Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Cristina-Elena Dinu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
România, cea mai ridicată mortalitate prematură din Europa pentru cancer de sân și cancer cervical
Inițiativa pentru Sănătatea Femeii a ajuns la Giurgiu

“Inițiativa pentru Sănătatea femeii” este o platformă de generare de idei pentru dezbaterea politicilor de îmbunătățire a sănătății femeii, din perspectiva impactului economic, în piața muncii, dar și cel social (familie, comunitate, aparținători minori) și sănătate (cu focus pe patologia cancerelor la femei).

În calitate de ambasador politic al proiectului, am organizat la Giurgiu o dezbatere regională care s-a desfășurat miercuri, 28 februarie, la Ateneul „Nicolae Bălănescu”, un eveniment amplu care a reunit peste 350 de participante.
Obiectivul acestei platforme este generarea de idei de politici publice dedicate care să poată fi promovate la nivelul autorităților publice, dar și să integreze un spectru cât mai larg de perspective asupra problematicii sănătății femeilor.
Politicile publice în domeniul sănătății trebuie să abordeze o gamă largă de aspecte, inclusiv cele medicale, economice, de ocupare a forței de muncă, servicii sociale și educație. În acest context, o atenție deosebită trebuie acordată problemelor legate de cancerele la femei, având în vedere impactul lor semnificativ asupra societății. În prezent, România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește mortalitatea prematură cauzată de cancerele la femei. Deosebit de îngrijorătoare sunt cifrele referitoare la cancerul de sân și cancerul cervical, țara noastră înregistrând cea mai ridicată mortalitate prematură din Europa pentru aceste tipuri de cancer.
Dincolo de povara individuală, mortalitatea crescută cauzată de cancere la femei are repercusiuni extinse, reprezentând o reală problemă socială și economică a României. Printre soluțiile care pot ajuta la remedierea acestei stări de fapt se numără accesul la screening și la tratamente inovative, salvatoare de vieți, în stadii timpurii ale bolii, educarea publicului și promovarea stilurilor de viață echilibrate.
În cadrul dezbaterii, au transmis mesajele lor: Florentina Stănculescu (Prefectul Județului Giurgiu), Maria Lazăr (Secretar general, Organizația Femeilor Social-Democrate), Carmen Holban (deputat, Comisia pentru sănătate și familie), Nicoleta Goleac (deputat, vicepreședinte, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții), Oana Florea (deputat), Mirela Tache (director în cadrul ADR Sud-Muntenia), Petronela Săndulescu (consilier local, Primăria Giurgiu), Florentina Popescu (Director General, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Giurgiu), Daniela Ștefănescu (medic de familie), Mădălina Mina (medic de familie), Diana Ionescu (asistent medical și profesor, Școala Postliceală Sanitară), Mădălina Lazăr (profesor, Colegiul Național Ion Maiorescu), alături de reprezentante ale societății civile, jurnaliști și experți independenți.
În discursul meu, am amintit faptul că, la fel ca în orice alt domeniu, și în ceea ce privește sănătatea femeilor este loc de îmbunătățiri. Până la momentul actual s-au făcut pași concreți și au fost implementate o serie de măsuri menite să aducă rezultate pe termen mediu și lung. Una dintre măsuri, pentru care am fost co-inițiator, a fost adoptarea unor acte normative prin care vaccinurile să fie rambursate. Astfel, de la 1 decembrie, vaccinul împotriva HPV este compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârste până la 18 ani și 50% pentru femeile cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani.
Aceasta este o măsură concretă care ne dorim să contribuie în mod real la scăderea incidenței cancerului de col uterin, dar mai sunt și alte soluții pe care le susțin. De exemplu, programele de screening sunt instrumente deosebit de utile în ceea ce privește diagnosticarea rapidă și facilitarea accesului la tratament în stadii timpurii ale bolilor însă acestea trebuie dublate de campanii susținute de educare și informare pentru a ne asigura că femeile știu și ajung să beneficieze de toate aceste facilități. Iar în aceste campanii ne putem implica fiecare dintre noi.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 15 noiembrie 2024, 2:20