Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Lucian Nicolae Bode > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură, domnul deputat Lucian Bode (Grup PNL)
„Somez Guvernul ca în maxim 2 săptămâni să ofere soluții pentru recuperarea de către cetățeni a banilor plătiți pe taxele de poluare”

În cadrul ședinței de miercuri, 15 februarie, a Comisiei pentru transporturi si infrastructură am abordat un subiect extrem de important pentru toți românii: soarta taxei de poluare care în vechea sa formă, timbrul de mediu, a fost abrogată începând cu data de 1 februarie, dar mai important modul în care Guvernul va asigura cadrul legislativ referitor la recuperarea pe cale administrativă a sumelor aferente vechilor forme de taxare.

Am subliniat și accentuat că este nevoie urgent de un act normativ în acest sens, pentru că în momentul de față românii sunt trimiși în instanță să-și recupereze banii plătiți pe aceste taxe, declarate ilegale de către Curtea Europeană de Justiție.
Am primit asigurări din partea reprezentanților ANAF si AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) că în prezent se lucrează la acest act normativ, la fel și pentru o nouă formă a taxei de poluare, care trebuie reglementată ținând cont de cerințele UE, și anume respectarea principiului “poluatorul plătește”.
Văzând modul în care Guvernul Grindeanu gestionează această problemă și ascultând poziția exprimată oficial, azi, în comisie, de către cei doi reprezentanți, îmi dau seama că actualul Executiv nu s-a gândit nicio secundă la consecințele acțiunii lor asupra procedurii administrative de recuperare a banilor de către cetățeni.
Total neprofesionist acest mod de abordare! Iar acum când românii sunt trimiși spre instanțe să-și câștige un drept pentru care statul ar fi trebuit să găsească rapid rezolvare, autoritățile încă nu au identificat o soluție legislativă care să repare acest rău făcut propriilor cetățeni.
De aceea, le-am cerut reprezentanților Guvernului să ne prezinte în maxim 2 săptămâni un grafic de progres pe acest subiect, să ne dea asigurări că oamenii își vor primi banii înapoi pe cale administrativă într-un timp rezonabil, nu în cinci ani, cum era până acum, mai ales că in decizia Curții Europene se precizează că o restituire eșalonată a banilor nu este de dorit, ci abordarea corectă vizează o returnare integrală a sumelor datorate.
Concluzionând, Guvernul trebuie să prezinte public, peste două săptămâni, în cadrul Comisiei de transporturi și infrastructură, soluțiile legislative pentru procedura de restituire pe cale administrativă a sumelor plătite de cetățeni pe vechile forme ale taxei de poluare și, de asemenea, cum va arăta filosofia noii forme de taxare pe poluare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 26 ianuarie 2022, 23:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro