Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 07-03-2023

Ședința Camerei Deputaților din 7 martie 2023

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.30 Dumitru Coarnă - declarație politică având titlul "Pensiile militare sunt pensii ocupaționale";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Dumitru Coarnă:

"Pensiile militare sunt pensii ocupaționale"

Pensiile militare au devenit un subiect populist care generează foarte multe știri false și dezinformare. Sunt utilizate multe narative mincinoase. Cel mai frecvent, obținerea tranșei trei din PNRR este condiționată de includerea pensiilor militare în rândul celor speciale! Fals! Nu există o asemenea comunicare oficială din partea Comisiei Europene!

De asemenea, propagandiștii încearcă să inducă ideea că militarii, polițiștii și personalul din sistemul național de apărare și ordine publică sunt scutiți de la reținerile din salariu care se aplică oricărui angajat. Fals! Art. 31 din Legea nr. 223 din 2015 prevede clar că toți militarii și polițiștii plătesc către stat aceleași cote de contribuții și impozit pe soldă, respectiv 25% CASS, 10% CAS și 10% impozit.

Dacă tot discută despre contributivitate, atunci, cum poate fi cuantificat riscul militarilor, polițiștilor și personalului din sistemul de apărare și ordine publică ce execută misiunile încredințate de statul român? Cum poate fi cuantificat decesul unui militar?

Cei care militează cu toate forțele pentru schimbarea sistemului de pensii pentru militari și polițiști ignoră intenționat faptul că pensiile militare și ale polițiștilor se încadrează în pilonul al II-lea și vizează schemele ocupaționale (profesionale) reglementate de Directiva europeană 86/378 privind aplicarea principiului egalității de tratament între femei și bărbați în schemele ocupaționale de securitate socială, modificată prin Directiva europeană 97/96.

Mai mult, asigurarea veniturilor militarilor după trecerea în rezervă se face utilizând același principiu folosit în țările NATO și UE. În statele euroatlantice, sistemele de pensii militare sunt reglementate prin legi separate, cuantumul pensiei militare fiind de 70%-80% din solda brută lunară avută în ultima lună de activitate.

În România, cuantumul pensiei este de 65% din media soldelor nete realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, fără a depăși 85% din baza de calcul. România nu este un exemplu singular în NATO și în Europa!

Le recomand acestor propagandiști să nu uite că, în perioada 2011-2015, s-a mai încercat un experiment. A fost un eșec total cu implicații negative majore asupra sistemului național de apărare și ordine publică.

Astăzi, în condițiile în care în vecinătatea României are loc un conflict armat, ei transformă pensiile militare într-un subiect de dezbatere publică, folosind informații false. Trebuie destabilizat și sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională?

Repararea inechităților din sistemul național de pensii nu se rezolvă prin pedepsirea unei categorii socio-profesionale! Desființarea pensiilor militare și ale polițiștilor nu înseamnă majorarea pentru celelalte categorii de pensionari, deoarece art. 47 alin. (6) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice interzice acest lucru!

Prin urmare, pensiile militare și ale polițiștilor sunt pensii ocupaționale sau de serviciu și nicidecum speciale! Ele au la bază principiul compensării juste a riscurilor, pericolelor, restricțiilor, incompatibilităților profesionale și restrângerii unor drepturi ale unei categorii socio-profesionale pentru care apărarea intereselor țării este mai importantă decât propria viață!

Vă rog să reținem și să înțelegem că pensiile militare și ale polițiștilor nu sunt pensii speciale, ci pensii ocupaționale!