Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 18-02-2016

Ședința Camerei Deputaților din 18 februarie 2016

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.10 Eleonora-Carmen Hărău - declarație politică despre tragedia copiilor din Argeș;

   

Doamna Rodica Nassar:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Am să dau cuvântul, în continuare, doamnei deputat Hărău Carmen-Eleonora.

Aveți cuvântul, doamnă deputat.

Video in format Flash/IOS

Doamna Eleonora-Carmen Hărău:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimați colegi,

Voi vorbi în această dimineață, în declarația mea politică, despre tragedia copiilor din Argeș, care continuă să moară în spitalul de la București.

Eu nu vreau să-mi imaginez cam cum poate să fie să fii părinte la căpătâiul unui astfel de copil care suferă, se zbate pentru viața lui, și să nici nu știi care-i cauza dezastrului prin care treci.

Nu vreau să mă gândesc cum trebuie să fie să fii părinte care își alimentează de trei ori pe zi, cel puțin de trei ori pe zi copilul, și-ți tremură mâna, gândindu-te că alimentul pe care i-l oferi ar putea să ascundă un ucigaș.

Faptul că, de atâta amar de vreme, nu se știe ce se întâmplă cu acești copii este un lucru, fără discuție, imposibil de imputat cuiva anume, dar indispensabil de imputat nouă, tuturor, cei care nu suntem în stare să rezolvăm această problemă.

Așa încât, lucrurile acestea, stimate domnule ministru al sănătății, nu au cum fi manipulare sentimentală, nici prin cap nu-mi trece că aș putea să fiu eu sau rudele mele într-o astfel de situație, fără să cer serioase... fără să fiu extraordinar de marcată și de revendicativă, în legătură cu ceea ce sistemul poate face pentru identificarea cauzelor și pentru protecția cetățenilor lui, mai ales pentru protecția copiilor.

Este cazul să știți, domnule ministru al sănătății, că ați venit să gestionați un sistem de sănătate în care copiii mor, mortalitatea infantilă fiind una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Din acest motiv, domnule ministru al sănătății și onorat Guvern, vă solicit, de la tribuna Parlamentului, măsuri urgente, pentru că oamenii din stradă, care strigă "Vrem spitale, nu catedrale!", nu vor orice fel de spitale, nu vor orice fel de prestație, vor spitale profesioniste și oameni responsabili în sistemul managementului sanitar.

Și, dacă tot a venit vorba de "Vrem spitale, nu catedrale!", eu fac parte dintre cetățenii care vor și spitale, și catedrale, cu mențiunea că spitalele trebuie să fie profesioniste și cu mențiunea că aceste catedrale trebuie să fie, într-adevăr, niște locuri în care fiecare dintre noi și toți laolaltă ne putem regăsi pe noi înșine, în credința noastră, în tradiția noastră.

Domnule ministru al sănătății și onorat Guvern,

Haideți, faceți eforturile care se impun, lămuriți problema și cauzele tragediei copiilor din Pitești care mor cu uremie severă, în Spitalul "Marie Curie", și nu ne dați impresia că suntem pur și simplu doar la mila lui Dumnezeu.

Vă mulțumesc frumos.

Sunt deputatul Carmen Hărău, deputat al PNL de Hunedoara.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar:

Mulțumim, doamnă deputat.