Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 13-09-2023

Ședința Camerei Deputaților din 13 septembrie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Dumitru Coarnă

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.34 Dumitru Coarnă - declarație politică intitulată "Tragedia de la Crevedia - caz școală de corupție și incompetență";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Dumitru Coarnă:

"Tragedia de la Crevedia - caz școală de corupție și incompetență"

Au trecut săptămâni bune de la tragedia de la Crevedia, care a numărat 58 de răniți, dintre care 5 oameni și-au pierdut viața. În tot acest timp, autoritățile centrale și locale au preferat acțiunile de imagine, în locul deciziilor corecte. Autoritățile centrale și locale și-au pasat responsabilitatea, în timp ce oamenii ale căror case au fost distruse așteaptă soluții, pentru a nu fi nevoiți la iarnă să doarmă sub cerul liber.

Tragedia de la Crevedia reprezintă un caz școală, în care corupția și incompetența și-au dat mâna pentru un pumn de arginți pe viața unor oameni nevinovați. Deși autoritățile au retras avizele de funcționare ale firmei, ea a continuat nestingherită să își desfășoare activitatea. Mai mult, cu toate că autoritățile au informat și Consiliul Județean Dâmbovița, dar și Instituția Prefectului Dâmbovița, nimeni nu a văzut nimic. Nimeni nu s-a obosit să asculte vocea comunității din Crevedia, care spunea că se simte miros de gaz. De ce au ignorat sesizările? De ce nu au luat măsuri? Sunt două variante! Fie nu i-a interesat, fie interesele politice erau mult prea mari!

Acest eveniment tragic a demonstrat faptul că, din păcate, în România, corupția și politicul merg mână în mână. Patronii firmei, adevărații vinovați de tragedia de la Crevedia, au puternice legături la nivel politic care duc către secretarul general al PSD, domnul Paul Stănescu. Aceleași legături politice periculoase le regăsim și cu președintele Consiliului Județean Dâmbovița, un alt social-democrat de seamă, domnul Corneliu Ștefan. Moral, Paul Stănescu și Corneliu Ștefan sunt vinovați de această tragedie. Alături, evident, de primarul localității Crevedia care, în campania electorală, era "garantat" de un al social-democrat, Titus Corlățean, senator de Dâmbovița.

De cealaltă parte, îl regăsim pe "nemuritorul" Raed Arafat, coordonatorul acțiunii de intervenție de la Crevedia, acel Raed Arafat care, din incompetență sau cu bună știință, a trimis la moarte pompierii. I-a trimis să stingă incendiul având echipamente de protecție neadecvate. Și, cu toate acestea, Raed Arafat nu a avut minima decență de a oferi explicații publice plauzibile.

Tragedia de la Crevedia a demonstrat că România condusă de binomul PSD-PNL este incapabil de a asigura cetățenilor servicii medicale corecte și normale. Preferă să activeze mecanismele europene de asistență și să îi trimită la spitale din Europa. Centrul de mari arși din Timișoara a investit două milioane de euro pentru o capacitate de 5 paturi de terapie intensivă. Ceea ce înseamnă o investiție de aproximativ 400.000 de euro pentru un pat, în timp ce tratarea fiecărui cetățean român trimis la spitalele din Europa se ridică la câteva milioane de euro.

Cine are interesul ca România să nu dispună de aceste resurse? Cine are interesul ca, în loc să dezvoltăm sistemul de sănătate din România, să plătim "tribut" spitalelor din Europa? De ce România nu are un spital de mari arși sau măcar suficiente paturi pentru mari arși, unde să își trateze propriii cetățeni?

La aceste întrebări nu răspunde nimeni. Nici măcar Alexandru Rafila, ministrul sănătății, și el tot social-democrat. Și, în acest caz, nu credeți că ar fi cazul ca toți cei menționați anterior să demisioneze?