Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
Legături:
ioan.cupsa@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ioan Cupșa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


privind participarea la lucrările celei de-a 146-a Adunări a Uniunii Interparlamentare (UIP) și la reuniunile asociate (Manama, Regatul Bahrain, 10-15 martie 2023)

În perioada 10-15 martie 2023, a avut loc, la Manama, în Regatul Bahrain, cea de-a 146 Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile asociate, având ca temă de dezbatere „Promovarea coexistenței pașnice și a societăților incluzive: combaterea intoleranței”. La Adunarea UIP au participat parlamentari din 140 de țări.

Din partea Camerei Deputaților, la nominalizarea Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), au participat domnii deputați Ioan Cupșa și Zakarias Zoltán. La acest eveniment, pe lângă lucrările din plenul Adunării, deputații români au luat parte după cum urmează: domnul deputat Zakarias la reuniunile Consiliului Director al UIP și la lucrările Grupului geo-politic 12 Plus; domnul deputat Cupșa la lucrările Comisiei pentru pace și securitate internațională și la lucrările Comisiei pentru democrație și drepturile omului, care a avut pe agendă, printre altele, dezbaterea temei „Rolul parlamentelor în combaterea dezinformării și a conținutului instigator la ură în spațiul cibernetic”.
În cadrul reuniunilor Consiliului Director al UIP, au fost examinate, între altele, progresele realizate în implementarea Strategiei UIP 2022-2026 și stadiul cooperării dintre UIP și ONU. Membrii Grupului geo-politic 12 Plus s-au reunit pe întreaga durată a sesiunii, pentru coordonarea demersurilor membrilor săi în raport cu agenda sesiunii, cu activitatea UIP, și cu organizarea de alegeri.
Cu ocazia dezbaterii rezoluției „Criminalitatea informatică: noile riscuri la adresa securității globale”, la nivelul Comisiei pentru pace și securitate internațională, domnul deputat Ioan Cupșa a susținut o serie de amendamente propuse de delegația GRUI, având ca obiectiv consolidarea dimensiunii drepturilor omului. Menționăm că s-a înregistrat un număr record de 320 de amendamente, unele exprimând puncte de vedere opuse. Amendamentele delegației române, adoptate cu majoritate de voturi, făceau apel, în principal, la o mai bună valorificare a instrumentelor internaționale în vigoare, cu precădere a Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică (Convenția de la Budapesta). În final, rezoluția a fost adoptată de Adunarea UIP.
Adunarea a adoptat, de asemenea, la punctul de urgență, o rezoluție consacrată crizelor umanitare grave care afectează popoarele din Afganistan, Republica Arabă Siriană, Ucraina, Yemen și alte țări, precum și cu privire la vulnerabilitatea deosebită a femeilor și a copiilor.
Finalul lucrărilor Adunării UIP a fost marcat de adoptarea Declarației de la Manama „Promovarea coexistenței pașnice și a societăților incluzive: Combaterea intoleranței”. Potrivit Global Peace Index 2022, publicat de Institutul pentru Economie și Pace, un think tank global, lumea a atins cel mai scăzut punct de pace din ultimii 15 ani. În Declarație, parlamentarii se angajează să combată inegalitatea prin politici economice și sociale bazate pe drepturi, care susțin egalitatea și demnitatea fiecărei persoane. Totodată, Declarația îndeamnă parlamentarii să pună în aplicare obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030.
Tot în marja Adunării, UIP a lansat o nouă campanie, Parlamente pentru Planetă, menită să mobilizeze parlamentele și parlamentarii să acționeze în caz de urgență climatică. Campania va încuraja parlamentele să contribuie la reducerea amprentei de carbon și să devină instituții mai ecologice. De asemenea, va sprijini parlamentele în eforturile lor de a pune în aplicare Acordul de la Paris privind clima prin intermediul legislației, al bugetării și al controlului acțiunilor guvernamentale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 14 aprilie 2024, 17:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro