Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Elena-Ramona Reuer > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Deși, cum fals a prezentat domnul deputat Viorel Hrebenciuc, cel care a condus ședința de plen de astăzi, textul moțiunii nu este un atac la persoana domnului ministru Bogdan Stanoevici și nici nu a fost redactată ca o moțiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Ponta. Potrivit surselor noastre, liderii PSD și-au dat seama că referirile la modul în care au fost organizate secțiile de vot din afara țării ar putea genera o dezbatere aprinsă, având în vedere argumentele aduse în cadrul textului moțiunii simple depuse astăzi.
Astfel, dacă moțiunea simplă „Guvernul Ponta își bate joc de milioanele de români din afara granițelor țării” ar fi fost admisă, atunci în prima săptămână de campanie electorală, în Parlamentul României s-ar fi vorbit despre faptul că sute de mii de români nu vor putea să își exercite dreptul la vot în această toamnă. Iar pentru partidele care au făcut zid în jurul domnului premier și candidat la prezidențiale Victor-Viorel Ponta, acest lucru era de neconceput.
Citând din textul moțiunii, readucem în atenția opiniei publice mai multe aspecte grave semnale deja de parlamentarii PNL și PDL:
„În Italia, în comunitatea de la Guidonia, al doilea oraș ca mărime din regiunea Lazio, în care trăiesc 20.000 de români, nu există pentru alegerile prezidențiale nicio secție de votare. La Torino, unde trăiesc 40.000 de cetățeni români, din 2 secții de votare care au fost funcționale în 2009, a rămas o singură secție. În schimb, s-a suplimentat numărul secțiilor de votare la Trieste unde, în loc de o secție de votare s-au înființat două, în condițiile în care aici trăiesc doar 1.500 de români. În regiunea Lazio trăiesc peste 250.000 de români, pe o suprafață de 17.400 kilometri pătrați, iar pentru această comunitate puternică există doar 8 secții de votare care, în general, sunt localizate în zonele unde nu există comunități importante de români. Au fost, de pildă, înființate secții de votare la Cosenza, în Italia, unde, la ultimele alegeri au votat doar 60 de români. Au mai fost desființate secțiile de votare de la Torrezon De Ardoz – unde trăiesc 10.000 de români și de la Girona – unde trăiesc peste 10.000 de români. La fel, în Portugalia, nu este deschisă secția de votare de la Setubal unde se află una dintre cele mai importante comunități de români. În schimb, s-a înființat o secție de votare la Vilamoura, tot în Portugalia, unde este o stațiune turistică. La Vilamoura, în luna noiembrie când au loc alegerile, nu numai că nu există turiști, dar nu există nici cetățeni români care să lucreze în zonă.
Similar, în Statele Unite ale Americii, a fost eliminată secția de votare de la Seattle, unde locuiesc aproximativ 25.000 de români și a fost înființată o secție de vot în Salt Lake City, unde nu sunt mai mult de 1.000 de români.
De asemenea, în Republica Moldova au fost înființate secții de votare în localități unde există o populație majoritară rusofonă, fără cetățenie română”.
Având în vedere modul în care PSD a instrumentat organizarea secțiilor de vot din afara țării, încercând să confiște voința cetățenilor din Diaspora – care în mod constant au votat cu Dreapta, este evident că PSD a preferat să instaureze vacanța parlamentară în loc să își asume riscul dezbaterii unei moțiuni incomode în mijlocul campaniei electorale.
Mircea Liubanovici
Președinte Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Mircea Dolha
Vicepreședinte Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Mihai Bogdan Diaconu
Vicepreședinte Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Mihai Deaconu
Secretar Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Eugen Tomac
Membru Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Maria Grecea
Membru Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Aurelian Mihai
Membru Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Elena Uioreanu
Membru Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Ovidiu Raețchi
Membru Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 15 iulie 2024, 5:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro