Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2013 > 23-04-2013

Ședința Camerei Deputaților din 23 aprilie 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.92 Adrian George Scutaru - declarație politică cu titlul "Ocuparea posturilor în structurile NATO este o necesitate";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

   

Domnul Adrian George Scutaru: "Ocuparea posturilor în structurile NATO este o necesitate"

România și-a câștigat cu greu calitatea de membru NATO după un proces îndelungat de negociere, finalizat cu succes în martie 2004, când a aderat oficial la Tratatul Atlanticului de Nord. Noul statut dobândit a echivalat cu garanția securității și stabilității, dar a conferit țării noastre și o responsabilitate imensă în ceea ce privește participarea la operațiunile și misiunile Alianței și îndeplinirea altor angajamente pe care urma să ni le asumăm ca stat NATO.

Consider că devotamentul pe care militarii români l-au arătat în teatrele de operațiuni, finalizat nu de puține ori cu pierderea vieții, a demonstrat capacitatea de sacrificiu a Armatei române și a condus la clădirea unei imagini a României ca aliat de nădejde. Datoria pe care Guvernul o are în acest sens este să conserve această imagine corectă a României în NATO.

În perioada 8 - 11 aprilie am participat, alături de alți parlamentari și reprezentanți guvernamentali, la o vizită de informare organizată de Ambasada SUA la București și Misiunea SUA la NATO. Programul a cuprins întâlniri la baza aeriană NATO de la Geilenkirchen (Germania), la Comandamentul Operațional Întrunit de la Brunssum (Olanda), precum și la sediul NATO de la Bruxelles. Cu această ocazie s-a putut observa că prezența militarilor români în structurile NATO este inferioară posturilor alocate țării noastre în urma negocierilor avute la nivelul Alianței. Nerezolvarea acestei probleme poate avea ca rezultat periclitarea imaginii României ca aliat. De acest lucru cred că trebuie să se preocupe conducerea MApN, care are printre principalele atribuții și aceea de promovare a imaginii favorabile a României, în general, și a Armatei României, în special, și Guvernul, care trebuie să dea dovadă de responsabilitate în alocarea fondurilor.

Un exemplu în acest sens este cel de la baza aeriană de la Geilenkirchen, unde operează avioane AWACS, în care, deși avem alocate cinci posturi, ocupăm doar trei. Același lucru se întâmplă și la Comandamentul Operațional Întrunit de la Brunssum, unde avem alocate șapte posturi, dar ocupăm trei. Situații similare există și în alte zone de responsabilitate NATO. Este vorba de posturi în structuri multinaționale ale Alianței, negociate și asumate de România. Militarii noștri îndeplinesc niște misiuni împreună cu colegi din alte state NATO, iar dacă de la noi lipsesc patru din șapte persoane înseamnă că misiunile celor absenți trebuie îndeplinite de militarii din alte țări. Această situație ridică semne de întrebare asupra seriozității noastre, mai ales că vorbim de angajamente asumate.

Motivul absențelor noastre îl constituie lipsa banilor. Cred însă că trebuie să punem în balanță pe de o parte costurile, iar pe de altă parte beneficiile de imagine și experiența indiscutabilă pe care militarii români o capătă și care folosește MApN. Spunem peste tot că Armata este unul dintre cel mai buni ambasadori ai României, că avem militari competenți care au făcut cinste țării în misiunile externe. Așa și este, dar nu poți să-ți reprezinți țara dacă nu participi.

Este păcat ca o imagine pe care România și-a construit-o cu greu și îndelung, chiar și cu pierderi umane, să fie știrbită pentru că uneori nu știm să ne stabilim niște priorități sau fiindcă niște birocrați angajați prin ministere cred că vor fi decorați dacă fac economii tăind din posturile pe care le avem la NATO.