Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of October 3, 2018
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.142/16-10-2018

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
27-02-2024
26-02-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2018 > 03-10-2018 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of October 3, 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 8,42.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Georgian Pop și de domnul deputat Cristian Buican, secretari ai Camerei Deputaților.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Bună dimineața, stimați colegi.

Declar deschisă ședința noastră de astăzi și vă anunț următoarele.

De la Grupul PSD au depus scris: doamna deputat Elena Hărătău, Cristina Burciu, Aida Căruceru, Corneliu Ștefan, Camelia Gavrilă, Neculai Iftimie, Angel Tîlvăr, Mihai Weber, Cristina Dinu, Claudia Gilia, Georgeta Holban, Alexandru Rotaru, Răzvan Rotaru, Tamara Ciofu, Marius Budăi, Elvira Șarapatin, Florinel Stancu, Claudiu Ilișanu, Natalia Intotero, Laurențiu Nistor, Mihăiță Găină, Ciprian-Constantin Șerban, Liviu Balint.

De la Grupul PNL: Raluca Turcan, Găvrilă Ghilea, Robert Boroianu, Ioan Balan, Dănuț Bica, Nicolae Giugea, Claudiu Răcuci, Bogdan Huțucă, Viorica Cherecheș, Florin Stamatian, Dumitru Oprea, Mugurel Cozmanciuc, George Șișcu, Dumitru Mihalescul, Florin-Claudiu Roman, Ionuț Stroe, Mara Calista, Nicolae Neagu, Florica Cherecheș, Corneliu Olar.

De la Partidul Mișcarea Populară: Eugen Tomac, Adrian Todoran, Cătălina Bozianu.

De la Grupul ALDE: Daniel Olteanu, Mihai Niță, Florică Calotă, Avram Constantin.

 
Adriana Diana Tușa - declarație politică ce are ca subiect Votul la referendum - un gest de responsabilitate pentru viitorul nostru;

Și, în ordinea înscrierilor, de la Grupul PSD, doamna Adriana Diana Tușa.

Se pregătește domnul Sorin Bumb, de la Grupul PNL.

Vă rog, aveți trei minute, doamnă.

 

Doamna Adriana Diana Tușa:

Mulțumesc mult.

Bună dimineața, dragi colegi.

Declarația mea politică de astăzi privește un subiect de maximă importanță, cred eu, pentru toți românii, zilele acestea, și anume votul la referendum, care este un gest de responsabilitate pentru viitorul nostru.

Dragi colegi,

România se află în fața unei provocări imense, aceea de a lua decizia corectă în vederea apărării și perpetuării sistemului de valori în care am fost educați de părinții noștri.

Cu atât mai mult acum, în anul Centenarului, avem o responsabilitate uriașă în definirea societății pe care vrem să o lăsăm moștenire copiilor noștri. Încercările de a dezbina românii în două tabere - pro și contra referendum - nu își au locul acum, când celebrăm 100 de ani de la făurirea României Mari. Vreau să cred că suntem capabili să îi facem mândri pe înaintașii noștri, prin respectul pe care îl acordăm valorilor morale și principiilor creștine în care am fost crescuți.

Este obligația noastră, a oamenilor politici, să dăm un exemplu de unitate și să arătăm faptul că înțelegem că gestul celor 3 milioane de români, semnatari ai inițiativei de revizuire a Constituției, reprezintă, de fapt, esența democrației. Inițiativa cetățenească și referendumul sunt, așadar, cele mai democratice metode prin care un popor își poate exprima voința într-o chestiune de interes național.

Dezbaterile sterile, care îndeamnă la boicot sau la nerespectarea voinței celor peste 3 milioane de români, fac rău și creează tensiuni inutile în rândul societății. Trebuie să înțelegem că prin acest referendum suntem chemați să arătăm cum dorim să arate societatea în care vrem să trăim, și nicidecum acest referendum nu este un instrument prin care se dorește limitarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Și pentru că tot suntem astăzi în Parlamentul României, trebuie să înțelegem, o dată mai mult, că referendumul nu este al vreunui partid, fie el PSD, PNL, USR, ALDE, PMP sau UDMR, referendumul este despre români, despre identitatea noastră națională!

De aceea, inițierea acestui referendum nu este un simplu moft sau un gest politic, așa cum încearcă unii să acrediteze ideea, zilele acestea, ci este singura modalitate democratică prin care ne putem arăta susținerea pentru familie, în sensul că aceasta se întemeiază "pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

În acest weekend, pe 6 și 7 octombrie, suntem chemați pentru a defini prin Constituție ceea ce ar trebui să reprezinte instituția căsătoriei în societatea românească. Suntem chemați să votăm pentru definirea familiei, ca element fundamental al societății.

Pe 6 și 7 octombrie, nimeni nu va da un vot pentru vreo persoană, pentru a fi cu sau împotriva cuiva, ci pentru a defini un concept simplu, acela al căsătoriei.

În ceea ce mă privește, cred cu tărie că valorile creștine au contribuit la conturarea națiunii noastre. Aceste valori nu pot fi negociate și consider că este de datoria noastră să le respectăm și să le transmitem generațiilor viitoare, din simplul motiv că ele reprezintă coloana vertebrală a națiunii noastre.

Prin urmare, dragi colegi, în weekendul acesta, pe 6 și 7 octombrie, mergem la vot. De această dată nu ne exercităm doar un drept constituțional, ci avem, din punctul meu de vedere, o obligație morală.

Luați-vă familia, rudele, prietenii și mergeți la vot! Decideți cum vreți să arate viitorul României!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă.

 
Sorin-Ioan Bumb - declarație politică: Dragnea își plătește libertatea cu gazele din Marea Neagră;

Îl invit, în continuare, pe domnul deputat Sorin Bumb, Grupul PNL.

Se pregătește domnul Silviu Dehelean. Sau domnul Duruș. Domnul Duruș.

 

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Dragnea își plătește libertatea cu gazele din Marea Neagră".

În timp ce dumneavoastră sunteți ocupați să dezbateți dacă e bine sau nu să mergeți la referendum sau în ce fel să votați, întâiul patriot cu mustață al țării tocmai a început o serie de negocieri dure pe Legea privind exploatarea gazelor din Marea Neagră. După ce, în vară, Dragnea ne spunea că gazul este avuția noastră națională și este inadmisibil ca străinii lacomi să ni-l exploateze, a dat totuși o lege, care nu avea nicio legătură cu aceste declarații, pe care președintele Iohannis a refuzat să o promulge tocmai pentru că era foarte proastă.

Legea s-a întors în Parlament pentru reexaminare. Și aici, ce să vezi? Senatorii PSD au propus o serie de amendamente, care au și fost aprobate, prin care firmele ce vor exploata gazele din Marea Neagră primesc o serie de înlesniri, mai favorabile chiar decât ceruseră la prima negociere.

După ce Dragnea a primit vizita "licuriciului", și termenul din dosarul său a fost stabilit peste mai puțin de două săptămâni, acesta a devenit brusc prietenul companiilor străine, acordându-le acestora toate înlesnirile cerute. În fapt, ceea ce s-a petrecut a fost doar o negociere pentru ca domnul Dragnea să scape basma curată, dând la schimb avuția țării, la fel cum au făcut-o și înaintașii din partidul său, în anii tulburi de după Revoluție.

Eu sunt categoric pentru realizarea acestor exploatări, mai ales că România va beneficia de bani de pe urma acestor rezerve doar dacă ele sunt exploatate. Nu sunt însă de acord ca românii să fie înșelați și să se aleagă cu praful de pe tobă, în timp ce geniul din Teleorman și gașca lui se vor putea retrage liniștiți la Belina să-și numere milioanele furate, aflate prin te miri ce conturi offshore.

Ne aflăm însă exact în situația țărilor bananiere, unde un satrap, instalat în fruntea țării, negociază după bunul plac cine exploatează petrol sau diamante. Prin modificările aduse legii, de PSD, România este sărăcită de resurse fără să primească nimic în schimb.

Practic, prin modificările aduse legii, PSD a dictat ca regimul fiscal aplicabil acestor exploatări să rămână același cu cel de acum, pentru o perioadă de 30 + 15 ani, în condițiile în care prețul gazelor crește de la lună la lună. Normal ar fi fost ca o renegociere să aibă loc după 10 ani. În plus, prevederea PSD, ca firmele ce exploatează să-și poată deduce investițiile realizate în cotă de maxim 60% din impozitul pe venitul suplimentar total, face ca aceste firme să nu plătească nimic la bugetul de stat pentru o perioadă de minim 10 ani. Normal ar fi fost ca deducerea să vizeze 60% din impozitul pe venitul suplimentar anual; atunci și România ar fi beneficiat de fonduri la buget.

Personal am propus și un amendament prin care sumele încasate din redevențe și impozitul pe veniturile suplimentare să fie folosite doar pentru finanțarea de noi rețele de gaze, realizate în localitățile din România, prin care cetățenii să poată avea un beneficiu direct de pe urma acestor resurse.

Iată, deci, că Dragnea face pe patriotul la televizor, urmărind un scop cât se poate de personal, iar toată ura cu care acesta lovește în ciocoi este doar un teatru ieftin care-i oferă o marjă mai mare de negociere pentru interesul său și al găștii care îl înconjoară.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL de Alba, Sorin-Ioan Bumb.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Vlad-Emanuel Duruș - declarație politică despre nevoia clarificării unor documente referitoare la efectuarea curselor internaționale de pe aeroportul din Baia Mare;

Domnul Vlad Duruș, Grupul USR.

Se pregătește domnul Biro Istvan, de la UDMR.

 

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se adresează guvernanților, în speță Guvernului.

Acum, să spunem, aproximativ o lună s-a redeschis aeroportul din Baia Mare. Trecem peste faptul că trebuia redeschis acum aproape trei ani, peste faptul că costurile s-au ridicat, până la urmă, cu mult peste estimări, că sunt mai puține curse ca înainte. În fine, e bine că s-a redeschis.

Problema, stimați colegi și guvernanți, membri ai Guvernului, este că acest aeroport este internațional doar în acte, doar cu numele. În fapt, el nu poate să aibă curse internaționale, deoarece este nevoie de o hotărâre de Guvern privind trecerea unei fâșii de teren din domeniul public al statului în domeniul public al județului Maramureș.

Partea revoltătoare este că acest proiect de hotărâre, fără de care nu se poate, se află pe circuitul intern al ministerelor de aproape doi ani de zile. Anul trecut a primit chiar un aviz negativ din partea Ministerului Justiției, condus de Tudorel Toader.

Nu pot să înțeleg acest lucru, cum, de doi ani de zile, un proiect de hotărâre, un simplu document, este așteptat de atât de multă lume? De ce Guvernul nu se sinchisește să redacteze această hotărâre fără de care aeroportul nu poate să aibă curse internaționale? De ce nu înțelegeți faptul că aeroportul este extrem de important pentru maramureșeni și pentru economia locală? De ce vă bateți joc de maramureșeni? De ce nu-i respectați? De ce îi neglijați și țineți de doi ani de zile, la sertar, o hotărâre?

Acesta este declarația mea.

Și sper ca cineva să audă cele ce am spus și să rezolve această problemă.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Biro Zsolt-Istvan - declarație politică îndemn pentru apărarea și promovarea familiei, ca instituție umană fundamentală;

Îl invit, în continuare, pe colegul nostru, domnul Biro Istvan.

Se pregătește domnul Daniel Olteanu, Grupul ALDE.

 

Domnul Biro Zsolt-Istvan:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pe 6 și 7 octombrie 2018 va avea loc un referendum în România, prilej cu care, prin consultare directă, cetățenii acestei țări vor avea posibilitatea să se pronunțe în legătură cu schimbarea Constituției, în vederea definirii clare a noțiunii de familie.

Poziția noastră este limpede și clară. Partidul Civic Maghiar, împreună cu toate bisericile și cultele creștine maghiare îndeamnă la apărarea valorilor creștine. În concepția noastră familia se bazează pe căsătorie, iar căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie. Clarificând acest lucru nu ne pronunțăm împotriva nimănui, dar ne pronunțăm pentru apărarea și promovarea familiei, ca instituție umană fundamentală. Familia bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie a fost binecuvântată și cinstită de Dumnezeu, spre a cultiva iubirea reciprocă și a da naștere la copii, este deci izvor de viață pentru fiecare popor și pentru întreaga umanitate.

Astfel, pe 6 și 7 octombrie avem prilejul să ne exprimăm asupra unui lucru care ne unește și nu care ne dezbină. Suntem ferm convinși că înainte să fim maghiari, sau români, sau de altă naționalitate, suntem, în primul rând, creștini și trebuie să apărăm valorile fundamentale ale creștinismului, valori care stau și la baza valorilor europene.

Permiteți-mi să-l citez pe Robert Schuman, care este numit tatăl Uniunii Europene, și a avertizat că atunci când vom fi decuplați de rădăcinile noastre creștine, acest lucru ar putea să conducă la tiranie sau anarhie.

Miza este deci foarte mare. Vom decide nu numai asupra unei întrebări aparent simple, ci vom decide viitorul. "Europa va fi creștină, sau nu va mai fi Europa" - spunem împreună cu Robert Schuman.

Noi știm ce viitor vrem pentru copiii noștri!

Noi îndemnăm să spunem "da" vieții!

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Daniel Olteanu - declarație politică ce se referă la sprijinul guvernamental, prin intermediul Programului Start-up Nation, al antreprenorilor din localitățile din mediul rural sau urban;

Îl invit pe domnul Daniel Olteanu, de la ALDE.

Au depus, în scris, Viorel Stan, de la PSD, Silviu Macovei și Tudor Ciuhodaru.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Daniel Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi...

 
 

Domnul Florin Iordache:

Se pregătește domnul...

Numai puțin.

Se pregătește domnul Constantin Codreanu, de la PMP.

Vă rog.

 
 

Domnul Daniel Olteanu:

Stimați colegi,

Salut deschis modul în care au fost elaborate condițiile pentru antreprenorii care doresc să acceseze sprijinul guvernamental prin intermediul Programului "Start-Up Nation", un proiect aflat spre consultare.

De-a lungul timpului, cred că am putut număra pe degete inițiativele de impact izvorâte la nivel guvernamental, prin care regiunile defavorizate să fi primit șanse de a recupera decalajul care le separă de București și județele bogate.

Conform unor informații publice, de la momentul sesiunii anterioare a "Start-Up Nation", erau 44 de proiecte în Vaslui, iar în Cluj, un județ cu o populație cam de două ori mai mare, erau de peste 25 de ori mai multe proiecte. La fel și în București - de peste 30 de ori mai multe proiecte decât în Vaslui, deși populația e doar de aproximativ cinci ori mai mare.

Dar iată că Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat face acum, prin intermediul ordonanței aflate în consultare, pași concreți către sprijinirea regiunilor rămase în urmă.

Este de felicitat, în condițiile unei presiuni publice, pe care am sesizat-o deja, curajul de a pune în consultare un proiect de ordonanță prin care vor primi punctaj maxim, 20 de puncte, acei antreprenori din localitățile din mediul rural sau urban, din județele cu o densitate redusă a întreprinderilor mici și mijlocii.

De ce spun acest lucru? Pentru că, spre deosebire de antreprenorul din București sau Cluj, cel din Vaslui trebuie să facă performanță într-un județ lipsit de miliardele de euro investite, de la bugetul de stat, în infrastructură.

Și sper ca aceste condiții din program să nu fie schimbate.

Criticii acestor condiții trebuie să înțeleagă că nu este posibil ca doar anumite zone ale țării să aibă parte de sprijin de miliarde de euro, cum sunt investițiile în infrastructură, iar altele să nu beneficieze de nicio investiție.

Atunci când au fost alocate miliarde de euro pentru autostrăzi, inclusiv din contribuțiile vasluienilor, n-am văzut pe nimeni revoltat că, din sărăcia lor, vasluienii susțin construcția autostrăzilor în regiunile bogate.

Desigur, finanțările prin intermediul Programului "Start-Up Nation" nu pot înlocui investițiile în infrastructură, dar sunt un început foarte bun, prin care Guvernul nu doar conștientizează, dar și ia măsuri pentru a scădea decalajul între săraci și bogați.

Bucureștenii, timișorenii, clujenii trebuie să înțeleagă faptul că nu se poate ca fondurile pentru marile proiecte de infrastructură să fie alocate exclusiv zonelor în care locuiesc ei, iar fondurile pentru sprijinirea afacerilor, tot acestor zone.

Aș fi apreciat aceste puncte de vedere vehemente dacă le-aș fi văzut și în momentul în care, an de an, județul Vaslui și Moldova primeau 0 euro pentru mari proiecte de infrastructură. Asta, da, ar fi fost o dovadă de solidaritate.

Din păcate, Programul "Start-Up Nation" nu șterge decalajul cauzat de faptul că, din peste 700 de kilometri de autostradă, Moldova are 0. Este, repet, un început pentru care Ministerul pentru Mediul de Afaceri merită felicitat, dacă "Start-Up Nation" rămâne în aceeași formă.

Vă mulțumesc.

 
Constantin Codreanu - despre abuzurile care limitează drepturile cetățenilor români la libera circulație și la exprimarea opiniilor;

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Constantin Codreanu.

Se pregătește doamna deputat Victoria Longher, de la Minorități.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Distinși colegi,

În noaptea de 1 spre 2 octombrie a.c., un cetățean român a fost declarat indezirabil pentru următorii cinci ani și îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre George Nicolae Simion, președintele platformei unioniste "Acțiunea 2012", văzut de regimul Plahotniuc-Dodon drept un pericol pentru securitatea națională și ordinea publică.

Cetățeanul român George Simion a fost escortat până în Vama Albița, îndepărtarea făcându-se într-o manieră susceptibilă de aplicare a forței fizice de angajați ai Biroului "Migrație și azil" din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Cele întâmplate sunt abuzuri de natură să limiteze drepturile cetățenilor români la libera circulație și la exprimarea opiniilor. Aceste abuzuri pot conduce la deteriorarea relațiilor speciale și privilegiate dintre cele două state românești ale noastre. Ele urmăresc descurajarea și suprimarea mișcării unioniste din Republica Moldova, susținută tot mai mult de românii de peste Prut.

Liderul platformei unioniste "Acțiunea 2012" nu a întreprins niciodată acțiuni care să prezinte pericol pentru securitatea națională și ordinea publică din Republica Moldova. Singurele sale activități publice, în Republica Moldova, se înscriu perfect în limitele legale. Opiniile unioniste exprimate de George Simion, ca și militantismul unionist, în general, nu pot prezenta niciun fel de pericol real pentru securitatea națională și ordinea publică din Republica Moldova. Cel mai convingător argument, în acest sens, este existența unor partide unioniste înregistrate legal la Chișinău.

Autoritățile române au obligația de a verifica dacă există sau nu vreun pericol real, din partea unui cetățean român, la adresa ordinii publice și a securității naționale a celui de-al doilea stat românesc, așa cum ar lăsa să se înțeleagă, absolut neîntemeiat, autoritățile în exercițiu de la Chișinău.

Întrebarea noastră firească este dacă regimul Plahotniuc-Dodon luptă doar cu un cetățean al României, care nu a comis nimic reprobabil, sau luptă cu ideea unionistă în general?

În ultimul timp, a devenit tot mai clar că militantismul unionist este văzut la Chișinău drept un pericol la adresa regimului Plahotniuc-Dodon, ceea ce înseamnă că acest regim va putea recidiva în cazul oricărui cetățean român care militează pentru unire.

Astfel, am ajuns în situația în care regimul antidemocratic Plahotniuc-Dodon reprezintă el însuși o problemă de securitate pentru România și pentru români.

Ieri am interpelat Ministerul Afacerilor Externe, asupra cazului, cerând luare de măsuri, conform legii, pentru clarificarea situației, solicitarea de explicații și remedierea cazului.

Ideea unionistă este una legitimă. Ea reprezintă un test pentru orice guvernant de la București și Chișinău, mai ales în acest an, în care marcăm Centenarul Marii Uniri.

Or, cine luptă împotriva acestei idei va pierde. Reunirea României cu Republica Moldova este un ideal sfânt și perfect democratic. Nimeni și nimic nu-i va putea sta în cale. Reunirea este iminentă.

Vă mulțumesc.

Deputat Constantin Codreanu.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Victoria Longher - intervenție cu ocazia celebrării a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei;

Doamna Victoria Longher. Se pregătește doamna Oana Bîzgan, din partea colegilor neafiliați.

 

Doamna Victoria Longher:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În perioada 19-23 septembrie, am participat la cel de-al V-lea Congres al Diasporei Poloneze și al Polonezilor din Străinătate, care a avut loc la Varșovia, Polonia. Organizat în anul împlinirii a 100 de ani de când Polonia și-a recâștigat Independența, congresul s-a desfășurat sub deviza "Ne unește Independența". Ceremonia de deschidere a avut loc pe 20 septembrie a.c., cu Sfânta Liturghie, celebrată în intenția Patriei, în Arhicatedrala "Sf. Ioan" din Varșovia, slujba fiind concelebrată de cardinalul Karzimierz Nycz, împreună cu peste 50 de preoți polonezi din întreaga lume, printre care și pr. dr. Stanislav Cucharek - vicedecan de Bucovina.

După încheierea Sfintei Liturghii delegațiile prezente s-au îndreptat spre Seimul Poloniei. Aici, polonezii din toată lumea au fost salutați, printre alții, de: Stanisław Karczewski - Mareșalul Senatului Republicii Polone, Dariusz Piotr Bonisławski - președintele Asociației "Wspólnota Polska", și de Teresa Berezowski - președintele Consiliului Diasporei Mondiale.

În cuvântul său, mareșalul Republicii Polone a precizat că: "Al V-lea Congres al Diasporei Poloneze și al Polonezilor din Străinătate cade exact în anul jubiliar în care Polonia sărbătorește 100 de ani de la recâștigarea independenței. În calitate de patron de onoare a celui de-al V-lea Congres al diasporei poloneze și al polonezilor din străinătate, vă asigur că patria mamă vă primește mereu cu brațele deschise".

După deschiderea oficială a Congresului, cu toții ne-am deplasat la Palatul Prezidențial, pentru a ne întâlni cu Președintele Poloniei - Andrzej Duda - și soția sa. Acesta a evidențiat importanța organizațiilor diasporelor poloneze, precizând că acestea sunt ambasadori ai Poloniei în lume și că le mulțumește pentru faptul că se implică în promovarea patriei mamă, îmbunătățind imaginea acesteia în rândul cetățenilor altor state. "Mă bucur enorm că putem să vă găzduim în aceste zile, aici, la Palatul Prezidențial, pentru a vă ura bun venit, dar mai ales să vă mulțumim și să vă felicităm. Trăiți adesea în afara granițelor țării de mulți ani. Mulți dintre dumneavoastră, mai ales tinerii, s-au născut în afara granițelor țării, dar vă simțiți polonezi și mereu sunteți în legătură cu aceștia. Pentru acestea vă mulțumesc vouă, apropiaților voștri, părinților, celor care au educat în spirit polonez, școlilor în care se învață limba polonă și istoria Poloniei, profesorilor și preoților polonezi".

Vă mulțumesc.

Longher Victoria, deputat, Uniunea Polonezilor din România.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - apel la decență în discursul politic, la toleranță și respect, indiferent de rezultatul referendumului;

O invit, în continuare, pe doamna Oana Bîzgan. Se pregătește doamna Maricela Cobuz, de la PSD.

 

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Stimate colege,

Stimați colegi,

România este, în acest moment, polarizată de noi, sfera politică. Am ajuns la un nivel greu de îndurat al discursurilor instigatoare la ură, pentru a ne împărți în tabere pro, contra sau boicot.

Este trist că această dezbinare are loc exact în anul Centenarului. În loc să ne unim, să ne apreciem reciproc, suntem mai determinați ca oricând să-l arătăm cu degetul pe omul de lângă noi, să-i intrăm cu forța în viață și să decidem ce trebuie și cum trebuie să gândească. Este omul "la fel de egal ca noi", pe care până ieri îl apreciam, îl asociam cu lucruri bune în familie, în comunitate, în țară, și, peste noapte, același om devine inamicul care trebuie înlăturat cu orice chip. Ne batem cu pumnii în piept că deținem adevărul suprem în orice și oricând, dar cu ce drept decidem noi cine pe cine iubește sau cine în cine crede? Cum ne permitem să intrăm "cu bocancii" în viața și credința oamenilor? Cum ne putem declara mai buni dacă facem pentru celălalt exact ceea ce nu vrem să ni se facă nouă?

Am uitat de ce se întâmplă cu adevărat în România, la doar câteva sute de metri de această clădire impunătoare, cu care nu ezităm niciodată să ne lăudăm în străinătate? Ne prefacem cu toții că nu vedem realitatea cruntă - cote alarmante ale violenței domestice, sărăcie lucie, abandon școlar galopant, mii de copii abandonați, înconjurați de tristețe și durere, sute de mii de copii cu părinți plecați în străinătate - aceștia trec prin drame inimaginabile. Acestea sunt adevăratele probleme ale familiei care ar trebui să ne preocupe, și nu ce orientare sau comportament intim să aibă cetățenii. Am uitat cu toții că singurele lucruri care nu trebuie să lipsească dintr-o relație sunt respectul și dragostea, și nimic altceva?

Drepturile fundamentale ale omului nu se votează, ele doar se respectă. Vă reamintesc că avem deja o legislație în vigoare care încă mai condiționează recunoașterea unor drepturi civile de instituția căsătoriei. Recensământul din 2011 ne arată că există cel puțin 800.000 de români care trăiesc în uniune consensuală, fără să fie căsătoriți.

37% din copiii României, ai noștri, se nasc în astfel de relații. Chiar vreți să închidem cu toții ochii la acest fapt? Chiar credem cu toții că lașitatea ne va aduce un somn lin, noaptea, ca și cum nimic nu s-a întâmplat? Uităm că trebuie să sprijinim relațiile construite pe respect, indiferent de genul sau de orientarea partenerilor? Mai mult, avem responsabilitatea legală să o facem?

În curând cetățenii români vor ieși sau nu la vot pentru acest referendum. Însă fac un apel la dumneavoastră, în calitate de reprezentanți ai tuturor românilor - un apel la decență în discursul politic, la toleranță de ambele părți ale baricadei și la respect. Indiferent de rezultatul acestui referendum, este de datoria noastră să propunem soluții nediscriminatorii și care să nu dezbine.

Sper că vom găsi împreună înțelepciunea și pârghiile să ne asigurăm că dragostea învinge ura.

Vă mulțumesc.

Oana Bîzgan, deputat independent.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Vă rog, stimați colegi, să vă încadrați, totuși, în trei minute. Sunt mai mulți colegi care trebuie să vorbească.

 
Maricela Cobuz - declarație politică intitulată Ziua internațională a Persoanelor Vârstnice a fost sărbătorită și la Suceava;

Doamna Maricela Cobuz.

Se pregătește domnul Ovidiu Raețchi, PNL.

 

Doamna Maricela Cobuz:

Bună dimineața!

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația politică se intitulează "Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a fost sărbătorită și la Suceava".

An de an, pe data de 1 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o dovadă sinceră de respect și prețuire pe care națiunile lumii o datorează persoanelor vârstnice.

La invitația Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Suceava, am participat, luni, la ședința festivă dedicată celebrării persoanelor vârstnice din județul Suceava, care s-a desfășurat în Sala "Ștefan cel Mare" din cadrul Palatului Administrativ. A fost un privilegiu pentru mine de a fi alături de persoanele vârstnice, de a le adresa un mesaj de prețuire și respect pentru ceea ce reprezintă.

De asemenea, am participat și la întâlnirea cu membrii Organizației Pensionarilor Social Democrați din Suceava. OPSD reprezintă o structură importantă a Partidului Social Democrat, care a contribuit, an de an, la desfășurarea acțiunilor partidului. Membrii organizației au fost și vor rămâne o forță politică, o voce a electoratului social-democrat. Sunt o parte vitală pentru partid, care își asumă eforturi uriașe, în pofida vârstei. Pentru aceasta felicit membrii și simpatizanții OPSD Suceava.

Pentru toate aceste eforturi, Partidul Social Democrat nu a încetat niciodată să își arate respectul și aprecierea pentru persoanele vârstnice. Guvernul României, condus de Coaliția PSD-ALDE, a crescut punctul de pensie considerabil, de la 871 de lei, cât era în decembrie 2016, la 1.100 de lei în iulie 2018, iar pensia minimă a crescut de la 400 de lei, cât era în ianuarie 2017, la 640 de lei în luna iulie 2018. Toate aceste măsuri au venit în beneficiul a peste 6,1 milioane de pensionari.

Mai mult decât atât, s-a eliminat plata contribuțiilor asigurărilor sociale de sănătate pentru peste 2,2 milioane de pensionari și scutirea de impozit a pensiilor sub 2.000 de lei pentru 1,2 milioane de pensionari.

De asemenea, în luna iunie a acestui an, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a adoptat două programe de interes național de asistență pentru persoanele vârstnice, printr-o hotărâre de Guvern. Este vorba despre "Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice" și "Sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din unele unități administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat sau nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială". Cele două programe vor fi implementate în perioada 2018 - 2020, iar Guvernul a alocat un buget de 115 milioane de lei.

Primul program vizează creșterea calității vieții persoanelor vârstnice singure sau a căror familie nu poate asigura îngrijirea necesară, cât și prevenirea instituționalizării persoanelor vârstnice.

Al doilea program național vine în sprijinul autorităților publice locale în a-și îndeplini atribuțiile privind organizarea, administrarea și acordarea serviciilor sociale.

Guvernul actual continuă să sprijine pensionarii din România, iar noul Proiect de Lege privind sistemul public de pensii este o dovadă a acestui fapt.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD, Suceava, Maricela Cobuz.

 
Ovidiu Alexandru Raețchi - exprimarea unui crez liberal;

Domnul Florin Iordache:

Domnul Ovidiu Raețchi.

Se pregătește domnul Mihai Botez, USR.

 

Domnul Ovidiu Alexandru Raețchi:

Vă mulțumesc.

România traversează în aceste zile un mic ev întunecat post-decembrist pe care nu-l mai credeam posibil.

Auzim declarații de ură și dispreț față de Europa.

Auzim solicitări articulate de a părăsi Uniunea Europeană, deși cetățenii cred, într-o măsură covârșitoare, în această instituție.

Auzim atacuri la adresa unor state partenere și la adresa unor diplomați.

Observăm înlănțuindu-se o serie de argumente agresive și discriminatoare la adresa minorităților sexuale.

Demnitari pe care, în mod normal i-am prezuma ca sănătoși la cap, propagă fake news despre legalizarea căsătoriei cu animale, pentru a-și justifica pozițiile antioccidentale.

Avem epidemii grave, pentru că majoritatea PSD-ALDE a îngropat în Parlament Legea vaccinării, influențată de argumente obscurantiste pe care nu și le asumă public.

În acest context întunecat, periculos, în care poți simți un frig tot mai asumat, suflând dinspre Moscova, e esențial să reafirmăm o serie de principii de bază ale gândirii liberale, principii pe care și Partidul Național Liberal, dominat astăzi de o majoritate conservatoare, ar trebui să le afirme răspicat, așa cum cere societatea civilă.

Libertățile individuale sunt esențiale și statul trebuie să stea cât mai departe de dreptul nostru la fericire, de viața privată, de suprareglementarea moralei publice.

Argumentele științifice, filosofice, logice trebuie să stea la baza legislației, nu universul atât de divers al credințelor religioase intime.

Există un singur destin conceptibil pentru România, alături de Uniunea European și de NATO.

România poate să se dezvolte doar ca stat cosmopolit, modern, capabil de dialog inteligent cu toți partenerii externi, nu închizându-se în sine, după modelul legionaroid sau comunist, considerându-se victima unor conspirații și centrul neînțeles al universului.

Demagogia este un instrument jalnic și inacceptabil. Mai bine stai alături de cei puțini și slabi, decât să te bucuri de putere, vânzând iluzii toxice.

Libertatea de a protesta este esențială într-un stat liberal și tentativele de a o restrânge, prin legi nedrepte și antieuropene, vor fi respinse cu toată energia noastră.

Libertatea presei este o valoare inestimabilă, pentru a proteja o democrație fragilă ca a noastră.

Organizațiile non-guvernamentale sunt vitale pentru a bloca puseurile autoritariste ale oricărui stat.

Organele de represiune ale statului, așa cum este jandarmeria, nu trebuie întărite prin legi servile, pe model asiatic, pentru că suntem o societate abia ieșită din decenii nesfârșite de totalitarism și trebuie să ne protejăm cu mare atenție caracterul liberal al statului.

Așa arată un crez liberal pe care mă tem că va trebui să-l apărăm împreună, cu tot mai mari eforturi în următoarea perioadă. Dar este singura cale.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Mihai-Cătălin Botez - apel la sacrificiu personal;

Domnul Mihai Botez.

Se pregătește domnul Ionuț Simionca.

 

Domnul Mihai-Cătălin Botez:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, dar mai ales dragi români,

Zilele acestea ne confruntăm cu o dezbatere foarte importantă pentru noi, ca țară, dar nocivă prin intensitatea trăirilor celor implicați și a urii ce se revarsă între susținătorii celor două tabere. Îmi place să văd atât de multă pasiune și atât de multă dorință de implicare, dar din păcate vom vedea că e un foc de paie. După data de 7 octombrie nu vom mai vedea atât de multă implicare.

Subiectul referendumului este unul important, dar cu un puternic potențial dezbinator.

Ceea ce cred că este important să avem în minte este să înțelegem că puterea modernizatoare a țării stă în unitatea noastră ca popor, că bunăstarea noastră nu depinde de rezultatul referendumului, oricare va fi acela.

Ideea asupra căreia aș vrea să medităm cu toții mai mult este că ne erodăm ca națiune, ca popor. Am trecut prin două epurări masive, una generată de instalarea regimului comunist, când o întreagă clasă de intelectuali, dar și oameni din clasa de mijloc au fost uciși, iar a doua a avut loc după ani '90, când milioane de români au început să-și facă un rost prin alte zări. Au plecat mulți oameni cu spirit de inițiativă, cu spirit civic, oameni muncitori și cu o bună moralitate.

Oamenii care pleacă din România pleacă ori pentru că au nevoie să-și asigure nevoile de bază, iar asta este trist, dar și mai trist este că pleacă români care își pot satisface decent nevoile primare, dar nu se mai regăsesc în valorile și modul de viață autohton. Nerespectarea legii, sentimentul de injustiție, politicile publice incoerente cred că sunt cele care mai des ne fac să ne gândim la zări mai senine.

Apelul meu se îndreaptă către toți cei care iubesc România: să rămână acasă, să caute să se implice în comunitate, să caute oameni care le seamănă și să încercăm împreună să facem din România un loc mai bun.

Dezbaterea care ar trebui să ne consume atât de multă energie, acum în anul Centenar, ar trebui să fie cum reușim să fim mai uniți, cum facem să evoluăm și să ne dezvoltăm fiecare dintre noi. Cum facem să fim niște frați, surori, soți, colegi... cetățeni mai buni.

Un fel de lehamite se instalează ușor, ușor și ne macină din interior. Multă lume este nemulțumită de clasa politică și așteaptă una mai bună, mai demnă, pentru care să vină la vot. O schimbare nu se va produce peste noapte. Îndemnul meu este să facă ei parte din această clasă politică pe care o vor sau să-și motiveze prietenii să intre în politică și să fie modele de urmat și de votat, iar treptat, prin sacrificii personale și dăruire, vom ajunge să facem din România un loc în care să-ți faci planuri de viitor, nu bagajele să pleci peste hotare.

Vă propun să lăsăm ura la o parte și să ne preocupe mai mult valorile ce ne unesc și ne fac puternici împreună.

Vă mulțumesc.

Mihai Botez, deputat al USR, Vaslui.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Ionuț Simionca - declarație politică intitulată Criza lemnelor de foc lovește din nou;

Domnul Ionuț Simionca.

Se pregătește domnul Giureci Ghera. Este? Nu. Atunci domnul Petrețchi.

Vă rog.

 

Domnul Ionuț Simionca:

Bună dimineața, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se numește "Criza lemnelor de foc lovește din nou".

Prima datorie pe care o avem față de cetățenii pe care îi reprezentăm în Parlament este să ne asigurăm că aceștia au resursele necesare pentru a supraviețui, indiferent de vârstă, gen, locație sau de obiceiurile lor sociale. Când spun acest lucru am în vedere faptul că temperatura a scăzut, că sezonul rece bate la ușă și că există, în România anului 2018, oameni care nu au lemne de foc pentru a-și încălzi locuința și nu văd nicio soluție pentru a trece peste iarnă.

Criza lemnelor de foc nu este o criză nouă pentru locuitorii satului Rusu Bârgăului din comuna Josenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. Anul trecut, o femeie din sat a murit înghețată, deoarece nu avea cu ce să se încălzească. Oamenii din sat mi-au spus zilele trecute că nu beneficiezi de ajutorul de urgență de la Primărie, constând în lemne de foc, decât dacă ai relații. Lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât cei aflați în această situație sunt moștenitorii grănicerilor, iar pădurile din localitate le aparțin, nefiind naționalizate vreodată.

Din păcate, criza lemnelor de foc își face simțită prezența și în Valea Bârgăului, și în Valea Ilvelor, precum și în alte localități binecuvântate de Dumnezeu și uitate de oamenii din județul Bistrița-Năsăud și din alte județe din România.

Stimați colegi,

De la tribuna Parlamentului, spun cu mâna pe inimă că este un mare păcat să lași o văduvă, un bătrân, o ființă omenească să moară de frig. Pe această cale, fac un apel la autoritățile locale să se îngrijească de persoanele sau familiile aflate în dificultate și să le acorde un sprijin legal și moral, constând în lemne de foc cu care oamenii necăjiți să treacă peste iarnă.

Suntem politicieni, dar, înainte de asta, trebuie să demonstrăm că suntem oameni. Compasiunea și ajutorul față de cei aflați în nevoie nu trebuie să aibă culoare politică, ci trebuie ridicată la rang de politică de stat.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Ionuț Simionca, deputat de Bistrița-Năsăud.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Nicolae-Miroslav Petrețchi - declarație politică având tema Educația și statul de drept;

Domnul Petrețchi.

Se pregătește domnul Ilie Toma. Reluăm. Domnul Ilie Toma, PSD.

 

Domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Tema declarației politice: "Educația și statul de drept".

În această săptămână celebrăm Ziua Mondială a Educației. Evenimentul aniversar succede altor evenimente importante în sfera educației: începutul anului școlar și începutul anului universitar.

În 2018 există și un al patrulea eveniment semnificativ legat de educație: vacantarea portofoliului de ministru al educației naționale. Mai mult sau mai puțin ironic putem spune că și acesta este un eveniment ce poate fi sărbătorit. Curajul Guvernului și al coaliției majoritare de a se lipsi de serviciile domnului Valentin Popa, exact în perioada în care prezența sa fizică ar fi fost de neevitat la festivitățile școlar-universitare, trebuie salutat ca un triumf al regulilor democrației și statului de drept.

Mandatul ultimului ministru de resort e încărcat de performanțe negative. De la incultura propriei exprimări la greșelile antologice din noile manuale școlare - impuse prin "reformele" Domniei Sale - și de la extazul fabricilor de diplome din momentul învestirii până la gafa Ordonanței Guvernului nr. 9 din 23 august a.c., mandatul domnului Popa a fost unul al regresului continuu.

Înțelesul acestui eșec este însă mai adânc. Non-profesionalismul s-a completat într-un mod cât se poate de nefericit cu tendințele sale de încălcare a unor drepturi constituționale intrinseci democrației și spiritului european contemporan.

I-am adresat de la această înaltă tribună o interpelare sinceră, semnalându-i caracterul neconstituțional al Ordonanței nr. 9, al cărui inițiator a fost. Nu mi-a răspuns. Din fericire, Guvernul a procedat cu responsabilitate, abrogând acel act normativ periculos, învrăjbitor. Morala cred că este evidentă: educația și statul de drept sunt de nedespărțit. Lumina culturii exclude practicile șicanatorii asupra drepturilor și libertăților câștigate, consolidate.

Să sperăm că viitorul ministru al educației va respecta principiile statului de drept, drepturile și libertățile fundamentale, consecvent și sincer, neafectat de demagogie, subiectivism ori șovinism.

Comunitățile etnice fac parte din existența, cultura și educația acestei țări.

Mulțumesc.

Deputat Nicolae-Miroslav Petrețchi.

 
Ilie Toma - declarație politică intitulată Declinul Văii Jiului trebuie oprit! Spunem «Nu» închiderii minelor din Valea Jiului;

Domnul Florin Iordache:

Domnul Ilie Toma.

Se pregătește doamna Antoneta Ioniță, de la PNL.

Vă rog. Aveți trei minute. Vă rog să fiți mai concis, să poată vorbi toți colegii.

 

Domnul Ilie Toma:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Declinul Văii Jiului trebuie oprit! Spunem «Nu» închiderii minelor din Valea Jiului!"

Alături de colegii mei, parlamentari de Hunedoara, spun un Nu categoric închiderii minelor din Valea Jiului!

Eșecul Guvernului Cioloș este evident în toate domeniile, mai ales în ceea ce privește soarta minerilor și a minelor din Valea Jiului. Dacian Cioloș, în calitate de prim-ministru al României la acea vreme, a bătut palma pentru închiderea minelor, întocmind un calendar al măcelului.

Dintr-o zonă importantă economic, Valea Jiului, cel mai mare bazin carbonifer al României, prin închideri de mine și concedieri colective, devine o ruină. Destinul oamenilor din zonă este schimbat cu forța.

Declinul Văii Jiului trebuie oprit!

De ce Guvernul Cioloș a luat hotărârea ca exact cele două mine care sunt mai productive, rentabile și furnizoare de cărbune cu cel mai mare potențial energetic să fie incluse în programul de închidere; exploatările miniere Lonea și Lupeni?

România nu trebuie să devină dependentă de importuri, să plece capul și să suporte majorări de tarife pentru energia electrică. Trebuie să se țină cont de veniturile salariale ale românilor.

Guvernul PSD mărește salariile și pensiile, dar dacă deciziile Guvernului Cioloș, conform calendarului, se aplică, să nu ne mirăm de rata inflației, de majorările de prețuri, și să nu ne mirăm că banii primiți în plus conform Programului de guvernare nu se simt în buzunarele românilor.

Sezonul rece vine la pachet cu deficit de stocuri de energie. Pentru acoperirea acestuia se apelează la importuri, generând costuri mai mari pentru consumatori. Principala resursă de producție a energiei electrice este cărbunele. Cum putem asigura necesarul de energie electrică, îndeosebi pe timp de iarnă, dacă închidem minele și nu punem nimic în loc? Cu ce înlocuim minele închise pentru ca Sistemul Energetic Național să nu fie afectat? Ce facem cu oamenii care rămân fără locuri de muncă?

Închiderea minelor din Valea Jiului fărâmițează Complexul Energetic Hunedoara, ceea ce duce la fapte și mai grave. Este posibil ca, parțial, populația din Valea Jiului care încă se încălzește cu agent termic furnizat de CEH să nu aibă cu ce se încălzi la iarnă. Să nu aruncăm oamenii din Valea Jiului înapoi în timp!

Ca oameni, în primul rând, și în calitate de parlamentari ai PSD ai județului Hunedoara, suntem împotriva închiderii minelor și condamnăm orice demers efectuat pentru închiderea minelor din Valea Jiului!

Alături de toți colegii mei, parlamentari ai PSD ai județului Hunedoara, rog toți factorii decidenți să susțină demersul de a opri transformarea Văii Jiului într-o vale a plângerii!

Deputat al PSD, Hunedoara, Ilie Toma.

 
Antoneta Ioniță - declarație politică intitulată România, în zodia derapajelor;

Domnul Florin Iordache:

O invit pe colega noastră, doamna Antoneta Ioniță.

Se pregătește, din partea deputaților neafiliați, doamna Mihaela Huncă.

 

Doamna Antoneta Ioniță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi se intitulează "România, în zodia derapajelor".

Derapaj. Acesta este cuvântul pe care l-am auzit cel mai des în ultimul timp, când s-a vorbit despre conducerea țării de către Alianța PSD-ALDE, de la limbajul diplomatic al reprezentanților României, până la acțiunile jandarmeriei, de la comportamentul și gafele prim-ministrului, până la dezinformările unor europarlamentari.

Derapaje de la etică sau de la valorile europene, derapaje de la Programul de guvernare sau de la solemnitatea unor sesiuni parlamentare. Pe toate le-am urmărit cu indignare, cu tristețea de a nu putea face altceva decât să-mi arăt dezacordul față de astfel de comportamente.

România a fost criticată de aproape toți eurodeputații prezenți la Strasbourg, în frunte cu prim-vicepreședintele Timmermans, un reprezentant de seamă al social-democraților europeni. Dânsul a vorbit despre derapajele înregistrate în lupta anticorupție, afirmând că GRECO și Comisia de la Veneția sunt în total acord cu punctul de vedere al Comisiei Europene. "Nu criticăm națiunea, poporul, criticăm propuneri legislative concrete. Vă ascundeți în spatele națiunii. Am văzut și premierul făcând asta", a declarat Frans Timmermans de la înălțimea funcției pe care o ocupă.

Răspunsul oficialilor, care nu a întârziat să apară, a reprezentat un alt exemplu de derapaj politic.

S-a vorbit despre amenințări brutale, despre afectarea imaginii României, despre rea-credință și dezinformare.

Social-democrații români au atacat un important membru al familiei europene din care fac parte, fără a avea niciun fel de logică politică.

Mai mult, din rândul PSD s-a desprins chiar și un atac la ambasadorul SUA, cel mai important aliat al țării noastre, motivul fiind acela că Hans Klemm ne-a arătat oglinda. A fost suficient pentru ca un parlamentar social-democrat să-l catalogheze pe oficialul american ca având un discurs securistoid și să-i ceară expulzarea din România.

Derapaje peste derapaje! Și toate făcute în numele poporului, în numele votului primit în 2016.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Antoneta Ioniță.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Mihaela Huncă - declarație politică având ca obiect Lipsa motivării unităților de învățământ cu profil sportiv duce la anularea șanselor de a face performanță sportul românesc;

Doamna Mihaela Huncă.

Se pregătește, de la Grupul USR, domnul Silviu Dehelean.

   

Doamna Mihaela Huncă:

Mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Nu. Depune în scris. Bun. Numai puțin, doamnă, ca să anunț următorul coleg. V-am văzut, doamnă!

Doamna Cristina Iurișniți.

Vă rog. Eram la dumneavoastră.

 
 

Doamna Mihaela Huncă:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Obiectul declarației politice: "Lipsa motivării unităților de învățământ cu profil sportiv duce la anularea șanselor de a face performanță sportul românesc".

Stimate colege și stimați colegi,

În România, conform legislației în vigoare, educația fizică și sportul sunt activități de interes național sprijinite de stat, iar sportul de performanță constituie un factor esențial pentru dezvoltarea sportivă pe plan național, îndeplinind o funcție reprezentativă pentru țară. Acesta este motivul pentru care statul român are obligația de a asigura toate mijloacele necesare pentru pregătirea sportivilor de performanță. În ciuda acestui fapt, unitățile de învățământ cu profil sportiv, bază a selecției și a pregătirii inițiale, sunt finanțate necorespunzător și se chinuiesc de ani buni să reziste, iar profesorii-antrenori, cu activități profesionale mult mai complexe decât ale colegilor din celelalte unități școlare, își pierd motivația de a mai munci pentru performanța sportivă.

Este suficientă o diagnoză a sistemului de învățământ cu profil sportiv pentru a înțelege lipsa de performanță a sportului românesc din ultimii ani. Cred că, atât pentru a reveni la rezultatele obținute odinioară de sportivii noștri pe plan internațional, cât și pentru dezvoltarea acestui domeniu de activitate complementar educației, se impun urgent o serie de măsuri cu caracter de obiective prioritare ale Ministerului Educației Naționale: stimularea profesorilor-antrenor, prin acordarea unui spor financiar de minimum 15% la salariul de bază; stabilirea unor programe de formare continuă specifice; renunțarea la finanțarea per elev în cazul liceelor vocaționale și înlocuirea acesteia cu o măsură financiară care să facă față atât necesităților specifice, cât și înaltei performanțe; posibilitatea acordată elevilor-sportivi de a opta pentru disciplina educație fizică și sport la proba la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului național de bacalaureat și stabilirea unor burse capabile să acopere cheltuielile de masă, cazare și echipament pentru elevii sportivi.

Dragi colegi, sportul românesc se află, în acest moment, în colaps. Singura șansă rămasă pentru a-l readuce acolo unde a fost cândva este sprijinirea necondiționată și lipsită de ipocrizie a unităților de învățământ cu profil sportiv - unicele pepiniere ale excelenței sportive.

Vă mulțumesc.

Deputat neafiliat, profesor Mihaela Huncă.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Cristina-Ionela Iurișniți - declarație politică având ca subiect colectarea selectivă și managementul deșeurilor;

Doamna Cristina Iurișniți, USR.

Se pregătește, de la PMP, domnul deputat Petru Movilă, de la Iași.

 

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Mulțumesc frumos, domnule președinte de ședință.

Totul pornește de la educație: educație pentru valorile europene care sunt în aceste zile erodate de statul autoritarist al unei guvernări toxice care ne aruncă, cu fiecare zi, tot mai departe de ceea ce înseamnă Uniunea Europeana pentru români; libera exprimare; respectarea libertăților fundamentale; respectarea statului de drept și inclusiv a educației pentru mediu, pentru colectarea selectivă și iată un alt capitol unde suntem printre ultimii în Europa.

La momentul actual, România se confruntă cu o problemă de mediu profundă care generează efecte negative pe termen scurt, mediu și lung - lipsa colectării și reciclării selective a deșeurilor.

România are a doua cea mai slabă rată de reciclare din Europa. Producem anual peste 5,8 milioane de deșeuri, 83% dintre acestea ajung la gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3% dintre deșeurile colectate.

România și-a asumat, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, o cotă de reciclare de cel puțin 50% din hârtia, metalele, sticlele și materialele plastice provenite din deșeuri menajere.

Ca urmare a gestionării deficitare a acestor probleme cauzate de depozitele de gunoi neconforme, știm foarte bine că țara noastră riscă sancțiuni enorme din partea Comisiei Europene, întrucât, din totalul celor 68 de depozite neconforme din municipiile României, doar 11 au reușit să fie închise de către Ministerul Mediului. Țara noastră riscă, astfel, penalități în valoare de 300.000 de euro pe zi, din cauza nesoluționării problemei depozitării și colectării selective a gunoaielor; 200.000 de euro pe zi pentru absența colectării selective a deșeurilor.

Și fiindcă totul pornește de la educație, ne dorim să creștem gradul de informare și de conștientizare, precum și educarea cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și managementul deșeurilor.

Având în vedere cele menționate, propun modificarea și completarea Legii nr. 132/2010, o inițiativa legislativă susținută transpartinic de peste 50 de parlamentari din tot spectrul politic, privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice.

Propunerea legislativă prevede introducerea obligativității dotării de către autoritățile locale, în speță autoritățile locale județene, a tuturor unităților școlare din administrare cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, pentru selectarea la sursă a deșeurilor. Astfel, în fiecare sală de clasă, laborator, cancelarie, cabinet, bibliotecă și sală de sport ar urma să existe coșuri de gunoi colorate și inscripționate corespunzător, pentru selectarea pe categorii a deșeurilor rezultate în urma activităților elevilor și/sau profesorilor, în vederea reciclării selective. Finalitatea unei astfel de măsuri va fi reprezentată de educarea tinerelor generații în sensul conștientizării riscurilor pe care poluarea le poate avea asupra mediului și inerent asupra educației pentru sănătate și mediu în școli, a creșterii gradului de implicare a acestora în procesul de colectare selectivă a deșeurilor din școli.

Efectele imediate ale unei astfel de măsuri vor fi reprezentate de creșterea ratei de colectare selectivă a deșeurilor, ducând la promovarea și conștientizarea, în rândul elevilor, a familiilor acestora și a comunității respective a importanței protejării mediului, a grijii față de natură, responsabile, prin respectarea unor norme europene la care ne-am angajat și pe care nu le-am respectat până acum.

În ceea ce privește efortul bugetar, acesta este unul mic, raportat la beneficiile pe care le-ar aduce implementarea prezentului proiect de lege. Dacă s-ar investi, în medie, 1.000 de euro în fiecare unitate de învățământ, în vederea achiziționării de pubele colorate necesare colectării selective, impactul bugetar s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro, echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene.

Mai mult decât atât, impactul benefic pe care acest proiect îl va avea în școlile din România va reprezenta o investiție fundamentală în educația viitorului cetățean european responsabil, implicat și educat.

Mulțumesc.

Cristina Iurișniți, deputat de Bistrița-Năsăud.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Petru Movilă - declarație politică cu referire la Legea pensiilor;

Domnul Petru Movilă. Se pregătește domnul Andrei Pop, PSD.

 

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația politică se referă la Legea pensiilor.

După cum am spus de nenumărate ori, este absolut necesar ca, înainte de a creiona un proiect pentru Legea pensiilor, Guvernul României împreună cu patronatele, sindicatele, cu alte structuri care pot fi implicate, bineînțeles, cu noi, Parlamentul, să aducă toate corecțiile la Legea salarizării, pentru că, cel puțin la Legea salarizării bugetarilor, avem încă foarte multe categorii de bugetari care nu sunt incluși în această lege sau avem categorii de bugetari cărora nu numai că nu le-au crescut salariile, le-au scăzut.

Și vă dau ultimul exemplu, de acum două săptămâni. În Comisia pentru sănătate, am discutat despre corecțiile la Legea salarizării - pentru biologi, pentru chimiști, pentru farmaciști, pentru psihologi.

Din acest punct de vedere, fundamentul pentru o nouă Lege a pensiilor este o Lege corectă a salarizării. Încă avem discrepanțe, avem discriminări pe actuala lege. Iar dacă noi vom face o Lege a pensiilor bazată pe actuala Lege a salarizării, nu vom face decât să discriminăm în continuare români care lucrează în sistemul bugetar, nu vom face decât să mărim decalajul de venituri între românii care lucrează în sistemul bugetar.

De asemenea, este foarte important ca noua Lege a pensiilor să includă și să aducă toate corecțiile pentru cei din mediul privat. Și mă refer la cei care au lucrat în diverse grupe de muncă, cei care au prestat activități, ore suplimentare pentru care au plătit contribuțiile la asigurările sociale.

Partidul Mișcarea Populară va vota un Proiect de Lege a pensiilor, după ce vor fi îndeplinite cumulativ toate aceste lucruri.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Andrei Pop - declarație politică având ca subiect referendumul pentru familie;

Îl invit pe domnul Andrei Pop, PSD.

Se pregătește domnul Pavel Popescu, PNL.

 

Domnul Andrei Pop:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică se referă la referendumul pentru familie, care nu este un demers împotriva unei minorități, ci pentru valorile tradiționale ale poporului român.

Se discută mult în această perioadă despre referendumul pentru familie, mult și înverșunat. Însă eu spun că acesta nu trebuie să fie un subiect care să dezbine, ci unul care să unească.

Referendumul pentru familie nu este un demers împotriva unei minorități, ci unul pentru valorile tradiționale ale poporului român și pentru identitatea creștină a românilor.

Cât privește oportunitatea organizării unui referendum, întreb retoric. Ce poate fi mai democratic decât o inițiativă civică pe o temă precum familia și căsătoria?

Cât privește importanța referendumului din 6-7 octombrie, am să vă ofer trei motive.

1. Cred în căsătoria dintre un bărbat și o femeie, ca bază a familiei creștine, însă cred, de asemenea, că toleranța este o valoare umană, creștinească și democratică.

2. Cred că inițiativa a milioane de români și participarea la referendum trebuie respectate, pentru că România este o democrație.

3. Și, nu în ultimul rând, cred că este important că toate partidele politice mari au spus "da", în Parlament, pentru aceleași valori și credințe.

Așa că eu voi merge la referendum pentru a spune "da" pentru o familie creștină unită, și nu pentru a fi împotriva cuiva.

Andrei Pop, deputat al PSD, Ialomița.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Pavel Popescu - declarație politică despre criza românilor relocați din țară;

Îl invit pe domnul Pavel Popescu, PNL.

Domnul Emil Pașcan se pregătește, de la PMP.

 

Domnul Pavel Popescu:

Stimați colegi,

Îngăduiți-mi, vă rog, ca prin declarația mea politică de astăzi să vă supun, nu atenției, cât mai ales reflecției, cea mai profundă criză cu care România se confruntă de mai bine de un deceniu, și anume, românii relocați din țară.

Nu fac asta doar în numele celor care m-au învestit cu încrederea lor, ci în numele tuturor oamenilor de bună-credință.

În ultimii 12 ani - conform datelor oficiale prezentate de Institutul Național de Statistică - 2,6 milioane de români - repet, 2,6 milioane de români - au părăsit țara. Ca să aveți dimensiunea reală a acestui fapt, imaginați-vă regiunea de vest a acestei țări; imaginați-vă patru județe - Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, complet depopulate. Neoficial, se pare că numărul total al românilor care și-au părăsit țara este de 4,5 milioane. În acest exercițiu imaginar - la care vă invit să adăugați și regiunea de nord-vest, adică alte șase județe - Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, complet depopulate; 10 județe, goale.

Singura țară din lume care se confruntă cu un exod asemănător sau chiar mai mare este Siria. Dar Siria se află în război. România cu cine își poartă războiul? Păi, la fiecare 50 de minute, nouă români părăsesc țara, din cauza lipsei de perspectivă, din cauza modelului societal nesatisfăcător. Cei care pleacă în lume pleacă pentru o viață mai bună. Pleacă pentru o viață mai sigură. Pleacă pentru condiții de studiu și servicii de sănătate mult superioare celor din țara aceasta. Pleacă din cauza corupției generalizate. Pleacă într-acolo unde sunt respectați, unde munca lor este recunoscută, apreciată și plătită la justă valoare.

Așadar, România își poartă războiul cu acei puțini români aflați în funcții publice, care, în loc să își servească țara, o batjocoresc.

Dar sigur că acelor puțini români nu le pasă, iar costurile nepăsării lor devin zilnic imposibil de măsurat.

Știți cum îmi pare mie țara aceasta? Asemenea unui bolnav al cărui medic sau așa-zis medic, în loc să-l treacă urgent pe tratament, îi dă să bea, ca să-i fure nu doar banii din buzunar, ci și viitorul.

Această realitate nu mai este nici măcar tristă, este de-a dreptul dramatică.

Acesta este motivul pentru care eu socotesc că relocarea românilor din țară, defrișarea populației acestei țări, numiți-o dumneavoastră cum doriți, este o chestiune de siguranță națională și ar trebui introdusă pe ordinea de zi, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

În plus, invit toate partidele politice, la elaborarea unui plan comun pentru stoparea acestui fenomen devastator pentru țara noastră.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
 

Domnul Pavel Popescu:

Mulțumesc.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Se pregătește «aniversar» prohodul națiunii centenare!;

Domnul Emil Pașcan.

Se pregătește domnul Nicolae Velcea, PSD.

 

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Bună dimineața, distinși colegi.

Declarația mea politică se intitulează: "Se pregătește, «aniversar», prohodul națiunii centenare!".

Pe lângă doamna premier "Veorica" Dăncilă, ne-am mai trezit cu un prim-ministru, prin "protocol", un șef al Guvernului României din umbră, mult mai puternic, influent și periculos, câtă vreme este păpușarul intereselor Budapestei în țara noastră. Kelemen Hunor a solicitat imperativ înființarea neconstituțională a Liceului Teologic Romano-Catolic la Târgu-Mureș și s-a rezolvat, evident, după ce Viktor Orban s-a făcut ecoul acestei impuneri legislative inadmisibile și i-a dat un ordin "mândrului" român Liviu Dragnea.

Deși Curtea Constituțională a constatat prin decizie că legea este neconstituțională, Kelemen Hunor a revenit și a impus, pe temelia aceleiași legi, o ordonanță de urgență, chiar în vacanța parlamentară, deși în promovarea actului normativ, cu dedicație pentru UDMR, nu există niciun argument care să justifice această urgență.

Mai apoi, Kelemen Hunor a cerut imperativ, în numele UDMR, remanierea ministrului educației naționale, Valentin Popa, pentru că a cutezat să impună tot prin ordonanță, ca limba română să fie predată în unitățile de învățământ, implicit în cele purificate etnic, de cadre didactice specializate.

După o întrevedere cu tătucul Liviu Dragnea, ministrul "pamblică" a anunțat că pleacă din funcție. Ministrul educației naționale constatase în sfârșit evidența, și anume, circa 40% dintre absolvenții maghiari din zilele noastre nu cunosc nici măcar elementar limba română, limba oficială a statului român, și obțin la examenele susținute pentru această materie note între 1 și 3. Cauza principală a acestei situații o reprezintă chiar cadrele didactice de etnie maghiară, care predau această materie de studiu obligatorie și nu cunosc, la rândul lor, limba română.

Liderul UDMR și-a anunțat triumful: "Am reușit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din ordonanța din luna august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba română!", a scris Kelemen Hunor, pe Facebook. Adică, s-a revenit, culmea, la predarea limbii române, în limba maghiară, un eșec revoltător, demonstrat prin rezultatele de până acum.

Domnule Kelemen Hunor,

Nu îi cereți liderului PSD-ist să o înlăture și pe doamna premier decorativ, Veorica, dacă tot conduceți prin șantaj politic România? Nu îi cereți să înfăptuiască și autonomia teritorială etnică, la superoferta politică PSD-istă a trădării noastre naționale?!

Hai, că, la disperarea sa penală, Dragnea a ambalat România la pachet! Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, pregătește fastuos și prohodul națiunii române. Îndrăznește să crezi!

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Nicolae Velcea - declarație politică Votăm familia tradițională!;

Domnul Nicolae Velcea, PSD.

Se pregătește domnul Vasile Gudu, PNL.

Și apoi, Cătălin Nechifor.

 

Domnul Nicolae Velcea:

Domnule președinte,

Stimate doamne,

Stimați domni deputați,

Cu îngăduința dumneavoastră, astăzi vă voi prezenta declarația politică intitulată: "Votăm familia tradițională!".

Referendumul pentru redefinirea familiei este efectul unui demers cetățenesc făcut de 3 milioane de români care doresc să protejeze și să întărească familia.

Acest referendum nu este împotriva minorităților sexuale, așa cum încearcă unii să speculeze, ci reprezintă voința cetățenilor de a respecta căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Familia normală este creată pentru a ne învăța și a ne transmite valorile culturale, etice, sociale și spirituale care sunt esențiale pentru dezvoltarea și bunăstarea membrilor unei societăți.

Avem dreptul și obligația de a transmite copiilor noștri credința religioasă și valorile moral-creștine moștenite de la bunii și străbunii noștri.

Invit, așadar, toți cetățenii de bună-credință să participe la referendum, să-și exercite responsabilitatea în slujba familiei, pentru o societate românească normală care își respectă valorile culturale, morale și creștine!

Vă mulțumesc.

Deputat Nicolae Velcea, Argeș.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Domnul Vasile Gudu.

 
Vasile Gudu - declarație politică intitulată Limba română, monedă de schimb pentru guvernanți;

Se pregătește domnul Cătălin Nechifor.

Repet. Mai avem nouă minute. Restul colegilor care sunt în sală o să depună scris.

 

Domnul Vasile Gudu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi se intitulează: "Limba română, monedă de schimb pentru guvernanți".

Pentru a păstra o majoritate parlamentară supusă intereselor meschine ale unor persoane, Guvernul PSD-ALDE demonstrează, în an aniversar, că poate transforma chiar și un element de identitate națională în monedă de schimb.

Conducătorii partidelor care compun o coaliție a trădării de neam au reușit într-o zi ceea ce nici partenerii lor nu realizaseră în aproape 29 de ani. Limba și literatura română va fi predată, în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, de profesori fără studii superioare de specialitate.

"Am fost la deschiderea anului școlar în județul Harghita și am intrat în trei clase a V-a și a VI-a și am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără niciun fel de succes. Nici când am plecat și am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus și au repetat salutul după profesoara de la clasă. Nivelul de cunoaștere al limbii române era aproape de zero". Acestea erau cuvintele ministrului demisionar la deschiderea anului școlar, într-o zonă cu minorități naționale.

Astfel, am asistat la o demisie mult întârziată și care nu a contat. Pentru a menține liniștea în Parlament, atât de necesară șefului suprem, doamna premier a procedat la eliminarea prevederii conform căreia orele de limba și literatura română sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.

Confirmarea trocului politic a venit chiar de la președintele uneia dintre minoritățile naționale care contează: "Am reușit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din Ordonanța din luna august, care discrimina elevii maghiari din clasele primare. Limba română va fi predată din nou de învățători maghiari!".

Un trio de excepție care nu înțelege limba română. Unde este discriminarea și unde începe trădarea? Cine răspunde pentru astfel de decizii, eronate și grave în același timp, după părerea mea? Ce mai are de oferit și de tranzacționat această Coaliție cu acest Guvern, pentru a rămâne la putere?

Domnilor guvernanți,

Sunteți datori cu răspunsuri și explicații cetățenilor acestei țări pentru care sentimentul de identitate națională este foarte puternic, care asistă neputincioși la fiecare derapaj al acestei guvernări.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL de Tulcea, Vasile Gudu.

 
   

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Cătălin-Ioan Nechifor - declarație politică despre România, în dezbaterile din Parlamentul European;

Domnul Cătălin Nechifor.

Se pregătește, de la Grupul PSD, doamna Beatrice Tudor, da?

 

Domnul Cătălin-Ioan Nechifor:

Bună dimineața, domnule președinte.

Declarația politică este despre România, făcută praf, din păcate, astăzi și zilele acestea, la Parlamentul European.

Am ajuns în situația de a nu mai fi credibili în ochii partenerilor noștri, timp în care foarte mulți dintre cei care fac politică în România se dau de ceasul morții prin televiziuni naționale.

Chiar și demersul doamnei prim-ministru de a fi astăzi la Strasbourg, și ieri, de a vorbi cinci minute în Parlamentul European, cred că nu este suficient, din păcate. Pentru că, totuși, Uniunea Europeană este despre lobby, în primul și în primul rând. Și pare, din păcate, o lipsă gravă de orientare politică, de înțelegere a mecanismelor care stau în spatele funcționării instituțiilor europene. De parcă Timmermans sau Junker s-ar uita la Antena 3, la Digi sau RTV, așa jucăm noi. Pentru că nu știm să ne facem lobby. Pentru că nu știm să ne facem prieteni. Pentru că, din păcate, ceea ce este astăzi la Bruxelles este un caz-școală. România - făcută praf, pusă la colț, din păcate, pentru motive foarte simple.

1. Pentru că parlamentarii europeni români nu sunt uniți. Este iarăși o gravă greșeală a noastră, ca țară.

Și, în al doilea rând, România nu și-a găsit prieteni, nici măcar aici, în vecinătate, nici în "Visegrad +", nici măcar în Balcani, cu Bulgaria.

Apropo, Bulgaria se pare că va scăpa de Mecanismul MCV, va fi decuplată de România, spre surprinderea unora. Care este obiectivul? Ce se urmărește? Cred, din punctul meu de vedere, că nu se dorește ca țara noastră, România, să aibă un mandat semestrial - acea rotativă a președinției Consiliului European - de succes. Vom asista la decizii luate de alții. Vom fi în măsură probabil să punem doar covorul roșu la Sibiu, la Summit-ul european, când Klaus Iohannis va fi ales din nou președinte.

Cine sunt vinovații? Cu siguranță, cei care conduc România. Pentru că, n-au fost în stare să-și impună agenda; să aibă guvernare coerentă pentru majoritatea românilor; iar Klaus Iohannis, din dorința de a deveni din nou președinte, calcă totul în picioare.

România pierde. Pierdem cu toții. Din păcate, astfel de momente nu se mai întorc și rămânem din nou păgubiți.

Cătălin Nechifor, deputat al Pro România de Suceava.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Beatrice Tudor - declarație politică despre referendumul pentru familie;

Doamna Beatrice Tudor, PSD.

Se pregătește domnul Robert Turcescu, PMP.

 

Doamna Beatrice Tudor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În câteva zile, românii vor fi chemați la urne să se pronunțe în legătură cu modificarea Constituției, în primul demers de modificare a Legii fundamentale, din 2003 încoace.

Pentru că este un moment cu mare încărcătură simbolică, pentru că este un demers care are loc în anul Centenarului Marii Uniri și pentru că este o temă importantă pentru România și pentru societatea românească, cred că noi, parlamentarii acestei țări, avem datoria să ne facem cunoscute pozițiile față de acest referendum și avem obligația să le argumentăm, pentru ca toți românii să știe în ce credem și pentru ce ne luptăm.

Voi merge la referendum și voi vota DA pentru revizuirea Constituției, astfel încât în Legea fundamentală să fie menționat negru pe alb - "căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".

Pentru cei mai mulți dintre români, rațiunile unei astfel de decizii sunt evidente. Pentru cei care încă nu sunt convinși sau care sunt seduși de lozincile unei minorități gălăgioase antireferendum, aș vrea să explic în detaliu cum văd eu lucrurile.

Instituția căsătoriei, așa cum o avem astăzi, s-a născut în Grecia Antică și în Roma, având ca principală rațiune protejarea femeii și a copiilor cărora aceasta ar fi putut să le dea naștere. Dincolo de reglementarea relațiilor patrimoniale, căsătoria a fost o formă de responsabilizare a soțului față de soția sa și față de eventualii copii care s-ar fi născut în cadrul căsniciei. Femeia primea astfel, din partea legii, garanții suplimentare că ea și copiii ei nu rămâneau pe drumuri din capriciile soțului, că moștenitorii legitimi primeau partea cuvenită din bunurile tatălui și că, în general, drepturile și statutul mamei și al copiilor erau protejate.

Astăzi, femeia se bucură de un grad de protecție din partea societății, care nu mai decurge primordial din reglementarea căsătoriei. Însă copiii care apar în cadrul unei căsnicii au nevoie în continuare de protecția pe care le-o conferă această instituție. De altfel, acesta este și sensul articolului din Constituție, unde se spune că familia se întemeiază nu doar pe căsătoria liber consimțită, ci și pe "dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Vorbim, așadar, nu doar despre drepturi, cât mai ales despre îndatoriri - a crește, a educa și a instrui copiii care se nasc în interiorul acestei instituții care este căsătoria.

Sigur că unirea destinelor la Oficiul Stării Civile nu este o garanție că totul va funcționa așa cum trebuie. Sigur că există familii monoparentale, există divorțuri, există familii care, din motive medicale, nu pot da naștere unor copii. Evident că acestea nu sunt mai puțin familii decât celelalte. Tocmai de aceea legea și Constituția prevăd forme speciale de protecție și sprijin pentru astfel de cazuri.

Însă nu vorbim aici despre familie, ci despre căsătorie. Iar căsătoria este, repet, principalul mijloc prin care statul și comunitatea se asigură că părinții își asumă responsabilitățile care le revin față de copiii cărora le-au dat viață.

În concluzie, căsătoria nu este un serviciu prestat de stat către cetățean; nu este un privilegiu garantat plătitorilor de taxe; nu este o chestiune care să țintească binele, confortul sau capriciul individual. Căsătoria nu se referă doar la drepturi, ci mai ales la obligații. Și nu doar ale soțului față de soție, cât mai ales ale părinților față de copiii care s-ar putea naște în interiorul căsătoriei.

Iată de ce simt nevoia ca în Constituție toate aceste aspecte să fie stipulate clar, dincolo de orice semn al întrebării.

Vă mulțumesc.

Beatrice Tudor, deputat al PSD.

 
Robert-Nicolae Turcescu - despre sistarea furnizării apei calde în Constanța și despre infrastructura din Mangalia;

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnule Turcescu, vă rog frumos. Aveți trei minute.

 

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Mulțumesc frumos.

Mă bucur că e prezent în sală și ministrul finanțelor, domnul Eugen Teodorovici, că poate aude ceea ce am să spun, cu referire la județul Constanța.

Sunt două mari probleme cu care se confruntă în prezent județul pe care îl reprezint în Parlamentul României. Și este vorba despre județul Constanța.

De prima ați auzit, cu siguranță, cu toții. De mai bine de o săptămână, poate chiar mai mult, constănțenii nu mai au apă caldă. Vorbim despre 150.000 de persoane afectate, care trăiesc în 60.000 de locuințe. Electrocentrale Constanța a sistat furnizarea apei calde, astfel că RADET s-a aflat în imposibilitatea de a asigura apa caldă la robinetele constănțenilor. La mijloc ar fi, oficial, niște datorii istorice. Cred că deja vă sună cunoscut.

De fapt, de vină este un război surd între CET Constanța, RADET și Primăria Constanța. Nu știu care este miza, nu cunosc adevărul absolut, dar știu doar că victimele sunt cetățenii de bună- credință care au rămas branșați la sistemul public de termoficare. Au tot fost discuții, s-au căutat soluții de moment. Cred însă că Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor Publice, domnule Teodorovici, RADET, Electrocentrale Constanța și Primăria Constanța trebuie să stea la aceeași masă și să gândească o strategie pe termen lung, astfel încât constănțenii să nu mai treacă prin așa ceva niciodată.

A doua problemă, domnule Teodorovici, poate o auziți și pe aceasta - este, de asemenea, delicată și durează de vreo opt ani.

Încă din noiembrie 2010, Guvernul României a aprobat, prin Hotărârea nr. 1145, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Varianta de ocolire Mangalia".

Despre ce este vorba? Realizarea unei infrastructuri rutiere proiectate pentru a trece prin partea de nord a municipiului Mangalia, pe o lungime de 7,9 km, cu două benzi de circulație, valoarea totală a investiției fiind de 27 de milioane de euro.

Din 2010 și până în prezent, Primăria Mangalia a făcut numeroase demersuri la Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării, CNADNR, Senat, Camera Deputaților, prim-ministru, ministrul finanțelor, însă nu a reușit să obțină fondurile necesare pentru construcția variantei de ocolire a municipiului Mangalia.

Sunt opt ani și vorbim despre un proiect cu o importanță vitală, atât pentru dezvoltarea municipiului Mangalia, cât și a stațiunilor din aria sa administrativă - le știți prea bine: Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus și Saturn - în care există peste 120 de unități de cazare care pot găzdui peste 50.000 de turiști. Sunt opt ani plini de promisiuni, de guverne formate din diverse partide, dar în care acest proiect a rămas blocat din lipsa fondurilor.

Mi se pare absolut strigător la cer și de aici, de la tribuna Camerei Deputaților, le solicit instituțiilor abilitate să aloce urgent fonduri pentru construcția variantei ocolitoare a municipiului Mangalia.

Tăiați din pomenile electorale, pe care cu siguranță le pregătiți, și alocați bani pentru acest proiect de importanță majoră!

Vă mulțumesc.

Robert Turcescu, deputat al PMP, Circumscripția nr. 14, Constanța.

 
 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Ora 10,00 a sosit. Și vă spun așa.

Colegii mei de la PSD - Nicolae Georgescu, Ion Spânu, Vasile Cîtea, Alina Teiș, Costel Lupașcu, Ștefan Popa, Alexandra Presură, Ștefan Mușoiu, Mirela Furtună, Nicu Niță le depun scris, pentru că am ieșit din timp.

De la PNL - domnul Marius Bodea.

De la neafiliați - doamna Gabriela Podașcă și domnul Adrian Dohotaru.

Am încheiat aici prima parte a ședinței noastre.

 
   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Liviu-Ioan Balint - declarație politică având ca titlu 1 octombrie, Ziua internațională a persoanelor vârstnice;

Domnul Liviu-Ioan Balint:

"1 octombrie, Ziua internațională a persoanelor vârstnice"

Declarația mea politică de astăzi face referire la Ziua internațională a persoanelor vârstnice, pentru că și în România sărbătorim vârstnicii, îi respectăm și încercăm să le oferim tot suportul de care au nevoie.

Acum 27 ani, în 1991, Organizația Națiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca Ziua internațională a persoanelor în vârstă și stabilea principiile și drepturile care ar trebui să stea la baza oricărei politici privind persoanele vârstnice: dreptul la hrană, la condiții de locuit, la îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieții personale și profesionale, dreptul de a se exprima, dreptul de a participa în activități sociale după pensionare, accesul la oportunități de învățare adecvate vârstei.

Și România are datoria de a respecta aceste principii și de a le asigura persoanelor vârstnice un mod de viață demn și activ. Pensiile, serviciile de asistență și de îngrijire, programele de subvenții, susținerea ONG-urilor care se ocupă de acest segment al populației - toate acestea sunt esențiale și, desigur, mereu este loc de mai bine.

Alături de colegii mei din Parlamentul României, dar în mod special în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților, în cadrul căreia sunt membru, tot timpul am susținut orice inițiativă legislativă menită să aducă îmbunătățiri în viața pensionarilor și a persoanelor vârstnice în general.

Consider că este de datoria noastră să fim solidari cu seniorii noștri și să le arătăm aprecierea noastră pentru importanța pe care au avut-o în formarea societății de astăzi.

Pentru cei mai tineri, vă doresc să vă prețuiți bunicii sau părinții, să învățați din experiențele lor de viață și să ascultați sfaturile lor!

Iar de ziua dumneavoastră, dragi seniori, vă doresc tuturor multă sănătate și bucurii!

  Marius Bodea - declarație politică intitulată Democrația nu poate fi bună doar atunci când ne convine nouă!;

Domnul Marius Bodea:

"Democrația nu poate fi bună doar atunci când ne convine nouă!"

Am votat în Parlament în favoarea organizării referendumului pentru redefinirea căsătoriei în Constituție. Democrația ne obligă mai ales pe noi, reprezentanții poporului, să înțelegem că suverani sunt cetățenii. Art. 150 din Constituția României explică foarte clar în ce condiții poate fi inițiat referendumul pentru revizuirea Constituției. Faptul că 3 milioane de cetățeni au strâns semnături pentru organizarea unui referendum, pe o temă considerată constituțională de Curtea Constituțională, reprezintă o obligație pentru mine, ca parlamentar, să mă asigur că dorința legitimă a acestor oameni este pusă în practică. Așadar, a fi de acord cu acest referendum este un act democratic, o obligație morală și politică față de 3 milioane de oameni care au solicitat convocarea unui referendum.

Totodată, voi spune că voi vota DA la referendum.

Căsătoria heterosexuală nu este o instituție de ieri de azi, ci una multimilenară. Ea înseamnă efecte, valori și semnificații emoționale care nu pot fi ignorate cu ușurință.

De ce se dorește confiscarea acestui termen, care are o tradiție multimilenară?

Nici nu pot avea o altă opțiune de vot. Acestea sunt valorile mele cu care am crescut. Bunicul meu a fost ofițer al Armatei Române în timpul războiului, director de școală, apoi preot, slujind neîntrerupt 58 ani în biserică. În spiritul acestei educații, acestor valori familiale a uniunii între un bărbat și o femeie, ca temelie a familiei, m-am format ca om.

Referendumul pentru redefinirea căsătoriei nu este referendumul lui Liviu Dragnea sau al PSD.

Referendumul din 7 octombrie este referendumul celor 3.000.000 de cetățeni care l-au convocat, nu referendumul PSD, nu e referendumul lui Dragnea. Și în 2019, și în 2020 vom merge la alegeri organizate de un Guvern PSD. Asta nu înseamnă că trebuie să le boicotăm pentru că sunt organizate de PSD. Și Iliescu, și Năstase au semnat aderarea României la NATO, asta nu înseamnă că nu sunt mai puțin detestabili ca oameni politici. La fel, și Dragnea, și Tăriceanu, dacă au parafat convocarea acestui referendum, nu sunt mai puțin nocivi decât erau până acum. Valorile în care cred și după care mă ghidez în viața politică sunt valorile a milioane de români: libertatea, familia, credința, capitalismul, patriotismul. Sunt valorile adevăratei drepte și valorile lui Ion Rațiu și Corneliu Coposu, ale lui Konrad Adenauer și Margaret Thatcher.

  Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică având ca titlu PNL susține eliminarea taxelor de pod, discriminatorii, de la Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"PNL susține eliminarea taxelor de pod, discriminatorii, de la Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă"

Am depus, sesiunea trecută, în Parlamentul României, spre dezbatere și adoptare, împreună cu colegul meu Robert Boroianu, deputat de Constanța, dar și cu alți colegi parlamentari liberali, Propunerea legislativă pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Mai precis, această inițiativă are rolul de a remedia o dublă impunere pentru cei care circulă pe drumurile publice naționale, prin eliminarea taxelor de pod de la Giurgeni-Vadu Oii, respectiv Fetești-Cernavodă. Considerăm că această taxă reprezintă o discriminare, în special pentru riveranii care tranzitează aceste poduri în/dinspre localitățile lor de reședință, fie că aceștia sunt persoane fizice sau juridice, fie că sunt turiști, în condițiile în care toți aceștia plătesc o rovinietă pentru a putea circula în afara localităților lor.

Este limpede faptul că aceste suprataxe au fost introduse strict din rațiuni financiare pentru CNAIR, având în vedere că podurile respective se află într-o stare avansată de degradare. Adică banii colectați nu au vreo legătură cu întreținerea sau repararea podurilor respective!

Susțin acest lucru cu atât mai mult cu cât am adresat o întrebare ministrului transporturilor, prin care am solicitat să precizeze ce sumă s-a încasat în anul 2017, în total, din taxa de pod de la Fetești-Cernavodă, și care a fost destinația de cheltuire a acesteia, iar răspunsul este elocvent în acest sens.

Astfel, ministrul transporturilor mi-a răspuns că sumele colectate din taxele de pod se utilizează pentru "repararea drumurilor naționale sau a autostrăzilor, sau pentru achitarea unor credite aferente unor contracte încheiate pentru proiectarea, repararea, administrarea, întreținerea, exploatarea și modernizarea" acestor drumuri.

Prin acest răspuns, avem confirmarea faptului că bugetul CNAIR este un sac fără fund în care se colectează diverse taxe - rovinietă, taxe de pod etc. -, aceste sume fiind cheltuite neprofesionist. Dacă ar exista un management performant, sumele colectate s-ar regăsi în proiecte de investiții în infrastructura rutieră, iar România ar beneficia de o rețea de drumuri dezvoltată și modernă. Este inacceptabil să impui taxe peste taxe și să nu fii capabil să gestionezi în mod responsabil banii!

Oare aceste suprataxe nu ar trebui să poarte numele de taxe de autostrăzi sau taxe de drumuri naționale?! De ce ele se taxează în mod discriminatoriu, pentru o anumită parte dintre cetățenii sau întreprinzătorii privați ai țării, dacă banii colectați sunt utilizați ulterior în beneficiul tuturor drumurilor naționale și al autostrăzilor?! Nu suntem toți cetățeni cu drepturi și obligații egale în această țară?! Sau unii dintre noi trebuie să plătim o taxă specială doar pentru faptul că locuim într-o anumită zonă a țării?! Această taxă de pod trebuie eliminată, pentru că este abuzivă și nedreaptă!

Din aceste motive, îi invit pe toți parlamentarii din toate partidele parlamentare să susțină și să voteze, alături de noi, inițiativa de eliminare a dublei impuneri în cazurile menționate, adică a eliminării taxelor de pod de la Giurgeni-Vadu Oii, respectiv Fetești-Cernavodă.

  Marius-Constantin Budăi - declarație politică De ce era nevoie de actualizarea Legii insolvenței?;

Domnul Marius-Constantin Budăi:

"De ce era nevoie de actualizarea Legii insolvenței?"

Noua Lege a insolvenței va pune capăt acelora care aveau datorii uriașe la stat, dar care foloseau insolențele succesive pentru amânarea și tergiversarea achitării obligațiilor către stat.

De asemenea, elimină avantajul neconcurențial pe care îl avea o firmă în insolvență care nu își achita datoriile către stat, față de celelalte firme care își plăteau la zi obligațiile către ANAF.

Aveam nevoie de o actualizare a Legii insolvenței pentru eficientizarea procedurilor de insolvență și pentru îmbunătățirea protecției drepturilor creditorilor.

Modificările aduse de Guvern, săptămâna trecută, care vor intra în dezbaterea Parlamentului în cel mai scurt timp, contribuie în mod substanțial la îmbunătățirea climatului de afaceri, creând, astfel, premisele pentru redresarea afacerilor viabile și pentru recuperarea mai rapidă a creanțelor, inclusiv a celor bugetare, fiind în concordanță atât cu interesul bugetar, cât și cu interesul financiar al întreprinzătorilor care au contracte cu firme intrate în insolvență.

În primul rând, prin noile reglementări se va pune capăt insolvențelor succesive, cu scopul de a eluda plata obligațiilor către parteneri și bugetul de stat.

În al doilea rând, se elimină avantajul neconcurențial al unei companii care nu își achită datoriile către parteneri sau către stat, comparativ cu alte firme care plătesc datoriile la zi.

În al treilea rând, este vorba de salvarea locurilor de muncă ale firmelor aflate în insolvență, în care nu se iau măsuri pentru redresarea societății. În prezent sunt peste 28.000 de societăți comerciale sub incidența Legii insolvenței.

Modificările principale se referă la procedura de insolvență, care poate fi deschisă doar de companiile ale căror datorii către stat sunt mai mici de 50% din valoarea totală a datoriilor. Astfel, se limitează deci folosirea abuzivă a acestei proceduri.

De asemenea, a fost introdusă interdicția ca administratorul sau lichidatorul unui firme în insolvență să aibă aceeași funcție la o altă firmă în insolvență care a are de recuperat o datorie de la prima.

În același timp, apar noi obligații ale administratorului sau lichidatorului, de a cuprinde mai multe informații, care să asigure transparența în conduita sa față de stat, respectiv informații despre obligațiile fiscale, despre actualizarea autorizațiilor de funcționare, despre controalele organelor de control și despre onorariul administratorului judiciar.

Totodată, se poate realiza conversia datoriilor către buget în acțiuni, la valoarea reală și în anumite condiții, pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăți cu potențial de viabilizare și cu consecințe grave în plan economic și social.

Așadar, în urma aprobării de către Guvern a unui nou act normativ în domeniul insolvenței, vom avea parte în următoarea perioadă de o îmbunătățire a mediului de afaceri, dar și de o creștere a nivelului de colectare a veniturilor bugetare.

  Cristina Burciu - declarație politică intitulată Respect și gratitudine pensionarilor!;

Doamna Cristina Burciu:

"Respect și gratitudine pensionarilor!"

România a marcat la 1 octombrie cea de-a 28-a aniversare a Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, un moment de conștientizare a faptului că oamenii în vârstă sunt folositori oricărei societăți și încă mai pot să își aducă un aport important la dezvoltarea globală a umanității.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită, la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106. Lansarea acestei zile a fost precedată de alte inițiative, precum Planul internațional de acțiune privind îmbătrânirea, de la Viena, adoptat de Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea, în 1982, și aprobat, în același an, de Adunarea Generală a ONU. În 1991, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 46/91, a adoptat Principiile Națiunilor Unite pentru persoanele în vârstă.

Pe fondul dezvoltării urbane din ultimii ani, este vital ca reorganizarea orașelor din România să fie corelată și de crearea unor oportunități viabile pentru participarea persoanelor în etate la activitățile economice și sociale ale comunităților. Speranța de viață la nivel mondial a crescut de la 46 la 68 de ani în ultimii 60 de ani, iar până la finalul acestui secol se estimează că va ajunge la 81 de ani. În aceste condiții, se preconizează că numărul persoanelor în vârstă va ajunge, în anul 2050, la peste 20% din populația omenirii, și va fi mai mare decât numărul copiilor. Evoluția respectivă presupune automat creșterea nivelului de atenție care trebuie acordat de fiecare stat nevoilor speciale ale persoanelor în vârstă, precum și problemelor specifice cu care se confruntă acestea.

Consider că respectul pentru părinții și bunicii noștri trebuie să fie și în România un barometru al civilizației și democrației. Din acest punct de vedere, trebuie subliniate eforturile din ultimul an și jumătate făcute de autoritățile statului, în vederea îmbunătățirii vieții pensionarilor, atât prin majorarea pensiilor de la 1 iulie a.c., cât și plata corespunzătoare a pensiilor celor care au muncit în condiții speciale, prin eliminarea inechităților existente până acum între aceleași categorii de pensionari.

Una din preocupările primordiale ale Partidului Social Democrat a fost dintotdeauna rezolvarea problemelor pensionarilor, fără îndoială categoria cea mai defavorizată a României post-revoluționare. Toate guvernele perindate până acum la conducerea țării și-au făcut un titlu de glorie din promisiunile că vor îmbunătăți nivelul de trai al celor șase milioane de vârstnici, dar majoritatea acțiunilor au rămas la stadiul de vorbe goale de campanie electorală. De această dată, Guvernul și majoritatea parlamentară PSD au demonstrat concret, prin elaborarea unor acte normative, contribuția la îmbunătățirea vieții pensionarilor.

Cea mai importantă dintre măsurile luate în acest an este modificarea Legii pensiilor, proiect legislativ care va intra în dezbaterea parlamentară în cel mai scurt timp. Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi actualizată, potrivit prevederilor cuprinse în Programul de guvernare al PSD, la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021.

  Aida-Cristina Căruceru - declarație politică intitulată Studenții de azi, profesioniștii de mâine;

Doamna Aida-Cristina Căruceru:

"Studenții de azi, profesioniștii de mâine"

Aproape jumătate dintre tineri au început anul universitar în urmă cu doar două zile, la toate cele trei cicluri de învățământ, adică licență, masterat și doctorat. Acești 500.000 de tineri sunt mai mult decât studenți, ei sunt viitori ingineri, medici, avocați, manageri, finanțiști și de ce nu, viitori parlamentari. Pe scurt, ei sunt viitorii profesioniști ai României.

Există o preocupare din ce în ce mai pronunțată despre cum va arăta viitorul forței de muncă din România și despre cum vor arăta meseriile viitorului. Este o întreagă dezbatere în ceea ce privește modul în care se vor transforma profesiile tradiționale sub imperiul tehnologiei, precum și a modului în care vor trăi și vor munci profesioniștii de mâine.

Personal, cred că toate aceste dezbateri sunt false, pentru că tinerii vor găsi mereu o modalitate să se adapteze și să aibă succes, acolo și atunci când cei mai în vârstă se îndoiesc de ei, vor reuși mereu să inoveze, atunci când soluțiile tradiționale nu vor mai fi satisfăcătoare, vor reuși să genereze progres și dezvoltare, atunci când cei mai conservatori se vor arăta sceptici. Personal, cred că meseriile viitorului nu sunt încă pe deplin inventate și cred că generația de studenți de astăzi va avea un cuvânt greu de spus în legătură cu acest lucru.

Motivul pentru care cred toate aceste lucruri este pentru că am încredere deplină în puterea educației și în puterea învățământului superior. Am încredere că în facultate curiozitatea tradițională a tinerilor reprezintă cel mai mare atu al lor și că pasiunea lor reprezintă cel mai solid fundament al unei viitoare cariere.

Educația reprezintă răspunsul la cele mai multe dintre problemele societății, dintre care unele nici măcar nu au fost încă concret formulate. Educația reprezintă soluția pentru mai multă prosperitate în societate și pentru mai multă echitate, pentru o redistribuire mai corectă a acestei prosperități, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Educația reprezintă modalitatea prin care studenții se transformă în profesioniști. Educația este un angajament al prezentului pentru un viitor mai bun, de aceea am susținut mereu importanța, locul și rolul acesteia în societate.

Am fost studentă și am prețuit cu multă bucurie vremea facultății, am trăit cu intensitate fiecare moment al acelei perioade, însă niciodată nu am pierdut din vedere obiectivul esențial: facultatea este anticamera carierei. Cu acest gând în minte, am muncit mult, am învățat mult și am avut multă încredere în mine și în viitor. Toate aceste lucruri le doresc și studenților de astăzi și îi îndemn să îndrăznească să creadă în România, în educația și în viitorul lor.

Succes, dragi studenți! Viitorul este al vostru și vă așteaptă!

  Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică cu titlul Validarea referendumului pentru modificarea Constituției va consolida funcția naturală a familiei, de procreare, bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie;

Doamna Tamara-Dorina Ciofu:

"Validarea referendumului pentru modificarea Constituției va consolida funcția naturală a familiei, de procreare, bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie"

În calitate de medic și de parlamentar, susțin inițiativa cetățenească a celor 3 milioane de români care consideră că familia se bazează pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Consider că unitatea de bază a societății trebuie să fie familia, care se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Decât să venim cu tot felul de inițiative după modelul altor țări, mai bine ne concentrăm la inițiativa cetățenească realizată de milioane de români, pentru care vom merge să votăm la finalul acestei săptămâni.

Acest proiect se referă la definiția căsătoriei ca o unitate formată dintre un bărbat și o femeie. Astfel, se consolidează funcția naturală a familiei și anume, aceea de a promova ca scop fundamental procrearea și perpetuarea neamului omenesc.

Funcția principală a unei familii în societate este aceea de a aduce pe lume copii care, la rândul lor, să contribuie la bunăstarea societății și să contribuie la dezvoltarea socială și economică a țării noastre. Atât în județul Botoșani, cât și la nivelul României, datele statistice arată că avem un spor natural negativ.

De mai mulți ani, România înregistrează un trend negativ în ceea ce privește natalitatea, astfel că numărul deceselor depășește în fiecare lună numărul nașterilor. Este datoria noastră, a oamenilor politici, să ne preocupe dezvoltarea familiei și susținerea creșterii natalității, iar acest lucru se poate face numai prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Sunt multe confuzii și interpretări legate de faptul că pe formularul de vot întrebarea la care oamenii trebuie să răspundă cu DA sau NU este: "Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României, în forma adoptată de Parlament?"

Întrebarea nu se putea formula altfel, pentru că nu permite legea. În lege, regula este generală pentru orice situație de revizuire a Constituției - deci și pentru cele în care se modifică un singur articol, dar și pentru cele care vizează modificarea mai multor articole. Referendumul validează un proiect de revizuire în integralitatea sa, indiferent câte modificări se fac.

Ce înseamnă DA la referendum? Se validează proiectul de revizuire a Constituției, care prevede modificarea art. 48 alin. (1). Deci se înlocuiește sintagma "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", cu sintagma "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".

Ce înseamnă NU la referendum? Se respinge proiectul de revizuire a Constituției, care nu se mai modifică și rămâne forma actuală, respectiv "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți".

În ultima perioadă, au circulat o serie de mesaje de manipulare cu privire la acest referendum. De aceea, doresc să fac câteva precizări, pentru a nu induce românii în eroare.

Referendumul nu se referă la libertatea opțiunii sexuale. Fiecare cetățean poate opta liber privind relațiile sexuale. Revizuirea Constituției nu se referă și nici nu interzice în vreun fel relațiile între persoane de același sex.

Se spune că referendumul este inutil, pentru că și acum căsătoriile între persoane de același sex sunt interzise de Codul civil. În realitate, se știe bine că orice prevedere din Codul civil se poate modifica în orice moment de o majoritate simplă din Parlament sau de Guvern. Constituția însă nu poate fi modificată decât cu 2/3 din Parlament sau cu o inițiativă cetățenească de 500.000 de semnături, urmată de un vot popular.

Referendumul nu este o discriminare a minorităților sexuale. Nici în prezent persoanele de același sex nu se pot căsători, fiind interzis în Codul civil, deci nu se poate restrânge un drept care nu există în prezent.

Se spune că referendumul ar supune la vot acceptarea sau interzicerea unor relații afective. În realitate, referendumul nu se referă la relațiile afective, ci la recunoașterea socială, oficială și instituțională a unor relații de cuplu. Și acum relațiile sexuale și afective dintre persoane de același sex au loc și vor putea avea loc și după o eventuală revizuire.

Se spune că referendumul este antieuropean. Este cu totul fals! Foarte multe state din Uniunea Europeană au organizat astfel de referendumuri, iar cu excepția Irlandei, în toate celelalte rezultatul a fost pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

  Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată Toate mamele din România vor beneficia de această lege - vârsta de pensionare va fi redusă în funcție de numărul de copii. Așa prevede proiectul meu de lege, care a intrat în dezbaterea Senatului.

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Toate mamele din România vor beneficia de această lege. Vârsta de pensionare va fi redusă în funcție de numărul de copii. Așa prevede proiectul meu de lege, care a intrat în dezbaterea Senatului."

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 55 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că femeile care muncesc și au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii.

Concret, proiectul prevede posibilitatea scăderii vârstei de pensionare cu câte 2 ani pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin până la vârsta de 10 ani, așa cum prevedea vechea Lege nr. 19/2000 abrogată prin măsurile de austeritate introduse în 2010 prin Legea nr. 263/2010.

Motivația acestui demers legislativ este legată de:

 1. Faptul că tot mai multe femei care muncesc renunță sau amână aducerea pe lume a unui copil pe baza unor considerente economice.
 2. Modelul actual de fertilitate arată o scădere de un copil pentru fiecare româncă.
 3. Rata totală de fertilitate - numărul mediu de copii născuți vii de o femeie în cursul întregii sale perioade fertile - din România, a scăzut sub pragul critic de 2,1, sub care are loc scăderea populației, ajungând la un minim istoric de 1,428, la care vorbim de un declin demografic în care populația se reduce cu cinci români în fiecare oră.
 4. Declinul demografic îngrijorător - suntem la un minim istoric, pentru prima dată numărul născuților este mai mic de 200.000 anual, în fiecare oră populația României înregistrând un spor negativ de 5 cetățeni.
 5. Impactul negativ asupra mamei și copilului al măsurilor de austeritate introduse în 2011.
 6. În ultimii 20 de ani, înregistrăm un dezastru demografic în ceea ce privește evoluția natalității atât la nivel de țară, cât și în zonele care asigurau tradițional un spor natural pozitiv.
 7. La nivel național, scăderea natalității la 195.000 de copii reprezintă un minim istoric al României moderne, care va fi urmată de mari probleme sociale. Dacă se menține același ritm, în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piața muncii, care va ajunge fără salariați, cât și bugetele de sănătate și de pensii, care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat.
 8. Moldova a înregistrat, în ultimii douăzeci de ani, o reducere la jumătate a natalității. În 1990, în Vaslui se nășteau 8.377 de copii, iar în 2010 numărul acestora a ajuns la doar 4.464. Practic, se înregistrează o prăbușire a natalității de 47%, care a făcut ca Vasluiul să ajungă pe ultimul loc între județele Moldovei. Scăderi majore se înregistrează și în restul județelor, Vasluiul fiind urmat la prăbușirea natalității de Botoșani - 46%), Neamț - 44%), Bacău - 42%) și Galați - 40%.
 9. Tendința generală de creștere a vârstei de pensionare la femei.
 10. Speranța de viață sub media europeană a femeilor din România.

Proiectul legislativ va avea impact favorabil asupra:

 1. Stimulării natalității, cu precădere în familiile în care femeile muncesc;
 2. Stimulării natalității în general;
 3. Speranței de viață a femeilor nevoite să se împartă între copii și locul de muncă;
 4. Reducerii evaziunii și muncii la negru, angajatele având un motiv suplimentar în angajarea cu forme legale;
 5. Corectării măsurilor de austeritate din 2011, măsuri cu impact negativ asupra mamei și copilului.

Vă reamintesc doar că, în forma actuală, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare în funcție de numărul de copii născuți, așa cum prevedea veche lege, în prezent abrogată, Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

Acest proiect legislativ se alătura celorlalte măsuri pe care le-am inițiat în sesiunea parlamentară precedentă, măsuri de încurajare a natalității, în cadrul Programului național de stimulare a natalității.

Acesta prevede alte 4 lucruri esențiale: facilități fiscale reale acordate în funcție de numărul de copii în familiile care muncesc, creșterea alocațiilor pentru copii, prin majorarea Indicatorului Social de Referință, cât și asigurarea de consultații și tratamente medicale gratuite pentru toate gravidele și nou-născuții; acordarea "cutiei nou-născutului" pentru mamele care se prezintă corect la consultațiile prenatale.

România are nevoie în acest moment de politici publice și strategii clare, concretizate în acest Program național de stimulare a natalității.

Vă solicit tuturor sprijinul pentru adoptarea acestui demers legislativ!

  Corneliu Olar - declarație politică PSD-ALDE este în permanentă campanie electorală!;

Domnul Corneliu Olar:

"PSD-ALDE este în permanentă campanie electorală!"

Dacă nu ai ști că PSD și ALDE se află la putere de aproape 2 ani, ai fi tentat să crezi că ei sunt în opoziție și au intrat în campanie electorală, ca să preia guvernarea în anul 2021. Vorbele și faptele lor demonstrează acest lucru!

Salariile se dublează sau se triplează, nu de anul acesta, nu de anul viitor, ci după anul 2022. Anul trecut și anul acesta, am constatat cu toții că angajații din sectorul public au primit 3-4% în plus la salarii, iar aproape două milioane de angajați din sectorul privat și-au văzut salariile scăzute, prin transferul contribuțiilor.

Pensiile se dublează sau se triplează și ele, nu de acum, nu de anul viitor, ci după anul 2021. Până atunci, punctul de pensie se majorează cu încălcarea Legii pensiilor, nu de la 1 ianuarie, ci de când vrea domnul Dragnea și doamna Olguța. Așadar, pensionarii mai vârstnici să se roage la Dumnezeu să-i țină sănătoși, că poate așa apucă și ei câțiva lei în plus la pensie.

Autostrăzile, drumurile naționale sau căile ferate se vor construi tot după anul 2021, căci acum Guvernul nu are timpul și priceperea să le facă. Până după anul 2021, șantierele începute se vor umple de rugină, iar cele care trebuiau demarate vor rămâne fără bani europeni, căci bugetul european se încheie oficial în anul 2020, adică mai devreme.

Spitale regionale sau școli moderne nu se vor face decât, poate, după anul 2021. PSD și ALDE se gândesc că oamenii ar trebui să se trateze cu ceaiuri medicinale și leacuri băbești, căci așa este mai ieftin și se face economie la buget. Școli moderne și grădinițe noi nu o să vedem vreodată construite de un Guvern PSD-ALDE, căci liderii lor fac tot posibilul să alunge tinerele familii din țară. Numai anul trecut au plecat în pribegie peste 200.000 de tineri.

Românii nu pot fi păcăliți așa ușor. Văd cu ochii lor că s-a ales praful și pulberea de promisiunile lui Dragnea, făcute în anul 2016. Astăzi văd numai amânări peste amânări, numai eșecuri și numai promisiuni uitate. Minciuna, că nu-i lasă statul paralel să facă bine românilor, nu mai ține, domnule Dragnea! Guvernele PSD-ALDE sunt doar incompetente și nimic mai mult!

  Dănuț Bica - declarație politică intitulată În epoca PSD-ALDE, pe fondul creșterii economice, standardul de viață scade, iar investițiile în infrastructură lipsesc cu desăvârșire;

Domnul Dănuț Bica:

"În epoca PSD-ALDE, pe fondul creșterii economice, standardul de viață scade, iar investițiile în infrastructură lipsesc cu desăvârșire"

Modul absolut păgubos în care guvernează coaliția PSD-ALDE a ajuns să nu mai surprindă pe nimeni. În acest context, cel mai condamnabil este faptul că, deși a preluat puterea într-un context economic favorabil, nu a reușit să fructifice creșterea economică în favoarea românilor. Economia a crescut anul trecut, cel puțin pe hârtie, și pare că se încăpățânează să crească și anul acesta, în ciuda măsurilor nocive adoptate de Guvernul Dragnea-Dăncilă. Din păcate, această creștere nu a adus în viața celor mai mulți dintre români sporul de bunăstare așteptat, fie că sunt angajați în economia privată, fie că sunt pensionari, elevi sau studenți. Majorările de venituri pe care le-a acordat Guvernul unor categorii sociale au fost înghițite peste noapte de creșterile galopante ale prețurilor. Cu ceva bani în plus, românii de rând duc acasă mai puțin decât în urmă cu doi ani.

În aceste condiții, cum să mai aibă aceștia încredere în guvernanți, când Institutul Național de Statistică ne spune că aproape 80% din populație face cu greu față cheltuielilor curente ale gospodăriei? Cum să nu-și piardă cetățenii încrederea în cei care îi conduc, când miliarde de euro din fondurile europene, care au fost destinate dezvoltării României, stau în sertarele de la Bruxelles, pentru că liderii PSD sunt mai preocupați de răfuielile interne de partid, decât de prosperitatea românilor și de modernizarea țării.

Sunt deputat ales în Argeș, un județ cu o dinamică economică superioară la nivelul României, dar care resimte tot mai puternic piedicile puse de Guvern în calea dezvoltării sale.

Pentru argeșeni, expresia neputinței guvernanților are un nume - autostrada Pitești-Sibiu. Dacă în anul 2012 documentația era gata, banii alocați de Uniunea Europeană pentru această investiție așteptau să fie cheltuiți, iar constructorii puteau să înceapă lucrările, astăzi aflăm cu tristețe că acestea nu vor demara prea curând, deoarece incompetentele personaje care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Transporturilor au făcut proiectul praf.

Pentru Compania Dacia-Renault, cel mai performant producător de automobile din Sud-Estul Europei, pentru economia județului Argeș, dar și pentru întreaga economie a României, nerealizarea celui mai necesar obiectiv de infrastructură rutieră din țara noastră reprezintă un eșec național, pe care Victor Ponta, Liviu Dragnea și miniștrii de resort numiți de ei trebuie să și-l asume. Nici măcar somațiile disperate pe această temă ale doamnei comisar european Corina Crețu se pare că nu-i mai deranjează pe membrii Guvernului Dragnea-Dăncilă.

Poate că mediul de afaceri din Muntenia nu ar suferi atât de mult din cauza nerealizării autostrăzii Pitești-Sibiu, dacă ar exista în zonă alte alternative pentru transport rutier rapid sau pentru transportul mărfurilor și călătorilor pe calea ferată. Din păcate, majoritatea drumurilor naționale din Argeș și din județele învecinate arată foarte rău, nemaifiind modernizate sau reabilitate în ultimii 30 de ani. Drumurile naționale Pitești-Câmpulung-Brașov sau Pitești-Craiova descurajează, prin calitatea lor, orice investitor care ar dori să se implice în această parte a României. Drumurile Pitești-Râmnicu, Vâlcea-Sibiu, pe care pleacă la export cea mai mare parte a producției de pe platforma Dacia-Renault, rămâne în continuare drumul european pe care se circulă cu cea mai mică viteză. Drumurile naționale Târgoviște-Câmpulung-Curtea de Argeș-Râmnicu Vâlcea și Pitești-Drăgășani-Târgu Jiu arată ca după război.

Dacă vorbim despre transportul pe calea ferată, realitatea în zona Argeșului este și mai cruntă. De la Pitești la Câmpulung viteza de deplasare este de sub 30 km/h, iar pe ruta Pitești-Curtea de Argeș, pe care Guvernul a vrut să o închidă anul trecut, mai circulă astăzi doar câteva vagoane pe zi, iar superba Gară Regală din orașul basarabilor a ajuns într-o stare jalnică. Șinele sunt proaste, electrificarea nu există, iar investiții nu s-au mai făcut de aproape 40 de ani. Cel mai ieftin tip de transport, cel feroviar, este aproape de dispariție în România, în vreme ce vecinii noștri construiesc trenuri de mare viteză, pe banii Uniunii Europene.

De când am devenit parlamentar, m-am adresat în mod repetat, prin întrebări și interpelări, miniștrilor care gestionează infrastructura din domeniul transporturilor, solicitându-le să adopte măsurile care se impun pentru construirea autostrăzii Pitești-Sibiu și pentru aducerea la standardele funcționale normale a tuturor căilor de transport de interes național, rutier și feroviar, care străbat județul nostru. De fiecare dată am primit răspunsuri diplomatice, pline de asigurări, garanții și promisiuni frumoase. În realitate, nu s-a realizat practic nimic în acești aproape doi ani.

Într-o astfel de situație, ce încredere să mai ai și cum să nu-i critici pe miniștrii lui Liviu Dragnea? Nu i-am criticat de dragul criticii, ci am așteptat să se trezească la realitate și să vadă că fără investiții nu moare doar infrastructura, ci se îmbolnăvește întreaga economie. Degeaba, pentru că au tăiat, an de an, banii destinați investițiilor, miniștrii respectivi au făcut din România țara cu cel mai slab potențial de competitivitate economică din Uniunea Europeană!

În această situație, de ce oare se mai plâng guvernanții că peste 4 milioane de tineri au plecat din țară? Coaliția PSD-ALDE a reușit să omoare până și speranța!

  Cristina-Elena Dinu - declarație politică cu titlul Campania «Informare acasă! Siguranță în lume!», promovată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns în județul Giurgiu;

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"Campania «Informare acasă! Siguranță în lume!», promovată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns în județul Giurgiu"

În această primăvară, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu mai multe instituții publice, a lansat Campania Națională "Informare acasă! Siguranță în lume!", ediția 2018.

Conform itinerarului, săptămâna trecută, a fost rândul județului Giurgiu în această amplă campanie de informare.

Ne-am bucurat de prezența doamnei ministru Natalia Intotero, pe care vreau să o felicit, încă o dată, pentru această inițiativă!

După cum arată statisticile, avem cam 10 milioane de români în afara granițelor, mulți dintre aceștia plecați după deschiderea granițelor, în 1989, sau după aderarea României la Uniunea Europeană, când românii au fost acceptați pe piața muncii din Europa.

Mulți dintre ei au plecat la îndemnul unor prieteni sau rude, fără a cunoaște nimic despre țările în care urmau să trăiască, fără să-și cunoască drepturile sau îndatoririle într-o societate și o cultură diferită de cea din care proveneau ei.

În aceste cazuri, unii dintre ei au devenit victime sigure, fiind supuși diferitelor abuzuri, fie la locul de muncă sau, mai grav, abuzul sexual sau traficul de persoane.

Și nu puține au fost cazurile sfârșite tragic sau cele în care autoritățile române au fost nevoite să intervină pentru a rezolva aceste conflicte.

Faptul că această campanie își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României, acest lucru poate duce la evitarea multora dintre aceste situații.

Consider că întâlnirea doamnei ministru cu autoritățile locale și județene, cu prefectul și, foarte important, cu primarii localităților giurgiuvene, discuțiile avute și materialele de campanie promovate pot face ca această informare a cetățenilor să fie mai eficientă.

În comunitățile mici, așa cum sunt satele și comunele noastre, este mai ușor să cunoști situația celor plecați în străinătate, situația familiilor lor sau pe cei care intenționează să plece.

Dacă autoritățile locale sunt informate cu privire la drepturile și la responsabilitățile pe care românii le au în țările în care intenționează să muncească, să studieze sau să locuiască, inclusiv la drepturile sociale, ele pot deveni, la rândul lor, o sursă de informare pentru cetățeni.

Mai trebuie remarcat faptul că este pentru prima dată când toate ministerele care au competență în problematica românilor care lucrează, studiază sau locuiesc în afara granițelor țării s-au reunit într-o campanie comună, care vizează în mod esențial informarea cetățenilor români cu privire la potențialele riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate, fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaște limba statului de rezidență, fără a ști care le sunt drepturile, libertățile, dar și responsabilitățile în calitate de cetățeni europeni.

  Adrian-Octavian Dohotaru - declarație politică Toți cetățenii au dreptul la locuire decentă - primul pas pentru recunoașterea și reglementarea așezărilor informale în România;

Domnul Adrian-Octavian Dohotaru:

"Toți cetățenii au dreptul la locuire decentă - primul pas pentru recunoșterea și reglementarea așezărilor informale în România"

Depun astăzi, alături de deputatul Petre-Florin Manole, o inițiativă legislativă care recunoaște pentru prima dată necesitatea reglementării așezărilor informale. Fundația PACT și MKBT - Make Better, în parteneriat cu GAL Reșița, Asociația DEP Bumbești-Jiu, Grupul de Inițiativă Valea Corbului - au muncit vreme de mai bine de doi ani la un proiect de documentare și recunoaștere publică a acestui tip de așezări.

Din cercetările făcute de aceste asociații știm că sunt cel puțin 64.000 familii, peste 200.000 de persoane care locuiesc în astfel de așezări informale, și asta în condițiile în care doar 50% dintre localități au oferit date privind familiile afectate de locuirea informală. Acestor persoane le lipsesc actele de identitate permanente, au acces limitat la infrastructură și servicii de bază precum electricitatea sau apa curentă. România este singura țară din Uniunea Europeană care condiționează identitatea, deținerea unor documente de identitate definitive, de proprietate - deținerea de acte de proprietate.

Propunerea noastră va modifica Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul. Practic, creăm cadrul pentru ca Guvernul, consiliile județene, prefecturile, consiliile locale și primăriile să înceapă procesul de recunoaștere a așezărilor informale, să le permită oamenilor care locuiesc în condiții vitrege să-și obțină acte de identitate și să poată accesa servicii elementare de locuire decentă. Accesul la apă curentă, la electricitate, la servicii de salubritate, la canalizare sunt vitale pentru un trai decent.

Odată cu intrarea în vigoare a acestor prevederi, fenomenul locuirii informale urmează să fie limitat, iar condițiile de viață să fie îmbunătățite. Astăzi facem un prim pas important, pentru a asigura o viață mai bună familiilor vulnerabile din România.

Inițiativa legislativă a fost semnată atât de parlamentari de la putere, cât și din opoziție, cu susținerea societății civile.

  Dumitru Oprea - declarație politică În sfârșit, reglementarea criptomonedelor și în România!;

Domnul Dumitru Oprea:

"În sfârșit, reglementarea criptomonedelor și în România!"

Anul 2018 a fost unul în care s-a discutat, pe larg despre criptomonede, în special pe fondul fluctuațiilor foarte mari ale "fanionului" Bitcoin. Tehnologia ajunge să schimbe radical economia mondială, cu efecte pe care le vedem în viața de zi cu zi. Platforme de tip Uber sau Airnb ajung să influențeze comportamentele consumatorilor și să devină un important factor disruptiv în industria serviciilor. Prin intermediul aplicațiilor mobile și al tehnologiilor inteligente nu mai suntem atât de dependenți de regulile impuse de furnizorii clasici de bunuri și servicii, cum este și cazul serviciilor bancare. Oamenii caută, în mod natural, servicii, "aici", "acum" și "personalizare", iar reglementările trebuie să îi sprijine și să le ofere siguranță, nu să se transforme în piedici.

Evoluția vine și cu factori de risc de care consumatorii aproape niciodată nu sunt conștienți. Astfel, se aprind dezbateri privind modul în care organismele de reglementare pot interveni pentru a proteja, pe de o parte, interesele cetățenilor, dar și pentru a găsi căi suficient de inteligente de instituire a unor noi reguli care să țină seama de faptul că timpul nu mai poate fi dat înapoi. În acest context, orice inițiativă legislativă prin care se încearcă scoaterea în afara legii a unor servicii furnizate, prin instrumente tehnologice avansate, dovedesc că reglementatorii, indiferent cine sunt ei, nu reușesc să țină pasul cu ceea ce se întâmplă în viața reală.

În cazul particular al criptomonedelor, trebuie să salutăm faptul că în ultimele luni mediul financiar, inclusiv Banca Națională a României, BNR, face eforturi pentru a se înscrie în trendurile reglementării inteligente. România este parte din lumea digitală globală. Un exemplu elocvent este chiar faptul că unele dintre cele peste 2.000 de criptomonede existente la nivel internațional sunt rodul inițiativelor unor cetățeni români. Tranzacționarea Bitcoin sau a altor criptomonede este o realitate la care trebuie să participe și România.

Ca politicieni, este de datoria noastră să sprijinim evoluția tehnologică a țării, care, însă, nu este lipsită de riscuri. Iată de ce reglementarea inteligentă a criptomonedelor, prin acțiunea BNR, cu ajutorul Legislativului, înseamnă o plasă de siguranță pentru cetățeni, nu o îngrădire a dezvoltării!

  Dumitru Mihalescul - declarație politică Legile și politicienii trebuie să se întoarcă la valorile creștine!;

Domnul Dumitru Mihalescul:

"Legile și politicienii trebuie să se întoarcă la valorile creștine!"

Cunoaștem toți problemele pe care le întâmpină societatea românească astăzi și de 28 de ani politicienii nu fac altceva decât să se eschiveze în rezolvarea lor sau să trateze efectele, nu și cauzele. Timp de 28 de ani, țara nu scapă de polarizare socială, ci parcă se afundă și mai tare în ea. Tot de 28 de ani de zile luptăm cu sărăcia, cu prăduirea banului public, cu subdezvoltarea sistemului de educație și de sănătate. De aproape 3 decenii se fac planuri mărețe pentru construcția de autostrăzi și căi ferate, însă, în realitate, autostrăzile sunt mai puține, căile ferate se scurtează, trenurile dispar, iar românii pleacă de acasă în număr tot mai mare, să-și găsească împlinirea pe meleaguri străine, căci în România și-au pierdut orice speranță.

Împărtășesc tot mai puternic opinia că politicienii și legile care s-au făcut și încă se fac în Parlament au ajuns să se îndepărteze tot mai mult de valorile creștine, de valorile pe care s-a construit România, în urmă cu 100 de ani. Dacă legile și faptele politicienilor s-ar întoarce la valorile creștine, atunci cele mai multe dintre problemele care fac viața românilor un calvar, nu ar mai fi existat!

Valorile creștine ne învață foarte clar ceea ce înseamnă iubirea față de aproapele tău, iar un politician ghidat de aceasta s-ar dedica și ar lupta cu toate resursele pentru drepturile cetățenilor care au crezut în el și care i-au acordat încrederea. Credința noastră creștină ne spune, cât se poate de clar, cât este de important să nu risipești. Dacă aleșii poporului nu ar uita acest lucru, atunci nu am avea nici corupție, nici prăduirea banilor publici și nici legi prin care să se lase portițe deschise pentru șmecherii abonați la banii românilor!

Dacă politicienii și-ar cinsti părinții și bunicii, atunci nu am avea și astăzi cei mai săraci pensionari din Uniunea Europeană, umiliți cu pensii de câteva sute de lei, în vreme ce miliarde de lei se duc în fiecare an pe apa sâmbetei. Dacă politicienii ar mai crede în puterea și în dragostea familiei, atunci nu ar mai avea dileme dacă o familie este întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, ci s-ar orienta cu toată energia spre viitorul copiilor acestei țări și nu ar permite ca, din cauza lipsurilor, unul din cinci copii să nu poată merge la școală sau ca un sfert dintre micuți să meargă seara la culcare flămânzi. Nu ar permite ca sute de mii de copii să crească singuri, pentru că părinții lor trudesc prin străinătate pentru a le pune mâncare pe masă. Dacă politicienii ar înțelege cât de important este să nu mintă, atunci populația nu ar mai fi înșelată cu programe de guvernare mincinoase, în care oamenii să-și pună toate speranțele, pentru ca mai apoi să constate că totul a fost doar o iluzie. Nu îmi place să generalizez și cred că există mulți oameni pregătiți, onești și bine intenționați în politica românească, dar, dacă nu îi încurajăm și nu îi promovăm ca repere ale identității noastre naționale, nu vom reuși să obținem cele mai bune rezultate.

Dacă politicienii și legile elaborate de ei ar fi făcute cu credință în valorile noastre creștine, atunci minciuna ar dispărea din politică, încrederea în instituții ar crește, înșelarea cetățenilor nu ar mai fi permisă, furtul din bani publici ar fi condamnat în mod real, nu doar declarativ, iar școala, familia și părinții ar fi respectați așa cum se cuvine.

  Eugen Tomac - declarație politică Referendumul trebuie susținut!;

Domnul Eugen Tomac:

"Referendumul trebuie susținut!"

Mai sunt doar câteva zile până la referendumul pentru redefinirea familiei. Românii sunt chemați să își exprime opinia în legătură cu modificarea art. 48 din Constituție, la inițiativa, perfect valabilă, a 3 milioane de români care au cerut această clarificare. Nimic greșit. Dimpotrivă, consultarea cetățenilor este un exercițiu caracteristic și obișnuit societăților democratice. Observ însă atâta ură și demagogie în legătură cu acest referendum, încât este clar că societatea românească va fi, după 7 octombrie, și mai dezbinată. Nu cred că este cazul să intrăm în polemici, mânați de ură și folosind argumente care nu țin în fața realității vieții de zi cu zi.

Da, PSD a vrut să confiște acest demers cetățenesc.

Da, ei nu cred decât în bani și funcții.

Da, PSD vrea să controleze justiția.

Da, au ales această perioadă în mod intenționat, pentru a acoperi mizeriile pe care le-au făcut. Știm foarte bine că PSD este urmașul PCR, iar comuniștii au prigonit cel mai mult creștinii în secolul trecut. De aceea, mesajul lor nu este nici sincer și nici credibil.

Așa este, politicienii, deși nu l-au inițiat, încearcă să profite de acest referendum. PSD, mai ales, este campion european la tehnici de manipulare.

În acest caz însă nu este vorba despre ce spune un lider politic sau altul, la acest referendum este vorba despre respectul pe care trebuie să-l oferim, prin participare, celor 3 milioane de români care au cerut modificarea art. 48 alin. (1) din Constituție, în sensul eliminării cuvântului "soți" și înlocuirea acestuia cu sintagma "un bărbat și o femeie".

Nu va scoate nimeni România din UE, locul nostru este aici și trebuie să facem România mai puternică și mai performantă.

Nu suntem singura țară din Europa care supune unei dezbateri publice acest subiect. Referendumul este forma cea mai reprezentativă de consultare a populației în democrație.

Mi-aș dori să avem un referendum și pentru alocarea a 6% pentru educație.

Mi-aș dori să avem un referendum și pentru transparență totală în cheltuirea banilor publici.

Mi-aș dori să avem un referendum și pentru privatizarea totală a sistemului medical, spre a salva vieți.

Mi-aș dori să avem un referendum și pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Mi-aș dori să avem un referendum și pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Mi-aș dori să avem un referendum și pentru introducerea votului electronic.

Sunt multe teme urgente care trebuie dezbătute. Deocamdată, cultele creștine au reușit să se mobilizeze și să ne invite la vot. Nu trebuie să ignorăm acest instrument democratic, ci, dimpotrivă, să-l apărăm, indiferent ce facem în cabina de vot. Boicotul înseamnă cedare și neputință, resemnare și fugă din calea unei realități pe care o știm și o trăim, dar pe care vrem s-o interpretăm altfel.

Referendumul nu este despre politicieni sau împotriva acestei coaliții monstruoase. Referendumul este despre noi. Scăpați de prejudecăți și apărați democrația, prin vot!

Eu particip la acest referendum nu pentru că mă îndeamnă sau mă convinge cineva, ci pentru că așa îmi dictează conștiința. Indiferent care este opinia dumneavoastră, ieșiți la vot. Doar așa demonstrăm că suntem profund atașați valorilor democratice. În cazul de față, boicotul este soluția celor slabi care fug de confruntare.

Eu merg la vot și vă îndemn pe toți să faceți la fel!

  Florin-Claudiu Roman - declarație politică intitulată Statul lui PSDragnea întâi ia cu două mâini și vede el când îți explică de ce...;

Domnul Florin-Claudiu Roman:

"Statul lui PSDragnea întâi ia cu două mâini și vede el când îți explică de ce..."

Guvernele PSD-ALDE, prin Ministerul Finanțelor Publice, obligă, prin lege, ca peste 800.000 de firme din România să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Termenul implementării acestei obligații a fost amânat, de câteva ori, de la intrarea în vigoare a legii respective, până de curând.

Dar acum, deși acest termen este deja în vigoare, se constată că nici 10% dintre întreprinzătorii privați nu au reușit să-și schimbe vechile aparate de marcat, având în vedere că majoritatea dintre ei sunt mici comercianți, iar pentru aceștia costul unui aparat nou de marcat chiar reprezintă o cheltuială importantă.

Eu cred că statul ar fi trebuit întâi să pregătească niște facilități fiscale în acest sens, înainte de a-i obliga pe toți să se "upgradeze" cu alte aparate noi și mult mai scumpe, deși cu puțini ani în urmă au fost, tot așa, obligați să-și ia alte case de marcat, pe care sunt nevoiți acum să le arunce. Mai mult decât atât, cred că acest stat de buzunar al PSDragnea ar fi trebuit să aibă până la această oră un sistem IT modern și performant în cadrul ANAF și apoi să le ceară celor pe spatele cărora supraviețuiește economia și țara, să-și bage iar mâna adânc în buzunare.

Eu aș vrea să-i întreb pe guvernanți de ce ajung să dea o lege care nu poate fi implementată?! De ce se instituie o obligație care mai mult reușește să încurce decât să descurce lucrurile în ANAF, dacă acesta nu este pregătit cum trebuie, pentru că azi i se blochează serverele, iar mâine îi crapă calculatoarele sau tot sistemul?!

Să ne răspundă ministrul finanțelor publice dacă are ANAF, într-adevăr, capacitatea de a prelua datele transmise prin aceste aparate noi de marcat?! Adică, dacă ANAF are actualmente sistemul său operațional 100%, pentru a putea prelua datele de la sute de mii de comercianți, dacă tot le impune tuturor să-și cumpere aceste aparate de marcat cu jurnal electronic?!

Oare are de gând ANAF să aplice acele amenzi usturătoare întreprinzătorilor privați, cu sume cuprinse între 8.000-10.000 lei sau chiar să le sisteze acestora temporar activitatea, în condițiile în care instituția nu are un server operațional în acest sens, adică nu este pregătită pentru a prelua toate tranzacțiile efectuate de toți comercianții?!

Sau nu cumva această grabă ciudată de a implementa ceva ce n-are cum să funcționeze, cel puțin deocamdată, are de fapt legătură cu o nouă afacere cu dedicație a PSDragnea, prin achiziționarea a sute de mii de case de marcat cu jurnal electronic exclusiv de la anumite firme de casă ale sale?!

  Mihăiță Găină - declarație politică Prin referendum, decidem tipul de societate în care vom trăi;

Domnul Mihăiță Găină:

"Prin referendum, decidem tipul de societate în care vom trăi"

Am constatat că tematica referendumului național a fost transformată, prin diverse căi manipulative, într-un subiect de dispută și chiar de campanii publicitare, mai mult sau mai puțin mascate, de unele mari companii partizane ale unei anumite părți. Trebuie să vă mărturisesc că mă deranjează că cea mai democratică formă posibilă de consultare și de exprimare a voinței poporului român este pur și simplu diabolizată în fel și chip, după voia fiecăruia. Dincolo de patosurile personale, de agresivitatea de limbaj și de atitudine, probate de unii combatanți în repetate rânduri, trebuie să avem în vedere că avem de-a face cu o problemă spirituală profundă. Mai mult decât atât, prin votul pe care îl vom oferi în weekend, vom stabili cum ne dorim să arate societatea în care vom trăi și în care vom evolua alături de copiii noștri.

Așadar, această decizie nu aparține nici Guvernului, nici majorității parlamentare, nici PSD, nici ALDE și nici celor 3 milioane de români care au avut inițiativa revizuirii Constituției, în sensul redefinirii familiei, în textul legii fundamentale. Această decizie va aparține tuturor românilor!

Țin să subliniez că acest referendum nu este unul țintit împotriva unei minorități sexuale și nici nu are ca efect restrângerea unor drepturi și libertăți, ci este vorba strict de consacrarea conceptului de familie, de importanța care se mai atribuie valorilor sociale acum, în zilele noastre, pentru viitor. Referendumul pentru familie nu este o incitare la ură, la violență, la homofobie.

Mai mult decât atât, trebuie avută în vedere solicitarea expresă a celor 3 milioane de români care au depus această inițiativă pentru revizuirea Constituției. Prin urmare, organizarea referendumului este o obligație legală și nu vreo alegere a Executivului de a cheltui bani, după cum este acuzat.

În încheiere, doresc să reiterez faptul că prin acest demers se dorește o garanție în plus că nicio putere politică nu va lua decizii care să contravină voinței poporului român. Însă doar prin consultarea democratică și prin participarea la vot vom afla ce decizie va lua poporul pentru viitorul nostru.

  Camelia Gavrilă - declarație politică având ca subiect Un nou an universitar - provocări, reflecții, soluții;

Doamna Camelia Gavrilă:

"Un nou an universitar - provocări, reflecții, soluții"

"Universitas" reprezintă un concept cuprinzător și simbolic pentru ideea de întreg, de lume completă, dar se asociază și cu istoria învățământului academic, cu trimitere spre sute de ani de excelență, atât pe plan european, cât și la nivel național. Este vorba, în esență, despre o comunitate intelectuală a spiritelor alese, a minților strălucite, o simbioză între profesori și studenți, maeștri și discipoli, o lume a ideilor, a proiectelor, a devenirii prin cunoaștere, știință, cultură.

Deschiderea noului an universitar 2018-2019 reprezintă o sărbătoare a educației, un prilej de bucurie pentru cadrele didactice, prin revenirea la catedră, în miezul unor profesii alese din pasiune și susținute cu dăruire intelectuală, prilej de descoperire a unor noi generații de tineri, provocări ale noilor întâlniri, devenire continuă într-un univers al pregătirii profesionale de nivel înalt. Deschiderea unui an academic sugerează o formă de geneză, de "renaștere" a orașelor universitare din țară, prin atmosfera de sărbătoare, efervescența ideilor și a activităților, freamătul studențesc, ineditul proiectelor, forța viselor care devin de multe ori realități incontestabile.

Acest început de an universitar înseamnă, în aceeași măsură, și continuitate, proiecte valoroase, dar și dificultăți, inevitabile polemici educaționale, decizii amânate în domeniul învățământului superior, preocupări diferite și probleme specifice pentru fiecare comunitate universitară. Totuși, ne adună împreună gândurile îndreptate spre studenți, spre generațiile aflate pe drumul devenirii profesionale, cărora le urăm reușite, putere de muncă, pasiunea studiului, regăsirea în ipostaze profesionale de succes, o implicare activă educațională, dorință profundă de cunoaștere și dezvoltare, atât personală, cât și în raport cu cei din jur.

Dincolo de frumusețea și vibrația momentului, în acest an, al Centenarului Marii Uniri, reflecția atentă și privirea critică sunt necesare pentru a desluși valențele învățământului superior românesc, cu aspectele pozitive sau negative, cu împliniri sau nemulțumiri, cu interogații și provocări.

În acest context, sunt firești câteva aprecieri și constatări esențializate:

1. Școala universitară românească - valoare, competență, deschidere spre cercetare și inovare, dimensiune europeană

Analizele și evaluările, datele statistice, interpretările comparative subliniază nivelul ridicat al învățământului superior românesc, puterea tradiției, consecvența și seriozitatea academică a universităților de prestigiu, pregătirea științifică a profesorilor, dar și valoarea lor pedagogică, dăruirea, pasiunea, modelarea studenților spre statutul de absolvent bine pregătit.

Sistemele eficiente de educație și de formare sunt fundamentale pentru societăți echitabile, deschise și democratice, precum și pentru o creștere economică și o ocupare durabilă a forței de muncă, educația și competențele fiind o prioritate pentru cooperarea europeană. Fără instituțiile de învățământ superior și sistemele de cercetare și inovare, Europa nu poate răspunde provocărilor sociale și ale globalizării din secolul XXI. Spațiul european al educației trebui să contribuie la promovarea mobilității și cooperării transfrontaliere în domeniul educației și formării profesionale, să ajute la depășirea obstacolelor care îngreunează învățarea, formarea sau munca în altă țară, atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice, să sprijine statele membre în îmbunătățirea sistemelor lor de educație inovatoare, bazate pe învățarea pe tot parcursul vieții și favorabile incluziunii.

2. Schimbări succesive ale miniștrilor educației

Un domeniu complex, aflat la confluența tradițiilor consacrate cu reformele modernității, educația a trezit constant preocuparea societății, implicarea pasională, polemici virulente, opinii contrastante, nemulțumiri. De aici fragilitatea portofoliului, schimbări legislative, succesiunea derutantă a miniștrilor, veșnice demersuri de reformă, de reconfigurare mai mult sau mai puțin inspirată a sistemului educațional, chiar dacă buna-credință, dorința de îmbunătățire a sistemului educațional nu pot fi contestate.

Acest nou an universitar începe cu o demisie a ministrului educației naționale, după numai 8 luni de mandat, după cum și predecesorul acestuia a avut aproape 6 luni de mandat. Într-un stat european, democratic, modern și cu o viziune a învățământului superior orientată spre valorile occidentale ale Europei, spre deschiderile unui spațiu european al modelelor de succes, a avea 25 de miniștri în aproape 30 de ani de democrație reprezintă un mare semn de întrebare, un prilej de reflecție critică în legătură cu viziunea societății, a guvernelor, indiferent de culoarea lor politică, asupra educației, pentru că învățământul superior românesc, școala românească în întregul ei au nevoie de o anume stabilitate, de consecvență, timp de reformare și validare a schimbărilor, dar mai ales de credibilitate a politicilor sociale și a programelor care urmează să fie aplicate concret în universul educațional.

3. Universitățile creează studenți competenți pentru piața muncii?

Un stat în ansamblul său este reprezentat de o multitudine de valențe de ordin economic, social, cultural etc., iar comentariile vehiculate constant în analize ale specialiștilor, dezbateri, aprecieri din media, măsurări sociologice sugerează că actuala criză de resurse umane reprezintă și efectul unui sistem de învățământ necorelat suficient cu cerințele angajatorilor, cu realitățile practice, concrete din domeniile de studiu. Credem că generalizarea este incorectă, cultura parteneriatelor este deja consistentă, la unele universități, practica în specialitate aduce alături angajatori, mediul economic, studenții, profesorii și cercetătorii. Totuși, trebuie să precizăm că, într-o anumită măsură, demersurile excesiv teoretice există, că încă se observă un anume paralelism al evoluțiilor între traseele universitare, de studiu, pe de o parte, și mediile economice sau sociale, pe de altă parte.

4. Semnificația și rolul specializărilor

Anul universitar început acum trebuie să fie un moment de analiză pentru viața academică, un nou moment în care evaluăm eficiența programelor de studii, a specializărilor realizate, a curriculei prezentate studenților și a relevanței conținuturilor și informațiilor, în raport cu evoluțiile de pe piața muncii, cu dinamica mediului economic național și european, cu provocările mediilor profesionale, de cercetare, de producție, de business. În acest sens, este necesară o implicare mai atentă a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, în acreditarea programelor de studii. Paradoxul este reprezentat de faptul că vedem specializări care sunt mai puțin solicitate sau relevante pe piața muncii, dar care sunt atractive la nivel teoretic, al opțiunii, au un număr mare de studenți, fără a exista și o finalitate a angajărilor. Aceste aspecte și contraste au rezultat în urma analizelor privind orientarea în carieră a studenților, pe baza monitorizării legate de angajarea absolvenților la finalizarea studiilor universitare.

5. "Exodul creierelor"

Nu este o noutate constatarea că, în continuare, pleacă din țară studenții și absolvenții spre un loc de muncă sau spre studiu, la universitățile europene. În perspectivă europeană, fenomenul este firesc, ține de mobilitatea studenților pentru experiența de învățare, de studiu și de formare. În aceeași măsură, nu reprezintă o noutate faptul că nu reușim să creionăm politici coerente care să îi determine pe tineri să își construiască o carieră în țara lor. Datele din Global Competitiveness Report pentru perioada 2013-2014 arată că România se află pe locul 138 în clasamentul țărilor cu capacitate de păstrare între granițele statului a generațiilor de intelectuali, iar evoluțiile ulterioare până în 2018 nu sunt semnificative în acest sens.

Fiind într-un an simbol pentru națiunea română, cred că privirea spre trecut este necesară. Opiniile academicianului Dinu C. Giurescu referitoare la educația tinerilor sunt semnificative: "Tinerii cu bune rezultate, nu neapărat cu avere, mergeau la specializare în Franța și Germania, unii în Italia sau Anglia. Din 100 de tineri plecați la stagii sau doctorate, cel puțin 98 se întorceau în România. Aici își aveau familia, un viitor în profesie și posibilitatea unui trai decent."

Modelul cultural și educațional pașoptist și, mai aproape cel interbelic, sugerează un timp al studiului, al experiențelor în spații culturale și universitare străine, urmate de întoarcerea firească în propriul spațiu național de existență. Astăzi, observăm, însă, cum globalizarea, multiculturalismul, internaționalizarea învățământului contribuie și la "exodul creierelor" spre alte țări.

6. Finanțarea educației sau drumul dificil spre dezideratul de 6 % din PIB pentru educație

Deși Legea educației naționale nr. 1/2011 și Pactul Național pentru Educație, semnat de toate partidele parlamentare în 2008, au prevăzut alocarea a 6% din PIB-ul României pentru educație, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent, urmând ca la solicitarea și pledoaria Consiliului Național al Rectorilor, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, creșterea să aibă loc în etape, eșalonat. Pentru anul universitar 1938-1939 se pare că statul aloca în jur de 17% din buget pentru educație. Astăzi, după 80 de ani, statul alocă 3% - 3,5%, în contextul în care media Uniunii Europene este de 5%.

Gradul de cultură și civilizație al unei țări este caracterizat de nivelul de educație al cetățenilor, de valențele și oportunitățile oferite prin sistemul de învățământ, iar prezența și rolul universităților cu tradiție, finanțarea adecvată, viziunea educațională, proiectele de succes sunt repere esențiale. Între orașele istorice universitare, municipiul Iași păstrează locul primordial, de geneză a învățământului superior modern, distincția intelectuală și culturală, forța unor instituții educaționale de anvergură.

Conform datelor furnizate de Anuarul Statistic al județului Iași 2017, învățământul superior ieșean este reprezentat de 5 instituții de învățământ universitar de stat, incluzând și prima universitate din România - Universitatea "Al. I. Cuza", în jur de 40 de facultăți care acoperă o gamă variată a specializărilor, peste 41.000 de studenți înscriși la ciclurile de licență, peste 12.000 de studenți la ciclurile de master și doctorat, cu un efectiv de peste 2.800 de cadre didactice. Inevitabil, când vorbim despre aceste cifre, putem să ne imaginăm un mic oraș al educației, un oraș într-un alt oraș, format din peste 50.000 de locuitori, cifră ce reprezintă totalul studenților și personalului didactic ieșean.

În prezent, în Iași, există un deficit uriaș între cererile studenților și numărul disponibil de locuri de cazare. Prin diferite demersuri politice, prin dialogul continuu cu ministerul de resort, am prezentat situația dificilă a numărului de locuri de cazare pentru studenții ieșeni, dar și calitatea celor existente. Acest fenomen este regăsit și la nivelul altor centre universitare, precum Cluj, Timișoara sau București. Programul de guvernare al PSD include realizarea a 30 de cămine studențești în centrele universitare în care spațiul nu este suficient, municipiului Iași fiindu-i alocate 3 cămine.

La nivelul proiectelor dezvoltate și al exemplelor de bune practici, Iașiul este un centru universitar internațional prin calitatea europeană a programelor de studii, a cursurilor, prin numărul mare de studenți care vin să studieze aici, dar și prin numărul celor care studiază în alte țări, în cadrul Programelor de tip Erasmus. La Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, studiază 2.581 de studenți străini din 50 de țări (Franța - 658, Israel - 605, Maroc - 299, Grecia - 249, Tunisia - 236), într-o deschidere multiculturală autentică.

Un al proiect de succes pentru domeniul cercetării este reprezentat de renovarea Observatorului Astronomic din Iași, prin Ministerul Dezvoltării Regionale - Compania Națională de Investiții. Observatorul urmează să fie deschis publicului larg la începutul anului 2019, astfel ieșenii vor avea posibilitatea, pentru prima dată în istoria recentă a Iașiului, să viziteze acest centru de cercetare modernizat și integrat deplin în cercetarea științifică de nivel înalt.

Polivalența mediului universitar deschide cel puțin un triplu rol în societate, de fapt orice dezbatere asupra sistemului de învățământ superior din România trebuie să pornească de la explorarea acestor 3 teme.

Prima dintre ele este reprezentată de valorificarea dimensiunii intelectuale, a întregului potențial de dezvoltare profesională, personală, al tinerei generații, prin intermediul universităților.

A doua temă vizează valența economică și rolul universităților în creșterea economică, progresul tehnologic, dezvoltare printr-o coeziune dintre studiu, cercetare și inovare, conținuturi curriculare și piața muncii, mediul de afaceri, domeniul producției etc.

A treia zonă este reprezentată de dimensiunea socială a comunităților academice, universitatea fiind un spațiu al ideilor noi, al comunicării, al preocupărilor față de valorificarea individului, integrarea socială și bunăstarea acestuia. Toate aceste roluri înseamnă valori și principii etice fundamentale pentru dezvoltarea unei comunități. Dacă școala reprezintă centrul de educație, socializare, dezvoltare cognitivă și atitudinală a tinerilor într-o comunitate, universitatea este principalul spațiu de învățare, dezvoltare complexă și cunoaștere superioară, dar și de inovare continuă.

În sensul reflecțiilor de început, într-o lume a cifrelor și a statisticilor, studentul nu trebuie privit ca un număr, ci ca o sursă continuă de energie, de creativitate, inovare și implicare, dacă este orientat, pe drumul formării, de mentori autentici, prin politici educaționale corecte și coerente. Spațiul universitar înseamnă concret o dimensiune spațială, delimitare clară caracterizată de clădiri, amfiteatre, laboratoare, birouri, elemente arhitecturale, dar este, mai ales, un spațiu simbolic al ideilor și dialogului, locul unde se receptează, se conturează și se multiplică valori culturale, cognitive, civice, morale, printr-o nesfârșită acumulare calitativă și cantitativă în sfera cunoașterii.

Acesta este sensul firesc al unui proces de devenire, un proces dinamic și continuu, care presupune și redimensionarea obiectivelor personale sau a celor specifice comunității, realizându-se de fapt o adaptare și transformare neîntreruptă, atât a individului, cât și a comunității înseși.

  Găvrilă Ghilea - declarație politică intitulată «Start-up Nation 2017», mulți chemați, dar câți aleși?;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"«Start-up Nation 2017», mulți chemați, dar câți aleși?"

Am fost sesizat, nu de puține ori, de tineri antreprenori, în legătură cu unele anomalii din calendarul primei ediții a Programului "Romania Start-up Nation", aprobat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, prin Ordinul ministrului nr. 692/2017.

Conform acestui act normativ, semnarea contractelor de finanțare a planurilor de afaceri eligibile în cadrul primei ediții a Programului "Romania Start-up Nation" trebuia să aibă loc în intervalul iunie-august 2017, urmând ca implementarea acestora să se facă pe parcursul următoarelor 12 luni, dar nu mai târziu de finele lunii septembrie 2018.

Cu toate acestea - și nu din cauza mediului antreprenorial - semnarea contractelor de finanțare a fost amânată succesiv, prin Ordinul ministrului nr. 1199/2017, până la data de 15 octombrie 2017, respectiv prin Ordinul nr. 1295/2017, până la data de 15 noiembrie 2017.

Aplicanții eligibili în cadrul acestui program erau, pe bună dreptate, îngrijorați, deoarece modificarea în cascadă a calendarului Schemei de ajutor de minimis, prevăzută în Programul pentru stimularea înființării IMM "Start-up Nation Romania", fără prelungirea corespunzătoare a termenului de implementare a planurilor de afaceri, de la finele lunii septembrie 2018, până la jumătatea lunii decembrie 2018, adică exact perioada cu care s-a amânat termenul inițial de semnare a contractelor de finanțare, va avea ca și consecință ratarea finalizării acestui proiect, prin imposibilitatea depunerii la scadență a documentației aferente cererii de plată/rambursare a cheltuielilor la sediile Agențiilor pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului.

L-am interpelat, în primăvara acestui an, pe titularul Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, prezentându-i îngrijorările legitime ale comunității antreprenoriale, precum și solicitarea firească de prelungire cu 2,5 luni a termenului inițial de implementare a planurilor de afaceri eligibile în Start-up Nation 2017.

Suprinzător, deși sinuozitățile calendarului de semnare a contractelor de finanțare în cadrul acestei ediției pilot au ținut capul de afiș al mediilor de comunicare economico-financiare pe toată durata implementării acestora, ministrul de resort susținea în răspunsul său că "programul se desfășoară în conformitate cu procedura de implementare și nu există întârzieri în desfășurarea acestuia", apreciind că "la acest moment - martie 2018 (n.a.) - nu se preconizează prelungirea termenului de implementare a planurilor de afaceri".

Cu toate acestea, după ce la finalul lunii septembrie 2018 a expirat termenul până la care beneficiarii Programului "Romania Start-up Nation 2017" aveau obligația să efectueze cheltuielile și să depună documentația aferentă cererii de plată/rambursare a acestora, domnul ministru trebuie să precizeze câți dintre cei aproape 8.500 de antreprenori care au semnat până la data de 15 noiembrie 2017 contracte de finanțare nu s-au încadrat în această scadență și să identifice o modalitate eficientă de alocare a fondurilor neutilizate în cadrul ediției pilot pentru suplimentarea numărului de beneficiari eligibili ai Programului "Romania Start-up Nation 2018".

  Nicolae Georgescu - declarație politică având ca temă Dezvoltarea învățământului profesional din România;

Domnul Nicolae Georgescu:

"Dezvoltarea învățământului profesional din România"

Lipsa forței de muncă devine gravă îndeosebi la nivelul personalului calificat. Ani în șir muncitorii români s-au îndreptat către alte țări, în căutarea unui salariu mai bun pe care angajatorii din țara noastră nu-l puteau oferi, iar foarte puțini elevi au optat în ultimii 25 de ani pentru școlile de meserii și studii tehnice. Toți acești factori au făcut ca România să devină necompetitivă din punctul de vedere al disponibilității muncitorilor calificați, după cum declara zilele trecute Consiliul Investitorilor Străini.

Noi încercăm să remediem cât putem, în această legislatură, situația învățământului profesional. Susținem măsurile Guvernului și căutăm soluții eficiente, menite să amelioreze deficitul de muncitori calificați. În ultimii doi ani, am adoptat decizii importante, menite să rezolve lipsa personalului calificat pe piața muncii și să instruiască noile generații pentru viitor. Am relansat numeroase școli profesionale, am repus în funcțiune învățământul profesional dual care implică toți actorii din economie interesați să mărească forța de muncă calificată, am majorat bursele, am stimulat reprofesionalizarea celor care nu își găseau un loc de muncă cu profesia lor și am facilitat condiții mai bune pentru cetățenii care vor să muncească și după vârsta de pensionare.

Ultima noastră acțiune a fost modificarea Hotărârii de Guvern nr. 855/1998 privind înființarea Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, unde, la art. 3, am introdus o nouă literă, având următorul cuprins: "...instituția sprijină promovarea învățământului profesional și tehnic, consilierea și orientarea profesională a elevilor, în scopul creșterii participării acestora în învățământul profesional și tehnic și monitorizează acțiunile de informare și publicitate de la nivel național și județean, destinate promovării învățământului profesional și tehnic".

Este o prerogativă cu ajutorul căreia Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic va putea contribui mai bine la creșterea relevanței sistemului de educație și formare profesională inițială, în raport cu nevoile de dezvoltare socio-economică la nivel național, regional și local și a atractivității acestuia, în condițiile asigurării de șanse egale de dezvoltare personală și profesională a tuturor elevilor.

Între timp, trebuie să avem o dezbatere serioasă cu investitorii români și străini, bazată pe fapte, fără nostalgii și iluzii, pentru a crea posibilitatea de a identifica și mai clar problemele cu care ne confruntăm și a stabili o ierarhie de priorități care trebuie implementate de stat și de mediul privat, pentru ca România să fie atractivă pentru tinerii săi.

  Claudia Gilia - declarație politică având ca subiect Referendumul din 6-7 octombrie 2018, un demers necesar pentru a ne reafirma valorile noastre creștine;

Doamna Claudia Gilia:

"Referendumul din 6-7 octombrie 2018, un demers necesar pentru a ne reafirma valorile noastre creștine"

Referendumul din 6-7 octombrie reprezintă ultima etapă a unui proces constituțional inițiat de 3.000.000 de cetățeni, de aceea este legal, legitim și profund democratic.

Voi merge la acest referendum și voi susține valorile fundamentale pe care s-a sprijinit poporul nostru de mii de ani. La referendum nu voi merge pentru a interzice unele drepturi ale celor care sunt altfel. Voi merge pentru a apăra acest tip de civilizație creștină, care, în unele țări europene a fost răpus în favoarea desfrânării și imoralității. Dacă vom ceda puțin câte puțin, vom descoperi în scurt timp că nu a mai rămas nimic din moștenirea înaintașilor noștri.

În acest context, este imperativ să definim juridic, explicit, prin Constituție, instituția cea mai importantă, familia. Suntem chemați la referendum să spunem clar faptul că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Să nu picăm în capcanele propagandei și ale politicii. La referendum se va defini căsătoria, nu se vor interzice drepturile familiilor formate dintr-o mamă și un copil, bunică și nepoți sau tată și copii, atât!

Ordinea morală a unei societăți este dată de instituția căsătoriei. Participarea la referendum, a fiecăruia dintre noi, este un exercițiu democratic, un drept și o obligație civică și morală. Referendumul a fost cerut de 3 milioane de români și a fost nevoie de 3 ani până a ajuns să fie pus în practică.

Voi merge la referendum pentru a vota normalitatea, firescul și lumea în care vreau să trăiască noua generație, copiii noștri. Familia trebuie să rămână mediul în care toți să ne simțim în siguranță!

Acest referendum este al întregului popor, iar în anul Centenarului se pot repune bazele unei societăți normale, bazele unui viitor predictibil și sigur pentru copiii noștri.

Boicotul nu este o opțiune. Așadar, voi merge la referendum alături de România responsabilă. Vă îndemn să mergeți la vot!

  Elena Hărătău - declarație politică Bacăul se dezvoltă pe zi ce trece;

Doamna Elena Hărătău:

"Bacăul se dezvoltă pe zi ce trece"

Infrastructura reprezintă cheia dezvoltării unui oraș. E cea care oferă un transport mai rapid, poluare mai puțină, locuri de muncă, dar și atragerea turiștilor și a investițiilor. E una din componentele esențiale, în care e nevoie vitală de investiții pe termen lung. Pentru că beneficiile sunt nenumărate.

Și pentru că reprezint județul Bacău, vreau să prezint un proiect de infrastructură care vizează acest oraș. Un proiect mult așteptat de cetățeni și care va aduce ordine în trafic, dar va schimba și fața orașului. Mă refer la lucrările care vor avea loc în Parcul Catedralei din Bacău. Acolo vor fi amenajate o parcare și o zonă de recreere.

Zona ce urmează să fie amenajată este delimitată de străzile Bulevardul Unirii, strada George Bacovia și strada Lucrețiu Pătrășcanu. Acolo, vor fi construite peste o sută de locuri de parcare, iar accesul autoturismelor în incintă se va realiza din strada Lucrețiu Pătrășcanu. O parcare ce cu siguranță va duce la fluidizarea traficului.

Pe lângă această parcare, vor fi amenajate și alei care vor lega diferite zone ale parcului. Spațiile verzi vor fi amenajate cu gazon, plante floricole perene, arbuști și rășinoase de talie medie. În plus, vor fi realizate platforme prevăzute cu rampe de gunoi.

Trotuarele vor arăta și ele bine. Vor fi amenajate din pavele de beton vibropresat, montate pe un pat de nisip, iar în lateral vor fi montate elemente de mobilier urban, precum bănci sau coșuri menajere.

Valoarea totală a proiectului este de 1.033.571,60 de lei, fără TVA, iar în această sumă sunt incluse proiectarea și execuția lucrărilor. Contractul a fost deja încheiat cu Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău, iar durata acestuia este de 6 luni.

La finalul lucrărilor, Parcul Catedralei va deveni o zonă de promenadă și de recreere pentru băcăuani. Zona va arăta mult mai bine, cu mai mult aer curat și spațiu verde, de care se vor bucura pietonii, iar șoferii vor fi și ei mulțumiți de eficiența proiectului. Este un proiect care arată clar că Bacăul se dezvoltă și progresează pe zi ce trece.

  Georgeta-Carmen Holban - declarație politică intitulată Votând DA la referendum, redăm familiei valoarea meritată în societatea românească!;

Doamna Georgeta-Carmen Holban:

"Votând DA la referendum, redăm familiei valoarea meritată în societatea românească!"

Referendumul pentru redefinirea familiei, inițiat de Guvernul și de majoritatea parlamentară a PSD, constituie un punct de referință al istoriei post-decembriste a României. În acest context, importanța prezenței în număr cât mai mare la vot a românilor, în zilele de 6 și 7 octombrie, este esențială din mai multe puncte de vedere.

Consider că pentru fiecare român nu există altă variantă decât de a vota DA la acest scrutin, deoarece referendumul, dincolo de legiferarea familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, este și prilejul unei reconfirmări naționale a tradiției și moștenirilor neamului românesc. Referendumul pentru modificarea Constituției este organizat în urma celei mai mari mobilizări cetățenești de după 1989, peste trei milioane de români exprimându-și în scris acordul.

De-a lungul istoriei noastre, poporul român a fost definit de trei valori fundamentale: familia, școala și biserica. Acestea au reprezentat dintotdeauna coloana vertebrală a românismului, fiind elementele neprețuite care ne-au asigurat rezistența și continuitatea în timp. România este o țară creștin ortodoxă, care și-a respectat cu sfințenie părinții, bunicii, familia. Nașterea într-o familie normală, firească, compusă, așa cum a lăsat Dumnezeu, dintr-un bărbat și o femeie, este o etapă vitală a dezvoltării și a desăvârșirii umane. Orice alte forme ale căsătoriei, în afara celei dintre un bărbat și o femeie, sunt contra naturii umane și nu reprezintă altceva decât excepții post moderniste, impuse într-o mare măsură de exemplele negative împrumutate din țările vestice.

Nu în ultimul rând, votul pentru căsătoria normală va scoate țara noastră din marasmul manifestat în ultima perioadă în societatea românească, care a influențat negativ și planurile de constituire a familiilor. Este evident că familia în România se află într-un impas major, din diverse cauze, de la migrația forței de muncă, divorț, abandon familial, sărăcie, lipsuri sau paradigma importată a parteneriatelor civile. Toate acestea au afectat major ideea de familie bazată pe principiile sănătoase de viață, moștenite de noi din moși-strămoși și perpetuate din generație în generație.

Trebuie să votăm DA la referendumul pentru redefinirea familiei, pentru ca tinerii noștri să poată studia, să se poată angaja și să-și întemeieze o familie într-o societate bazată pe credință, decență, echitate și normalitate. Orice derapaj de la firescul unei familii clasice, formată dintr-un bărbat și o femeie, este extrem de dăunătoare pe termen lung, mai ales în contextul problemelor de depopulare și îmbătrânire a populației cu care se confruntă țara noastră!

În consecință, este vital să fim prezenți și să votăm la acest referendum din 6-7 octombrie a.c., deoarece modificarea Constituției va rezolva problematica definirii corecte a familiei, conferindu-i astfel valoarea binemeritată în cadrul societății românești.

  Florică Ică Calotă - declarație politică având ca temă Agroturismul în Delta Dunării;

Domnul Florică Ică Calotă:

"Agroturismul în Delta Dunării"

Ca să înțelegi o părticică din ceea ce înseamnă complexitatea Deltei Dunării, nu este de ajuns să citești despre acest loc, ci trebuie să vizitezi acest vast și complex mediu natural, să te plimbi cu barca pe canale și lacuri, să asculți freamătul stufului și zgomotele naturii și abia atunci iți vei da seama cât de bogați suntem cu un asemenea loc mirific supranumit paradisul dintre ape, un loc pe care trebuie să-l păstrăm și pentru generațiile următoare, măcar așa cum este el acum.

În ceea ce privește agroturismul din Delta Dunării, s-au alocat fonduri de peste 4 milioane de euro pentru construcția și modernizarea agropensiunilor.

Întreprinzătorii din mediul rural, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici din zona ITI Delta Dunării, au la dispoziție 4,39 de milioane de euro prin PNDR 2020, pentru dezvoltarea afacerilor. Pot fi finanțate servicii turistice și agroturistice de cazare, servicii de catering, servicii de ghid turistic.

Sunt susținute și investițiile pentru infrastructura în unitățile de primire turistică tip agroturistic.

Acești bani sunt disponibili pe două linii de finanțare, prin submăsurile 6.2 și 6.4. Pentru submăsura 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale - alocarea financiară disponibilă este de 1,4 milioane de euro. Fondurile alocate pentru submăsura 6.4, referitoare la "Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole", sunt în valoare de 2,99 milioane de euro.

Microîntreprinderile mici și întreprinderile mici, atât cele existente, cât și cele nou înființate trebuie să își desfășoare activitatea propusă prin proiect, în spațiul rural din teritoriul ITI Delta Dunării, punctul de lucru pentru activitățile aferente investiției finanțate prin proiect. Trebuie de asemenea să fie amplasate în spațiul rural din teritoriul ITI Delta Dunării.

Pot accesa aceste linii de finanțare și fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă, prin dezvoltarea unei activități neagricole în zona rurală din teritoriul ITI Delta Dunării, în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu excepția persoanelor fizice neautorizate.

Sesiunile de primire a proiectelor se deschid după cel puțin 7 zile de la data publicării versiunii finale a Ghidului solicitantului pe pagina de internet a AFIR.

Delta Dunării reprezintă, din punctul de vedere al agroturismului, un izvor nesecat în alimentarea dezvoltării turismului românesc și european.

  Neculai Iftimie - declarație politică având ca obiect Triunghiul vieții, Soare-Pământ-Apă, a devenit mai puțin binevoitor cu omul;

Domnul Neculai Iftimie:

"Triunghiul vieții, Soare - Pământ - Apă, a devenit mai puțin binevoitor cu omul"

Oamenii cuceresc spațiul, au depășit pragul sonic și tânjesc după viteza luminii. Medicii obțin în laborator "piese de schimb umane", iar oamenii de rezervă, clonele, sunt pe drum. În timp ce ochii se înalță spre stele, jos pe Pământ lucrurile merg tot mai rău, pentru că "Mama Natură", care s-a săturat să tot fie disprețuită, ripostează brutal, iar omul, cu tot arsenalul său tehnic este redus la plăpânda statură de trestie de către stihiile dezlănțuite.

Cu câțiva ani în urmă, savantul Wallace Broecken de la Universitatea din Columbia reflecta asupra felului în care activitatea oamenilor ajunge să afecteze clima și avertiza: "Sistemul climatic este un animal fioros pe care noi îl întărâtăm într-una".

Pentru că am întărâtat într-adevăr acel "animal fioros", sistemul climatic extrem, civilizația umană se confruntă azi cu cel puțin nouă tendințe ambientale primejdioase și greu de controlat, cum ar fi:

 • Schimbări evidente de climă, manifestate îndeosebi prin creșterea temperaturilor cu profunde efecte ecologice; temperaturi mari înseamnă mai multe evenimente climatice extreme - secetă, valuri de căldură, inundații și furtuni;
 • Scăderea producției și destabilizarea piețelor de cereale, și nu numai; în general agricultura este extrem de vulnerabilă la multe din convulsiile care însoțesc schimbarea climei;
 • Bioinvazia agenților de dăunare - boli, dăunători, buruieni -, adaptarea lor la noile condiții de habitat, creșterea agresivității celor autohtoni, amplificarea daunelor provocate culturilor agricole, și nu numai;
 • Despăduririle, cu consecințe ireparabile asupra eroziunii solurilor și apariția tot mai frecventă a fenomenelor de aridizare etc.;
 • Coborârea nivelului apelor freatice și apariția așa-numitului fenomen stresul apei, cu consecințe foarte serioase asupra resurselor de hrană 40% din sursele mondiale de hrană provin de pe terenurile irigate;
 • Dispariția numeroaselor specii de plante și animale;
 • Reducerea surselor de pescuit;
 • Creșterea populației;
 • Poluarea mediului.

Aș dori să subliniez că toate aceste tendințe au devenit probleme și fenomene globale, se combină și se potențează reciproc, influențând nu numai securitatea alimentară, dar și civilizația umană în general.

"Când o problemă se combină una cu alta, rezultatul pare să nu fie o problemă dublă, ci o superproblemă" (Norman - ecologist Oxford).

Tot ce am enumerat mai sus reprezintă, prin urmare, "superprobleme" pentru omenire, de vină fiind omul, în cea mai mare măsură.

  Claudiu-Augustin Ilișanu - declarație politică cu titlul Referendumul este un drept al poporului, iar familia este un element fundamental cu privire la care românii trebuie să se exprime cu maximă conștiință, cu credință față de valorile trecutului și ale prezentului și cu viziune pentru viitor;

Domnul Claudiu-Augustin Ilișanu:

"Referendumul este un drept al poporului, iar familia este un element fundamental cu privire la care românii trebuie să se exprime cu maximă conștiință, cu credință față de valorile trecutului și ale prezentului și cu viziune pentru viitor"

Familia este un principiu fundamental al societății, din care izvorăște și se dezvoltă viitorul unei țări. Grija noastră față de societatea în care trăim trebuie să se regăsească în grija pe care o acordăm instituției familie. Vremurile în care trăim sunt foarte dinamice și schimbătoare, iar aceste aspecte pot fi observate de fiecare dintre noi, dacă se uită la proprii copii și la modalitatea prin care aceștia receptează zilnic noutățile din mediul online. Viitorul României depinde de generațiile sale tinere, iar acestea trebuie să fie conștiente că tot ceea ce au primit de la părinții lor au primit în familie, iar ei trebuie să ducă aceste valori mai departe. Coaliția de guvernare crede în valorile tradiționale românești și dorește să le transmită peste veacuri neschimbătoare, iar acest lucru se poate face numai prin acordarea unei importanțe deosebite acestei realități a familiei și poziționarea ei față de tendințele actuale.

Familia reprezintă un pilon fundamental al societății, fără de care viitorul societății noastre pare incert. A sprijini familia tradițională, formată dintre - un bărbat și o femeie nu reprezintă altceva decât dreptul copiilor noștri la o familie morală și sănătoasă și la un mediu prielnic evoluției și dezvoltării. Țara noastră trebuie să rămână mediul unde tradiția se îmbină cu spiritualitatea, unde valorile tradiționale nu se pierd, unde demnitatea este respectată, unde bucuria nașterii de prunci trebuie păstrată, unde copiii trebuie să îi cinstească pe părinții lor, și unde de asemenea părinții trebuie să se bucure de realizările copiilor lor. Acestea sunt valorile esențiale ale poporului român, bazate pe morală, pe onoare și pe virtuți creștine. Toate acestea se cultivă în familie, prin părinți și prin tot ceea ce înseamnă mediile educative din jurul familiei și al școlii.

Pentru aceste lucruri, românii trebuie să se pronunțe clar și fără echivoc, iar noi, dragi colegi, să avem conștiința împăcată că am contribuit la faptul ca acest referendum să aibă loc pentru ca România să decidă că este în continuare legată de valorile sale tradiționale.

Numai într-o familie tradițională se pot naște prunci care să asigure continuitatea țării noastre. Fără copii, rodul unei familiei tradiționale, nu există viitor și nici viziune pentru viitor. Știm cu toții că România nu este singura țară care vrea să impună în Constituție căsătoria formată dintre - un bărbat și o femeie. Nu suntem singurii din Europa care doresc să ia o atitudine clară cu privire la familia tradițională. Referendumuri pe teme similare au fost organizate în Croația, Slovenia, Australia, Elveția etc. Nu numai atât, dar sunt state din Europa care nu au legiferat căsătoria dintre persoane de același sex, precum: Monaco, San Marino, Vatican, Polonia, Grecia, Rusia, Ucraina, Lichtenstein etc. După cum se poate observa, printre acestea se regăsesc și state vestice, evoluate din punctul de vedere al dezvoltării pe toate planurile, dar care au decis, conștienți de importanța familiei, să nu legifereze astfel de uniuni.

Referendumul este un drept al poporului, iar familia este un element fundamental despre care românii trebuie să decidă cu maximă conștiință, cu credință față de valorile trecutului și ale prezentului și cu viziune pentru viitor.

  Natalia-Elena Intotero - declarație politică despre Muzeul Românilor de Pretutindeni - o călătorie peste timp și peste granițe a poporului minunat din care facem parte;

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"Muzeul Românilor de Pretutindeni - o călătorie peste timp și peste granițe a poporului minunat din care facem parte"

Pe 1 octombrie 2018, în Italia, la Roma, a fost lansată platforma online a Muzeului Românilor de Pretutindeni. Roma este un oraș care reprezintă un important izvor al originii poporului român, unde stă săpată în piatră și întipărită pe veci istoria noastră comună, prin Columna lui Traian. Poate nu întâmplător, la peste 1.900 de ani de când Dacia a devenit parte a Imperiului Roman, în Italia trăiește acum cea mai numeroasă comunitate românească din diaspora - în jur de 1.200.000 de conaționali.

Acesta este motivul pentru care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a ales să lanseze la Roma acest proiect de suflet, pe care românii și l-au dorit mult, Muzeul Românilor de Pretutindeni.

Sunt deja ani buni de când comunitățile de peste hotare au transmis mesaje și solicitări de a avea un asemenea muzeu. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a venit, în prima etapă, cu o platformă online a muzeului, accesibilă românilor de pretutindeni, o punte de legătură în anul Centenar. Site-ul - www.muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro își propune să ofere fiecărui vizitator o călătorie peste timp și peste granițe a poporului minunat din care facem parte.

Este o mare bucurie faptul că, în anul Centenar, s-a reușit realizarea acestei platforme atât de cerută de românii noștri plecați din țară. Proiectul Muzeului Românilor de Pretutindeni face parte din Programul "Cultură pentru diaspora", derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, MRP.

Scopul acestuia este acela de a păstra și de a promova identitatea lingvistică, etnică, culturală și religioasă a românilor din afara granițelor. Avem peste hotare milioane de etnici și cetățeni români care au nevoie de sprijinul statului român, în efortul lor de păstrare a identității românești. Încercăm să oferim acest sprijin prin programele și proiectele pe care le finanțăm în cadrul MRP.

Această parte a proiectului Muzeului pentru Românii de Pretutindeni este doar un prim pas. Vom continua să lucrăm, cu sprijinul românilor din toată lumea, pentru a-l îmbogăți zi de zi, iar muzeul propriu-zis să își deschidă porțile în cursul anului 2019.

Numărul românilor din afara granițelor este estimat în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în diaspora, cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice. În aceste condiții, este necesar ca România să fie prezentă în orice loc trăiește un român, România va fi mereu acolo unde și când orice român va avea nevoie.

Trebuie să le oferim românilor de peste hotare șansa să înțeleagă și să cultive elementele identității noastre culturale și spirituale, să respecte tradițiile românești și să devină adevărații ambasadori ai poporului român în țările în care trăiesc.

Românii noștri au nevoie de susținerea noastră în procesul de integrare în comunitățile în care trăiesc, muncesc sau studiază, dar să-i și păstrăm conectați la realitățile romanești. Ne vom strădui să găsim căile prin care acești români să continue să se implice în dezvoltarea societății romanești, iar Muzeul Românilor de Pretutindeni este încă un pas în demersul nostru de a fi cât mai aproape de conaționalii noștri.

  Ioan Balan - declarație politică Guvernul PSD-ALDE împrumută și copiii încă nenăscuți!

Domnul Ioan Balan:

"Guvernul PSD-ALDE împrumută și copiii încă nenăscuți!"

Ori de câte ori cetățeanul simplu se împrumută pe la prieteni sau în bănci, el are o motivație foarte puternică - ori trece printr-o situație economică dificilă și nu mai poate să susțină temporar cheltuielile familiei, plata facturilor sau a întreținerii, ori face un împrumut ca să cumpere un bun de folosință îndelungată sau chiar face o investiție generatoare de venituri, pe care nu le poate susține din salariu sau din pensie. Așadar, împrumutul nu-i un lucru deloc rău, dacă el ajută într-o situație nefavorabilă sau sprijină la realizarea unor investiții de lungă durată. Împrumutul nu este un lucru rău, atâta vreme cât acesta nu descrie un obicei, adică traiul pe datorie.

În aceeași logică, și Guvernul ar trebui să se comporte tot ca un cetățean rațional, care-și drămuiește cu prisosință fiecare bănuț și care știe că niciun împrumut nu este pe gratis și el trebuie rambursat mai devreme sau mai târziu. Din păcate, însă, în ultimii 6 ani, Guvernul României a intrat într-o logică extrem de păguboasă, împrumutând România și pe români cu 100 de miliarde de lei, datoria totală ajungând la începutul acestui an la peste 306 miliarde de lei. Tot în ultimii 6 ani, Guvernul a plătit din banii românilor dobânzi de peste 66 de miliarde de lei, iar numai în ultimii doi ani de guvernare PSD-ALDE, țara este mai datoare cu peste 40 de miliarde de lei, iar dobânzile plătite au urcat la peste 23 de miliarde.

Dacă împărțim stocul de datorie publică de 306 miliarde de lei la 19 milioane de locuitori, atunci vom constata că fiecare român este dator cu peste 16.100 de lei și, din cele 14 miliarde de lei plătite anul acesta pentru dobânzi, fiecare român plătește circa 730 de lei. Banii aceștia nu vin din buzunarele liderilor PSD-ALDE, ci din banii românilor. Numai din dobânzile plătite anul acesta pentru datoria publică, se putea construi o autostradă de 600 de Km, adică de la Giurgiu și până la Siret, și chiar mai rămâneau și ceva bani. Nu mai spun câte școli sau grădinițe noi se puteau face.

Fiecare dintre noi se întreabă, în mod legitim, oare de ce ne împrumută Guvernul? A venit criza peste noi și nu ne-a anunțat? A rămas bugetul fără bani de pensii, de salarii și fără finanțări pentru administrația locală? A demarat Guvernul vreun proiect de infrastructură mare și are nevoie de bani? S-a terminat vreo autostradă și trebuie plătit constructorul? Din păcate, împrumuturile nu vin să răspundă vreuneia dintre aceste întrebări! Domnul Teodorovici ne-a asigurat că are suficienți bani în buget pentru pensii și salarii. Asta este o veste bună și să sperăm că așa este! Pentru primării, bani nu sunt, căci Guvernul nu numai că nu le-a dat, ci le-a luat și apoi i-a trimis pe primari să se împrumute și ei, dacă vor să nu închidă primăriile.

Așadar, Guvernul nu se împrumută pentru a ajuta administrațiile locale. Autostrăzi nu se construiesc nici măcar pe hârtie, așa cum odinioară Ponta și Șova își băteau joc de harta țării, mâzgălind-o cu autostrăzi imaginare. Guvernul ne împrumută în plină creștere economică, însă banii luați cu împrumut nu se văd nici în buzunarele celei mai mari părți din populație, nici în investiții care ar fi putut să schimbe România la față. În luna octombrie, Guvernul PSD-ALDE ne împrumută cu 4,7 miliarde lei, adică cu 151 milioane de lei pe zi, cu 6 milioane de lei pe oră!

Nu este deloc greu să conduci o țară, pe datorie, în plină creștere economică, știind că Guvernul PSD-ALDE utilizează astăzi banii împrumutați, însă factura acestor împrumuturi va fi plătită de copii, care poate încă nici nu s-au născut. Nu este greu să scoți din buzunarele românilor miliarde de lei, pentru a plăti creditorilor dobânzile uriașe.

Greu este ca o guvernare responsabilă să profite de momentul economic favorabil prin care trece România și UE și să facă din creșterea economică un motor pentru investiții și pentru creșterea reală a veniturilor populației. Greu este să aduci în țară banii europeni, miliardele de euro care stau nefolosiți, și să pui în practică proiectele de autostrăzi, căi ferate, spitale regionale, aeroporturi și multe altele, care ne-ar face să arătăm și noi ca un stat membru al UE de zece ani.

Dar atâta poate PSD-ALDE. În loc să întindă mâna să ia banii gratuiți de la UE, ne împrumută pentru zeci de ani de acum încolo.

  Luminița-Maria Jivan - declarație politică cu referire la Proiecte pentru infrastructură, finanțate cu bani europeni;

Doamna Luminița-Maria Jivan:

"Proiecte pentru infrastructură, finanțate cu bani europeni"

România este un stat care nu stă foarte bine la capitolul infrastructură și, din această cauză, toate fondurile care ne sunt puse la dispoziție de Uniunea Europeană trebuie folosite. Îmbunătățirea infrastructurii este o prioritate a Guvernului PSD-ALDE, iar proiectele principale sunt prevăzute în Programul de guvernare.

În acest sens, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, POIM, au fost alocați României cca. 11,6 miliarde euro. Această alocare se împarte în 8 Axe principale, dintre care doar primele două se referă la dezvoltarea infrastructurii de transport. Pentru primele două axe au fost alocați 6,676 miliarde euro.

Săptămâna trecută au apărut informații conform cărora România riscă să piardă fonduri europene pe infrastructură, din cauza faptului că nu a depus proiecte pentru finanțare.

Domnul ministru Lucian Șova, a susținut că acest risc nu există, deoarece România a transmis spre finanțare 14 proiecte mari, în valoare de 3,783 miliarde euro, alături de care mai există proiecte în desfășurare, care, cumulat, depășesc 7 miliarde de euro.

Vreau să menționez 12 dintre cele 14 proiecte mari, care au fost transmise Comisiei Europene pentru finanțare și a căror construcție va începe într-un termen relativ scurt:

 1. Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare;
 2. Autostrada Gilău-Nădășelu;
 3. Centura Bucureștiului;
 4. Podul Tulcea-Brăila;
 5. Drumul expres Craiova - Pitești;
 6. Autostrada Nădășelu - Suplacu de Barcău - Borș;
 7. Autostrada Brașov - Bacău;
 8. Drumul expres Ploiești - Pașcani;
 9. Drumul expres Buzău - Brăila - Tulcea - Constanța;
 10. Drumul expres Focșani - Brăila - Galați;
 11. Autostrada Sibiu - Pitești;
 12. Linia de metrou M6 către Otopeni.

Toate aceste proiecte mari de infrastructură se regăsesc în Programul de guvernare și reprezintă priorități pentru România.

Este evident că nu se vor finaliza până în 2020, unele nu vor fi finalizate nici până în 2024, dar este foarte important să începem lucrările la aceste proiecte mari de infrastructură și să le finanțăm cu ajutorul fondurilor europene.

În această privință, Ministerul Transporturilor poartă o responsabilitate majoră pentru felul în care implementează și finanțează proiectele. Capacitatea Ministerului Transporturilor de a accesa finanțările europene a fost relativ scăzută în exercițiul financiar multianual anterior, dar cu actuala conducere sunt convinsă că proiectele vor demara și nu vor exista dezangajări ale fondurilor europene.

Prin eforturile pe care le-a depus conducerea ministerului și Guvernul, PSD demonstrează încă o dată că nu este doar interesat de dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii din România, dar are și capacitatea de a promova astfel de proiecte majore de infrastructură, ceea ce îl diferențiază clar de celelalte partide care se află pe scena politică din România astăzi.

  Costel Lupașcu - declarație politică având ca titlu Necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale în România;

Domnul Costel Lupașcu:

"Necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale în România’’

În Programul de guvernare al PSD, sănătatea reprezintă un obiectiv de interes național. În acest sens, în urma demersurilor făcute alături de colegii din PSD, Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 13 septembrie 2018, Hotărârea Guvernului privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale în România prin achiziționarea a peste 1.200 de ambulanțe.

Scopul acestei investiții este de creștere a calității serviciilor medicale din faza prespitalicească, prin îmbunătățirea nivelului de dotare cu echipamente de transport și alte echipamente specifice pentru acordarea asistenței medicale de urgență și prim-ajutor calificat. Toate mașinile, indiferent că este vorba de autospeciale sau de ambulanțe, vor fi dotate cu sisteme integrate moderne pentru asistență medicală. Astfel, se va asigura legătura directă între serviciile SMURD și serviciile de ambulanță județene, se vor aplica proceduri de lucru unitare în utilizarea echipamentelor, inclusiv a celor care permit transmiterea la distanță a datelor privind starea victimelor și se va asigura o reducere semnificativă a costurilor cu mentenanța.

Este cunoscut la nivel național faptul că parcul ambulanțelor este extrem de învechit, iar majoritatea autospecialelor au fost achiziționate în 2007-2008, iar o parte între 2009-2013. La acest moment, Serviciul Județean de Ambulanță din Botoșani deservește o populație de aproape 400.000 de locuitori care sunt împânziți pe o suprafață de peste 4.900 de km pătrați. Pentru a ajunge la cazurile apărute pe raza județului Botoșani, SJA are la dispoziție 24 de ambulanțe, din care 20, deja aflate în uz, dau semne de "oboseală" și au depășit cu mult numărul de kilometri admiși. Prin dotarea corespunzătoare a parcului auto de ambulanțe, medicii vor avea posibilitatea de a interveni mult mai rapid la situațiile de urgență apărute și totodată vom putea asigura personalului medical cele mai bune condiții pentru a putea lucra la cel mai performant nivel.

Totodată, în calitatea mea de specialist în domeniul sănătății, consider că siguranța pacienților este vitală pentru menținerea și dezvoltarea sistemului medical. Fără asigurarea unei îngrijiri corespunzătoare fiecărui pacient, pericolele asociate răspândirii și agravării bolilor depistate vor crește semnificativ. În acest sens sunt, convins că Guvernul, sprijinit de majoritatea parlamentară PSD, va depune toate eforturile necesare pentru continuarea investițiilor și dezvoltarea sistemului sanitar.

  Silviu Nicu Macovei - declarație politică Moldova trebuie legată de Europa!;

Domnul Silviu Nicu Macovei:

"Moldova trebuie legată de Europa!"

În acest an Centenar, mai mult ca oricând, toate gândurile, planurile și proiectele românilor trebuie să fie convergente în același sens, spre același obiectiv, o Românie cât mai unită și mai puternică.

Dacă vorbim despre unitate, trebuie să luăm în considerare câteva necesități urgente ale oamenilor care ne-au votat. Mai întâi, reducerea decalajelor de dezvoltare economică între diferitele pături sociale, în special cele aflate în risc mare de sărăcie. Datele statistice oficiale arată o creștere economică susținută, lucru care a permis Guvernului nostru să realizeze o creștere semnificativă a veniturilor cetățenilor. În al doilea rând, însă, este nevoie de o reducere a decalajelor între diferitele regiuni ale țării. Se știe de prea mulți ani că regiunea de nord-est este practic cea mai săracă zonă nu doar a țării, ci chiar a Europei. Reducerea acestui ecart de dezvoltare se poate face doar prin investiții masive și prin racordarea infrastructurii de transport la marile rute comerciale europene.

În calitate de parlamentar al României, dar și ca ieșean sunt trimis să reprezint dorințele și aspirațiile românilor din județul Iași. Întreaga regiune de nord-est, dar mai ales Iașiul, ca pol principal de dezvoltare a întregii regiuni, au nevoie să fie conectate la restul regiunilor istorice ale Românei și, mai ales, la marile rute comerciale din Uniunea Europeană.

În acest sens, am fost constant interesat și am luptat pentru realizarea acestor legături fie ele prin aer, pe calea ferată sau rutieră. Podul aerian între Iași și Timișoara a fost la un moment dat suspendat din rațiuni comerciale particulare. Am reușit să determinăm TAROM să se implice, iar acum zborurile în interes de afaceri sau chiar medical sunt o cale funcțională de comunicare rapidă. De asemenea, am acordat atenție atât transportului feroviar de persoane, cât și celui de marfă.

Însă cel mai important proiect de care are nevoie urgentă zona de nord-est este autostrada. Celebra deja A8 Muntenia este vitală pentru legătura rutieră comercială a Iașiului și a întregii regiuni cu vestul țării. La fel de important este și proiectul de modernizare al E85, care leagă nordul țării de București. În această perioadă, E85 a devenit una dintre cele mai aglomerate și mai periculoase șosele din România, cu zeci de morți și răniți săptămânal.

În ultimii doi ani, numărul mașinilor din țara noastră a explodat. Foarte multe familii au chiar două mașini. Prețurile foarte mici ale autoturismelor vechi din străinătate au făcut ca orașele și legăturile rutiere dintre ele să devină supraaglomerate. În plus, dinamica economică în creștere a determinat și o intensificare a schimburilor de mărfuri, iar aceasta, coroborată cu declinul transportului feroviar de marfă, a umplut drumurile de mii de tiruri.

Toate aceste date concrete ne duc către o concluzie simplă și de bun-simț - Moldova are nevoie de autostradă. Nu avem nevoie să ne spună președintele Iohannis la Iași că ne trebuie autostradă. Pentru Domnia Sa este doar un subiect electoral. Pentru noi, însă, partidul de la guvernare, o autostradă pornind de la Iași trebuie să devină fapt concret, atât pentru a ajuta la dezvoltarea economică și reducerea decalajelor, cât și pentru a nu mai lăsa zeci, chiar sute de români să moară pe șoselele supraaglomerate.

Vorbeam la început despre o Românie unită și puternică. Pentru aceasta, este nevoie de legături solide între toate regiunile, iar primul pas este infrastructura.

  Mara-Daniela Calista - declarație politică Redefinim familia prin referendum și aruncăm în derizoriu drama din interiorul ei, violența domestică;

Doamna Mara-Daniela Calista:

"Redefinim familia prin referendum și aruncăm în derizoriu drama din interiorul ei, violența domestică"

Referendumul privind revizuirea Constituției pentru redefinirea familiei a generat în aceste zile un val de declarații și atitudini contradictorii, atitudini ce invadează spațiul public, bulversând până la scindare societatea românească.

Cel mai grav mi se pare faptul că organizația care susține că apără familia, "Coaliția pentru familie", în înverșunarea cu care militează pentru redefinirea familiei, bagatelizează o problemă reală a societății, respectiv fenomenul violenței în familie.

Nu pot să trec cu vederea și să nu mă revolt când asist la o campanie de manipulare a oamenilor prin declarații și atitudini care denotă o gândire obtuză, primitivă, față de ceea ce trebuie să fie familia, față de nevoia de demnitate și de respect a membrilor ei.

Când spui că zecile de mii de agresiuni comise în familie față de femei și copii sunt doar accidente, când arunci în derizoriu suferința și umilința victimelor, mă văd nevoită să vă amintesc că, înainte să ne ocupăm de definiții și să stigmatizăm oameni pentru că sunt diferiți, trebuie să recunoaștem că avem datoria legală, morală și creștină să îi apărăm pe cei agresați și să pedepsim agresorii, pornind de la a accepta realitatea.

Datele oficiale arată că numai anul trecut au fost raportate la poliție peste 20.000 de fapte de violențe între membrii familiei, care includ loviri, violuri, agresiuni sexuale și omoruri. În realitate, 75% dintre cazuri sunt neraportate.

O femeie din 10 este agresată în interiorul familiei, iar singurul instrument de apărare este ordinul de protecție, încălcat adesea de agresori.

Avem în țară doar 60 de centre care oferă adăpost victimelor violenței în familie, iar în 6 județe nu există vreun centru. Prin Programul de guvernare al PSD-ALDE, ni s-au promis încă 20 de locuințe protejate pentru victimele violenței în familie până în 2020 și 8 centre regionale pentru asistarea copiilor cu tulburări de comportament. Sunt doi ani de când au preluat guvernarea și abia acum s-au deschis două linii de finanțare pentru amenajarea unei rețele de locuințe protejate.

Când decidenții nu văd mai departe de propriul interes, victimele sunt fără apărare și aleg să tacă, din neputință, deznădejde și/ sau instinct de autoapărare. Nu numai că victimele sunt lăsate în voia sorții și a agresorilor de instituțiile care trebuie să le apere, dar acestea sunt nevoite să suporte și umilința publică venită din partea unor indivizi blocați în trecut, cu o mentalitate neadecvată realităților anului 2018!

Degeaba schimbăm definiții ale familiei, dacă majoritatea încă mai crede că "bătaia e ruptă din Rai", iar o palmă, două nici nu contează. Aceasta să fie familia tradițională pe care o apărăm, în care punem gunoiul sub preș și dăm muzica mai tare, să nu se audă suspinele femeilor și ale copiilor?

  Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată Deschiderea anului universitar, altădată un motiv de bucurie pentru studenți și profesori;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Deschiderea anului universitar, altădată un motiv de bucurie pentru studenți și profesori"

La 1 octombrie s-a deschis noul an universitar, altădată un motiv de bucurie pentru noi toți. Nu doresc ca declarația politică de astăzi să fie interpretată ca o critică adusă învățământului superior din România, dar, în aceeași măsură, nu pot să nu prezint faptele așa cum sunt.

Guvernarea ultimilor ani evidențiază incompetența care s-a manifestat constant în domeniul educației. O radiografie a sistemului educațional superior scoate în evidență probleme care par a fi rămas încremenite în tiparele dinainte de 1990. Pe lângă latura curriculară, neadaptată la cerințele pieței muncii, se adaugă cea a infrastructurii, unde tavanele cad în capul studenților și profesorilor la propriu.

Din punctul meu de vedere, învățământul superior din România se confruntă cu următoarele probleme cronice:

a) Arhitectură curriculară și instituțională învechită, neconcordantă cu realitatea și care nu corespunde cerințelor și nevoilor societății în actuala sa etapă de evoluție; latura teoretică sau "a învăța pentru a știi" este dominantă în fața laturilor aplicativă-practică sau interdeisciplinară. Facultățile din România scot studenți pe bandă rulantă, mulți dintre ei neactivând în domeniul de activitate pentru care s-au pregătit sau, mai mult, aleg să plece în afară;

b) Resursele alocate învățământului superior sunt insuficiente și de multe ori managementul defectuos face ca acele resurse să dispară, aceasta pentru că nu avem un mecanism eficient de evaluare a cheltuielilor banilor destinați educației;

c) Politizarea managementului școlar, poate cel mai nociv lucru pentru educația în sine.

Altfel spus, viitorii studenți par a fi condamnați să se confrunte cu aceleași probleme care există de mai bine de două decade. Educația rămâne cea mai puternică armă a unui popor. Fără a ne educa tinerii în mod corespunzător, nu putem avea un viitor frumos și, mai mult, nu putem genera dezvoltare durabilă.

Cred că politica de partid cu care ne-a obișnuit actuala coaliție de guvernare ar trebui să-și concentreze eforturile pe problemele cu adevărat reale cu care se confruntă țara noastră, iar educația este fără doar și poate una dintre ele!

  Ștefan Mușoiu - declarație politică Sărbătorim educația nu doar pe 5 octombrie!;

Domnul Ștefan Mușoiu:

"Sărbătorim educația, nu doar pe 5 octombrie!"

Ziua mondială a educației, celebrată pe 5 octombrie, este cea mai bună ocazie să ne demonstrăm direct aprecierea și recunoștința față de foștii noștri profesori, învățători și educatori, care ne-au însoțit în călătoria magică a cunoașterii.

Ziua mondială a educației este prilejul perfect să încurajăm dascălii și educatorii să continue a susține cu pasiune, dăruire și tărie pregătirea elevilor, să perfecționeze studenții și să-i facă eminenți, dar și să îndrepte cu răbdare caligrafia micuților boboci. Sărbătoarea educației este și momentul în care urez un călduros la mulți ani și multă putere de muncă întregului personal didactic de la noi din țară!

Declarația mea politică este un gest de recunoaștere a meritelor tuturor profesorilor în dezvoltarea armonioasă a omului. De asemenea, țin să subliniez și rolul pe care întreg sistemul educațional îl are în formarea armonioasă a tinerilor, iar educația este parte integrantă a Programului de guvernare 2017-2020 al Partidului Social Democrat. PSD dezvoltă numeroase programe pentru susținerea învățământului, unul dintre acestea fiind "Garanția pentru tineri". Derularea acestui plan implică acordarea de sprijin financiar pentru continuarea studiilor pentru tinerii din familiile sărace, respectiv alocații pentru terminarea gimnaziului și unele burse profesionale. Finanțarea este prevăzută în Programul Operațional Regional 2017-2020, fiind destinat unui număr de 450.000 de tineri beneficiari, care se încadrează în segmentul de vârstă cuprins între 16 și 25 de ani. Noi, cei de la PSD, suntem conștienți de impactul major pe care instruirea școlară îl are în pregătirea generației viitorului, în crearea specialiștilor atât de necesari dezvoltării societății. Din acest raționament, pe lângă diversele programe de îmbunătățire a actului pedagogic, vom garanta accesul la un sistem de învățământ de calitate, vom valorifica și mai mult potențialul educației și al cercetării prin sprijinirea tinerilor performanți și prin deschiderea sistemului de învățământ universitar către partenerii educaționali internaționali.

Dincolo de propaganda nocivă a opoziției, trebuie să salutăm faptul că guvernarea PSD-ALDE a dat startul politicilor publice în domeniul învățământului, la nivel primar, gimnazial, universitar și postuniversitar. Mai mult, aceste decizii benefice nu au fost promovate doar imediat după accederea la guvernare, ci continuu, fiind corelate în mare măsură cu necesitățile societății în care trăim și permanent actualizate cu cerințele forței de muncă.

De ce? Pentru că, investind în educație, investim în tineri, în viitorul nostru, al tuturor românilor!

  Nicolae Giugea - declarație politică PSD-ALDE reprogramează și Centenarul!;

Domnul Nicolae Giugea:

"PSD-ALDE reprogramează și Centenarul!"

Mai sunt doar două luni până la 1 decembrie, ziua în care ar fi trebuit să sărbătorim cum se cuvine 100 de ani de la înfăptuirea celui mai mare vis al neamului românesc, unirea tuturor românilor într-o singură țară, România Mare. Un asemenea eveniment ar fi trebuit sărbătorit nu numai prin manifestări sobre, prin evenimente culturale interne și externe, prin care să cinstim memoria eroilor care s-au jertfit pe România. Centenarul Marii Uniri ar fi trebuit să fie prilejul prin care să demonstrăm înaintașilor noștri că și noi am adus o contribuție la modernizarea României.

Din păcate, însă, Centenarul Marii Uniri ne găsește mai rău decât ne-am fi putut imagina vreodată. Provinciile istorice ale României, la un secol de la Unire, nu sunt conectate nici astăzi prin căi de comunicații, prin drumuri rapide și prin căi ferate moderne. Traversarea Munților Carpați este la fel de sinuoasă ca în urmă cu un secol, atât pentru moldoveni, cât și pentru munteni și olteni. Centenarul ne găsește, de asemenea, cu dezechilibre uriașe de dezvoltare chiar în interiorul țării, între regiunile istorice ale României. Oltenia și Bucovina conduc în continuare în topul european al celor mai sărace regiuni, în vreme ce unele zone, mai favorizate, s-au dezvoltat și au crescut mai repede chiar și față de media europeană. Centenarul Marii Uniri ne găsește cu aproape un sfert dintre români plecați din țara lor mamă, căci cei mai mulți s-au săturat să mai aștepte sau să spere că România va fi guvernată vreodată în interesul românilor. Cei care au sperat că se vor întoarce, au fost bătuți, gazați și umiliți.

Responsabilitatea cinstirii Centenarului Marii Uniri a revenit lui Liviu Dragnea, căci Domnia Sa conduce Parlamentul, conduce Guvernul și conduce, prin interpuși, mai mult de trei sferturi dintre instituțiile centrale ale statului român. Din păcate, însă, așa cum Dragnea a amânat majorările salariale pentru cei mai mulți dintre bugetari după anul 2021, creșterea pensiilor a dus-o tot după anul 2021, construcția infrastructurii va începe după anul 2021, se pare că Dragnea vrea să reprogrameze și Centenarul Marii Uniri, la o dată ulterioară, poate tot după anul 2021. O astfel de atitudine, completată de toate gesturile pe care le-a făcut Liviu Dragnea în ultimii doi ani, îmi aduce aminte de "marele și iubitul conducător" comunist, care, prin anii ’80, își propusese să reprogrameze Revelionul, pentru că-i strica lui programul.

Modul în care Guvernul Dragnea a gestionat anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri arată dimensiunea incompetenței miniștrilor propuși de el, precum și disprețul pe care-l poartă pentru 100 de ani de istorie românească. Majoritatea manifestărilor organizate de Guvern pentru această sărbătoare națională au fost mai degrabă niște paranghelii, plătite din mulți bani publici, la care nu au lipsit micii, berea, fasolea și maneliștii celebri.

În doi ani de când conduc Guvernul, Dragnea și Olguța nu s-au gândit măcar pentru un moment să-i cinstească pe veteranii sau pe invalizii de război, sau pe văduvele acestora, cei care mai trăiesc, pentru care statul nu a găsit decât puțin peste 230 de lei lunar, ca indemnizație de recunoaștere a meritelor lor. În doi ani de zile, Dragnea și caricaturile de miniștri ai transporturilor nu au făcut nici măcar pe hârtie, un proiect de autostradă sau cale ferată care să lege provinciile istorice. În doi ani de zile, Dragnea și grupurile infracționale de interese nu știu ce să mai vândă din țara asta, nu pe bani, ci să scape el și partenerii lui de afaceri de pușcărie. În doi ani de zile, pompând în creșterea prețurilor, PSD-ALDE a făcut și mai mare numărul de români săraci. În doi ani de zile, România a mai pierdut încă 400.000 de români care au plecat din țară, deși românii sunt cea mai valoroasă resursă a acestei țări.

Așa cum arată România astăzi, după doi ani de sinistră guvernare PSD-ALDE, chiar că nu ar fi rău să reprogramăm Centenarul, până când Dragnea și ai lui vor pleca de la guvernare. Nu sunt apți să înțeleagă nici solemnitatea momentului și nici prăpastia în care au dus țara.

  Laurențiu Nistor - declarație politică cu titlul Referendumul din 6-7 octombrie 2018, votul care va arăta securitatea în care ne dorim să trăim;

Domnul Laurențiu Nistor:

"Referendumul din 6-7 octombrie 2018, votul care va arăta societatea în care ne dorim să trăim"

Referendumul pentru modificarea Constituției, în sensul redefinirii familiei, care va avea loc pe 6 și 7 octombrie 2018, nu reprezintă un demers antieuropean, ci este expresia cererii a peste 3 milioane de români, o cerere care nu poate fi ignorată, scopul ei final fiind introducerea în Constituție a unor prevederi care să blocheze orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Familia tradițională nu este o temă politică. Familia tradițională este o chestiune profundă, care ține de însăși societatea românească.

Referendumul pentru redefinirea familiei nu este un vot împotriva cuiva sau împotriva unor categorii de oameni, ci este votul care va arăta societatea în care ne dorim să trăim, dorința cetățenilor exprimată liber și democratic.

Astfel, forma actuală din Constituția României prevede: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

Varianta propusă pentru aprobare prin referendum este: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

Astfel, pe 11 septembrie, plenul Senatului a votat propunerea legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. Inițiativa cetățenească, pentru care era necesară susținerea a cel puțin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, cu 107 voturi pentru și 13 voturi contra. Șapte senatori s-au abținut.

Modificarea propusă pentru art. 48 din Constituție are următoarea formă: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

Ulterior, pe 17 septembrie, Curtea Constituțională s-a pronunțat, din oficiu, asupra Legii de revizuire a Constituției României. În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, CCR a constatat că Legea de revizuire a Constituției României respectă dispozițiile constituționale referitoare la revizuire.

Demersul de revizuire a Constituției nu este unul homofob, așa cum afirmă rău-voitorii și nu își propune altceva decât reafirmarea identității creștine. Este un demers la care au apelat și alte state cu democrație puternică.

Referendumul are în vedere păstrarea familiei românești în forma ei tradițională și spirituală. Pentru noi, românii, familia a fost mereu în centrul preocupărilor, iar faptul că 3 milioane de cetățeni au semnat pentru definirea ei legală confirmă importanța deosebită acordată nucleului societății noastre.

  Mihai Niță - declarație politică intitulată Educația întregii lumi este mai presus de orice;

Domnul Mihai Niță:

"Educația întregii lumi este mai presus de orice"

În fiecare an, la 5 octombrie, dascălii sunt sărbătoriți în toată lumea. Ziua mondială a educației a fost instituită de UNESCO în anul 1994. La aceeași dată, în 1966, a fost semnat actul privind condițiile de muncă și statutul cadrului didactic, în baza recomandărilor făcute de UNESCO și de Organizația Internațională a Muncii. Stabilirea unei zile în care salariații din învățământ și educație merită să fie sărbătoriți înseamnă recunoașterea rolului lor în formarea valorilor societății.

Învățământul românesc a suferit, din păcate, un recul în ultimele trei decenii, raportându-ne la perioada în care s-au pus bazele învățământului modern în țara noastră. Amintim, așadar, că istoria învățământului românesc gratuit și obligatoriu datează din vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Este de notat faptul că România se află printre primele state europene care promovează ideea alfabetizării maselor prin gratuitatea a 4 ani de educație, înaintea Italiei, Franței sau Angliei. Legea din 1864 a fost completată de legile lui Spiru Haret în privința îmbunătățirii învățământului secundar și universitar, legi care vor funcționa până în perioada interbelică. Cred că ar fi bine de știut ce consemnau istoricii antici, cu privire la învățământ, referindu-se la înaintașii noștri daci - Regele Zamolxis a înființat prima școală de stat din lume." Avem, așadar, tradiții onorante.

O reevaluare radicală a Legii învățământului s-a efectuat în perioada comunistă, timp în care au fost săvârșite și unele greșeli, cauzate de doctrina politică a vremii. După 1989, sistemul a fost perturbat aproape integral, fiecare nou ministru dorind să-și pună amprenta asupra sistemului liber al educației și învățământului. S-au tratat de-a valma toate principiile instituției, înlocuindu-se cu măsuri neadecvate realităților epocii. Nici părinții și nici copiii nu mai au o perspectivă clară asupra viitorului apropiat. Cadrele didactice n-au revendicat decât condiții rezonabile pentru asigurarea viitorului României. Căci, după cum spunea pedagogul francez Larousse, "... educația întregii lumi este mai presus de orice".

Cât privește regândirea materiilor de studiu și a metodicii, este suficient să amintim ce constata chiar Eminescu, în vremea când se confrunta cu probleme similare: "Copiii români sunt încărcați cu materii atât de multe și atât de diverse, încât nici profesorii, nici școlarii nu se pot orienta în capetele lor. Acești copii nu învață nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat".

Examenul de bacalaureat din ultimii ani ne-a pus în fața unei realități asupra căreia am mai atras atenția și cu alte ocazii, când am semnalat necesitatea urgentă a revizuirii sistemului nostru de învățământ. Fenomenul abandonului școlar este nu îngrijorător, ci revoltător. Se constată o rată de creștere inadmisibilă pentru o țară europeană aflată în mileniul trei, în timp ce, pe plan mondial, se fac eforturi considerabile în vederea alfabetizării copiilor și adulților neștiutori de carte.

Miniștrii de resort din ultimii ani au încercat, după puteri, se modernizeze învățământul, căutând să armonizeze sistemul românesc cu sistemul occidental. Rezultatul, după cum se vede, n-a fost cel dorit, cel necesar. Dintre elevii care frecventează școala, prea puțini se arată dornici de carte, ci mai degrabă interesați de socializare. Pentru foarte mulți elevi, mai ales în mediul urban, școala este privită ca un club de zi. Iar noaptea, mulți elevi se regăsesc în cluburi.

Responsabilitatea pentru actuala situație revine statului, care nu reușește să adopte un sistem de învățământ funcțional, capabil să asigure României promoții de tineri bine instruiți, pregătiți profesional pentru toate domeniile de activitate. S-au creat, în schimb, posibilități multiple pentru obținerea diplomelor, fără acoperire în educație și deseori inutile. Acestea, fără învățătură, nu pot genera progres.

Rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.

De Ziua mondială a educației, amintindu-ne cu dragoste și nostalgie de cei care ne-au fost mentori și cărora le vom fi mereu datori, urăm dascălilor români și celor din întreaga lume, de ziua lor, la mulți ani!

  Nicu Niță - declarație politică despre Podul peste Dunăre;

Domnul Nicu Niță:

"Podul peste Dunăre"

În data de 15 ianuarie 2018, în ultima zi a mandatului premierului Mihai Tudose, a fost semnat cel mai important proiect de infrastructură, investiție excepțională și extrem de necesară, demarat în estul României după 1989.

Cârcotașii din opoziție, evident, nu sunt fericiți și speculații că podul nu se mai face sunt la ordinea zilei.

Pentru că interesele sunt foarte mari, operatorii navali privați, cei care au bacuri, nu sunt interesați de construirea podului peste Dunăre, în special cei de la Galați.

Proiectul nu a fost depus încă la Bruxelles, dar suntem încă în termen. Cei care s-au angajat la construcție au avut la dispoziție un an pentru proiectare și trei ani pentru execuție. În luna septembrie se va termina proiectul, urmând să îl depună la Ministerul Transporturilor pentru validare.

Podul peste Dunăre este asumat de PSD, pe care ne-o vom duce la bun sfârșit. Românii trebuie să știe că Programul de guvernare merge înainte și alianța PSD-ALDE este hotărâtă să îl ducă la îndeplinire așa cum a fost el votat în 2018.

  Gabriela-Maria Podașcă - declarație politică Lipsa vaccinării afectează sănătatea cetățenilor;

Doamna Gabriela-Maria Podașcă:

"Lipsa vaccinării afectează sănătatea cetățenilor"

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 123 de milioane de copii au fost imunizați în 2017 la nivel global, însă alte milioane nu au încă acces la vaccinul care le-ar putea salva viața. Imunizarea este una dintre cele mai cost-eficiente intervenții de sănătate publică până în prezent, evitând aproximativ două până la 3 milioane de decese în fiecare an. Ca rezultat direct al imunizării, lumea este mai aproape ca niciodată de eradicarea poliomielitei și de prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV.

La nivelul Uniunii Europene se iau decizii în direcția asigurării sănătății publice conexe vaccinării. Astfel, comisarul pe sănătate și siguranță alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, a prezentat o inițiativă de politică care vizează creșterea gradului de acoperire a vaccinării și asigurarea accesului tuturor persoanelor din UE la informațiile relevante privind vaccinarea, în special prin intermediul unui portal european de informare, care să furnizeze dovezi independente privind vaccinurile, beneficiile și siguranța populației.

În România, în ultimii ani, rata de vaccinare la nivel național a scăzut, fapt dublat și de izbucnirea unei epidemii de rujeolă, cazurile confirmate până la data de 28 septembrie 2018 ajungând la 15.367 din care 59 de decese. În doar 5 zile, în perioada 24 septembrie - 28 septembrie 2018, au fost raportate încă 15 de cazuri nou confirmate în două județe și în municipiul București.

De asemenea, cât privește cancerul de col uterin, România ocupă primul loc în Europa atât la incidență, cât și la mortalitate, cu o mortalitate de 10,8/100.000, de 3 ori mai mare față de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est 6,8/100.000.

UNICEF România și Organizația Mondială a Sănătății își exprimă îngrijorarea că în România rata de vaccinare împotriva rujeolei este cu mult "sub pragul de 95% care asigură protecție pentru fiecare membru al comunității" și au inițiat o campanie de informare și provaccinare în acest sens.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, IRES, în anul 2017, pentru a evalua opiniile populației cu privire la subiectul imunizării copiilor, 87% dintre cei intervievați consideră că afirmația "beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse" este adevărată și aproape trei sferturi dintre participanții la studiu cred că obligația de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile și riscurile vaccinurilor este în primul rând a medicilor de familie - 72%. Principalele cauze pentru care rata vaccinării a scăzut în România, în ultimii ani, conform celor intervievați, sunt acelea că lipsesc vaccinurile 27% și că au fost mediatizate unele cazuri de îmbolnăviri în urma vaccinării 27%; mai sunt amintite drept cauze părerile personale ale părinților 17%; campaniile antivaccinare promovate de anumite personalități publice - 10%, dar și slaba calitate a informării părinților 7%; 6% dintre respondenți învinovățesc sistemul național de sănătate, în general, pentru rata scăzută de vaccinare - dezinteresul instituțiilor statului - 3%, lipsa comunicării cadrelor medicale cu pacienții - 2% sau lipsa reglementărilor adecvate de către instituțiile statului - 1%.

România are nevoie să alinieze politicile de sănătate cu referire la vaccinare cu cele de la nivel european, dacă dorim ca cetățenii să aibă un standard de viață calitativ. Avem nevoie de implicarea autorităților în campanii care să transmită informații corecte și documentate științific cu privire la importanța și beneficiile vaccinării către cetățeni, precum și de o dezbatere reală cu privire la necesitatea unei legi a vaccinării în România.

De asemenea, Ministerul Sănătății trebuie să transpună în acțiuni concrete concluziile campaniilor și dezbaterilor cu privire la vaccinare.

  Ștefan-Ovidiu Popa - despre Ziua mondială a educației;

Domnul Ștefan-Ovidiu Popa:

"Ziua mondială a educației"

Ziua de 5 octombrie este desemnată, pe plan mondial, sărbătoarea profesională a cadrului didactic.

În anul 1994, UNESCO a inaugurat pentru prima dată Ziua mondială a educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1996, a recomandării făcute de UNESCO și Organizația Internațională a Muncii privind condițiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătorește în peste 200 de țări.

Ziua mondială a educației nu are rolul de a omagia doar munca profesorilor și a dascălilor, ci trebuie să fie un prilej de reconștietizare a rolului pe care educația în sine îl are pentru orice stat.

Cadrele didactice contribuie în mod esențial la dezvoltarea unei țări, asigurând transmiterea de cunoștințe. De asemenea, joacă un rol civic de mare importanță, contribuind la păstrarea coeziunii sociale.

Organizația Națiunilor Unite insistă ca dascălii să fie recrutați și remunerați în mod adecvat, pentru a fi motivați. Trebuie să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, completată de resurse și materiale educaționale suficiente.

Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare, pentru a asigura învățământul primar universal, și încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învățământului secundar general, gimnaziu.

În urma celor menționate mai sus, vreau să fac precizarea că România respectă solicitarea Organizației Națiunilor Unite, și anume, de a respecta munca dascălilor, acest lucru fiind evidențiat prin crearea unor condiții mai bune în desfășurarea activității, prin creșterea salariilor cu 20% de la 1 iulie 2017 și cu 30% de la 1 ianuarie 2018, media fiind de 25%. De la 1 decembrie, cadrele didactice vor primi și un spor de suprasolicitare de 10%. De la 1 ianuarie 2019, va intra în vigoare regulamentul de acordare al sporurilor pentru condiții vătămătoare.

Practic, în anul 2022, va exista o creștere în medie în sistemul preuniversitar de aproximativ 90%, comparativ cu salariile din 2016. Este o creștere semnificativă și un pas important spre valorificarea resursei umane.

  Alexandra Presură - declarație politică Să votăm DA pentru redefinirea familiei și pentru viitorul copiilor noștri!;

Doamna Alexandra Presură:

"Să votăm DA pentru redefinirea familiei și pentru viitorul copiilor noștri!"

Voi fi prezentă la referendumul de la sfârșitul acestei săptămâni pentru modificarea Constituției, prin redefinirea familiei întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, și voi vota cu hotărâre DA! Acest scrutin este extrem de important pentru societatea românească, pentru fiecare român, și mai ales pentru viitorul nostru și al copiilor noștri!

Ca femeie tânără îmi doresc, la fel ca și marea majoritate a tinerilor români, să îmi întemeiez o familie și să îmi cresc copiii într-un mediu familial firesc, bazat pe principiile morale și spirituale moștenite de noi din generație în generație. Susțin cu tărie valorile care stau la baza unei societăți sănătoase și a dezvoltării unui popor: familia, școala și credința, ca forme de coeziune socială, ordinea de drept și legalitatea, ca garanții ale instituțiilor fundamentale ale statului. În opinia mea, opțiunile sexuale ale oricărui cetățean sunt acceptate și respectate în România, dar de aici până la a adopta legi speciale pentru aceste categorii minoritare este o cale mult prea lungă și de neconceput.

Subliniez că, în paralel cu organizarea acestui referendum din 6-7 octombrie, Guvernul și majoritatea parlamentară PSD s-a implicat și se va implica activ în continuare în crearea premiselor necesare dezvoltării armonioase a familiei, prin inițiative legislative care să vină în sprijinul creșterii natalității și a încurajării căsătoriilor normale. Sunt convinsă că dezbaterea realităților cu care se confruntă familiile din țara noastră, și ulterior, rezultatul votului de la referendum, vor fi în măsură să îndrepte carențele manifestate în ultima perioadă în societate, prin inițierea unui cadru legislativ pozitiv pentru sprijinirea constituirii familiilor și creșterea numărului nou-născuților.

Dincolo de tradiția istorică a familiei din România, referendumul constituie un examen de maturitate al întregii societăți românești. Faptul că era nevoie de această legitimizare a familiei este confirmat și de formațiunile politice din opoziție, care și-au exprimat susținerea pentru acest demers firesc și benefic.

Familia are ca prim scop asigurarea continuității noastre și viitorul copiilor noștri, iar instituțiile statului sunt datoare să contribuie la dezvoltarea ei, cu atât mai mult cât ne confruntăm cu un proces accentuat de îmbătrânire și cu o scădere importantă a populației.

În aceste condiții, definirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, prin modificarea Constituției, este un demers perfect justificat, cu atât mai mult cu cât milioane de români au semnat această inițiativă.

Îi îndemn toți românii, și îndeosebi pe tineri, să se prezinte la acest scrutin fundamental pentru viitorul nostru și să voteze DA la referendumul pentru redefinirea familiei. Trebuie să demonstrăm că suntem un popor care gândește matur, rațional și pragmatic, să votăm pentru continuitatea noastră ca popor, în spiritul perpetuării tradițiilor moștenite de veacuri!

Referendumul pentru redefinirea familiei este un moment istoric, în care avem șansa uriașă de a demonstra că suntem o națiune cu coloană vertebrală în Europa și suntem capabili să alegem ceea ce este frumos și înălțător din patrimoniul valorilor definitorii ale umanității.

Să votăm cu încredere și speranță, DA la referendum!

  Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică intitulată Dragnea și Olguța joacă alba-neagra cu speranțele pensionarilor!;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"Dragnea și Olguța joacă alba-neagra cu speranțele pensionarilor!"

Anul trecut, Dragnea și Olguța și-au bătut joc de speranțele a peste un milion de angajați din sectorul public, promițându-le că vor avea triplări de salarii, peste noapte. Triplarea a fost pentru cei mai mulți dintre bugetari o scădere sau o creștere jignitoare de 3-4%, mai mică decât creșterea prețurilor din ultimul an. În sectorul privat, aproape două milioane de angajați au pierdut consistent din salarii, după năstrușnica mutare a poverii fiscale, de la angajator la angajat.

Anul acesta, Dragnea și Olguța au pus gând rău speranțelor celor peste 5 milioane de pensionari, care au trudit o viață și care așteaptă de ani buni o pensie decentă. Nu aș vrea să se uite faptul că, încă din anul 2015, PSD a promis o lege justă a pensiilor, care să facă dreptate pensionarilor. Proiectul, despre care spuneau în urmă cu 4 ani că este gata, a apărut cu greu abia în această vară și nu mică este surprinderea mea să constat că cinismul PSD pare să nu aibă nici de această dată limite.

În primul rând, dacă în urmă cu 2 ani li se promiteau pensionarilor creșteri spectaculoase de pensii, acum aflăm că acestea nu vor crește prea curând, ci abia după anul 2021, adică după ce Dragnea și Olguța vor fi intrat în istoria neagră a guvernărilor din România.

Stimați colegi din majoritatea parlamentară PSD-ALDE, ați votat orbește o Lege strâmbă a salarizării. Nu procedați la fel și cu Legea pensiilor, ridicând mâinile fără să știți cât rău veți face. Introducerea pensiei minime, care poate să păcălească pe foarte mulți pensionari că aceasta le va garanta un trai decent, va însemna că mai mult de două treimi dintre pensionari vor avea o pensie egală cu cea minimă! Rezultă acest lucru atât din noua formula de calcul, cât și din faptul că mai mult de 60% dintre angajați sunt încadrați pe salariul minim. "Mai pe românește", așa cum îi place doamnei Olguța să spună, nu mai contează foarte mult cât ai cotizat, cât ți s-a luat din salariu, căci foarte puțini pensionari vor avea o pensie peste cea minimă. Toți angajații cu salarii sub cel mediu pe economie vor avea aceeași pensie, adică aproape toți.

Așadar, după ce ați făcut ceea nici comuniștii nu au reușit, adică ați egalizat salariile a peste două treimi dintre angajați, la nivelul minim, indiferent de studii, de experiență sau vechime, acum vă pregătiți să egalizați și pensiile a peste două treimi dintre pensionari! Cine merita o pensie mai mică, i se dă una cu câțiva bănuți mai mare, iar cine merita o pensie mai mare, i se dă una mai mică! Ați transferat contribuțiile sociale în sarcina angajatului, știind că așa salariul mediu brut va crește, iar punctajul individual va scădea! Un angajat care avea anul trecut un salariu de 3.500 de lei brut, avea un punctaj de 1,12 puncte, pentru că salariul mediu brut pe economie era de 3.131 lei în 2017. După catastrofa transferului contribuțiilor, angajatul care are același salariu de 3.500 de lei brut în anul 2018, dar are un punctaj anual la pensie de 0,84, mai mic cu 0,28, căci salariul mediu brut a urcat, pe hârtie la 4.162 de lei. Așadar, numai prin această înșelătorie ați tăiat pensiile din viitor cu peste 25%, la care se adaugă și tăierea pensiilor din Pilonul II cu cca. 20%.

Pe lângă această nedreptate profundă, vă pregătiți să aruncați peste 1,5 milioane de pensionari în categoria asistaților social, ca să beneficieze de indemnizația socială și nu de pensie. Faptul că pensia celui care a muncit a rămas în urma ajutoarelor sociale, a indemnizațiilor plătite de la buget, este vina guvernelor din ultimii 6 ani, care nu au crescut punctul de pensie așa cum scrie în lege. Nu uitați că, în ultimii 6 ani, 5 ani voi ați condus țara!

Nu în cele din urmă, mi-a atras atenția și una dintre minciunile în baza căreia pensionarii v-au votat în anul 2016. Ați promis că punctul de pensie va ajunge la 45% din salariul mediu brut. Asta promitea și se jelea toată propaganda voastră pe la televiziuni! Astăzi, după 2 ani de guvernare, punctul de pensie a scăzut de la 33%, în anul 2016, la 26% din salariul mediu brut, în anul 2018. Mai mult, prin Legea pensiilor, promiteți un punct de pensie, peste 3 ani, de 1.875 lei, care va reprezenta cel mult 30% din salariul mediu brut pe economie. Vă atrag atenția că, atunci când mințiți, să o faceți mai cu talent, căci minciunile încep să se lovească unele cu altele, iar victimele sunt milioanele de oameni care au sperat în promisiunile voastre.

  Alexandru Rădulescu - declarație politică având tema Unitate în diversitate;

Domnul Alexandru Rădulescu:

"Unitate în diversitate"

Ne aflăm în săptămâna care se va încheia printr-un moment extrem de important pentru poporul român, moment în care acesta este chemat să decidă, printr-un referendum, modificarea Constituției României, în sensul redefinirii căsătoriei ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Nu doresc să insist asupra argumentelor de ordin moral, spiritual, religios sau civic pentru acceptarea acestei definiții, pentru că ele au constituit de veacuri reperele evoluției poporului român.

Însă aș vrea să evidențiez raportul dintre Partidul Social Democrat și această inițiativă cetățenească promovată de peste 3 milioane de semnatari. De la început, Partidul Social Democrat și-a exprimat clar adeziunea față de acest demers civic, și-a asumat susținerea în Parlamentul României, precum și organizarea referendumului prin Guvernul social-democrat.

Această poziție a Partidului Social Democrat este determinată de obligația unui partid politic de a promova, de a reprezenta voința cetățenilor pe care îi reprezintă și care, în situația de față, doresc să-și definească fără echivoc valorile culturale, spirituale, și civice în care cred.

De asemenea, Partidul Social Democrat, partid care și-a asumat guvernarea, are obligația să asigure existența, perpetuarea poporului român, educația corectă a tinerilor care reprezintă viitorul României, fapt posibil doar prin fundamentarea familiei pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Partidul Social Democrat are și obligația, asumată deja, de a susține opțiunile culturale, spirituale ale poporului român, ca expresie a suveranității naționale a României, în calitatea sa de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, instituție a cărei deviză este "unitate în diversitate".

Aș dori să remarc și poziția partidelor politice aflate în opoziție, PNL, USR, PMP, care, mult timp după debutul acestui demers civic, și-au exprimat clar opoziția față de solicitările celor peste 3 milioane de inițiatori, fapt demonstrat și prin votul împotrivă exprimat, de unii lideri ai acestor partide, în Camera Deputaților și în Senat sau prin îndemnul lor de a se boicota acest referendum.

În ultimele zile, constatăm ipocrizia evidentă a reprezentanților acestor partide care și-au schimbat poziția și își îndeamnă membrii să participe la vot văzând formarea unui val uriaș de susținere a modificărilor Constituției, val susținut de toate cultele din România și de opiniile marii majorități a populației.

Sunt sigur că și de această dată înțelepciunea și atașamentul poporului român față de adevăratele valori culturale și civice vor triumfa, așa cum s-a întâmplat și în decembrie 2016, când românii au ales varianta Programului de guvernare al Partidului social democrat, așa cum se întâmplă și în prezent, prin susținerea guvernării social democrate, amenințată de interese antiromânești, prin mijloace nedemocratice.

  Raluca Turcan - declarație politică cu titlul România se confruntă cu pericolul iminent al sancțiunilor europene;

Doamna Raluca Turcan:

"România se confruntă cu pericolul iminent al sancțiunilor europene"

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă subminează ordinea constituțională a României și angajamentele noastre internaționale.

Prin acțiunile lor, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă nu doar că se plasează în afara Constituției României, ci transmit și mesajul că guvernarea PSD-ALDE și-a asumat încălcarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană.

Prin atacurile la adresa justiției, a statului de drept și a libertăților fundamentale, prin inducerea în eroare a Comisiei Europene și a Parlamentului European, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă fac tot posibilul să genereze sancțiuni la adresa României.

Represiunea brutală din Piața Victoriei, atacurile la adresa presei independente, pilon al democrației, ca și acțiunile de subminare a statului de drept transmit mesajul că guvernarea PSD-ALDE nu dorește respectarea criteriilor politice care au făcut posibilă aderarea noastră la Uniune Europeană.

Consider că România se confruntă cu pericolul iminent al sancțiunilor europene, inclusiv de natură financiară, din cauza acțiunilor iresponsabile ale celor doi.

Acțiunea antinațională a infractorilor și a interpușilor lor semianalfabeți trebuie oprită de urgență!

  Aurel-Robert Boroianu - declarație politică intitulată Ping-pongul autorităților de resort, în cazul despăgubiților celor afectați de pesta porcină africană;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"Ping-pongul autorităților de resort, în cazul despăgubirilor celor afectați de pesta porcină africană"

La sfârșitul lunii septembrie a.c., adică cu circa trei luni înainte de Crăciun, România este pe cale de a rămâne fără porci, având în vedere că pesta porcină africană, PPA, se extinde, în continuare, cu mare repeziciune. Aceasta era deja semnalată în 223 de localități din 13 județe, cu 952 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale.

Este limpede faptul că haosul creat de incompetența ministrului agriculturii, domnul Petre Daea, dar și de autoritățile de resort nu se mai oprește. Susțin acest lucru, deoarece, de data aceasta, din ce în ce mai mulți crescători de porci acuză că au fost anunțați de autoritățile din domeniu asupra faptului că nu vor primi despăgubirile aferente pentru animalele lor ucise de autorități din cauza virusului pestei porcine africane.

Astfel, acum două zile, mai mulți crescători particulari de porci au anunțat că au primit câte un document de la autoritățile competente, în care scrie negru pe alb că nu vor primi niciun ban pentru animalele care le-au fost sacrificate tot de către acestea, deși ministrul agriculturii trâmbițase public cu totul altceva.

Reprezentanții DSVSA-urilor județene declară, mai nou, că despăgubirile nu se pot acorda în situația în care proprietarii porcilor sacrificați nu au un cod de exploatație. Domnul Daea spune că nu știe despre așa ceva, iar proprietarii afectați susțin, în mod logic, că nu i-a anunțat nimeni până acum că trebuiau să-și înregistreze undeva porcii, înainte ca aceștia să fie sacrificați, pentru a putea obține un astfel de cod.

Cu alte cuvinte, domnul Daea una spune la televizor și alta face, când vine vorba despre decizii și, în special, de bani! În plus, același domn Daea, când este prins public cu minciuna, aruncă vina ba pe ANSVSA, ba pe oricine îi mai iese în cale, ba susține că nu știa nimic despre asemenea cerințe, cum este cazul acestui cod de exploatație!

Domnule ministru, Petre Daea, să încetați cu acest ping-pong jenant între dumneavoastră și alți responsabili guvernamentali și să faceți tot ceea ce trebuie pentru ca acest virus să fie stopat, măcar în al treisprezecelea ceas!

De asemenea, vă solicit să luați urgent toate măsurile necesare, astfel încât toți românii ai căror porci au fost sacrificați să fie despăgubiți în conformitate cu promisiunile pe care le-ați făcut!

  Alexandru Rotaru - declarație politică având ca temă Convergența digitală - deziderat major ale «Societății Informaționale privind dezvoltarea sectorului IT&C din România;

Domnul Alexandru Rotaru:

"Convergența digitală - deziderat major ale «Societății Informaționale privind dezvoltarea sectorului IT&C din România»"

Se știe că sectorul IT&C este unul dintre pilonii importanți ai economiei țării noastre și totodată, reprezintă "coloana vertebrală" a tuturor proceselor și serviciilor care se află în circulație în economia modernă, însă, din păcate, România se clasează deocamdată pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește gradul de digitalizare.

Cu toate că dezvoltarea sectorului IT&C a cunoscut un progres real în ultimii ani, există în continuare un potențial foarte mare de creștere, având în vedere provocările cu care România încă se confruntă în acest domeniu, cum ar fi: emigrația creierelor sau "brain drain" și orientarea preponderentă spre servicii și mai puțin spre produse.

Din acest punct de vedere, consider că este imperios necesar să se acorde prioritate investițiilor în domeniul IT&C, prioritizare care ar putea fi principala pârghie pentru convergența cu țintele strategice ale Europei 2020.

În vederea maximizării potențialului României în sectorul creativ digital și în scopul valorificării superioare a energiilor umane, Programul de guvernare al PSD-ALDE vine cu o serie de măsuri care să contribuie la dezvoltarea economică și creșterea competitivității acestei țări, prin demararea tuturor domeniilor de acțiune, pentru a asigura sinergiile dintre reforma administrativă și introducerea conceptelor moderne de e-Guvernare, e-incluziune socială, promovarea inovării și dezvoltarea infrastructurii pentru serviciile digitale, implementarea de programe privind creșterea gradului de securitate a activităților din domeniul IT&C, precum și realizarea de strategii și programe privind accentuarea folosirii instrumentelor societății informaționale în toate domeniile, dezvoltarea industriei locale IT&C, în special în domeniul producției de software.

Care ar fi implicațiile dezvoltării sectorului IT&C asupra creșterii economice? În primul rând, numărul de angajați din acest sector manifestă un trend ascendent, în plus, înzestrarea cu echipament poate fi făcută rapid, având costuri per angajat în general mai mici. Creșterea eficienței utilizării capitalului și a forței de muncă angajată în IT&C s-ar putea realiza prin atragerea de resurse din alte activități, mai puțin productive, dar cu potențial de a fi mai bine fructificate în acest sector. O importanță majoră o are și înclinația angajaților din IT&C de a optimiza constant procesele în curs, receptând cele mai noi practice și inovând.

Prin urmare, dezvoltarea sectorului IT&C are efecte favorabile asupra potențialului de creștere a economiei, pe fondul unei dinamici ascendente a personalului din domeniu, a efectuării relativ facile de investiții, dar și a înclinației angajaților de a optimiza procesele în derulare. Un impuls suplimentar s-ar putea realiza prin orientarea către activități de furnizare de soluții informatice cu valoare adăugată mai mare, în detrimentul celor de implementare sau de outsourcing.

  Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică despre Programul «Rabla» pentru electrocasnice;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Programul «Rabla pentru electrocasnice»"

PSD vine cu un nou program care va îmbunătăți viața românilor, confortul acestora și va stimula afacerile. Programul "Rabla pentru electrocasnice" este practic o versiune a unui program de mare succes, Rabla clasic pentru mașini, care a ajuns în acest an la a 14-a ediție.

Orice român care dorește să-și schime echipamentele electrocasnice va putea primi un voucher de până la 400 de lei/echipament, în anumite condiții.

Programul "Rabla pentru electrocasnice" este, în același timp, atât un instrument benefic creșterii calității vieții și protecției mediului, cât și un stimulent pentru producția autohtonă de electrocasnice, care are în acest moment și o importantă componentă de export.

Programul stimulează și comportamentul fiscal corect al românilor. Solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: este persoană fizică cu domiciliul în România; nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local; are vârsta de minimum 18 ani; este posesor al unei cărți de identitate valabile.

Persoanele care vor dori să își înlocuiască mașina de spălat rufe, aparatul de aer condiționat sau frigiderul vechi cu aparate noi, mai performante, vor primi, la cerere, un voucher în sumă de până la 400 de lei, în funcție de aparat, pe care îl vor prezenta la magazin, urmând să suporte din buzunar doar diferența de cost. Sunt condițiile pregătite de Guvern în care va fi aplicat Programul "Rabla pentru electrocasnice", încă din acest an, după modelul Programului "Rabla pentru mașini".

Va fi acordat un voucher în schimbul predării aparatului vechi, dar vor putea fi cumpărate mai multe aparate noi în schimbul predării unui număr echivalent de aparate vechi, cu mai multe vouchere, dar nu mai mult de un aparat pentru fiecare categorie. Voucherul va fi valabil pentru o perioadă de 60 de zile de la emitere.

Lista magazinelor din care vor putea fi cumpărate aparate inclusiv pe baza voucherului va fi prezentată pe site-ul Administrației Fondului de Mediu. Programul va începe încă din acest an, Guvernul suplimentând în acest sens, recent, bugetul Administrației Fondului de Mediu.

  Elvira Șarapatin - declarație politică intitulată Primul an de guvernare PSD-ALDE este și cel mai bun an pentru mediul de afaceri din istoria țării;

Doamna Elvira Șarapatin:

"Primul an de guvernare PSD-ALDE este și cel mai bun an pentru mediul de afaceri din istoria țării"

În primul an al actualei guvernări, companiile din România au avut cele mai bune rezultate. Cifra de afaceri totală a depășit pragul de 300 de miliarde de euro.

Niciun indicator nu este mai relevant pentru calitatea și performanța unei guvernări decât cel care provine din mediul de business, acolo unde starea economiei contează din plin și totul se măsoară în bani. Iar din această perspectivă guvernarea PSD-ALDE înregistrează un rezultat excepțional, cel mai ridicat nivel valoric la care au ajuns afacerile din România din toată istoria țării.

În 2017, cu un total de 305 miliarde de euro, s-a reușit performanța depășirii vârfului cifrei de afaceri totale din 2008, anul premergător crizei, dar în condiții complet diferite, de echilibru și deplină sustenabilitate economică.

Datele oficiale demonstrează eficiența Programului de guvernare, care a adus semnificativ mai mulți bani în buzunarele românilor. Puterea de cumpărare a crescut cu aproape 10 procente, iar performanța câștigului salarial mai mare este completată și de un număr crescut al salariaților. Anul trecut, numărul mediu al salariaților a fost de 4.945.900 persoane, în creștere cu 186.500 persoane, comparativ cu anul precedent. Aceasta este realitatea economică a țării, simțită și trăită de milioane de români.

Schema de ajutor de stat în formula promovată de Guvernul PSD-ALDE își arată roadele. 32 de companii au făcut solicitări în valoare totală de 1,32 miliarde de lei. Proiectele de investiții propuse se ridică la peste 800 de milioane de euro și vor genera 5.200 de locuri de muncă.

Se demonstrează încă o dată că Programul de guvernare al PSD este cel mai eficient program din ultimii 29 de ani. Toate măsurile din acest program au generat creștere economică, locuri de muncă și bunăstare pentru români.

Opoziția trebuie să recunoască public că a greșit atunci când a criticat schema de ajutor de stat pentru firmele care angajează investiții în România. Această măsură stimulează investițiile și determină apariția de noi locuri de muncă.

Finanțarea acestei scheme de ajutor, și în 2019, garantează un an de investiții care vor crea noi locuri de muncă bine plătite, inclusiv pentru românii din străinătate care au temei din ce în ce mai consistent să se întoarcă acasă.

  Ciprian-Constantin Șerban - declarație politică având ca temă Ziua internațională a luptei împotriva cancerului de sân, o realitate care necesită informare privind prevenția;

Domnul Ciprian-Constantin Șerban:

"Ziua internațională a luptei împotriva cancerului de sân, o realitate care necesită informare privind prevenția"

Luni, 1 octombrie, am marcat Ziua internațională a luptei împotriva cancerului de sân, destinată conștientizării importanței acestei boli cu care se confruntă anual sute de mii de femei, de soții și de mame. De fapt această zi este destinată a ne aduce aminte că programele de screening și tratamentul în fazele inițiale ale bolii pot salva și salvează vieți acolo unde sunt implementate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, OMS, cancerul la sân este, la nivel mondial, principala cauză de deces prin cancer, la femei.

Trebuie să realizăm cu toții că această maladie este o problemă majoră de sănătate publică, care, din fericire, are tratament dacă este descoperită în fazele incipiente ale sale, și care, să nu uităm, în primele două stadii are o rată la supraviețuire la 10 ani de peste 95%, șansă care scade odată cu întârzierea diagnosticului.

Conform unor studii relativ recente, realizate de echipa de consultanță Deloitte pentru Roche România, membru în Coaliția pentru Sănătatea Femeii, costurile directe anuale aferente cancerului de sân sunt mai mari în varianta cu screening, ca urmare a numărului mai mare de cazuri noi diagnosticate, dar, în același timp, mai multe persoane au acces la tratament adecvat, la costuri individuale de tratament mai mici, costurile totale fiind de fapt mai mici. Screening-ul pentru cancerul mamar nu numai că ar salva vieți și familii, dar ar duce la o scădere a costurilor cu până la 20% per pacient.

Ceea ce este îngrijorător este că femeile nu cunosc importanța unei mamografii făcute conform consensurilor europene și americane, adică o dată pe an după vârsta de 50 de ani, astfel încât numai 5% dintre femei și-au făcut o mamografie în ultimii 2 ani. Informarea femeilor prin toate mijloacele posibile - mass-media, programe publicitare, programe naționale prin medicina primară, o imagistică radiologică simplă, nedureroasă o dată pe an, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, dacă este realizată prin medicul de familie - poate să le salve viața este fundamentală.

Este de datoria noastă, ca reprezentanți ai cetățenilor, să venim în sprijinul unor campanii de promovare a prevenției cancerului mamar, pentru ca sănătatea societății în care trăim să se amelioreze. O dată în plus, ziua de 1 octombrie este un remember al importanței cancerului la sân, dar care nu trebuie să fie prezent în gândurile noastre numai o zi pe an, ci în permanență, în acțiunile de screening permanent al populației expuse la risc pentru această formă de cancer. Fiecare dintre noi are o mamă, o soție, o soră, care ar putea fi afectată într-o zi de această boală. De aceea, trebuie să acționăm astăzi prin prevenție și să organizăm evenimente și programe gratuite de screening care să reducă și să descopere la timp cancerul mamar.

Dragi colegi, membri ai coaliției de guvernare și nu numai, trebuie să sprijinim, prin programele noastre, acțiunile de educare și informare a femeilor, dar și de suport și consiliere a femeilor diagnosticate cu cancer mamar. În anul Centenarului, să nu uităm de femeile aflate în lupta împotriva cancerului mamar. Viața este cel mai de preț dar al omului și trebuie prețuită!

  Vasile-Florin Stamatian - declarație politică Numărul cazurilor de cancer, în creștere - un semnal de alarmă adresat forurilor medicale competente, dar și Guvernului României!;

Domnul Vasile-Florin Stamatian:

"Numărul cazurilor de cancer, în creștere - un semnal de alarmă adresat forurilor medicale competente, dar și Guvernului României"

Starea de sănătate a populației continuă să fie nesatisfăcătoare, iar calitatea actului medical lasă de dorit. Multe prevederi ale Programului de guvernare, asumate de coaliția PSD-ALDE și necesare pentru eficientizarea sistemului de sănătate și creșterea calității serviciilor medicale, au rămas la nivel de intenție.

În acest sens, aduc în discuție un studiu realizat de Centrul pentru Inovație în Medicină și IMAS, care relevă faptul că 4,4% dintre români au fost diagnosticați cu cancer la un moment dat, în timp ce 21,8% au un membru al familiei diagnosticat cu cancer. Acest studiu a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1010 persoane, datele fiind colectate în perioada 9 mai-4 iunie 2018.

58% dintre cei intervievați în cadrul studiului au indicat prevenirea și tratarea cancerului drept principal subiect care ar trebui promovat de țara noastră, atunci când vom lua Președinția Consiliului Uniunii Europene. 43,7% au considerat ca un diagnostic de cancer este sinonim cu decesul, iar 77,5 % consideră că există tipuri de cancer care se pot vindeca. Această ultimă abordare optimistă în fața bolii este strâns corelată cu o informare mai accelerată a inovațiilor în domeniul oncologic: 44% dintre români afirmă că au auzit despre medicina personalizată, numărul românilor care declară că sunt familiarizați cu acest termen fiind mai mare cu 14% față de nivelul anului 2016.

În ceea ce privește principala temere legată de cancer, respondenții au pus pe primele locuri următoarele aspecte: rata scăzută de supraviețuire a celor care suferă de cancer - 27,8%, absența medicamentelor și a altor materiale - 12,8%, teama de boala în sine -10,8% și cheltuielile mari cu tratamentul - 4,3%.

Nu în ultimul rând, românii se declară mulțumiți de amabilitatea și implicarea personalului medical - 89,9%, ceea ce îi bucură pe cei implicați în acest domeniu.

Studiul a indicat și un nivel crescut de informare asupra cancerelor care se pot preveni - 81,9% și asupra cancerelor care se pot detecta în faze incipiente - 87,1%, ambele procente fiind la același nivel înregistrat în 2016.

În calitatea mea de medic, dar și deputat, și membru în Comisia pentru sănătate și familie, fac un apel la cei vizați direct în rezolvarea acestei probleme, să înțeleagă că implicarea lor în programele de informare, de prevenire și de tratament precoce este vitală pentru societatea românească.

România are nevoie de prevenție. Știm cu toții că acesta este un principiu extrem de important în actul medical și este un aspect de care guvernanții ar trebui să țină cont, chiar și în perioadele dificile de restrângere a cheltuielilor bugetare.

Pacienții au nevoie urgentă de acces la informație, la un diagnostic precoce, dar și la gratuitatea programelor de prevenție, mai ales în zonele defavorizate. Nu în ultimul rând, tratamentele moderne și noninvazive trebuie să fie o prioritate pentru aceștia.

Viziunea Partidului Național Liberal este aceea de a obține o stare mai bună a sănătății populației, respectând principiul echității în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate, în condițiile asigurării nevoilor de diagnostic și tratament la nivel european ale bolnavilor de cancer, fără discriminări legate de mediul de rezidență și statutul social.

Viața bolnavilor de cancer nu trebuie să fie legată de nicio rectificare bugetară, iar tratarea acestei maladii ar trebui să fie o prioritate pentru toți responsabilii din sistemul de sănătate.

  Florinel Stancu - declarație politică cu titlul Fabrica de Avioane de la Craiova va fi implicată în programele de înzestrare destinate realizării capabilităților operaționale ale Armatei Române;

Domnul Florinel Stancu:

"Fabrica de Avioane de la Craiova va fi implicată în programele de înzestrare destinate realizării capabilităților operaționale ale Armatei Române"

Armata Română a jucat un rol deosebit în istoria acestei țări. Acest fapt se datorează bravilor ostași români și politicii militare a lui Al.I.Cuza, după înfăptuirea statului român modern prin Unirea de la 1859. Sacrificiile ulterioare pe care Armata Română le-a făcut în timpul Primului Război Mondial și în cel de-al Doilea Război Mondial au fost ieșite din comun. De acolo se trag respectul și încrederea noastră în această instituție, iar de Centenarul României Mari suntem datori să vorbim despre ea.

De Centenar, Partidul Social Democrat a continuat Programul de înzestrare a Armatei Române. Guvernul a adoptat o serie de proiecte, prin care forțele de apărare beneficiază de investiții considerabile. Alocarea resurselor necesare și punerea în aplicare a noii concepții de restructurare, pentru a transforma instituția într-un organism militar modern, cu o capacitate operațională similară forțelor armate din țările europene avansate din punct de vedere militar, face parte din programul nostru de guvernare. Vom crea o armată flexibilă și dinamică, aptă să dea o ripostă eficace, dacă, ipotetic, cineva ar încerca să ne violeze teritoriul. Vom întări securitatea României și vom crește garanția că ne vom îndeplini cu profesionalism misiunile care ne revin din obligațiile internaționale asumate de țara noastră.

Guvernul Dăncilă a investit în acest an sume imense în industria românească de armament. Concret, în primele șase luni ale anului 2018, industriei de apărare i-au fost alocate 69 de milioane de lei pentru investiții, de peste trei ori mai mult decât în tot anul 2017 și de peste patru ori mai mult decât în anul 2016. De fonduri au beneficiat Uzina Mecanică București, Romaero, Aerostar Bacău și alte fabrici din țară.

Subsemnatul, în calitate de parlamentar al județului Dolj, am adresat o întrebare și o interpelare ministrului economiei și ministrului apărării naționale, pentru ca Fabrica de Avioane Craiova să fie inclusă în Programul de dezvoltare a Armatei Române.

În acest sens, prin Hotărârea nr. 38 din 04 aprilie 2018, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Memorandumul cu tema "Dezvoltarea capabilității aeriene de școală și antrenament avansat, sprijin aerian apropiat și intervenție împotriva țintelor aeriene de viteză mică, pe baza platformei aeriene IAR-99" și inițierea "Programului de înzestrare pentru modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 Super Șoim".

Atribuirea contractului pentru modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 Super Șoim se va realiza în urma derulării unei proceduri de achiziție, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011. Având în vedere drepturile de proprietate intelectuală aferente aeronavelor IAR-99, a fost propusă realizarea programului prin implicarea Avioane Craiova S.A., fapt care va duce la renașterea fabricii, noi locuri de muncă la Craiova și o contribuție mai mare din partea fabricii la bugetul local.

Interesul nostru este ca, în cadrul programelor de înzestrare, să fie implicați operatorii economici naționali, atât pentru realizarea sistemelor/subsistemelor, cât și pentru asigurarea activităților de mentenanță pe întreg ciclul de viață al produselor, Avioane Craiova S.A. fiind unul dintre operatorii economici naționali care se poate implica în viitoarele programe de înzestrare destinate realizării capabilităților operaționale ale Armatei Române. Acest lucru ne-a fost garantat de Ministrul Apărării Naționale.

Acesta este, din punctul meu de vedere, un adevărat proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, o Românie puternică, susținută de o armată bine înzestrată care ne poate asigura o mare parte din securitate, deoarece fără securitate nu există cooperare și dezvoltare pentru nimeni în lumea asta.

  Corneliu Ștefan - declarație politică având ca subiect Referendumul, un cadou al românilor pentru români, în anul Centenar;

Domnul Corneliu Ștefan:

"Referendumul, un cadou al românilor pentru români, în anul Centenar"

Referendumul pentru redefinirea familiei nu reprezintă un moft, o idee naționalistă, un concept antidemocratic, cum vor unii să acrediteze. Referendumul care se va desfășura sâmbătă și duminică reprezintă o părticică din chintesența acestui popor, o dorință manifestată de 3 milioane de români, creștini din toate confesiunile religioase, care vor ca familia să fie clar definită în țara noastră, care vor ca familia să fie întărită constituțional.

Referendumul din 6-7 octombrie 2018 este un cadou al românilor pentru români în anul Centenar. Am moștenit de la strămoșii noștri respectul față de familie, cea mai importantă celulă a societății, locul unde se formează destine, unde se crează idealuri, izvorul de continuitate al acestui popor.

Referendumul pentru întărirea conceptului normal de familie, ca legătură bazată pe dragostea și încrederea dintre un bărbat și o femeie, este un semnal pe care-l dăm lumii, că nu ne dezicem de credința străbună.

Românii au fost întotdeauna atenți la valorile tradiționale și morale, iar insinuările unora, că am încălca drepturile minorităților sexuale, că am leza principiile democrației, ale libertății, sunt povești, petarde aruncate cu scopul de a ne destabiliza unitatea, pentru că, orice s-ar spune, referendumul pentru redefinirea familiei, ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie, ne-a unit.

Fac apel la fiecare dintre dumneavoastră să achiesați la acest demers cetățenesc și să-i îndemnați pe românii pe care-i reprezentați în Parlament să meargă la vot în acest weekend. Referendumul nu este al unui partid politic, este al nostru, al tuturor! Să demonstrăm că ne pasă!

  Ionuț-Marian Stroe - declarație politică Investitorii au din ce în ce mai puține oportunități în România;

Domnul Ionuț-Marian Stroe:

"Investitorii au din ce în ce mai puține oportunități în România"

Un studiu foarte îngrijorător publicat de Oficiului Național al Registrului Comerțului arată că se înființează tot mai puține firme cu capital străin. Și mai grav decât atât este faptul că 60% din investiții se concentrează în zona București - Ilfov, ceea ce înseamnă că 85% din populația României are acces la doar 40% din banii investiți.

Scăderea atractivității României pentru capitalul străin are câteva motive importante. Infrastructura deficitară sau fiscalitatea impredictibilă sunt piedici pe care practic le ridică însuși statul român, din cauza lipsei de viziune, din cauza lipsei de competență și nu arareori pur și simplu din cauza corupției.

Pentru prima dată după revoluție, patronatele încep să ridice și o altă problemă spinoasă, și anume, lipsa forței de muncă. Un sondaj în rândul membrilor Consiliului Investitorilor Străini indică faptul că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate.

În opinia mea, două sunt cauzele principale pentru acest fenomen. Pe de o parte, emigrația masivă a răpit de pe piața muncii din România câteva milioane de oameni, adesea cei mai calificați din branșa lor. Ne pleacă cei mai promițători tineri de pe băncile școlilor, ne pleacă medicii și asistentele, ne pleacă cei mai pricepuți constructori. Pe de altă parte, educația lasă mult de dorit. Avem încă un sistem educațional bazat pe memorare și reproducere mecanică a informației, într-o lume în care flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calități vitale.

Acesta este un semnal de alarmă pentru noi, ca țară. Nu ni se vor întoarce copiii plecați peste hotare, dacă România nu le va oferi condițiile pe care le merită. Nu vorbim aici doar despre condițiile salariale, deși sunt importante și acestea. Avem nevoie de un stat care să își trateze corect cetățenii, avem nevoie de o societate care să promoveze valorile!

  Angel Tîlvăr - declarație politică cu referire la declinul demografic;

Domnul Angel Tîlvăr:

Declinul demografic generează consecințe cu efecte dramatice pe termen lung, iar elaborarea unei strategii naționale în domeniul populației a devenit o necesitate.

România a devenit stat membru al UE de mai mult de 11 ani. Dezvoltarea economică și socială din acești ani are repere bine conturate în strategiile, politicile și programele UE.

În anul 2007 nu părea că era nevoie de o abordare comună, unitară a problematicii populației din țările UE și nici de crearea unui organism care să gestioneze situația demografică, ci de politici naționale care să diminueze consecințele negative ale schimbărilor demografice. Iată însă că realitățile europene se schimbă rapid și delicata problemă a migrației internaționale a devenit una sensibilă, în care dimensiunea demografică se îmbină cu cea economică și politică.

Studii numeroase ridică acum semnale de alarmă pentru evitarea intrării situației populației într-un iminent derapaj, având consecințe greu de evaluat. De aceea, este necesară o viziune pe termen lung, cu cea mai bună abordare prospectivă a demograficului.

Pentru Europa, conform statisticilor Eurostat, declinul demografic al populației este dat de diminuarea cotei procentuale a populației Uniunii Europene în raport cu populația lumii, procent în scădere, de la 6,9 % în 2015, la 5,1 % în 2060!

Comparativ cu restul statelor membre ale Uniunii Europene, procesul de declin demografic este și mai pronunțat în cazul României și al altor state central și est-europene. Cele două cauze sunt prăbușirea natalității și o tendință de emigrare a populației tinere spre vestul continentului. Ambele cauze sunt strâns legate de strategia tranziției începute acum 25 de ani și de noua structură economică și socială rezultată în urma acesteia.

Față de această situație de risc social, ne punem firesc întrebarea - ce-i de făcut? Analiștii spun că singurele modalități prin care Europa poate combate fenomenul este, fie să încurajeze migrația, fie să stimuleze populația tânără să conceapă mai mult de un copil. Dacă statele europene vor să mențină beneficiile sociale, atunci au nevoie de mai mulți angajați.

România a pierdut 120.000 de persoane anul trecut - aproape jumătate dintre acestea au decedat, iar restul au plecat din țară.

Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică, publicat la sfârșitul anului 2017, cea mai de încredere variantă asupra evoluției populației este cea pe baza căreia România ar urma să aibă, în anul 2060, o populație rezidentă de 13,8 milioane locuitori. Populația regiunii sud-vest Oltenia ar urma să se reducă la jumătate în anul 2060, județele cu cei mai puțini locuitori vor fi Teleorman și Olt. Tulcea ar înregistra o reducere a populației cu aproximativ 97.800 persoane și va rămâne în continuare județul cel mai puțin populat.

Nici pentru județul Vrancea viitorul nu arată prea bine, afectat semnificativ de sporul natural negativ și de fenomenul de emigrare a populației către alte țări, în căutarea unui loc de muncă bine plătit. Problema demografică afectează cu predilecție comunitățile rurale, care se confruntă și cu fenomenul depopulării. Județul Vrancea, mai ales în zona sa rurală, are o populație îmbătrânită, iar din cauza lipsei forței de muncă tinere, care să lucreze, de exemplu, pământul, aceasta poate fi o zonă care pe viitor să fie condamnată la sărăcie.

Îngrijorător este faptul că numărul copiilor născuți în țara noastră continuă să scadă, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în timp ce ponderea populației vârstnice continuă să crească. Populația României dispare cu "viteza" de 248 de persoane pe zi!

Continuă dramatic scăderea populației României și trebuie luate măsuri pentru a stopa fenomenul îngrijorător care poate duce, într-o sută de ani, la dispariția fizică a poporului român.

Consider că pentru creșterea demografică a României, care este legată direct de creșterea economică, este nevoie de un pachet de legi unitare. Demografia este indisolubil legată de creșterea economică. Un pachet de legi unitar pentru încurajarea creșterii natalității și sprijinirea reîntoarcerii românilor din diaspora este absolut necesar. Aplicarea unor măsuri demografice ar putea aduce acasă o parte dintre milioanele de români plecați.

Politicile de suport pentru familiile cu copii reprezintă o temă de interes major la nivel european.

Declinul demografic care a cuprins aproape întreg continentul ridică serioase probleme economice, sociale si politice, cum ar fi: scăderea numerică și îmbătrânirea populației, schimbări fundamentale pe piața forței de muncă, reducerea creșterii economice, emigrarea/imigrarea, sustenabilitatea sistemelor de asigurări sociale, menținerea coeziunii sociale și politice.

Similar schimbărilor climatice, declinul demografic intră în categoria problemelor cu efecte profunde pe termen lung, dar a căror oportunitate de intervenție trebuie folosită înainte de manifestarea efectelor negative.

Problema deficitului demografic din Europa nu este o noutate. Și nu este prima oară când se discută despre migrație ca fiind o soluție a acestei probleme. Nu cred că aceasta este singura soluție.

Cred în eficacitatea unor politici țintite pe sprijin, motivare și asistență socială, în special pentru zonele rurale. Cred într-o politică de coeziune, care să remedieze schimbările demografice din Uniunea Europeană, tocmai pentru că această problematică se încadrează în domeniul de aplicare a sprijinului acordat prin intermediul politicii de coeziune art. 174 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și evidențiată în cadrul legislativ pentru politica de coeziune 2014-2020. Un pas important pentru viitorul politicilor demografice ale Uniunii Europene îl reprezintă alocarea bugetară corespunzătoare.

Tocmai de aceea, este nevoie de politici relevante și cu rată ridicată de implementare, care să sprijine familiile, să ajute tinerii să se întoarcă acasă sau să rămână aici și să își întemeieze familii în România. Fără politici de repatriere a tinerilor sau de încurajare în planning-ul familial, riscăm ca anumite zone din România să fie masiv depopulate.

Măsurile luate de Guvern, începând cu anul 2003, pentru corectarea evoluțiilor demografice - concediul și indemnizația de creștere a copilului, noua alocație de stat pentru copii - nu au avut încă efectele scontate și elaborarea unei strategii naționale în domeniul populației a devenit o necesitate. Guvernul a adoptat, în luna mai 2008, un Memorandum care prevedea elaborarea și implementarea unei astfel de strategii.

De asemenea, Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României - Orizont 2030, document recomandat de Comisia Europeană, prevede și ea la capitolul privind incluziunea socială, demografia și migrația nevoia elaborării unei strategii naționale în domeniul populației, "conținând propuneri concrete, care să cuprindă un ansamblu de măsuri proactive, compatibile cu principiile dezvoltării durabile și cu drepturile fundamentale ale omului, pentru stabilizarea și redresarea situației".

Din păcate, sunt prea puține astfel de măsuri. Avem nevoie de o întreagă strategie demografică a României.

  Viorel Stan - declarație politică intitulată 5 octombrie, o zi întemeietoare;

Domnul Viorel Stan:

"5 octombrie 2018, o zi întemeietoare"

"Întreaga viață este o școală." (J.A. Comenius)

Fiecare zi a devenirii noastre are semnificația ei, absconsă, inefabilă, profundă sau evidentă, și se adaugă cu folos devenirii noastre. Din anul 1994, ziua de 5 octombrie este ziua în care împreună punem semn, semn de carte, în calendar. Ne întoarcem la școală, locul în care ceva din sfințenia și lumina cărții ne atinge și ne face mai buni pe noi toți. Părinți, bunici, elevi, personal cu funcții de îndrumare și control, profesori, personal didactic-auxiliar și nedidactic - cu toții întoarcem privirea spre școală, spre spațiul virtualităților infinite, dar, mai ales, spre oamenii neobosiți, care trăiesc pentru ceilalți, care trudesc în slujba binelui, a dreptății și a adevărului cunoașterii.

Sărbătorind profesorul și înnobilarea statutului acestuia, fapt recunoscut încă din 1966, elogiem eforturile prin care se modelează permanent suflete, conștiințe, mentalități, cultivăm priceperi, meserii, principii și valori solide copiilor noștri.

Ce este școala, dincolo de metafore menite să creioneze frumosul din om?

Templu al cunoașterii, germene al învățării continue, vizibile, portal spre lumi și timpuri nebănuite, leagăn de suflet și inițiere pentru atâtea generații, izvor de pilde, loc al metamorfozei neofitului în mistagog...

Școala românească înseamnă atitudine față de cunoaștere, creativitate și performanțe înalte, validate an de an.

Școala românească semnifică un angajament solid și responsabil al factorilor educaționali pentru formarea de personalități și caractere care să zidească, mai departe.

Școala românească presupune un act pedagogic inovator, racordat la valorile europene, corelat cu nevoile reale de învățare și cu competențele necesare omului din secolul al XXI-lea.

Școala românească identifică miracolul din om și îl preamărește, pregătește tânărul pentru viață, elevul pentru olimpiade și concursuri, dar și pentru meserii dintre cele mai diverse, pentru provocări emergente și pentru increat, pentru un nou miracol.

Școala românească adună nume de referință, dascăli ingenioși și cu dar de suflet, oameni aleși să aducă lumina, prin experiențe profesionale întemeietoare, prin formarea riguroasă și dorința de învățare durabilă, cu rezultate bune și foarte bune pentru toți elevii.

Vivat academia!

Vivant professores!

De Ziua mondială a educației, recunoașterea și evidențierea progresului în activitatea didactică din România se instituie ca un dat firesc, în buna tradiție a colaborării dintre instituții, dintre oameni, în solida încredere în profesionalismul și colegialitatea tuturor celor care, cu pasiune și motivație, determină schimbarea paradigmei culturale și contribuie semnificativ, din umbra școlii, la reușita învățării de durată.

Ce le-am putea dori tuturor celor care au pășit pragul școlii pentru a învăța sau pentru a forma tineri, pentru a găsi consiliere ori pentru a oferi sprijin? Gratitudinea și prețuirea noastră, a celor de astăzi, se îndreaptă spre toți, deopotrivă.

Cum am putea onora memoria celor care au clădit școala, și-au zidit sufletele, și-au închinat priceperea, idealurile, iubirea de semeni sub semnul de carte?

Pioasă aducere-aminte, gând înălțător și senin, ruga curată și pomenirea înaintașilor - sunt îndatoririle noastre, ale tuturor!

Stimați colegi, ați contribuit nemijlocit la desăvârșirea atâtor generații, la atingerea atâtor ținte strategice, la depășirea multiplelor provocări pe care societatea cunoașterii le furnizează.

Vă asigurăm de considerația și de sprijinul nostru, de încrederea în comunicarea eficientă și în colaborarea permanentă. Vă dorim sănătate, puterea de a vă reconfigura mereu, cu pricepere și disponibilitate afectivă, pentru ca activitatea pe care o desfășurați să fie bună și foarte bună, ca și până acum!

Astăzi vă sărbătorim pe dumneavoastră, pe toți cei care faceți cinste educației, profesori și elevi. Ziua mondială a educației este ziua profesorului, implicit, devine ziua elevului, a părintelui, a celor care iubesc semnul de carte!

La ceas aniversar, elevi și profesori dau trecutului ce este al lui, împliniri, eșecuri, nostalgii, și, în același timp, deschid porțile viitorului cu tot ce înseamnă el, înfruntându-l pe Cronos și toate tainele universului. Curajul, dorința și "frumoasa inconștiență" a elevilor, clădite pe experiența și valoarea profesorilor, aduc reevaluarea efectului pedagogic, a premiselor succesului, a impactului pozitiv pe care îl putem avea, cu toții, asupra învățării.

Vivat membrum quodlibet;

Vivant membra quaelibet;

Semper sint in flore.

Se nasc astăzi năzuințe, se croiesc planuri și se întrezăresc soluții. Se schimbă generațiile, se întorc filele din nou, gândurile se înalță și inimile bat puternic, vibrând la unison. Este ziua școlii, clopoțelul sună mai des, ochii sclipesc necontenit, școlarii dau mâna cu profesorii și făgăduiesc din nou să fie cei mai buni, să cinstească Școala, Centenarul, România.

La mulți ani, stimați colegi!

La mulți ani, oameni ai școlii!

  Viorica Cherecheș - declarație politică Cât costă «învățământul gratuit», în România?;

Doamna Viorica Cherecheș:

"Cât costă «învățământul gratuit» în România?"

În luna septembrie 2017, fostul ministru al educației naționale a trimis inspectoratelor școlare o notă prin care le anunța că le este interzisă utilizarea manualelor școlare neaprobate de minister. Câteva luni mai târziu, același minister reglementa procedura de utilizare a auxiliarelor în școli, iar cu acordul părinților, al cadrelor didactice puteau alege aceste materiale, care ajungeau apoi pe băncile elevilor.

Acum, la început de an școlar, din cauza faptului că Ministerul Educației Naționale nu a fost în stare să pună pe băncile elevilor manuale corecte și la timp, profesorii recurg la aceleași auxiliare, care nu sunt deloc gratuite, iar părinții sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a le cumpăra. O afacere care se ridică la suma de 400 milioane de euro anual, bani pe care părinții cu venituri mai mari sau mai mici îi pot folosi altfel pentru educația copiilor lor.

Aceasta este dovada certă că învățământul din România nu este deloc gratuit. Nu cred că există cineva în această țară, care a trecut prin sistemul de învățământ, căruia să nu i se fi cerut bani pentru fondul clasei, fondul școlii, serbări, uniformă, imprimantă, bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare a școlii, bani pentru eternele auxiliare și lista poate continua.

Sumele alocate de statul român sunt mici. România este țara din Uniunea Europeană care alocă educației cea mai mică sumă, banii fiind insuficienți pentru ca accesul la educație să fie gratuit. Majoritatea părinților au de ales între a-și lăsa copiii fără materiale de studiu sau vor cheltui sume însemnate pentru ca orele să se desfășoare în condiții ideale, iar cei mici să nu se simtă marginalizați și excluși din colectivul clasei.

Unde este gratuitatea, domnilor guvernanți? Toți cunoașteți aceste probleme din învățământul românesc și nu faceți nimic! Gratuitatea este doar pe hârtie, este scrisă negru pe alb în Constituția României și în Legea învățământului aflată în vigoare. Încălcați cu bună știință o lege fundamentală, un drept înnăscut al copiilor români. Oare veți răspunde pentru această nedreptate pe care o săvârșiți?

Un studiu realizat în anul 2017 arată că părinții au cheltuit 2.500 lei/am/copil, o sumă însemnată, de care unii părinți nu dispun, în consecință se ajunge în multe dintre cazuri la abandonul școlar, mai ales acolo unde sunt mai mulți școlari în familie.

Odată pentru totdeauna trebuie ca statul român și cei care îl guvernează să iasă din paradigma "nu avem bani", atunci când vorbim despre educația copiilor noștri. Prosperitatea și viitorul unui popor stă în educație, iar motorul scoaterii din sărăcie este tot educația.

  Mihai Weber - declarație politică Partidul Social Democrat investește în educație;

Domnul Mihai Weber:

"Partidul Social Democrat investește în educație"

Începerea noului an universitar îmi oferă ocazia de a evidenția cât de important este pentru actuala guvernare domeniul educației. Știm cu toții că educația a fost, este și va rămâne pionul principal cu ajutorul căruia deschidem cartea vieții, dar și motorul prin care se dezvoltă talentul personal al fiecărui elev. Este domeniul care transferă valorile de referință necesare consolidării caracterului, care dezvoltă capacitățile creative.

Făcând un calcul amplu, trăgând linie, concluzionăm că educația este ramura care merită susținută, dezvoltată prin diferite programe care vin în ajutorul tuturor elevilor, de la mic la mare, programe care să contribuie la buna dezvoltare personală a fiecărui copil care calcă pragul unei școli din România.

Pentru asta, Guvernul PSD vine cu schimbări majore pentru acest segment și acționează cu eficiență atât pentru implementarea principiului egalității de șanse în educație, cât și pentru formarea unui sistem de educație de calitate, relevant, care să ducă spre creștere economică.

Tinerii sunt viitorul României, resursa strategică a țării, față de care avem datoria morală de a le asigura toate condițiile pentru a avea o viață decentă și prosperă. Doar prin îmbunătățirea calității și a accesului la educație, prin crearea de noi locuri de muncă, prin susținerea familiilor tinere, prin stimularea natalității, putem asigura generației tinere viitorul pe care și-l dorește, aici, în România.

Prin măsurile Programului de guvernare, în ceea ce privește domeniul mai sus amintit, dorim asigurarea unui învățământ de calitate în școli dotate corespunzător, care să ducă la modelarea intelectuală a elevilor, în paralel cu asigurarea serviciilor de asistență medicală, dezvoltare fizică și socio-culturală - mobilier școlar și dotări didactice moderne pentru unitățile de învățământ preuniversitar.

Dezvoltarea sistemului de educație timpurie - construcția a 2.500 de creșe, grădinițe, unități after-school, extinderea educației antreprenoriale de la școlile vocaționale și tehnologice la toate școlile din România, organizarea de concursuri antreprenoriale la toate nivelurile preuniversitare, înființarea unui Registru Național al Mentorilor Antreprenori, înființarea de Societăți Antreprenoriale Studențești, SAS, în universități, concomitent cu stabilirea unui Fond Național de Investiții în Afaceri Pornite de Studenți, infrastructură modernă, mijloace didactice adecvate care utilizează tehnologiile informării și comunicării, realizarea de studii cu privire la nevoile agenților economici în ceea ce privește asigurarea cu personal calificat, precum și la inserția absolvenților pe piața muncii, formarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial în învățământul preuniversitar și universitar, regândirea modalităților de avansare în carieră pentru cadrele didactice, astfel încât aceasta să se realizeze în baza unor criterii și procese relevante, realizarea unor centre educaționale care să asigure copiilor servicii de educație până la nivelul universitar - cămin, cantină, bază sportivă, locații pentru activități sociale, dar și locuințe pentru cadrele didactice -, prin finanțare de la bugetul de stat și din fonduri structurale - sunt doar câteva dintre obiectivele la care se lucrează în prezent, în domeniul educației.

Toate aceste măsuri sunt gândite pentru a le da tinerilor șansa de a duce o viață personală și profesională împlinită, având acces la un învățământ ancorat în realitățile de pe piața muncii, care pune accent pe competențele profesionale, socio-emoționale și pe spiritul antreprenorial.

  Constantin Avram - despre schimbarea ministrului Tudorel Toader;

Domnul Constantin Avram:

Tot mai dese și consistente sunt presiunile mediatice asupra ministrului justiției, Tudorel Toader, încât foarte mulți comentatori politici și nu numai, caută răspunsuri la întrebarea născută în spațiul public, privind remanierea acestuia la prima ocazie și fără prea multe explicații. Știm bine cu toții că procedura evaluării și remanierii miniștrilor este atributul exclusiv al premierului Viorica Dăncilă, care până acum nu a scos o vorbă pe acest subiect!

Atunci, de ce se insistă atât de mult pe schimbarea ministrului Toader și, mai ales, de ce aceste presiuni vin tot mai des din partea unor lideri și comunicatori publici ai PSD, principalul partid de guvernământ?

S-a escaladat subiectul până într-acolo încât a fost invocat algoritmul politic stabilit între PSD și ALDE, cum că portofoliul justiției era la PSD, chiar dacă inițial, social democrații au acceptat un independent sprijinit și de ALDE.

Atunci de unde atâta determinare în a-l schimba acum, după ce a clarificat situația de la DNA, și înainte de evaluarea Procurorului General al României...?! Noi, cei de la ALDE, sprijinim în continuare rămânerea în Guvern a lui Tudorel Toader, iar președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a exprimat clar și în multe ocazii acest sprijin.

Pe cine deranjează atât de mult Tudorel Toader, încă nu s-a aflat, dar aceste presiuni extraordinare asupra sa, venite și din partea PSD, generează în societatea românească, o mare îngrijorare, deoarece este greu de înțeles cum, într-un timp atât de scurt, unii lideri ai PSD și-au schimbat radical punctul de vedere cu privire la prestația avută în mandatul de ministru al justiției al lui Tudorel Toader.

Gurile rele spun, chiar și în spațiul public, că presiunile sunt în strânsă legătură cu apropiatul proces al liderului PSD, precum și cu procedura de alegere a completelor de judecată... Eu nu prea cred acest lucru și intuiesc că adevăratul motiv este legat de apropiata evaluare a Procurorului General, Augustin Lazăr! S-ar putea să nu fie așa, s-ar putea să mă înșel, dar un lucru este sigur, acela că 100% vom afla foarte curând adevăratul motiv pentru care se solicită atât de des, remanierea ministrului Tudorel Toader...

Discursul cu tentă colonială a vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu privire la Legile justiției adoptate recent de Parlamentul României, pe mine personal, m-a lămurit. "Cozile de topor" românești, din Parlamentul European, lucrează intens la șubrezirea identității și suveranității noastre naționale, iar așa ceva, înainte de 1989, se numea "amestecul în treburili interne ale României..."!

Să ne înarmăm cu răbdarea necesară și ne vom lămuri....

  Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică Pentru sănătatea democratică a României, este vital ca oamenii să se prezinte la referendum!;

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

"Pentru sănătatea democratică a României, este vital ca oamenii să se prezinte la referendum!"

La sfârșitul acestei săptămâni, suntem chemați la urne pentru a ne pronunța asupra revizuirii art. 48 din Constituția României. Proiectul Legii de revizuire, pe care l-am votat și eu, împreună cu o largă majoritate, de peste două treimi dintre parlamentarii de toate orientările politice, clarifică definiția căsătoriei, ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie, față de termenul mai vag, de "soți", prevăzut în forma actuală a Constituției.

Referendumul ne dă nouă, cetățenilor români, posibilitatea de a decide prin vot asupra modului în care definim căsătoria, pe care se întemeiază familia, cea mai importantă instituție din viața noastră. În alte țări, acest lucru a fost decis fie de Parlament, fie de magistrați. Noi, românii, în virtutea procedurii de revizuire a Constituției care se încheie cu pronunțarea alegătorilor la referendum, putem decide prin votul fiecăruia dintre noi.

În ciuda unei diversiuni rușinoase, practicate zi de zi de adversarii referendumului, acesta nu este un demers politic, ci o inițiativă a 3 milioane de cetățeni, validată prin votul Parlamentului. De aceea, am afirmat și repet, niciun partid, fie el PSD, PNL, PMP sau USR, nu are dreptul moral să confiște acest referendum. Este referendumul românilor, nu al lui Liviu Dragnea, Dacian Cioloș, Ludovic Orban sau Cătălina Bozianu.

Este un exercițiu normal, natural, firesc, al celui mai democratic vot prevăzut de sistemul nostru de drept, revizuirea Constituției prin votul cetățenilor, după ce proiectul a fost votat de Parlament și validat de Curtea Constituțională ca fiind conform cu litera și cu spiritul celorlalte prevederi ale Legii fundamentale.

De aceea, cred și afirm că, pentru sănătatea democratică a României, este vital ca oamenii să se prezinte la referendumul de sâmbătă și de duminică și să-și exprime opțiunea, indiferent dacă sunt de acord sau nu cu revizuirea Constituției cerută de 3 milioane dintre concetățenii noștri și aprobată prin toate procedurile constituționale.

Cred și afirm că este de datoria fiecăruia dintre noi, a celor mandatați de cetățeni, cu încredere să îi îndemnăm pe români să participe la referendum, pentru că o democrație funcțională nu poate fi înțeleasă fără exprimarea unui număr cât mai mare de opțiuni.

  Alina Teiș - declarație politică Spunem DA pentru viitorul copiilor noștri!;

Doamna Alina Teiș:

"Spunem DA pentru viitorul copiilor noștri!"

De-a lungul timpului, familia a însemnat extrem de mult în cadrul unei societăți. A fost primul nucleu al civilizației, mai ales că prima formă de organizare a societății a fost aceea bazată pe familie, iar legăturile de rudenie erau cele care făceau ca această societate să aibă o mai mare stabilitate în timp și mai multă speranță în viitor.

Familia ne definește pe noi ca oameni. Este locul în care ni se formează caracterul, este mediul în care ne naștem, trăim primii ani ai existenței personale, ne dezvoltăm și ne formăm pentru viață, este cea cu ajutorul căreia ne stabilim primele interacțiuni cu mediul social, dar și cea care ne asigură condițiile necesare pentru a trece de la copilărie la adolescență și mai apoi la maturitate.

Așa cum am învățat de la strămoșii noștri, dar și din învățăturile bisericii, o familie este formată dintr-un bărbat și o femeie.

Este important ca cei mici să fie crescuți de un bărbat și o femeie. Pentru că, atât de la mamă, cât și de la tată vor dobândi anumite calități. Vor primi siguranță, liniște, afecțiune, seninătate, se vor dezvolta normal și echilibrat. Părinții sunt cei care îi vor pregăti pe copii pentru viața socială, îi vor face să-și împlinească datoria, să-și disciplineze voința, dându-le simțul ierarhiei și ordinii.

Familia naturală și tradițională se întemeiază, așadar, pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, totul pentru a cultiva iubirea reciprocă și a da naștere la copii. Doar în acest mod, familia asigură perpetuarea societății umane.

De aceea, consider că organizarea acestui referendum pe 6 și 7 octombrie este o ocazie bună pentru a consolida în societatea românească aceste valori. Trebuie să promovăm cu toții conceptul de familie!

Am tot auzit în aceste zile faptul că referendumul costă prea mult. Într-adevăr, este o sumă importantă de bani, însă eu cred că oamenii au dreptul să-și spună părerea, mai ales că banii folosiți pentru referendum fac parte din fondul de rezervă al statului, cel care are rolul de a susține financiar orice referendum. Așadar, banii din acel fond nu puteau fi folosiți în alt context.

Referendumul pentru familie 2018 are la bază inițiativa cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie. Aceasta este, de altfel, prima inițiativă cetățenească demarată în România de după anul 1989.

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să-și exprime opțiunea. Potrivit legislației, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o prezență de cel puțin 30% la urne, din numărul total de alegători. O altă condiție ca Legea fundamentală să se modifice și familia să fie redefinită ar fi ca 25% din românii cu drept de vot să pună ștampila pe DA. Cu alte cuvinte, cel puțin peste 4 milioane jumătate de români.

În zilele de 6 și 7 octombrie, suntem așteptați să votăm la referendumul pentru revizuirea Constituției.

Votul fiecăruia contează!

  Silviu Dehelean - declarație politică având ca subiect Diaspora paralelă;

Domnul Silviu Dehelean:

"Diaspora paralelă"

Politica Guvernului României, în ceea ce îi privește pe românii din afara țării, cunoaște un parcurs extrem de interesant în ultima perioadă. Recent, la Oradea, doamna Lilla Debelka, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a organizat o întâlnire parte a unei campanii intitulate "Informare acasă! Siguranță în lume!"

Apreciez efortul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dar aș fi recunoscător acestuia dacă viitoarea campanie de informare despre drepturi și capcane în străinătate s-ar face chiar pentru românii care trăiesc peste graniță sau care sunt interesați să plece. Pentru că doamna Debelka s-a gândit ca la întâlnirea de la Oradea să invite membri ai PSD și câțiva șefi de instituții publice.

Așadar, dacă ești deputat PSD, vicepreședinte de consiliu județean sau fost ministru al sănătății, clar te încadrezi în grupul țintă al campaniei de informare desfășurată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, că doar - nu-i așa? - ai planuri de emigrare și trebuie să știi ce pericole te pândesc în străinătate.

Nu cunoaștem alte detalii din această campanie națională, publică, pentru că nici presa nu a avut acces la întâlnirea din spatele ușilor închise. Dar știm părerea doamnei secretar de stat despre protestul din 10 august, știm cu exactitate că doamna îi condamnă pe cei care au ieșit în Piața Victoriei și au fost gazați de Jandarmerie. Toate acestea le cunoaștem, doamna le-a declarat public, că doar este în fișa postului să înfiereze fix diaspora pe care ar trebui să o reprezinte și ale cărei interese ar trebui să le apere!

Sunt printre cei care au întrebat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ce anume o recomandă pe doamna Debelka pentru funcția ocupată. Sunt printre cei care a condamnat public numirile exclusiv politice în funcții atât de importante în instituții publice. Efectul acestora este evident și în țară și în afara ei!

  Ion Spânu - declarație politică cu titlul Referendumul care ne poate uni;

Domnul Ion Spânu:

"Referendumul care ne poate uni"

Gradul de divizare al societății românești pare să fi ajuns, în momentul de față, într-un punct culminant. Scene din războiul româno-român pot fi văzute, zilnic, pe stradă, la televizor și chiar în familie. Cu toate acestea, peste trei milioane de români și-au unit forțele, au uitat de preferințele politice, de dreapta sau de stânga, și au semnat petiția pentru modificarea Constituției, în sensul redefinirii instituției juridice a căsătoriei, ca fiind cea dintre un bărbat și o femeie. Este un prim pas spre normalitate, este un prim pas spre o Românie unită.

În calea înfăptuirii Marii Uniri de la 1918, au stat puteri si interese potrivnice dezvoltării României. Acestea s-au exprimat atât în plan politic, cât și în plan social. În calea reconcilierii României de azi, apar puteri și interese menite să păstreze același grad de divizare al societății, prin răspândirea de informații false, servite publicului ca adevăruri absolute.

În cele ce urmează, voi demonta, rând pe rând, cele cinci mari minciuni despre referendumul pentru familie.

Referendumul pentru familie este o inițiativă antieuropeană.

Ceea ce uită să ne spună cei care repetă la nesfârșit acest refren este faptul că, în luna octombrie a anului trecut, un grup de intelectuali de marcă ai Europei, provenind din țări precum Franța, Cehia, Ungaria, Polonia, Norvegia, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, dădeau publicității Declarația de la Paris, intitulată: "O Europă în care putem crede". Iată un scurt fragment din această declarație: "Adevărata Europă afirmă demnitatea egală a fiecărui individ, fără deosebire de sex, poziție socială sau rasă. Tot din rădăcinile creștine reiese și acest lucru. Blânde, virtuțile noastre sunt, fără îndoială, o moștenire creștină: dreptate, compasiune, milă, iertare, împăciuire și caritate. Creștinismul a revoluționat relația dintre bărbat și femeie, apreciind iubirea și fidelitatea reciprocă la un nivel fără precedent. Legătura căsătoriei îngăduie deopotrivă bărbatului și femeii să înflorească întreolaltă. Majoritatea sacrificiilor pe care le facem sunt pentru partenerul de viață și pentru copiii noștri. Acest spirit de sacrificiu este încă o contribuție creștină la Europa pe care o iubim".

Referendumul pentru familie este o temă falsă.

În ultimii 12 ani, Parlamentul României a avut în dezbatere 6 inițiative care au avut și continuă să aibă ca subiect apărarea drepturilor minorităților sexuale și stabilirea unor reglementări în ceea ce privește parteneriate civile, toate acestea ca urmare a unui puternic lobby din partea comunității LGBT. De altfel, dacă am face un exercițiu de imaginație, am realiza că un referendum cu o astfel de temă ar fi fost de neconceput în urmă cu 20 de ani.

Referendumul pentru Familie vine ea un răspuns direct la lobby-ul făcut de comunitatea LGBT din ultimii 12 ani.

Referendumul pentru familie este referendumul PSD.

Această afirmație poate fi foarte ușor demontată, dacă ne aducem aminte numai de faptul că inițiatorii acestui referendum, cei care au strâns cele trei milioane de semnături, Coaliția pentru Familie, sunt reprezentanți ai societății civile. Citez de pe site-ul organizației: "Coaliția pentru familie este o inițiativă civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, deschisă celor care împărtășesc valorile familiei".

Referendumul pentru familie nu este o prioritate pentru România.

În momentul în care 3 milioane de cetățeni români solicită modificarea Constituției, acest lucru devine o prioritate națională. Evident, există lucruri mai grave care se petrec în societatea noastră, dar nimeni nu ne poate spune că mai multe probleme nu pot fi rezolvate în același timp și fiecare trebuie să-și aștepte rândul. În plus, există anumite deficiențe care se pot repara imediat, în timp ce altele necesită un timp mult mai îndelungat pentru a fi remediate.

Referendumul pentru familie - un cost inutil.

Datele statistice, furnizate de INS, arată că fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populația vârstnică de 65 ani și peste, depășind cu 350.000 persoane populația tânără de 0-14 ani. Foarte posibil ca, pe termen lung, costul pentru România să fie mult mai mare decât suma deja alocată de la buget, îmbătrânirea populației putând avea consecințe foarte grave asupra economiei în ansamblu.

Voi încheia aici, nu înainte de a sublinia faptul ca referendumul pentru familie are în vedere clarificarea definiției instituției juridice a căsătoriei și nu restrânge în vreun fel drepturile minorităților sexuale din România.

Totodată, îmi exprim speranța că România, cu acest prilej, va face pace cu sine și va redeveni, așa cum este scris și în titulatura referendumului, o familie.

  Giureci-Slobodan Ghera - despre Ziua mondială a educației.

Domnul Giureci-Slobodan Ghera:

"Ziua mondială a educației"

La început de octombrie, sărbătorim o zi care ne arată cât de importantă este educația, care ne arată că fără oameni învățați, fără oameni cu școală și care să fie buni într-un anumit domeniu, nu putem să avem decât o societate care stagnează.

Este vorba de 5 octombrie, Ziua mondială a educației. UNESCO a creat această zi, constituind principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la nivel internațional, dar și pentru a atrage atenția asupra muncii acestora, asupra faptului că profesorii sunt indispensabili unei educații de calitate. Tocmai de aceea, ei trebuie să fie remunerați așa cum se cuvine, să fie motivați, susținuți și dotați cu toate resursele de care au nevoie pentru ca actul educațional să fie unul performant.

Fără profesori, societatea n-a putut și nici n-ar putea exista. Noi n-am fi avut de unde învăța, copiii noștri n-ar avea acum de la cine să învețe. Este una dintre cele mai nobile profesii, dar și una dintre cele mai frumoase, pentru că dobândești cunoștințe, le împărtășești altora și te simți mai apoi mândru că ai făcut parte din procesul de formare profesională prin care a trecut o persoană.

La ceas aniversar, elevi și profesori dau trecutului ce este al lui, împliniri, eșecuri, nostalgii, și, în același timp, deschid porțile viitorului cu tot ce înseamnă el. Curajul, dorința și "frumoasa inconștiență" a elevilor, clădite pe experiența și valoarea profesorilor, aduc reevaluarea efectului pedagogic, a premiselor succesului, a impactului pozitiv pe care îl putem avea, cu toții, asupra învățării.

În Croația, nivelul de alfabetizare este aproape de 99%, cu o forță de muncă de înaltă calificare, iar acest lucru evident se datorează profesorilor. De aceea, suntem datori să luăm exemple pozitive, precum Finlanda, să protejăm această meserie și să profităm de tot ceea ce au mai bun de oferit profesorii noștri. Să-i ascultăm, să ținem cont de ceea ce-și doresc și să încercăm să le oferim toate condițiile pentru ca ei să-și facă din ce în ce mai bine munca.

Cred că, până acum, am reușit să facem, pe alocuri, câte ceva bun pentru dascălii noștri. De la 1 martie 2018, salariile din educație s-au mărit cu 20%. Profesorii ar trebui să primească salarii mai mari și începând cu 1 septembrie, potrivit unui proiect aprobat de Guvern. Salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ finanțate de la buget va fi indexat cu 8%. De asemenea, veniturile profesorilor încadrați în regim de plată cu ora cresc cu 25% față de nivelul de anul trecut, iar acestea fiind doar o parte dintre măsuri. Pe lângă ele, se dorește și consolidarea relațiilor de parteneriat între învățământul superior și cel preuniversitar, regândirea modalităților de avansare în carieră și redefinirea statutului și rolul personalului didactic auxiliar din perspectiva creșterii competențelor profesionale etc.

De Ziua mondială a educației, vreau să le urez la mulți ani tuturor celor care sunt implicați în actul educațional. Meritați tot ce este mai bun, pentru că ne oferiți tot ce este mai bun!

     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 29 february 2024, 10:26
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro