Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of January 4, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.3/11-01-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
18-06-2024
17-06-2024
11-06-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 04-01-2017 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of January 4, 2017

2. Prezentarea, dezbaterea și acordarea votului de încredere al Parlamentului asupra programului și listei Guvernului.  

   

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Vă rog să-mi îngăduiți să reamintesc faptul că, potrivit art. 103 alin. (3) din Constituția României, "programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună".

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Totodată, vă informez că au fost respectate prevederile constituționale și regulamentare cu privire la procedurile prealabile dezbaterii, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, a cererii de acordare a încrederii Guvernului, programului și listei Guvernului.

Astfel, în cursul zilei de marți, 3 ianuarie 2017, a fost primită scrisoarea domnului Sorin Mihai Grindeanu, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, însoțită de programul și lista Guvernului, în vederea dezbaterii și acordării votului de încredere al Parlamentului. Documentele menționate au fost distribuite și afișate pe site-urile celor două Camere ale Parlamentului, în vederea consultării de către deputați și senatori.

În temeiul și cu respectarea prevederilor art. 86 din Regulamentul activităților comune, Birourile permanente, întrunite în ședință comună, au stabilit programul de desfășurare a audierilor în cadrul ședințelor comune ale comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere, precum și data ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru prezentarea programului și listei Guvernului, dezbateri asupra acestora și pentru votul Parlamentului privind acordarea încrederii Guvernului.

Avizele comune consultative întocmite de comisiile permanente referitoare la audierea candidaților pentru funcția de ministru au fost afișate pe site-urile celor două Camere ale Parlamentului. Aceste avize sunt favorabile pentru toți candidații.

Potrivit art. 86 alin. (3) din Regulamentul activităților comune, avizele comune consultative au fost trimise candidatului desemnat pentru funcția de prim-ministru.

Înainte de a începe dezbaterile, vă prezint propunerile Birourilor permanente comune privind timpul maxim alocat pentru prezentarea programului și listei Guvernului și pentru participarea grupurilor parlamentare la dezbateri.

Candidatului propus pentru funcția de prim-ministru i se rezervă 60 de minute, pe care le utilizează la începutul și la sfârșitul dezbaterilor.

Grupurilor parlamentare din Camera Deputaților și Senat li se alocă timpul corespunzător numărului membrilor lor, luându-se în calcul câte 10 secunde aferente pentru fiecare parlamentar. Totalul minutelor alocate grupurilor parlamentare se prezintă astfel:

 • Grupurile parlamentare ale PSD - 37 de minute;
 • Grupurile parlamentare ale PNL - 17 minute;
 • Grupurile parlamentare ale USR - 7 minute;
 • Grupurile parlamentare ale UDMR - 5 minute;
 • Grupurile parlamentare ale ALDE - 5 minute;
 • Grupurile parlamentare ale PMP - 4 minute;
 • Grupul parlamentar al minorităților naționale - 3 minute.

Total - 78 de minute.

Dacă sunt obiecții la această repartizare a timpului.

Nu sunt. Supun votului această propunere.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Sunt voturi împotrivă? 27 de voturi împotrivă.

Abțineri? Vă rog. Abțineri... până se organizează stafful tehnic cu numărătoarea.

326 de voturi pentru, 27 de voturi împotrivă, 70 de abțineri.

Programul de timp alocat pentru grupurile parlamentare a fost aprobat.

Sper ca în următoarea sesiune să introducem votul electronic totuși.

Îi rog pe liderii grupurilor parlamentare să depună la secretarii de ședință lista cu numele deputaților și senatorilor care se înscriu la cuvânt pentru dezbateri.

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Vă rog să-mi permiteți să-l invit la tribuna Parlamentului pe domnul Sorin Mihai Grindeanu, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, pentru a prezenta programul și lista Guvernului.

Domnule Sorin Grindeanu, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin Mihai Grindeanu - candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru:

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Preafericirea Voastră,

Înalt Preasfinția Voastră,

Stimați reprezentanți ai corpului diplomatic,

Domnilor președinți ai Curții Constituționale și Curții de Conturi,

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Doamnelor și domnilor candidați pentru funcția de ministru,

Domnule prim-viceguvernator,

Stimați invitați,

Vă mulțumesc pentru participarea la această ședință comună pentru dezbaterea programului de guvernare și listei miniștrilor pentru Guvernul României.

Aș dori ca în deschidere să le mulțumesc celor care m-au propus în această funcție și care mi-au fost alături în alcătuirea echipei guvernamentale și a programului de guvernare, pe care le supun astăzi dezbaterii dumneavoastră. Vreau să precizez, de asemenea, de la început, faptul că prima propunere a PSD pentru funcția de prim-ministru, doamna Sevil Shhaideh, ar fi fost o variantă excelentă pentru conducerea Guvernului și e bine că dânsa va fi alături de mine, în echipa viitorului Executiv pe care o supun votului astăzi în Parlament.

Salut în mod deosebit echilibrul domnului președinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni... (Aplauze.)... s-a comportat ca un adevărat om de stat, punând interesul național mai presus de interesul său personal sau al partidului pe care-l conduce.

S-a evitat astfel o criză politică foarte nocivă pentru țara noastră, iar astăzi România poate avea un Guvern care să înceapă imediat punerea în aplicare a programului votat de români la alegerile din 11 decembrie. Chiar în această seară, dacă vom primi votul dumneavoastră de încredere, voi convoca prima ședință de Guvern, astfel încât să devenim operaționali în cel mai scurt timp.

Ca și în alte ședințe anterioare de învestire a Guvernului, subiectul principal al dezbaterilor din Parlament este România și modul în care noua echipă de guvernare își propune să conducă țara în următorii patru ani.

S-a vorbit în astfel de momente de felul în care ne dorim să arate România la finalul mandatului pe care Guvernul îl primește din partea Parlamentului. S-a vorbit despre România puternică, despre România prosperă sau despre România corectă, despre România fără birocrație sau despre România eficientă.

Eu vă propun astăzi însă o altă țintă, care, în opinia mea, le include pe toate celelalte menționate anterior. Eu vă propun România normală. Vă propun și-mi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredințați astăzi, dacă veți vota în favoarea Guvernului, să avem o țară normală, în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți de care se bucură marea majoritate a cetățenilor europeni. Acesta cred eu că ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări.

Îmi doresc o țară normală, în care lucrurile să fie așa cum e normal să fie. Îmi doresc o țară în care anormalul să fie o excepție, și nu o regulă, cum pare a fi astăzi în foarte multe domenii de activitate.

În opinia mea, primul semn de normalitate e ca politicienii aleși în funcții publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale și să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul și încrederea cetățenilor. Aceasta este relația normală între cei aleși și cei care au ales.

De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenției și votului Parlamentului veți regăsi toate măsurile prezentate în timpul campaniei electorale de președinte PSD, domnul Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români și e normal ca ele să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obținut majoritatea în noul Parlament. Este normal să existe o răspundere politică a partidelor câștigătoare în alegeri și e la fel de normal ca această răspundere să se reflecte în programul de guvernare susținut de aceste partide.

Îmi doresc o Românie normală, în care creșterea economică să se regăsească în bunăstarea cetățenilor ei.

Scopul tuturor acțiunilor noastre, al celor aflați în serviciul public, este bunăstarea celor care ne-au votat și care plătesc taxe și impozite. Într-o țară normală, bunăstarea cetățeanului trebuie să fie la baza oricărei decizii și la capătul oricărui act de guvernare. Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creșterea economică nu are nicio valoare dacă nu se regăsește, într-un fel sau altul, în buzunarele românilor.

Într-o țară normală, Guvernul trebuie să urmărească salarii mari pentru cetățenii săi, nu salarii mici, în speranța că astfel vor veni mai mulți investitori străini. Într-o țară normală, scopul guvernării e în primul rând bunăstarea propriilor cetățeni și abia apoi succesul investitorilor străini.

Vrem investiții străine în România, însă investiții care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investițiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români.

Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare radicală a viziunii economice în privința atragerii investitorilor străini. Vrem ca investitorii străini să găsească în România o forță de muncă bine calificată, nu o forță de muncă prost plătită. Vrem ca investitorii străini să găsească în România un cadru fiscal predictibil și o fiscalitate redusă pe muncă, și nu taxe foarte mari pe salarii foarte mici. Avem în program măsuri bune pentru oamenii de afaceri și propunem un cadru fiscal prietenos și predictibil pentru orice investitor.

Ținta noastră e ca în clasamentul statelor europene cu cele mai mici taxe pe muncă România să urce de pe locul 21, în prezent, pe locul 6, la începutul anului viitor. Putem face acest lucru și sunt convins că această măsură va aduce multe beneficii deopotrivă pentru angajați și pentru angajatori.

În același timp însă, avem în vedere o creștere a salariului minim pe economie la 1 450 de lei în acest an și, până în 2020, la 1 750 de lei. Totodată, avem un pachet serios de măsuri care include reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, concomitent cu stimularea afacerilor, astfel încât să avem o creștere a salariului mediu pe economie de la 2 815 lei la 3 950 de lei în 2020.

Într-o țară normală, cei care au muncit o viață întreagă și au contribuit la dezvoltarea economică au la bătrânețe o pensie decentă. Prin urmare, dacă ne dorim o Românie normală, trebuie neapărat să creștem punctul de pensie, astfel încât acesta să ajungă în 2021 la 45% din valoarea salariului mediu pe economie, respectiv 1 775 de lei, cu o primă creștere la 1 000 de lei în anul 2017.

De asemenea, putem crește veniturile populației prin scăderea taxelor aferente acestor venituri. Un impozit mai mic pe câștigul obținut înseamnă mai mulți bani care ajung în buzunarul cetățeanului.

În acest sens, avem în vedere ca una din primele măsuri importante ale noului Guvern să fie scutirea de impozit pentru toate veniturile mai mici de 2 000 de lei pe lună, indiferent dacă vorbim de pensii, salarii sau de venituri din activități independente. De asemenea, de la 1 ianuarie 2018, ne propunem ca impozitul pe veniturile mai mari de 2 000 de lei să scadă de la 16 la 10% din diferența care depășește această sumă.

Îmi doresc, de asemenea, o Românie normală în care tinerii să nu mai plece la muncă în străinătate pentru a câștiga un venit decent pentru familia lor. Îmi doresc ca tinerii absolvenți să rămână și să muncească aici, în România, să aibă un venit decent, să plătească aici contribuții pentru pensionarii noștri, nu pentru cei străini, să susțină prin munca lor sistemul nostru de sănătate și sistemul nostru de educație, nu pe cele aflate în alte state.

Provin dintr-un județ de graniță și am colegi de generație care fie au plecat, fie încă se mai gândesc să plece la muncă în străinătate. Este un fenomen foarte grav, care afectează economia noastră și destramă familiile de români. Stoparea acestui fenomen trebuie să fie o prioritate națională. Vreau ca tinerii să rămână acasă, să poată fi alături și să poată avea grijă de părinții și bunicii lor.

România va fi o țară normală când tinerii care ies de pe băncile școlii vor găsi suficiente motive să rămână aici, când își vor găsi un loc de muncă bine plătit în țară și când statul îi va susține să-și întemeieze o familie aici, în România. Acesta e motivul pentru care am cuprins în programul nostru de guvernare multe măsuri care au ca țintă stoparea exodului tinerilor din România.

Avem un program ambițios pentru susținerea înființării a zece mii de firme pe an, astfel încât tinerii să poată să înceapă o afacere în România și să ofere locuri de muncă altor tineri care termină o școală.

Am inclus, de asemenea, în viziunea noastră de guvernare programe de ucenicie și de stagii care să permită tinerilor să învețe bine o meserie, care să le asigure apoi un loc de muncă stabil și bine plătit în România, iar dacă vom dezvolta o forță de muncă bine calificată, am convingerea că investitorii străini, dar și cei români, vor fi interesați să dezvolte afaceri în țara noastră.

Avem programe care să asigure tinerilor o tranziție cât mai bună de la școală la piața muncii, cu stimulente acordate firmelor care-i angajează pe tinerii ucenici sau care transformă internshipul într-un contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Tot pentru a stopa plecarea tinerilor din țară, am prevăzut programul "Primul salariu", care să acorde tinerilor absolvenți de studii superioare garanția unui salariu de încadrare de minimum 2 500 de lei, iar pentru tinerii rezidenți care au absolvit o facultate de medicină vrem să le garantăm ca primul salariu să pornească de la 1 200 de euro și zero impozit pe venit.

Stimați colegi,

Sunt convins că înțelegeți foarte bine ce înseamnă o Românie normală, sunt convins că sunteți de acord cu mine că într-o țară normală cetățenii nu stau la cozi interminabile pentru a plăti nenumărate taxe și dări la stat. Nu, așa ceva nu se întâmplă într-o țară normală.

Salut decizia Parlamentului de a adopta legea eliminării celor 102 taxe, care, în opinia mea, reprezintă cel mai amplu demers de reducere a birocrației din România. Iar dacă vrem ca România să devină o țară normală, atunci trebuie să mergem mai departe și să punem sistemul administrativ în slujba cetățeanului, să forțăm autoritățile de stat să implementeze plata on-line a taxelor, astfel încât, până la 1 ianuarie 2018, toate taxele care nu pot fi plătite on-line să fie automat desființate.

În viziunea mea, o Românie normală înseamnă ca cetățenii să aibă acces la servicii de sănătate normale și civilizate, în spitale normale și curate.

În programul de guvernare pe care vi l-am supus atenției am inclus numeroase măsuri pentru realizarea acestui obiectiv. Menționez aici construcția Spitalului Republican "Carol Davila", unde românii să poată avea acces la servicii medicale de înaltă calitate. Am prevăzut, de asemenea, construcția a opt spitale regionale, cu o capacitate ridicată de diagnostic și tratament, astfel încât în toate regiunile țării românii să aibă acces la servicii spitalicești de bună calitate. Avem, de asemenea, în vedere dotarea spitalelor cu aparatură performantă.

Într-o țară normală, cetățenii trebuie să aibă acces la medicamente, indiferent de afecțiune și indiferent de costuri. Nu putem pune plafoane pe dreptul la viață.

Programele naționale trebuie bugetate astfel încât să asigure tratamentul adecvat pentru toți pacienții, în funcție de nevoile acestora. De asemenea, am prevăzut în programul de guvernare ca pentru fiecare afecțiune să existe un medicament compensat sută la sută, pe lângă celelalte medicamente din lista compensatelor, astfel încât fiecare român, indiferent de nivelul veniturilor, să aibă acces la tratamentul necesar.

Într-o țară normală, fiecare cetățean are acces la o ambulanță care să poată interveni în timp util, când se impune o intervenție de urgență. Iar în programul de guvernare pe care vi l-am supus atenției veți găsi măsura dotării cu o ambulanță a fiecărei comune din țara noastră.

Îmi doresc și vă propun să construim împreună o Românie normală, în care fiecare copil să aibă acces la o educație care respectă normele de bază, de igienă și de dotare. De aceea, am introdus în programul de guvernare modernizarea a 2 000 de școli, începând întâi cu cele care în prezent nu îndeplinesc condițiile minime de autorizare.

Într-o țară normală, părinții trebuie să aibă posibilitatea de a-și înscrie copiii la creșă sau la grădiniță, unde să fie în siguranță și să beneficieze de educație din partea unui personal calificat. De aceea, am inclus în programul nostru de guvernare construcția a 2 500 de creșe și grădinițe, care să acopere toată cererea din România.

Într-o țară normală, dascălii sunt bine plătiți și respectați, pentru că ei pregătesc noile generații de care depinde viitorul unei națiuni, iar eu cred că, dacă vrem ca România să fie o țară normală, trebuie să oferim salarii mai bune celor care lucrează în sistemul de învățământ. Și salut decizia Parlamentului de a adopta legea prin care salariile din acest sector sunt majorate cu 15%, iar, așa cum am promis în timpul campaniei, mai avem în vedere o majorare a salariilor tuturor bugetarilor cu 20%, deci și pentru dascăli, începând cu 1 iulie.

Stimați colegi,

În opinia mea, o țară normală înseamnă să poți circula pe drumuri normale, iar orice stat normal își dezvoltă infrastructura de transport, pentru că aceasta este baza dezvoltării economice și rețeta cea mai sigură de reducere a decalajelor de dezvoltare între regiuni. Adevărul este foarte simplu. Prosperitatea economică vine mereu pe calea ferată sau pe căile rutiere care leagă o țară sau o regiune de alte țări sau de alte regiuni.

Într-o imagine de ansamblu a dispunerii în teritoriu a polilor de dezvoltare din România, se poate observa cu ușurință că zonele cele mai dezvoltate sunt cele care au cele mai multe conexiuni la infrastructura rutieră, feroviară, navală sau aeriană. România însăși trebuie să aibă cât mai multe conexiuni la rețelele europene și internaționale de transport, pentru a avea o dezvoltare normală și susținută în deceniile următoare.

Este normal deci să ne propunem să realizăm cât mai repede o autostradă care să traverseze România de la vest la est. Este absolut normal să ne propunem să avem câte o autostradă care să lege toate regiunile istorice. Și apreciez faptul că și alte partide și-au propus acest obiectiv în programele lor. Avem deci o bază comună de la care putem începe un dialog constructiv.

România va fi o țară normală atunci când proiectele mari de infrastructură nu vor mai fi blocate de contestații interminabile la licitațiile publice și cred că este absolut necesar să avem o legislație nouă cu privire la atribuirea lucrărilor pentru proiectele de interes strategic.

Într-o Românie normală, fermierii români ar trebui să aibă șanse egale în competiția cu cei europeni.

Da, stimați colegi, îmi doresc o Românie normală în care fermierii români să aibă șanse egale cu cei europeni, iar asta înseamnă plata la timp a subvențiilor, astfel încât agricultorii români să nu suporte costuri suplimentare pentru dobânzi la credite contractate.

Într-o țară normală, se investește în sistemul de irigații, pentru ca fermierii și producția agricolă să nu mai depindă de capriciile vremii.

Agricultura continuă să reprezinte o componentă foarte importantă în produsul intern brut și în creșterea economică a României. Deci, dacă vrem să avem o economie sănătoasă, trebuie să avem o agricultură sănătoasă, cu un sistem de irigații care să asigure o producție consistentă, indiferent de nivelul de precipitații.

Îmi doresc o țară normală în care produsele alimentare consumate de cetățenii români să vină în special din producția internă, pentru că avem, slavă Domnului, un pământ bogat, care ne poate oferi hrană sănătoasă pentru toți cetățenii acestei țări.

Consider profund anormal ca o țară ca România să importe 50 000 de tone de tomate și să exporte numai 3. Este anormal ca în România importurile de carne de porc să fie de peste o sută de ori mai mari decât exporturile. Importăm 230 000 de tone și exportăm numai 20 000.

Nu e normal să fim în această situație și ne-am propus, prin programul de guvernare, să oferim sprijin fermierilor români pentru aceste două produse, tomatele și carnea de porc, astfel încât să acoperim cea mai mare parte a consumului intern cu produse sănătoase realizate aici, în România.

România normală înseamnă investiții în industria de apărare. Orice stat normal investește în propria securitate. Orice stat normal își ia măsurile necesare pentru asigurarea siguranței naționale, iar noi, ca membri NATO, trebuie să ne respectăm angajamentele și să facem investițiile în industria de apărare.

Am prevăzut în programul nostru o alocare de minimum 2% din PIB, însă, ca orice țară normală, trebuie să direcționăm cea mai mare parte a acestor resurse financiare către industria autohtonă de apărare.

România normală înseamnă o justiție dreaptă și independentă. Nu în ultimul rând, o Românie normală înseamnă un stat de drept echilibrat și funcțional.

Într-o țară normală, balanța dreptății trebuie să fie mereu în echilibru. Într-o țară normală, domnește legea, iar justiția este cu adevărat independentă. Dacă ne dorim o Românie normală, trebuie să asigurăm independența totală a judecătorilor, care să împartă dreptatea în litera și spiritul legii și după propria conștiință, fără nicio presiune din partea nimănui.

Într-o țară normală, cei vinovați sunt pedepsiți, iar cei onești sunt apărați. Lupta împotriva corupției și a celor care fură trebuie să fie foarte fermă, dar la fel de fermi trebuie să fim și în protejarea drepturilor fundamentale ale omului, astfel încât orice cetățean corect să se simtă protejat de lege în fața oricărui posibil abuz.

Stimați colegi,

Am parcurs aici doar câteva din măsurile cele mai importante prevăzute în programul nostru de guvernare. Toate celelalte detalii le-ați putut analiza în documentul integral pe care vi l-am pus la dispoziție.

Prin această scurtă prezentare am dorit să vă conving că acest program de guvernare nu țintește la ceva ce nu poate fi atins și nu promite nimic ce nu poate fi realizat. Nu e nimic măreț și cu atât mai puțin nu e nimic spectaculos. Nu e nicio gogoașă electorală, nu e nicio exagerare. Tot ceea ce vă propun prin acest program este să facem România o țară normală, în care să trăim normal și să ne bucurăm de un trai decent și civilizat.

Normalitatea este esența programului nostru de guvernare și e de datoria noastră, a oamenilor politici, a celor aleși de cetățeni, să punem ordine și rânduială în această țară în toate domeniile de activitate, iar primul semn de normalitate trebuie să înceapă chiar de aici, din Parlament, între noi, cei care am fost aleși.

Pentru că, într-o țară normală, oamenii politici muncesc pentru cei care i-au ales și nu se ceartă între ei. Într-o țară normală, politicienii au un dialog civilizat, chiar dacă îl poartă de pe poziții diferite. De aceea, mesajul meu către dumneavoastră, către întreaga clasă politică, este unul de deschidere și de dialog, în beneficiul cetățenilor și pentru interesul național al României.

Timp de un deceniu politica în România a fost dominată de vrajbă, de încrâncenare și de nenumărate conflicte între diversele tabere politice. Răfuielile politice din această perioadă au afectat grav funcționarea unor instituții publice fundamentale, iar, în final, cei care au suferit cel mai mult au fost tot cetățenii.

Vă propun, așadar, ca începând chiar de astăzi, la acest început de an și de guvernare, să ieșim din această logică a conflictului, să cultivăm dialogul între instituții și între partide, între putere și opoziție, între stânga și dreapta și între toate celelalte tabere care au divizat România în ultimii ani.

Putem reprezenta partide diferite, cu orientări politice diferite și e normal să gândim diferit. Este un semn de sănătate pentru democrația noastră, dar în același timp consider că această diferență de gândire trebuie exprimată într-un mod civilizat, prin respect reciproc.

Îmi doresc ca dezbaterea politică să fie purtată cu argumente raționale, și nu în numele vrajbei personale, iar atunci când în joc este bunăstarea românilor sau interesul național, trebuie să avem capacitatea de a trece peste aceste diferențe, să găsim o cale de colaborare și să fim uniți ca români, ca popor, ca națiune. Îmi doresc să am o relație normală și civilizată cu președintele României, cu toate instituțiile statului, dar și cu partidele din opoziție.

Așadar, stimați colegi din PNL, PMP sau USR, vă spun că sunt un om care prețuiește dialogul, iar cei care mă cunosc mai bine știu foarte bine că nu spun vorbe goale. Am prieteni buni în alte partide politice, alături de care am putut mereu să găsesc o cale constructivă pentru binele celor care ne-au votat. Domnul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, este doar unul dintre cei cu care am putut avea un dialog și am colaborat foarte strâns pentru binele comunității timișorene, chiar dacă am reprezentat partide politice diferite și chiar adversare în alegeri.

Așadar, stimați colegi din opoziție, vreau să-mi încep mandatul de prim-ministru cu o invitație la dialog și colaborare. Întotdeauna i-am respectat pe cei aleși în funcții publice, pentru că fiecare dintre dumneavoastră îi reprezentați pe cei care v-au votat.

Fără a fi ironic, vreau să vă spun că acest Guvern nu va fi Guvernul meu, nici Guvernul PSD, nici Guvernul ALDE, nici Guvernul altcuiva, va fi Guvernul României, iar dumneavoastră, cei din opoziție, în calitate de reprezentanți ai celor care v-au ales, veți avea mereu un loc rezervat la masa discuțiilor și colaborării cu acest Guvern. Desigur, în măsura în care veți dori și dumneavoastră să cultivați un dialog sincer și constructiv în beneficiul celor pe care îi reprezentați. Iar primul proiect la care vă invit să colaborăm este "România normală", despre care v-am vorbit în prima mea intervenție de la această tribună în fața noului Parlament, constituit după alegerile din 11 decembrie.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc domnului prim-ministru desemnat.

Și acum, în ordinea ponderii parlamentare, dau cuvântul domnului deputat Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, președintele Partidului Social Democrat.

(Domnul deputat Nicolae-Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, se deplasează la microfonul central pentru a lua cuvântul.)

Domnule Dragnea, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Stimați colegi,

Onorată asistență,

Ne aflăm într-un moment, într-adevăr, important, în care învestim un nou Guvern al României. Este, așa cum știm cu toții, un început de an, care mi-aș dori să coincidă cu un nou început atât pentru clasa politică, cât și pentru destinul acestei țări.

Azi, prin votul Parlamentului, încetează, de fapt, starea de suspendare a democrației în care România s-a aflat în perioada guvernării tehnocrate. După aproape un an, România va fi din nou condusă de un Executiv legitim, născut din alegeri, un Executiv care se sprijină pe un vot popular și care are sprijinul unei coaliții parlamentare solide.

România are șansa azi de a porni pe un drum nou, un drum care să ducă în cel mai scurt timp posibil la creștere economică reală și sustenabilă, la creșterea veniturilor populației, la îmbunătățirea condițiilor din sănătate și educație.

Suntem la începutul unui nou mandat, la începutul unei noi legislaturi și depinde numai de noi, de cei aflați în această sală, ca acest mandat să fie diferit față de celelalte de până acum. Depinde numai de noi, de cei de aici, să încetăm să mai privim România ca pe un câmp de bătălie.

Pentru orice lider politic e foarte important să obțină victoria în alegeri, dar am învățat însă în aceste zile că mai important decât obținerea victoriei în sine este modul în care vei gestiona această victorie. Și din acest motiv astăzi votăm în Parlament învestirea unui nou Guvern, și nu suspendarea unui președinte.

Pentru orice partid e important să obțină puterea politică, dar în aceste zile am învățat și eu, și colegii mei că mai important decât obținerea puterii politice este modul în care hotărăști să folosești această putere. De aceea, astăzi discutăm în Parlament despre ceea ce ne propunem să facem pentru români, nu despre cum ne propunem să înfrângem adversarii politici.

Niciodată, poate, în ultimii 15 ani un partid nu a trezit așteptări atât de mari. Niciodată un guvern nu a avut pe umeri o povară de încredere atât de grea.

Scopul firesc al oricăror formațiuni politice este de a ajunge să guverneze țara. Dar am învățat în această campanie și în aceste zile că mai important decât să ajungi la guvernare este modul în care îți propui să guvernezi această țară, ceea ce intenționezi să faci pentru cei de la care ceri votul.

De aceea, astăzi aveți în fața dumneavoastră o echipă serioasă și un program de guvernare realizat și prezentat încă din timpul campaniei electorale. De aceea, prin vocea mea, alianța PSD-ALDE transmite hotărârea de neclintit ca aplicarea programului de guvernare să se facă în totalitate, nu 20%, nu 50%, nu 65%, ci în totalitate, 100%. Vreau ca anul 2017 să marcheze începutul unei perioade de responsabilitate fără precedent în politica românească.

Iar poate mai importat decât toate aceste lucruri este să realizăm că miza acțiunilor noastre politice nu este doar câștigarea unei campanii electorale, nu este doar victoria partidului nostru sau obținerea guvernării și a puterii politice. Miza tuturor acțiunilor noastre politice va fi întotdeauna România, iar tot ce facem noi ca oameni politici - în Parlament, la Președinție, la Guvern sau în oricare alte funcții publice - se va reflecta în mod necesar în destinul acestei țări și în viața celor care ne-au ales.

Fiecare dintre noi avem o răspundere și cred că, înainte de toate, avem datoria de a ne respecta reciproc. Indiferent de partidele pe care le reprezentăm, datoria noastră e să ne respectăm unii pe alții, pentru că astfel ne vor respecta... ne vom manifesta respectul față de cetățenii care ne-au votat pe fiecare dintre noi. De aceea, în calitate de președinte al PSD, dar și președinte al Camerei Deputaților, voi face tot ce îmi stă în putință să promovez respectul și dialogul civilizat între partide și între parlamentari.

Stimați colegi,

Suntem la început de drum și avem o șansă mare de a face o schimbare reală în modul în care ne comportăm și modul în care înțelegem să-i reprezentăm pe români. Vă asigur că oamenii nu ne-au votat ca să ne certăm între noi. Nu asta așteaptă oamenii de la noi, pentru că cearta dintre noi nu va aduce absolut nimic bun pentru cei care ne-au ales. Oamenii ne votează pentru a găsi soluții la problemele pe care le au. Ne votează pentru a adopta legi bune în Parlament, care să le facă o viață mai bună. Ne votează pentru a guverna în beneficiul lor și pentru a le oferi un trai mai bun în România.

Acest guvern nu este un guvern de vedete. Nu este un guvern de vorbitori la televizor. Nu este un guvern cu legături în alte structuri sau instituții. Este un guvern format din oameni tineri și din oameni cu experiență, un guvern care conține și energie, și competență, un guvern care-și asumă și înțelege scopul unic al acestei guvernări: creșterea României.

Atunci când, împreună cu colegii de la ALDE și alături de premierul Sorin Grindeanu, am decis împreună care vor fi viitorii miniștri și s-a construit structura Guvernului, am ținut seamă și de acele suferințe ale societății care au fost ignorate mulți ani. De aceea avem un minister nou pentru ape și păduri, care să administreze corect fondul forestier național, să oprească tăierile ilegale și să exploateze rațional resursele de apă ale țării. De aceea am creat un Minister pentru IMM-uri, Comerț și Antreprenoriat, care să ofere oamenilor de afaceri mari, mijlocii sau mici și oricărui român întreprinzător șansa de a sta de vorbă cu statul pe un ton civilizat, de a găsi ascultare și sprijin să-și pună ideile în practică și să contribuie la creșterea economiei.

Am spus-o în campanie și o mai spun și acum: vrem să creăm condițiile necesare pentru ca românii plecați în afara granițelor să revină acasă. De aceea avem acum un Minister pentru Românii de Pretutindeni, care să țină o legătură strânsă și eficientă cu acești oameni și să pună Executivul în contact real cu nevoile lor.

Au fost oferite opt posturi în Guvern unor femei dedicate, profesioniste, care să pună în act prevederile programului de guvernare. Așa cum am anunțat și în campania electorală, am decis să oferim mai multe șanse femeilor în politică și în exercitarea unor portofolii de mare responsabilitate. Am toată încrederea că toate aceste opt doamne ne vor demonstra din nou că politica românească are nevoie de femei în posturi cheie.

Acest Guvern este un guvern al efortului și al responsabilității. Este un guvern al îndrăznelii: îndrăzneala de a crede că România poate deveni o țară în care drepturile fundamentale să fie respectate, o țară prosperă, cu o democrație consolidată, o țară fără birocrație și fără umilințe.

Și o să vă ofer, domnule prim-ministru desemnat, un exemplu mărunt, dar care în viața de zi cu zi ne-a oferit multe necazuri și mult timp pierdut: folosirea ștampilei pe orice act administrativ.

Știți că s-a aprobat o ordonanță de urgență, din timpul guvernării Ponta, prin care a fost eliminată obligativitatea folosirii ștampilei de către oamenii de afaceri, aceasta fiind, în opinia mea, simbolul maximal al birocratizării comuniste. Dar în instituțiile publice ștampila este încă obligatorie și cred că ar fi un gest corect și responsabil, dar mai ales practic și pragmatic, dacă am duce acest demers până la capăt. Demarați procedurile necesare, domnule prim-ministru Grindeanu, și veți fi primul Guvern, iar noi primul Parlament în care nu se va mai folosi ștampila. Un pas mic, dar care poate genera un efect uriaș.

Stimați colegi,

În calitate de președinte al partidului care a câștigat alegerile, vă fac, la început de mandat, această propunere de a depăși și de a ieși din paradigma conflictului politic. Pentru mine, România este a românilor, iar politica trebuie făcută pentru toți românii, indiferent dacă este făcută de pe băncile puterii sau ale opoziției.

Noi așa am câștigat alegerile. Am făcut o campanie pentru români, nu împotriva adversarilor politici. Am avut un mesaj adresat pentru alegători, nu împotriva celorlalte partide. Am prezentat un program de guvernare pentru toți românii, nu doar pentru propriii noștri simpatizanți, iar votul dat de cetățeni ne arată că aceasta este calea corectă în politică. Asta așteaptă cetățenii de la noi: să propunem soluții, nu să ne certăm la nesfârșit între noi.

Nu vă cer să susțineți necondiționat programul de guvernare al noului Guvern propus de coaliția majoritară PSD-ALDE. Vă propun doar să ieșim din această paradigmă a războiului și să judecăm măsurile propuse în acest program de guvernare din perspectiva cetățenilor români, nu prin prisma confruntărilor politice.

Partidul pe care îl conduc poartă o răspundere uriașă pentru viitoarea guvernare și nu fugim de ea. Este o răspundere pe măsura votului primit în alegeri din partea cetățenilor. Vom vota și vom susține acest Guvern, dar vă asigur că vom urmări cu cea mai mare exigență actul de guvernare, pentru că noi purtăm răspunderea politică în fața cetățenilor.

De asemenea, vă asigur că actul de guvernare nu se va face la partid, deciziile și hotărârile de Guvern se vor semna în Palatul Victoria. Guvernul este puterea executivă și este datoria prim-ministrului și a echipei sale de a lua decizii pentru conducerea acestei țări. Dar, în același timp, ca partide politice câștigătoare în alegeri, PSD și ALDE au răspunderea, legitimitatea și datoria față de români de a se asigura că acest Guvern transpune în realitate toate măsurile pe care noi le-am prezentat în campanii electorale și pentru care am primit încrederea românilor.

Așadar, prim-ministrul și miniștrii noului Guvern vor avea toată libertatea de acțiune și de a lua decizii atâta timp cât vor urma cu tenacitate misiunea de a îndeplini ce este scris în acest program. Iar coaliția de guvernare PSD-ALDE va urmări cu atenție ca fiecare punct, fiecare rând din acest program să fie pus în practică.

Acesta este mandatul pe care îl încredințăm astăzi domnului prim-ministru desemnat și echipei sale, iar PSD va vota acest Guvern. Dar vă asigur, domnule prim-ministru Sorin Grindeanu, că PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă veți abate de la programul de guvernare votat de oameni și aprobat în Parlament.

Vă mulțumesc.

   

(Aplauze. Domnul deputat Nicolae-Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, revine la prezidiu.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc, domnule președinte al Camerei Deputaților.

Dau cuvântul acum doamnei Raluca Turcan, președinta PNL, din partea Grupului PNL, evident.

Aveți microfonul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru desemnat,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Stimați invitați,

Componența acestui Guvern, susținut de PSD, ALDE și UDMR, este o palmă dată poporului român. Mulți oameni de bună-credință au dat crezare promisiunilor PSD. Odată terminată campania electorală, PSD-ul își arată acum adevărata față - sfidătoare, din păcate.

Nu mă refer doar la faptul că la multe propuneri din campanie PSD-ul deja a renunțat, însă lista Guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feudă personală a unui șef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România fix după cum a exercitat-o la Teleorman.

Ce altceva este dacă nu un uriaș abuz de încredere să dai senzația tuturor cetățenilor, prin periple nesfârșite la toate televiziunile, că membrii Guvernului României nu valorează două parale și că sunt, de fapt, interpușii tăi, cărora le trimiți în plic, de la partid ce decizii au de luat în ziua respectivă? La 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană asta este tot ce poate oferi PSD?

Dacă mai existau persoane care se îndoiau de capacitatea PSD de a trage România înapoi, astăzi primesc dovada supremă a viziunii de tip feudal a domnului Dragnea și a viziunii pe care acest partid o oferă României.

Partidul Național Liberal consideră că România a depășit de mult etapa acestui tip de guvernare. Lista Cabinetului arată incapacitatea cronică a PSD de a guverna în tip european. PSD efectiv nu poate înțelege că aspirațiile cetățenilor cu privire la exercitarea funcției publice sunt cu totul altele în acest moment al istoriei noastre. Oamenii caută eficiență și responsabilitate în guvernare, iar ei votează partide pentru exercitarea puterii în mod legitim și transparent.

Nimeni nu a votat ca deciziile guvernării să fie luate doar după ce se trece pe la partid pentru a lua aprobare de la domnul Dragnea. Nimeni nu a votat ca PSD, ALDE și UDMR să facă amnistia corupților.

Un guvern trebuie să fie al unei țări. Acest Guvern nu va fi un Guvern al României, ci doar un guvern al domnului Dragnea. Și niciodată guvernul personal al domnului Dragnea nu va putea fi transformat în guvernul european dorit de cetățenii români la 100 de ani de la Marea Unire.

Partidul Național Liberal nu va vota acest Guvern, despre care credem că are o viață scurtă, după cum o viață scurtă a avut și imaginea cosmetizată a PSD din această campanie. Acest Guvern nu întrunește standardele de competență, autonomie, transparență dorite de majoritatea cetățenilor români în acest moment. Acest Guvern se va ocupa cu prioritate de satisfacerea intereselor domnului Dragnea, de scăparea hoților și plagiatorilor.

PSD a fost votat cu 18,5% din cei cu drept de vot.

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Însă niciun scor electoral nu ar da cuiva dreptul să încalce legea. Prin refuzul repetat de a infirma negocierile pe Legea amnistiei, domnul Dragnea a confirmat încă o dată faptul că amnistia a fost parte a pachetului de negociere între PSD, ALDE și UDMR.

Aveți curajul, domnilor Dragnea și Tăriceanu, să veniți aici, la tribuna Parlamentului, și să recunoașteți că ați negociat amnistia faptelor de corupție?

Stimați membri ai Parlamentului,

Acest Guvern - provizoriu - al domnilor Dragnea și Tăriceanu pare construit să rezolve lucruri pentru persoane influente din cele două partide.

Ministrul educației nu a fost ales pentru modernizarea educației naționale, ci doar pentru a continua politicile învechite de conservare a găștilor din sistem, atât de dragi PSD, autorul moral al dezastrului din acest domeniu.

Prezența domnului Meleșcanu în Guvernul României este sfidătoare și ea reprezintă o palmă dată poporului personal de către domnul Tăriceanu. Cu această numire ne-am lămurit și cu privire la atașamentul real al domnului Tăriceanu față de drepturile fundamentale ale cetățenilor. Drepturile sunt bune doar când ni se aplică nouă. Libertatea are valoare doar când ne privește pe noi. Alții să stea la coadă și să fie umiliți pentru drepturile lor.

Este o palmă pe obrazul poporului român să-l pui ministru de externe pe cel care a îndeplinit aceeași funcție în Guvernul Văcăroiu și care este coautor, în 2014, al celei mai sfidătoare încălcări a dreptului la vot al cetățenilor români care trudesc în străinătate. (Aplauze.)

Să nu se fi găsit oare o altă propunere de om format în democrație? Sau domnul Tăriceanu are obligații foarte mari față de domnul Meleșcanu? Ar trebui să știm și noi care sunt acestea.

Unde este interesul public în numirea domnului Meleșcanu? Nicăieri.

Unde este interesul personal al domnului Tăriceanu? Peste tot.

Doamnelor și domnilor,

Este crucial ca viitorul Guvern să dea un semnal de predictibilitate mediului de afaceri și companiilor care doresc să facă investiții în România.

Facem un apel ca noul Guvern să lase în pace măsurile de relaxare fiscală intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2017, să nu umble la aceste măsuri. Ele au fost convenite prin înțelegere politică de partidele reprezentate în fostul Legislativ, inclusiv de către PSD. Își încalcă PSD propriul cuvânt? Va reîncepe guvernarea PSD prin a reintroduce taxe care fuseseră scoase, prin noi poveri fiscale, deși au promis reducerea poverii?

Mai dorim să atragem atenția cu privire la un discurs extrem de nociv: companiile private au devenit, în retorica domnului Dragnea, dușmanii poporului. Este o politică periculoasă și păguboasă pentru locurile de muncă din această țară. La fel și ONG-urile au devenit dușmanii poporului. Străinii sunt dușmanii poporului - teme pe care le-ați vehiculat în campanie. Reveniți-vă din excesele antioccidentale!

România trebuie să dea un semnal de susținere a capitalului românesc și să anunțe măsuri prioritare pentru el, dar nu în opoziție populistă cu capitalul internațional, în speță cu cel occidental.

Dumneavoastră distrugeți și capitalul românesc, și investițiile occidentale cu populismul. Dumneavoastră sădiți semințele dezbinării între România și aliații săi.

Când ați introdus taxa pe stâlp și supraacciza pe benzină, nu v-ați făcut niciun scrupul, nu mai aveați atâtea griji pentru prețul benzinei, care a crescut, deși pe plan internațional scădea din cauza cotației petrolului. Atunci ați atentat la buzunarele românilor cu pretextul că veți face autostrăzi din banii colectați prin introducerea acestei accize. Știați prea bine că e o minciună. Niciun centimetru de autostradă nu a fost făcut din supraacciza la carburanți. Doar prețul benzinei a crescut, ca să alimenteze pomenile electorale.

Viziunea coaliției PSD-ALDE-UDMR este de populism fără nicio limită, politici economice fără nicio regulă. Lumea civilizată are reguli, are imperfecțiuni, multe dintre ele de schimbat, dar are un set de reguli clare după care funcționează. Dumneavoastră doriți să funcționați ca într-un "no man’s land", ca în Estul Sălbatic, unde economia și politica stau în pixul și voința unui singur om.

Nu puteți face deodată scăderi de taxe, reduceri de impozite și creșteri de salarii și pensii.

La un moment dat vine momentul adevărului. Și vor suferi românii, nu dumneavoastră. Fie veți crește taxele, fie vă veți împrumuta îndatorând la greu generațiile viitoare, fie veți arunca în aer deficitul mergând cu o mașină de mare viteză, nebună pe contrasens.

Nu există altă cale! Nu ați reinventat economia, nu ați reinventat capitalismul și nici măcar populismul nu l-ați reinventat.

Dar, da - este adevărat -, puteți să-l duceți la cote nebănuite.

Care vor fi sursele financiare pentru asemenea promisiuni?

Ne invocați mereu acel Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare. Dar până va deveni operațional, de unde bani?

Este un truc arhicunoscut, să iei din avuția națională companii de stat profitabile, și ce rezultă să nu mai figureze la buget și să te încurce cu deficitele.

Dar ca un asemenea mecanism uriaș atât de tentant să funcționeze este nevoie ca Guvernul și coaliția de la putere să dea o șansă managerilor privați și să nu se amestece politic, ceea ce este cel puțin improbabil, dat fiind faptul că avem de a face cu cea mai controlată politic echipă guvernamentală din ultimii 20 de ani.

În funcții cheie sunt oamenii domnului Dragnea, de la Teleorman. Unde vor fi miliardele în Fondul de Investiții vor fi tot oamenii domnului Dragnea, din Teleorman.

Noi dorim, sincer, să vă realizați promisiunile fără să compromiteți economia și fără să-i înșelați pe români.

Poate ați descoperit un perpetuum mobile al prosperității, o baghetă magică. Poate veți primi Premiul Nobel pentru Economie, în 2018.

Dar cum se face că, în urma guvernărilor PSD, săracii devin tot mai săraci? Diferențele de venituri cresc și diferențele dintre regiunile sărace și cele mai dezvoltate se adâncesc.

Cum se face că pensionarii, despre care spuneți mereu că aveți grijă, au sărăcit în ultimii ani ai guvernării Ponta, că peste o treime din tinerii între 18 și 24 de ani sunt săraci lipiți, că familiile cu mai mulți copii au dus-o mai greu?

Este ultima evaluare a sărăciei realizată de Institutul Național de Statistică, exact pe perioada guvernării Ponta. Vorbim de cifre oficiale, nu vorbe goale.

Nu aveți alte rețete decât cele dintotdeauna ale PSD: să promiteți în cascadă, fără număr, fără limită, înșelând dorința firească de mai bine a oamenilor.

Doar că acum, trebuie să recunoaștem, promisiunile duc spre toate categoriile și sunt mai bine sistematizate, au un calendar precis, o poleială în plus, culori mai frumoase în grafice, dar rețeta nu este alta. Asta a fost și pe vremea lui Ponta și a ieșit cum a ieșit. Sunt mai săraci exact aceia care așteptau să le fie mai bine cu PSD.

Aveți altceva în plus? O rețetă secretă, fundamentată economic? Nu aveți.

Domnul Liviu Dragnea, într-o interpretare TV, bine studiată, se declara îndurerat că mai sunt doar două bănci românești.

Dar, domnule Dragnea, cine a distrus sistemul bancar din România, cine a distrus Bancorex-ul, Bankcoop-ul? Nu cumva PDSR-ul?

Domnule Dragnea, într-o interpretare, la fel de studiată, vorbește apăsat împotriva companiilor străine. Dar cine a vândut Petrom-ul, cu tot cu rezervele de petrol și gaze? Nu cumva PSD-ul, urmașul PDSR-ului?

Domnul Dragnea, într-o altă interpretare, vorbește despre informatizarea și eficientizarea relației dintre stat și cetățean. Dar, domnule Dragnea, nu cumva un deputat al PSD, pe numele său Ghiță Sebastian, a câștigat 90% din contractele de informatizare din această țară?

Tot domnul Dragnea face referire la modernizarea flotei TAROM, lucru pe care și noi îl cerem de multă vreme, dar domnul Dragnea uită să spună, sistematic, că nu a existat un inamic mai mare pentru modernizarea TAROM ca fostul ministru PSD al transporturilor și marilor proiecte, domnul Șova.

Prin aceste exemple foarte precise am vrut doar să remarc falsul constant din discursul public al PSD. Cu asemenea preocupare față de minciună, din partea PSD și ALDE, acest Guvern nu are cum să aducă vreun lucru bun românilor.

Domnule Dragnea,

Aveți aceeași butaforie, mai bine închegată și vopsită atrăgător de această dată, dar este aceeași. Este mai elaborată minciuna. Atât.

Domnule prim-ministru Grindeanu,

Dacă vom găsi căi de dialog în interes public ne vom bucura să putem contribui la îmbunătățirea soluțiilor legislative, dar până când nu vă emancipați de sub tutela domnului Dragnea, nu putem să girăm în niciun fel acest Guvern.

Partidul Național Liberal va monitoriza cum se realizează Programul de guvernare PSD - ALDE - UDMR și vom face în fiecare săptămână un raport public pe această temă.

Ne menținem opinia că guvernarea este întemeiată pe o uriașă fraudă de încredere și, din păcate, lucrul acesta îl vede în fiecare zi o țară întreagă.

Oamenii nu au nicio vină. Ei își doresc și merită să le fie mai bine. Numai că acest Guvern, în afară de propagandă, nu are ce să producă pentru cei mulți.

Vă mulțumesc. (Aplauze. Discuții în sală.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc, doamna deputat.

Are cuvântul, acum, din partea Grupurilor parlamentare ale USR, domnul Nicușor Dan.

Aveți microfonul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Stimate doamne, stimați domni,

Un nou Guvern ar fi trebuit să fie speranța unui nou început pentru România.. Din păcate, nu vedem această speranță nici în programul de guvernare și nici în echipa pe care primul ministru ne-o propune.

Speranța unui nou început ar fi presupus și o analiză onestă a unde suntem cu România. Nu am găsit această analiză.

Ne-ar fi plăcut să citim în Programul de guvernare că în România se fură din banul public, ne-ar fi plăcut să citim în Programul de guvernare că în România există autorități care adesea dau acte ilegale și abuzive, ne-ar fi plăcut să citim în Programul de guvernare că există în spațiul universitar multă impostură, ne-ar fi plăcut să citim în Programul de guvernare că în domeniul sănătății există o uriașă rețea de interese oculte și ne-ar fi plăcut mai ales să citim în Programul de guvernare cum își propune acest Guvern să rezolve niște probleme reale pe care românii le resimt.

Am găsit, în schimb, în Programul de guvernare că guvernările PSD și ALDE au adus prosperitate românilor. Mi-e teamă că ne uităm la alte Românii. Mi-e teamă că avem totuși în România 8 milioane de oameni care trăiesc sub pragul de sărăcie. Mi-e teamă că peste 3 milioane de oameni au ales să părăsească România, ceea ce înseamnă că nici unii, nici alții nu au găsit prosperitatea la care se referă programul de guvernare.

În ceea ce privește programul economic pe care acest Guvern îl propune noi îl apreciem ca fiind falimentar. Pe de o parte, el vorbește de o creștere masivă a cheltuielilor, pe de altă parte, previziunile pe care le face asupra veniturilor, le apreciem a fi nerealiste.

De fapt, ce se întâmplă cu acest program de guvernare? Modul în care el este structurat din punct de vedere economic nu poate să ducă decât la deficit, la îndatorare și la inflație.

De fapt, sub promisiunile din acest program de guvernare, care sună bine, dar sunt nesustenabile, se amanetează viitorul României și se îndatorează generațiile viitoare.

Speranța unui nou început ar fi trebuit întruchipată de oamenii pe care îi avem propuși azi pentru funcțiile de miniștri.

Tinerii care se uită azi la noi și care se gândesc uneori dacă mai merită să rămână în România ar fi trebuit să găsească în oamenii care ne sunt propuși ca miniștri modele de viață, ar fi vrut să vadă în criteriile cu care ei au fost aleși onestitate și competență. Și ce văd ei dacă se uită la câteva din persoanele propuse?

Văd că primul om care a fost demis pentru incompetență, după tragedia de la Colectiv, chiar de Guvernul Ponta, devine ministrul transporturilor.

Văd că un... (Discuții în sală.) Tineretului, tineretului, de asemenea.

Văd că un primar acuzat pentru luare de mită și spălare de bani devine ministrul muncii.

Văd că o funcționară, descoperită de ANI în conflict de interese, ajunge ministrul apelor și pădurilor chiar în domeniul în care s-a manifestat acest conflict de interese.

Văd un profesor care își pierde dreptul de a coordona doctorate, pentru că nu poate să-și dovedească activitatea științifică, văd că o astfel de persoană devine ministrul sănătății. Poate mai grav, faptul că unul dintre coordonatorii marții negre, o adevărată lovitură la adresa statului de drept, devine azi ministrul justiției mi se pare inacceptabil. (Discuții în sală.)

Nu ne putem aștepta decât ca acest domn să continue planul pe care presiunea populară l-a oprit la acel moment, planul de a scăpa politicienii de justiție și ne pare că interesul PSD de a câștiga aceste alegeri a fost tocmai de a scăpa membrii de brațul justiției.

Speranța unui nou început ar fi trebuit să fie - și, cum multă lume a spus bine, unii ipocrit - o reconciliere națională. Dar să numești ministrul afacerilor externe persoana care a împiedicat votul românilor din diaspora în 2014 este, din păcate, un afront la adresa acestor oameni și o piedică în calea reconcilierii naționale.

Pe scurt - un rezumat -, ceea ce ni se propune azi este o repesedizare a României, cu tot ceea ce înseamnă pesedizare: subordonarea interesului public față de interese de partid, subordonarea funcției publice și administrației față de interesul de partid, subordonarea competenței față de obediența față de partid.

USR va vota împotriva învestirii acestui Guvern. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Urmează, la tribună, domnul deputat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Kelemen Hunor:

Domnilor președinți,

Domnule prim-ministru desemnat,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Stimați invitați,

Stimați colegi deputați și senatori,

După 27 de ani de la căderea dictaturii comuniste și după 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană putem afirma, fără nicio exagerare, că societatea din România se află într-o criză profundă și suferă tot mai mult, pe zi ce trece, de o lipsă acută de încredere. Nimeni nu mai are încredere în nimeni.

Instituțiile statului, inclusiv cele de forță, nu au încredere în propriii cetățeni și-i tratează permanent ca pe niște suspecți și vinovați, fiind doar o chestiune de timp până când vor dovedi vinovăția lor.

Instituțiile de control îi tratează ca pe niște hoți, care parazitează statul, pe toți cei care asigură sau ar trebui să asigure creșterea economică, crearea locurilor de muncă.

Majoritatea nu are încredere în minoritățile etnice. De cele mai multe ori pune la îndoială loialitatea lor și permanent vede un pericol în aceste comunități, un pericol care, de fapt, nu există.

În aceste condiții, nu trebuie să ne mirăm când constatăm că nici cetățenii nu mai au încredere în stat, în instituțiile statului și nu se simt în siguranță în propria țară. Ei văd permanent aplicarea dublei măsuri, lipsă de respect și lipsă de solidaritate, aroganță și dispreț.

De 12 ani asistăm la distrugerea sistematică a încrederii în Parlament, în partide politice și, din când în când, implicați în lupta politică mai lăsăm și noi impresia că se poate construi statul de drept, democrația parlamentară, de cele mai multe ori, renunțând la cele mai importante principii și valori fundamentale.

De foarte multe ori clasa politică a acceptat că deciziile politice pot fi luate în altă parte și nu acolo unde le este locul, și această situație va crea bunăstare socială și siguranță.

Trebuie să spunem, de la acest microfon, că a fost o greșeală fundamentală.

Domnule prim-ministru desemnat,

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

După alegerile din 11 decembrie suntem la un nou început. Avem noua șansă, poate ultima, să facem un efort uriaș și să readucem încrederea în societatea din România.

Noi, cei care am fost trimiși în Parlament, trebuie să facem primul pas. Politica pe care o facem aici, în anii care urmează, trebuie să fie exclusiv despre oameni și pentru oameni, spre binele acestei societăți.

Avem obligația să arătăm că se poate face politică în mod onest, corect, fără minciuni și ținând cont de așteptările, dorințele și nevoile comunităților locale.

Avem datoria să redăm încrederea oamenilor în instituția Parlamentului și în actul politic.

Avem obligația să readucem deciziile politice în Parlament. Trebuie să redăm Parlamentului greutatea și rolul consacrat într-o societate democratică, atât în ceea ce privește procedura de legiferare, cât și în ceea ce privește controlul Guvernului și al instituțiilor de forță.

Coaliția de guvernare PSD - ALDE are un rol esențial și o responsabilitate crucială. Dar și celelalte partide sau formațiuni politice vor avea rol important.

În acest proces de recâștigare a încrederii, Uniunea Democrată Maghiară a semnat un protocol de colaborare parlamentară cu coaliția de guvernare PSD - ALDE. Și voi repeta pentru cei care nu știu sau nu vor să facă nuanțe: în acest proces de recâștigare a încrederii, UDMR a semnat un protocol de colaborare parlamentară cu coaliția de guvernare PSD - ALDE, cu intenția clar exprimată și asumată de a contribui la acele schimbări fără de care nu va exista nici creștere economică, nici bunăstare, nici pace socială durabilă și nici relații interetnice echilibrate. Aritmetic, se poate guverna fără noi. Gestul nostru este unul politic și vom susține acest parteneriat în Parlament, în măsura în care va exista din partea coaliției de guvernare PSD - ALDE o deschidere la un dialog sincer, corect și o guvernare în folosul fiecărui om.

Avem în fața noastră un program de guvernare, în care regăsim multe elemente și din programul nostru electoral. În același timp, acest program de guvernare lasă și o marjă de manevră a coaliției de guvernare de a găsi cele mai bune soluții economice și de investiții, ținând cont de capacitatea noastră bugetară.

Nu vom da un cec în alb Guvernului condus de Sorin Grindeanu, dar în noi veți găsi un partener serios în acele demersuri și în susținerea acelor inițiative, prin care veți propune crearea locurilor de muncă și, implicit, o creștere economică sustenabilă, deduceri fiscale familiilor cu mai mulți copii, creșterea nivelului de trai, inclusiv printr-un sistem de salarizare mai echitabil pentru cei din sănătate, educație și administrația locală.

Vom fi parteneri de încredere în toate demersurile care sunt legate de investiții în infrastructură, în construirea autostrăzii Transilvania de Nord și în celelalte autostrăzi și drumuri expres, precum și în dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Vom susține demersurile Guvernului care propun finalizarea înscrierilor în cartea funciară și, în același timp, prima înscriere să fie suportată din bugetul de stat.

Vom susține inițiativele prin care agricultura, micii fermieri, crescătorii de animale și industria alimentară va regăsi locul meritat în societate și în economia națională.

Suntem convinși că merită susținută orice inițiativă care va ține cont de toate deciziile Curții Constituționale legate de Codul penal și procedura penală, precum și preluarea cât mai repede a Directivei Europene nr. 346 din 2016.

La fel de importantă este stabilirea răspunderii magistraților, deoarece nici politicienii, nici magistrați, nimeni nu este mai presus de lege.

Pentru noi rămâne o preocupare importantă sistemul de învățământ, aplicarea pe deplin a legii în vigoare, inclusiv respectarea dreptului la învățământul în limba maternă pentru fiecare elev, dar și o regândire a sistemului, în sensul de a asigura o pregătire competitivă și școli profesionale bine gândite.

Suntem convinși că este nevoie de normalizarea relațiilor interetnice, bazate pe respect reciproc și aplicarea tuturor reglementărilor legale, inclusiv cele care sunt prevăzute în acordurile și tratatele internaționale semnate și ratificate de către România și care nu sunt respectate de ani de zile.

În anii care au trecut, în mod artificial, s-a blocat procesul de restituire a bunurilor confiscate de statul comunist. Convingerea noastră este că restabilirea încrederii nu se poate realiza fără o relansare a procesului de restituire și de despăgubire.

Fără o descentralizare puternică, inclusiv descentralizarea resurselor financiare, nu vom avea comunități puternice, nu vom avea o societate puternică. De aceea, vom fi parteneri în toate demersurile legate de descentralizarea reală.

Timpul acordat grupului nostru nu permite o analiză mai amplă, deci mă voi opri aici, dar nu înainte de a vă spune câteva cuvinte despre lista Cabinetului.

Nu ascund faptul că, dacă am fi avut o altă procedură parlamentară, un vot pentru fiecare membru al Guvernului, am fi avut o abordare mai nuanțată.

În aceste condiții, responsabilitatea pentru funcționarea Cabinetului și pentru atitudinea miniștrilor, începând de astăzi este a premierului, pe de o parte, și a liderilor coaliției de guvernare, pe de altă parte.

Sunt de acord să facem o încercare de a ne orienta spre viitor, dar acest lucru nu înseamnă că ștergem din memoria noastră instituțională câteva declarații extrem de dure la adresa comunității maghiare, din partea unui viitor ministru.

Vrem să contribuim la recâștigarea încrederii în societatea din România, fiindcă dorim să avem o țară care va cunoaște succesul economic și social, o țară în care fiecare om dorește să trăiască în siguranță și să proiecteze un viitor pentru familia lui.

În acest condiții, vom vota lista Guvernului și programul de guvernare, cu gândul la un parteneriat și la o colaborare parlamentară în spiritul acordului politic semnat.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Mulțumesc, domnule președinte Kelemen Hunor.

Îl invit la microfon pe domnul președinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte ALDE.

Vă rog.

   

(Domnul senator Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, se deplasează la microfonul central pentru a lua cuvântul.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru desemnat, și onorați miniștri desemnați,

Preafericirea Voastră,

Înalt Preasfinția Voastră,

Domnule președinte al Curții Constituționale,

Excelențele Voastre, membri ai Corpului Diplomatic,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Acum mai bine de patru ani eram împreună cu unii dintre dumneavoastră, cei prezenți în sală, la învestirea Guvernului USL.

În 2012 românii au dat un vot covârșitor, dar a fost un vot negativ, a fost un strigăt de disperare și de patimă la adresa PDL-ului și a președintelui de atunci.

Astăzi, mă aflu în fața dumneavoastră la un alt vot de învestire al Guvernului PSD și ALDE. Și acum avem o alegere la fel de clară a românilor, dar de data aceasta este vorba de un vot pozitiv, de un vot al speranței.

Desigur, pe 11 decembrie, românii au sancționat acele partide care nu au înțeles că respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor nu este un moft. I-au sancționat pe aceia care i-au jignit încercând să-i aburească cu promisiuni de dublare a salariilor. Înainte de toate, românii au votat cu speranță în suflet, au votat pentru România pe care și-o doresc, o țară în care românii care muncesc ca ingineri, profesori, medici sau simple meserii să aibă venituri comparabile cu cele primite de cetățenii din Uniunea Europeană pentru aceeași muncă, o țară în care antreprenorii români care oferă slujbe și țin prin munca lor bugetul țării, să fie tratați cu respect și sprijiniți, nu considerați din start infractori, când sunt vizați de controale.

În ultimii ani, românii și-au dat seama că, dacă prezumția de nevinovăție nu se aplică în justiție, este doar o problemă de timp până când va fi ignorată și în acțiunile altor instituții ale statului.

Românii, așadar, au votat pentru o țară în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate, o țară în care deciziile majore sunt luate de liderii aleși prin vot și nu dictate din afară sau influențate de instituții de forță.

Să știți că pe 11 decembrie românii au intrat în cabina de vot influențați de avertismentul doamnei celebre prin inepția și cinismul declarației: "Drepturile și libertățile cetățenilor sunt un lux". Pe 11 decembrie românii au ținut să spună că sunt gata să lupte pentru drepturile și libertățile lor. Românii nu vor o țară condusă de marionete, dispuse să spună orice și să închidă ochii la abuzuri pentru un loc călduț, un salariu de vis la Bruxelles. Românii au votat și pentru o țară care are curajul să-și susțină interesele în Uniunea Europeană. Au făcut-o, pentru că au simțit cum este să fii tratat ca cetățean de mâna a doua al Uniunii Europene. Românii au votat și pentru o Românie suverană, care își ghidează acțiunea politică pe baza interesului național.

Aceste dorințe ale românilor nu sunt facultative, ci sunt obligatorii.

Nu există prosperitate economică fără respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și fără democrație. Mai devreme sau mai târziu, nerespectarea acestora afectează economia și viața fiecărui cetățean și mă tem că slăbirea capitalului autohton este un prim indicator al acestei axiome.

Doamnelor și domnilor,

Avem pe umerii noștri o responsabilitate imensă dată de votul românilor.

Știu că unii colegi se gândesc că votează astăzi Guvernul Grindeanu, îi urează succes și apoi, fiecare își vede de treaba lui.

Vă spun deschis și o spun deschis colegilor mei, în primul rând, că nu mai merge așa. Semnificația zilei de astăzi este mult mai mare decât a unui simplu vot de învestitură.

Trebuie să revenim la logica instituțională impusă de Constituție. Logica corectă de colaborare dintre cele două instituții este aceea în care Parlamentul legiferează, iar Guvernul are rolul executiv, adică de a pune în aplicare cadrul legislativ și a gestiona treburile curente ale țării, în conformitate cu direcțiile stabilite de Parlament.

De prea multe ori, în trecut, Guvernul, după cum știți, a exercitat și un rol legislativ. A fost în egală măsură însă și vina Guvernului, dar și a Parlamentelor care au acceptat această subordonare. De prea multe ori parlamentarii, din teamă sau din comoditate, nu și-au exercitat rolul de control al instituțiilor care nu funcționează în logica democratică.

Cetățenii, după cum știți, nu aleg șefii instituțiilor de forță. Este o vorbă pe care vreau s-o reamintesc și de care trebuie să ținem cont în viitor: serviciile cu serviciile, și civilii cu civilii.

Deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituțiilor de forță, nici în favoarea instituțiilor de forță, ci în afara influenței lor. Rolul lor este să servească statul și cetățeanul, nu să devină centre de putere în afara oricărui cadru de control democratic.

Nu aș vrea să ajungem în perioada în care aceste instituții funcționau după logica tovarășului Stalin: "Nu există om nevinovat, există numai persoane de care nu ne-am ocupat îndeajuns."

Așadar, cred că prin propunerile de miniștri am arătat acest lucru într-o manieră foarte clară.

La fel de important este să revizuim și activitatea comisiilor parlamentare de control.

Doamnelor și domnilor,

Pe 11 decembrie românii nu au votat nici pentru un premier și nici pentru un anumit ministru. Pe 11 decembrie românii au votat pentru parlamentari și partidele care să-i reprezinte în Parlament pe baza programelor sau ofertei politice.

Vă spun deschis, a trecut mai puțin de o lună de când m-am uitat în ochii românilor și le-am promis că mă voi lupta în Parlament pentru drepturile și libertățile lor. Le-am spus că voi lucra împreună cu partenerii din PSD, pentru ca ei să simtă beneficiile creșterii economice. Nu vreau să-i dezamăgesc.

De aceea, ca președinte al Senatului, voi lucra alături de colegii din PSD și ALDE și cu toți parlamentarii care împărtășesc aceste principii.

Ce înseamnă asta?

Printre altele, presupune modificarea Codurilor penale pentru a le pune în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, înseamnă reglementarea mult mai strictă a modului în care instituțiile de forță pot asculta convorbirile cetățenilor, înseamnă continuarea politicilor liberale în economie, cu legi prin care scădem taxe și impozite și facem un cadru legal mai clar și mai prietenos pentru mediul de afaceri, înseamnă sprijinul pentru capitalul autohton, pentru întreprinzătorii români și pentru produsele românești.

Vreau ca România să se angajeze într-un nou proiect de țară, prin care să facem din țara noastră a șaptea putere economică a Uniunii Europene.

În toate aceste demersuri sunt sigur că Executivul Grindeanu va fi un bun partener.

Alături de cabinetul condus de Sorin Grindeanu se află o echipă unită și puternică, formată din PSD și ALDE. Vom lucra împreună în Parlament și la Guvern pentru a confirma speranțele pe care românii și le-au pus în noi.

Doamnelor și domnilor,

Acum câteva zile, Președintele Iohannis respingea fără nicio motivație nominalizarea doamnei Sevil Shhaideh. Prin tot ce a spus și a făcut după 11 decembrie, Președintele a ținut să se prezinte ca un adversar al noii majorități PSD+ALDE. Totuși, eu nu cred în bătălii politice purtate la câteva zile după alegeri. Bătăliile politice, sigur, își au rostul lor, dar în campanie electorală. După încheierea campaniei, când cetățenii au decis, trebuie să existe o colaborare între instituțiile și liderii aleși democratic.

Fac această declarație acum, de la această tribună, pentru că doresc să subliniez, consider esențială colaborarea dintre Parlament, Guvern și Președinte pentru îndeplinirea dezideratelor pentru care au votat românii. Dar atunci când Președintele ignoră încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor, el are datoria să vorbească, chiar dacă asta înseamnă să le dea dreptate celor pe care îi consideră adversari, sau să tragă un semnal de alarmă pentru instituțiile de forță. Atunci când se comit abuzuri împotriva cetățenilor, Președintele nu poate să închidă ochii. Și dacă, Doamne ferește, vom mai auzi pe vreun reprezentant al unei instituții din România care să spună că drepturile și libertățile cetățenilor sunt un lux, mă aștept ca Președintele să sancționeze astfel de declarații. Eu, cu siguranță, o voi face.

Există multe zone de colaborare între Parlament, Guvern și Președinție și vreau să atrag atenția asupra a cel puțin uneia, și anume domeniul de politică externă. Parlamentul și Președinția împart, alături de Guvern, responsabilitatea pentru politica externă a României. Din acest punct de vedere, este timpul ca România să renunțe la politica "capului plecat, sabia nu-l taie", mai ales în relația cu partenerii din Uniunea Europeană. Este un deziderat pentru atingerea căruia este necesar un dialog intens între Președinte, Parlament și Guvern.

Doamnelor și domnilor,

Înainte de toate, votul de astăzi trebuie să reprezinte un nou început pentru români.

Le mulțumesc și astăzi, de la tribuna Parlamentului, românilor care au făcut posibilă această zi a schimbării. Cetățenii și-au spus cuvântul pe 11 decembrie. Vreau să cred că, începând de astăzi, vor veni zile mai bune pentru democrația noastră, cu mai multă bunăstare pentru toți românii.

Vă mulțumesc.

   

(Aplauze. Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, revine la prezidiu).

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc, domnule președinte Tăriceanu.

Îl invit la microfon pe reprezentantul Grupului parlamentar al PMP, domnul Valeriu Steriu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

Domnilor președinți.

Preafericirea Voastră,

Înalt Preasfinția Voastră,

Domnule prim-ministru desemnat,

Doamnelor și domnilor,

Dacă dorim o Românie normală, așa cum a afirmat domnul prim-ministru desemnat, ne trebuie un discurs mai lung decât patru minute pentru un program de guvernare pentru patru ani. Oricum, văd mai degrabă un program ce necesită o rectificare pentru patru luni, probabil. De aceea, doamnelor și domnilor miniștri desemnați, nu vă instalați prea confortabil, în patru luni, sigur va fi o rectificare.

După ce a fost pus la dispoziție Programul de guvernare, aseară târziu, la ora 17.00, ne-am lămurit repede și probabil că și miniștrii s-au lămurit repede, deoarece și dânșii par a fi avut acces abia aseară la acest program, motiv pentru care au fost protejați în comisii. 30 de minute de audiere într-o comisie ... Nu am mai văzut în Parlamentul României doar 30 de minute, și acest lucru este un abuz împotriva democrației, nu-l întâlnim într-o țară normală.

Programul de guvernare este un exercițiu de imagine. Se iau dorințele românilor, se ambalează frumos în câteva idei, se scriu în PowerPoint, se transmit comunicatorilor în campanie pentru a merge pe televiziuni, pentru a-l recita frumos și se culeg apoi voturile românilor păcăliți. Dar ca și acum patru ani, trebuie să livrezi și după preluarea guvernării. Și acum patru ani se promitea Comarnic-Brașov, și astăzi acest drum se parcurge în patru ore. Programul a fost creat strict pentru atragerea de votanți. Este prima dată când se promit creșteri de pensii și ajutoare sociale, scăzând în același timp fiscalitatea, taxele și impozitele.

Viziunea programului, așa cum este enunțată la început, și care prioritizează resursa umană, arată prioritatea educației, dar în capitolul "Politici în domeniul educației" nu este menționată nicio cifră și niciun termen.

"Educația este tot ceea ce vezi și ceea ce auzi". Se începe cu un citat al lui Nicolae Iorga la început, dar nu găsim absolut nimic despre plagiate sau despre analiza acestora. Dezvoltarea infrastructurii cuprinde termene evazive, finanțări puțin probabile. Politica de apărare și securitatea națională, comunicațiile, afacerile interne, politica externă, nicio cifră, nicio țintă, niciun termen, doar obiective generale.

Sistemul de sănătate iarăși îl reformăm, dar nu se vorbește absolut deloc despre creșterea natalității.

La sport aceleași vorbe exact ca acum patru ani. Și apoi iarăși ne facem de râs la olimpiade și la campionatele mondiale.

Capitolul de justiție. În cele cinci pagini prezentate lipsește un singur domeniu - continuarea luptei anticorupție. Oare a fost eliminat sau este doar o eroare?

La agricultură nu se menționează nimic despre vânzarea terenurilor agricole către străini. Investim în irigații, facem două produse menționate ca fiind deficitare: tomate și carne de porc, atât. Iar aceste măsuri sunt în final, până la urmă, tot pentru fermierii străini din România.

Lipsa cadastrului până în 2018 face imposibilă menținerea plăților directe în 2019. Cadastrarea este prevăzută în acest program să se încheie în 2020, deci un an, probabil, nu mai finanțăm agricultura.

Programul de guvernare cuprindea inițial un capitol de mediu, ape și păduri care, probabil, zilele trecute n-a mai fost spart, ca și ministerul, în două părți. Zilele trecute s-a mai inventat un minister, deci așa cum nu mai găsim nicăieri în Europa.

Fondul Suveran de Investiții este, probabil, o nostalgie după FPS-ul anilor ’90, care a adus, într-adevăr, multă bucurie unor pesediști. Cred că și acest fond va avea o clientelă politică, probabil, plătită cu foarte mulți bani.

Nu avem nimic despre combaterea sărăciei, nimic despre inflație, nimic despre curs de schimb, nimic despre trecerea la euro.

În rest, enunțuri vagi și exercițiu de imagine.

Partidul Mișcarea Populară nu va vota pentru acest program de guvernare. Guvernul propus nu este un guvern cu personalitate, nu are expertiză și va împinge România înapoi.

Programul de guvernare este populist, mai populist chiar și decât programul anterior de guvernare al Guvernului Ponta și va arunca în aer deficitul bugetar al României.

Vrem o Românie normală, dar este normal ca vicepremier să fie premierul respins?

Despre miniștrii propuși, fie sunt fără experiență, fie au prea multă experiență. Deci, pe medie, stă bine. Acesta este, probabil, motivul pentru care s-au repartizat cele 30 de minute pentru audieri, cel mai redus timp, cum spuneam.

Lipsesc miniștri din cabinetul anterior al PSD-ului, cu o mică excepție. Fie au fost atât de buni, încât singurul care se regăsește este actualul prim-ministru propus, fie nu au performat. Fostul prim-ministru interimar și un bun ministru al învățământului, Sorin Cîmpeanu, nu a mai avut loc între noii miniștri propuși. Avem, în schimb, un ministru al apărării care nu a făcut armata, dar a lucrat în ultimii ani la Agenția de Plăți pentru Agricultură sau un ministru al diasporei care nu a putut răspunde la nicio întrebare în comisii și un ministru al transporturilor care nu promite niciun kilometru de autostradă. Este normal?

Moldova a fost utilă, probabil, doar pentru a da voturi, pentru că miniștrii nu au fost puși din Moldova, iar aceștia au venit doar din București, din Giurgiu, din Teleorman sau Dolj. Clujul sau Iașiul sunt orașe care au interdicție de a pune miniștri.

Partidul Mișcarea Populară nu votează acest Guvern.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Mulțumesc domnului deputat Steriu.

Nu știu dacă ați observat, în spiritul invitației la dialog și la colaborare, eu nu v-am sesizat că s-a terminat timpul. Dacă mai aveați de spus, era libertate maximă, pentru că eu am hotărât să las 25 de minute din timpul PSD-ului pentru oricare grup parlamentar care, sigur, are ceva să spună.

Dacă mai doriți, puteți să continuați. (Aplauze.)

Îl invit la microfon pe domnul Varujan Pambuccian, din partea Grupului minorităților naționale.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Pambuccian:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Grupul parlamentar al minorităților naționale va vota pentru învestitura acestui Guvern. (Aplauze.)

Inițial... Inițial, voiam să mă opresc aici. După... În prima parte a discursului primului ministru desemnat, vreau să vă spun că ideea reducerii taxelor și impozitelor mi-a sunat, ca libertarian, foarte bine. Eu însumi am făcut așa ceva în 2001 și lucrul acesta...

Atunci, îmi aduc aminte că întrebarea era: cine a mai făcut așa ceva? Este o întrebare tâmpită. Răspunsul era simplu: nimeni. Și rezultatul a fost peste lucrurile pe care le estimam atunci.

De data asta vorbim de o reducere a fiscalității la o scară mare însă. Și aici există două pericole pe care sper că le-ați luat în calcul.

Primul este momentul inițial, lunile imediat următoare care trebuie provizionate cu foarte mare grijă, pentru că atunci urmează o scădere bruscă a veniturilor, după care sunt convins că vom asista la o creștere. Și am în minte modelul unui lucru care s-a întâmplat deja în Industria tehnologiei informației.

Al doilea lucru ține de ținerea sub control a inflației care va fi produsă de o asemenea măsură. Dacă aveți mecanismele gândite - sigur, cât de cât, că nu ai cum să le ai puse la punct peste o realitate care urmează -, dacă aveți mecanismele gândite pentru lucrurile acestea două, sunt sigur că măsura aceasta va avea succes și că ar fi prima dată când vom asista la implementarea la scară mai mare, nu spun la scară mare, ci mai mare a unei politici libertariene într-o țară europeană. Ceea ce, repet, pe mine personal mă încântă.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

În final, dacă dorește, are cuvântul domnul premier desemnat, domnul Sorin Mihai Grindeanu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin Mihai Grindeanu:

Vă mulțumesc.

Am să fiu foarte scurt. Toate observațiile pe care le-ați transmis...

În primul rând, mulțumesc vorbitorilor, indiferent de partidele politice din care faceți parte.

Mi-am notat absolut toate observațiile. Așa cum am spus în prima mea intervenție, sunt un om al dialogului și doresc să rămân în acest mod în continuare.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Vă reamintesc că în conformitate cu prevederile art. 103 alin. (3) din Constituție, ale art. 46, ale art. 51 alin. (7) și art. 88 din Regulamentul activităților comune, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, aprobă prin vot, printr-un singur vot, programul și întreaga listă a Guvernului și acordă încredere Guvernului, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Votul este secret și se exprimă prin bile.

Totodată, vă reamintesc prevederile art. 48 din Regulamentul activităților comune referitoare la votul secret cu bile. Fiecare deputat și senator primește de la chestori câte două bile, una albă și una neagră și le introduce în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă și bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot "pentru"acordarea încrederii Guvernului. Bila neagră introdusă în urna albă și bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot "contra"acordării încrederii Guvernului.

Domnii chestori Mircea Drăghici și Alexandru Pereș sunt rugați să-și ocupe locurile destinate pentru înmânarea bilelor.

O să începem votarea.

Dau cuvântul domnului deputat Marcel Ciolacu, secretar al Camerei Deputaților, pentru citirea listei deputaților și senatorilor, cu rugămintea către toți parlamentarii să răspundă "prezent" atunci când numele lor este auzit.

O să începem cu Senatul. (Discuții la prezidiu.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Alexandrescu Vlad-Tudor

Începem cu Senatul.

Andronescu Ecaterina prezentă
Arcan Emilia prezentă
Arcaș Viorel

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Arcaș (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent.

Avram Nicolae prezent
Baciu Gheorghe prezent
Badea Viorel-Riceard absent
Bădălău Niculae prezent
Bădulescu Dorin-Valeriu prezent
Băsescu Traian absent
Benea Adrian-Dragoș absent

E prezent Băsescu?

Bodog Florian-Dorel
Botnariu Emanuel-Gabriel
Botnariu este? Păi, spune-mi.
Brăiloiu Tit-Liviu

Video in format Flash/IOS

Domnul Tit-Liviu Brăiloiu (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Breaz Valer-Daniel prezent
Bulacu Romulus absent
Butunoi Ionel-Daniel
Cadariu Constantin-Daniel
Caracota Iancu
Cazan Mircea-Vasile

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu (de la prezidiu):

Marcel, strigă-mă și pe mine și pune-mă prezent...

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Da, da.

Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton prezent
Cazanciuc Robert-Marius
Cârciumaru Florin

Vă rog să spuneți "prezent"cei care sunteți în sală, da?

Chirteș Ioan-Cristian prezent
Chițac Vergil prezent
Cîțu Florin-Vasile prezent
Coliban Allen
Corlățean Titus
Costoiu Mihnea-Cosmin
Covaciu Severica-Rodica absentă
Craioveanu Elena-Lavinia prezentă
Crețu Gabriela prezentă
Cristina Ioan prezent
Császár Károly Zsolt prezent
Cseke Attila-Zoltan prezent
Dan Carmen Daniela

Vă rog să votați, doamna ministru!

Dănăilă Leon prezent
Deneș Ioan prezent
Derzsi Ákos

Din sală: Este. Este, este.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Diaconescu Renică prezent
Diaconu Adrian-Nicolae prezent
Dinică Silvia-Monica prezentă
Dinu Nicoleta-Ramona prezentă
Dircă George-Edward absent
Dogariu Eugen prezent
Dumitrescu Cristian-Sorin

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent.

Dumitrescu Iulian absent
Dunca Marius-Alexandru

Video in format Flash/IOS

Domnul Marius-Alexandru Dunca (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Fălcoi Nicu prezent

Vreți să votați? Vreți să votați?

Federovici Doina-Elena prezentă
Fejér László-Ődőn prezent
Fenechiu Cătălin-Daniel absent
Fifor Mihai-Viorel prezent
Filipescu Răducu-George prezent
Ganea Ion prezent
Ghica Cristian absent
Gorghiu Alina-Ștefania absentă
Goțiu Remus Mihai prezent
Hadârcă Ion prezent
Hărău Eleonora-Carmen prezentă
Ilea Vasile

Video in format Flash/IOS

Domnul Vasile Ilea (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Păi, spune domn’le. Păi, spune tare.

Ilie Viorel prezent
Ionașcu Gabi prezent
Iordache Virginel prezent
Iriza Scarlat prezent
László Attila prezent

Video in format Flash/IOS

Domnul Cristian Ghica (din sală):

Scuzați-mă, domnule secretar. Ghica. Sunt prezent, dar eram în capătul sălii, când am auzit... când am ajuns, am luat...

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Ok.

Leș Gabriel-Beniamin prezent
Lungu Dan prezent
Lungu Vasile-Cristian absent
Lupu Victorel prezent
Manda Iulian-Claudiu prezent
Manoliu Dan prezent
Marciu Ovidiu-Cristian-Dan prezent
Marin Gheorghe prezent
Marin Nicolae

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae Marin (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent.

Marussi George-Nicolae prezent
Matei Constantin-Bogdan prezent
Mazilu Liviu-Lucian prezent
Meleșcanu Teodor-Viorel prezent
Mihail Radu-Mihai prezent
Mihu Ștefan prezent
Mirea Siminica absentă
Moga Nicolae prezent
Nicoară Marius-Petre prezent
Nicolae Șerban

Din sală: Este.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Este. La vot, domnule...

Niță Ilie prezent
Novák Csaba-Zoltán prezent
Oprea Mario-Ovidiu

Video in format Flash/IOS

Domnul Mario-Ovidiu Oprea (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Oprea Ștefan-Radu
Orțan Ovidiu-Florin prezent
Pavel Marian

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Pavel (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Pațurcă Roxana-Natalia prezentă
Pauliuc Nicoleta prezentă
Pănescu Doru-Adrian prezent
Pereș Alexandru prezent
Pintea Sorina
Pîrvulescu Eugen prezent
Pop Gheorghe prezent
Popa Cornel absent
Popa Ion prezent
Preda Radu-Cosmin prezent
Presadă Florina-Raluca
Resmeriță Cornel-Cristian

Video in format Flash/IOS

Domnul Cornel-Cristian Resmeriță (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Romașcanu Lucian

Video in format Flash/IOS

Domnul Lucian Romașcanu (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Rotaru Ion

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Rotaru (din sală):

Aici.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Ruse Mihai
Salan Viorel
Savin Emanoil

Video in format Flash/IOS

Domnul Lucian Romașcanu (din sală):

Romașcanu este prezent, da?

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Da, prezent.

Dar Savin Emanoil este?

Absent.

Sbîrnea Liliana prezentă
Scântei Laura-Iuliana absentă
Sibinescu Ionuț

Unde e?

Sibinescu este prezent?

Video in format Flash/IOS

Domnul Ionuț Sibinescu (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Silistru Doina
Simionca Ioan prezent
Smarandache Miron-Alexandru prezent
Soporan Aurel-Horea prezent
Stan Ioan absent
Stănescu Paul prezent
Stângă George-Cătălin prezent
Stocheci Cristina-Mariana
Mariana, spune, dragă!
Șoptică Costel
Talpoș Ioan-Iustin prezent
Tánczos Barna

Video in format Flash/IOS

Domnul Tánczos Barna (din sală):

Aici, aici.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent.

Teodorovici Eugen-Orlando prezent
Toma Cătălin Dumitru prezent
Toma Vasilică prezent
Trufin Lucian prezent
Turos Lóránd

Video in format Flash/IOS

Domnul Turos Lóránd (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Stai, stai, stai.

Prezent. Stai un pic.

Țapu Nazare Eugen prezent
Țuțuianu Adrian prezent
Valeca Șerban-Constantin prezent
Vela Ion Marcel prezent
Verestóy Attila

Video in format Flash/IOS

Domnul Verestóy Attila (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent.

Vulpescu Ioan prezent
Wiener Adrian

Unde esti? Prezent.

Zamfir Daniel-Cătălin absent

(Discuții în sală.) Imediat, vă strig acum.

Chisăliță Ioan-Narcis

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan-Narcis Chisăliță (din sală):

Prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Ești prezent, dar la urmă votăm, da?

Reiau citirea colegilor care nu au fost în sală.

Alexandrescu Vlad-Tudor absent
Badea Viorel-Riceard prezent
Băsescu Traian

Din sală: Alexandrescu a fost și a și votat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Pai, dacă n-a zis.

Din sală: A fost și a și votat. Primul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Benea Adrian-Dragoș

Video in format Flash/IOS

Domnul Vlad-Tudor Alexandrescu (din sală):

Am fost și am și votat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Dar nu ați spus "prezent". Acum v-am trecut prezent.

Bulacu Romulus

Absent.

Coliban Allen absent
Covaciu Severica-Rodica

A votat?

Dumitrescu Iulian absent
Gorghiu Alina-Ștefania absentă
Mirea Siminica absentă
Popa Cornel absent
Savin Emanoil absent
Scântei Laura-Iuliana absentă
Șoptică Costel prezent
Zamfir Daniel-Cătălin absent

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Te-am trecut, da.

Da, te-am trecut prezent. (Discuții în sală.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Continuăm cu procedura de vot de la Camera Deputaților.

Deoarece suntem senatori și deputați - și foarte mulți dintre noi, cunoscuți -, cred că ne știm ordinea când ne vine..., în ordine alfabetică, și ne putem apropia..., măcar o mână ridicată.

Abu-Amra Lavinia-Corina prezentă
Achiței Vasile-Cristian prezent
Adnagi Slavoliub prezent
Alexe Costel prezent
Ambrus Izabella-Agnes prezentă
Anastase Roberta Alma absentă
Andrei Alexandru-Ioan prezent
Andronache Gabriel prezent
Andrușcă Dănuț prezent
Antal István-János prezent
Anton Anton prezent
Apjok Norbert prezent
Ardelean Ben-Oni prezent
Avram Constantin prezent
Axinte Vasile prezent
Babuș Radu prezent
Badea Leonardo prezent
Balan Ioan absent
Balint Liviu-Ioan prezent
Banias Mircea Marius prezent
Barna Ilie Dan prezent
Băișanu Ștefan-Alexandru prezent
Bălănescu Alexandru prezent
Bănicioiu Nicolae prezent
Bârlădeanu Dragoș-Petruț prezent
Bejinariu Eugen prezent
Bende Sándor prezent
Benedek Zacharie prezent
Benga Tudor-Vlad prezent
Benkő Erika prezentă
Bica Dănuț prezent
Bichineț Corneliu prezent
Birchall Ana prezentă
Biró Rozália-Ibolya prezentă
Biro Zsolt-Istvan

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Nu sunt de la Senat.

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Păi, nu, scrieți-vă acolo și vorbiți cu secretarul de la Senat. Eu sunt... Uitați-l sus!

Bîzgan-Gayral Oana-Mioara prezentă
Boboc Tudorița-Rodica prezentă
Boboc Valentin Gabriel prezent
Bode Lucian Nicolae prezent
Bodea Marius absent
Bogaciu Alexandra-Corina prezentă
Bogdan Gheorghe-Dănuț prezent
Bontea Vlad prezent
Boroianu Aurel-Robert prezent
Borza Remus-Adrian prezent
Bota Marius Sorin-Ovidiu prezent
Botez Mihai-Cătălin prezent
Bozianu Nicoleta-Cătălina
Bozianu Nicoleta de la PMP! Prezentă.
Bran Ioana prezentă
Bucura-Oprescu Simona prezentă
Budăi Marius-Constantin prezent
Buican Cristian prezent
Buicu Corneliu-Florin prezent
Bulai Iulian

Era prezent.

Bulai Iulian! Bulai Iulian de la USR! Absent.

Bumb Sorin-Ioan prezent
Burciu Cristina prezentă
Calista Mara-Daniela prezentă
Calotă Florică Ică prezent
Căciulă Aurel
Călin Ion prezent
Căprar Dorel-Gheorghe prezent
Căruceru Aida-Cristina prezentă
Cătăniciu Steluța-Gustica prezentă
Cherecheș Florica prezentă
Cherecheș Viorica prezentă
Chichirău Cosette-Paula prezentă
Chiriac Viorel prezent
Chiriță Dumitru prezent
Ciocan Dan prezent
Ciofu Tamara-Dorina prezentă
Ciolacu Ion-Marcel prezent
Ciuhodaru Tudor prezent
Cîmpeanu Sorin Mihai

Era prezent domnul ministru... Prezent.

Cîtea Vasile prezent
Cobuz Maricela prezentă
Cocoș Vasile prezent
Codreanu Constantin prezent
Coliu Doru-Petrișor prezent
Constantin Daniel prezent

Coste...

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Sunteți prezent, domnule ministru.

Coste Marina-Adelina absentă
Costescu Manuel prezent
Cozmanciuc Corneliu-Mugurel prezent
Cristache Cătălin prezent
Csép Éva-Andrea prezentă
Csokany Petronela-Mihaela prezentă
Csoma Botond prezent
Cuc Alexandru-Răzvan prezent
Cucșa Marian-Gheorghe prezent
Culeafă Mihai prezent
Cupă Ion era prezent
Cupșa Ioan prezent
Dan Nicușor Daniel prezent
Dehelean Silviu prezent
Dinu Cristina-Elena prezentă
Dîrzu Ioan prezent
Dobra Călin-Ionel prezent
Dobre Mircea-Titus prezent
Dobre Victor Paul

Absent..., mi se pare.
Dobrică Ionela Viorela prezentă
Dobrovici-Bacalbașa Nicolae prezent
Dobrovie Matei-Adrian era prezent
Dohotaru Adrian-Octavian prezent
Dragnea Nicolae-Liviu prezent
Drăghici Mircea-Gheorghe prezent
Drulă Cătălin prezent
Dumitrache Ileana Cristina

Era... Dumitrache Cristina!

Video in format Flash/IOS

Doamna Ileana Cristina Dumitrache (din sală):

Prezent!

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Prezentă.

Dunava Costel Neculai prezent
Durbacă Eugen prezent
Duruș Vlad-Emanuel prezent
Erdei Dolóczki István prezent
Farago Petru prezent
Fădor Angelica prezentă
Firczak Iulius Marian prezent
Florea Damian
Florea Damian! Era prezent.
Florea Oana-Consuela prezentă
Floroiu Ionel
Furic Iarco prezent
Furtună Mirela prezentă
Ganț Ovidiu Victor prezent
Gavrilă Camelia prezentă
Gavrilescu Grațiela Leocadia prezentă
Gavriliță Bianca-Miruna prezentă
Găină Mihăiță prezent
Gâdea Adrian-Ionuț prezent
Georgescu Nicolae prezent
Gerea Andrei Dominic prezent
Gheorghe Andrei Daniel prezent
Gheorghe Tinel prezent
Gheorghiu Bogdan prezent
Ghera Giureci-Slobodan prezent
Ghilea Găvrilă prezent
Ghinea Cristian prezent
Giugea Nicolae prezent
Goga Octavian
Goga Octavian, PMP! Prezent.
Grosaru Andi-Gabriel prezent
Gudu Vasile prezent
Halici Nicușor prezent
Havrici Emanuel-Iuliu prezent
Heiuș Lucian-Ovidiu prezent

Din sală: Mohaci a fost?

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Suntem la "g".

Din sală: A, "g". Scuză-mă!

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Dar treceți aici, dacă vreți...

Holban Georgeta-Carmen prezentă
Huncă Mihaela prezentă
Huțucă Bogdan-Iulian prezent
Iacomi Iulian prezent, mulțumesc
Iancu Iulian prezent
Iancu Marius-Ionel prezent
Ibram Iusein prezent
Iftimie Neculai prezent
Ignat Miron prezent
Ilișanu Claudiu-Augustin prezent
Intotero Natalia-Elena prezentă
Ion Stelian-Cristian

E prezent, nu?!

Din sală: E prezent, da.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Ionescu George prezent
Ioniță Antoneta prezentă
Iordache Florin prezent
Itu Cornel prezent
Iurișniți Cristina-Ionela prezentă
Jivan Luminița-Maria
Jivan Luminița!
Jivan Luminița-Maria!
Kelemen Hunor prezent
Korodi Attila prezent
Kulcsár-Terza József-György prezent
Lazăr Sorin prezent
Leoreanu Laurențiu-Dan prezent
Longher Victoria prezentă
Lovin Dumitru prezent
Luca Andaluzia prezentă
Lungu Tudorița prezentă
Lupașcu Costel prezent
Lupescu Dumitru prezent
Macovei Silviu Nicu prezent
Magyar Loránd-Bálint prezent
Manole Petre-Florin prezent
Mareș Mara prezentă
Marica Petru-Sorin prezent
Márton Árpád-Francisc prezent
Matei Călin-Vasile-Andrei prezent
Mărgărit Mitică-Marius prezent
Meiroșu Marilena-Emilia prezentă
Mihalescul Dumitru prezent
Mînzatu Roxana prezentă
Moagher Laura-Mihaela prezentă
Mocanu Adrian prezent
Mocioalcă Ion prezent
Mohaci Mihai

Mohaci Mihai!

Domnu’ lider!

Moldovan Carmen Ileana prezentă
Moldovan Sorin-Dan

Moldovan Sorin-Dan!

Este sau nu? Nu aveți lider de grup?!

Moșteanu Liviu-Ionuț prezent
Movilă Petru prezent
Munteanu Ioan prezent
Mușoiu Ștefan prezent
Mohaci Mihai, prezent.
Nasra Gabriel-Horia prezent
Năsui Claudiu-Iulius-Gavril prezent
Neagu Nicolae prezent
Neață Eugen prezent
Nechifor Cătălin-Ioan prezent
Nicoară Romeo Florin prezent
Nicolae Andrei prezent
Nicolăescu Gheorghe-Eugen absent
Nicolicea Eugen prezent
Nistor Laurențiu prezent
Niță Mihai prezent
Niță Nicu prezent
Nosa Iuliu era prezent
Olar Corneliu prezent
Olteanu Daniel prezent
Oprea Dumitru

Oprea Dumitru!

Oprea Dumitru!

Este? Prezent.

Oprișcan Mihai Doru prezent
Oros Nechita-Adrian prezent
Oteșanu Daniela prezentă
Palăr Ionel prezent
Pambuccian Varujan prezent
Pană Adriana-Doina prezentă
Paraschiv Rodica prezentă
Pașcan Emil-Marius

Pașcan Emil!

Pașcan Emil!

Pau Radu-Adrian prezent
Păle Dănuț prezent
Petcu Toma-Florin prezent
Petrea Gabriel prezent
Petrețchi Nicolae-Miroslav prezent
Petric Octavian prezent
Peța Eliza-Mădălina

Peța Eliza!

Mai luăm o dată.

Pirtea Marilen-Gabriel

Pirtea Mariel-Gabriel!

E la înmormântare. Absent.

Pistru-Popa Eusebiu-Manea este prezent
Pleșoianu Liviu Ioan Adrian prezent
Plumb Rovana prezentă
Ponta Victor-Viorel prezent
Peța Eliza-Mădălina, prezentă. Scuze!
Pop Andrei prezent
Pop Georgian prezent
Pop Rareș-Tudor prezent
Popa Florin prezent
Popa Mihai Valentin prezent
Popa Ștefan-Ovidiu prezent
Popescu Mariana-Venera

Parcă era.

De la minorități, Popescu Mariana-Venera! Prezentă.

Popescu Pavel prezent
Popescu Virgil-Daniel absent
Preda Cezar-Florin prezent
Predoiu Marian-Cătălin absent
Presură Alexandra prezentă
Prisnel Adrian-Claudiu prezent
Prișcă Răzvan Sorin prezent
Prună Cristina-Mădălina prezentă
Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin prezent
Raețchi Ovidiu Alexandru absent
Răcuci Claudiu-Vasile prezent
Rădulescu Alexandru prezent
Rădulescu Cătălin-Marian prezent
Rădulescu Dan-Răzvan prezent
Rodeanu Bogdan-Ionel prezent
Roman Florin-Claudiu prezent
Roman Ioan Sorin prezent
Romanescu Cristinel prezent
Roșca Lucreția prezentă
Rotaru Alexandru prezent
Rotaru Răzvan-Ilie prezent
Săftoiu Ana Adriana

Doamna Săftoiu este astăzi?

Nu. Absentă.

Sămărtinean Cornel-Mircea

Sămărtinean Cornel-Mircea!

Mulțumesc mult, prezent.

Schelean-Șomfelean Valeria-Diana
Sebestyén Csaba-István

Este?

Sefer Cristian-George prezent
Seidler Cristian-Gabriel prezent
Seres Dénes prezent
Sighiartău Robert-Ionatan prezent
Simion Lucian-Eduard prezent
Simionca Ionuț prezent
Simonis Alfred-Robert prezent

Și "La mulți ani!"

Sitterli Ovidiu-Ioan prezent
Socotar Gheorghe-Dinu prezent
Solomon Adrian prezent
Spânu Ion prezent
Stamatian Vasile-Florin prezent
Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel prezent
Stancu Florinel prezent
Stativă Irinel Ioan

Era prezent... Prezent.

Stănescu Alexandru prezent
Steriu Valeriu-Andrei prezent
Stoica Bogdan-Alin
Stroe Ionuț-Marian era prezent
Suciu Vasile-Daniel prezent
Surgent Marius-Gheorghe

ALDE? Surgent Marius! Prezent.

Szabó Ődőn prezent
Șarapatin Elvira prezentă
Șerban Ciprian-Constantin prezent
Șimon Gheorghe prezent
Stoica Bogdan-Alin, prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Bogdan-Alin Stoica (din sală):

Prezent, am votat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Șișcu George prezent
Șotcan Theodora prezentă
Șova Lucian prezent
Șovăială Constantin prezent
Ștefan Corneliu prezent
Ștefan Ion prezent
Ștefan Viorel prezent
Știrbu Gigel-Sorinel prezent
Tabugan Ion prezent
Tănăsescu Alina-Elena era prezentă
Terea Ioan prezent
Tîlvăr Angel prezent
Todor Adrian prezent
Todoran Adrian-Mihăiță

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Da, sunteți prezent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Tabugan (din sală):

Tabugan; m-ai strigat?

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Da.

Toma Ilie prezent
Tomac Eugen prezent
Tripa Florin-Dan prezent
Trușcă Constantin prezent
Tudor Beatrice prezentă
Tudose Mihai prezent
Turcan Raluca prezentă
Turcescu Robert-Nicolae prezent
Tușa Adriana Diana prezentă
Ungureanu Emanuel-Dumitru prezent
Varga Glad-Aurel prezent
Varga Vasile prezent

Varga Vasile este?!

Vasile Daniel prezent
Vasilescu Lia Olguța prezentă
Vasilică Radu Costin prezent
Vass Levente
Văcaru Alin Vasile prezent
Velcea Nicolae prezent
Vexler Silviu prezent
Vișan George-Gabriel prezent
Vîlceanu Dan prezent
Vîrză Mihăiță prezent
Vlad Sergiu Cosmin prezent
Vlase Petru Gabriel prezent
Vlăducă Oana-Silvia prezentă
Voicu Mihai Alexandru prezent
Vosganian Varujan prezent
Weber Mihai prezent
Zainea Cornel prezent
Zamfira Constantin-Cătălin prezent
Zisopol Dragoș Gabriel prezent

   

(Discuții în sală.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Stimați colegi,

Procesul de votare s-a încheiat.

În temeiul prevederilor art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune, îi invit pe membrii Birourilor permanente ale celor două Camere să se întrunească în sala de ședință a Biroului permanent al Camerei Deputaților pentru verificarea și numărarea votului exprimat.

Vom relua lucrările în plen după constatarea rezultatului votului.

   

PAUZĂ

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Doamnelor și domnilor deputați și senatori, reluăm lucrările.

O rog pe doamna deputat Ioana Bran să prezinte procesul-verbal referitor la rezultatul votului asupra propunerii de acordare a încrederii Guvernului.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ioana Bran:

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați și senatori, prin vot secret cu bile, asupra cererii de acordare a încrederii Guvernului, au constatat următoarele:

 1. Numărul total al deputaților și senatorilor - 463;
 2. Numărul deputaților și senatorilor prezenți - 433;
 3. Numărul total de voturi exprimate - 429;
 4. Numărul de voturi anulate - 1;
 5. Numărul total de voturi valabil exprimate,

din care:

 • voturi "pentru" acordarea încrederii Guvernului - 295; (Aplauze.)
 • voturi "contra" acordării încrederii Guvernului - 133.

Potrivit prevederilor art. 103 alin. (3) din Constituția României, republicată, Parlamentul acordă încrederea Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor (minimum 232 de voturi "pentru").

Ca urmare a faptului că, din totalul de 463 de deputați și senatori, 295 au votat "pentru" acordarea votului de încredere, se constată că este întrunită majoritatea de voturi cerută de Constituție pentru ca Parlamentul României să acorde încrederea Guvernului, programului și listei Guvernului prezentate de domnul Sorin Mihai Grindeanu, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, și dezbătute în ședința comună de astăzi a celor două Camere.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Având în vedere dispozițiile constituționale, Parlamentul a acordat votul său de încredere Guvernului asupra programului și listei Guvernului prezentate și dezbătute în această ședință comună.

Domnule prim-ministru Sorin Mihai Grindeanu, vă felicit, vă doresc succes și vă invit la microfon. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin Mihai Grindeanu:

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Stimați invitați,

Vreau să vă mulțumesc pentru votul pe care l-ați acordat astăzi. Înseamnă pentru noi, pentru Guvernul României, o mare responsabilitate, o responsabilitate care nu e dată doar de votul dumneavoastră de astăzi, ci responsabilitatea este dată și de votul românilor din 11 decembrie.

De aceea, actul de guvernare pe care îl vom exercita va fi coordonat pe aceste direcții: de responsabilitate, de modestie și de respect față de români.

Vă mulțumesc încă o dată pentru încrederea pe care ne-ați dat-o.

Doamne, ajută!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc, domnule prim-ministru.

Hotărârea Parlamentului va fi înaintată Președintelui României pentru a proceda la numirea Guvernului.

Lucrările fiind epuizate, declar închisă ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului.

   

Ședința s-a încheiat la ora 17.55.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 18 juin 2024, 15:22
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro