergeți la vot! Puterea e în votul fiecăruia dintre voi și la voi este decizia!

Mulțumesc.

 
 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc.

 
Valentin-Ilie Făgărășian - declarație politică intitulată Climatul economic din România trebuie să rămână atractiv și competitiv. 2024 va fi un an fără impozite noi sau majorate!;

Ne întoarcem la Grupul PNL. (Vociferări.)

Ne întoarcem la Grupul PNL.

Domnul Popa.

Domnul Făgărășian.

 

Domnul Valentin-Ilie Făgărășian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Climatul economic din România trebuie să rămână atractiv și competitiv. 2024 va fi un an fără impozite noi sau majorate!".

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Creșterea economică înregistrată în ultimii ani în România a fost rezultatul unor politici liberale corecte, care au dinamizat mediul de afaceri din țara noastră prin: predictibilitate fiscală, protejarea veniturilor populației, un volum istoric al investițiilor publice și creșteri substanțiale ale investițiilor străine. Nu trebuie să uităm că, în timp ce România s-a bucurat de creștere economică, state dezvoltate din Uniunea Europeană au trecut prin scurte episoade de recesiune sau stagnare, fiind afectat standardul de viață al multor cetățeni europeni. Așadar, obiectivul nostru pe termen scurt și mediu trebuie să rămână alimentarea creșterii economice prin măsuri fiscale eficiente, care să consolideze capitalul românesc.

Stimați colegi,

Mă bucur pentru faptul că parlamentarii PNL au reușit să introducă în Legea bugetului pentru anul acesta o prevedere deosebit de importantă, prin care ne-am asumat ca în anul 2024 să nu se adopte majorări de impozite sau introducerea unor impozite noi. Orice antreprenor român sau străin poate să respire ușurat și să-și construiască un plan de afaceri corect, pornind numai de la acest angajament al Partidului Național Liberal. În același timp, este drept că Guvernul are nevoie de tot mai mulți bani pentru a susține majorări de salarii și pensii, pentru a sprijini fermierii și transportatorii, pentru a susține proiectele de dezvoltare ale comunităților locale. Însă am convingerea că aceste resurse financiare pot fi asigurate în primul rând printr-o bună colectare a veniturilor, după principiul - mai puțin de la mai mulți -, și nu invers. De asemenea, creșterea volumului de producție și de afaceri din țară generează venituri suplimentare la bugetul de stat și tocmai de aceea trebuie să încurajăm creșterea economică cu toate mijloacele.

Mă bucur că partenerii noștri de guvernare au înțeles utilitatea măsurilor luate de guvernele liberale și, chiar dacă s-a produs rotativa premierilor, politicile liberale benefice pentru economie și populație sunt în continuare aplicate.

Mulțumesc.

Deputat Valentin Făgărășian.

 
Dumitru Flucuș - declarație politică având titlul Eroii rezistenței anticomuniste - interziși în București!;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Flucuș.

 

Domnul Dumitru Flucuș:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Eroii rezistenței anticomuniste - interziși în București!".

În urma unei adrese primite de la Instituția Prefectului în 18 ianuarie 2024, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a eliberat un comunicat prin care interzice reprezentanților Fundației "Ion Gavrilă Ogoranu" și Asociației "Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei" să participe la întâlniri cu elevii, în cadrul activităților desfășurate în săptămâna "Școala Altfel", pentru că "expun copiii la ideologie de extremă dreaptă".

Fundația "Ion Gavrilă Ogoranu" este o organizație înființată în 2008, al cărei scop este "cinstirea și păstrarea vie a memoriei luptătorilor pentru libertatea si demnitatea națiunii române în decursul deceniilor de represiune prin care a trecut România în ultimul secol".

Fundația are un statut și un act constitutiv, în care nu este menționat niciun mesaj extremist.

Ce este extremist în a păstra memoria eroilor care au luptat contra ocupației sovietice?

Ce "mesaje extremiste" a lansat Fundația "Ion Gavrilă Ogoranu" în spațiul public?

Activismul civic al fundației, din 2008 și până astăzi, a fost centrat pe omagierea tinerilor români care erau vânați de un regim nefast. Regimul comunist al anilor '50 a instaurat în țara noastră o perioadă sumbră de persecuție a țăranilor, cât și a intelectualității în acel supranumit "obsedantul deceniu" sau chiar "deceniul negru" al României.

Țara Făgărașului, crâmpeiul de rai în care am avut și eu bucuria să mă nasc și să trăiesc, a fost un punct de rezistență contra comunismului stalinist, asemenea Dobrogei, Maramureșului, Munților Apuseni și lista poate continua.

Tinerii eroi luptători nu erau extremiști sau periculoși pentru societate. Ei au reprezentat elita morală și intelectuală a societății românești. Nu aveau o ideologie, ci o credință profundă în Dumnezeu și în viitorul neamului românesc.

Cei ideologizați erau comuniștii de atunci și sunt cei de astăzi, comuniști în suflet, îmbrăcați în piei de oi așa-zis democratice, care opresc accesul elevilor la o educație în spiritul valorilor românești și a conștiinței naționale.

Instituția Prefectului și Inspectoratul Școlar al municipiului București nu pot stabili în mod subiectiv cine este extremist și cine nu.

Autoritățile antinaționale care conduc aceste instituții tac mâlc și în niciun caz nu opresc predarea unor materii cel puțin controversate.

La finalul anului trecut, în perioada "Școlii Altfel", elevii de clasa a VI-a de la Școala Gimnazială nr. 79 din București au fost expuși la ore de educație sexuală explicită, fără acordul părinților.

Copiilor li s-a vorbit despre consumul de pornografie și masturbare, dar și altele. Deși episodul a stârnit un scandal, nici Prefectura și nicio autoritate școlară nu s-au sesizat pentru a investiga faptele.

În prezent, tineretul din țara noastră nu are voie să învețe despre eroi, dar învață despre modalități de degenerare a sufletului.

Acestea sunt prioritățile noastre? Ce educație oferim tinerilor noștri?

Închei cu câteva citate din cartea "Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc" al eroului făgărășan Ion Gavrilă Ogoranu:

"De recunoașterea luptei noastre au nevoie tinerii de a se simți mândri ca au avut astfel de înaintași. De recunoașterea luptei noastre are nevoie Istoria României."

"Mamă-Țară, iartă-ne că am cutezat să luptăm și să murim pentru tine!"

Deputat Dumitru Flucuș, Circumscripția electorală nr. 8 Brașov.

Mulțumesc.

 
Nicolae-Miroslav Petrețchi - declarație politică având ca subiect împlinirea a 32 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Ucraina;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Petrețchi.

 

Domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Într-un sistem internațional caracterizat prin interconectare și interdependență crescândă între state, consolidarea relațiilor bilaterale reprezintă o opțiune strategică, care apropie statele și contribuie la prevenirea sau soluționarea crizelor regionale sau globale.

România a demonstrat că înțelege pe deplin importanța consolidării relațiilor bilaterale, în special în actualul context geopolitic, recurgând la intensificarea colaborării cu alte state, mai ales cu cele vecine. Astfel, țara noastră contribuie la promovarea valorilor democratice, creând în același timp un cadru de conviețuire pașnică și stabilă.

Acest aspect este cu atât mai evident cu cât, săptămâna trecută, s-au împlinit 32 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Ucraina, care au decis recent ridicarea relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, cel mai mare grad de colaborare între două state. Statul român își menține, astfel, poziția de vecin de încredere, promotor al securității și stabilității în regiune, devenind, în același timp, o puternică voce, precum și un susținător ferm al parcursului european sau euroatlantic al vecinilor săi - Ucraina și Republica Moldova.

Toate aceste eforturi în vederea consolidării relațiilor bilaterale transmit și un semnal puternic cu privire la valorile promovate de țara noastră și contribuie la creșterea importanței României în regiune.

Cu toate acestea, parteneriatele bilaterale, fie ele strategice, fie de altă natură, trebuie continuate și aprofundate, astfel încât să-și îndeplinească scopul principal, și anume acela de a aduce pace, securitate și prosperitate într-un teritoriu anume.

Înțelegând pe deplin nevoia de dezvoltare a relațiilor bilaterale, Uniunea Ucrainenilor din România rămâne o punte de legătură importantă între vecini și promovează în continuare cooperarea prin activități care au drept scop tocmai întărirea relațiilor dintre România, Ucraina și Republica Moldova, state care împărtășesc aceleași idealuri și valori, coagulând eforturile comune ale autorităților publice centrale și locale, experților și oamenilor de afaceri, în vederea stabilirii de legături care să completeze eforturile diplomatice și politice.

Unul dintre cele mai recente rezultate concrete ale acestei activități este cel de săptămâna trecută, când, prin implicarea și sprijinul Uniunii, au fost depuse proiecte transfrontaliere în domeniul sanitar pentru UAT-urile din Bocicoiul Mare și Poienile de Sub Munte, județul Maramureș, respectiv pentru autorități regionale din Ivano-Frankivsk, Ucraina.

Aceste acțiuni consolidează relațiile bilaterale dintre statele noastre, implicând toți factorii decizionali, și sunt extrem de necesare în perioade precum cea pe care o traversăm.

Tocmai din acest motiv, este important să ne implicăm și mai mult în astfel de demersuri care consolidează dezvoltarea atât a regiunilor din România, cât și a celor din statele vecine, crescând în egală măsură prosperitatea, valorile europene și securitatea în regiune.

Vă mulțumesc.

 
Anamaria Gavrilă - declarație politică având ca temă protestele fermierilor și rezultatele acestora;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Dacă domnul Toda nu este, doamna Gavrilă.

 

Doamna Anamaria Gavrilă:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Protestele fermierilor din străinătate au scos la iveală importanța hranei care provine din pământul tău, importanța nutrienților produselor care provin din vecinătatea ta și mai ales pericolul dependenței alimentare de țări străine.

Fermierii din Franța, Spania, Italia, Belgia, Olanda, Germania au spus "nu" produselor străine, au spus "nu" concurenței neloiale și au spus "nu" dependenței alimentare de alte țări străine prin sabotarea industriei agricole proprii.

Din păcate, la noi, în România, câștigătorul protestului este domnul Ciolacu. Guvernul acestuia nu a reușit să spargă protestul de prima dată, prin înlocuirea liderilor protestatarilor cu oameni obedienți, așa că l-a spart puțin mai încolo, mai târziu, prin cumpărarea liderilor protestatarilor existenți.

Între timp, fermele din România sunt vândute corporațiilor străine pe cea mai mare platformă online din lume, o rețea profesională.

Transportul cerealelor din Ucraina continuă în România, așa că românii vor mânca pâine din grâu ucrainean de calitate îndoielnică, iar domnul Ciolacu va face din nou o vizită la supermarket ca să ne arate cât de scăzut este prețul pâinii.

Guvernul Ciolacu va rămâne în istorie ca acel guvern pe vremea căruia s-au falimentat și s-au vândut cele mai multe ferme de familie din România. 245.000 de ferme de familie din România sunt în prag de faliment și sunt puse spre vânzare corporațiilor străine. Asta înseamnă că sute de mii de hectare de pământ românesc vor fi sau sunt în pericol de a fi vândute corporațiilor străine.

În timp ce în România protestul s-a spart, cu promisiunea că se va face o comisie care să lucreze la alte promisiuni, francezii au dovedit un curaj nemaipomenit, îndrăzneală și un mod revoluționar de a protesta și iată că au reușit. Au reușit independența alimentară a țării lor, garantată prin lege.

Așadar, dacă nu te oprești, reușești.

Deocamdată, în România, frica de controale, șantajul autorităților și intimidările forțelor de ordine sunt mai mari decât iubirea și dedicația față de țară și față de apropiații noștri.

Dacă politicienii sunt incapabili și trădători, poporul ce așteaptă?

Mulțumesc mult.

Anamaria Gavrilă, POT - Partidul Oamenilor Tineri.

 
Dan-Constantin Șlincu - declarație politică intitulată PSD se ține de cuvânt și limitează adaosul comercial la alimentele de bază încă două luni;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Șlincu.

 

Domnul Dan-Constantin Șlincu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi parlamentari,

Măsura promovată în Guvern de Partidul Social Democrat, pentru limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, s-a dovedit eficientă, pentru că a oprit creșterile speculative de prețuri, a eliminat una din sursele principale ale inflației generale, a protejat puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii și, în schimb, nu i-a afectat pe producătorii români.

Mulți dintre cei care au criticat inițial măsura au susținut acum necesitatea prelungirii. Chiar dacă au mai existat variații ale prețurilor la produsele de bază, în lipsa măsurii PSD, prețurile ar fi fost semnificativ mai mari, cu aproximativ 20%, iar românii ar fi trebuit să renunțe la unul din cinci produse pe care le pot cumpăra la prețurile actuale.

Realitatea ne arată că măsura de limitare a adaosului comercial pentru o familie cu doi copii are un beneficiu de cel puțin 150 de lei/lună. Acest sprijin poate fi însă mai mare, în funcție de componența și cantitățile de alimente cu adaos limitat incluse în consumul lunar al fiecărei familii. Este o nouă dovadă că măsura PSD aduce beneficii concrete fiecărui cetățean și pune capăt creșterilor speculative de prețuri la alimentele de bază.

Cu certitudine, într-o formă sau alta, această limitare a adaosurilor comerciale se va menține și după trecerea acestor două luni. Motivul pentru care nu s-a prelungit mai mult este că la începutul lunii aprilie vor intra pe piață produsele de sezon de primăvară, iar atunci va trebui adaptată și lista de alimente cu adaos limitat.

În toată această perioadă, Partidul Social Democrat prin reprezentanții săi din Guvern și din Parlament va continua să aibă dezbateri cu retailerii și cu toți factorii interesați din domeniul agroalimentar, astfel încât să se ajungă în cele din urmă la o acțiune voluntară din partea industriei, să reducă prețurile pentru perioade mai mari de timp la produsele de bază care fac parte din coșul minim de consum pentru o familie.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD, Dan-Constantin Șlincu.

 
Florian-Claudiu Neaga - declarație politică având ca temă Ziua mondială de luptă împotriva cancerului;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Neaga.

 

Domnul Florian-Claudiu Neaga:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

În fiecare an, la data de 4 februarie, comunitatea internațională marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o maladie care și-a pus adânc amprenta asupra societății contemporane, fiind a doua cauză de mortalitate la nivel global. La nivel mondial, anual sunt diagnosticați peste 20 de milioane de noi pacienți, iar rata mortalității este de 50%. Dintre aceștia, aproximativ 3 milioane sunt diagnosticați în Europa.

Potrivit statisticilor din domeniul sanitar, se estimează că până în anul 2035, numărul îmbolnăvirilor de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, devenind principala cauză de deces.

Într-un efort fără precedent, Uniunea Europeană a lansat Planul European de Luptă împotriva Cancerului, al cărui parcurs de implementare în perioada 2021-2025 a fost publicat. Planul European de Luptă împotriva Cancerului propune 4 direcții majore de acțiune pentru reducerea poverii acestei maladii, punând un accent deosebit pe prevenție, depistarea precoce, acces la diagnostic și tratament și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea calității vieții pacienților.

În prezent, 4 din 10 cazuri de cancer pot fi prevenite prin combaterea fumatului, reducerea consumului de alcool, reducerea poluării mediului, reducerea expunerii la substanțe carcinogenetice și la radiații și îmbunătățirea cunoștințelor și a educației în domeniul sănătății, pentru a promova un stil de viață mai sănătos.

De asemenea, diagnosticarea bolii în stadii incipiente, prin screening, și îmbunătățirea depistării precoce pot salva vieți, așa cum și îmbunătățirea accesului la servicii de diagnostic și tratament de calitate poate asigura o ameliorare a gradului de mortalitate înregistrat pe viitor.

În același context, îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor poate fi realizată prin garantarea unui acces egal la îngrijiri post-tratament adecvate, la protecție socială și la servicii financiare.

România, prin intermediul instituțiilor responsabile, se alătură efortului global de combatere a cancerului, militând pentru solidaritate cu toți semenii diagnosticați cu cancer și familiile acestora, pentru a elimina inegalitățile de acces la servicii de sănătate de egală calitate și siguranță.

Importanța Planului Național de Combatere a Cancerului este strâns legată de dorința decidenților din domeniul sănătății de a garanta, facilita și extinde accesul pacienților la prevenție și tratament pentru cât mai multe tipuri de cancer, într-un timp cât mai scurt. În altă ordine de idei, specialiștii urmăresc extinderea acoperirii serviciilor medicale, astfel încât toți pacienții să beneficieze în mod nediscriminatoriu de șanse egale la viață.

Cel mai important aspect este faptul că pacienții bolnavi de cancer nu sunt lipsiți de tratament în această perioadă...

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Vă rog să finalizați.

 
 

Domnul Florian-Claudiu Neaga:

...în care se lucrează la implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului. Decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internarea de zi în centrele oncologice publice și private a fost permanent asigurată.

De asemenea, începând cu anul 2022, Ministerul Sănătății a implementat mai multe măsuri în favoarea pacienților oncologici, precum: introducerea unor programe care asigură accesul rapid al pacienților la evaluări imagistice, eliminarea barierelor birocratice pentru accesul la investigații PET-CT, decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi, introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a unui număr important de molecule destinate...

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florian-Claudiu Neaga:

...tratamentului cancerului, și, nu în ultimul rând, finalizarea proiectelor pentru construirea a 7 noi centre de radioterapie.

Astfel, prevenția reprezintă intervenția de sănătate publică cea mai eficientă și sustenabilă pe termen lung pentru controlul cancerului, fapt pe care l-am subliniat în nenumărate rânduri în cadrul intervențiilor publice, un mod real și concret de a salva vieți.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Și eu vă mulțumesc.

 
Oana-Marciana Özmen - declarație politică având titlul Impactul industriei materialelor de construcții asupra eficienței energetice și a puterii de cumpărare a locuințelor;

Doamna Özmen.

Se pregătește domnul Brian Cristian.

 

Doamna Oana-Marciana Özmen:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi are ca titlu "Impactul industriei materialelor de construcții asupra eficienței energetice și a puterii de cumpărare a locuințelor".

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

În contextul creșterii obiectivelor de eficiență energetică în clădiri, sprijinirea industriei materialelor de construcții devine tot mai importantă. În același timp, tranziția de la standardul nZEB necesită materiale de construcții inovatoare și sustenabile.

Potrivit datelor naționale ale Institutului de Statistică, numărul autorizațiilor de construcție privind clădirile rezidențiale în România a înregistrat o scădere semnificativă în primele opt luni ale anului 2023, cu 23% față de perioada anterioară, iar tendința s-a dovedit a fi similară la nivel european.

Acest declin este asociat cu creșterea costului materialelor de construcții.

Pentru a contracara acest trend și pentru a sprijini tinerii în achiziționarea locuințelor, este crucial să susținem producția locală de materiale de construcții, astfel încât produsele românești să rămână competitive pe piață.

Proiecțiile Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză indică o creștere semnificativă a sectorului construcțiilor în 2024, subliniind importanța vitală a acestuia pentru dezvoltarea economică a țării.

La nivelul Comisiei pentru industrii și servicii am dezbătut recent Proiectul de Lege nr. 526/2023 - Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții, care are ca obiectiv instituirea unui program național în acest scop.

Este esențial să adoptăm politici coerente și orientate spre viitor, care să sprijine nu doar sectorul construcțiilor, ci și aspirațiile tinerilor în privința achiziționării de locuințe eficiente din punct de vedere energetic. Aceste politici ar trebui să încurajeze inovația în ceea ce privește materialele de construcții, promovând soluții prietenoase cu mediul și orientate către o eficiență ridicată.

Susținerea sectorului materialelor de construcții are un rol determinant în respectarea standardelor nZEB.

Prin implementarea acestor politici putem crea un cadru favorabil pentru o dezvoltare urbană durabilă și pentru construirea unei societăți în armonie cu mediul înconjurător, sporind puterea de cumpărare și renovare a locuințelor în România.

Vă mulțumesc.

Oana Özmen, deputat al PNL, Circumscripția nr. 42 București.

 
Brian Cristian - declarație politică având ca temă Haosul urbanistic din România;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Brian Cristian.

Se pregătește domnul Grădinaru.

 

Domnul Brian Cristian:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Blocuri între case sau pe locul unor clădiri de patrimoniu, blocuri lipite unele de altele, fără lumină naturală și spații verzi, cu străzi înguste, fără trotuare, fără spații publice de joacă sau dedicate sportului sau, mai rău, baze sportive demolate în interesul dezvoltatorilor imobiliari. Așa arată haosul urbanistic din România, iar cazuri concrete avem destule, chiar și în Baia Mare.

De multe ori, cetățenii nemulțumiți de abuzurile administrației publice locale își iau soarta în mâini și atacă în instanță HCL-uri date de politicieni corupți împotriva propriilor cetățeni, dar care favorizează grupurile de interese. Avem cazuri destule în care instanța a anulat autorizații de construcție date ilegal, câteva recente chiar și în Baia Mare. Dar asta nu poate fi întotdeauna o soluție. Ceea ce păzește un oraș de dezvoltarea haotică este PUG-ul - adică Planul Urbanistic General - neactualizat; intenționat neactualizat, în majoritatea orașelor, inclusiv în Baia Mare.

Ce este Planul Urbanistic General - PUG-ul? Este un document strategic de planificare a orașului, de la zone protejate, de regenerare, verzi, industriale sau rezidențiale, drumuri, dar și indicatori urbanistici pentru construcții, precum regim de înălțime, procent de ocupare a terenului sau coeficienți de utilizare.

În concluzie, PUG-ul are o dimensiune strategică, ne arată cum vrem să fie orașul. De exemplu, un oraș cu mai multe spații publice și verzi sau un oraș cu densitate imobiliară mare. Dar are și o dimensiune practică, pentru că orice persoană fizică sau juridică ce își propune să construiască o casă, un complex rezidențial sau o fabrică trebuie să respecte aceste reguli de urbanism. Practic, este un instrument indispensabil pentru orice administrație locală, pentru că furnizează un set de reguli și direcții de dezvoltare, care, din păcate, lipsesc.

În Baia Mare, PUG-ul nu a mai fost actualizat din 1999. Orașul s-a dezvoltat prin PUZ-uri, acele Planuri Urbanistice Zonale, elaborate de persoane fizice sau juridice private.

Cu alte cuvinte, Baia Mare a fost ca un sat fără câini, iar orașul a fost dat pe mâna rechinilor imobiliari, să facă ce vor ei cu orașul.

Am spus-o de multe ori în spațiul public, dar vreau să spun acest lucru și de la tribuna Parlamentului - Planul Urbanistic General trebuie să fie o prioritate pentru Baia Mare, iar cetățenii și profesioniștii în domeniu trebuie să aibă un cuvânt important de spus în dezvoltarea comunității lor.

Vă mulțumesc.

Brain Cristian, deputat al USR de Maramureș.

 
Ștefan-Iulian Lőrincz - declarație politică intitulată Dezastrul electoral la alegerile europarlamentare se va repeta: PNL și PSD împotriva diasporei;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Lőrincz.

Se pregătește domnul Grădinaru, totuși.

 

Domnul Ștefan-Iulian Lőrincz:

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte de ședință.

Dezastrul din diaspora de la alegerile europarlamentare din 2019 este pe cale să se repete. PSD și PNL mint când spun că vor să-i ajute pe românii din diaspora. De fapt, blochează de luni întregi proiectul depus de mine și colegul meu, Radu Mihail, care facilitează votul pentru românii din afara granițelor țării.

Să fie foarte clar, este un moment critic pentru diaspora. Cu legea actuală, pe care PSD și PNL nu vor să o schimbe, revenim la pix și hârtie în secțiile de votare, revenim la cozile uriașe la vot în diaspora.

Sigur, PNL-iștii dezbat, au voturi interne, în cadrul partidului, ca diaspora, vezi Doamne, să voteze pe durata a două zile. Atât! Atât pot PNL-iștii, nu poți să le ceri mai mult.

Realitatea este că pentru a avea o organizare corectă a alegerilor din diaspora este nevoie de mult mai mult, nu de declarații pe modelul Rareș Bogdan și cele 30 de zile pentru a desființa pensiile speciale.

Pe cale de consecință, pe lângă proiectul respins la Senat și ținut la sertar la Cameră, de PSD și PNL, am depus a doua propunere legislativă pentru a facilita votul românilor din diaspora.

Pe scurt, proiectul spune așa - două zile de vot pentru diaspora, sâmbătă și duminică; vot prin corespondență; posibilitatea de a deschide cât mai multe secții de votare în străinătate; sistem SIMPV, adică sistemul de monitorizare care împiedică votul multiplu, cu tablete pentru toți delegații în secțiile de votare; în momentul în care la ora 21.00 ești la coadă, să poți vota, să se prelungească programul în așa fel încât să poți vota; și, nu în ultimul rând, generarea electronică a listei electorale suplimentare.

Toate aceste propuneri nu le-am inventat peste noapte. Au fost folosite cu succes, atât la alegerile prezidențiale din 2019, cât și la alegerile parlamentare din 2020.

Mai mult decât atât, i-am invitat pe PNL-iști și pe PSD-iști să coinițieze acest proiect. Ce să vedeți, nu am primit niciun răspuns.

Deci, declarațiile de presă, ale domnului Ciolacu și Ciucă - acea îngrijorare este doar ipocrizie pură.

Este inacceptabil modul în care este tratată de fiecare dată diaspora de către PSD și PNL! Este inacceptabil disprețul pe care îl poartă aceste două partide față de diaspora!

Este evident că în absența adoptării acestor modificări, dezastrul de la alegerile europarlamentare din 2019 se va repeta.

Mai spun un singur lucru - le este frică de votul diasporei, pentru că, atât în 2014, cât și în 2019, emoția diasporei a schimbat soarta alegerilor din România.

Vă mulțumesc.

 
Radu-Vicențiu Grădinaru - declarație politică având titlul DNA - vacanță «all inclusive» la Botoșani;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Grădinaru.

Se pregătește domnul Zisopol.

 

Domnul Radu-Vicențiu Grădinaru:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Declarația politică de astăzi se intitulează - "DNA - vacanță «all inclusive» la Botoșani".

În urmă cu câteva săptămâni, cei de la DNA au făcut o excursie-surpriză, unde credeți?, la Botoșani.

Probabil, simțind că ceva nu e în regulă, s-au deplasat la Spitalul "Mavromati" din Botoșani, pentru niște analize. Analize sub formă de percheziții-maraton!

Au fost sesizați că 11 angajați ai spitalului nu se simt bine, tratându-se cu șpăgi din abundență!

Cert este că, în urma tratamentului administrat de cei de la DNA, cei 11 angajați ai spitalului și foști directori au fost reținuți pentru a fi internați, iar alți 4 se află sub control judiciar. Printre ei se află și medici, funcționari, asistenți medicali, dar și foști manageri. Sunt acuzați de luare de mită, trucare de concursuri, trafic de influență. Cu excepția unuia singur, restul inculpaților au fost internați/arestați joi, 14 decembrie 2023, de Tribunalul Suceava. Aceștia luau mită pentru a face angajări, transferuri sau promovări în sistemul sanitar botoșănean. Interceptările atașate la dosar scot la iveală detalii halucinante, dar și tarifele mitei practicate de cei acuzați. Rețeta era următoarea: 15.000 de euro - un post de asistentă, de câte ori e nevoie; posturile de spălătoreasă - 5.000 de euro, de câte ori se poate; și postul de îngrijitor sau brancardier - între 5.000 și 7.000 de euro, în funcție de necesități. Trebuia, firește, să ai "trimitere" de la un specialist, de la o "pilă", pentru a primi rețeta.

Săptămâna trecută, DNA a primit din nou un denunț, de data aceasta pentru un sejur de câteva zile la Primăria din Botoșani!

Prima oprire din circuitul turistic a celor de la DNA a fost la biroul primarului, iar cea de-a doua a fost la locuința sa, procurorii DNA făcând în drum și un popas la Direcția de Taxe și Impozite Locale din subordinea Primăriei Botoșani, de unde ar fi ridicat documente/bilete privitoare la angajarea a două persoane.

Primarul a fost invitat la DNA Suceava, pentru a da explicații referitoare la ceva angajări trucate la Direcția de Taxe și Impozite din Botoșani. Se pare că o persoană a primit în avans "codul de acces" în instituție.

Drept răsplată, s-a emis pe numele primarului un bilet pentru 60 de zile, sub forma unui control judiciar, pentru siguranță! Tot pentru siguranță, primarul are interzis să părăsească țara și trebuie să comunice mai puțin! În caz contrar, i se va oferi un bilet "all inclusive" la domiciliul personal sau sub formă de promoție, așa-zisul arest la domiciliu!

În concluzie, se pare că DNA a îndrăgit foarte mult meleagurile eminesciene, altfel nu se explică repetatele vizite ale acestora!

În final, botoșănenii țin să le mulțumească celor de la DNA, pentru vizitele repetate. Și poate, pe viitor, drept recunoștință, se vor oferi și niște brățări de AUR pentru cei implicați!

Dreptate pentru România!

Dreptate pentru Botoșani!

Grădinaru Radu-Vicențiu, deputat AUR de Botoșani.

 
Dragoș Gabriel Zisopol -declarație politică având ca temă Ziua Mondială a Limbii Elene;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Zisopol.

Se pregătește... domnul Toda, dacă este. (Vociferări.) Nu este? Era.

 

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Din anul 2017, data de 9 februarie a fost declarată "Ziua Mondială a Limbii Elene".

Aceasta coincide cu ziua comemorării poetului național grec Dionysos Solomos, autorul "Imnului către Libertate", Imnul național al Republicii Elene și deopotrivă al Republicii Cipru.

Universalitatea limbii elene, rolul și contribuția de peste 4.000 de ani pe care le-a avut și le are la dezvoltarea culturii mondiale sunt câteva dintre motivele pentru care, din antichitate și până în zilele noastre, voluntar sau involuntar, fiecare dintre noi, în orice limbă am vorbi sau am scrie, în fiecare zi omagiem limba elenă, folosindu-i cuvintele.

Limba greacă, vector pentru modelarea și transmiterea teoriilor științifice, considerațiilor filosofice și textelor literare, a hrănit cultura mondială cu valori atemporale, cum ar fi - democrația, umanismul, justiția și a clădit baza conceptuală a multor altor limbi.

În acest sens, doamna academician Jacqueline de Romiguy scria - "Toată lumea trebuie să învețe greaca, pentru că prin greacă se poate înțelege propria limbă".

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Începând cu greaca veche, limba poemelor lui Homer și a marilor lucrări de literatură și filosofie ale vârstei de aur ateniene, continuând cu greaca comună, limba francă a Mediteranei și mijlocul prin care s-au răspândit învățăturile creștinismului în întregul Imperiu Roman, cu greaca bizantină, limba bisericilor creștine răsăritene și a scriitorilor împărați, și terminând cu greaca modernă a poeților Georgios Seferis și Odysseas Elytis, laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură, putem spune că a învăța limba greacă înseamnă a descoperi că - așa cum scria celebra scriitoare Marguerite Yourcenar - "Aproape tot ceea ce oamenii au spus mai bine a fost spus în limba greacă".

Perpetuând limba elenă, din care ne extragem seva existențială, de-a lungul mileniilor, grecii și filoelenii și-au demonstrat rolul major în dezvoltarea durabilă a lumii.

În acest sens, la începutul anului 2018 am inițiat Propunerea legislativă privind instituirea Zilei Limbii Elene, care a fost legiferată în România prin Legea nr. 204 din 20 iulie 2018 și a fost pentru prima oară sărbătorită la București în anul 2019.

Legea este un corolar al muncii de peste 30 de ani a membrilor Uniunii Elene și a reprezentanților instituțiilor partenere din România și Grecia, care au contribuit deopotrivă la dezvoltarea, în această țară, dar și pe plan mondial, a învățământului în limba neogreacă.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Din anul 2019, pentru conștientizarea importanței limbii elene în păstrarea identității etnice, dar și a rolului său în cadrul culturii române și a celei universale, în localitățile din România în care trăiesc membri ai comunității elene sau filoeleni sunt organizate anual manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Vă rog să finalizați.

 
 

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

În acest context, le sunt recunoscător tuturor celor care sub o formă sau alta au contribuit sau contribuie la dezvoltarea patrimoniului mondial prin intermediul limbii și culturii elene.

La mulți ani limbii elene!

La mulți ani prieteniei româno-elene!

Vă mulțumesc.

 
Daniel-Liviu Toda - declarație politică având ca subiect comasarea alegerilor;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Toda.

V-am spus că este domnul Toda. De ce-ați încercat să mă induceți în eroare?

 

Domnul Daniel-Liviu Toda:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Președintele s-a gândit să dea o mână de ajutor Coaliției de guvernare și a declarat că e greu să gestionezi patru rânduri de alegeri. De parcă domnii Ciolacu și Ciucă s-au trezit dis-de-dimineață cu obligația aceasta, nu o cunoșteau de patru ani.

De fapt, se pare că este mai ușor pentru această Coaliție să modifice Codul administrativ și să facă diverse matrapazlâcuri legislative decât să respecte jocul democratic.

Stimați colegi din PSD și PNL, este evident pentru oricine - comasarea alegerilor, mai ales cele europarlamentare cu cele locale, ajută partidele mari, adică pe dumneavoastră, și îngroapă partidele mici, sufocă opoziția. De ce să nu vă dați o mână de ajutor, după ce ați nemulțumit românii majorând impozitele, iar liderii voștri au ajuns pe mâna procurorilor?

Soluția comasării alegerilor este una neconstituțională. Este o palmă dată democrației. O aducere în derizoriu a votului cetățenilor. Mai contează că încălcați dreptul de a fi ales? Ce se întâmplă cu cei care doresc să candideze la ambele scrutine pe care le comasați?

Pe de altă parte, cetățenii trebuie să aleagă în cunoștință de cauză, informați. "Azi mă duc să aleg primarul, consilierii locali, consilierii județeni. Ba cred că și europarlamentarii...". Facem un ghiveci de buletine de vot. Transformăm alegerile în teste de cultură politică. Cu alte cuvinte, ne batem joc de alegători. Ne batem joc de însăși democrația.

Chiar dacă interesul pentru alegeri este relativ scăzut, fără ele nu am mai putea vorbi despre libertate sau democrație. Și nici nu ne permitem să le ducem în derizoriu, comasându-le. Această strategie nu ar face decât să scadă și mai mult dorința cetățenilor de a se prezenta la vot. Am avea o clasă politică nereprezentativă, un clivaj imens între cetățeni și cei care îi reprezintă. Este tocmai ceea ce așteaptă detractorii democrației și ai libertăților civile.

Haideți să nu ne batem joc de cetățeni și nici de o democrație atât de greu câștigată!

Vă mulțumesc.

 
Daniel-Florin Ghiță - declarație politică având titlul Minimalizarea cazului Dumitrescu nu face bine nimănui;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Daniel Ghiță.

Se pregătește domnul Cozmanciuc.

 

Domnul Daniel-Florin Ghiță:

Bună ziua!

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarație politică cu titlul: "Minimalizarea cazului Dumitrescu nu face bine nimănui".

Evenimentul judiciar cel mai important al săptămânii trecute a fost năvala DNA - cu jandarmi, nu cu polițiști mascați, ca de obicei -peste unul din cei mai importanți lideri ai PNL, Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte al acestui partid și președintele Consiliului județean Prahova, care s-a soldat cu inculparea și punerea sa sub control judiciar pentru infracțiunile de luare de mită și fals în declarații.

Din informațiile preliminare reiese că fruntașul liberal ar fi pretins o mită de 47,5 milioane de lei, aproape 10 milioane de euro, din care ar fi încasat până acum 3,2 milioane de euro. Este cea mai mare mită pretinsă din istoria judiciară a României, în fața căreia pălește mita de un milion și un sfert de lei pentru care a fost arestat președintele Consiliului județean și al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Cu acest prilej, a "transpirat" și opulența în care trăia acest lider liberal, care locuia într-un apartament de lux din București, în suprafață de 800 de metri pătrați, pentru care plătea o chirie lunară de 10.000 de euro. Deținea, împreună cu soția, două limuzine în valoare de 500.00 de euro - un Lamborghini și un Bentley - și s-a lăfăit în ultimii ani în vacanțe exotice, costând peste 600.000 de euro.

Iulian Dumitrescu se afla în prima linie de conducere a PNL, alături de președintele Nicolae Ciucă, prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Dan Motreanu și secretarul general Lucian Bode.

A frapat și chiar șocat modul în care leadershipul liberal a încercat să minimalizeze anchetarea și inculparea intempestivă a colegului Dumitrescu de către DNA.

Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, s-a limitat să spună că Dumitrescu a demisionat din toate funcțiile de partid, omițând să clarifice de ce nu și-a dat demisia și din funcția administrativă de președinte al Consiliului județean Prahova.

Cu stilul lui cunoscut, marele luptător anticorupție Rareș Bogdan a întors-o, ca la Ploiești, că Iulian Dumitrescu, cu care este, de altfel, bun amic, este doar unul din miile de membri ai PNL și unul din cei 17 președinți de consiliu județean pe care-i are acest partid.

Cel mai tare a "scăldat-o" ministrul justiției Alina-Ștefania Gorghiu, care a afirmat, cu prețiozitatea și sentențiozitatea-i cunoscute, că Dumitrescu este doar "parte într-un dosar".

În cazul fruntașului social-democrat Dumitru Buzatu, combatanții anticorupție Alina Gorghiu și Rareș Bogdan au exprimat poziții mult mai tranșante, mai categorice, ...

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Vă rog să finalizați.

 
 

Domnul Daniel-Florin Ghiță:

...lăsând să transpară și o anumită satisfacție că DNA și-a făcut datoria.

Astfel, deși își făcuse un obicei din a-i eticheta pe alții "nepregătiți" și chiar "analfabeți", doamna ministru Gorghiu și-a arătat iar goliciunea pregătirii juridice, după ce a ajuns pe scaunul ocupat...

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc.

 
 

Domnul Daniel-Florin Ghiță:

...cândva de mari juriști ai neamului.

 
Marian-Iulian Rasaliu - declarație politică intitulată Munca de echipă și dialogul trebuie să primeze, nu campaniile de denigrare și clișeele politice;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Rasaliu și după aceea domnul Cozmanciuc.

 

Domnul Marian-Iulian Rasaliu:

Bună dimineața!

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se referă la spitale.

Spitalele nu se construiesc prin campanii de denigrare, ci prin muncă de echipă.

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Am asistat în ultima perioadă la o adevărată ofensivă electorală pe tema finanțării spitalelor, prin PNRR.

Au fost declarații, campanii pe rețelele de socializare.

Ministrul Sănătății, domnul Rafila, a fost pus la stâlpul infamiei.

Dar, îi întreb pe colegii care au derulat această campanie: "Înainte de a lansa acuzațiile ați verificat situația în teren? Ați avut o discuție sinceră cu primarii, președinții de consilii județene, cu reprezentanții Ministerului Sănătății?".

Acesta ar fi trebuit să fie primul pas, pentru că numai prin analize realiste și oneste putem rezolva o problemă reală a societății în care trăim.

În caz contrar, nu facem decât să iscăm și să escaladăm conflicte, să încingem spirite și să distrugem proiecte, iar cei care au de suferit nu sunt altcineva decât cetățenii acestei țări.

Am experiența medierii unor dispute politice iscate de proiecte majore de investiții, și aici mă refer la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav și la Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov.

În perioada în care eram prefect al județului Brașov, ambele erau în blocaj și era nevoie de adoptarea unor legi pentru continuarea acestora.

De exemplu, în cazul transmiterii terenului necesar construirii spitalului aveam inițiativă legislativă pentru ambele proiecte și am reușit să îi aduc la aceeași masă pe toți parlamentarii de Brașov, dar și pe reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în implementarea acestor proiecte. Nu a fost ușor, dar a meritat efortul.

Senatorii și deputații din Brașov au făcut front comun, au avut o voce unitară în Parlament, iar legile au fost aprobate. Aeroportul este acum finalizat, iar în anul 2020, noua conducere a Primăriei Brașov avea la dispoziție un proiect la cheie al noului spital, pe care trebuia doar să îl continue.

Acum, în ceasul al 12-lea, în cazul construirii noilor spitale, vă cer același lucru: haideți să vedem care este situația reală a proiectelor din fiecare județ și să vedem cum le putem duce la îndeplinire.

Și, în încheiere, aș vrea să le amintesc colegilor mei din Brașov că PSD a susținut și susține în continuare proiectele ce vizează investițiile în infrastructura sanitară. În anul 2018, ministrul de atunci al sănătății a aprobat structura Spitalului Clinic Regional de Urgență. Actualul ministru al sănătății a susținut proiectul Spitalului de Pneumoftiziologie și boli infecțioase și o va face în continuare, dar nu poate face temele în locul autorităților locale.

Vă mulțumesc.

Marian-Iulian Rasaliu, deputat de Brașov.

 
Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată Nevoia de stabilitate și dezvoltare durabilă;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Cozmanciuc.

Și se pregătește domnul Lazăr?

 

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

O scurtă declarație politică fac astăzi, intitulată "Nevoia de stabilitate și dezvoltare durabilă".

Cu toții am vorbit astăzi, și nu doar astăzi, și în spațiul public se vorbește despre diferite teme care acum par a fi de actualitate. Unii vorbim despre comasarea alegerilor, care poate fi sau nu o necesitate, alții vorbim despre ceea ce înseamnă momentul de față, starea economiei, alții vorbesc despre starea, situația și siguranța națională sau despre ceea ce înseamnă provocări în partea de Est, la granița României.

Cred că dacă suntem aici, aleși ai poporului, cu toții trebuie să avem o gândire și, în momentul în care vorbim despre astfel de teme care au un impact major, să avem o abordare cu adevărat durabilă și care să ne dea și stabilitate.

Declarațiile din ultimele zile pe care le-am văzut cu toții în spațiul public, făcute de către șeful statului major al armatei, au fost poate privite puțin deplasat de unii, dar cred că trebuie să fie analizate și privite corect. Nu a vorbit despre vreun pericol, dar a vorbit despre o idee, aceea de a avea un concept și o educație de securitate care să răspundă provocărilor pe care le avem și acum, și în viitor, astfel încât conceptul de reziliență și provocările pe care România le are să fie cu adevărat bine imprimate în gândirea poporului. De aceea este nevoie, consider și eu, de o pregătire voluntară, nu obligatorie, astfel încât fiecare civil, fiecare om din această țară să conștientizeze pericolul.

Vă mulțumesc.

 
Ion-Marian Lazăr - declarație politică intitulată Grindeanu, atât s-a putut!;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Lazăr și după aceea se pregătește domnul Apostol.

 

Domnul Ion-Marian Lazăr:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Îmi încep seria declarațiilor politice din actuala sesiune parlamentară referindu-mă din nou la calitatea deplorabilă a actului managerial al domnului ministru Grindeanu.

Astfel, în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF) pentru transport 2021-2027, sunt eligibile pentru finanțare proiecte ce vizează adaptarea rețelei TEN-T la dublă utilizare.

Luând în considerare războiul din Ucraina, statele membre ale Uniunii Europene au agreat devansarea alocărilor din pachetul pentru mobilitate militară, în sprijinul accelerării și maximizării suportului pentru proiecte de infrastructură de transport militară și civilă cu dublă utilizare, situație care a determinat sprijinirea implementării unui număr de 95 de proiecte de mobilitate militară, în valoare de 1,74 miliarde euro, de către Comisia Europeană.

În acest context, Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, declara că: "Rezultatele celui de-al treilea și ultim apel de mobilitate militară din cadrul CEF Transport arată că există o nevoie clară ca statele membre să îmbunătățească utilizarea duală a sistemului nostru de transport. Am primit 112 propuneri, ceea ce înseamnă o supra-subscriere de 4,5 ori mai mare, și am selectat proiecte din 18 state membre. Toate proiectele finanțate vor contribui la o infrastructură europeană mai bună și vor completa legăturile lipsă, atât pentru uz militar, cât și pentru uz civil".

Totuși, ce a omis să comunice, probabil din curtoazie, doamna comisar Adina Vălean, o vom sublinia noi, cei de la USR, cu subiect și predicat.

În cadrul celor trei apeluri efectuate în 2021, 2022 și 2023, deși au fost depuse mai multe proiecte, surprinzător, României i-a fost aprobat de către Comisia Europeană doar un singur proiect, în valoare de 6 milioane de euro, ce vizează studiul de fezabilitate pentru un nou pod peste Dunăre spre Bulgaria.

Din nefericire pentru români, atât s-a putut la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Vă mulțumesc.

Deputat Lazăr Ion-Marian, Circumscripția nr. 40.

 
Alin-Gabriel Apostol - declarație politică având titlul PNL se comasează în PSD;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Apostol.

Se pregătește domnul Aelenei.

 

Domnul Alin-Gabriel Apostol:

"PNL se comasează în PSD"

PNL este pe tobogan. Știe și simte asta. De aceea fac totul ca să rămână la putere. Este singura lor manieră prin care pot să momească primarii. Ei tot speră că-i salvează scaunul lui Ciucă, atât la președinția partidului, cât și la candidatura pentru prezidențiale.

Dar vor avea o mare surpriză. Oamenii sunt foarte dezamăgiți că ei au susținut trei rânduri de creșteri de taxe, că ei duc un asalt cot la cot, alături de PSD, împotriva justiției, că ei susțin la fel de tare specialii, precum PSD-ul, și că ei au ajuns un PSD pe galben.

Românii nu sunt oi. Dar PNL de multe ori consideră că românii sunt mai slabi în judecată decât oile.

De aceea, anul acesta românii vor avea de ales între o Românie modernă sau o Românie a celor care-i consideră oi.

Coaliția PSD-PNL funcționează brici atunci când vine vorba de furat din banii publici.

Baronul PNL de Prahova este acuzat că a luat șpagă 3 milioane de euro.

Baronul PNL de Prahova a "spart" 600.000 de euro într-un singur an pe excursii.

Baronul PNL de Prahova circulă cu două mașini de lux, de jumătate de milion de euro, care nu apar în declarația de avere.

Baronul PNL de Prahova s-a autosuspendat, dar rămâne foarte înșurubat și în partid, și în județ.

Anul acesta, românii vor avea de ales între o Românie modernă sau o Românie a baronilor locali.

Primarul PSD de Botoșani, Andrei Cosmin, este cercetat într-un dosar privind fraudarea unor concursuri de angajare.

La Botoșani, furturile din bani publici și angajările din pixul primarului sau al președintelui de Consiliu județean au dus la moarte. Să nu uităm că o tânără gravidă a murit în spitalul din Botoșani, cerând ajutor, spital condus la vremea aceea de un lăcătuș mecanic numit politic din pix.

Liderul statului, Iohannis, cel care a fost la protestele față de corupție, ne-a spus că baronul PNL Dumitrescu nu are de ce să își dea demisia din funcție. Este șocantă reacția președintelui României și este ciudată susținerea lui pentru corupții din PSD și PNL.

Anul acesta românii vor avea de ales între o Românie modernă sau o Românie a șpăgarilor.

Vă mulțumesc.

Alin Apostol, deputat USR de București.

 
Dănuț Aelenei - declarație politică despre Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnule Elenei, vă rog.

 

Domnul Dănuț Aelenei:

Mulțumesc.

Bună dimineața!

Titlul declarației mele politice este "Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare".

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe data de 9 iunie, este varianta cea mai avantajoasă pentru PSD și PNL, pentru că ar maximiza șansele celor două partide să ia mai multe mandate în Parlamentul European.

Liderii PSD și PNL vor decide dacă vor merge în interiorul propriilor partide și le vor cere primarilor să se pregătească de alegeri pentru luna iunie, cu trei luni mai devreme decât scrutinul pentru alegerile locale, care s-ar desfășura la sfârșitul lunii septembrie.

Încă o dată, avem dovada că partidele aflate la guvernare de 34 de ani, ce au dus România aproape de marginea prăpastiei, nu vor să lase puterea nici măcar printr-un exercițiu democratic corect, care se efectuează odată la 4 ani sau odată la 5 ani, în cazul alegerilor europarlamentare sau prezidențiale.

Sfidând Constituția României, sfidând toate instituțiile statului și principiile democratice, sfidând consecințele asupra bunului mers al localităților din România, această majoritate globalistă, nocivă, din Parlamentul României, nu se gândește decât la propriile interese, agățându-se cu disperare de putere.

Neexistând o separare reală a puterilor în stat - să nu uităm de faptul că la Curtea Constituțională și Autoritatea Electorală Permanentă sunt de fapt oamenii PSD și PNL - aceste partide pot aduce la stadiul de legalitate orice proiecte nocive pentru democrația din țara noastră.

Generalul Ciucă și premierul Ciolacu au devenit creativi în ultimul timp, propunând chiar și o rotativă a viitorilor președinți ai României - 5 ani domnul Ciucă și 5 ani domnul Ciolacu.

Noaptea minții sau râsuʼ-plânsuʼ?

Românul însă are o vorbă: "De ce ți-e frică nu scapi" și am convingerea că românii cinstiți se vor prezenta masiv la vot și-i vor sancționa!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Deputat de Constanța, Aelenei Dănuț.

 
Ana-Loredana Predescu - declarație politică intitulată Adoptarea principiului suveranității alimentare ca parte a siguranței alimentare a României;

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Și ultimul vorbitor pentru ziua de astăzi, doamna Predescu.

 

Doamna Ana-Loredana Predescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

"Adoptarea principiului suveranității alimentare ca parte a siguranței alimentare a României" este titlul declarației mele politice de astăzi.

Stimați colegi,

Aș vrea să vă atrag atenția asupra unui domeniu care a perturbat România, din multe puncte de vedere.

În timp ce Ungaria, Polonia și alte țări afectate au anunțat că vor interzice toate importurile din Ucraina, singurul stat care a transmis la Bruxelles că nu are nicio problemă cu produsele din această țară a fost România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, care, apropo, nu mai reprezintă de mult interesele țării noastre.

Este frustrant să vedem ce se întâmplă cu un domeniu vital pentru economia, dar și pentru suveranitatea noastră.

Guvernul condus de domnul Marcel Ciolacu a mințit atunci când a spus că cerealele din Ucraina doar tranzitează România, pentru că altfel nu am fi avut aceste cifre care ne clasează pe locul I în Europa. Anul trecut, România a fost pe primul loc la importurile de produse agricole din Ucraina, produse cu o valoare de peste 2,8 miliarde de dolari.

Iar România va rămâne în continuare o piață de desfacere pentru Ucraina, deoarece acordul de liber schimb tocmai s-a prelungit până în anul 2025, conform dispozițiilor Comisiei Europene.

V-am auzit pe mulți dintre dumneavoastră că vreți ca România să fie o țară ca afară, sau cel puțin așa ați declarat. Atunci haideți să luam exemplul țărilor din afară, care, iată, vin cu măsuri concrete în sprijinul fermierilor!

Protestele hotărâte ale fermierilor francezi au dat primele roade. Franța va introduce în lege principiul suveranității alimentare, care îi va da dreptul acestei țări să cultive, să recolteze și să se hrănească potrivit valorilor și tradițiilor sale. Mai exact, o rupere totală de globalizarea UE și o separare de politicile sale.

O măsură la fel de importantă anunțată de Executivul francez, la presiunea fermierilor, este demararea unor controale la hipermarketurile din țară, pentru a identifica și sancționa, după caz, toate abaterile de la legile privind plata corectă a agricultorilor, etichetarea înșelătoare a produselor ambalate și alte tipuri de fraudă. Rămâne de văzut dacă fermierii francezi vor mai accepta produse în magazine din afara acestei țări, dat fiind acțiunile lor din ultimul timp, prin care au scos de pe rafturile hipermarketurilor tot ce era din import.

Importurile din Ucraina au sufocat agricultorii români. De ce vocea fermierilor francezi se face auzită și a fermierilor români nu, de către propriul lor Guvern?

Solicit Coaliției de guvernare, pe această cale, să introducă, după modelul francez, principiul suveranității alimentare, ca măsură absolut necesară pentru menținerea siguranței alimentare a României.

 
   

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc.

 
 

Doamna Ana-Loredana Predescu:

Vă mulțumesc.

Deputat Ana-Loredana Predescu, de Brașov.

 
 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Declar ședința închisă.

Ne revedem la ora 10.00.

 
    (Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)  
  Adrian Alda - declarație politică având titlul Acordul semnat cu protestatarii denotă încrederea în profesionalismul și buna-credință ale guvernării PSD;

Domnul Adrian Alda:

"Acordul semnat cu protestatarii denotă încrederea în profesionalismul și buna-credință ale guvernării PSD"

În timp ce protestele agricultorilor comunitari continuă în majoritatea statelor europene, Cabinetul Ciolacu a găsit cea mai bună formulă pentru revendicările fermierilor și pentru cele ale transportatorilor români.

Semnarea acordului cu reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor, la finalul săptămânii trecute, a pus capăt protestelor desfășurate în capitală, în ultimele zile. Salut în mod expres această reușită a Guvernului nostru, pentru că ea devoalează atât preocuparea și interesul PSD pentru nevoile acestor categorii profesionale, cât și deschiderea Executivului pentru dialog constructiv și susținut, dar și capacitatea sa de aplicare a celor mai indicate rezolvări pentru doleanțele fermierilor.

De cealaltă parte, răspunsul favorabil și prompt al protestatarilor la disponibilitatea manifestată de PSD indică tranșant încrederea investitorilor în agricultură, mai mari sau mai mici, în profesionalismul și buna-credință ale guvernării PSD. Oamenii știu foarte bine că PSD le-a fost mereu aproape și i-a ajutat prin hotărâri benefice, numeroase subvenții și programe de sprijin ori de câte ori au avut nevoie, în ultimii peste 30 de ani. De fiecare dată când noi am deținut portofoliul Ministerului Agriculturii, fermierii și-au exprimat liber temerile și necazurile, pentru că erau convinși de preocuparea noastră reală să găsim cele mai bune rezolvări pentru doleanțele lor. Și le-am găsit și atunci, le-am găsit și acum! Deja pe unele dintre ele le-am pus în practică, atât la nivel intern, cât și extern, după cum bine știți cu toții, dragi români și dragi fermieri.

Ba mai mult, vom continua acest proces pe plan național, cât și prin alte demersuri la Bruxelles, privind și ajustarea Green Deal. În sprijinul afirmațiilor mele, vă reamintesc de poziția României exprimată în iulie 2023 și care rămâne neschimbată, cea privind solicitarea adresată Consiliul AgriFish pentru prelungirea derogării de la GAEC 8, respectiv procentajul de 4% pârloagă, și de la GAEC 7, legat de rotația culturilor.

Iar acum, în plus, ministrul agriculturii, Ionuț Barbu, a făcut ca vocea fermierilor români să fie auzită, din nou, și de Comisia Europeană. Prin explicațiile aduse de colegul nostru, Executivul european a înțeles că este obligatorie rediscutarea condițiilor din Politica Agricolă Comună, care generează majoritatea dificultăților cu care se confruntă producătorii agricoli. Iar faptul că miniștrii agriculturii din 15 state membre ale Uniunii Europene s-au alăturat acestui demers, inițiat de ministrul nostru, și susțin suspendarea acestor condiții ale UE, atestă și el viabilitatea propunerilor PSD și bucură, concomitent, orice social democrat român.

Însă, dincolo de acest sentiment legitim de mândrie, noi, cei de la PSD, vom continua să adaptăm gândirea integrală a politicilor publice în domeniu pentru viitor, ținând cont de nevoile fermierilor.

Ignorarea specificului național al fiecărui stat membru este principala cauză a reacțiilor de nemulțumire a fermierilor, chiar și a celor din statele cu economii puternice. Iar de aici rezultă concluzia certă că Green Deal trebuie ajustat și în funcție de noile realități. Seceta, inundațiile, inflația și războiul din Ucraina sunt câteva dintre condițiile nefavorabile, majore care pun presiune pe întregul sector agricol de la nivelul UE și bineînțeles și asupra perspectivei încheierii unor acorduri comerciale cu alte entități sau alte state. Prin flexibilizarea Green Deal, va fi eliminată și prezumția negativă că fermierii nu sunt cu toții de bună-credință și că, după ce încasează banii europeni, nu mai fac toate acele lucrări pentru care s-au obligat în fața Uniunii. Și această perspectivă vine și confirmă că protestele fermierilor din Europa sunt într-o anumită proporție legitime și reprezintă și un răspuns la vulnerabilitățile strategiei europene în domeniul agricol. Cu alte cuvinte, obligă direct la acele ajustări sau flexibilizări pe care tocmai vi le-am menționat.

Și mai concret, interesul nostru, al PSD, este să continuăm să găsim soluții ca să-i sprijinim pe termen lung atât pe fermieri, cât și pe transportatori, să apărăm interesele celor angrenați în aceste sectoare vitale ale economiei noastre și să le îmbunătățim viața celor care produc în România și transportă mărfurile românești în țară și peste hotare.

Guvernul PSD rămâne loial principiilor de susținere a agricultorilor și a producătorilor români, pe care îi va proteja și mai bine de deciziile comunitare ce le limitează alegerile și activitățile curente printr-o serie nouă de astfel de măsuri salutare!

  Alexandru Popa - declarație politică: Fermierii români au nevoie de soluții viabile pentru problemele cu care se confruntă!;

Domnul Alexandru Popa:

"Fermierii români au nevoie de soluții viabile pentru problemele cu care se confruntă!"

Securitatea alimentară a României poate fi asigurată doar prin măsuri de sprijin concrete pentru fermieri!

Tocmai de aceea, PNL a abordat această temă inclusiv la nivel european, prin europarlamentarii liberali, adresând, alături de colegii din PPE, o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care i-au solicitat implementarea de măsuri rapide și eficiente pentru protejarea fermierilor și a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

În contextul geopolitic actual, al schimbărilor climatice severe, precum și al crizei financiare, producătorii agricoli se confruntă cu o serie de dificultăți care le pot afecta producția și profitabilitatea, fapt ce va avea un impact negativ asupra economiei europene în ansamblu. În ultima perioadă, am văzut cu toții protestele inițiate de asociațiile de agricultori la nivel european, pentru a-și face auzită vocea. Din păcate, în lipsă de soluții, aceste mișcări par să ia amploare, pentru că inclusiv sindicatul fermierilor polonezi Solidaritatea plănuiește o grevă generală, începând de vineri, 9 februarie.

De aceea, este important ca sprijinul Guvernului și al Comisiei Europene să fie continuat și întărit cu măsuri eficace și realiste de protejare a fermierilor români.

Din păcate, lipsa de implicare și viziune ne-a adus în situația în care avem un deficit al balanței comerciale pe produsele alimentare de aproximativ 3,5 miliarde de euro. Este evident că avem nevoie de soluții urgente pentru a revigora agricultura românească, iar un prim pas îl reprezintă deblocarea plăților pentru subvențiile APIA, atât de necesare la startul campaniei agricole de primăvară.

Soluții există, așa cum sunt măsurile liberale de sprijin pentru sectorul agricol, însă, din păcate, ministrul agriculturii pare incapabil să le ducă la îndeplinire și să poarte un dialog constructiv cu fermierii români pentru a identifica posibilitățile de implementare. De exemplu, o lege foarte bună, inițiată de PNL și adoptată în sesiunea legislativă trecută, care prevedea susținerea producătorilor de legume, fructe și cartofi cu un procent de 20% din cheltuielile de ambalare, etichetare și sortare, nu a fost bugetată de minister în acest an.

Cred, așadar, că, dacă există viziune și voință, se poate interveni aplicat în sprijinul fermelor românești, prin asigurarea capitalului necesar programelor de investiții, esențiale pentru dezvoltarea agriculturii românești și salvarea locurilor de muncă din acest domeniu vital pentru economia românească.

Prin noi înșine pentru România!

  Biró Rozália-Ibolya - intervenție având ca obiect Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului;

Doamna Biró Rozália-Ibolya:

"Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului"

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, aniversată în fiecare an la 4 februarie, ne oferă oportunitatea de a conștientiza și a demara acțiuni pentru prevenirea și tratarea bolnavilor de cancer. Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape un deces din 6, la nivel global.

Ziua Mondială împotriva Cancerului a fost inițiată la 4 februarie 2000 la Summitul Mondial Împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu, de la Paris. Carta de la Paris urmărește să promoveze cercetarea, prevenirea cancerului, îmbunătățirea serviciilor pentru pacienți, sensibilizarea și mobilizarea comunității globale, pentru a progresa în lupta împotriva cancerului și pentru adoptarea Zilei Mondiale împotriva Cancerului.

Tema pentru Ziua Mondială a Cancerului 2022-2024 este "Close the Care Gap" - "Închideți decalajul în îngrijire". Ultimul an al campaniei, 2024, are sloganul "Together, we challenge those in power" - "Împreună, îi provocăm pe cei de la putere" și se referă la atragerea atenției la un nivel superior. "Ne vom ridica vocile pentru a-i implica pe liderii noștri. Acum, că avem cunoștințe și o comunitate unită alături de noi, suntem gata să zdruncinăm bazele nedreptății - să devenim avocați pe tot parcursul vieții, complet pregătiți pentru a impulsiona o schimbare de durată. Împreună, ne vom asigura că liderii noștri știu că cerem angajamentul de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să confrunte inechitatea și de a ne investi resursele pentru a realiza o lume justă și fără cancer. Vom face apel la lideri să elimine inechitățile în materie de sănătate, prin abordarea cauzelor lor fundamentale, asigurându-ne că toată lumea are acces la servicii de sănătate de calitate când, unde și cum are nevoie de ele", reprezintă îndemnul campaniei.

Statisticile din România arată o creștere cu 22% a numărului de cazuri noi de cancer în țară, în primele trei trimestre din 2023 comparativ cu 2022. Marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului are rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei românești, cu toate componentele sale: screening populațional pentru o diagnosticare precoce, investigații genetice și moleculare pentru acces la terapii țintite, creșterea calității vieții pacienților cu cancer, soluții pentru eliminarea discontinuității tratamentelor, monitorizare și programe de reabilitare.

Cu toate eforturile depuse secolul trecut, pentru a îmbunătăți echitatea de gen, decalajul dintre sănătatea bărbaților și cea a femeilor rămâne mare, indiferent dacă este vorba despre date din cercetare, îngrijire sau investiții.

Abordarea decalajului ar putea genera un impact echivalent de 137 milioane de femei care ar avea acces la un program cu normă întreagă până în 2040, aspect care are potențialul de a scoate femeile din sărăcie și să permită unui număr mai mare de femei să se întrețină pe ele și familiile lor.

Abordarea factorilor care determină acest decalaj, și anume, un nivel mai scăzut de eficacitate a tratamentelor pentru femei, prestarea de mai puține îngrijiri și lipsa de date, ar necesita investiții substanțiale, dar reflectă și noi oportunități de piață.

În timp ce îmbunătățirea sănătății femeilor are efecte pozitive asupra economiei, aceasta reprezintă, în primul rând, o problemă de echitate în materie de sănătate și incluziune. Abordarea decalajelor de sănătate a femeilor ar putea îmbunătăți calitatea vieții femeilor, precum și crearea unor valuri pozitive în societate, cum ar fi îmbunătățirea calității vieții generațiilor viitoare, sănătatea generațiilor viitoare și stimularea îmbătrânirii în condiții bune de sănătate.

În regiunea est-mediteraneeană a OMS, majoritatea cazurilor de cancer sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, când tratamentele sunt mai puțin eficiente. Estimările modelate arată că, până în 2030, regiunea va avea cea mai mare creștere a poverii cancerului dintre toate cele șase regiuni ale OMS. Cancerul provoacă aproape 459.000 de decese în fiecare an în această regiune, ce cuprinde 21 de state și teritoriul palestinian ocupat. Potrivit datelor publicate de OMS, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului 2023, aproximativ 1,6 milioane de cazuri de cancer s-au înregistrat în regiune, în ultimii cinci ani. Aproape 734.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an, iar în 2040 se estimează că numărul persoanelor diagnosticate va fi cu aproximativ 50% mai mare.

Astfel, Ziua Mondială a Cancerului urmărește să promoveze conștientizarea cancerului ca problemă de sănătate publică și să consolideze acțiunile pentru îmbunătățirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament și îngrijiri paliative.

Ianuarie a fost luna de conștientizare a cancerului de col uterin, o șansă ideală pentru OMS și partenerii de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de col uterin și vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV), principala cauză a cancerului de col uterin. În 2024, luna de conștientizare a cancerului de col uterin și-a propus să evidențieze importanța creșterii accesului la vaccinurile HPV, screening-ul regulat și tratamentul de ultimă generație pentru cancerul de col uterin în stadiile incipiente. Obiectivul comun este de a reduce dramatic apariția cancerului de col uterin până în 2030 și de a elimina boala ca problemă de sănătate publică până în 2120.

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) se angajează ferm în lupta împotriva cancerului, prima cauză de mortalitate profesională din UE. Ca parte a acestui efort, EU-OSHA a realizat un studiu între septembrie 2022 și februarie 2023 cu privire la expunerea lucrătorilor pentru identificarea factorilor de risc de cancer la locul de muncă, cu scopul de a îmbunătăți protecția împotriva substanțelor periculoase și pentru a contribui la actualizarea legislației UE.

Primele rezultate ale sondajului au identificat radiațiile ultraviolete solare (UV), emisiile de gaze de eșapament ale motoarelor diesel, benzenul, silicea cristalină respirabilă și formaldehida ca fiind cele mai frecvente expuneri profesionale probabile dintre cei 24 de factori de risc de cancer analizați.

În acest context, trebuie subliniat faptul că este necesar să fim conștienți de gravitatea acestui fenomen și să utilizăm toate mijloacele existente pentru prevenirea, pentru sprijinirea celor bolnavi.

UDMR acordă o atenție deosebită elaborării cadrului legislativ necesar, precum și punerii în practică a oportunităților oferite de lege pentru cei bolnavi. Politicile noastre de sănătate, de familie și sociale au menirea de a se focusa pe cei care au nevoie de sprijin, solidaritate, ajutor. Principiul de bază care călăuzește ideile politice este "să nu lăsăm pe nimeni în urmă".

Astfel, și în Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, precum și în fiecare zi din an, trebuie să acordăm atenție persoanelor care suferă și trebuie să educăm întreaga noastră societate pentru o viață rezonabilă privind propria sănătate.

  Bogdan-Alexandru Bola - declarație politică intitulată USL 2.0 vrea să calce în picioare democrația și interesul cetățeanului român, prin comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale;

Domnul Bogdan-Alexandru Bola:

"USL 2.0 vrea să calce în picioare democrația și interesul cetățeanului român, prin comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale"

De câteva săptămâni încoace, Coaliția de guvernare USL 2.0 se gândește la tot felul de artificii constituționale pentru a comasa rândurile de alegeri de anul acesta, totul pentru a încerca să-și maximizeze șansele. De ceva timp tot vedem pe toate ecranele scenariul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. Logica este una simplă și parșivă - având la dispoziție un întreg aparat administrativ și de partid, liderii de la centru au speranța că primarii, consilierii și președinții de consilii județene vor trage căruța partidului și vor mobiliza electoratul din aria de influență a fiecăruia. Simplu și direct spus, comasarea alegerilor despre care se discută este o ticăloșie. Se încalcă în mod flagrant democrația și interesele alegătorilor. Bun, veți întreba, cu ce afectează regimul democratic românesc și interesele alegătorilor această comasare de alegeri? Până la urmă, alegerile reprezintă baza democrației.

Răspunsul este simplu - fiecare scrutin, fiecare campanie electorală se concentrează în jurul unor anumite teme de interes, se dezbat și analizează anumite valențe instituționale, administrative și simbolice a demnităților ce fac obiectul exercițiului electoral. Or, în momentul în care amesteci dezbaterea unor teme de interes local, punctual, cum sunt cele din preajma alegerilor locale, cu cele de interes național privind, spre exemplu, poziționarea României pe temele de interes european, mai ales în ceea ce privește războiul din Ucraina, în acel moment alegătorul este bulversat, iar voința sa este denaturată. Din cauzele acestea, comasarea unor alegeri, precum locale cu europarlamentare, nu are nicio noimă, nicio logică democratică, ci servește strict intereselor mărunte și trecătoare ale partidelor de guvernământ, care vor prin astfel de tertipuri și scheme legale să denatureze adevărata voință a poporului român.

Noi, cei de la Forța Dreptei, împreună cu partenerii noștri din USR și PMP, nu vom trece cu vederea toate aceste încercări meschine de a confisca opinia populară și interesul național al țării, și vom depune toate eforturile pentru a împiedica materializarea unui astfel de scenariu.

  Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică având titlul Un miliard de lei pentru Programul «Noua Casă», în 2024;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Un miliard de lei pentru Programul «Noua Casă», în 2024"

O veste excelentă pentru tinerii români - Ministerul Finanțelor a elaborat actul normativ necesar alocării, pentru anul 2024, a unui plafon de garanții de un miliard de lei, pentru continuarea în condiții optime a Programului "Noua Casă". Acest proiect a contribuit nemijlocit la stabilizarea și la maturizarea pieței imobiliare, precum și a pieței creditelor ipotecare. Mai mult, în anul 2024 se vor putea înscrie în Program și finanțatori care nu au participat în Program în anul precedent, având un termen de 7 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern, să transmită către FNGCIMM cererile de înscriere în etapa 2024 a Programului, precum și solicitările de alocare de plafoane de garantare.

Din momentul lansării Programului "Prima Casă", în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei. Programul "Noua Casă" a fost aprobat în anul 2020 sub o formă îmbunătățită, pentru a permite achiziționarea unor locuințe mai spațioase, respectiv mai scumpe, dar a păstrat spiritul Programului de succes "Prima Casă", fiind în continuare cel mai accesat produs în domeniul imobiliar.

Pentru toți tinerii români este bine de știut că, pentru achiziția unei singure locuințe, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro - pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro - pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%. Ministerul finanțelor condus de PNL va fi întotdeauna suport pentru tinerii români și tinerele familii care doresc să își construiască un cămin.

  Oana-Gianina Bulai - declarație politică având ca subiect Necesitatea înființării de centre de primire pentru minorii dependenți de droguri - urgență națională;

Doamna Oana-Gianina Bulai:

"Necesitatea înființării de centre de primire pentru minorii dependenți de droguri - urgență națională"

În ultimii ani, consumul de droguri în rândul minorilor a devenit o problemă alarmantă la nivel național. Situația este deosebit de gravă, cu incidente crescătoare, raportate în multe județe, inclusiv în județul Neamț. Această tendință periculoasă nu doar că distruge viitorul tinerilor, dar destabilizează și siguranța comunităților noastre.

Adesea lipsiți de suportul necesar pentru a face față dependenței, minorii se regăsesc prizonieri ai unui ciclu vicios, din care organizarea de întâlniri și închirierea de locații pentru consumul de droguri devin realități cotidiene. Suportul unor adulți în această activitate ilicită amplifică seriozitatea problemei, în mod clar. Substanțele narcotice creează probleme de sănătate pe termen lung și scad șansele unei integrări sociale reușite. În absența unui sistem de suport, acești minori se pot orienta spre activități ilegale, inclusiv tâlhării și acte de violență, pentru a-și susține dependența.

Alarmant este faptul că, în prezent, mulți dintre acești tineri se confruntă cu o lipsă acută de opțiuni de tratament. Rata de deschidere a centrelor de primire și tratament pentru această categorie vulnerabilă este nesatisfăcătoare. În prezent, nu există suficiente centre specializate sau secții de spital adecvate pentru a trata dependența de droguri în rândul minorilor. Acest lucru lasă multe dintre de familii să se confrunte singure cu această criză, luptând adesea fără resursele sau cunoștințele necesare pentru a ajuta copilul afectat.

Este esențial ca autoritățile guvernamentale, instituțiile de sănătate publică și organizațiile nonguvernamentale să colaboreze pentru a oferi soluții concrete, inclusiv finanțări și infrastructură pentru centre specializate de primire. Aceste centre ar trebui să ofere o gamă largă de servicii adaptate nevoilor unice ale minorilor, de la terapia de dezintoxicare și tratament medical, la consiliere psihologică și suport social. De asemenea, acestea ar trebui să contribuie la reintegrarea acestor tineri în societate, oferindu-le educație și formare profesională.

Este timpul să ne asumăm o poziție fermă împotriva acestei epidemii din umbră și să recunoaștem că fiecare tânăr pierdut în lupta cu dependența de droguri este o tragedie națională. Trebuie să oferim mai mult decât compasiunea noastră, trebuie să oferim soluții tangibile!

Adicția nu mai este un fenomen marginal, ci a pătruns în toate straturile sociale, iar adolescenții și copiii sunt cei mai expuși. Fără centre de primire specializate, care să opereze în fiecare județ al țării, nu le putem oferi minorilor dependenți de droguri o șansă reală la un viitor mai bun. Fără aceste resurse, chiar și minorii motivați să se lupte cu dependența se pot simți neputincioși și abandonați de sistem.

Investiția în tratamentul dependenței nu este doar o chestiune de sănătate publică, ci și una de securitate publică. Lăsând această problemă nerezolvată, consecințele negative asupra societății în ansamblu vor fi semnificative - creșterea criminalității sau deteriorarea coeziunii sociale.

Prin urmare, este esențial să acționăm rapid și decisiv, pentru a implementa centre de ajutor adaptate necesităților unui public tânăr și în continuă schimbare.

Nu trebuie să uităm că în spatele fiecărui caz de dependență de droguri se află o poveste personală, o familie îngrijorată și un potențial care merită să fie salvat. Acești minori nu sunt doar statistici, ei sunt copii, frați, surori și prieteni. Ei merită o a doua șansă și trebuie să lucrăm împreună, pentru a le asigura oportunități de recuperare și reabilitare.

Prin înființarea acestor centre de primire în fiecare județ, oferim minorilor dependenți de droguri suportul necesar pentru a depăși obstacolele cu care se confruntă și pentru a-și reclădi viețile. Acest demers necesită angajament din partea tuturor sectoarelor societății, inclusiv educație, justiție, sănătate și servicii sociale.

Introducerea programelor de conștientizare și educație privind pericolele consumului de droguri în școli este de asemenea crucială. Educația reprezintă prima linie de apărare împotriva abuzului de substanțe narcotice și poate juca un rol vital în prevenția dependenței înainte ca aceasta să devină o problemă. De asemenea, este necesară implicarea comunității pentru a crea un mediu care promovează alegeri sănătoase și asigură accesul la activități constructive care pot descuraja comportamentele de risc.

Pentru acei minori care deja se confruntă cu dependența, existența centrelor de primire ar putea face diferența dintre o viață marginalizată și una cu perspectiva redobândirii independenței și demnității personale. Astfel, nu doar că salvăm vieți, dar construim și o societate mai puternică și mai sănătoasă.

În cele din urmă, trebuie să conștientizăm că aceasta nu este numai o problemă a sistemului de sănătate, este o responsabilitate colectivă. Prin furnizarea de resurse și sprijin adecvat pentru minorii dependenți de droguri, am putea preveni multe dintre consecințele devastatoare ale consumului de droguri. Fiecare centru de primire înființat înseamnă o oportunitate de redare a speranței și o cale de ieșire din capcana dependenței.

Problema consumului de droguri în rândul minorilor este o urgentă națională care necesită o acțiune promptă și coordonată. Fiecare județ ar trebui să dispună de cel puțin un centru de primire pentru minorii dependenți de droguri, unde aceștia pot avea acces la tratament specializat și suport pentru reintegrarea în societate.

Societatea noastră are responsabilitatea să protejeze și să sprijine acești minori. Să le redăm dreptul la un viitor și să le asigurăm un mediu în care să se dezvolte sănătos și în siguranță!

  Virgil Alin Chirilă - declarație politică intitulată Românii nu trebuie să fie puși la plata unor prejudicii enorme, determinate de niște guvernanți de dreapta, iresponsabili și populiști!;

Domnul Virgil Alin Chirilă:

"Românii nu trebuie să fie puși la plata unor prejudicii enorme, determinate de niște guvernanți de dreapta, iresponsabili și populiști!"

Săptămâna trecută, în presa națională, a apărut o știre cu privire la posibilitatea ca România să piardă procesul intentat la Tribunalul Băncii Mondiale, de către Firma Gabriel Resources, în legătură cu dreptul de exploatare minieră de la Roșia Montană. Înainte de orice discuție despre acest subiect, aș vrea să subliniez că decizia Tribunalului de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale se va pronunța abia pe data de 10 februarie 2024. Deci, până atunci, nu putem afirma că România a pierdut acest proces.

Însă, indiferent de rezultatul acestui proces, putem spune că, în baza unor decizii iraționale, populiste și iresponsabile, România a fost pusă într-o situație de risc extrem care pune economia națională într-o situație vulnerabilă.

Am ajuns în această situație din cauza a două acte semnate de doi premieri ai României. Amândoi au condus guverne de dreapta și amândoi au semnat documente care au zădărnicit orice posibilitate de înțelegere amiabilă cu cel care deținea dreptul legal de exploatare și care, pe bună dreptate, s-a îndreptat împotriva statului român pentru că nu și-a respectat angajamentul.

Este vorba, în primul rând, despre fostul premier, Dacian Cioloș, care, în ultima zi de mandat, când Guvernul pe care îl conducea avea atribuții limitate, a depus la UNESCO cererea de includere a "Peisajului Cultural Minier Roșia Montană" în Patrimoniul Universal UNESCO, în pofida faptului că Guvernul României își asumase un angajament față de un terț cu privire la acel perimetru.

Al doilea premier care se face vinovat de această situație este Ludovic Orban, care a solicitat UNESCO să reia procedura, după ce Guvernul anterior ceruse întreruperea ei, tocmai din cauza faptului că pe acel teren exista un litigiu.

Eu nu susțin aici dacă era bine sau nu să se exploateze regiunea de la Roșia Montană. Nu sunt de specialitate. Unii spun că avem resurse importante acolo, alții spun că exploatarea lor ar avea un impact catastrofal asupra mediului.

Eu vorbesc aici despre angajamentele statului român, exprimate prin decizii ale Guvernului României, indiferent de cei care conduc vremelnic această instituție.

La fel cum Guvernul Ciolacu este pus acum în situația ingrată de a duce la bun sfârșit anumite angajamente ale guvernelor anterioare transpuse în PNRR, tot așa Guvernul Cioloș avea obligația să țină cont de angajamentele luate anterior de alte guverne, chiar dacă principial nu era de acord cu ele. Culmea este că aceste angajamente au fost asumate tot de către niște guverne de dreapta, cum a fost Guvernul Radu Vasile.

Refuzul oricărei discuții și zădărnicirea definitivă a oricărei șanse de exercitare a unui drept acordat de statul român ne-au adus în situația de față. Iar Cioloș și Orban au știut cu certitudine că încalcă un angajament al României, atunci când au semnat documentele. Au știut cu certitudine care va fi deznodământul provocat de semnătura lor.

Eu, personal, cred că a fost un act comis cu premeditare, care se încadrează perfect în definiția infracțiunii de subminare a economiei naționale. Cred că ar trebui să existe o formă de răspundere împotriva celor care comit astfel de acte iresponsabile. La fel ca în cazul vaccinurilor COVID-19, românii riscă să fie puși la plata unor prejudicii enorme, determinate de niște guvernanți iresponsabili și populiști. Eu, în calitate de contribuabil, care plătesc taxe și impozite, nu vreau ca din banii mei să se plătească prostiile lui Cioloș și Orban. Nu vreau ca din banii mei să se plătească prostiile lui Cîțu, Barna, Mihăilă sau Voiculescu, în cazul achizițiilor supradimensionate de vaccinuri COVID. Iar dacă totuși se ajunge în această situație, pentru că niște iresponsabili își bat joc de banii României, atunci ei trebuie să răspundă, în primul rând, politic și moral, dar, din punctul meu de vedere, și în fața justiției.

  Vasile Cîtea - declarație politică: De ce nu investigăm un fals?;

Domnul Vasile Cîtea:

"De ce nu investigăm un fals?"

Atrag atenția asupra unei situații ce necesită o analiză atentă și responsabilă din partea noastră. "Expoziția Victor Brauner - Între oniric și ocult", de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a stârnit îngrijorări serioase.

Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR) a semnalat că cinci lucrări expuse sunt falsuri, iar această problemă a fost adusă la cunoștința curatorului expoziției și a directorului Muzeului Național de Artă al României.

În această privință, răsare o întrebare firească în mintea fiecăruia dintre noi - cum acționează Ministerul Culturii pentru a gestiona această situație delicată și pentru a proteja imaginea artistului și credibilitatea Muzeului Național de Artă al României?

Cu peste 6.000 de semnături consemnate într-o petiție de protest lansată în spațiul public, este evident că există o îngrijorare în rândul publicului cu privire la integritatea patrimoniului cultural.

Mai mult, având în vedere respingerea solicitării Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România privind expertizarea lucrărilor contestate, întrebările se multiplică - de ce a fost luată această decizie și cum afectează aceasta imaginea instituției noastre culturale la nivel internațional; în contextul discuțiilor despre un nou Cod al Patrimoniului Cultural și acuzațiilor de agresiune la adresa fenomenului artistic românesc, ne întrebăm cum se pliază Ministerul Culturii pe aceste preocupări și la responsabilitățile sale față de patrimoniul nostru artistic?; de ce nu a fost cercetat corespunzător acest caz?

Astfel, consider că este total justificat efortul Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR) de a aduce în atenția Ministerului acest incident.

Cred că putem face mai mult atunci când vine vorba despre patrimoniul cultural al țării!

  Cristina Burciu - declarație politică având titlul Garanții sustenabile pentru continuarea Programului «Noua Casă»;

Doamna Cristina Burciu:

"Garanții sustenabile pentru continuarea Programului «Noua Casă»"

Conducerea PNL a Ministerul Finanțelor a decis alocarea unui plafon de garanții de un miliard de lei, aferent continuării în cele mai bune condiții a Programului "Noua Casă", în acest an. Derularea acestui proiect guvernamental de susținere a familiilor, pentru a dobândi o locuință, în circumstanțele optime garantate de stat, a contribuit esențial, în ultima perioadă, la stabilizarea și maturizarea pieței imobiliare, dar și a pieței creditelor ipotecare.

Programul "Noua Casă 2024" prevede acordarea unor sume de bani, în lei, beneficiarilor eligibili pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului care se poate accesa este de 66.500 euro, pentru locuințele al căror preț este de maximum 70.000 euro, cu un avans de doar 5%, precum și de 119.000 euro, pentru locuințele cu prețul de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. Avantajul acestor credite este dobânda variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de 2%.

Potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern, în acest an vor putea accesa programul și finanțatori care nu au participat anul precedent.

Viabilitatea acestui program este incontestabilă, având în vedere faptul că, de la lansarea din anul 2009 și până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 31,57 miliarde lei, prin intermediul cărora s-au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul "Noua Casă" a fost îmbunătățit în anul 2020 de către Guvernul PNL, noua formă a acestuia oferind posibilitatea doritorilor de a cumpăra locuințe mai mari, mai spațioase, dar și mai costisitoare, însă, în același timp, a perpetuat spiritul Programului de succes "Prima Casă", drept dovadă fiind realitatea conform căreia este, în continuare, cel mai accesat produs din domeniul imobiliar.

Nu în ultimul rând, datele statistice oficiale au relevat că Programul "Noua Casă" a conferit multiplicarea accesului la proprietate a familiilor cu venituri medii, simplificând stabilitatea locativă și sporind astfel calitatea vieții oamenilor.

Sunt încrezătoare că susținerea din partea statului va ajuta considerabil românii care doresc să achiziționeze o locuință, stabilirea sumei de un miliard de lei ca plafon de garantare fiind în măsură să asigure continuitatea și consolidarea angajamentului PNL referitor la creșterea nivelului de bunăstare a cetățenilor.

  Romulus-Marius Damian - declarație politică: Susțin ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor!;

Domnul Romulus-Marius Damian:

"Susțin ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor!"

PSD a susținut și a venit întotdeauna cu măsuri în sprijinul pensionarilor români, iar astăzi avem în vedere un nou posibil ajutor real pentru aceștia, prin ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor.

Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu analizează ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor la 3.000 de lei, o măsură menită să sprijine pensionarii cu venituri mai mici, oferindu-le un beneficiu fiscal și facilitându-le gestionarea costurilor de trai.

După cum bine știm, în momentul de față, nu este impozitată nicio pensie până în 2.000 de lei, iar în zilele care urmează Ministerul Finanțelor va analiza impactul bugetar al neimpozitării pensiilor până la 3.000 de lei. Desigur, statul ar putea să înregistreze o pierdere de venituri fiscale, iar din acest punct de vedere îmi doresc să se găsească o soluție și un echilibru între sprijinirea pensionarilor și necesitatea colectării de fonduri pentru serviciile publice.

Așteptând comunicarea din partea Ministerului Finanțelor, îmi doresc ca aceasta să fie una pozitivă și astfel să se poată pună în practică această măsură, întrucât, așa cum am mai spus, mereu voi susține orice proiect legislativ care poate contribui la ridicarea nivelului de trai pentru pensionari.

Între timp, termenul pentru recalcularea pensiilor rămâne cel stabilit, și anume luna septembrie.

Românii trebuie să știe că PSD apără mereu interesele pensionarilor și a reparat greșelile altora. Partidul Social Democrat a criticat angajamentele asumate de Cristian Ghinea și USR prin PNRR, prin care pragul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile ar fi condamnat pensionarii români la înghețarea veniturilor pe următorii 50 de ani. Era un angajament nedrept, pentru care PSD a găsit o rezolvare corectă. Ministrul muncii de la acea vreme, Marius Budăi, a deschis negocierile cu Comisia, iar ulterior prim-ministrul Marcel Ciolacu a obținut, prin acord cu Comisia Europeană, eliminarea pragului de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile.

Pensionarii români trebuie respectați și sprijiniți!

  Darius Pop - declarație politică intitulată În ultimii ani, coaliția de guvernare PSD-PNL a distrus viețile românilor;

Domnul Darius Pop:

"În ultimii ani, coaliția de guvernare PSD-PNL a distrus viețile românilor"

Ceea ce susțin încă din titlul prezentei declarații politice, și anume, că această monstruoasă coaliție PSD-PNL a distrus destinele a milioane de români, doar pentru a putea să își conserve puterea și accesul la fondurile publice, de unde să fure în voie, în deplină complicitate cu o justiție tributară, și ea, mai mult lumii politice, decât independenței, este perfect adevărat!

Pe scurt, o să vă explic și de ce.

În primul rând, chiar dacă au promis că vor elimina privilegiile specialilor, poate vă reamintiți de domnul europarlamentar Rareș Bogdan și declarația sa rituoasă, cum că în 30 de zile va elimina pensiile speciale, spre exemplu, PSD-PNL au făcut exact contrariul - au menținut privilegiile specialilor. Și nu doar atât - în loc să facă reformele din PNRR, care ar fi fost benefice pentru cetățeni, să construiască spitale noi, autostrăzi, școli și grădinițe, PSD și PNL au menținut pensiile speciale, au gonflat aparatul de stat, țara noastră ajungând la un maximum istoric de angajați la stat, de aproximativ 1,29 milioane, au plasat sinecuriști în funcții cheie și i-au răsplătit chiar și cu zeci de mii de euro pe lună, desigur, din bani publici, adică din taxele și impozitele noastre, că doar nu din buzunarele fostului președinte de consiliu județean de la PNL, Iulian Dumitrescu, cel care dintr-un simplu salariu își permitea să plătească o chirie de 6.000 de euro lunar, iar acum vi-l dau exemplu pe domnul Zgonea de la ANCOM sau ASF-ul cu cele 16 salarii pe an, au umplut conturile firmelor prietene și aici nu-l pot trece cu vederea chiar pe președintele anonim al României și afacerea BMW-uri pentru Poliție!

Acum, vă întreb, stimați colegi, câți români au murit pentru că nu au avut acces la servicii medicale decente, câți români au murit de cancer, pentru că, chiar dacă au plătit o viață întreagă CAS și CASS, pentru ei nu există nici măcar un program național ori un registru național, nu mai amintesc despre posibilitatea de a beneficia de ultimele tratamente în domeniu, câți români și-au reparat mașinile cu puținele economii pe care le aveau, pentru că ASF nu a fost în stare să prevadă falimente celebre, cusute cu ață albă?

În acest hal ați adus românii, stimați colegi din coaliția de guvernare, a limita supraviețuirii, în timp ce voi nu mai știți cum să vă conservați privilegiile!

Aceasta este realitatea!

  Cristina-Elena Dinu - declarație politică având ca temă Îndeplinirea criteriilor de aderare la OCDE, o prioritate a conducerii PSD a Ministerului Sănătății;

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"Îndeplinirea criteriilor de aderare la OCDE, o prioritate a conducerii PSD a Ministerului Sănătății"

Unul dintre obiectivele conducerii PSD a Ministerului Sănătății pentru acest an îl reprezintă realizarea integrală a criteriilor de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Demersurile referitoare la intrarea României în acest organism au început după decizia Consiliului OCDE din 25 ianuarie 2022, la nivelul Executivului fiind înființat Comitetul interministerial pentru coordonarea relațiilor cu OCDE, care are ca scop inițierea și realizarea tuturor acțiunilor și strategiilor privind promovarea candidaturii țării noastre.

OCDE este Forul interguvernamental care are ca principal obiect de activitate identificarea, diseminarea și evaluarea aplicării politicilor publice optime, pentru asigurarea creșterii economice, prosperității și dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-Al Doilea Război Mondial. În prezent, în componența OCDE sunt 38 de state dezvoltate care dețin circa 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Actualmente, România se află în plin proces de aderare la această importantă organizație internațională, fiecare entitate guvernamentală fiind în curs de îndeplinire a criteriilor prevăzute de acest demers complex.

Domeniul sănătății are o importanță deosebită în înscrierea României în OCDE, țintele de conformitate referindu-se, îndeosebi, la asigurarea accesului la servicii medico-sanitare de bună calitate. De asemenea, un alt criteriu condițional este continuarea investițiilor începute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, precum și îndeplinirea reformelor presupuse de digitalizarea și dezvoltarea resurselor umane în sănătate.

În acest context, reprezentanții OCDE au apreciat progresele remarcabile reușite de Ministerul Sănătății în ceea ce privește îmbunătățirea situației sistemului sanitar.

Programul de reformă și investiții în domeniul sănătății va continua în ritm susținut în acest an, pentru a ne îndeplini în mod judicios toate principiile presupuse de aderarea țării noastre la prestigiosul organism european, care va însemna noi oportunități de evoluție și dezvoltare, inclusiv în domeniul medico-sanitar.

  Dumitru Rujan - declarație politică: Cum obținem salarii mai mari în județul Caraș-Severin? Prin investiții publice și private!;

Domnul Dumitru Rujan:

"Cum obținem salarii mai mari în județul Caraș-Severin? Prin investiții publice și private!"

La finalul anului trecut, mai multe evaluări cu privire la câștigurile salariale au plasat județul Caraș-Severin pe ultimul loc, cu cele mai mici salarii nete din țară și, implicit, cu un nivel scăzut al standardului de viață. Cum a ajus județul Caraș-Severin în această situație? În trecut, era perla turismului european, locul de referință al industriei și metalurgiei.

Explicația este simplă! În ultimele trei decenii, județul nostru a fost neglijat în ceea ce privește investițiile. Autostrăzi încă nu avem, nici măcar în plan! Căile ferate sunt în curs de realizare sau în proiect! Turismul suferă din cauza blocajelor instituționale și a incertitudinii juridice cu privire la regimul clădirilor din cele mai frumoase și prestigioase clădiri din Europa. Siderurgia suferă și ea, iar reindustrializarea județului bate pasul pe loc. Tot acest peisaj justifică pe deplin numărul mic de locuri de muncă, precum și nivelul redus al salariilor cu care angajații pleacă acasă după o lună de muncă.

Ori de câte ori s-a vorbit despre nivel de trai ridicat, despre salarii mari, dezvoltare și standard de viață ridicat, s-a dat, pe bună dreptate, exemplul comunităților locale conduse de administrații locale liberale - Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Ion Lungu, Ionel Dumitrel și lista liberalilor poate să continue, pentru că efortul acestor aleși ai PNL s-au văzut în școli moderne și curate, spitale bine dotate, drumuri modernizate, utilități publice de top și tot mai mulți investitori care asigură salarii nete comparabile cu cele care se plătesc peste hotare. S-a întrebat cineva de ce tinerii nu fug de Cluj, ci aleg să trăiască la Cluj? De ce nu fug din Oradea, ci doresc să trăiască în Oradea?

Sunt deosebit de determinat ca modelul liberal de succes, bazat pe investiții publice utile să ajungă la Caransebeș, Reșița sau Moldova Nouă, iar județul Caraș-Severin să devină, în cel mai scurt timp, un magnet pentru investiții strategice, românești sau străine.

Zilnic ne curtează investitori străini germani, americani, italieni sau francezi. Din păcate, nu am avut primari care să valorifice aceste oportunități! Important este să aducem în comunitățile noastre cele mai bune investiții, care să asigure tinerilor salarii motivante, condiții să-și întemeieze o familie și să umple satele și orașele de copii.

Eu am rămas în Caraș, iubesc județul și îmi doresc ca tinerii să-mi urmeze exemplu și să-și construiască viața la noi acasă, în Caraș-Severin.

  Ervin Molnar - declarație politică intitulată Ministerul Energiei, condus de PNL, lansează Programul «ElectricUp 2»;

Domnul Ervin Molnar:

"Ministerul Energiei, condus de PNL, lansează Programul «ElectricUp 2»"

Ministerul Energiei, condus de ministrul liberal Sebastian Burduja, continuă susținerea sa pentru afacerile românești, în vederea reducerii costului cu energia și transformarea acesteia în energie verde. Astfel, în vederea pregătirii unui nou ciclu de finanțare al Programului "ElectricUp", Ministerul Energiei a elaborat și a pus în consultare publică proiectul de act normativ pentru modificarea Ordonanței de urgență nr. 159/2020 privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp, necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum și a stațiilor de reîncărcare de minimum 22kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 12/2022.

Prin Programul "ElectricUp2" se acordă un ajutor de minimis, beneficiarilor, în sumă maximă de 150.000 de euro/beneficiar, reprezentând maximum 75% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 25% reprezentând cofinanțare din surse proprii ale beneficiarului. Așa cum a menționat și ministrul liberal al energiei, "ElectricUp" este un program de susținere a mediului de afaceri, prin finanțarea proiectelor de investiții în dezvoltarea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu scopul asigurării consumului propriu, dezvoltarea infrastructurii de transport pentru vehicule electrice și creșterea numărului de autovehicule electrice și electrice hibrid plug-in înmatriculate, precum și dezvoltarea consumului de energie termică produsă din surse de energie regenerabilă.

Partidul Național Liberal, prin politica dusă la nivelul Legislativului și Executivului, a promovat constant dezvoltarea capacităților de producere a energiei, atât pentru promovarea intereselor noastre de securitate, cât și pentru reducerea costurilor aferente consumului necesar desfășurării activității economice, precum și pentru atingerea țintelor noastre naționale și europene privind extinderea capacităților de producere de energie verde, sustenabilă.

  Florin-Claudiu Roman - declarație politică despre Realizările liberale pentru județul Alba;

Domnul Florin-Claudiu Roman:

"Realizările liberale pentru județul Alba"

Pentru că am expus, ori de câte ori am avut ocazia, faptul că munca pe care o depun în Parlamentul României este pentru locuitorii județului Alba și pentru cei care sunt cel mai aproape de cetățeni, și anume, administrația locală, vreau să fac un rezumat a ceea ce am realizat pentru oamenii din Alba, pentru că, de multe ori, la întâlnirile cu cetățeni mai puțin informați, se punea întrebarea: "Și ce faceți voi parlamentarii pentru noi cetățenii?".

Prin urmare, printre realizările din acest mandat se numără: peste 26 de milioane de lei din redevențe în bugetele locale și al CJ Alba, anual, prima descentralizare reală de fonduri, de la nivel național la nivel local, realizată ca urmare a intervenției legislative la inițiativa mea.

Practic, în fiecare an, de la apariția legii, peste 26 de milioane de lei rămân în Alba, la primarii și Consiliul județean Alba. Înainte de Legea Roman, toți banii din redevențe din exploatări de suprafață mergeau la bugetul de stat. Acum, acești bani merg la primării, în investiții, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali, totul în interesul cetățenilor.

La finele anului 2023, în județul Alba, situația se prezintă astfel - ei mai mulți bani au mers către CJ Alba, circa 12 milioane de lei, iar în rural, cei mai mulți bani ajung la investițiile din Lupșa, aproape 7 milioane de lei.

Alți bani au încasat: Șibot - 218.817 lei, Sebeș - 95.343 lei, Mirăslău - 7.528 lei, Noșlac - 56.531 lei, Râmeț - 175.984 lei, Lunca Mureș - 360.986 lei, Zlatna - 607.711 lei, Teiuș - 2.562.901 lei, Stremț - 1.066.548 lei, Almașu Mare - 345.172 lei, Ighiu - 15.710 lei, Vințu de Jos - 164.796 lei, Ocoliș - 598.243 lei, Bucium - 415.221 lei, Roșia Montană - 193.213 lei, Bistra - 363.335 lei. Acești bani aduși de Legea Roman, anual și predictibil, în județul Alba, îi vedeți zilnic în investiții. Fapte, nu povești, pentru oamenii din Alba! Nu pot decât să spun că voi continua să muncesc neîncetat în acest fel, pentru județul nostru, astfel încât să reprezentăm un exemplu de administrație pentru toată țara!

  Mirela Furtună - declarație politică intitulată Roșia Montană, cronica unui eșec;

Doamna Mirela Furtună:

"Roșia Montană, cronica unui eșec"

România urmează să plătească despăgubiri uriașe din cauza deciziilor lui Cioloș, Orban și USR. Sigur, am văzut că se transmite prin presă că vina ar aparține fostului premier Victor Ponta, iar PSD încearcă să-l apere. În niciun caz nu mă voi apuca să-l apăr pe domnul Ponta, dar este foarte clar cine a afectat interesele României, iar pentru asta trebuie să facem o trecere în revistă a principalelor momente.

Semnarea contractului de exploatare minieră s-a făcut în perioada Guvernului CDR, iar contractul avea clauze nefavorabile total statului român, inclusiv faptul că statul român nu va face nimic prin care să impieteze activitatea minieră în zonă.

În timpul Guvernului Ponta s-a venit în Parlament cu un proiect de lege, prin care se dorea modificarea Legii minelor, astfel încât să se evite deschiderea unui litigiu, care putea costa mult România și, în același timp, să transfere cheltuielile de ecologizare a lacurilor de decantare deja existente la Roșia Montană din obligația statului român, în sarcina investitorului.

Pe fondul protestelor din societate și al dezbaterilor din Comisia special creată pentru soluționarea acestui proiect, partenerul din USL, respectiv PNL, s-a răzgândit și nu a mai susținut proiectul de lege trimis de Guvern, Parlamentului.

Deși domnul Ponta a susținut public că proiectul propus era un proiect bun, eu nu cred că ar fi fost benefic României, dar știu sigur că nu din cauza respingerii acestui proiect vor primi cei de la Gold Corporation compensații de miliarde de dolari acum.

În timpul Guvernării Cioloș, s-a lucrat la Dosarul de propunere din partea României, în vederea încadrării Sitului Roșia Montană (RM) în UNESCO, fără a avea o situație juridică clară și fără a fi identificată exact prin PUG zonă. "Peisajul Cultural Minier Roșia Montană" a fost înscris în Lista indicativă a României la data de 16 februarie 2016.

Atunci când a aprobat înscrierea perimetrului de la Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, Dacian Cioloș a știut că va expune România și pe cetățenii români la un risc uriaș de a plăti daune de miliarde de dolari. Într-un document transmis Ministerului Finanțelor, avocații care apărau cauza României atrăgeau atenția că există un risc semnificativ ca România să fie obligată să plătească unele compensații substanțiale, dacă premierul va decide includerea perimetrului în Patrimoniul UNESCO.

Deci, Cioloș a avut pe masă avertismentul de specialitate că decizia sa îi va putea împovăra pe români la plata unor daune uriașe!

Din documentul oficial transmis de Casa de avocatură către ministrul finanțelor, USR-ista de azi, Anca Dragu - "În plus, aceasta ar putea avea un efect negativ privind percepția Tribunalului asupra comportamentului României și capacitatea de a se apăra împotriva pretențiilor reclamanților. Există, prin urmare, un risc semnificativ ca includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO să ducă la plata unor compensații substanțiale către reclamanți".

Lipsa de autoritate, probabil și de legalitate, a deciziei luate de Cioloș și ministrul culturii de la acea vreme, Corina Șuteu, în ultima zi de mandat, a fost evidențiată chiar de purtătorul de cuvânt al Guvernului, care, într-o declarație anterioară acestei decizii, sublinia că Guvernul Cioloș nu avea "autoritatea" să dispună înscrierea Roșiei Montană în Patrimoniul universal, întrucât exista deja un litigiu juridic pe acel perimetru, iar Guvernul avea atribuții limitate, pentru că deja avuseseră loc alegerile generale și urma să fie numit un nou guvern.

Declarația lui Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloș - "În mod normal, asemenea dosare pot fi depuse și doar sub semnătura ministrului culturii, ministrului de resort, însă în ceea ce privește dosarul Roșia Montană statul român se află într-un litigiu. Din această cauză, premierul Cioloș ar putea semna un act pentru depunerea dosarului la UNESCO doar după o procedură formală, prin decizia întregului Guvern. Din păcate, un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea să facă acest lucru".

Dosarul depus de Corina Șuteu a fost înregistrat la UNESCO și a intrat pe ordinea de zi cu propunerea de aprobare pentru agenda de lucru a celei de a 42-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO de la Bahrein, care s-a desfășurat în perioada 24 iunie-4 iulie 2018, la Manama.

Conducerea delegației României (secretar de stat de la Ministerul Culturii, George Ivașcu - PSD, de la Guvern - Viorica Dăncilă) a solicitat amânarea unei decizii. Ca urmare a acestei solicitări, Comitetul a decis întoarcerea dosarului la inițiator, România având posibilitatea de a reintroduce același dosar timp de 3 ani, inclusiv 2021. Motivația părții române s-a bazat pe existența litigiului arbitral aflat pe rolul ICSID și a solicitat ca nici o decizie a Comitetului Patrimoniului Mondial în legătură cu acest dosar să nu fie luată până la soluționarea litigiului arbitral.

Foarte interesantă a fost însă susținerea furibundă a unui membru din delegația României, senatorul Vlad Alexandrescu (USR) care a susținut, contrar poziției Guvernului, adoptarea proiectului.

La data de 31 ianuarie 2020, deși România mai avea la dispoziție un an de zile pentru a înregistra dosarul, ca urmare a instrucțiunilor Ministerului Culturii condus de Bogdan Gheorghiu (PNL), Delegația Permanentă a României la UNESCO a depus la Centrul Patrimoniului Mondial corespondența semnată de ministrul Gheorghiu, prin care dosarul a fost reintrodus în vederea înscrierii în Patrimoniul Mondial.

La 11 iunie 2021, Ministerul Finanțelor a solicitat MAE susținerea poziției MF, și anume, amânarea procedurii de înscriere a sitului până la momentul comunicării hotărârii arbitrale a ICSID. MAE a comunicat că nu are atribuții, indicând ca responsabili Ministerul Finanțelor și Ministerul Culturii. Totodată, MAE precizează că nu se mai poate solicita o nouă amânare și că este nevoie de o decizie a Guvernului României.

Ministerul Culturii transmite pe 21 iulie, prin semnătura ministrului Bogdan Gheorghiu, că susține înscrierea "Peisajului Cultural Minier Roșia Montană" în lista Patrimoniului Mondial, precum și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Ca urmare, pe 27 iulie 2021, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis includerea Peisajului Minier al Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial, inclusiv în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Un alt moment cheie în procesul dintre România și firma Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a fost atunci când UNESCO a cerut țării noastre să implementeze anumite recomandări pentru a da curs cererii de includere a Roșiei Montane în patrimoniul universal.

Una dintre recomandări era stoparea aprobărilor privind permisele de exploatare minieră în zonă. Implementarea acestei măsuri echivala practic cu recunoașterea de către România că încalcă dreptul de exploatare obținut anterior de RMGC, ceea ce va afecta dramatic cursul procesului la Tribunalul Internațional. Era exact ceea ce ne-am obligat prin contractul semnat la finalul anilor ҆90 că nu vom face.

Ministrul finanțelor de atunci, Alexandru Nazare, a prezentat în Guvern evaluarea avocaților că, dacă se va lua această măsură, România ar putea fie obligată să plătească un prejudiciu cuprins între 0,5 și peste 3,5 miliarde dolari. Cu toate acestea, premierul Cîțu și fostul ministru al culturii Bogdan Gheorghiu și miniștrii USR au ignorat avertismentele și au dat curs recomandării UNESCO, știind bine că prin această decizie riscă să-i împovăreze pe contribuabilii români la plata unor daune uriașe.

Cioloș a știut foarte bine că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român și toți contribuabilii din România ar putea fi obligați să plătească daune uriașe, cu un impact negativ uriaș asupra economiei naționale. Sub acest aspect, Dacian Cioloș se face vinovat de subminarea economiei naționale și se descalifică definitiv pentru orice funcție de demnitate publică. Cioloș nu mai poate cere votul cetățenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriașe!

La fel de vinovat este și premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluționarea litigiului.

De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniștrii săi din Guvernul Cîțu, s-a opus cu vehemență retragerii dosarului de la UNESCO, deși ministrul finanțelor de atunci a atras atenția că România riscă să plătească daune uriașe.

În concluzie, nu domnul Ponta sau Guvernul USL de atunci sunt de vină pentru deciziile iresponsabile sau poate chiar interesate luate în ciuda tuturor avertismentelor de către Cioloș, Orban și USR. Voi sunteți principalii vinovați pentru faptul că ați zădărnicit posibilitățile de apărare ale României și pentru că ați încălcat cu bună știință clauzele contractuale.

DNA să vină să vă ia!

  Elena Hărătău - declarație politică despre Strategii concludente ale PNL, pentru ca România să conteze cu adevărat în Europa și în lume;

Doamna Elena Hărătău:

"Strategii concludente ale PNL, pentru ca România să conteze cu adevărat în Europa și în lume"

În plan internațional, Guvernul susținut de PNL a demarat proiecte viabile privind creșterea vizibilității țării noastre, astfel încât România să conteze cu adevărat la masa deciziilor, atât în Europa, cât și peste Ocean.

Țara noastră se bucură acum de o largă susținere din partea statelor membre ale Uniunii Europene privind aderarea, în cel mai scurt timp, la spațiul Schengen, fiind confirmat faptul că, începând din luna martie, vom intra în acest areal cu frontierele aeriene și maritime.

Aderarea României la spațiul de liberă circulație european va însemna, într-o primă fază, creșterea vizibilității și capacității de performanță a Portului Constanța, care va deveni mult mai atractiv pentru transportatorii din toată lumea. În acest fel, vom asista la dezvoltarea considerabilă a portului maritim constănțean, care are deja o importanță deosebită, mai ales în circumstanțele securitare actuale delicate, generate de războiului din Ucraina.

Nu în ultimul rând, am reușit în ultima perioadă consolidarea exemplară a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, care va fi dinamizat și din punct de vedere economic, astfel încât SUA să devină în scurt timp principalul partener economic al României din afara Uniunii Europene.

Sunt convinsă că strategia diplomatică și de securitate a politicii externe românești, inițiată dinamic și combativ de conducerea liberală a Ministerului Afacerilor Externe, va determina creșterea gradului de respect și tratament egal pentru români în Uniunea Europeană, deoarece merităm cu prisosință să fim egalii celorlalți cetățeni europeni.

  Alexandra Huțu - declarație politică referitoare la comasarea alegerilor;

Doamna Alexandra Huțu:

Am văzut o întreagă dezbatere despre această comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare, în special la partidele din opoziție. Constat că AUR și USR au din nou un proiect comun, dar aș vrea să îi rog pe colegii de la aceste partide să nu mai amestece PSD în această poveste.

PSD nu a cerut nicio comasare. Această insistență de a comasa alegerile vine de la colegii noștri de coaliție, de la PNL. Dumnealor chiar au decis în partid, în unanimitate, să se comaseze alegerile. Nu știu încă ce alegeri vor să se comaseze, dar vom vedea când vor veni cu argumentele în coaliție.

Deci, pe cei care vor să picheteze sedii de partid, pentru așa-zisa "moarte a democrației", îi rog să meargă la autorii cererii, adică la PNL. La PSD nu aveți de ce să veniți, pentru că, până acum, singura decizie asumată politic este să nu susținem niciun proiect de lege care ar propune o astfel de comasare!

Pe fond, resping categoric argumentul sovietic cu economia făcută la buget care a fost invocat de colegii liberali. Nu pot fi de acord cu o astfel de explicație. Cu atât mai puțin nu pot accepta justificarea că, dacă vom comasa alegeri, ne vor rămâne bani pentru diverse politici sociale. Este o abordare pur populistă. Pe acest raționament ar însemna că cel mai bine este să nu mai facem deloc alegeri, pentru că astfel vom face cea mai mare economie la buget și vom avea cei mai mulți bani pentru politicile sociale. Asta însă ar însemna să desființăm democrația.

Pe de altă parte, nu pot fi de acord nici cu partidele din opoziție care susțin că prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare ar "muri democrația". Văd că democrația nu a murit nici în Germania, nici în Italia, nici în Belgia, nici în Irlanda, nici în alte state unde există această comasare.

De asemenea, nu pot fi de acord nici cu explicația colegilor din opoziție că dacă sunt tematici diferite, comasarea înseamnă să creeze confuzie la nivelul electoratului. Pe de o parte, este o jignire la adresa alegătorilor, că, vezi Doamne, nu au capacitatea intelectuală de a distinge între tematica locală și cea europeană.

Dincolo de această jignire la adresa electoratului, eu nu îmi amintesc ca USR să se revolte că tematica europeană s-a amestecat cu tematica privind Justiția, la alegerile europarlamentare anterioare din 2019. Atunci ați considerat că puteți profita electoral de comasarea referendumului cu alegerile europarlamentare. Acum de ce nu aplicați aceeași măsură? V-ați remarcat ca partidul dublei măsuri și în chestiunea inițiativei "fără penali", unde ați făcut scut în jurul celor din partid care au probleme cu justiția și în multe alte teme în care v-ați sucit după cum a bătut interesul vostru electoral.

În plus, în această așa-zisă Dreaptă Unită, din care lipsește cel mai mare partid de dreapta, se află și fostul premier Ludovic Orban, unul dintre susținătorii comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, care atunci nu era deloc deranjat de amestecarea temelor și de efectele în plan electoral.

În încheiere, aș vrea să remarc ipocrizia care există în această dezbatere interminabilă despre comasare. Cei care o contestă au fost ei înșiși susținători ai unor variante de comasare, după cum le convenea din punct de vedere electoral.

În ceea ce privește PSD, noi suntem pregătiți pentru orice scenariu - nu ne temem nici dacă se comasează alegerile, nici dacă nu se comasează. Cred că dacă suntem corecți și ne facem treaba la guvernare și în Parlament, alegătorii ne vor vota și în varianta cu alegeri comasate, și în varianta cu alegeri necomasate.

  Ioan Balan - declarație politică: Bucovina nu va fi niciodată acaparată de extremiști, populiști sau instigatori la ură!;

Domnul Ioan Balan:

"Bucovina nu va fi niciodată acaparată de extremiști, populiști sau instigatori la ură!"

În urmă cu un secol, marele istoric Nicolae Iorga ne avertiza, pe bună dreptate, spunând că: "Un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete". De aceea, cred că este absolut necesar să nu uităm și să amintim tuturor, în mod special celor mai tineri, cât de mult rău au făcut românilor și țării noastre manifestările politice extremiste, promovarea ideilor populiste, violența verbală și propagarea urii. În secolul trecut, românii din Bucovina au avut mult de suferit de pe urma celor care s-au deghizat în blană de oaie, așa cum o fac astăzi reprezentanții unor partide și formațiuni care au un comportament tot mai periculos și agresiv pentru democrația din țara noastră.

Cred că este de datoria oricărui om politic responsabil, care respectă în mod real valorile democratice și parcursul european al țării noastre, să atragă atenția asupra pericolelor care planează asupra țării noastre, nu numai din exterior, ci chiar și din interior. Personal, nu voi putea să uit cum partidele extremiste au batjocorit anul acesta Sfânta Zi a Unirii Principatelor Române, chiar în Cetatea de Scaun a Sucevei. În loc de respect și admirație față de înaintașii noștri care au făcut posibilă unitatea poporului român, extremiștii au considerat de cuviință să promoveze mesaje violente și să ceară demisia celui mai performant președinte de consiliu județean pe care l-a avut Suceava vreodată. Cât de slab inspirat să fii să faci aceste gesturi nedemne, când Suceava s-a modernizat și dezvoltat puternic în ultimii ani, tocmai datorită echipei liberale conduse de Gheorghe Flutur? Oare ei au crezut că sucevenii nu văd faptele noastre și cred vorbele lor deșarte?

Noi, liberalii suceveni, din responsabilitate pentru comunitatea noastră, am organizat și vom mai organiza manifestări publice, pentru a arăta opiniei publice pericolul pe care îl reprezintă extremismul politic și politicienii populiști, nu doar pentru Suceava, ci pentru toată țara. După contactele pe care le-am avut în această duminică cu sucevenii pot să afirm cu toată încrederea că aceștia nu vor accepta și nu vor vota extremiști, populiști și demagogi care pun în pericol toată munca întregii comunități din ultimii ani.

Așadar, Bucovina nu va fi acaparată de cei care vând iluzii și incită la ură, iar sucevenii își vor alege conducătorii locali dintre cei care au demonstrat că au muncit pentru ei și au proiecte pentru viitorul județului.

  Lilian Scripnic - declarație politică intitulată Fermierii din întreaga Europă se revoltă!;

Domnul Lilian Scripnic:

"Fermierii din întreaga Europă se revoltă!"

Anul 2024, un an cu o miză importantă pentru Europa, prin perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, din iunie, a debutat cu protestele agricultorilor în mai mute țări europene: România, Franța, Germania, Italia, Grecia, Spania și Belgia.

Nemulțumirile și solicitările lor au fost diferite de la țară la țară dar au avut și un numitor comun.

În România, fermierii au solicitat plata de urgență a subvențiilor APIA, măsuri compensatorii pentru pierderile suferite ca urmare a importurilor din Ucraina și stabilirea unor culoare separate pentru cerealele românești, acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme și actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziționată și utilizată în agricultură.

La Berlin, mii de agricultori au protestat împotriva intenției Guvernului federal de a reduce gradual, până anul viitor, subvenția acordată pentru acciza la motorină. Fermierilor din sectorul vegetal li s-au alăturat și producătorii din sectorul zootehnic, care au criticat birocrația stufoasă și regulile europene în domeniul nitraților care îi fac pe crescătorii germani de porcine să nu respecte standardele.

În Franța, proteste masive au pus în evidență nemulțumirea față de inflația mare, rezervele de apă, concurența neloială a produselor din import, criza sanitară din domeniul zootehniei și avicol sau taxe și impozite prea mari.

Ample proteste au mai avut loc și în Grecia, Spania, Italia și Belgia, agricultorii denunțând mai ales concurența neloială a produselor extracomunitare care nu respectă regulile europene de mediu și pun în pericol profitabilitatea exploatațiilor agricole europene.

Așa cum am spus, fiecare protest are specificul său și motive care țin de politica națională din aceste țări, dar există și un numitor comun față de care protestatarii și-au manifestat cu fermitate nemulțumirea: reformele de mediu prevăzute de Pactul Verde European și deciziile Comisiei de a reduce subvențiile acordate în agricultură care afectează productivitatea și veniturile fermierilor. Politicile europene de eliminare a emisiilor de carbon până în 2050, de reducere a utilizării pesticidelor, lipsa de reacție față de afluxul de produse din Ucraina neconforme cu normele europene și care fac concurență neloială produselor europene dar, mai ales, condiția de a lăsa nelucrat un procent de 4% din teren pe bună dreptate au stârnit furia fermierilor.

Este tot mai greu să ne dăm seama ce interese mai apără actuala Comisie Europeană, pentru că politicile sale în domeniul agricol nu mai sprijină producătorul european. Atitudinea sfidătoare a actualilor lideri din cele 27 de state membre a fost pusă în evidență din plin în data de 1 februarie, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European, unde s-a votat acordarea unui sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, chiar în timp ce fermierii revoltați aprindeau focuri în fața Parlamentului European.

Nu ne rămâne decât să sperăm că cetățenii vor fructifica șansa alegerilor europarlamentare din iunie și vor trimite în Parlament și Comisie pe acei lideri care să le apere interesele, care să ia decizii mai raționale și mai potrivite cu contextul politic și economic global și vor face din Europa, din nou, un spațiu al siguranței și al prosperității.

  Silviu Nicu Macovei - declarație politică: O nouă Europă, dar cu picioarele pe pământ!;

Domnul Silviu Nicu Macovei:

"O nouă Europă, dar cu picioarele pe pământ!"

"Pacea lumii nu poate fi păzită fără a fi depuse eforturi creative proporționale cu pericolele ce-o amenință!". Acestea sunt cuvintele scrise de ministrul francez de externe, Robert Schuman, la 9 mai 1950, în deschiderea Declarației de constituire a ceea ce va deveni Uniunea Europeană.

Ieșind din trauma celui de-Al Doilea Război mondial, Europa începea să-și construiască un nou drum al păcii, unității și prosperității comune. După șapte decenii de la Declarația Schuman, Uniunea Europeană, deși mai extinsă și mai prosperă ca oricând, se află la răscrucea unor provocări uriașe: misiunea de salvare climatică, război la granița estică a Uniunii, pandemie și apoi inflație uriașă, tulburări sociale, excese de putere politică în interior și lipsa unor soluții viabile pentru viitorul tinerilor. Să nu ne amăgim, Europa se află într-o perioadă dificilă!

Dacă privim conflictul între Pactul Climatic și problemele de dependență energetică a Europei, ne dăm seama de o prăpastie uriașă între idealuri și realitatea concretă. Pentru a proteja natura, închidem în Europa mine de cărbune, dar în același timp unele țări europene importă petrol pentru industrie din țări neprietenoase! Țări europene cu nevoi ridicate de electricitate închid centralele nucleare doar pentru a ajunge dependente de importul de gaze naturale din Rusia. Oprim brusc producția de motoare clasice în numele tranziției către automobile electrice curate, dar în același timp facem Europa dependentă de China, țară ce deține 90% din piața mondială de baterii electrice!

Provocarea de securitate de la granița estică a UE a mobilizat țările membre în a ajuta Ucraina să facă față unei invazii barbare, cu tancuri și rachete. Empatia și dorința de a ajuta sunt înălțătoare, însă drama agricultorilor europeni în fața importurilor nediscriminatorii de cereale este o realitate dură și dureroasă.

Principiile și idealurile mărețe sunt lumini călăuzitoare pentru oricare civilizație puternică, însă desprinderea de realitatea oamenilor obișnuiți riscă să înstrăineze elitele politice de cetățeni. Istoria ne spune că acesta este punctul în care începe ruptura socială și haosul.

Ca cetățean european, nu îmi doresc o Europă cu mai multe viteze. O astfel de invenție nu poate funcționa ca o Uniune în care toți suntem egali, cu drepturi egale. Avem mult prea multe exemple recente, în care lipsa unității europene ne pune pe toți în pericol. Dorința de preamărire a cancelarului austriac privează de drepturi legitime popoare întregi din estul Europei. România și Bulgaria sunt ținute pe nedrept în afara spațiului Schengen. Tratatele europene spun clar că trebuie să fim în Schengen, dar acest veto abuziv și de neînțeles blochează voința majoritară a țărilor UE. Euroscepticismul a crescut brusc în România, nu din cauze economice și nici din dezinformare, ci din injustețe, discriminare și lipsa sentimentului de respect reciproc.

Exemplele aroganțelor politice care pun în pericol unitatea europeană pot continua și cu premierul Ungariei. Admirația sa față de "puterea" absolută a liderului rus îl face pe Viktor Orbán să aibă vise revizioniste și să lanseze provocări periculoase. Toate acestea îl rup de realitatea europeană în care se află! Am un mesaj pentru Guvernul de la Budapesta: țările noastre sunt legate una de alta și suntem obligați să avem consens! Ungaria nu poate sări peste România în brațele Rusiei, dar nici Rusia nu mai poate veni cu tancurile la Budapesta, așa cum a făcut-o în noiembrie 1956!

Acum, la ceas aniversar de Ziua Europei, trebuie să ne gândim la aceste provocări ale Uniunii. Dar, mai mult ca oricând, trebuie să avem grijă și de viitorul României în UE. Să fie clar ca lumina zilei, locul României este în Uniunea Europeană! Nu avem altă șansă de dezvoltare economică și socială decât alături de țările europene. Economia României nu ar fi putut performa niciodată cu atât de mult succes dacă nu ar fi fost în Uniunea Europeană. Accesul producătorilor români la piețele europene, miliardele de euro din fonduri nerambursabile, importul de tehnologie și investițiile directe au făcut din țara noastră succesul economic actual.

Însă nu trebuie să ignorăm disparitățile enorme din România! Avem județe în Ardeal care depășesc economic media UE, dar și județe în estul țării care sunt cele mai sărace din întreaga Uniune! Avem orașe mari care rivalizează cu metropole europene, dar și sate neelectrificate sau cu drumuri de pământ și fără semnal la telefon. Avem aproape jumătate din copiii țării în risc de sărăcie și excluziune socială!

Din aceste motive, Uniunea Europeană trebuie să creeze și să implementeze programe regionale de reducere a disparităților sociale și economice. Știu, Comisia Europeană nu gestionează proiecte regionale, doar naționale. Dar poate că lucrurile trebuie să se și schimbe în beneficiul tuturor cetățenilor europeni!

În încheiere, vă reamintesc ceea ce Robert Schuman scria în "actul de naștere" al visului Europei Unite: "Europa nu va fi făcută dintr-odată sau conform unui singur plan; ea va fi construită prin reușite concrete care vor duce la adevărata solidaritate!".

Europa înseamnă demnitate și unitate, nu garduri și discriminare!

La mulți ani, Europa! La mulți ani României în UE!

  Ioan Mang - declarație politică având ca temă Prioritățile politice și legislative ale noii sesiuni parlamentare;

Domnul Ioan Mang:

"Prioritățile politice și legislative ale noii sesiuni parlamentare"

În primea mea declarație din această nouă sesiune parlamentară, penultima din acest mandat, aș dori să mă refer la câteva dintre prioritățile politice și legislative ale grupului PSD din care fac parte.

În primul rând, ca vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii al Camerei Deputaților, voi acorda o atenție deosebită domeniului energiei, un domeniu care mă preocupă și mă pasionează de mai mult timp.

Așa cum bine știți, Guvernul României, în cadrul ședinței din 21 decembrie 2023, a adoptat Proiectul de Lege privind energia eoliană offshore, acesta intrând în procesul legislativ al Parlamentului. Adoptarea și îmbunătățirea cadrului legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României este un demers vital în asigurarea independenței și rezilienței energetice a României, fiind, totodată, și o asumare a țării noastre în Planul Național de Redresare și Reziliență. În aceste condiții, Legea offshore-ului eolian este prioritatea noastră în cadrul Comisiei pentru Industrii și Servicii următoarea perioadă.

În al doilea rând, la nivelul grupului parlamentar, avem în vedere o legislație adaptată anului 2024 privind combaterea consumului și a traficului de droguri. Consider că este nevoie de o schimbare de paradigmă: problematica consumului de droguri trebuie tratată ca o chestiune de sănătate publică. În loc să abordăm problema strict din perspectiva unor măsuri coercitive și punitive, care și-au arătat limitele, trebuie să avem o abordare diferențiată: dependența de droguri este o boală, iar oamenii bolnavi se tratează în spitale și centre specializate, în schimb, traficanții se trimit la poliție și la pușcărie.

Pe lista de priorități legislative ale PSD se regăsește și Legea de reglementare a sălilor de jocuri de noroc, celebrele "păcănele".

Am mai spus-o și repet - suntem hotărâți să combatem viciul dependenței de jocurile de noroc! Intenția PSD este ca "păcănelele" să dispară complet din satele și orașele cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Aș dori să subliniez aici o nuanță importantă - nu suntem împotriva companiilor sau a antreprenorilor care derulează astfel de afaceri. Noua lege nu trebuie să fie îndreptată împotriva acestora, ci să rezolve și să prevină problemele de ordin social pe care aceste activități le pot produce: bolile psihice legate de dependență, distrugerea familiilor și a vieților omenești, îndatorarea excesivă și chiar falimentul personal al "jucătorilor".

În același context, ne vom apleca atenția și asupra creditelor oferite de IFN-uri. Nu mai putem lăsa ca românii să fie jecmăniți de aceste "instituții" așa-zis financiare, de fapt, niște cămătari cu acte în regulă!

În 2021, Curtea Constituțională a României a decis că Legea plafonării dobânzilor a avut o exprimare neclară și a declarat-o neconstituțională. De atunci, problema a rămas nerezolvată, iar mulți români au ajuns în situații disperate, pentru că nu și-au plătit ratele. Între cazurile dramatice și cerința unei piețe care folosește astfel de împrumuturi, avem obligația de a lua decizia corectă, iar această decizie nu poate fi alta decât plafonarea dobânzilor.

De această dată, trebuie însă să ne asigurăm că vom adopta un text de lege clar și fără ambiguități, astfel încât să nu mai fie atacabil.

  Marian Crușoveanu - declarație politică având titlul Investițiile în dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Constanța continuă neîntrerupt;

Domnul Marian Crușoveanu:

"Investițiile în dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Constanța continuă neîntrerupt"

Infrastructura rutieră în județul Constanța se dezvoltă bine și constant, sub administrație liberală. Demonstrăm zi de zi că angajamentele pe care ni le-am asumat față de români, dar mai ales față de constănțeni, sunt îndeplinite cu exactitate. Astfel, ultimele vești anunță extinderea rețelei de drumuri a județului Constanța cu o lungime totală de aproximativ 34,6 kilometri, prin implementarea a două proiecte în valoare de aproximativ 140 de milioane de lei. Pe lângă Alternativa Techirghiol, autostradă de aproape 29 de kilometri, care se va desprinde din actuala autostradă A4 (Centura Constanței), chiar din zona actualului nod cu Autostrada Soarelui A2, vom avea două noi rute de care vor beneficia constănțenii, dar și toți cei care doresc să ajungă în sudul litoralului românesc în perioada aglomerată a anului. Astfel, se va construi un drum ce va conecta localitățile Tuzla și Biruința (DJ 391), iar al doilea tronson va lega localitățile Techirghiol și Arsa.

Bugetul alocat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, condus de ministrul liberal Adrian Veștea, prin intermediul Programului Național de Investiții "Anghel Saligny", un program de investiții și dezvoltare sută la sută liberal, susține aceste investiții, consolidând astfel angajamentul Partidului Național Liberal pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța.

Așadar, asistăm la încă un angajament al PNL Constanța, bifat cu succes! Subliniez din nou ideea următoare: investițiile în dezvoltarea infrastructurii contribuie la stimularea creșterii economice, generarea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții în comunitățile locale.

Partidul Național Liberal și-a asumat această misiune, de a dezvolta România la firul ierbii, în localitățile și regiunile sale, astfel încât fiecare român să beneficieze de servicii publice de calitate, cât mai aproape de el.

  Ștefan Mușoiu - declarație politică intitulată Viitoarea extindere a Uniunii Europene va fi o provocare politică generală, cât și națională;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Viitoarea extindere a Uniunii Europene va fi o provocare politică generală, cât și națională"

La finalul anului trecut, premisa privind viitoarea apartenență a Ucrainei și a Moldovei la Uniunea Europeană căpăta atât de mult contur, încât presa din întreaga lume titra despre acest subiect și prezenta această perspectivă din cele mai diverse unghiuri de abordare, toate trecute, inevitabil, și prin filtrul conflictului declanșat de Federația Rusă.

În ciuda interesului manifestat de mass-media, de analiști politici și de diverși finanțiști renumiți, acest proces de aderare rămâne prea puțin dezbătut și asta mai ales pe fondul unei Uniunii care pare pe zi ce trece din ce în ce mai greu de guvernat din cauza unor reguli și decizii încremenite în timp și care nu mai pot oferi răspunsurile corespunzătoare succesiunii noilor provocări de toate tipurile. Recentele mitinguri și gesturile radicale ale fermierilor și transportatorilor din statele comunitare cu economii puternice relevă că Uniunea Europeană are nevoie de revizuiri atât ale arhitecturii sale decizionale, cât și economice, așa cum am mai reliefat și în alte declarații politice, o parte dintre ele susținute pe parcursul anului trecut, atât în fața dumneavoastră, dar și în diverse întâlniri cu omologi sau ambasadori străini.

Subliniez că exclud a priori orice îndoială legată de importanța și de oportunitatea acestei extinderi. Însă accederea acestor două state vecine țării noastre trebuie dublată și de extinderea dezbaterii publice, mai ales că pentru instituțiile europene decizia a fost luată, după cum relata Le Monde. Integrarea Moldovei și cea a Ucrainei nu vor consta doar dintr-o serie lungă de aranjamente instituționale, concentrate pe un obiectiv geostrategic ce trebuie îndeplinit, ci, inevitabil, trebuie să preconizăm cu toții care ar putea fi gradul cu care această extindere ar perturba cadrul existent și ce măsuri vor fi luate la nivelul UE, precum și de fiecare stat membru mai vechi.

Firește că și România trebuie să fie bine pregătită pentru transformările pe care le va degaja această raliere a celor două state la comunitatea europeană. Ca de fiecare dată, cei mai noi membri, printre care ne numărăm și noi, sunt cel mai puternic afectați de schimbările interne ale Uniunii, la fel și statele care au o economie în plin avânt, și nu una consolidată timp de secole.

Dintre aceste raționamente, pun un accent deosebit pe pragmatism, având în vedere că, înainte de atingerea acestor ținte geostrategice, se prefigurase deja că Uniunea Europeană are nevoie de noi reforme interne, de la cele instituționale și până la cele sociale sau la cele legate de agricultură și protecția mediului.

Alături de colegii mei de la PSD și PES, precum și de social democrații europeni, am militat și continuăm să pledăm pentru lărgirea atribuțiilor de legiferare ale Parlamentului European și pentru revizuirea regulilor de luare a deciziilor în Consiliu. Uniunea Europeană a celor douăzeci și șapte de țări s-a dovedit deja, în câteva rânduri, ceva mai dificil de guvernat pe fondul specificităților atât de diferite ale fiecărui membru în parte, cât și din pricina inaplicabilității perfect uniforme a deciziilor comune. Cel mai probabil este nevoie de o anumită marjă de flexibilizare a condițiilor și a unor termene. În plus, o altă prioritate a instituțiilor europene ar trebui să fie și rezolvarea contradicțiilor care o afectează, astfel încât nici procesul de aderare, și nici consecințele ulterioare acestuia să nu aibă efecte majore pentru cei nou-veniți sau pentru țările cu economii în creștere.

Să nu omitem faptul că, în cadrul UE, nivelul de trai variază în funcție de țară. Iar PIB-urile Ucrainei și Moldovei pe cap de locuitor sunt, acum, de aproximativ cinci ori mai mici decât cel al Danemarcei. În completare, trebuie să fim atenți și la tensiunile existente dintre Polonia, Bulgaria, Ungaria, țara noastră și Slovacia pe de-o parte și Ucraina pe de altă parte în legătură cu exporturile de cereale ucrainene. În lipsa unei revizuiri prealabile și a arhitecturii sale economice, extinderea UE ar duce la slăbirea clasei mijlocii și a muncitorilor din țările occidentale, dar și a celor din statele estice care au aderat la comunitatea europeană după 2004.

Așadar, tranziția la o Uniune extinsă se prefigurează nu doar ca o provocare matematică, ci și ca o provocare politică care trebuie abordată în consecință atât global, cât și la nivel național. Mai mult, este vital ca atât țările membre, cât și cele candidate să aibă în continuare garanția că proiectul european își îndeplinește cu succes rolul de piață continentală, dar și de democrație transnațională.

Iar pe plan intern, România trebuie să se pregătească din timp să facă față provocărilor socioeconomice pe care le ridică accederea Ucrainei și a Moldovei. Trebuie să identificăm, cât mai rapid, soluții ca să preîntâmpinăm dificultățile economice inerente, indiferent cât de mici sau de mari vor fi, dar care vor apărea odată ce aceste țări vor intra pe piața internă a Uniunii.

Prin instrumentarea timpurie a unei astfel de strategii preventive, numele României va conta și mai mult atât la masa deciziilor de la Bruxelles, dar și pe plan internațional. Anul acesta este unul al alegerilor în tot spațiul Uniunii și acest lucru poate deveni cu adevărat benefic pentru toți locuitorii săi și implicit pentru români, dacă vor desemna prin votul lor oamenii calificați să le reprezinte cu adevărat interesele. Iar PSD va avea și cu ocazia scrutinului din 9 iunie pentru europarlamentare o garnitură de candidați cu multă experiență în politica internă și în cea a UE.

PSD mizează pe profesionalismul candidaților săi, nu pe amatorismul, impostura și hazardul de care abuzează la maxim opoziția!

  Nicolae Giugea - declarație politică: La alegerile locale, cetățenii trebuie să întocmească decontul pentru administrațiile publice ineficiente!;

Domnul Nicolae Giugea:

"La alegerile locale, cetățenii trebuie să întocmească decontul pentru administrațiile publice ineficiente!"

Cei mai mulți dintre primarii PNL au reușit să facă adevărate minuni în comunitățile locale pe care le administrează: școli renovate și dotate, unități medicale moderne, drumuri asfaltate și utilități de calitate. Am convingerea că reușitele performanților primari liberali au ridicat standardele în întreaga administrație publică din România, punând cetățenii să se întrebe "de ce în orașul acela, în care e primar de la PNL, se poate și la noi nu?". Este evident că din această competiție politică au de câștigat cetățenii și că aceasta a îmbunătățit calitativ actul administrativ public.

Nu vreau să se înțeleagă că am ajuns la un nivel de dezvoltare atât de ridicat al administrației locale încât nu mai este nimic de făcut. Dimpotrivă! Vă dau ca exemplu orașul meu drag, Craiova. Deși nimeni nu și-ar închipui, într-un oraș cu un buget consistent, încă mai există străzi neasfaltate, craiovenii fiind nevoiți să meargă pe un amestec de piatră și pământ. Vă dați seama cât este de mare noroiul atunci când plouă? Tot la Craiova, la orice ploaie mai sănătoasă, orașul se transformă într-o mică Veneție, pentru că sistemele de canalizare sunt de proastă calitate și subdimensionate. În aceeași capitală a Olteniei, rețelele de apă înregistrează probleme funcționale, locuri de parcare nu există, traficul este infernal, iar căldura din calorifere este printre cele mai scumpe din țară. Așadar, la Craiova nu ne putem mândri cu nicio urmă de administrație publică locală performantă, ci cu un șir lung de eșecuri, parcă premeditate.

Vin alegerile și vreau să cred că primarii liberali performanți vor fi apreciați de comunitățile locale în care au muncit, iar primarii neperformanți, indiferent de partid, vor fi sancționați. Personal, voi veni în fața craiovenilor cu un amplu pachet de măsuri pentru dezvoltarea orașului, astfel încât, în câțiva ani, Craiova să se ridice la înălțimea prestigiului său de capitală a Olteniei.

  Nicolae Roman - declarație politică având ca temă Români pentru România - «Provocarea ca oportunitate: perspectiva României în revitalizarea industriei porcine»;

Domnul Nicolae Roman:

"Români pentru România - Provocarea ca oportunitate: perspectiva României în revitalizarea industriei porcine"

Astăzi, ne confruntăm cu o problemă serioasă în sectorul producției de carne de porc din România. Din nefericire, începând cu anul 2017, am fost martorii unui declin constant cauzat de răspândirea pestei porcine africane în țara noastră. Această boală a lovit puternic industria noastră, afectând atât fermele mari, cât și pe cele mici.

Totuși, în mijlocul acestor provocări, există și oportunități. România a atras atenția unor mari companii europene care văd un potențial semnificativ pentru producția de carne de porc aici. În special, una dintre cele mai mari companii producătoare din Europa dorește să își extindă activitatea în țara noastră, ceea ce indică interesul și potențialul crescut al României.

Cu toate că aceste perspective par promițătoare, fermierii români sunt îngrijorați de competiția neloială și discrepanțele în ceea ce privește subvențiile din alte țări europene. Este evident că acești fermieri au nevoie de sprijin și protecție pentru a putea concura în mod echitabil pe piața internă și internațională.

În loc să privim această situație ca pe un obstacol insurmontabil, ar trebui să o vedem ca pe o provocare pe care suntem hotărâți să o înfruntăm. Guvernul trebuie să găsească soluții durabile pentru revitalizarea sectorului producției de porc din România, prin investiții în infrastructură, promovarea standardelor ridicate de calitate și crearea unui mediu de afaceri echitabil care să asigure un viitor solid pentru producătorii noștri de porci.

Este momentul să demonstrăm că România poate deveni un lider în producția de carne de porc din sud-estul Europei, transformând această provocare într-o oportunitate de creștere și dezvoltare pentru întreaga noastră țară.

Importante sunt soluțiile pe care un partid ca al nostru le are, cât și oamenii dedicați, așa cum există în Partidul Români pentru România!

  Nicu Niță - declarație politică intitulată Partidul Social Democrat susține prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază!;

Domnul Nicu Niță:

"Partidul Social Democrat susține prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază!"

Declarația mea politică se referă la una dintre măsurile propuse de Partidul Social Democrat în cadrul Coaliției pentru a veni în sprijinul românilor cu venituri mici.

PSD consideră că datele statistice oficiale prezentate de Institutul Național de Statistică arată că decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază și-a atins obiectivele principale de a tempera inflația și de a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici și medii.

Totodată, trebuie subliniat că, spre deosebire de alte măsuri pentru combaterea creșterii prețurilor aplicate în alte state din Uniunea Europeană, soluția promovată de PSD nu a perturbat piața de profil și nu i-a afectat în niciun fel pe producătorii români.

Măsura Partidului Social Democrat, de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, aduce un beneficiu de cel puțin 150 lei/lună pentru o familie cu doi copii. Alimentele cu adaos limitat care se află în coșul minim de consum, pe lângă alte produse alimentare, costă cel puțin 740 de lei pe lună pentru o familie cu doi copii. În lipsa măsurii PSD, coșul plătit lunar pentru aceste produse ar fi de minim 890 de lei.

Măsura a fost prelungită doar pentru două luni, pentru că la începutul lunii aprilie vor intra pe piață produsele de sezon de primăvară, iar atunci va trebui adaptată și lista de alimente cu adaos limitat, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată când a fost prelungită măsura.

Partidul Social Democrat și-a asumat guvernarea într-un moment dificil din punct de vedere economic și social, însă continuă să susțină și să promoveze măsuri pentru populație, pentru familiile cu venituri mici și medii - pentru ca acestea să poată pune pe masa familiei mai multe produse, în special românești, la prețuri corecte.

Partidul Social Democrat guvernează pentru România și pentru români!

  Oana Murariu - declarație politică având ca subiect Comasarea alegerilor, ultimul aranjament al PSD-PNL împotriva democrației și a cetățenilor din România;

Doamna Oana Murariu:

"Comasarea alegerilor, ultimul aranjament al PSD-PNL împotriva democrației și a cetățenilor din România"

Alianța toxică PSD-PNL ce sufocă cetățenii prin taxele aplicate, ducând la scăderea vizibilă a nivelului de trai, vrea acum să ștranguleze și democrația prin comasarea alegerilor, a celor locale cu europarlamentarele, apoi, dacă le iese bine, mai văd ei și cu celelalte.

Alegerile de anul acesta îi încurcă nespus și vor să le rezolve repede și în interesul lor. Alegerile din 2024, de altfel cruciale pentru viitorul următorilor 10 ani prin semnificația și multitudinea lor, îi împiedică nespus în avântul luat deja spre falimentarea României, în disprețul oamenilor onești care vor să ducă un trai normal în țara lor, dar spre îmbogățirea lor și a acoliților cu care se înconjoară.

Comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European sau poate chiar și a parlamentarelor cu prezidențialele este, pur și simplu, o ticăloșie politică, o jignire a dreptului cetățenesc de a decide și a vota în cunoștință de cauză, iar toate argumentele cu economisirea resurselor sunt ploaie în vânt și nu merită dezbătute.

Alianța Dreapta Unită a făcut multiple demersuri pentru a explica de ce alegerile trebuie să aibă loc separat, așa cum au fost ele gândite inițial: adrese către comisarii europeni, sesizare a Comisiei de la Veneția.

Ce legătură este între agenda europeană a unei țări și faptul că un primar sau altul nu reușește să dea cu mătura la el în localitate? Oamenii trebuie să decidă în cunoștință de cauză, având drept criteriu principal performanța oamenilor care se propun în funcțiile publice.

Scopul alegerilor este împuternicirea cetățeanului de a-și alege liderii conform cu ceea ce sunt ei capabili să facă. Scopul alegerilor nu este să facem astfel încât să perpetuăm PSD-PNL la putere. Scopul alegerilor nu este ca generalul Ciucă să se salveze politic și să fie candidat la prezidențiale, de asemenea, scopul nu este ca PNL să nu se facă de râs și să poată fi în continuarea remorca PSD la guvernare, iar argumentele pot continua. Ciucă - președinte și Ciolacu - premier, dacă se poate pe următorii 20 de ani, este bine PNL, vă convine PSD?

Alegerile locale ținute cu trei luni mai devreme vor întârzia proiectele de dezvoltare, vor arunca administrația publică într-un haos din care nu se va mai înțelege nimic, vom avea sute, mii de primari dublați pe aceeași funcție, fără autoritate de decizie timp de două-trei luni.

În pandemie am avut obsesia președintelui Iohannis să închidă gura virusului pentru a-l pune pe Cîțu președinte la PNL într-un congres aranjat, acum toate problemele acestei țări - taxele mărite, inflația, costul vieții în general, administrația nemodernizată, colectarea deficitară etc. - sunt puse în așteptare ca să rezolve ei alegerile, să facă ei astfel încât omul să fie păcălit să pună ștampila pe ei. Toate acestea se vor întoarce împotriva lor. De ce fugiți de electorat? Pentru că știți ce ați făcut!

Ca parlamentar al USR, voi continua să mă lupt pentru dreptate, pentru adevăr și să cred că această națiune se va mobiliza pentru ce e corect, pentru că numai așa poți progresa. Anul acesta este anul tuturor alegerilor, este anul cetățenilor. Către ei ne îndreptăm cu argumente și cu fapte concrete și le spunem cinstit cine suntem, ce vrem și de ce România merită mai mult și mai bine.

Anul 2024 este despre posibilitatea de a avea o România modernă, în ciuda tuturor eforturilor PSD-PNL de a se menține la putere și a ne ține în întuneric.

  Raisa Enachi - declarație politică despre Comasarea alegerilor;

Doamna Raisa Enachi:

"Comasarea alegerilor"

Cele două partide aflate la putere au impresia că pot face ce vor cu țara noastră!

Propunerea de comasare a alegerilor europarlamentare, programate a se susține în iunie, cu cele locale, inițial programate în luna septembrie este un abuz de putere. Sub nicio formă, AUR nu va permite acest lucru și va lupta cu toate forțele, pentru ca românii să-și exprime votul democratic, așa cum este reglementat prin lege, ci nu la termenele care avantajează doar "marile partide". Din dorința de a rămâne la putere, așa-zișii lideri politici, calculează în mod meschin variante care încalcă Constituția!

Atât de puțin le pasă celor de la conducere de proprii oameni, proprii cetățeni, că sunt în stare de orice pentru a-și rezerva încă un mandat! Prin această manevră, se creează un dezavantaj evident pentru studenții și tinerii care locuiesc în orașe diferite față de locul de domiciliu, deoarece, pentru a putea vota primarii din orașul în care trăiesc, trebuie să dețină viza de flotant, și aceasta trebuie obținută cu cel puțin 6 luni înainte de alegeri, asta conform unei legi promulgate de președintele României în anul 2023. Prin urmare, comasarea alegerilor ar însemna că tinerii aflați în afara orașelor natale pentru studii sau muncă ar fi efectiv lipsiți de posibilitatea de a-și exprima opțiunile politice la alegerile locale. Este de neacceptat ca deciziile cu privire la procesul electoral să fie manevrate de liderii aflați momentan la putere, fără a lua în considerare diversitatea și mobilitatea populației.

Noi, AUR, respingem cu vehemență comasarea alegerilor și nu doar atât, dar ne angajăm și să luptăm pentru drepturile și reprezentarea corectă a tuturor cetățenilor! Această încercare de comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale reprezintă un atac direct la adresa democrației și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Este evident că coaliția PSD-PNL încearcă să impună propriile interese politice în detrimentul voinței poporului și a principiilor democratice.

Doar dacă vom lupta împreună, vom reuși! AUR a fost, este și va fi, mereu, alături de români! Noi sigur vom lupta pentru drepturile românilor!

  Sebastian-Ilie Suciu - declarație politică având ca subiect Apărarea noastră națională...;

Domnul Sebastian-Ilie Suciu:

"Apărarea noastră națională..."

Aș vrea să vă atrag atenția, stimați colegi, asupra unei vechi probleme a actualei guvernări, și anume, pierderea obiectivismului și discernământului statal care a ajuns să culmineze și să se manifeste prin renunțarea la simțurile primare - cum ar fi instinctul de conservare.

Recent, actuala guvernare a mai bătut un cui în sicriul suveranității românești, prin înstrăinarea Uzinei Automecanica Mediaș din județul Sibiu - este vorba despre vânzarea acesteia, producătorului german de armament Rheinmetall - "Felicitări!", acum nici muniția n-o mai producem singuri.

Vreau pe această cale "să felicit" actuala stăpânire pentru realizări deosebite în subversiunea statului românesc, sau, mai bine zis, ce a mai rămas din el, reușind, până-n prezent, următoarele "performanțe" absolute:

  • Ați îngropat energetica românească, prin închiderea capacităților de producție de energie electrică!;
  • Ați îngropat agricultura românească, în favoarea celei ucrainene!;
  • Ați îngropat învățământul și medicina! Iar acum ați decis voi că a venit timpul să ne scăpăm și de propria noastră producție de armament!
  Vasilică Toma - declarație politică: Quod erat demonstrandum;

Domnul Vasilică Toma:

"Quod erat demonstrandum"

Doresc să abordez o temă crucială pentru fiecare dintre noi - starea actuală a sistemului nostru de sănătate. Aș dori să aduc în discuție un aspect care a devenit evident și preocupant - absența cifrelor concrete în evaluarea și planificarea sistemului nostru de sănătate.

Observăm cu toții că discuțiile despre sănătate se transformă adesea într-un fel de "roman al sistemului sanitar". Ne confruntăm cu narațiuni bogate, dar rareori vedem cifre concrete, grafice sau statistici clare care să ne arate direcția și progresele reale. Se vorbește despre intenții bune, dar adesea ne lovim de un deficit de cifre precise și de planuri tangibile.

Dincolo de toate promisiunile și intențiile bune, am remarcat un evident paradox între cuvinte și fapte, între discursuri și realitatea sistemului nostru de sănătate. Este ca și cum am evita să privim în față cifrele, să le aducem în discuție și să le asumăm. Astfel, discuțiile se rezumă la expresii precum "vom face", "este nevoie de", "trebuie să creștem", "trebuie să scădem", dar fără a avea un fundament numeric, aceste afirmații rămân la nivel de retorică.

Observ că ședințele și conferințele pe această temă devin adesea lungi și deficitare în conținut efectiv. Este frustrant să constatăm că nu vedem decât un tablou vag și imprecis al situației reale din sistemul nostru de sănătate. Suntem așezați în fața unor decizii "orientative", a unor direcții "orientative", iar acest mod de funcționare are consecințe directe asupra eficienței și predictibilității sistemului nostru de sănătate.

Mă întreb cât de departe ne putem îndrepta spre îmbunătățirea stării sistemului nostru de sănătate fără o cunoaștere detaliată și fără a ne asuma cifre concrete? Cum putem avea încredere într-un drum pe care nu îl vedem clar? Este adevărat că există o doză de nesiguranță și lipsă de cunoștințe, iar aceasta pare să îngreuneze planificarea și implementarea eficientă a măsurilor necesare.

Prin urmare, subliniez necesitatea unui angajament real și transparent față de cifre concrete, față de o analiză aprofundată a situației actuale

Q.E.D. - cu alte cuvinte, "Quod erat demonstrandum" - ceea ce trebuia demonstrat - ne conduce la concluzia clară că avem nevoie de mai multă claritate, transparență și asumare în gestionarea și îmbunătățirea sistemului nostru de sănătate.

Haideți să lucrăm împreună pentru a transforma aceste "orientări" în acțiuni concrete și pentru a construi un sistem de sănătate care să se bazeze pe date reale și previziuni solide!

  Vetuța Stănescu - declarație politică intitulată Partidul Național Liberal susține curajoșii români aflați în situații grele!;

Doamna Vetuța Stănescu:

"Partidul Național Liberal susține curajoșii români aflați în situații grele!"

În ziua de 4 februarie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, o boală care, din păcate, reprezintă a doua cauză a mortalității în țara noastră. Persoanele care suferă de această cruntă boală au nevoie de o atenție specială din partea statului român, având în vedere dificila și extenuanta luptă pe care aceștia și familiile lor o duc zi de zi, săptămână de săptămână, an de an.

În anul 2022, din inițiativă liberală, a fost promulgată legea pentru aprobarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România, menit a fi implementat în perioada 2023-2030. Astfel, toți cetățenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reședința în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene, precum și străinii și apatrizii care au domiciliul sau reședința în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

De asemenea, tot la inițiativa Partidului Național Liberal, a fost depusă în Parlament o inițiativă legislativă pentru a fi eliminată impozitarea de 10% a concediilor medicale pentru bolnavii de cancer și pentru mamele aflate în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului bolnav. Considerăm de-a dreptul absurd ca un bolnav oncologic, o tânără mamă sau o persoană aflată în situație grea cu copilul său să mai sufere și de o reducere a concediului medical în favoarea statului român. Aceasta inițiativă vine să atenueze, deși firav în comparație cu greutățile aferente situațiilor în cauză, dificultățile cu care se confruntă aceste persoane.

Partidul Național Liberal va căuta întotdeauna să vină în sprijinul celor mai vulnerabili cetățeni, deoarece a fi liberal înseamnă să îți pese de cel de lângă tine aflat în dificultate și să faci ceea ce poți pentru a-i veni în ajutor.

  Ioan Vulpescu - declarație politică având titlul Cultura devine un articol de lux;

Domnul Ioan Vulpescu:

"Cultura devine un articol de lux"

Ne aflăm într-o perioadă în care impactul inflației asupra vieții noastre de zi cu zi devine din ce în ce mai pregnant, fapt reflectat cu acuitate în rapoartele recente privind cheltuielile familiale realizate de Institutul Național de Statistică. Inflația nu doar că erodează puterea de cumpărare, dar, mai grav, afectează accesul la cultura și la bunurile spirituale care ar trebui să fie la îndemâna tuturor.

Într-un raport făcut recent public, ce vizează date strânse în toamna anului trecut, INS arată că în rândul cheltuielilor pentru sport, recreere și cultură se remarcă o inflație de 182,36%! Practic, cu aceeași bani, românii pot consuma de 3 ori mai puțină cultură.

Cultura, în sensul său larg, este esența care ne unește, este sursa de înțelepciune și inspirație a unei națiuni. Este un drept fundamental și un liant social care contribuie la bunăstarea emoțională și intelectuală a fiecărui cetățean. Prin urmare, este de neconceput ca în loc să democratizăm accesul la cultura, să ne confruntăm cu o situație în care aceasta devine tot mai prohibitivă.

Inflația cheltuielilor culturale, ilustrată prin cifre care depășesc orice așteptări, arată o realitate dură: activitățile culturale, de la spectacole de teatru și concerte, până la expoziții de artă și acces la biblioteci, devin un lux pe care un număr din ce în ce mai mare de cetățeni nu și-l mai pot permite. Este un semn alarmant că societatea noastră se îndreaptă spre un viitor în care cultura este rezervată doar unei elite, în loc să fie patrimoniul comun al tuturor.

Este responsabilitatea noastră, a membrilor Parlamentului, să recunoaștem această problemă și să luăm măsuri imediate pentru a contracara efectele devastatoare ale inflației asupra sectorului cultural. Trebuie să găsim soluții pentru a susține și promova accesul egal la cultură, astfel încât niciun cetățean să nu fie privat de acest drept fundamental din cauza constrângerilor financiare.

Aceasta nu este doar o problemă economică, ci una de dreptate socială și de viziune pentru viitorul țării noastre. Cultura nu trebuie să fie un articol de lux, ci un bun esențial, accesibil tuturor.

Trebuie să acționăm acum pentru a asigura că valorile culturale rămân o parte integrantă a vieții de zi cu zi pentru fiecare cetățean, indiferent de venituri. Este momentul să ne reafirmăm angajamentul față de principiile egalității și drepturilor culturale, să reiterăm că accesul la cultură nu este un privilegiu, ci un drept!

  Iulian-Alexandru Muraru - declarație politică referitoare la vizita oficială a Delegației Parlamentului României în Statele Unite ale Americii;

Domnul Iulian-Alexandru Muraru:

Recent, am avut privilegiul de a face parte dintr-o delegație a Parlamentului României, într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, o călătorie care a avut ca scop principal întărirea legăturilor bilaterale și promovarea intereselor României și ale Iașiului în cea mai mare economie globală. Această misiune a fost marcată de întâlniri semnificative cu înalți oficiali, congresmeni americani, diplomați și reprezentanți ai mediului de afaceri, toate având un singur scop - deschiderea unor noi orizonturi pentru cooperarea româno-americană, în special în domeniile economic, politic și cultural.

Unul dintre momentele culminante ale vizitei noastre a fost întrevederea cu guvernatoarea statului Arizona, Katie Hobbs. Discuțiile cu doamna guvernator, o personalitate remarcabilă, cu un istoric impresionant în lupta împotriva violenței domestice, au evidențiat angajamentul comun pentru întărirea relațiilor bilaterale și identificarea de noi oportunități economice și sociale, de care să beneficieze atât România, cât și statul Arizona. În acest context, am abordat subiecte de interes mutual, cum ar fi deschiderea biroului de comerț al statului Arizona la București, care va facilita accesul investitorilor din Arizona către piața românească, deschizând astfel noi oportunități pentru ambele părți.

De asemenea, discuțiile cu membrii International Trade Committee ai statului Arizona au subliniat importanța consolidării legăturilor economice și au reiterat necesitatea unui parteneriat solid între România și Arizona, recunoscând succesul misiunilor comerciale anterioare și perspectiva înființării unui birou comercial regional în România.

Pe lângă întâlnirile oficiale, vizita noastră a inclus momente de o profunzime spirituală și culturală deosebită, prin întâlniri cu comunitățile românești din Statele Unite.

Am vizitat Biserica Ortodoxă "Ioan Botezătorul" și Biserica Penticostală "Happy Valley" din Arizona, unde am întâlnit o parte a diasporei noastre. Aceste momente au fost nu doar ocazii de a celebra tradițiile și credința noastră comună, ci și de a reafirma legăturile puternice care unesc comunitatea românească din SUA cu Patria-mamă.

Un aspect remarcabil al vizitei a fost întâlnirea cu Ben Toma, Președintele Camerei Reprezentanților din statul Arizona și cel mai înalt oficial de origine română în politica SUA. Povestea sa de succes este o sursă de inspirație și un exemplu strălucit al contribuției pe care românii o aduc în societatea americană, subliniind totodată legăturile puternice dintre cele două națiuni.

În concluzie, vizita noastră în Statele Unite ale Americii a reprezentat o etapă importantă în consolidarea relațiilor româno-americane și în promovarea intereselor României pe scena internațională.

Am demonstrat că România este un partener de încredere, deschis colaborării și investițiilor, că împărtășim cu Statele Unite ale Americii valori comune și un angajament ferm pentru promovarea păcii, securității și prosperității în regiunea Mării Negre și în întreaga lume. Prin această vizită, am întărit nu doar legăturile politice și economice, ci și cele culturale și spirituale care ne unesc cu diaspora românească din SUA și cu prietenii noștri americani. Este esențial să continuăm pe acest drum, să explorăm noi oportunități și să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun pentru România, pentru Europa și întreaga lume.

Vă asigur de întreaga mea dedicație în servirea intereselor României și ale cetățenilor săi, atât pe plan intern, cât și în arena internațională.

  Radu Tudor Ciornei - declarație politică: Suceava, între extremism și circ ieftin.

Domnul Radu Tudor Ciornei:

"Suceava, între extremism și circ ieftin"

După contrele între George Simion și Gheorghe Flutur, care mi-au amintit de vitejiile din curtea blocului în care cei mai mici se rățoiau unii la alții, lăudându-se că fratele lor mai mare îl va bate pe fratele mai mare al celuilalt, în acest sfârșit de săptămână, am fost martorul contramanifestației PNL împotriva extremismului în Bucovina. Că tot ce face AUR, ca imagine publică, miroase greu a prost gust, populism ieftin și Moscova, asta nu e ceva nou. Însă manevra liberală mi-a amintit de o vorbă veche - "Nu te poți răzbuna pe un câine care latră la tine de după un gard, oprindu-te să latri înapoi la el..."

Soluția împotriva acestei invazii a politicii de grotă nu este să iei o bâtă mai mare decât a oponentului, în acest caz, să organizezi o manifestație mai mare ca a lui, să strigi mai tare și să îți arăți mușchii politici, rostind lozinci contondente.

Soluția împotriva invaziei extremismului este civilizarea, educarea, munca cu rezultate și grija față de Bucovina, prin fapte, nu prin vorbe. Omul educat refuză manifestarea prin urlete și alege argumentul, în locul bâtei.

În două zile, în centrul orașului au venit oameni aduși degeaba și efectiv nu s-a rezolvat nimic. Un clovn a fost trântit și încătușat, iar ceilalți clovni și-au aruncat vitejii verbale pe după garduri, cu portavocea. Nimic remarcabil!

Circ am avut. Educație și dezvoltare nu avem și nici nu vom avea multă vreme de acum înainte, conduși de circari și rapsozi chinuiți de talente îndoielnice. Rușine!

     

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 21 janvier 2025, 18:10