Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 28-02-2023

Ședința Camerei Deputaților din 28 februarie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Dumitru Coarnă

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.10 Dumitru Coarnă - declarație politică intitulată "De la «România eșuată» la «România - CIUCA bătăilor de joc»";

Domnul Dumitru Coarnă:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarație politică intitulată "De la «România eșuată» la «România - CIUCA bătăilor de joc»".

Domnilor Klaus Werner Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu,

Impostură, incompetență, minciună și trădare - cuvinte care vă caracterizează! Deciziile voastre ne afectează negativ viața și societatea în ansamblu, dar nu vă pasă, ci mergeți înainte cu mult cinism.

Aduc în atenție trei subiecte.

Primul. Lucrările de dragare a Canalului Bîstroe. Adâncirea fără precedent a canalului, de până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate, modifică dramatic debitul și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării. România s-a dovedit și de această dată un vecin și partener onest. Dar cu ce costuri?

Deși inițial operațiunea de dragare a Canalului Bîstroe realizată de Ucraina părea ilegală, ea, de fapt, era aprobată, dar ținută la secret în România și la Bruxelles, pentru a nu spori tensiunile sociale.

Al doilea subiect. Decizia președintelui Zelenski de a interzice învățământul în limba română pentru cei 500.000 de români din Ucraina. Adică, li se interzice dreptul de a învăța în limba maternă, în condițiile în care ucrainenii din România beneficiază de acest drept. Și în acest caz ați avut informații, dar nu ați reacționat în sensul protejării comunității românești din Ucraina.

Al treilea subiect este cel referitor la abuzurile săvârșite de autoritățile din Ucraina asupra preoților români, în sensul în care au fost violentați fizic, iar bisericile incendiate. Dramele lor au fost relatate pe larg în presa din România. În schimb, dumneavoastră, domnilor guvernanți - PSD, PNL, UDMR și minorități -, ați ignorat cu mult cinism încălcarea drepturilor românilor din Ucraina.

Față de aceste subiecte nu ați avut minima decență de a emite niciun punct de vedere onest și argumentat. V-ați prefăcut că nu există. Le-ați tratat cu superficialitate, deși toate probele demonstrează că ați cunoscut în profunzime aceste abuzuri. Probabil ați mizat pe faptul că, dacă ascundeți adevărul, lucrurile nu vor ieși la iveală. Ați greșit!

Românii au ales să vă acorde încrederea, dar dumneavoastră ați ales să-i trădați! Acum știu că Împăratul este gol, impostor, incompetent și mincinos!

Altfel spus, este evident faptul că ați transformat România în CIUCA bătăilor de joc. Probabil că este noul proiect de țară. De la România eșuată la România - CIUCA bătăilor de joc.

Cu dumneavoastră la putere, România a devenit un stat eșuat și continuați în aceeași logică. Vă aduc la cunoștință faptul că românii nu au ales calea pe care îi forțați să meargă! Românii nu v-au votat pentru a fi cozile de topor ale factorului extern!

Cum apărați și promovați interesele legitime ale României? Prin complicitate la distrugerea Deltei Dunării? Prin abandonarea românilor din Ucraina? Prin distrugerea sistematică a țării?

În final, domnilor guvernanți PSD, PNL, UDMR și minorități, sunteți mândri și încrezători de reușita noului proiect de țară intitulat "România eșuată" sau, mai bine zis, "România - CIUCA bătăilor de joc"?

Românii au dreptul să știe!

Dumitru Coarnă, deputat neafiliat, Circumscripția nr. 12 Călărași.

Mulțumesc, domnule președinte.