|
|
primită de la doamna deputat Cristina-Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
Aderarea României la Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa, un pas important în diminuarea tendinței în creștere a îmbolnăvirilor
Conducerea PSD a Ministerului Sănătății, reprezentată de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a semnat Declarația privind Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (SAP-E), document strategic elaborat de mai multe instituții internaționale prestigioase.
|
Scopul principal al acestui proiect, care are ca termen de implementare anul 2030, este diminunarea considerabilă a numărului cazurilor de accidente vasculare cerebrale, precum și a consecințelor nefaste ale acestora pe termen lung.
Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel global. În absența aplicării unor decizii concrete și eficiente, se preconizează că frecvența accidentelor vasculare cerebrale va putea crește cu 25% în următorul deceniu.
În vederea combaterii acestei tendințe îngrijorătoare, Ministerul Sănătății a aderat la demersuri europene de inițiere a politicilor publice concludente, integrate și durabile, pentru prevenirea și tratarea accidentelor vasculare cerebrale în Europa.
Documentul semnat de ministrul Alexandru Rafila, cuprinde patru obiective majore care trebuie atinse până în anul 2030: reducerea cu 10% a numărului de accidente vasculare cerebrale; tratarea a cel puțin 90% dintre pacienții cu accident vascular cerebral într-o unitate specializată ca prim nivel de îngrijire; dezvoltarea planurilor naționale privind accidentul vascular cerebral care să acopere întregul lanț de îngrijire și, nu în ultimul rând, dezvoltarea și implementarea unor strategii pentru intervenții multisectoriale de sănătate publică, cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare
Semnarea acestei Declarații presupune susținerea de către Ministerul Sănătății a dezvoltării și implementării unor măsuri concrete la nivel național, în vederea îmbunătățirii și eficientizării întregului lanț de îngrijire a pacienților cu accident vascular cerebral. Acestea necesită dezvoltarea de strategii de prevenție primară și secundară, îmbunătățirea serviciilor de medicină de urgență, optimizarea managementului cazurilor acute de accident vascular cerebral, asigurarea accesului la reabilitare și îmbunătățirea calității îngrijirilor pe termen lung.
Punerea în practică a acestor măsuri va fi gestionată de către Ministerul Sănătății, în colaborare cu partenerii profesionali de la nivel național și internațional.
Semnarea Declarației privind Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa face parte din obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030 și a Strategiei Naționale pentru Boli Cardiovasculare și Cerebrovasculare din România.
Consecințele demersurilor aferente acestui program european vor fi optimizarea accesului pacienților la tratamente și servicii de calitate, promovarea cercetării și inovării în domeniul bolilor cerebrovasculare, precum și asigurarea unei abordări integrate și multidisciplinare a îngrijirii bolnavilor.
În concluzie, întărirea și dinamizarea acțiunilor de prevenire și tratare a accidentelor vasculare cerebrale în România va avea ca rezultat direct reducerea numărului de pacienți cu accident vascular cerebral, precum și multiplicarea șanselor de vindecare a acestora. |
| |