Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2021 > 17-03-2021

Ședința Camerei Deputaților din 17 martie 2021

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.48 Daniela Oteșanu - declarație politică cu titlul "Planul Național de Redresare și Reziliență - o himeră pentru populație, o vacă de muls pentru coaliția dreptei!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Daniela Oteșanu:

"Planul Național de Redresare și Reziliență - o himeră pentru populație, o vacă de muls pentru coaliția dreptei!"

PSD insistă ca Planul Național de Redresare și Reziliență să fie dezbătut și adoptat în Parlament, pentru că trebuie să fie un program destinat tuturor românilor, și nu unul partizan, după cum decide Guvernul, pe criterii politice.

Așa cum ratificarea Acordului de creștere a contribuției României la bugetul Uniunii Europene, de la 1,2 la 1,4% din veniturile țării, este făcută în Parlament, și Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie votat tot în Forul suprem.

Având în vedere că suplimentarea fondurilor Uniunii Europene se va regăsi și în banii europeni alocați României prin Planul Național de Redresare și Reziliență, PSD vrea să existe o minimă consultare asupra acestui plan, înainte de votul pentru ratificare.

Atrag atenția premierului Cîțu să nu confunde șantajul cu apelul la dialog și consultări. Să înceteze cu aroganța că el este singurul care are soluții pentru România și să învețe să asculte și alte puncte de vedere!

Dacă tot pretinde că este democrat, prim-ministrul ar trebui să învețe mai bine că democrația înseamnă inclusiv dezbateri și dialog cu toate partidele parlamentare, pentru că fiecare dintre acestea reprezintă cetățeni ai României.

Creșterea contribuției României la Uniunea Europeană este determinată de Mecanismul de Redresare și Reziliență, pe care Uniunea Europeană l-a introdus pentru sprijinirea statelor membre, pentru relansarea economică, în urma șocului produs de pandemia cu noul coronavirus.

Prin urmare, banii suplimentari pe care trebuie să-i plătească România au ca finalitate primirea mai multor bani de către țara noastră, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care trebuie prezentat la Bruxelles.

Având în vedere că este un plan al României, nu al Guvernului actual, iar România ca țară, nu puterea politică din actuala conjunctură parlamentară trebuie să plătească o sumă suplimentară, în vederea susținerii acestui plan, atunci, este absolut necesar să existe o consultare a tuturor partidelor parlamentare care reprezintă toate județele României în Parlament.

PSD nu mai poate vota în orb în ideea că vedem după aceea cu ce plan va veni Guvernul în vederea absorbției fondurilor de la Uniunea Europeană suplimentare din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Nimeni nu mai are încredere în acest Guvern al austerității naționale. Nici sindicatele, nici patronatele și nici populația nu mai are încredere în capacitatea acestui Executiv de a atrage banii europeni, pentru a susține economia în fața pandemiei.

De aceea, votul pentru decretul prezidențial trebuie să aibă loc după declanșarea consultărilor cu toate partidele parlamentare cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență.

Atât eu, cât și colegii mei de la PSD vom vota cu certitudine decretul prezidențial, dar vrem să ne asigurăm că suma plătită suplimentar de România la Uniunea Europeană va fi cu folos și țara noastră va beneficia cu adevărat de fondurile suplimentare din partea Comisiei Europene.

Avertizez Guvernul Cîțu să nu facă din Planul Național de Redresare și Reziliență o nouă Anexă 7.03, prin care să mituiască politic și electoral propriii primari. Din cele 380 de milioane de lei alocate prin această anexă specială, introdusă în premieră în structura bugetului de stat, Guvernul dreptei unite a alocat 98% către primăriile PNL, USR-PLUS, UDMR, culmea cinismului, în proporții corespunzătoare algoritmului politic al acestei coaliții a austerității.