Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
1990-1992 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Costică Canacheu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru politică externă

În perioada 2-4 septembrie 2016 a avut loc, la Bratislava, Conferința interparlamentară privind politica externă și de securitate comună (PESC) și politica de securitate și apărare comună (PSAC), organizată în contextul dimensiunii parlamentare a Președinției slovace a Consiliului Uniunii Europene.

Camera Deputaților a fost reprezentată de o delegație condusă de domnul deputat László Borbély, președintele Comisiei pentru politică externă, și formată din domnul deputat Vlad Nistor, vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă, doamna deputat Ana Birchall, președinte al Comisiei pentru afaceri europene, și domnul deputat Costică Canacheu, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
În proiectul de program al acțiunii au fost prevăzute două sesiuni de dezbateri cu următoarele teme: UE în calitate de actor global - În căutarea unui model eficient al diplomației multilaterale; Balcanii de Vest și UE - Cooperare și Integrare. De asemenea, participanții s-au reunit în ateliere de lucru centrate pe următoarele teme: Vecinătatea estică a UE - Priorități, perspective și provocări; Dezvoltare durabilă și migrație - Către o abordare integrată; Către o Uniune Europeană a apărării, o Carte Albă ca prim pas.
Printre personalitățile care au susținut alocuțiuni în cadrul Conferinței se regăsesc domnul Elmar Brok, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, doamna Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.
Domnul președinte Borbély László, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, a adresat o întrebare Înaltului Reprezentant al U.E. pentru Politica Externă și de Securitate și domnului Miroslav Jenca, asistent al Secretarului General ONU pentru Afaceri Politice, referitoare la modul în care politica de securitate a UE ar putea fi armonizată de o manieră mai eficientă cu programele ONU și ale celorlalte organizații internaționale. Domnul președinte Borbély a subliniat că această întrebare este cu atât mai actuală cu cât la această conferință doamna Federica Mogherini a prezentat planul strategic global al UE în domeniul politicii de securitate și de apărare, un proiect care va intra în curând în dezbaterea Consiliului European.
Atât doamna Mogherini, cât și asistentul Secretarului General ONU, și-au exprimat speranța că Uniunea Europeană va dispune, deja de anul viitor, de o politică de securitate defalcată și detaliată, capabilă să pună la dispoziția statelor membre răspunsuri eficiente la noile provocări cu care se confruntă în domeniul politicii de securitate. Cei doi au mai spus că, în opinia lor, în anii din urmă s-a constatat o cooperare mai strânsă între UE și ONU în mai multe domenii, îndeosebi în ceea ce privește zonele de conflict, între cele două părți având loc convorbiri în mod constant.
Domnul Borbély László a reamintit că Uniunea Interparlamentară și ONU au semnat recent un acord prin care se angajează să coopereze într-un mod mai structurat. El a mai arătat că problema refugiaților și problemele de politică de securitate legate de aceasta trebuie să fie abordate la nivel global, deoarece nu este numai o problemă a Uniunii Europene, ci în soluționarea ei trebuie să își asume un rol fiecare țară și fiecare instituție internațională, și tocmai de aceea este importantă întărirea cooperării între instituții și între parlamente.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 15 ianuarie 2025, 2:15