Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Adrian-Nicolae Diaconu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, domnul deputat Adrian Nicolae Diaconu

Marți, 27 octombrie 2015, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților și-a desfășurat lucrările ședinței ordinare.

Propunerea legislativă referitoare la instituirea zilei de 26 martie drept Ziua Literaturii Române, deși considerată ca o fiind o intenție generoasă, a fost respinsă deoarece conform prevederilor Legii nr. 238/2010, ziua de 15 ianuarie este aleasă ca Zi a Culturii Naționale. Totodată, prin Legea nr. 53/2013, cu modificările ulterioare, ziua de 31 august a fost declarată Ziua Limbii Române. Pe cale de consecință, cu prilejul acestor două zile naționale se sărbătorește și literatura română, nefiind necesară o zi națională suplimentară.
Inițiatorii propunerii legislative de modificare a Legii nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Șișești” vizează trecerea unor construcții și suprafețe de teren din gestiunea Academiei în cea a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului. Motivarea acestei inițiative derivă, în aprecierea inițiatorilor, din faptul că respectivele proprietăți au aparținut acestui institut de cercetări în perioada interbelică.
În conformitate cu prevederile alin. (4) al art. 6 din Legea nr.45/2009, clădirea administrativă, laboratoarele și garajul din Bd. Mărăști, nr.61, sector 1, București, împreună cu terenul aferent, care au aparținut cu titlu de proprietate Institutului de Cercetări Agricole al României, se restituie în proprietatea Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești”. Totodată, Institutul de Cercetări Agricole al României este o instituție distinctă de ICPA București. În măsura în care, așa cum susține inițiatorul, construcțiile și terenul administrate de ICPA București, aflate în domeniul public al statului, au fost trecute în proprietatea ASAS în baza art. 6 alin. (4), acest lucru nu reiese din dispoziția în cauză și nici din HG nr. 1375/2004. În același timp, prin abrogarea art. 3 alin. (2) se înlătură temeiul juridic al trecerii în proprietatea ASAS a tuturor imobilelor prevăzute la art. 6 alin. (4), deci și a acelora care, potrivit textului inițiativei, ”se restituie” ASAS, în proprietate. Din aceste considerente, membrii Comisiei au respins propunere legislativă.
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2015 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice și pentru stabilirea unor măsuri bugetare, vizează majorarea veniturilor lunare cuvenite personalului nedidactic din învățământ. De drepturile salariale majorate cu 12% vor beneficia 53.848 persoane din învățământul preuniversitar de stat și 7.468 din învățământul universitar, eforul bugetar ridicându-se. pentru anul. 2015 la 38.600 lei.
Apreciind inițiativa ca fiind una binevenită și cu caracter reparatoriu în raport cu veniturile actuale ale acestei categorii de personal, membrii comisiei au votat în unanimitate pentru avizarea favorabilă a proiectului de act normativ.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 10:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro