Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 21-02-2023

Ședința Camerei Deputaților din 21 februarie 2023

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.27 Dumitru Coarnă - declarație politică: "După distrugerea resurselor energetice, urmează falimentul agriculturii".

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

  ................................................

Ultimul vorbitor de astăzi, domnul deputat Coarnă.

Domnul Dumitru Coarnă:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarație politică: "După distrugerea resurselor energetice, urmează falimentul agriculturii".

Domnilor reprezentanți ai PSD, PNL și UDMR,

Agricultura românească este în colaps. Este o certitudine, dar și un semnal de alarmă pe care astăzi îl trag în plenul Camerei Deputaților. Vă asigur că nu este doar punctul meu de vedere, ci realitatea pe care o trăiesc fermierii și despre care, cu mult cinism și impostură, vă faceți că nu știți. Care sunt motivele acestei lipse de implicare? Incompetență, complicitate sau trădare?

Prin România au fost tranzitate 9 milioane de tone de cereale din Ucraina, în mai puțin de un an. Portul Constanța este blocat pentru producătorii agricoli români, în timp ce navele ucrainene au prioritate.

Cerealele de proveniență ucraineană sunt din sămânță ameliorată genetic. Și am în vedere grâu, porumb și floarea soarelui, adică exact acele produse pe care România le exporta pe diverse piețe. Produsele românești, spre deosebire de cele ucrainene, au o calitate majoră - nu sunt ameliorate genetic și respectă cele mai bune practici agricole.

Din cele 9 milioane de tone de cereale din Ucraina, mare parte au rămas în România, fiind cumpărate de diverși traderi și depozitate în silozuri. Astăzi, silozurile sunt pline nu cu produse ale fermierilor români, ci cu cele de provenință ucraineană, de calitate îndoielnică și care sunt refuzate de partenerii tradiționali.

Care sunt consecințele? Fermierii români sunt în imposibilitatea de a-și vinde producția. Fiind vorba despre un exces de cereale pe piață, prețul lor a scăzut în mod artificial cu 30%. Raportat la prețul produselor românești, cerealele din Ucraina sunt mai ieftine cu 100 de dolari. De ce? Pentru că sunt ameliorate genetic și nu respectă cele mai bune practici agricole.

În altă ordine de idei, rambursarea creditelor luate în urmă cu un an de fermierii români este extrem de problematică. Cu siguranță, pentru cei mai mulți dintre ei, acest lucru înseamnă falimentul.

România și fermierii români sunt din nou pedepsiți de factorul extern.

Cu mult cinism, în cadrul Declarației comune a Summit-ului UE-Ucraina, de la începutul lunii februarie, Uniunea Europeană afirma faptul că "va lua în considerare cererea Ucrainei de a extinde măsurile dincolo de valabilitatea actuală". Cum se traduce această declarație? Adică trebuie să acceptăm, fără a comenta, falimentul direct al fermierilor români.

În aceeași linie cinică, comisarul european pentru agricultură recunoștea povara grea pe care țările Uniunii Europene, care se învecinează cu Ucraina, trebuie să o suporte. Pentru Uniunea Europeană a fost mai importantă decizia "de a nu restricționa sau interzice importurile din Ucraina". În detrimentul cui? Evident, al fermierilor români. Însă acest ajutor acordat Ucrainei este și un atac direct la siguranța alimentară.

De ce producătorii români sunt obligați să respecte standarde stricte impuse de UE în ceea ce privește producția agricolă - fertilizatori, calitatea semințelor, îngrășăminte -, dar produsele agricole din Ucraina sunt exceptate, chiar și temporar, de la aceste reguli?

Nu cumva prin acest dublu standard cu care ne-a obișnuit Uniunea Europeană li se pregătește falimentul producătorilor agricoli români, sub masca generozității și ajutorului umanitar pe care trebuie să-l oferim unei țări aflate într-un context nefericit?

Același comisar european pentru agricultură declara și faptul că, la nivelul Comisiei Europene, se analizează...

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Vă rog să concluzionați, domnule deputat!

Domnul Dumitru Coarnă:

...propuneri de instrumente, în vederea sprijinirii producătorilor din țările UE învecinate cu Ucraina, care se confruntă cu dificultăți. Când anume? Nu știm. Nici Uniunea Europeană nu știe și, din păcate, nici puterea de la București. Ceea ce știm cu certitudine este faptul că fermierii români se îndreaptă încet, dar sigur, spre faliment, în timp ce reprezentanții PSD, PNL și UDMR nu numai că nu au soluții, dar nici măcar nu plătesc la timp despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară...

 

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Concluzia, domnule Coarnă!

Domnul Dumitru Coarnă:

... aferente anului 2022.

Da, domnule președinte!

Concluzie.

Dragi colegi parlamentari.

Vă adresez rugămintea să nu uitați promisiunile din campania electorală și să vă aduceți aminte de faptul că votul românilor a însemnat încrederea în cuvintele rostite!

Vă rog să nu uitați că avem obligația de a sprijini fermierii români și nicidecum de a-i împinge spre lichidare!

În mod concret, care este sprijinul prin care producătorii agricoli români vor fi ajutați de stat să nu falimenteze?

Dumitru Coarnă, deputat neafiliat, Circumscripția nr. 12 Călărași.

Mulțumesc mult, domnule președinte.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc și eu, domnule deputat.

Au depus declarații în scris, din partea Grupului PSD: Laurențiu-Daniel Marin, Eugen Bejinariu, Ioan Vulpescu, Ioan Mang, Mihai Weber, Elena Stoica, Nicu Niță, Oana-Gianina Bulai, Adrian Alda, Ștefan Mușoiu, Cristina-Elena Dinu, Daniel-Florin Ghiță, Romulus-Marius Damian, Vasile Cîtea, Daniela Oteșanu, Mirela Furtuna, Ana-Loredana Predescu, Vasilică Toma, Georgeta-Carmen Holban, Daniel Tudorache, Silviu Nicu Macovei.

Grupul PNL, declarații depuse în scris: Mircea Fechet, Valentin-Ilie Făgărășian, Florin-Claudiu Roman, Nicolae Giugea, Ervin Molnar, Mugurel Cozmanciuc, Iulian-Alexandru Muraru, George Șișcu, Dumitru Rujan, Cristina Burciu, Marian Crușoveanu, Vetuța Stănescu, Maria Stoian, Ioan Balan, Bogdan-Iulian Huțucă.

Grupul USR - Oana-Silvia Țoiu.

Grupul UDMR - Biró Rozália-Ibolya.

Și de la neafiliați domnul Coarnă.

Declar închisă această parte a ședinței.

 

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)