|
|
|
|
|
|
Şedinţa Camerei Deputaţilor din 26 iunie 2012
|
12. |
Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii (PL-x 719/2011); - Proiectului de Lege privind declararea zilei de 30 noiembrie Ziua Sfântului Andrei "Ocrotitorul României" ca Sărbătoarea Creştinării Poporului Român (PL-x 202/2012); - Proiectului de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată (PL-x 204/2012). (rămase pentru votul final) |
|
|
|
|
Doamna Roberta Alma Anastase: |
|
................................................ |
|
A venit raportul cu privire la... sunt de fapt trei proiecte de lege care au aceeaşi tematică. Vizează Codul muncii şi declararea zilei de 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei "Ocrotitorul României", ca sărbătoare a creştinării poporului român şi, mă rog, zi liberă, este aceeaşi temă, practic, în toate cele trei proiecte. Şi vorbim de Proiectul de Lege pentru completarea alin.(1) al art.134 din Legea nr.53/2003, Proiectul de Lege privind declararea zilei de 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei "Ocrotitorul României", ca sărbătoare a creştinării poporului român şi Proiectul de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicată. Ultimele două proiecte au rapoarte de respingere şi sunt preluate în primul proiect. Am să invit comisia să prezinte raportul. Raportul comisiei? Dacă aţi solicitat introducerea pe ordinea de zi? Domnul Dumitrescu. Vă rog.
|
|
Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu: Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Înainte de a prezenta raportul, pentru că nu am vrut să intervin pe procedură, am spus de nenumărate ori în acest Parlament, o mai repet şi acum: regulile trebuie respectate. Şi modificarea regulamentului, când eşti la putere, numai pentru că eşti la putere, este cea mai mare prostie. Şi acest lucru se adevereşte acum, că am avut dreptate, şi-mi pare rău să o spun: regulile trebuie respectate, iar regulamentul trebuie făcut pentru atunci când eşti în opoziţie. Regulamentul nostru este harcea-parcea şi va trebui să-l modificăm. Nu-l mai invocaţi, domnule Tinel, şi vă folosesc numele pentru simplul motiv că trebuie să invocaţi şi faptul că trebuie modificat în profunzimea lui. În sfârşit, nu mai continui, că nu are niciun rost. Vă spuneam şi în particular, şi de aici. Deci, este vorba despre proiectul de lege care modifică Legea nr.288/2004. Ca urmare a aplicării legii, asumate, tot aşa, prin răspundere, a învăţământului, s-au creat o mulţime de disfuncţionalităţi în procesul de învăţământ. Una dintre aceste disfuncţionalităţi a fost legată de organizarea învăţământului de ciclu 3, organizarea învăţământului pentru studiile universitare de doctorat. Faptul că au ieşit la pensie la...
|
|
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnule deputat, noi ne refeream la modificarea Codului muncii, cu Ziua Sfântului Andrei. De la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, dacă se poate. Vă rog. Domnul Solomon.
|
|
Domnul Adrian Solomon: Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Raport suplimentar asupra Proiectului de Lege pentru completarea alin.(1) al art.134 din Legea nr.53/2003, Codul muncii, PL-x 719/2011, asupra Proiectului de Lege privind declararea zilei de 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei "Ocrotitorul României", ca sărbătoare a creştinării poporului român, PL-x 202/2012, şi asupra Proiectului de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicată, PL-x 204 din 2012. În temeiul art.70 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Proiectul de Lege pentru completarea alin.(1) al art.134 din Legea nr.53/2003, Codul muncii, Proiectul de Lege privind declararea zilei de 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei "Ocrotitorul României", ca sărbătoare a creştinării poporului român şi Proiectul de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicată, au fost retrimise comisiei în vederea reexaminării pe fond, cu adresele PL-x 719/2011, 202/2012 şi 204/2012, în vederea depunerii unui nou raport. În urma reluării dezbaterilor, în şedinţa din 26 iunie 2012, comisia a hotărât cu unanimitate de voturi menţinerea soluţiei iniţiale de adoptare cu modificări a proiectului de Lege nr. PL-x 719/2011 şi respingerea proiectelor de lege cu nr. PL-x 202/2012 şi respectiv PL-x 204/2012, întrucât a fost preluată în primul proiect de lege soluţia exprimată în raportul depus cu nr.27/191 din data de 14 iunie 2012. Proiectele de lege fac parte din categoria legilor organice conform prevederilor art.73 alin.(3) din Constituţia României, republicată. La lucrările comisiei au fost prezenţi 13 deputaţi din totalul de 25 de membri ai comisiei. Camera Deputaţilor este Cameră decizională potrivit prevederilor art.75 din Constituţia României şi ale art.92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.
|
|
Doamna Roberta Alma Anastase: Intervenţii din partea grupurilor parlamentare? Vă rog, domnule Călian.
|
|
Domnul Petru Călian: Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Acest act normativ aparţine Grupului parlamentar al PDL. Tocmai de aceea am acceptat, în cele din urmă, ca el să fie dezbătut astăzi, deoarece intrăm în vacanţă parlamentară. Or, în situaţia în care el nu va fi adoptat astăzi prin votul final, riscăm să nu putem să avem o lege care să permită pe data de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, acordarea unei zile libere. Sigur, provin din mediul de afaceri şi mă gândesc şi la mediul de afaceri, pentru că mulţi invocă faptul că avem deja în România, foarte multe zile libere pe parcursul unui an. Este adevărat. Însă, fac precizarea că cei din mediul de afaceri pot acorda o zi liberă - în cazul în care nu va fi pe 30 noiembrie - şi într-o altă zi, prin compensare, astfel încât să nu fie perturbate nici activităţile productive sau comerciale. Cu alte cuvinte, mediul de afaceri să nu aibă probleme din acest punct de vedere. Însă, cred că prin acest act normativ respectăm ceea ce trebuie respectat şi cred că acest consens care se conturează reflectă această situaţie. Vă mulţumesc.
|
|
Doamna Roberta Alma Anastase: Domnul deputat Neacşu, vă rog.
|
|
Domnul Marian Neacşu: Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Apreciez modul în care colegul meu, viceliderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal s-a aşezat în fruntea mişcării pentru promovarea acestui proiect normativ, în condiţiile în care, până cu câteva minute în urmă, a fost un foarte important oponent. Dar nu asta e problema şi asta trebuie neapărat să remarc de aici. Este un proiect legislativ care s-a bucurat, într-adevăr, de susţinerea întregului eşichier politic reprezentat în Parlament. Nu este vorba de o iniţiativă singulară a unora sau altora dintre colegii noştri şi miza acestui proiect n-o reprezintă, nici într-un caz, acea zi liberă, ci faptul că, aşa cum ştim cu toţii, Sfântul Andrei este ocrotitorul României, faptul că această zi era normal să fie celebrată într-un mod care să corespundă simţirii poporului român şi, nu în ultimă instanţă, faptului că, într-un fel sau altul, fiecare dintre noi simţim răspunderea morală, spirituală a unui atare eveniment. Dincolo de toate aceste lucruri, ţin să remarc şi să apreciez că am reuşit să ajungem la un consens pe acest proiect normativ. El a avut un parcurs oarecum sinuos, au fost o serie de trei iniţiative legislative. Din toate cele trei s-a ales fundamentul pentru a putea să iasă o lege bună şi corectă. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi sprijinit acest demers şi sunt convins că el va trece şi de votul final.
|
|
Doamna Roberta Alma Anastase: Vă rog, domnul deputat Gheorghe Tinel.
|
|
Domnul Tinel Gheorghe: Mulţumesc, doamnă preşedinte. Eu vreau să dau un drept la replică stimatului meu şi stimabilului meu coleg, domnul Cristi Dumitrescu, pentru că invocarea Regulamentului Camerei Deputaţilor n-a fost făcută de mine - eu ştiu - ca un pretext pentru a veni la tribună, ci pentru că bătălia politică sau lupta politică, de la începutul anului până acum, a fost dusă la extrem. Şi la extrem în sensul că s-a ajuns ca trei luni de zile să fiţi în grevă parlamentară, ceea ce eu personal nu-mi aduc aminte să se fi întâmplat în ultimii 22 de ani de democraţie românească originală şi am crezul sincer - fiind la primul mandat - că, atunci când veţi veni la putere - Regulamentul ăsta, aşa cum arată el, cum e scris el în forma în care există, va fi pentru dumneavoastră o biblie, gândindu-ne că noi, într-adevăr, am recunoscut că am greşit. Dar pentru dumneavoastră trebuia să fie într-adevăr o biblie şi să fiţi un model că aşa ceva nu se va mai repeta. Ei iată că nici n-aţi venit bine la putere şi că ceea ce spuneaţi când eraţi în opoziţie, nu mai respectaţi deloc acum. Aşa cum este el, Regulamentul, până ajungem noi să-l modificăm, să-l transpunem, să-l punem în concordanţă cu noile modificări, cu noile dorinţe ale grupurilor parlamentare, trebuie respectat. Pentru că altfel apare haosul şi cutumele devin reguli care încalcă această brumă de formă care trebuie respectată, numită Regulament al Camerei Deputaţilor. Deci aici am vrut eu să atrag atenţia actualei puteri că foarte repede s-a uitat comportamentul din opoziţie, ceea ce eu cred că n-aţi dori ca şi noi acum să avem acelaşi comportament, să spunem: domne, întrucât nici dumneavoastră nu respectaţi Regulamentul, haideţi să intrăm şi noi în grevă parlamentară. Nu cred că ar fi un gest loial şi corect din partea noastră, a parlamentarilor. Mulţumesc. Voci din sală: Lasă că intri de luni.
|
|
Doamna Roberta Alma Anastase: Bun! Alte intervenţii din partea grupurilor parlamentare? Nu sunt. Raportul suplimentar nu conţine amendamente şi atunci mergem pe amendamentele admise din raportul iniţial. Titlul legii: Lege pentru modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 Codul muncii. Dacă sunt observaţii? Nu sunt. Adoptat. La punctul 2, observaţii? Nu sunt. Adoptat. Rămâne la votul final şi acest proiect de lege. O să vă rog să acceptaţi să luăm în discuţie, pentru că suntem în destul de mare întârziere, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.120/2005 privind operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Pentru că este pe MCV şi Guvernul a solicitat acest lucru.
|
|
|