Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Lucian Nicolae Bode > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Lucian Bode (Grupul parlamentar al PNL)
Strategia Energetică a României, mai degrabă o fițuică semnată de amatori decât un document programatic și strategic

După un an și 9 luni de așteptări, Guvernul PSD-ALDE a adus în dezbatere publică Strategia Energetică a României, un document anacronic care începe cu concluziile și cu un cuvânt înainte sub semnătura și cu poza profesorului de fluide, în persoana ministrului Anton Anton.

Un document de imagine construit și livrat pentru a închide gura celor care clamau necesitatea unui astfel de demers pentru viitorul sectorului energetic românesc.
Încă de la început, aflăm că pentru România sunt de interes național 4 proiecte de investiții. Trei dintre acestea ( Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Hidrocentrala de la Tarnița-Lăpuștești și Grupul de 600 MW de la Rovinari) sunt resuscitate din trecutul nu foarte îndepărtat și pentru care atât premierul Victor Ponta, cât și Liviu Dragnea au curtat investitorii chinezi, pe care ministrul Anton i-a întâlnit în lift, deși spunea că se află în discuții avansate cu aceștia... Asta, așa, ca să ne dăm seama cam cât de serioși sunt actualii guvernați în privința elaborării și implementării unei viziuni strategice pe termen mediu și lung într-un domeniu de interes național cum este cel energetic.
Forma actuală a Strategiei energetice este departe de a fi un document bine fundamentat, testat și care să ne ofere direcția pe care trebuie să o urmeze țara noastră pentru a deveni un actor regional relevant pe piața energetică europeană.
O strategie energetică pentru țară trebuie să treacă teste obiective, să fie rezultatul unor discuții intense cu experți calificați - nu neapărat mulți, dar de calitate. Mă îndoiesc serios că asta se va întâmpla cât proiectul este în dezbatere publică.
Prin natura sa, o strategie energetică nu e un proiect politic, ci unul național, care trebuie urmat cu strictețe timp de mai multe guvernări. De aceea, solicit actualului Ministru al Energiei și întregului Guvern să aducă această strategie în Parlament pentru dezbatere și asumarea sa prin Lege. Doar în acest fel putem vorbi despre un proiect de țară în domeniul energetic!
În cazul în care actuala coaliție de guvernare refuză aprobarea prin Lege a Strategiei Energetice a României, demersul lor nu poate fi luat în serios, ci rămâne un gest politicianist prin care ni se livrează un document strict politic, girat de un Guvern incompetent.
Elementele vitale ale strategiei sunt făcute pe genunchi iar aprobarea sa în această formă va afecta interesele României și evoluția acestui sector care trebuie să fie bine ancorat în realitățile momentului. Viitorul energetic al României nu poate fi lăsat pe mâna unei Guvernări conduse de Liviu Dragnea care pune la pământ, în fiecare zi, câte un sector economic. Practic, situația politică demonstrează că această strategie este condamnată la irelevanță indiferent ce se va întâmpla în Coaliție.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 5:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro