Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2021 > 24-02-2021

Ședința Camerei Deputaților din 24 februarie 2021

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Daniela Oteșanu

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Daniela Oteșanu - declarație politică având ca titlu Bugetul austerității devine oficial. Guvernul Cîțu aruncă România în cercul vicios al sărăciei!;

Doamna Daniela Oteșanu:

"Bugetul austerității devine oficial. Guvernul Cîțu aruncă România în cercul vicios al sărăciei!"

Guvernul Dreptei Unite a adoptat fără niciun fel de remușcare Bugetul austerității naționale pentru 2021, care doar taie bani, inclusiv de la domenii de maximă prioritate, precum Sănătatea și Educația.

Nici eu și niciunul dintre colegii mei de la PSD, nu vom vota în Parlament un astfel de buget care afectează viața fiecărui român în acest an, prin amputări, reduceri și eliminări de fonduri de la toate domeniile esențiale de activitate.

În calitate de parlamentar al județului Vâlcea, resping categoric viziunea nefastă a actualei coaliții de la putere, care, în plină pandemie și campanie de vaccinare, taie din bugetul Sănătății 2,6 miliarde de euro.

Este o bătaie de joc la adresa copiilor noștri, alocarea celui mai mic procent din PIB, echivalentul a 2,5% pentru Educație, fapt care compromite grav cea mai importantă resursă de dezvoltare a țării. Este un adevărat sabotaj la viitorul generațiilor viitoare.

Condamn lipsa de pricepere și de viziune a actualului guvern care se plânge că nu are bani, dar care nici măcar nu-și propune să-i facă. Este apogeul incompetenței și neputinței guvernării coaliției austerității, care, în loc de o creștere obligatorie a veniturilor, își asumă o scădere a lor pe toată linia.

Stimați apostoli ai austerității, există soluții care să asigure reintrarea pe traseul sănătos al creșterii economice susținute, care să aducă veniturile necesare pentru majorarea alocațiilor, a pensiilor, a salariilor, potrivit legilor în vigoare.

PSD a demonstrat public, în varianta sa de buget alternativ, cum se poate evita cercul vicios al tăierilor și al sărăciei, în aceiași parametri macroeconomici cu cei din Proiectul Legii bugetului făcut de Guvernul Cîțu.

PSD a redactat deja amendamente consistente, care să evite sau măcar să atenueze austeritatea generată de iresponsabila guvernare a Dreptei Unite. Printre ele se regăsesc creșterea alocațiilor de la 1 martie, la nivelul corespunzător dublării lor, așa cum era prevăzut în legea adoptată de Parlament, promulgată de președintele Iohannis, măcelărită prin Ordonanță de urgență și amânată de Guvernele Orban și Cîțu.

Proiectul Legii bugetului al Guvernului "Nu se poate" a primit un nu categoric și de la Consiliul Economic și Social, care, de altfel, se poziționează și împotriva Ordonanței de urgență a austerității și sărăciei adoptate deja de Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR.

Reușitele PSD, de a ridica veniturile populației la nivel european, de a aduce pensiile și salariile la nivelul mediei europene, în perioada 2017-2019, au fost distruse cu cinism și premeditare de guvernarea lui Iohannis, prin Ordonanța sărăcirii naționale.