Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of October 25, 2011
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.123/03-11-2011

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
08-02-2023
06-02-2023
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2023 2022 2021
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2011 > 25-10-2011 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of October 25, 2011

  1. Ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului consacrată aniversării a 90 de ani de viață ai Majestății sale, Regele Mihai I al României.

 

Ședința a început la ora 10,10.

Lucrările au fost conduse de domnul senator Mircea-Dan Geoană, președintele Senatului, asistat de domnul senator Adrian Țuțuianu, secretar al Senatului, și domnul deputat Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaților.

Din prezidiu a mai făcut parte și domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

*

Se intonează Imnul Național "Deșteaptă-te, române!"

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Majestatea Voastră,

Domnilor președinți,

Distinși membri ai Familiei Regale,

Domnilor prim-miniștri,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Înalt Prea Sfințiile Voastre,

Înalți conducători ai instituțiilor de stat ale României,

Stimați membri ai Corpului diplomatic,

Dragi invitați,

Dragi prieteni,

Declar deschisă ședința comună solemnă a Senatului și Camerei Deputaților, pentru celebrarea aniversării a 90 de ani de viață și serviciu în interesul națiunii ai Majestății Sale, Regele Mihai I.

La mulți ani, Majestatea voastră! (Aplauze prelungite.)

Majestatea Voastră,

Stimați colegi,

Stimați invitați,

Este, fără îndoială, un moment excepțional. Este, poate, unul dintre acele momente care marchează istoria și devenirea unei națiuni. Este, pentru România atât de zbuciumată și atât de plină de semne de întrebare cu privire la prezentul și viitorul nostru, un gest de normalitate.

Într-un stat democratic, respectul față de instituții este un principiu de bază.

Vor fi, fără îndoială, încercări de a se da alte conotații unui astfel de moment și sper ca acest moment să nu fie unul dintre aceste situații. Conotații, încercarea de a specula și adânci fracturi din societate pe linii partizane nu își au locul și rostul într-o astfel de zi solemnă. Este vorba despre o normalitate democratică, respect față de instituții, reînnodarea unui ciclu de tradiție istorică a națiunii noastre, este ceea ce ordinea republicană și tradiția ne cer deopotrivă.

Cu toții avem datoria să ne recunoaștem istoria și să respectăm predecesorii și oamenii care au făurit destinul național.

Majestatea Sa a fost forțat să părăsească țara într-o perioadă în care un regim al răului se instala peste Europa. Era acel regim care a lăsat să cadă o cortină grea peste continentul nostru, deturnând sensul și apartenența României la familia sa naturală, a Occidentului democratic și dezvoltat. Nu putem să privim înainte, dacă nu avem tăria și recunoștința de a privi către predecesorii noștri.

Măreția unui popor este dată și de forța cu care-și acceptă trecutul și-și respectă memoria și liderii. Democrația nu se referă doar la forma de guvernământ, ci la modul în care ne respectăm diversitatea de opinii. Prezența Majestății Sale, Regele Mihai I al României, în Parlament este o dovadă de împăcare și recunoaștere a trecutului și este o platformă de consens național pe care o salut și pe care sunt convins că toți cetățenii României din țară sau din străinătate o salută, deopotrivă.

Prezența Majestății Sale, Regele Mihai, în Parlamentul nostru, după 64 de ani de la ultimul său discurs, după 64 de ani de la ultimul său discurs în Parlamentul țării, este dovada continuității istorice a faptului că perioada comunistă este o paranteză perfect închisă. Iar prezența sa în Palatul Parlamentului de astăzi este o necesară exorcizare a demonilor care încă poate mai sălășluiesc în zidurile acestei clădiri. Acest fapt ar trebui să ne mai scutească de a mai face greșeli în viitor și să ne confere dovada reintrării în propria normalitate.

În acest moment aniversar, aduc o reverență firească la împlinirea celor 90 de ani de viață și de exemplu de patriotism pe care Majestatea Sa le-a dovedit de-a lungul întregii existențe, indiferent de ciclul vieții care, de multe ori, a coincis cu destinul tragic sau mai glorios al națiunii noastre. Astăzi suntem aici ca să ne cunoaștem și să recunoaștem trecutul, să știm cine suntem astăzi și mai ales să știm cine vrem să fim în viitor. Printr-un astfel de gest, poate că națiunea română nu va mai bâjbâi în istorie și ne vom întoarce la valorile noastre tradiționale.

La mulți ani, Majestatea voastră! Sunteți aici, în templul democrației românești, și vreau să salut prezența tuturor grupurilor parlamentare și a tuturor celor care iubesc democrația și respectă tradiția și istoria națiunii române.

La mulți ani și vă invit să vă adresați Parlamentului României, reunit într-o ședință solemnă cu ocazia aniversării a 90 de ani de viață a Majestății Voastre. (Aplauze.)

Majestatea Sa Regele Mihai I al României:

(Aplauze prelungite.)

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului.

Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.

Ultimii douăzeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.

Mersul României europene de astăzi are ca fundament existența Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană și NATO nu ar fi fost posibil fără acțiunea, întru libertate și democrație, a Legislativului românesc de după anul 1989.

Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor statului.

Multe domenii din viața românească, gospodărite competent și liber, au reușit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători și companiile mijlocii, tinerii și profesorii din universități, licee și școli, cei din agricultură.

Încearcă să-și facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomații și funcționarii publici, deși sunt puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional. Își fac datoria față de țară instituții precum Academia Română și Banca Națională, deși vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit față de ierarhia valorilor din societatea românească.

Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare.

România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile și aeroporturile moderne sunt parte din forța noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a societății.

Regina și cu mine, alături de familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susține interesele fundamentale ale României, continuitatea și tradițiile țării noastre.

Nu m-aș putea adresa națiunii fără a vorbi despre Familia Regală și despre importanța ei în viața țării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.

În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.

Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul. Uniți între noi și cu vecinii și frații noștri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați.

Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și multe nefericite. După 84 de ani, de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române: cele mai importante lucruri de dobândit - după libertate și democrație - sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți.

Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați.

Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne întotdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.

Așa să ne ajute Dumnezeu! (Aplauze prelungite.)

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumim Majestății Sale pentru acest discurs memorabil. Sunt convins că și generațiile tinere și cele mai vârstnice își vor aduce aminte de acest moment, legat de identitate și demnitate.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 8 février 2023, 18:34
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro