Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 04-05-2009

Ședința Senatului din 4 mai 2009

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Puiu Hașotti

Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori: Puiu Hașotti (PNL) - declarație politică referitoare la țara în care trăim;

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Înainte de toate, dați-mi voie să fiu de acord cu cele spuse în declarația politică de domnul senator Secășan și să sper că, în calitate de parlamentar al puterii, își va promova aceste idei, chiar și în ciuda opoziției actualului ministru al culturii, cultelor și patrimoniului național.

Doamnelor și domnilor, Probabil că se vor găsi printre dumneavoastră destui care să mă suspecteze de partizanat politic în selectarea exemplelor disparate pe care am încercat în prezenta declarație să le pun, și sigur că vor fi îndreptățiți acești colegi.

Prezenta declarație politică este continuarea uneia mai vechi, care nu-și dorește altceva decât să caute un posibil răspuns la o mai veche întrebare: în ce țară trăim?

Este o întrebare, zic eu, absolut legitimă și este absolut obligatorie pentru toți cei care avem pretenția că, indiferent de orientarea doctrinară a fiecăruia, facem politică.

Este totodată și o întrebare pe care ar trebui să și-o pună fiecare cetățean al acestei țări, întrucât de rezolvarea ecuației, subînțeleasă de amintita interogație, depinde binele individual și cel colectiv al României.

Această chestiune există dincolo de orice subiectivism, dincolo de orice partizanat politic, pe care eu unul mi le asum fără nicio reținere, cu un singur amendament sau, mai degrabă, cu o precizare la care țin foarte mult: nu doresc să-mi fie pusă la îndoială, sub nicio formă, nici buna-credință, și nici bunele intenții, în ciuda unui partizanat politic pe care toți îl avem.

Așadar, doamnelor și domnilor senatori, în ce țară trăim?

Cum arată țara în care, deocamdată, președinte este Traian Băsescu, iar prim-ministru este Emil Boc?

Răspunsuri parțiale ar putea fi date din următoarele întâmplări, să le spunem, culese, evident, aleatoriu din foarte, foarte multe altele, din realitatea nemijlocită a săptămânilor din urmă:

1. În aproape 20 de ani de la "telerevoluția" sau de la "loviluția" din decembrie 1989, care ne-a făcut pe noi, românii, vedetele lumii întregi, sub domnii Băsescu și Boc, cel din urmă nefiind altceva decât mult prea umilul și docilul scutier al voievodului de Cotroceni, noua și nefericita emblemă a țării pare a fi "telejustiția", grandios spectacol mediatic menit a trage cortina peste afaceri nelămurite și peste adevăruri incomode: apartamente, Hayssam și multe altele.

2. Metamorfozarea tot mai apăsată a Ministerului Turismului într-un minister al propagandei sui-generis, implicând chestiunea cu sau fără rost a banului public pentru, vezi Doamne, rebrenduirea imaginii României și, pe cale de consecință, pentru iluzoria convingere a lumii că între Carpați, Dunăre și Marea Neagră este paradisul de pe planetă.

Este aproape de prisos să vă mai amintesc posturile jenante, dacă n-ar fi de-a dreptul grotești, în care s-a pus și se pune zilnic, cu o lejeritate ce frizează inconștiența, doamna ministru de resort, eterna divă de mucava a happening-urilor montate când în Bucovina, când pe litoral, unde s-a afișat cu o ie țărănească și strech de firmă drept un fel de noua "Mița biciclista", când pe la Alba Iulia în caleașcă habsburgică, demonstrând în cazul din urmă că nici nu i-a trecut prin minte să fie decentă într-un loc încărcat, în primul rând, de istorie românească, de la strămoșii daco-romani la Mihai Viteazul sau de la acesta la suveranii întregitori ai României, Ferdinand I și Maria.

3. Politizarea în exces, tot cu rosturi de imagine propagandistică, a oricărui gen de sărbătoare, fie ea religioasă - aici a se vedea, de pildă, ce s-a întâmplat de Sfintele Paști, când românilor li s-a adus lumină de pe meleagurile Mântuitorului de către un "neprihănit" om politic și de stat al puterii, care nu are nimic, dar nimic de-a face cu ceva sfânt -, fie sărbătoare laică, 1 mai al lui Vanghelie &

company, cu fum de mici pentru care s-au dat bătălii ca la Posada sau Călugăreni, cu valuri de bere și, cât se poate de firesc, în acorduri de manele, muzichia preferată tot din rațiuni electorale - sper că doar din rațiuni electorale! - ale Partidului Social Democrat.

4. Impozitul forfetar impus de Guvernul Boc firmelor particulare va avea drept consecință - o spun specialiștii, nu eu - un veritabil holocaust economic, pentru că una din patru întreprinderi va da faliment și, în marea lor majoritate, își vor restrânge drastic activitatea.

Stimați colegi, Nu mai evoc sau invoc aici multe alte zeci și zeci de exemple.

Eu vreau doar să-l citez pe maestrul Victor Rebengiuc, un mare artist și o conștiință pe măsură, care, zic eu, într-o manieră cât se poate de neutră, a găsit unele dintre cele mai potrivite cuvinte pentru caracterizarea situației în care ne aflăm.

Citez din maestrul Victor Rebengiuc, nu Hrebenciuc:

"Avem un guvern de diletanți care încearcă tot felul de măsuri, fac experimente pe spinarea noastră fără să aibă idee de ceea ce trebuie să facă, de fapt, și prin asta induc panică în populație.

După toate semnele, acest Guvern nu știe să țină volanul în mână, parcă nici n-a făcut școala de șoferi."

În ceea ce mă privește, în încheiere, îmi permit să adaug:

Atenție, pietoni! Atenție, electori! Actualul Guvern funcționează precum mașina comunismului: nu are motor, nu are volan, dar își consumă toată energia la claxon.

Mulțumesc.