Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Adrian-Nicolae Diaconu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport

Marți, 6 octombrie 2015, a avut loc ședința ordinară a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport de la Camera Deputaților.

Primul punct pe ordinea de zi a vizat modificarea art.58 alin.(4) din Legea educației naționale nr.1/2011. Prin promovarea acestei inițiative legislative, se propune instituirea unui tichet educațional în valoare de 0,4 ISR lunar/elev, emis de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și adresat părinților sau reprezentanților legali ai elevilor din învățământul primar, pana în clasa a IV-a inclusiv care solicită un astfel de serviciu.
În viziunea inițiatorilor, acest tichet ar trebui să sprijine elevii cu posibilități materiale precare pentru a frecventa programul educațional „Școală după Școală”. Tichetul este nominal, netransferabil, și are o întrebuințare limitată strict la obiectivele educaționale ale programului, neputând primi o altă destinație.
Apreciind faptul că propunerea legislativă reprezintă un sprijin autentic pentru părinții care se confruntă cu dificultăți materiale în a asigura cheltuielile aferente participării copiilor proprii la acest important program educațional, Comisia a avizat favorabil propunerea legislativă în cauză, cu amendamentul conform căruia efectele acesteia urmează să se facă simțite odată cu începutul anului școlar 2016-2017.
Un alt punct important aflat pe ordinea de zi a Comisiei l-a reprezentat o altă propunere de modificare a Legii educației naționale nr.1/2011. În conformitate cu prevederile acesteia, elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal ar trebui să aibă cursuri doar dimineața, în vederea eficientizării performanțelor școlare. Această propunere are ca urmare studiile specialiștilor în domeniu care atestă faptul că elevii dau cel mai bun randament în intervalul orar 08.00 – 13.00.
Considerând argumentația inițiatorilor ca fiind una profund întemeiată, majoritatea membrilor prezenți ai Comisiei s-au pronunțat în favoarea propunerii legislative, cu amendamentul că de la aceste prevederi vor fi excluși elevii care frecventează programele educaționale de tip ”A doua șansă”, învățământul special și alte alternative educaționale, precum și cei din învățământul seral și cu frecvență redusă. Prevederile acestui act normativ devin obligatorii începând cu anul școlar 2018 -2019.
Tot în cadrul aceleași ședințe, membrii comisiei au avizat favorabil proiectul de lege care vizează transferarea unei suprafețe de teren de 200 ha din administrarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov în cea a Consiliului Județean Brașov, terenul continuând să rămână în domeniul public al statului. Considerentul pentru care s-a solicitat schimbarea persoanei juridice care administrează terenul în cauză este dictat de necesitatea construirii în această zonă a obiectivului „Aeroport Internațional Brașov-Ghimbav”.
Ultimul punct de pe ordinea de zi a fost reprezentat de dezbaterile asupra Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moașă și a profesiei de asistent medical, precum și organizarea și funcționarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Scopul acestui demers este acela de a se aduce câteva corecturi considerate absolut necesare reglementărilor în vigoare, precum oferirea posibilității moașelor și asistenților medicali cetățeni străini de a profesa, temporar, pe teritoriul României. Considerând modificările aduse de textul proiectului de lege ca fiind unele binevenite pentru reglementarea corectă a domeniului, Comisia a emis un aviz favorabil pentru această propunere de act normativ.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 22:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro