Urmarirea procesului legislativ

Camera Deputatilor

Opinii si sugestii depuse pentru Pl-x nr. 159/2021
Propunere legislativă pentru completarea art.94 la Legea educației naționale nr.1 din 5 ianuarie 2011

1. Marți, 20 apr 2021, 11:20
  Stimati parlamentari USR PLUS,

Din experienta mea de parinte a doi elevi (cl. a VI-a, respectiv a XI-a), consider ca propunerea dumneavoastra de lege ridica urmatoarele probleme:
-afecteaza reunirea si petrecerea timpului impreuna a copiilor care au rude in regiuni diferite. Copiii mei, de exemplu, sunt in aceasta situatie, cu verisori la randul lor scolari, iar vacantele sunt singurele perioade cand se pot intalni. Daca vor avea vacante in perioade diferite, vor avea mai putine ocazii sa se intalneasca, iar relatiile de familie vor fi afectate.
-inceperea anului scolar la date diferite va fi o problema pentru familiile cu copii in ambele categorii. Aceste familii nu vor putea beneficia de zilele de vacanta din luna septembrie atata timp cat unul din copii va merge deja la scoala; copilul care ar trebui sa astepte doua saptamani in plus pentru a incepe scoala nu va putea beneficia cu adevarat de aceasta vacanta.
Stimati parlamentari, stiu foarte bine ca sistemul nostru de invatamant are probleme serioase, dar consider ca structura anului scolar nu este una dintre acestea. Va rog sa binevoiti sa analizati toate implicatiile acestei propuneri legislative. Apreciez fundamentarea pe baza exemplelor din alte tari, dar ar fi bine sa avem in vedere ca aceste situatii isi au originea in cultura acestor state si ca nu vor fi neaparat un succes daca le vom transplanta la noi, dimpotriva.
Stimati parlamentari, ultimul an a fost foarte greu atat pentru elevi cat si pentru parinti. Modificarile propuse de domniile voastre nu vor face decat sa bulverseze si mai mult invatamantul romanesc.
Cu stima,

Daniela Marza
Cluj-Napoca
2. Marți, 20 apr 2021, 12:16
  Stimati parlamentari USR PLUS,

Pe langa obiectiile ridicate la adresa acestei propuneri intr-un mesaj anterior (dificultatile pentru elevii cu rude in alte regiuni, respectiv pentru familiile ai caror copii vor incepe anul scolar decalat), va atrag atentia asupra urmatoarei chestiuni de principiu: orice discutie despre modificarea structurii anului scolar ar trebui sa aiba in vedere optimizarea invatamantului, iar NU stimularea turismului! O asemenea lege ii va afecta pe toti elevii, nu doar pe cei care se deplaseaza in timpul vacantelor.
Invatamantul a avut foarte mult de suferit in timpul pandemiei. Orice masura referitoare la acest domeniu trebuie sa urmareasca strict interesul elevilor, al parintilor si al profesorilor, iar NU al vreunui sector economic!
3. Marți, 20 apr 2021, 14:16
  Bună ziua!
Referitor la litera b), punctul 1) al proiectului de lege cu numărul Pl-x 159/2021, vin cu propunerea de a nu diminua timpul de vacanță al copiilor de la 15 septembrie cât este acum la prima zi de Luni a lui Septembrie. Motivez această propunere prin faptul că, de o bună perioadă de timp, vremea în prima jumatate a lunii septembrie ne mai permite nouă părinților să luăm în considerare o vacanță petrecută pe plaja Mării Negre la începutul lunii septembrie.
Modificarea datei de începere a anului școlar înainte de 15 septembrie ar crea aglomerări de turiști în celelalte luni de vară fapt care vine în contradicție cu propunerea inițiatorilor de la litera a) a proiectului de lege menționat mai sus.
Altfel, inițiativa de a asigura vacanțele intersemestriale în mod succesiv și fără suprapunere nu va fi oportună noului context epidemiologic creat de Pandemia în care ne aflăm.
4. Marți, 20 apr 2021, 18:15
  Nu este eficienta ideea de a separa vacanțele pe cicluri de studiu, pentru ca familiile care au copiii in cicluri de studiu diferite nu or sa poata beneficia de vacanta si atunci turismul nu castiga.
O altă problemă o poate constitui reunirea familiilor numeroase, care așteaptă vacanțele pentru revedere, chiar dacă acest eveniment va presupune testare in prealabil.
Cum isi vor petrece concediile profesorii care au copiii in alte cicluri de studiu decât cele in care predau dumnealor?
Rog cu respect sa fie revizuite cel puțin aceste aspecte!
5. Marți, 20 apr 2021, 22:20
  Buna seara! Sunt profesor si consider că, înaintea unor astfel de inițiative ar trebui ca noi sa fim consultati. Din păcate experiența celor ce desfășoară activitatea la clasă nu este luată in calcul. Nu consider potrivite aceste modificari. Trebuie sa existe o anumita stabilitate, o anumita predictibilitate. Suntem cu totii (profesori, parinti si elevi) bulversati de aceste schimbari de formă și nu de conținut. Când se vor face adevăratele reforme?