Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Erland Cocei > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru buget, finanțe și bănci
privind participarea domnului deputat Erland Cocei, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci la reuniunea interparlamentară a Comisiilor pentru buget din Parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene

În data de 14 noiembrie 2013, a avut loc la Bruxelles reuniunea interparlamentară a Comisiilor pentru buget din Parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene. La această acțiune, Camera Deputaților a fost reprezentată din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci de către domnul deputat Erland Cocei.

Tema reuniunii a fost "Către o optimizare a cheltuielilor. Modele de control parlamentar al bugetului".
Reuniunea a avut drept scop principal prezentarea și identificarea pârghiilor legislative din legislațiile naționale și cea europeană, care să permită utilizarea fondurilor bugetare conform principiilor bunei gestiuni financiare: economie, eficiență și randament.
În acest context, au avut loc și prezentările participanților. Astfel, domnul Michael Theurer, gazda reuniunii și președintele Comisiei de control bugetar din cadrul Parlamentului European, a făcut o prezentare a erorilor în gestionarea fondurilor europene, cu referire la cazurile Spaniei, Italiei și Greciei, responsabilitate care trebuie asumată și de parlamentele naționale.
Doamna Jolita Vaickiene, președintele Comisiei de audit din Parlamentul Republicii Lituania, a insistat în expunerea prezentată, ca parlamentele naționale să exercite controlul bugetar, astfel încât Executivul să fie responsabil pentru utilizarea resurselor publice, identificând și promovând îmbunătățiri în managementul și gestionarea acestora.
O prezentare interesantă a fost cea a domnului Vitor Manuel da Silva Caldeira, președintele Curții Europene de Conturi, care a adus în discuția participanților raportul acestei instituții privind erorile înregistrate în gestionarea fondurilor europene în anul 2012, procentul înregistrat fiind de 4,8% din totalul celor derulate în anul respectiv.
Pornind de la problematica expusă de către cei trei oficiali europeni menționați, cuprinși în programul reuniunii interparlamentare, au avut loc intervenții ale participanților din comisiile de specialitate din parlamentele naționale. Vorbitorii au prezentat mecanismele și prevederile din legislațiile naționale privind exercitarea controlului parlamentar al bugetului și cheltuielilor publice.
Concluzia reuniunii reiterează necesitatea intensificării dezbaterii și dialogului dintre țările membre pentru identificarea și pomovarea celor mai eficiente căi de control parlamentar privind fondurile publice, precum și a soluțiile pe care parlamentele naționale și instituțiile europene trebuie să le propună în managementul și gestionarea fondurilor europene în perspectiva viitorului exercițiu bugetar 2014-2020.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 24 februarie 2024, 5:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro