|
|
|
|
|
|
Sittings of the Chamber of Deputies of March 27, 2000
|
8. |
Adoptarea proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanþei Guvernului nr.78/1999 privind prelungirea termenului prevãzut la art.3 alin.3 din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr.79/1997 pentru constituirea Comisiei speciale de verificare a certificatelor eliberate în baza Legii nr.42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri ºi acordarea unor drepturi urmaºilor acestora, rãniþilor, precum ºi luptãtorilor pentru victoria Revoluþiei din decembrie 1989. |
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: |
................................................ |
În continuare vã supun dezbaterii dumneavoastrã proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanþei Guvernului nr.78/1999 privind prelungirea termenului prevãzut la art.3 alin.3 din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr.79/1997 pentru constituirea comisiei speciale de verificare a certificatelor eliberate în baza Legii nr.42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri ºi acordarea unor drepturi urmaºilor acestora, rãniþilor, precum ºi luptãtorilor pentru victoria Revoluþiei din decembrie 1989. Dacã din partea iniþiatorului doreºte cineva sã ia cuvântul. Dacã din partea comisiei sesizate în fond, domnul preºedinte al acestei comisii, domnul deputat Emil Popescu, doreºte sã ne spunã câteva cuvinte. Nu doreºte. Dacã din partea grupurilor parlamentare se doresc luãri de cuvânt la dezbateri generale. Domnul deputat Badea, vã rog sã poftiþi, Grupul parlamentar al PNÞCD, se pregãteºte domnul deputat Tarna, Grupul parlamentar al Partidului Democrat.
|
Domnul Alexandru Ioan Badea: Vã mulþumesc. Domnule preºedinte, avem o nedumerire. Adoptând aºa cum este formulat acest proiect de lege pentru ordonanþa cu pricina, noi votãm prelungirea pentru încã 4 zile a activitãþii acestei comisii, întrucât termenul ordonanþei expirã la 31 martie 2000. Totuºi, poate cã ar fi fost potrivit sã ºtim ºi noi ce s-a fãcut în materie în aceºti mai bine de doi ani de când funcþioneazã aceastã comisie care, vã reamintesc, a avut termen iniþial de predare a rezultatelor lucrãrilor sale 3 luni. Deci, aceasta înseamnã cã o comisie care a fost fãcutã în 1997 ºi a avut ca termen de depunere a raportului 3 luni, obþine, în august 1999, deci, teoretic la cel puþin un an ºi jumãtate dupã ce a expirat mandatul, un proiect de ordonanþã de urgenþã care devine, cât stã în Parlament pentru aprobare, un proiect de lege, care mai stã ºi aici câteva luni, în aºa fel încât noi practic acum ne aflãm la aproape 3 ani de când a fost iniþiatã aceastã comisie, în orice caz, 2 ani ºi jumãtate. Poate ar fi cazul sã ºtim, dupã 31 martie 2000, ce se întâmplã? Comisia îºi dã obºtescul sfârºit fãrã nici un fel de raport? Înainteazã un raport, ºi dacã da, acum, cu 4 zile înainte, în ce fazã ne aflãm cu toatã problema? Deci, din acest punct de vedere, domnule preºedinte, cred cã ar fi fost utilã cel puþin prezenþa iniþiatorului, ca sã nu mai vorbim de cineva din partea comisiei respective. Vã mulþumesc.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: ªi eu vã mulþumesc, domnule deputat. Vreau sã fac doar menþiunea cã proiectul de lege se referã la aprobarea Ordonanþei Guvernului, ºi nu a unei ordonanþe de urgenþã, ordonanþã cuprinsã în Legea de abilitare a Guvernului din perioada respectivã ºi... sigur, a Guvernului actualei coaliþii, mi se sugereazã aici, este foarte adevãrat, ºi era la fel de necesar la timpul respectiv, în momentul emiterii acestei ordonanþe, poate sã punem ºi lucrurile la punct. Invit pe domnul deputat Tarna. Vã rog, domnule deputat.
|
Domnul Gheorghe Tarna: Domnule preºedinte, Stimaþi colegi, Existã o confuzie generalã chiar ºi în cadrul Birourilor de la Senat ºi de la Camera Deputaþilor. O sã vã prezint un scurt istoric. În 1997, revoluþionarii autentici au cerut sã se verifice toate dosarele. Atunci s-a înfiinþat Comisia specialã de verificare a dosarelor revoluþionarilor, care cuprindea un senator, un deputat, un reprezentant al Ministerului de Interne ºi un reprezentant al procuraturii. Comisia ºi-a desfãºurat activitatea cu rezultate foarte modeste, aceste dosare nu au fost verificate sau au fost verificate parþial, ºi în toatã aceastã perioadã n-au fost verificate de fapt decât vreo 60 de dosare. Între timp, cele 17.000 de dosare, 17.600 de dosare au fost transmise Preºedinþiei pentru aprobare. Comisia specialã, repet, Comisia specialã nu a verificat aceste dosare. Eu cred cã, în continuare, este nevoie ca, în primul rând, Comisia specialã sã-ºi intre în atribuþii, eu nu sunt preºedintele Comisiei speciale, eu sunt preºedintele altei comisii.
|
Domnul Ioan Gavra (din bancã): Care comisie?
|
Domnul Gheorghe Tarna: Sunt preºedintele Comisiei de aplicare a Legii nr.42.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: Domnule deputat, domnule preºedinte Tarna, dacã aþi dori sã nu angajaþi discuþii cu sala, eu o sã dau explicaþiile necesare, imediat, pentru cei care, într-adevãr, nu înþeleg, este o confuzie care se face. Vã rog sã-mi permiteþi un minut.
|
Domnul Gheorghe Tarna: Da, domnule preºedinte.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: Comisia de verificare a aplicãrii Legii nr.42, este o comisie parlamentarã, ºi acolo, într-adevãr, este preºedinte domnul Gheorghe Tarna, iar Comisia privind verificarea dosarelor depuse pentru a obþine calitatea de revoluþionar sau luptãtor în revoluþia românã, este o comisie a Executivului, pe lângã Guvern. Aceasta face obiectul discuþiei noastre, în fine, al ordonanþei º.a.m.d. pe care acum o discutãm, ºi nu comisia parlamentarã, care este o comisie permanentã, de verificare a aplicãrii Legii nr.42, în sensul conþinutului acestei legi.
|
Domnul Gheorghe Tarna: Vã mulþumesc.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: Vã rog, domnule deputat.
|
Domnul Gheorghe Tarna: Explicaþia este binevenitã, este foarte exactã. Ce propun eu? Sã se prelungeascã termenul de funcþionare a acestei comisii speciale pânã la sfârºitul legislaturii ºi mai propun, mai sugerez ca membrii acestei comisii sã lucreze. Dacã nu lucreazã ºi nu au intenþia sã lucreze, atunci sã propunã dumnealor desfiinþarea acestei comisii, pentru cã la ora actualã existã vreo 2500 de reclamaþii, de contestaþii pe care trebuie sã le rezolve aceastã comisie specialã. Deci, aceasta este propunerea mea, comisia sã-ºi desfãºoare activitatea pânã la sfârºitul legislaturii. Vã mulþumesc.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: Vã mulþumesc ºi eu. Opinia dumneavoastrã se poate materializa pânã la urmã într-un amendament, pentru cã deocamdatã este vorba de o oprire la dezbaterile generale, ºi probabil cã în momentul în care se va veni pe text, veþi interveni în sensul celor pe care le-aþi prezentat la dezbaterile generale. Dacã din partea altor grupuri parlamentare, cineva doreºte sã ia cuvântul la dezbateri generale. Dacã nu, atunci intrãm pe conþinut. ªi anume, vã consult în primul rând în ceea ce priveºte textul ordonanþei. Titlul. Dacã la titlul ordonanþei sunt intervenþii. nu sunt. Cine este pentru? Vã mulþumesc. Cine este împotrivã? Dacã se abþine cineva. Titlul este votat. Articolul unic al ordonanþei. Dacã sunt opinii. Nu sunt. Cine este pentru? Domnule Tarna, suntem la articolul unic al ordonanþei, repet. Vã rog, domnule deputat.
|
Domnul Gheorghe Tarna: Deci, propunerea mea era aceea sã se modifice data: în loc de 31 martie, 31 octombrie.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: 31 octombrie, da? Am reþinut bine?
|
Domnul Gheorghe Tarna: 30 octombrie.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: Nu, nu. Pentru octombrie se poate, nu este aceasta problema, dar... 31 octombrie aþi spus, da? Eu n-am reþinut bine, domnule deputat. 31 octombrie. Deci, la articolul unic existã acest amendament propus de domnul deputat Tarna. Dacã sunt alte opinii? Da, vã rog sã poftiþi. Vã rog, domnule deputat.
|
Domnul Alexandru Ioan Badea: Vã mulþumesc. Domnule preºedinte, sunt nevoit sã reiterez ce spuneam puþin mai devreme. Nu îmi este foarte clar aici dacã antevorbitorul a reprezentat comisia care formeazã obiectul ordonanþei, respectiv al proiectului de lege care-l discutãm, sau cealaltã comisie, pentru cã, repet, putem sã dãm termen ºi pânã în anul 2500, dacã se considerã cã este oportun ºi dacã se face ceva treabã, dar pentru aceasta... pentru respectul faþã de noi, ca Parlament, ar fi util totuºi sã ºtim ºi noi, domnule, ce s-a fãcut în aceºtia doi ani? Tot una este dacã dau pânã la 31 martie sau dacã dau pânã la 31 octombrie, când aici am auzit spunându-se cã de fapt nu prea s-a lucrat, s-a vorbit ceva de 60 de dosare din 17.000. Pãi, atunci ce facem?! Pur ºi simplu ne furãm cãciula. repet, care sunt argumentele pentru care 31 octombrie 2000 este o datã mai plauzibilã decât 31 martie, aºa cum este în ordonanþa de guvern, câtã vreme pânã acum, repet, nu s-a fãcut aproape nimic sau dacã s-a fãcut sã ni se spunã ce ºi cât. Vã mulþumesc.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: Vã mulþumesc ºi eu. Domnule deputat, o sã repet explicaþia, probabil cã dacã nu o sã fiu foarte exact, cineva o sã mã corecteze. Vã rog, domnule deputat. Domnule deputat, v-aº ruga sã urmãriþi explicaþia, pentru ca sã vedem dacã mai sunt ºi alte neclaritãþi. Comisia despre care vorbim, care a fost constituitã prin ordonanþa Guvernului ºi al cãrui termen de funcþionare expirã la 31 martie 2000, este comisia guvernamentalã. Aceasta trebuia sã studieze ºi sã certifice cã cele 17.000 de dosare comunicate de preºedinte ºi publicate deja, dacã nu mã înºel, ºi în Monitorul Oficial, erau corect alcãtuite conform legii. Domnul deputat Tarna este preºedintele Comisiei parlamentare de control al aplicãrii Legii nr.42, deci, cum îºi primesc drepturile cei care sunt sub incidenþa acestei calitãþi: revoluþionar, urmaº, rãnit º.a.m.d. Deci, dânºii nu au nici o legãturã cu calitatea ºi conþinutul dosarelor ºi cu investigaþiile, pentru cã Parlamentul nu are instrumente. S-a fãcut aceastã comisie pe lângã Guvern, în ideea cã Guvernul, având Ministerul de Interne, autoritatea publicã, inclusiv localã º.a.m.d. are intrumentele ca, într-un timp scurt, sã consulte, la nivelul localitãþii... cã fiecare spune: domnule, am fost revoluþionar în Roºiorii de Vede. Foarte bine, se transmite la Roºiorii de Vede ºi se face investigaþia respectivã. Sau este propus de organizaþia din Cislãu. Foarte bine, la Cislãu, organizaþia cutare este verificatã de autoritate. Aceastã verificare nu s-a fãcut în timp util. Ideea domnului Tarna – ºi dacã greºesc ar trebui sã mã corecteze – este sã prelungim acest termen pânã la 31 octombrie, pentru ca totuºi comisia, pânã la urmã, sã-ºi facã datoria. Acesta este scopul prelungirii, nu sã le dãm cu clemenþã un termen. De altfel, intenþia dumneavoastrã se poate concretiza mai degrabã dacã prelungim acest termen ºi între timp îi mai chemãm sã ne ºi raporteze ce au fãcut, cã dacã el expirã pe 31, expirã, au fãcut un raport, au închis un dosar ºi au plecat acasã. Vã rog, intervenþie, domnul Acsinte Gaspar.
|
Domnul Acsinte Gaspar: Domnule preºedinte, Stimaþi colegi, Aceastã ordonanþã, o datã ce a fost publicatã în Monitorul Oficial, ea a intrat în vigoare. Modificarea termenului, din 31 martie 2000 în 31 octombrie, nu se poate face în corpul ordonanþei. În corpul ordonanþei rãmâne data de 31 martie, ºi atunci când vom discuta articolul unic al legii, acolo vom spune cã se aprobã ordonanþa Guvernului nr. cutare cu urmãtoarea modificare... ºi se redã textul, astfel cum a fost modificat. Ordonanþa deci trebuie sã rãmânã aºa cum a fost adoptatã de Guvern, iar modificãrile fãcute de Parlament apar în legea de aprobare.
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: Am înþeles, domnule secretar. Întrebarea este dacã aceastã procedurã nu trebuie completatã ºi cu amendarea articolului unic din ordonanþã, ºi dumneavoastrã spuneþi, în principiu, cã nu, pentru cã în momentul în care se va adopta de fapt Legea de aprobare a ordonanþei, aceea, în articolul unic va avea ºi modificarea necesarã. În aceste condiþii, domnule Tarna, transfer amendamentul dumneavoastrã din conþinutul ordonanþei, îmi asum defecþiunea ºi vã mulþumesc pentru cã m-aþi corectat procedural, domnule secretar, ºi trecem la votarea articolului unic. Cine este pentru? Vã mulþumesc. Dacã cineva este împotrivã. Dacã se abþine cineva. Articolul unic a fost adoptat. Titlul legii. Dacã sunt comentarii la titlul legii. Nu sunt. Cine este pentru? Vã mulþumesc. Cine este împotrivã? Dacã se abþine cineva. Titlul a fost adoptat. Articolul unic, cu completarea prelungirii termenului cerutã de domnul deputat Tarna pânã la 31 octombrie, de funcþionare a acestei comisii. Dacã sunt ºi alte comentarii? Atunci, supun votului dumneavoastrã textul articolului unic, cu aceastã completare care urmeazã sã fie redactatã acum pe loc. Cine este pentru? Vã rog, vã rog. Numai o clipã. Domnul secretar Acsinte Gaspar. Vã rog, textul.
|
Domnul Acsinte Gaspar: Articolul unic al legii urmeazã sã aibã urmãtoarea redactare: "Se aprobã Ordonanþa Guvernului nr.78 din 30 august 1999 privind prelungirea termenului prevãzut la art.3 alin.3 din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 79/1997 pentru constituirea Comisiei speciale de verificare a certificatelor eliberate în baza Legii nr.42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri ºi acordarea unor drepturi urmaºilor acestora, rãniþilor, precum ºi luptãtorilor pentru victoria Revoluþiei din decembrie 1989, adoptatã în temeiul art.1 lit.o) pct.1 din Legea nr.140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanþe ºi publicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.420 din 31 august 1999, cu urmãtoarea modificare: "Termenul prevãzut la art.3 alin.3 din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 79/1997 pentru constituirea Comisiei speciale de verificare a certificatelor eliberate în baza Legii nr.42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri ºi acordarea unor drepturi urmaºilor acestora, rãniþilor, precum ºi luptãtorilor pentru victoria Revoluþiei din decembrie 1989, republicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.363 din 17 decembrie 1999, se prelungeºte pânã la data de 31 octombrie 2000".
|
Domnul Bogdan Nicolae Niculescu-Duvãz: Vã mulþumesc, domnule secretar. Supun votului dumneavoastrã articolul, cu amendamentul propus pe fond de domnul Tarna ºi exprimat de domnul secretar Gaspar. Cine este pentru articolul astfel amendat? Vã mulþumesc. Cine este împotrivã? Dacã se abþine cineva. În aceste condiþii, supun legea de aprobare a ordonanþei, în ansamblul ei. Cine este pentru? Vã mulþumesc. Împotrivã? Un vot împotrivã. Abþineri? O abþinere. Cu un vot împotrivã ºi o abþinere, legea a fost adoptatã.
|
|
|