Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Lucian Nicolae Bode > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură, domnul deputat Lucian Bode (Grupul parlamentar al PNL)
Ministrul Lucian Șova refuză să își asume dezastrul din transporturi confirmat de la Bruxelles și caută vinovați în afara ministerului!

Am văzut reacția publică a Ministrului Transporturilor, domnul Lucian Șova, în urma prezentării scrisorii comisarului european Corina Crețu, scrisoare care scoate în evidență dezastrul în materie de absorbție a fondurilor europene pe transporturi puse la dispoziția României prin POIM 2014-2020. Cred că domnul ministru nu a înțeles nimic din scrisoarea pe care am prezentat-o pentru că pare destul de relaxat!

Domnul ministru se eschivează de responsabilitatea care îi revine și lasă de înțeles că referirile din document nu vizează actualul exercițiu financiar, deși în scrisoarea de la Bruxelles se vorbește foarte clar despre Programul Operațional Infrastructură Mare și nu despre vechiul program POST care s-a încheiat în 2013.
Totodată, domnul ministru încearcă să mute responsabilitatea pe umerii altor ministere, deși referirea este strict la Ministerul Transporturilor și la cel al Fondurilor Europene, lucru care se vede din formula de adresare de pe prima pagină a scrisorii.
Constat, astfel, că ministrul Șova vrea să treacă în derizoriu semnalul de alarmă serios venit de la Bruxelles și să minimizeze pe cât posibil efectele negative la nivel de imagine.
Dacă această scrisoare nu l-a pus pe gânduri, sper că a văzut faptul că mesajul a fost întărit inclusiv prin intervenția publică din 14 mai a doamnei comisar european care a confirmat această scrisoare și, mai mult, a subliniat faptul că există întârzieri în implementarea proiectelor de infrastructură de transport, iar fără remedierea urgentă a acestora riscăm să pierdem bani europeni.
Eu știu că cei doi miniștri vizați de această scrisoare, doamna Rovana Plumb și domnul Lucian Șova, inclusiv doamna Viorica Vasilica Dăncilă, și-ar fi dorit ca acest document să rămână doar la dumnealor pe birou, fără a fi adus în atenția publicului.
În cadrul conferinței de presă din data de 14 mai am cerut demisia de onoare a celor trei responsabili, doamna Viorica Vasilica Dăncilă și a miniștrilor Lucian Șova și Rovana Plumb, lucru care cel mai probabil nu se va întâmpla. De aceea, am hotărât să îl invit pe domnul ministru Șova în cadrul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților săptămâna viitoare, cu ocazia primei ședințe a comisiei, pentru a da explicații în legătură cu cele semnalate în scrisoarea doamnei comisar european Crețu, dar și pentru a ne informa cu privire la concluziile întâlnirii pe care a avut-o alături de doamna Plumb cu antreprenorii responsabili de proiectele de infrastructură aflate în implementare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 3:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro