Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Adrian-Nicolae Diaconu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Adrian Nicolae Diaconu (Grup PSD)

La invitația membrilor Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, în ședința din data de 26 mai 2015, doamna Gabriela Szabo, ministrul tineretului și sportului, a prezentat membrilor Comisiei o informare cu privire la activitatea desfășurată și viziunea strategică a ministerului pentru dezvoltarea sportului și perspectivele tinerilor români.

Doamna ministru Szabo a făcut precizări cu privire la segmentele sport, tineret, tabere și agrement, investiții și dezvoltarea relațiilor internaționale. Ministrul Tineretului și Sportului are în subordine 48 de cluburi cu peste 400 de ramuri sportive, din care 336 sunt olimpice. Bugetul federațiilor naționale pentru anul 2014 a fost de 74.885.055 lei de la bugetul de stat și 40.629.735 lei din venituri proprii ale ministerului. În ceea ce privește diversificarea resurselor financiare, doamna ministru a precizat că s-a reușit alocarea a 3% din încasările pe taxele pe jocurile de noroc și 2% din taxa specială către ramura sportivă. În sprijinul cluburilor sportive au fost finanțate 51 de proiecte prin 33 de federații sportive, în valoare de 6.366.000 lei din venituri proprii ale ministerului. Investițiile în anul 2014 s-au ridicat la un total de 26.524.800 lei și s-au concentrat pe 10 complexe sportive naționale (CSN): Piatra Arsă, Snagov, Poiana Brașov, Orșova, Bascov, Izvoru Mureșului, Lia Manoliu București, Sala Polivalentă București și Complexul Studențesc Tei București.
Pentru a sprijini procesul de pregătire al sportivilor, Guvernul României a achiziționat și transferat către cluburile sportive și instituțiile din subordinea ministerului 102 microbuze.
Din punct de vedere legislativ, în anul 2014, s-au modificat normele financiare în sport cu referiri clare la ciclurile olimpice 2013-2016 și 2016-2020, s-a stabilit acordarea indemnizației sportive lunare pentru antrenorii naționali desemnați prin ordin de ministru, s-a modificat hotărârea de guvern cu privire la activitățile desfășurate prin finanțarea din veniturile proprii ale ministerului, s-au introdus profesia de antrenor național, cea de sportiv de înaltă performanță și sportiv de performanță în Clasificarea Ocupațiilor din România.
În momentul de față, există în dezbatere publică propunerile de modificare și completare a Legii educației fizice și sportului, doamna ministru specificând cu privire la aceasta că nu dorește o nouă lege, ci adaptarea celei existente la noile realități, cu sprijinul tuturor factorilor implicați și interesați.
Ministerul a propus introducerea în noul Cod Fiscal a unor facilități fiscale pentru sprijinirea activității de educație fizică și sport de către agenții economici. Astfel, s-a decis scăderea TVA la 9% pentru evenimente sportive și scutirea bazelor sportive de impozite. Totodată, în discuțiile purtate cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării Științifice s-a solicitat introducerea unui capitol distinct în legea educației cu privire la domeniul sportiv. Se dorește realizarea unor parteneriate între școli și cluburile sportive școlare prin care să li se permită elevilor să practice sport, după orele de curs, gratuit, fără a plăti abonamente.
O atenție deosebită s-a acordat juniorilor mici, categoriilor de vârstă care reprezintă selecția secundară, premergătoare loturilor naționale, cu scopul creării unei vaste baze de selecție și a unui număr mai mare de campioni.
Ministerul Tineretului și Sportului și-a exprimat angajamentul și susținerea pentru organizarea, împreună cu federațiile sportive naționale, a unor competiții internaționale majore precum: Campionatul European de Fotbal 2020, Campionatul European de Gimnastică 2017, Cupa mondială bob sanie, Campionatele balcanice de atletism.
În domeniul tineretului, ministerul a definitivat și aprobat o serie de programe și proiecte naționale și internaționale prin care se organizează diferite evenimente: Concursul național de proiecte de tineret/studențești 2015, Ziua Tineretului.
Pe parcursul discuțiilor deputații, membri ai Comisiei, au formulat precizări cu privire la situația sportului românesc și a performanțelor competiționale înregistrate de acesta, precum și la acțiunile derulate pentru tineret. Totodată, au adresat doamnei ministru Szabo întrebări cu privire la o nouă lege a sportului, bazele sportive, echipamentul sportiv, sălile de sport, alimentația sănătoasă în rândul elevilor, programele de tineret din cadrul programelor autorităților locale.
Domnul președinte Adrian Nicolae Diaconu a subliniat faptul că astfel de informări din partea ministerului trebuie realizate cu prilejul fiecărui moment important de pe parcursul anului competițional și sportiv, dar și a evenimentelor din domeniul tineretului, fiind o modalitate de a transmite acțiunile și prioritățile guvernului, în speță ale ministerului, către membrii Parlamentului, și prin aceștia către cetățeni.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 9:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro