Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
botond.csoma@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Botond Csoma > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații
Președintele Comisiei SRI, senatorul PNL Cristian Chirteș: “DRI Dobrogea a devenit direcția regională a SRI numărul unu ca importanță, în contextul conflictului din Ucraina”

Comisia SRI și-a desfășurat lucrările, săptămâna aceasta, în municipiul Constanța, unde parlamentarii din delegație au efectuat vizite de lucru la Direcția Regională de Informații Dobrogea a SRI, în Portul Constanța, dar și la beneficiarii de informații de securitate din cadrul administrației locale.

Președintele Comisiei, Cristian Chirteș: “Regiunea Dobrogea ocupă un rol deosebit în ansamblul securității României, importanța sa crescând exponențial în contextul conflictului din Ucraina. Relevanța strategică a regiunii este atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană și flancul estic al NATO.
Conflictul din imediata apropiere a frontierei româno-ucrainene a determinat intensificarea prezenței aliate în regiune. Evidențiem aici prezența și activarea Forței de răspuns a NATO, dislocarea fără precedent a unor importante capacități militare aliate, precum și deplasări frecvente ale multor oficiali de rang înalt din exterior.
În același context, Dobrogea a dobândit un rol extrem de important din perspectiva asigurării independenței energetice a României, precum și a securității energetice europene, în ansamblu, prin intensificarea eforturilor de punere în exploatare a perimetrelor gazifere offshore.
Discutând despre DRI Dobrogea, avem în vedere o paletă largă de riscuri la adresa unor obiective de interes strategic pentru țara noastră, o prezență diplomatică consistentă, precum și existența unor amenințări majore de securitate pentru România și flancul estic al NATO. Toate aceste provocări au fost gestionate adecvat, în mod special prin intensificarea cooperării inter-instituționale cu structuri din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Am remarcat un mod de lucru preponderent în plan preventiv, dinamic și adaptați la evoluțiile stării de securitate din regiune”.
Delegația Comisiei, din care au făcut parte senatorul Cristian Chirteș - președinte și deputații Csoma Botond – secretar, Oana Florea și Teodor Lazăr, a vizitat și Portul Constanța, unde a avut o întâlnire cu Directorul eneral, Florin Goidea.
“Rolul Portului Constanța se evidențiază ca hub regional în transportul de mărfuri containerizate, produse vrac și hidrocarburi, obiectiv de interes strategic pentru statul roman, a cărui importanță a crescut semnificativ pe fondul deteriorării stării de securitate din regiune, ceea ce impune acordarea unei atenții sporite oportunităților sale de dezvoltare”, a declarat Cristian Chirteș.
Comisia s-a întâlnit și cu beneficiarii legali de informații de securitate din Constanța, cu președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, cu prefectul județului, Silviu Coșa, dar și cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 25 mai 2024, 11:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro