Plen
Ședința Camerei Deputaților din 10 septembrie 2015
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.149/16-09-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 10-09-2015 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 10 septembrie 2015

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

     

Ședința a început la ora 8,27.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Bună dimineața, stimați colegi.

Declar deschisă ședința din data de 10 septembrie 2015, dedicată declarațiilor politice.

 
Video in format Flash/IOS Florin Mihail Secară - declarație politică intitulată Magna cum plagiaturis pentru «mai-marii» oameni de stat ai României;

Pentru început, îl invit pe domnul deputat Mihail Florin Secară - Grupul PNL.

Vă rog, domnule deputat, aveți 3 minute.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Mihail Secară:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarație politică: "Magna cum plagiaturis pentru «mai-marii» oameni de stat ai României".

Știe cineva cât costă o teză de doctorat? Există cumva un mercurial al acestora? Sau se iau doar pe linie de partid și dacă interesul "general" o impune? De ce întreb? Din curiozitate.

Stați liniștiți! Nu vreau nici să cumpăr, nici să vând vreo teză de doctorat și nici să mi se spună "domnule doctor". Vreau doar să înțeleg de ce impostura în domeniul academic este tolerată. Cum s-a ajuns la acest nivel incalificabil? Vreau să aflu dacă între timp a apărut vreo condiție obligatorie la angajarea în funcția de ministru sau într-o altă funcție de înaltă demnitate posesia unei diplome de doctorat obținute prin fraudă intelectuală.

Nu sunt nici academician, nu sunt nici profesor universitar, însă știu foarte bine că plagiatul nu este o chestiune minoră, ci este un furt mizerabil, mult mai periculos decât găinăriile ordinare. Mai mult, cei care au obținut astfel de titluri prin plagiat și-au pus în frunte patalamaua, au pretenții să li se spună "domnule doctor", "dottore" sau "domnule profesor", "domnule general" sau alte mari funcții. Au avut și au beneficii pecuniare și au fost promovați în înalte funcții tocmai în baza acestor plagiate.

Veți crede că mă refer doar la Victor Ponta, la impostorul și inculpatul care a adus o pată de rușine nu numai pe obrazul Universității din București, ci asupra întregii intelectualități oneste din România. Nu mă voi referi la cel dovedit plagiator, urmărit penal și castrat politic de ai săi, care nu are minima demnitate să demisioneze.

Mă voi referi, în schimb, la noile "cuiburi universitare" care scot pe bandă rulantă doctorate și doctori, plagiate unele după altele și toate la un loc de pe Internet.

A fi doar profesor universitar astăzi este deja banal. A fi profesor universitar coordonator de doctorate e ceva mai bine!

Dar... dacă ești și profesor universitar conducător de doctorate și mai ești și general cu multe stele, atunci toate condițiile sunt întrunite! Atunci se pot da titluri de doctor și la primari-prieteni, și la colegi de partid, și la procurori, și la avocate și chiar și la secretare, că imprimanta are destulă cerneală!

Stimați colegi,

Trecând de nota ironică la adresa celor cu multe stele pe umăr și prea multe titluri universitare obținute suspect, cred că instituțiile abilitate trec prea ușor peste aceste furturi, peste aceste fraude dovedite. Știm, toate aceste instituții sunt supuse Guvernului, direct prim-plagiatorului Ponta.

Cred și sper că intelectualii onești din România se vor solidariza și vor lupta pentru apărarea demnității și integrității intelectualității oneste, a celor care au muncit o viață pentru a urca în ierarhia academică.

Vă mulțumesc.

Deputat Florin Secară.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc mult, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Marioara Nistor - declarație politică cu tema Educația, investiție în viitorul României;

O invit în continuare la cuvânt pe doamna deputat Marioara Nistor.

Se pregătește domnul deputat Vasile Gudu.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Marioara Nistor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Educația, investiție în viitorul României".

Stimate colege,

Stimați colegi,

În declarația de astăzi voi vorbi despre ceea ce în opinia mea ar trebui să fie un punct esențial pe agenda fiecăruia dintre noi și a tuturor guvernelor țării noastre: educația.

Săptămâna viitoare, mulți dintre noi vom participa la deschiderea noului an școlar, unul plin de speranțe și bucurii pentru mulți copii.

Din punctul meu de vedere, adevărata bogăție a țării noastre sunt copiii și tinerii noștri, cei asupra cărora trebuie să ne concentrăm atenția cu orice prilej, deoarece ei reprezintă viitorul.

Anul școlar începe cu speranțe, cu încredere și cu dorința de a învăța și de a reuși în viitor.

România are în acest moment voința de a pune mai mult accent pe educație, de a avea mai mult respect față de cadrele didactice și viziune în legătură cu rolul școlii în societate.

Vedem cu toții că școala românească a început să se modernizeze. Există programe noi pentru elevi, există un acces mai facil la instrumentele moderne de pedagogie. Sunt conștientă totuși de faptul că învățământul românesc se confruntă în continuare cu lipsuri, dar evoluțiile pozitive din ultimii ani sunt simțite în mod cert.

Știu foarte bine cât de important este să ai acces la o școală bună, indiferent că ea se află în mediul rural sau urban. O bună pregătire reprezintă șansa oricărui tânăr de a se integra în viitor pe piața muncii.

Aud vorbindu-se despre generația actuală de tineri ca despre o generație pierdută. Printre argumentele folosite se invocă faptul că aceștia, după terminarea școlii, devin șomeri pe o perioadă nedeterminată și astfel vor pierde lupta cu generațiile de tineri absolvenți care vin din urmă, mai bine pregătite și mai bine adaptate pieței muncii.

Implicațiile acestui fenomen despre care se vorbește la nivelul României, sunt multiple și grave. De aceea, din punctul meu de vedere, fiecare ban pe care Guvernul îl cheltuiește pentru educație, pentru crearea de locuri de muncă nu trebuie privit ca fiind o cheltuială, ci ca o investiție din partea statului, în propriul său viitor.

În România școala nu produce "tâmpiți" - așa cum i-a plăcut unui fost președinte să spună - însă ea produce tineri nemulțumiți de sistemul de învățământ și de faptul că educația, absolvirea unui liceu sau a unei facultăți nu le garantează șansa la un loc de muncă.

Trebuie să înțelegem că munca și educația trebuie încurajate și sprijinite, dacă vrem ca tinerii noștri să creadă în viitorul lor sau dacă vrem ca ei să aibă un viitor aici, acasă.

Pentru a fi siguri că tinerii au abilitățile necesare pentru locurile de muncă ce vor fi create, trebuie asigurată o educație de calitate acestora, începând cu nivelul primar și ajungând până la cel superior. Școala românească trebuie să formeze specialiștii de mâine.

Evoluția societății românești din ultimii ani ne-a arătat că numărul locurilor de muncă ce necesită tot mai multe abilități a crescut semnificativ.

De aceea, pentru a face față pe o piață a muncii foarte competitivă și în continuă dezvoltare, educația trebuie să fie o prioritate pentru orice stat.

Dezvoltarea societății este bazată pe investițiile pe care le facem în tineri. De aceea, avem nevoie de proiecte prin care economia noastră să susțină crearea de noi locuri de muncă pentru tineri. Atragerea de investitori care să asigure un necesar de locuri de muncă este unul din obiectivele importante ale statelor din ziua de astăzi.

De asemenea, este firesc și sănătos pentru societate ca profesorii să aibă venituri mai mari. În funcție de evoluția economică, salarizarea cadrelor didactice trebuie să crească.

Ce se poate face pe termen scurt este să echilibrăm raportul dintre cel mai mare și cel mai mic salariu din sistemul bugetar.

Există însă o orientare extrem de deschisă și semnale pozitive pentru sistem: profesorii sunt respectați, ascultați, iar nevoile lor sunt pe masa Guvernului.

Vă mulțumesc.

Deputat UNPR, Marioara Nistor.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS Vasile Gudu - declarație politică având subiectul Educația - «prioritate» declarativ-națională a Guvernului Ponta?;

Îl invit în continuare pe domnul deputat Vasile Gudu. Se pregătește domnul deputat Sorin-Avram Iacoban, de la Iași.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Gudu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Bună dimineața, stimați colegi!

Declarația politică de astăzi este intitulată "Educația - «prioritate» declarativ - națională a Guvernului Ponta?

Rețeta succesului marca Ponta în educație continuă să fie una foarte simplă: ordonanțe care conduc la scăderea performanței și calității în educație. Guvernul Ponta a anunțat lista priorităților legislative pentru această sesiune. Pe educație se găsesc 50% dintre ordonanțele de urgență date de Guvernul Ponta în ultimii trei ani, cărora, deși am reușit să le aducem amendamente sau să le respingem în plen, își produc efectele: ordonanța care a politizat excesiv sistemul educațional și a permis înființarea colegiilor pe lângă universități pentru absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat, ordonanța care a permis directorilor și liderilor sindicali să fie derogați de la norma didactică fără a fi afectat salariul, ordonanța privind amputarea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării - instituție care a scos alocarea banilor pentru cercetare și inovare pe criterii clientelare.

Prioritățile educației trebuie să se concentreze pe elevi, pe calitatea actului didactic, pe programe care să răspundă cerințelor societății, pieței muncii și exigențelor internaționale, pe manualele elevilor la început de an școlar și finanțarea corectă a școlii, pe respectarea dreptului constituțional la educație prin asigurarea unei minime infrastructuri școlare și asigurarea echității și egalității tuturor elevilor și profesorilor în fața legii.

O nouă problemă creată de Guvernul Ponta în sistemul educațional se referă la obligativitatea decontării din bugetul local a sumelor aferente pentru naveta cadrelor didactice și a personalului auxiliar, distanța pentru care se face decontarea fiind distanța dintre localitatea de domiciliu, reședința profesorului și localitatea în care se află școala.

În prezent, conform datelor furnizate de minister, aproximativ 65.000 de cadre didactice, din rândul profesorilor și al personalului didactic auxiliar, fac zilnic naveta între localitatea de reședință și localitatea în care își desfășoară activitatea, cea mai mare pondere din rândul cadrelor didactice ce efectuează zilnic naveta înregistrându-se la școlile din mediul rural. Astfel, profesorii vor fi nevoiți să depună la începutul fiecărui an școlar, până la 1 noiembrie, o cerere de decontare la conducerea școlii, pentru a-și primi banii de navetă. Această decizie a stârnit nemulțumiri în rândul sindicaliștilor din învățământ, întrucât suma ar putea fi mai mică decât cea dată până acum.

De asemenea, dacă până acum era decontat combustibilul folosit pentru transport, din septembrie 2015, profesorii navetiști vor primi contravaloarea unui abonament de transport.

Situația este extrem de gravă în unele instituții de învățământ din județul și municipiul Tulcea, unde ne confruntăm cu o criză de personal didactic de specialitate în rândul cadrelor didactice titularizate pe post la o serie de discipline de învățământ.

Tot în municipiul Tulcea, doar în proporție de 15% din manualele gratuite pentru studiul la clasa a III-a pot fi oferite spre studiu elevilor.

Practic, pentru Guvernul Ponta, educația rămâne în acest început de an școlar o prioritate doar la nivel declarativ. Oricât s-ar strădui PSD acum să se reformeze, să se ajusteze, realitatea este că trei ani de zile nu le-a păsat de interesul public, de educație, de infrastructură, de economie, pentru că nu le pasă de români și nu-și aduc aminte de problemele reale ale lor decât în preajma campaniilor electorale, atunci când împart pomeni și anunță promisiuni fără acoperire.

Vasile Gudu, deputat PNL de Tulcea.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Sorin-Avram Iacoban - declarație politică cu titlul Cod roșu de defrișare în România;

Îl invit în continuare pe domnul deputat Sorin-Avram Iacoban.

Se pregătește domnul deputat Aurelian Mihai, Grupul PNL.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi și colege,

Astăzi, cu îngăduința dumneavoastră, vă voi prezenta declarația politică "Cod roșu de defrișare în România".

Dragi colegi, îmi amintesc cu plăcere de poveștile bunicilor și de versul devenit simbol național: "codru-i frate cu românul". Realitățile prezentului demonstrează, din păcate, că românul nu mai este foarte bun frate cu codrul nostru secular.

Situația din pădurile României reclamă acțiuni concrete de stopare a defrișărilor ilegale, care se manifestă în cadru organizat, mai ales începând cu anul 2009. Conform unui studiu prezentat de Greenpeace, corespunzător pentru perioada 2009-2013, pădurile României ocupau 29% din suprafață, cu mult sub media țărilor din Uniunea Europeană, care înregistrează o valoare medie de 40%. De asemenea, conform aceluiași studiu, 80% din pădurile țării au fost degradate sau distruse, fenomenul tăierilor ilegale fiind conex cu fenomenul retrocedărilor ilegale. În acest moment 51% din totalul suprafeței de pădure din România poartă regimul juridic al proprietății private și doar 49% a rămas în regim de proprietate publică.

Am citit zilele trecute un articol care releva faptul că vecinii noștri de la nord, ucrainenii, au început să taie Codrii Cosminului pentru a nu se mai aduce aminte de Ștefan cel Mare. Evident că în presa românească au apărut puncte de vedere prin care se solicită Ministerului Afacerilor Externe o intervenție la statul ucrainean, intervenție pe care o solicit și eu.

Conform aceluiași studiu Greenpeace, în anul 2012 au fost înregistrate un număr de 19.500 cazuri de tăieri ilegale de arbori, adică dublu cât media anilor 2009-2011, în speță 53 de cazuri pe zi, cele mai afectate județe fiind Prahova, Mureș, Bacău, Suceava, Brașov și Maramureș. În ceea ce privește volumul de masă lemnoasă extrasă ilegal, cifrele pentru anul 2012 au înregistrat o valoare de 121.000 de metri cubi, ceea ce este echivalent unui prejudiciu de peste 4 milioane de euro. În anul 2013 cifrele, în ceea ce privește tăierile ilegale, s-au menținut la același nivel, înregistrând chiar o creștere a valorilor în județele Maramureș și Suceava.

În cursul anului 2015 au apărut rapoarte oficiale ale Ministerului Mediului din care rezumăm faptul că din verificările stocurilor fizice declarate și a înregistrărilor contabile s-au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:

  • suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniența legală, din tăieri ilegale;
  • inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase;
  • recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în Sistemul Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase, denumit SUMAL;
  • existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența acestuia;
  • diferențe între materialele de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate;
  • raportarea în SUMAL de către diverși agenți economici a unor avize de însoțire fictive.

Dragi colegi,

În 18 mai 2015, Ministerul Mediului a avertizat că peste 420.000 de hectare de pădure sunt expuse tăierilor ilegale, din cauza faptului că aceste hectare nu beneficiază de pază. Conform surselor oficiale de la nivel ministerial, în România se taie, anual, ilegal, 8,8 milioane de metri cubi de pădure, ceea ce transformă această problemă într-o problemă de interes național și de securitate națională.

Cifrele prezentate mai sus sunt mai mult decât îngrijorătoare. Dacă Legislativul a încercat să rezolve problema prin noul Cod silvic, mai rămâne ca autoritățile competente cu aplicarea acestui cod să-și facă în mod judicios treaba.

Consider că trebuie revizuită procedura de cercetare a dosarelor penale în materia defrișărilor ilegale, acordându-se pentru acestea o procedură de urgență, pentru a arăta că statul român nu mai tolerează, până la urmă, un furt care aparține avutului național.

În încheiere lansez un apel către prim-ministrul Victor Ponta pentru elaborarea unui act normativ aflat în lista de competențe a Guvernului României, care să interzică exportul de bușteni pe o perioadă de timp mai îndelungată, pentru a mai atenua ritmul alert al tăierilor ilegale.

Deputat de Iași, Sorin-Avram Iacoban.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Aurelian Mihai - declarație politică referitoare la problema refugiaților;

Îl invit în continuare pe domnul deputat Aurelian Mihai. Se pregătește domnul deputat Ovidiu-Cristian Iane, Grupul PSD.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Aurelian Mihai:

Bună dimineața, domnule președinte!

Stimați colegi,

Asistăm de mai bine de o săptămână pe toate canalele media la dezbateri, de multe ori sterile, asupra unui subiect foarte, foarte fierbinte: al refugiaților. Refugiați care, după cum știm, provin dintr-o parte a Orientului Mijlociu, presupunem Siria, vor să ajungă în România, pentru că acea cotă, de șase mii și ceva de persoane, stabilită, înțeleg, ieri, fără să fim consultați, ne-a fost aruncată în brațe, ca stat, doar pentru a satisface o înțelegere și un calcul deloc logic din punctul meu de vedere. Prim-ministrul României ne îndeamnă la toleranță, ceea ce, într-adevăr, noi, ca stat creștin, trebuie să demonstrăm. Însă mi-ar fi plăcut ca din partea domnului prim-ministru să existe și o abordare, pentru că dumnealui este și deputat, și parlamentar, o abordare legislativă, în sensul în care statul român, din 1996, are Legea privind statutul refugiatului în România, lege care nu intră niciodată în discuțiile nici din televiziune, nici din interiorul arcului guvernamental, și iată că ne raliem direct unei decizii de ultim moment, în baza unui calcul matematic, nu știu cum Dumnezeu făcut, pentru a satisface încă o dată o cerință, fără să fim nici măcar consultați într-o problemă care ne privește. Spun acest lucru pentru că refugiați suntem cu toții. M-ar bate Dumnezeu să nu fiu tolerant, iar toleranța se naște fie din educație, fie din spirit civic, creștinism și, bineînțeles, din înțelegerea suferinței oamenilor.

Însă, personal, chiar dacă sunt mișcat de acele imagini văzute pe țărmul Turciei, cu acel copil ucis de valuri, înecat, și alte, și alte mii, sute de mii de cazuri pe care le vom mai vedea și nu au cum să nu ne sensibilizeze, noi ne aflăm în mijlocul unei probleme politice, problemă politică care nu este suficient de bine conturată și problemă politică care s-ar putea să ne dea bătaie de cap și pe viitor.

Avem o lege, repet, din 1996, avem Legea azilului, din 2006, din 4 mai, legi la care niciodată nu se face referire.

O să-i primim. Mi-aș fi dorit să fie acei refugiați foarte bine la dumnealor acasă, dar nu avem cum să respingem acele mame cu acei copii, să nu le întindem o mână de ajutor.

Ceea ce însă mă deranjează este că de 15-20 de ani de zile, refugiații economici, azilanții economici, cum am fost și eu, în Europa, diaspora noastră este uitată și ignorată. Un cuvânt nu am auzit din partea Guvernului, asupra acestei chestiuni.

Acum un an de zile făceam greva foamei aici, în Parlament. La un an de zile, morții nu au fost aduși nici acum acasă. Stau 80.000 de copii care au părinții plecați în străinătate, cu lacrimi în ochi. Se face ceva și pentru acești oameni care ajută foarte mult România, de acolo, de departe? Nu sunt tot refugiați?

Ar trebui întâi să ne punem problemele acestea pe o listă și să începem să le eliminăm. Și avem grijă într-adevăr și de acea toleranță pe care trebuie s-o exprimăm asupra refugiaților din Orientul Mijlociu sau de unde vin ei.

Ne interesează întâi să rezolvăm problemele statului român. Iar față de românii din străinătate, predispoziția de a rezolva problemele pe care le au, din partea Guvernului, este minimală, aș spune zero, în acest moment de față.

Rușine! Ar fi trebuit să ne preocupăm de cei pe care poate că statul român nu a mai vrut să-i încapă, aici, în granițele noastre. Rușine încă o dată!

Iar eu sper că aici, în Parlamentul României, se va face dreptate. Să aducem românii acasă și vom avea grijă și de alții!

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Ovidiu-Cristian Iane - declarație politică cu tema PMP - rampa de relansare a lui Traian Băsescu, sperăm noi, românii, la apă!;

Îl invit pe domnul deputat Ovidiu-Cristian Iane. Se pregătește domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ovidiu-Cristian Iane:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

"PMP - rampa de relansare a lui Traian Băsescu, sperăm noi, românii, la apă!"

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu cu mult timp în urmă, echipa de consilieri prezidențiali, acoliții lui Traian Băsescu, și-au pus ilustrele minți la contribuție și au creat Fundația Mișcarea Populară, cu scopul de a aduce un plus de valoare societății românești și de a-i ajuta pe români să-și redobândească încrederea în țara lor.

Dacă la acea dată, în 2013, această echipă de oameni onești, puși pe fapte bune ne garantau, mânați de Traian Băsescu, că această fundație se va menține la o distanță considerabilă față de scena politică, se pare că, la scurt timp, aceștia s-au răzgândit. Iată că din această răzgândeală a luat formă nu Planul B, așa cum am fi tentați să-l numim, ci Partidul Mișcarea Populară.

Nu este de mirare că în stilul lui caracteristic, "onest", Traian Băsescu a garantat că Domnia Sa nu are și nu va avea nicio implicare în parcursul politic și în deciziile pe care acest partid și le va asuma. Însă recentele declarații ale fostului președinte din ultima perioadă nu sunt deloc neprevizibile, ci în totalitate foarte previzibile.

Traian Băsescu și-a orchestrat această intrare în scenă atunci când a decis să înființeze această fundație apolitică, ce a devenit în cele din urmă partid și acum se află în postura în care confundă PMP-ul cu nava pe care a fost el căpitan. Acest lucru îl afirm pentru că nu numai că dorește să se implice în "bucătăria" internă a PMP-ului, vrea să-i fie chiar căpitan.

Jocul acesta perfid, în care a situat-o pe Elena Udrea în funcția de locțiitor la timona PMP și le-a oferit oportunitatea aliaților săi din PDL de a se ascunde și a spăla imaginea huiduită a PDL-ului sub sigla acestui partid, trădează intenția vădită de a cârmui țara în modul și alături de oamenii de odinioară.

Fundația nu numai că nu a rămas apolitică, ci se vrea a deveni apocaliptică!

Prin acțiunile sale, fostul președinte ne arată că în opinia sa nu contează cât de erodat este un lider politic și nu contează cât de rău a făcut acestei țări. Dacă lasă timpul să se aștearnă peste conștiința populară amintirile negre ale oamenilor vor pieri.

Însă, stimați membri PDL ai opoziției, chiar dacă o parte dintre dumneavoastră v-ați refugiat în PNL, iar restul sub umbrela PMP, nu înseamnă că oamenii vor uita faptul că mulțumită vouă și lui Traian Băsescu, în perioada 2009-2011, nu numai că nu au trăit bine, ci au trăit foarte rău.

Ținând cont de acest aspect, vreau să subliniez faptul că dacă fostul președinte insistă să transforme PMP în navă, măcar să realizeze că, dacă o dezleagă de la dană, aceasta nu va putea nici măcar ieși din port, că PMP este doar o rampă de lansare, la apă, sperăm noi, definitivă a lui Traian Băsescu, și nu revenirea lui în politică.

Îi recomand pe această cale să renunțe la ideea de a mai veni la cârma vreunui partid politic și să nu-l mai preocupe grija românilor care nu au trăit bine în perioada cât a fost el cârmaci.

Hă! Hă! Hă!

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică vizând criza refugiaților și migranților din Europa;

Îl invit în continuare pe domnul deputat Andrei Daniel Gheorghe. Se pregătește doamna deputat Carmen Hărău.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi vizează criza refugiaților și migranților din Europa, oameni proveniți din Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu.

Recent, mass-media a mediatizat cazul tragic al morții unui copil de origine kurdă, din Siria, pe țărmul mării, în Turcia.

Stăm și ne gândim: oare unde sunt aceste resorturi ale tragediilor de acest fel? Iată, interesant este că în ciuda propagandei iscate pe această temă și care a încercat să profite în mod oneros și nerespectând demnitatea umană a celui plecat dintre noi la o vârstă extrem de fragedă, adevăratele resorturi ale acestui conflict se găsesc tot în spațiul sirian, în spațiul lumii orientale.

Oamenii aceștia proveneau dintr-un oraș care se numește Kobane, un oraș care, cu sprijinul tacit al autorităților și al armatei turce, a fost supus unei represiuni nemaiîntâlnite de către Statul Islamic și alte organizații teroriste cu caracter jihadist. Organizații teroriste care, ce să vezi, sunt susținute indirect și chiar direct de multe ori de statele arabe din Golf, în primul rând de Arabia Saudită, o dictatură islamistă care și-a făcut un adevărat stindard al politicii externe din susținerea mișcărilor jihadiste de pe întreg mapamondul, Qatar-ul și alte state. Iar tot aceste state, în ciuda faptului că ar fi fost datoare să acorde sprijin moral, uman și financiar fraților lui musulmani aflați într-o gravă criză și nevoiți a-și părăsi casele, nu oferă niciun fel de drepturi de azil și refugiu victimelor conflictului sirian. Foarte interesant, nu-i așa?!

Trebuie să departajăm situația. Sunt trei tipuri de refugiați: avem în primul rând refugiații reali, refugiații de război, pe care suntem cu toții datori să-i susținem, să-i ajutăm și să-i primim, în baza legislației internaționale; avem apoi imigranții economici. Imigranții economici vin în Europa, pur și simplu, în căutarea de ajutoare sociale și în căutarea unei vieți mai bune. Foarte puțini dintre ei se integrează. România, în acest moment, consider că nu poate primi imigranți economici și nici nu poate fi solidară cu Germania. Oare Germania când a fost solidară cu noi: atunci când nu ne-au primit în Schengen, atunci când au tratat discriminatoriu cetățenii români aflați la muncă în Europa Occidentală?

Consider că nu putem fi solidari cu Uniunea Europeană și nu putem accepta cotele de imigranți.

Iar a treia categorie o reprezintă jihadiștii, o categorie minoritară în acest context al marii migrații care a distrus, să spunem sincer, frontierele Schengen și a trecut prin aceste frontiere Schengen mai ceva ca prin limesul Imperiului Roman, cu peste 1.500 de ani în urmă. Acest spațiu... Și avem acești jihadiști. Acești jihadiști reprezintă un pericol major pentru ceea ce înseamnă civilizația europeană și pentru ceea ce înseamnă siguranța națională a statelor membre ale Uniunii Europene, cât și siguranța cetățeanului european.

De aceea, România trebuie să refuze categoric cotele de imigranți, România trebuie să-i selecteze pe cei care vor cere azil pe teritoriul țării noastre și mai ales să pornească de la premisa că aceste persoane se pot integra, pentru că integrarea este fundamentală.

Și deoarece vorbim de integrare, eu cred că trebuie acordată o șansă în plus imigranților de religie creștină din Orientul Apropiat și din Orientul Mijlociu, care sunt principale victime ale Islamismului în această perioadă.

De aceea nu putem accepta sub nicio formă dictatul pe care încearcă să ni-l impună Angela Merkel și cu Jean-Claude Juncker, un dictat nedemocratic, care nu ține cont de demnitatea umană, nu ține cont de ceea ce înseamnă drepturile omului și mai ales încalcă articolul 3 din Constituția României, care prevede că este interzisă strămutarea ori colonizarea de populații străine pe teritoriul României.

De aceea, România nu poate fi solidară cu cei care nu au fost niciodată solidari cu noi.

Ca atare, Uniunea Europeană, iată, se găsește în pragul unei mari crize, criză generate chiar de impotența sa de a-și apăra propriile frontiere, de a-și apăra propriii cetățeni și de a se lepăda odată pentru totdeauna de relativismul moral și mai ales de această plagă a multiculturalismului, care nu a dus nicăieri.

România trebuie să trateze demn această delicată criză și să reușească să ia niște decizii care să protejeze cu adevărat interesul național și care să pună pe prim-plan siguranța cetățeanului.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Anton Doboș - declarație politică: PSD trebuie să răspundă în fața ieșenilor tăiați de pe lista Guvernului;

Rog colegii să se încadreze totuși în cele trei minute. Știu, dar din respect pentru... să aibă posibilitatea să vorbească toți colegii.

Îl invit în continuare la cuvânt pe domnul deputat Anton Doboș, doamna Carmen Hărău i-a dat întâietate.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Anton Doboș:

Declarație politică: PSD trebuie să răspundă în fața ieșenilor tăiați de pe lista Guvernului."

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Din păcate, trebuie să trag din nou atenția asupra faptului că guvernanții continuă să se joace cu banii publici, fără să țină cont de un minim de morală și chiar ocolind legea. Disperarea și deriva în care se află PSD-ul, atât la nivel central, cât și la nivel local, se răsfrâng asupra românilor care nu au primari PSD.

La Iași alocările făcute din banii guvernamentali către comunele din județ au atins un nivel de politizare de neacceptat într-o societate civilizată. Coaliția guvernamentală a împărțit 95% din banii pentru ieșeni doar în localitățile unde au primarii lor. Restul ieșenilor din județ nu există și nu contează pentru ei, dar știu că aceste lucruri s-au făcut în toată țara nu numai la Iași. În loc să apere legea și interesele cetățenilor, guvernanții PSD au folosit un artificiu situat la limita legii pentru a aloca banii prin intermediul instituției prefectului și nu prin consiliile județene, așa cum trebuie.

Mai mult, acest lucru se întâmplă doar în județele unde PSD nu controlează consiliile județene. Populația trebuie să plătească pentru faptul că nu intră în jocurile lor politice. Liderul consilierilor județeni PSD Iași are îndrăzneala să declare că nu are importanță culoarea politică în alocarea banilor, ci doar faptul că acești bani sunt folosiți. Interesant. Ar trebui ca toți colegii care gândesc și acționează ca domnul Stanciu să meargă în toate localitățile cu primari PNL și să explice oamenilor că nu contează faptul că ei nu beneficiază de bani pentru lucrări în comunele în care locuiesc. Mă îndoiesc că românii loviți de Guvern vor fi de acord cu această logică a domnului Stanciu care nu face decât să continue politica arogantă a PSD-ului și a mentorilor săi - Ponta, Dragnea sau Nichita.

Domnul Liviu Dragnea spunea la televizor că vrea să colaboreze cu opoziția, dar la sediul de partid împarte banii doar pentru primarii PSD. Sunt convins că oamenii vor taxa politicienii care nu înțeleg că banul public nu poate fi folosit și distribuit la sediul de partid, ci în funcție de problemele reale din țară.

Trebuie să reglementăm și mai clar alocările din fonduri publice pentru a nu se mai ajunge la asemenea discriminări, indiferent de partidul sau partidele care se vor afla la guvernare de acum încolo.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată.

Deputat de Iași, Doboș Anton.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Eleonora-Carmen Hărău - declarație politică pe subiectul conferinței de alegeri a PSD din județul Hunedoara;

O invit pe doamna deputat Carmen Hărău și se pregătește domnul deputat Virgil Guran.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Eleonora-Carmen Hărău:

Despre conferința de alegeri a PSD din județul Hunedoara vă voi vorbi, dragi colegi, căci ne spune domnul președinte Laurențiu Nistor, președinte în funcție, următorul lucru: "Vom organiza Conferința județeană de alegeri la Hunedoara în municipiul Hunedoara. Sunt convins că în acea zi străzile vor fi spălate ca să fie foarte curat."

Adevărul este că Laurențiu Nistor merită din plin o primire triumfală în orașul de pe Cerna. O întreagă structură de partid și de stat a protejat firme cu acționariat PSD care au intoxicat municipiul Hunedoara aducând deșeuri cu plumb în municipiu să-și rotunjească costurile pe sănătatea hunedorenilor. Oamenii aceluiași partid condus de Laurențiu Nistor au spoliat Complexul Energetic Hunedoara continuă să-l spolieze cu salarii de 31 388 de lei brut membrii Consiliului de Administrație ai CEH, toți susținuți și girați de același Laurențiu Nistor.

Domnul Laurențiu Nistor vine în Municipiul Hunedoara cu conferința PSD, fugind din Deva și din Valea Jiului, unde peste 100.000 de oameni nu știu cu se vor încălzi la iarnă, din motivul problemelor termocentralelor Mintia și Paroșeni. Da, hunedorenii trebuie, pasă-mi-te, să-i întindă covorul roșu, să-l aștepte cum se cuvine pe domnul Nistor - "sfântul în viață", care a poruncit să fie zugrăvit în biserica din satul Bejan - comuna Soimuș, căci vrednic este. Va candida pentru un nou mandat la conducerea PSD Hunedoara și este convins că va câștiga, deoarece candidează singur. Cum altfel? Că doar PSD este în curs de reformare. Va fi în continuare zmeu în județ, trăgând sfori în interes propriu, cum face din 1990, ocupându-se de atacuri mincinoase, pentru care s-a dovedit că are talent. Omul este de meserie.

Din acest punct de vedere, nu degeaba, așa cum rezultă din documentele CNSAS, la începutul anilor 70, avea nume conspirative de informator și-l chema din când în când Nistorescu Lucan. Acest tovarăș de nădejde va fi reales în fruntea organizației PSD a județului Hunedoara, ocazie cu care desigur va fi unul dintre oamenii de bază în reformarea PSD-ului, anunțată cu mare pompă de președintele interimar al PSD, domnul Liviu Dragnea.

În timp ce membri de partid cu reală capacitate de a reprezenta județul, sunt chiar trecuți la index sau poate chiar acesta este motivul real al susținerii domnului Nistor, faptul că uimit și recunoscător pentru că, în mediocritatea lui, este proțăpit peste mulți pesediști de ispravă, nu mai deranjează centrul să apere interesele județului, iar în Hunedoara centrul PSD are liniște. Și, uite așa, banii pentru cele două blocuri ANL, repartizați de ministrul Chițoiu municipiului Hunedoara, s-au putut muta în altă parte. Și, uite așa, Hunedoara a rămas până și fără trenul spre Simeria.

Domnilor,

Comuniștii aveau un obicei bun, cum ar fi rezolvarea unor probleme reale ale oamenilor în cinstea plenarelor, conferințelor, congreselor PCR. Ce ar fi să veniți dumneavoastră la Hunedoara, nu cu lozinci, gargară și promisiuni false, ci cu banii pentru blocurile ANL, cu aprobarea repornirii trenului spre Simeria. Vă vom spăla străzile, dacă vreți străzi spălate, nu pentru a satisface dorința sfinției sale Sf. Laurențiu, ci din ospeție. Și orice s-ar spune, nu în fiecare zi ai ocazia să vezi umblând pe străzile Hunedoarei moaștele vii ale comunismului triumfător.

Sunt deputatul hunedorenilor, liberalul Carmen Hărău.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Virgil Guran - declarație politică cu titlul Soluții pentru CFR;

Îl invit în continuare la cuvânt pe domnul deputat Virgil Guran și se pregătește, cu voia dumneavoastră, doamna Viorica Marcu, nemaiavând alți doritori.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Virgil Guran:

Mulțumesc.

Declarația politică: "Soluții pentru CFR".

Observăm, ca întotdeauna, pe cei din CFR, pe cei din Ministerul Transporturilor că sunt foarte deranjați că nu au salarii mai mari, sunt deranjați că au pierderi, dar nu sunt deranjați că nu-și plătesc impozitele, că există în continuare firme care câștigă în urma acestei societăți.

De aceea, fac un apel către Guvernul României, în mod special către ministrul transporturilor și prezint pe scurt o soluție de redresare financiară a acestei instituții, a acestei societăți.

Știm că în România, în fiecare zi, intră și ies peste 1000 de tiruri care intră pe la Nădlac și de regulă ies pe la Giurgiu. Aceste tiruri îngreunează foarte mult circulația, dar, din păcate, nu cheltuiesc nimic în România. De ce? Motorina este mai scumpă și se alimentează, de regulă, în Ungaria sau în alte țări, nu dorm aici, nu mănâncă aici, ci tranzitează țara. Ne strică șoselele, plătesc un derizoriu 50 de lei pentru rovinietă și, în rest, statul nostru nu se alege cu nimic.

În alte țări se procedează în felul următor. Există trenuri speciale care la graniță urcă tirurile și le debarcă în cealaltă parte a țării. În felul acesta sunt încasări, în felul acesta economia țării beneficiază de anumite cheltuieli, de anumite sume. De regulă, o tranzitare costă în jur de 450 de euro. Dacă se face un calcul foarte simplu, 400 de euro, deci mai puțin, cu un cost mai puțin, aceste tiruri pot să se deplaseze. Asta înseamnă o încasare pentru CFR de aproximativ 12 milioane pe lună, însemnând peste 130-140 de milioane pe an, cu angajați, cu salarii, consum de curent și așa mai departe.

Cred că în afară de diverse declarații că această țară merge din ce în ce mai bine, cei din Guvern trebuie să vină cu soluții practice. Aceasta este o soluție practică și cred că este important să venim să le implementăm și să le respectăm. De fapt, economia este reală, nu este o poveste și economia trebuie sprijinită direct. Aștept un răspuns din partea ministerului.

Vă mulțumesc, deputat Guran Virgil.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc mult.

 
Video in format Flash/IOS Viorica Marcu - declarație politică: Considerente cu privire la începerea anului școlar 2015-2016. Nu toți copiii încep școala în sectorul 3 București.;

O invit în continuare pe doamna deputat Viorica Marcu.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Viorica Marcu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

"Considerente cu privire la începerea anului școlar 2015-2016. Nu toți copiii încep școala în sectorul 3 București."

Anul acesta începem școala cu cataloage electronice, ce-i drept, doar în sectorul 3 București, pentru că anul trecut în 2014 am început cu promisiunea că, copiii vor avea tablete, smartphone-uri și nici astăzi nu au manuale clasice, manuale pe suport de hârtie care au venit anul trecut foarte târziu și anul acesta continuăm în aceeași manieră. Suntem astăzi doar în faza de licitație. Eventual le vom primi în 2017.

Inițiativa domnului primar Negoiță de la sectorul 3 se dorește a fi un exemplu de bună practică care ar trebui replicat la scară națională. Dar, din păcate, la nivel național, suntem departe de implementarea unui asemenea proiect, prin care, printre altele, părinții pot fi informați online despre situația școlară a copiilor lor.

Din păcate, la scară națională, prioritățile privind învățământul sunt altele. Sunt localități în România unde copiii nu au școală, unde copiii nu au unde să meargă la școală sau, dacă au, se îngrămădesc învățând în cămăruțe de trei pe trei metri pătrați cu mobilier de cinci decenii. Sunt școli cu lut pe jos și pe care le vezi de departe, pentru că sunt văruite în mileniul III cu sineala bunicii. Sunt localități în special în mediul rural unde copiii fac naveta pe jos câte 10 km dus-întors pe drumuri prăfuite și pline de gropi, doar pentru că vor să învețe și pentru că au acest drept.

Sunt siderată să aud câte programe se desfășoară pentru învățământul românesc, că la început de an școlar guvernanții, cei foarte mulți miniștri care au tranzitat pe la Ministerul Educației, ne vorbesc de progres, de inovație IT în educație, de tabletă, de smartphone și acum și de catalog electronic.

De ce nu ne vorbiți de salariile părinților care abia își permit minimul necesar pentru supraviețuirea lor și a copiilor lor? De ce nu ne vorbiți câți părinți nu au serviciu, un loc de muncă și copiii lor sunt la limita sărăciei? De ce nu ne vorbiți de câte școli nu au căldură? De câte școli au și acum grupuri sanitare în curte fără apă și canalizare? De câți copii merg kilometri pe jos să ajungă la școală? De ce nu vă îngrijorează problema abandonului școlar, care este în creștere sau credeți că acești copii nu vin la școală pentru că nu au tabletă sau poate pentru că nu au ce mânca și ce încălța? Există un răspuns crud pentru noi, românii. Se dorește ca în țara aceasta să existe robi ai sistemului și nu cetățeni demni și educați.

Nu le mai ignorați, dragi guvernanți, viitorul. Nu mai ignorați faptul că suntem o civilizație milenară, că istoria ne-a fost scrisă de înaintași iluștri, cum noi astăzi scriem istoria generațiilor ce vin și sunt multe pagini cenușii în ea.

Astăzi istoria, ca și învățământul sunt minimalizate sau credeți că este mai bine ca un segment de copii, mai ales cei din mediul rural, să nu aibă condiții minime de învățat, de educație pentru că peste 10-12 ani, având calitatea de alegător, să fie mai ușor de manipulat.

Am să dau câteva exemple de școli cu probleme în județul Bacău, poate totuși instituțiile statului, inspectoratul școlar, prefectura, direcția sanitară își vor face timp să verifice și să susțină corectarea acestor situații. Sunt școli în localitățile Sohodor - comuna Horgești, Școala Prăjești din comuna Prăjești, Școala Dumbravă din comuna Răchitoasa, Școala Viforeni și Bărtășești din comuna Ungureni. Lista poate continua, în județul Bacău au fost identificate 137 de unități școlare fără autorizație de funcționare. Asta înseamnă probleme grave în sistemul administrației școlilor.

Și, totuși, în ciuda acestor aspecte negative prezentate, urez spor la învățat și succes copiilor, părinților, dascălilor, actorii serioși și interesați de actul educațional din România.

Vă mulțumesc.

Sunt deputat Viorica Marcu, județul Bacău.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Cristina Nichita - declarație politică cu titlul: Din nou la școală. Ce fel de școală?;

Tot din Moldova, din județul Iași, o invit în continuare și tot despre școală, pe doamna deputat PSD Cristina Nichita.

Vă rog, doamnă deputat.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Cristina Nichita:

Stimate colege, stimați colegi,

Bună dimineața!

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "Din nou la școală. Ce fel de școală?".

Doamnelor și domnilor colegi,

Trebuie să admitem că lumea în care trăim trece prin momente complicate. Țările membre ale Uniunii Europene se confruntă cu probleme grele și o oarecare confuzie domnește asupra continentului. Trebuie găsite soluții rapide și satisfăcătoare în criza migranților proveniți din Orientul Apropiat.

În aceste condiții, debutul anului școlar riscă să treacă oarecum nebăgat în seamă, ceea ce mă îngrijorează, la fel cum, desigur, îi îngrijorează pe toți părinții din România.

Pe 8 septembrie am marcat Ziua Internațională a Alfabetizării, zi instituită de Organizația Națiunilor Unite în urmă cu jumătate de veac. Existența unei asemenea date în calendarul marelui forum mondial indică faptul că problema alfabetizării era deja percepută ca îngrijorătoare acum 50 de ani. Astăzi, starea de lucruri în acest domeniu este și mai alarmantă.

În ceea ce privește analfabetismul, țara noastră ocupă locul fruntaș în Uniunea Europeană: 6% dintre copii sunt analfabeți, 250.000 dintre ei nu știu nici măcar să se semneze. Cifrele sunt neîndurătoare, 44% dintre cetățenii României au un nivel scăzut de educație. Numai 14,4% dintre ei au studii superioare. Cu cât vârsta românilor este mai scăzută, cu atât cifrele sunt mai dure. Patru adolescenți dintr-o sută citesc cu mare dificultate. Patru elevi dintr-o sută au în casă mai puțin de zece cărți. 40.000 de copii, cu vârsta între 6 și 15 ani, sunt neșcolarizați, adică nu au nicio șansă în viață. Un copil din cinci abandonează școala în timpul liceului. Încotro se vor duce și ce vor face toți acești tineri?

Această întrebare pare retorică dar, de fapt, nu este decât expresia unei îngrijorări legitime. Ce le dăm acestor copii ai noștri, cum îi înarmăm pentru viață? Le oferim măcar ceea ce legea însăși ne obligă? și, aici, mă refer la chestiuni simple. De exemplu, la manualele gratuite pentru elevii din clasele terminale. Desigur, în final, s-ar putea ca aceste manuale să fie gratuite, dar abia după ce familiile elevilor le vor cumpăra și vor prezenta bonuri fiscale pentru decontare. De ce o modalitate atât de alambicată și de contorsionată? Cine și ce câștigă dacă lucrurile sunt mai complicate?

La fel de încurcată este și problema sănătății copiilor noștri. Câți medici pediatri și câți stomatologi, câte asistente medicale mai sunt angajați în școli? De ce nu mai există obligativitatea vaccinărilor? Numai pentru că o liotă de semidocți insistă, în spațiul virtual, că vaccinurile sunt periculoase pentru că așa au auzit ei?

Serios vorbind, o societate sănătoasă și responsabilă nu trebuie și nu poate să cedeze în fața asaltului unor neștiutori care se erijează în directori naționali de conștiință. Nici noi, nici copiii noștri nu trăim pe rețelele de socializare. Trăim aici și acum și este evident că avem nevoie de profesori bine pregătiți și bine retribuiți, de manuale, de școli salubre cu avize de funcționare la zi. Avem nevoie și de medici bine pregătiți și bine retribuiți, avem nevoie de vaccinuri, de asistență medicală, dar și de asistență socială. Avem nevoie de o viață normală, cu perspective favorabile pentru copiii noștri.

Eu sunt dispusă să continui să mă învestesc în această cauză a luptei pentru normalitate, alături de toți social-democrații din această țară.

Cu considerație, Cristina Nichita, deputat PSD de Iași. Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc și eu, doamna deputat.

 
Video in format Flash/IOS Gheorghe Dragomir - declarație politică: România, alături de Europa în criza refugiaților;

Îl invit în continuare la cuvânt pe domnul deputat Gheorghe Dragomir, Grupul PNL.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Gheorghe Dragomir:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "România, alături de Europa în criza refugiaților".

Europa se confruntă în ultimele luni cu cea mai gravă criză a imigranților de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Din ianuarie și până în prezent, sute de mii de imigranți din Orient și Nordul Africii, zone măcinate de sărăcie și război, au intrat în Uniunea Europeană. Imaginile apocaliptice cu oameni disperați, extenuați, care riscă totul și forțează frontiere în căutarea libertății au devenit nelipsite în jurnalele de știri ale televiziunilor din întreaga lume. Sunt oameni ajunși la capătul puterilor la ei acasă, acolo unde războiul, foametea și ororile statului islamic îi obligă să fugă în căutarea unei vieți decente.

Deși România nu a fost afectată, valul de imigranți va ajunge în cele din urmă și în țara noastră, în urma căruia o să găzduiască o cotă de refugiați, potrivit declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, de aproximativ 1.785 de refugiați. Chiar dacă puterile țării noastre nu sunt foarte mari, România trebuie să contribuie la ajutorarea refugiaților, fără să naștem frici, temeri sau speculații.

Fiecare țară trebuie să participe la efortul comun, însă proporțional cu posibilitățile pe care le are. În aceste momente, este foarte important să spunem un nu hotărât oricărei forme de individualism sau de naționalism. Este nevoie de o soluție în ton cu forurile europene. Iar noi trebuie să ne implicăm direct. În consecință, Partidul Național Liberal a lansat în spațiul public ideea înființării unei comisii parlamentare referitoare la problema imigrației, a refugiaților, după modelul european, care să elaboreze o legislație de urgență în domeniul integrării acestora.

Pe de altă parte, ar fi poate momentul oportun în care România ar trebui să reevalueze spațiul Schengen, să demonstreze că este pregătită și să își promoveze aspirațiile de accedere. Dacă se cere solidaritate și se face apel la responsabilitate comună, ar fi inegal ca României să i se ceară responsabilități în afara zonei de protecție europeană.

Chiar dacă nu există soluții miracol pentru această criză umanitară de proporții, sunt convins că Europa, dar și România sunt capabile să ofere soluții reale, pentru că nu putem rămâne indiferenți la drama semenilor noștri, indiferent de religia lor. Așa cum spunea și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: "Acum, în Europa, este timpul pentru umanitate. Este timpul să arătăm compasiune pentru cei ce caută refugiu."

Gheorghe Dragomir, deputat PNL de Constanța.

 
Video in format Flash/IOS Maria-Andreea Paul - declarație politică cu titlul Cu ce s-au ales românii din activismul meu politic de 7 ani?;

Domnul Florin Iordache:

Bună dimineața, doamna deputat Maria-Andreea Paul, vă rog.

Deci, doamna deputat Maria-Andreea Paul, deputat Țara Oașului.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

Vă mulțumesc mult.

Bună dimineața, domnule președinte.

Stimați colegi,

Astăzi voi prezenta o declarație politică dedicată românilor și mie deopotrivă și voi răspunde la întrebarea: "Cu ce s-au ales românii din activismul meu politic de 7 ani?".

Am împlinit 7 ani de activism politic, după alți 7 ani de activitate în cercetare la Academia Română. Mai mult de o treime din viața mea s-a petrecut în această perioadă, cu studiu și implicare, cu bune și cu rele, oricum, cu o fundamentală amprentă lăsată pentru totdeauna în biografia mea.

Concluzia pe care o pot trage eu, într-un moment semnificativ al existenței mele, și pe care vreau să o transmit oricui vrea să o asculte, este că se poate. Se poate să exiști profesional, se poate să activezi politic, cu demnitate, cu energie, uneori cu dezamăgiri, uneori cu entuziasm, dar mereu pe un drum al tău.

Știu că mulți privesc jocul politic ca pe un lucru toxic, ca pe un tărâm al compromisurilor posibile și imposibile, ca pe un tărâm al nulităților - cum spunea recent maestrul Neagu Djuvara. Este o mare parte de adevăr aici, dar acest lucru nu este pe deplin adevărat, iar cât este adevărat se poate schimba, cu ajutorul nostru, cu ajutorul dumneavoastră.

Vreau să le transmit tuturor profesioniștilor din orice domeniu, mai ales tinerilor și doamnelor din România, în particular, că e nevoie de ei, de ele, în politică, mai mult ca oricând. Acum.

Doamnelor și domnilor,

Partidul Național Liberal are toată deschiderea către voi, are foarte mare nevoie de-a dreptul de voi, mai ales acum, în acest moment de curățire a vieții noastre publice. În politica românească poți să fii un om dintr-o bucată. Poți să fii un bun român în politică, cum ar spune Andrei Pleșu. Cred asta cu tărie, o simt și o trăiesc.

Dar să vă răspund la întrebarea cu care am pornit la drum. Românii cu ce s-au ales din activismul meu politic de 7 ani?

Mă gândesc acum retrospectiv la pleiada de ani petrecuți în politică și simt nevoia să fac o prezentare publică a ceea ce cred că am făcut și va rămâne.

În primul rând, vor rămâne cei 10 milioane de euro recuperați la bugetul țării, în urma deconspirării făcute în teza mea de doctorat a celui mai mare cartel de pe piața românească a medicamentelor din acea vreme - cartelul insulinei - care a dus la prețuri astronomice de achiziție publică a unității de insulină. Amenda stabilită de către Consiliul Concurenței, căruia îi mulțumesc deosebit pentru mobilizare în acest caz, în anul 2008 a fost de 22 de milioane de euro.

După ani de procese în instanță, după întreruperea prin hotărâri judecătorești a circuitului penal al banilor, am calculat în acest an încasările efective la buget în această etapă. Și au rezultat 10 milioane de euro recuperați efectiv la bugetul țării.

Ministerul Sănătății a fost obligat să refacă licitația publică. Bolnavii de diabet nu mai au acum cumpărată insulina ca pe un produs de lux; bugetul țării are bani cu care să facă noi proiecte în sănătate.

2. Va rămâne Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată - Debutant). Acest program este dedicat tinerilor în afaceri, pe care l-am croit în anul 2011 și care a dus la crearea a peste 27 de mii de noi locuri de muncă și la o foarte performantă utilitate a folosirii banului public cheltuit pentru stimularea antreprenoriatului, cea mai mare utilitate dintre toate cele opt programe publice active, din 2009 până în prezent.

Beneficiarii sunt, așa cum vă spuneam, tinerii; tinerii care au rămas în țară, care și-au pus în aplicare planul de business cu fonduri nerambursabile de până la 10 mii de euro din partea statului.

Dacă premierul Ponta a umplut Arena Națională a stadionului din București cu militanții PSD, eu aș putea umple Cluj Arena cu tinerii care au un loc de muncă și care au rămas în țară, în urma Programului SRL-D. Mulțumesc pentru sprijin celor care m-au susținut la vremea aceea și care au crezut în ideea și în propunerea mea. Prin acest Program SRL-D s-au creat mai multe locuri de muncă decât prin toate celelalte șapte programe publice dedicate antreprenoriatului luate la un loc, în ultimii șase ani.

3. În mult dezbătutul Cod fiscal va rămâne ce am propus: TVA standard de 19%, în loc de 20%. Toți românii vor plăti TVA de 19% începând cu anul 2017 și un TVA redus special pentru cărți la 5% de la 1 ianuarie 2016, pe modelul unor inițiative din mai multe țări europene.

Aceste obiective ale Partidului Național Liberal se păstrează în Codul fiscal. Cultura română și cea străină se vor răspândi în condiții ceva mai bune, cu un TVA micșorat la cărți la 5 procente. Mulțumesc Partidului Național Liberal care a susținut ferm aceste măsuri în dezbaterea noului Cod fiscal.

4. În rafturile bibliotecilor din România va rămâne volumul pe care l-am coordonat - "Forța politică a femeilor" -, volum apărut la Editura Polirom, în anul 2011. Dovada vizionarismului din această carte, care cuprinde câteva mărturii-cheie ale doamnelor din politica românească, este confirmarea actuală, în prima linie a politicii, a două dintre doamnele care s-au alăturat demersului meu: Alina Gorghiu de la PNL și Rovana Plumb de la PSD.

Mulțumesc tuturor doamnelor care m-au ajutat în acest proiect și tuturor doamnelor care activează în politica românească. Lor le-a fost dedicată această carte, cu scopul de a încuraja și alte doamne să se implice, să nu-i mai lase pe alții, mai slab pregătiți decât ele, să decidă viitorul copiilor noștri.

Actualmente lucrez la un proiect succesiv celui despre politică - vreau să mai adaug o carte în raftul cu cărți care să "rămână" - o carte despre femeile antreprenoare din România, "Forța economică a femeilor", carte fără conotații politice, care vorbește despre inițiativele emergente ale doamnelor care sunt oameni de afaceri în acest moment. Vorbește despre ideile lor care schimbă și care vor schimba fața economiei românești în următorii ani.

5. Cred că vor mai rămâne pentru viitor și alte lucruri, dintre cele cărora am încercat să le dau viață în ultimii 7 ani. Proiectele de lege adoptate din anul 2012, până în prezent, adică în primul meu mandat de deputat, de opoziție, e adevărat, îi privește în mod direct pe copiii adoptați, elevii și educația, cultura, istoria sau pe Constantin Brâncuși. Și vor mai urma și altele, care vor veni în viitor să-i sprijine pe cei care ne-au ales prin vot - 54 de proiecte de lege pe care le-am depus și așteaptă votul final în Parlamentul României, care se pot atașa celorlalte trei proiecte de lege inițiate și adoptate, cum vă spuneam, în primul meu mandat.

Mulțumesc, așadar, tuturor celor care m-au sprijinit de-a lungul acestor ani și nu întotdeauna ușori. Mulțumesc tuturor celor care au încercat să facă bine în jur în acest timp și care continuă să o facă, indiferent de apartenența lor politică. Încerc, la rândul meu, să ajut.

Mulțumesc pentru răbdare și, cu permisiunea dumneavoastră, aș vrea să depun încă o declarație politică. Una singură?

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Una, una!

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

Doar una?

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Ia uită-te, zece minute!

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Maria-Andreea Paul:

E adevărat că m-am întins, pentru că mi s-a permis, dar celelalte ...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Una, una! Când am schimbat... Săptămâna viitoare te așteptăm, cu condiția să te încadrezi în trei minute, totuși. În regulament, din păcate, dacă te uiți la art. 214 din regulament, alin. (2), trei minute.

Mulțumesc mult.

Mulțumesc, stimați colegi, declar ședința închisă.

La revedere!

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 9,47.

 
     

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 23:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro