Dumitru-Verginel Gireadă
Dumitru-Verginel Gireadă
Sittings of the Chamber of Deputies of April 16, 2013
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.50/25-04-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
27-09-2022
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2013 > 16-04-2013 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 16, 2013

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.18 Dumitru-Verginel Gireadă - declarație politică cu tema: "Cine sunt de fapt stăpânii câinilor fără stăpân?";

   

Domnul Ioan Oltean:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul deputat Dumitru Gireadă, din partea Grupului parlamentar al Partidul Național Liberal, și se pregătește doamna Camelia Bogdănici, din partea Grupului parlamentar al Partidul Democrat Liberal.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru-Verginel Gireadă:

Mulțumesc, domnule președinte.

"Cine sunt de fapt stăpânii câinilor fără stăpân?"

În ultimii 23 de ani, românii au încercat absolut totul pentru rezolvarea problemei maidanezilor: sterilizare, adopții, adăpostire și, în final, eutanasie. Și nu exagerăm cu nimic dacă spunem că problema maidanezilor este scoasă de la naftalină, cel puțin în România. Auzim tot timpul fie că o nouă persoană a fost schilodită sau chiar omorâtă de o haită de câini, fie că aleșii locali pregătesc câte un nou proiect de rezolvare a problemei. Invariabil însă aceste episoade divid societatea în două, respectiv iubitorii de animale și adepții eutanasierii.

Trebuie să recunoaștem cu toții că problema este scăpată de sub control, iar în acest moment, date clare despre numărul exact al maidanezilor din întreaga țară pur și simplu nu există. Și totuși, în momentul în care spitalele comunică oficial faptul că numărul persoanelor mușcate de câini într-un singur an, la nivelul unui singur oraș, depășește cifra de 15.000, e cazul să luăm atitudine. Și nu putem să nu ne întrebăm dacă este vorba de ignoranță, rea-voință, hoție sau doar de nepricepere. Pentru că, în fapt, problema trenează, în primul rând, din cauza incapacității cronice a autorităților locale din fiecare comunitate în parte de a elabora și de a duce la capăt proiecte clare și eficiente. Iar în al doilea rând, de vină este și lipsa de educație a oamenilor noștri, de la a-și arunca gunoaiele pe jos și până la a nu răspunde pentru animalele pe care le dețin.

Rezumată, problema maidanezilor începe de la aceeași constantă, invocată de fapt de toți actorii implicați, și anume lipsa banilor.

În România sunt înregistrate nu mai puțin de 78 de ONG-uri și două federații specializate în problema câinilor fără stăpân. În principiu, toate există, cel puțin pe hârtie, toate au o activitate de profil și absolut toate depun bilanțuri contabile la finele fiecărui an, altfel spus, dețin surse de finanțare, însă rezultatele majorității acestor asociații rămân nesemnificative în comunitățile în care activează. Iar această categorie de "privați" un pic altfel poartă campanii de sterilizare, de vaccinare, întrețin adăposturi și dau spre adopție o parte din animale. Cel puțin statistic, o astfel de asociație de protecție a drepturilor animalelor poate oferi adăpost câtorva sute de câini, iar într-un an poate da spre adopție, inclusiv în străinătate, până la 200 de patrupede. Comparativ însă cu numărul total de animale fără stăpân, asta nu reprezintă, la nivel național, decât o picătură într-un ocean.

Iar la celălalt pol al rezolvării problemei maidanezilor avem autoritățile locale. Aici însă situația este de-a dreptul dramatică, ca și în cazul Botoșaniului, pentru că vorbim de finanțări publice. Mandat după mandat, câinii fără stăpân par să fi fost transformați, de fiecare administrație locală în parte, într-o afacere profitabilă. Sume uriașe ies din vistierii, având ca destinație oficială problema animalelor fără stăpân. Doar aparent se fac eforturi financiare pentru rezolvarea situației, în realitate însă cele mai multe dintre adăposturile publice din România sunt, în acest moment, într-o stare jalnică. Animalele sunt ținute fără hrană și apă, mor de foame sau se mănâncă, efectiv, între ele. Și ne întrebăm, tocmai pentru că în fiecare dintre aceste cazuri este vorba de finanțări de la bugetul de stat, ce se întâmplă de fapt cu mâncarea și materialele care dispar imediat ce au fost aduse în adăposturi și de ce vizitele în aceste spații rămân interzise, mai ales dacă cei interesați de subiect vor să facă fotografii sau cer explicații.

Au existat destule inițiative legislative privind sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea și marcarea cu crotalii a tuturor câinilor cu sau fără stăpân, de rasă comună. Iar ca o măsură complementară în cazul celor care nu își castrează sau sterilizează animalele, s-a propus inclusiv ca autoritățile locale să le poată confisca, pentru ca, ulterior, să le dea spre adopție. Și nu odată s-a propus ca sancțiunea pentru autoritățile locale care nu iau măsuri concrete în privința câinilor fără stăpân să meargă până la sistarea alimentării cu sumele și cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat destinate administrațiilor locale.

Susțin personal această măsură, în condițiile în care modul în care s-a gestionat problema maidanezilor ne arată clar faptul că am asistat de fapt la o perpetuă risipire a banului public, cu efecte zero în teritoriu.

Soluții viabile pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari există, dar pot fi puse în aplicare doar dacă se implică toți factorii decisivi în această problemă, inclusiv asociațiile de protecție a animalelor, care, în prezent, în mare parte, se rezumă doar la a oferi sfaturi. Altfel spus, toată lumea vorbește, toată lumea face verificări, dar nimeni nu pune osul la treabă. Iar o asociație de protecție a animalelor, dincolo de a-și proteja obiectul muncii, trebuie să se implice activ, prin strângere de fonduri și prin lobby în școli și comunități pentru adoptarea animalelor fără stăpân.

Fac acest demers și în perspectiva unor noi discuții pe marginea Legii nr.227/2002, modificată inițial prin Legea nr.391/2006, în condițiile în care Curtea Constituțională din România susține acum că această lege ar fi de fapt neconstituțională. În altă ordine de idei, Curtea Constituțională ne cere acum ca eutanasierea maidanezilor să nu se mai facă după șapte zile de cazare a câinelui în adăposturile primăriilor, dacă acesta nu a fost adoptat în acest interval, și ca maidanezii să fie relocați în locul de unde au fost ridicați. Și, mai mult decât atât, se intenționează acum lăsarea maidanezilor pe domeniul public. Acest lucru va duce însă, evident, la creșterea numărului de câini fără stăpân pe străzile orașelor noastre și, ceea ce este încă și mai grav, va conduce la creșterea numărului de oameni mușcați, desfigurați sau chiar omorâți de haitele de câini.

Există câteva aspecte pe care, în primul rând în calitate de cetățeni ai acestei țări, dar și de plătitori de taxe și impozite, trebuie musai să le subliniem.

Lăsarea câinilor fără stăpân pe domeniul public reprezintă cea mai flagrantă încălcare a drepturilor omului și a drepturilor constituționale ale românilor. Ne este încălcat practic dreptul la viață și la integritate fizică și psihică. Cine răspunde, de fapt, pentru oamenii omorâți de maidanezi?

Ne este încălcat dreptul la siguranța persoanei, dar și dreptul de a circula fără permanentă frică în spațiul public. Le este încălcat indirect și dreptul copiilor la protecție, dreptul copiilor noștri de a nu mai fi terorizați, atacați, sfâșiați, mutilați sau omorâți de maidanezi. Ne este încălcat dreptul la asigurarea igienei și a sănătății publice și dreptul la un mediu sănătos. Ne confruntăm cu poluarea fonică provocată de haitele de câini, cu poluarea solului și a vegetației - dejecții canine zilnice înmulțite cu numărul câinilor și cu perimetrul în care își fac veacul de ani de zile...

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg...

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru-Verginel Gireadă:

Da.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

...o să te rog să termini. Ai epuizat timpul pentru trei persoane și mai avem în sală oameni care vor să vorbească. V-aș ruga foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dumitru-Verginel Gireadă:

Da, mulțumesc.

Totodată, cei care doresc ca acești câini să rămână în stradă încalcă în primul rând drepturile internaționale ale acestor animale, prin expunerea lor la multiple chinuri și privațiuni, precum lipsa de mâncare, lipsa de apă și lipsa de adăpost, lipsa de servicii veterinare - aceste animale nu au carnete de sănătate, nu sunt vaccinate și nici deparazitate periodic; lipsa de protecție în traficul rutier - mulți sunt accidentați sau/și omorâți de mașini, provocând, la rândul lor, accidente, dar și lipsa de protecție împotriva oamenilor care fac uz de autoapărare în situațiile în care ei, familiile sau apropiații lor sunt atacați de câinii fără stăpân.

Deputat Verginel Gireadă, Botoșani.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Oltean:

Am înțeles, data viitoare te pun primul, ca să fiu convins că ultimii au, totuși, șanse să vorbească. E-n regulă, domnule coleg.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 28 september 2022, 22:18
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro