Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2022 > 04-05-2022

Ședința Camerei Deputaților din 4 mai 2022

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Dumitru Coarnă

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.13 Dumitru Coarnă - declarație politică având titlul "Legea offshore sau vânzarea gazelor naturale din Marea Neagră pe un preț derizoriu și impactul pentru România";

Domnul Dumitru Coarnă:

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarație politică intitulată: "Legea offshore sau vânzarea gazelor naturale din Marea Neagră pe un preț derizoriu și impactul pentru România".

Proiectul de lege care permite vânzarea gazelor naturale ale României din Marea Neagră pe nimic, pentru ca ulterior țara noastră să le răscumpere la prețuri exorbitante de la companiile de exploatare, denumit Legea offshore, a fost înregistrat la Senat. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, reprezintă, în fapt, o Cutie a Pandorei.

Potrivit proiectului de act normativ care modifică Legea offshore, pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetrele petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora, vor avea dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceștia, în acord cu legislația națională și cu principiile Uniunii Europene de piață liberă.

Astfel, sub pretextul crizei energetice și a independenței energetice față de Rusia, s-a inițiat un act normativ prin care devenim dependenți față de companiile de exploatare a gazelor naturale; gaze naturale proprietate a statului român, de altfel. "Facilitățile fiscale" oferite acestor companii nu vor crește veniturile la bugetul de stat, ci, din contră, le vor scădea vertiginos.

În realitate, modificările la Legea offshore sunt profund dezavantajoase pentru România. În primul rând, companiile nu sunt obligate să vândă niciun metru cub din gazele României pe piața internă, în condițiile în care în legea inițială, pe care companiile care au semnat contractele erau obligate să o respecte, 50% din gaze ar fi trebuit să ajungă pe piața românească. În al doilea rând, din impozitarea veniturilor suplimentare care depășesc un preț de vânzare de 85 de lei pe MWh, statul s-ar putea să nu obțină vreun profit.

Modificările legislative mai prevăd și majorarea deducerii investițiilor de la 30% la 40%, ceea ce înseamnă că firmele care exploatează gazul din Marea Neagră vor putea introduce cheltuieli de până la 40%, iar impozitarea se va face doar pe 60% din veniturile suplimentare. În final, statul român ajunge să încaseze sume modice, în condițiile în care redevența pe cantitatea de gaz vândut se raportează la prețul mediu al gazului.

Modificarea Legii offshore nu aduce nimic bun, nici pentru țară, nici pentru consumatorul de rând. În afară de o redevență la prețul mediu al gazelor, acele impozite pe veniturile suplimentare pot fi ocolite foarte ușor. Companiile pot vinde la 85 de lei MWh, pragul la care nu se percep taxe, către propriile filiale, pentru ca mai apoi să le revândă la prețurile dorite.

De ce nu exploatează și România printr-o societate cu capital de stat resursele naturale proprii, care există deja în Marea Neagră, dacă tot se dorește independență energetică?

Suntem în plină criză energetică în România, ca urmare a creșterii exorbitante a prețului la gaze și energie electrică, însă Guvernul nu a întreprins demersurile legislative prin care s-ar fi redus aceste costuri. Pe scurt, suntem în situația în care avem resurse naturale care ar putea să ne acopere necesarul nostru de consum, dar le vindem pe nimic, pentru a le răscumpăra ulterior la un preț exorbitant, impus de companiile de exploatare.

Dumitru Coarnă, deputat independent, Circumscripția nr. 12 Călărași.

Mulțumesc.