Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Elena Gabriela Udrea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Bogdan Țîmpău (Grup PNL)
Deputatul Bogdan Țîmpău, co-președinte PNL Hunedoara: „Ministrul Energiei, Andrei Gerea, și încă prim-ministrul României, Victor Ponta, trebuie să-și prezinte demisiile pentru sistarea activității termocentralelor de la Mintia și Paroșeni”

Recent, în urma unui control, Garda de Mediu Hunedoara a dispus sistarea activității termocentralelor de la Mintia și Paroșeni, până când cele două unități vor reuși să se conformeze normelor de mediu.

Aceste ultime dispoziții ale Gărzii de Mediu nu au acoperire legală, iar decizia luată este una arbitrară.
De ce spun acest lucru? Pentru că autorizația de mediu pentru termocentrala de la Paroșeni, deși a expirat la data de 01.01.2010, iar pentru Mintia în data de 01.01.2013, în fiecare an, deși au existat cel puțin două controale din partea Gărzii de Mediu, ultimul având loc în luna mai, în urma lor nu au fost dispuse măsuri de sistare a activității celor două termocentrale.
Mai mult, de fiecare dată, la aceste controale a fost constatată lipsa autorizației integrate de mediu, fără consecințe asupra funcționării celor două unități.
Conform Planului Național de Tranziție adoptat de către Comisia Europeană prin Decizia C(2015) 1758 din 30.03.2015 termenele de conformare pentru IMA 2 de la Termocentrala Mintia au fost fixate pentru 31.12.2018, iar pentru IMA 3 la data de 30.06.2020.
Așadar, neexistând presiuni legale pentru sistarea activității, nu poate fi vorba decât despre o presiune politică.
În aceste condiții este evident că o instituție a statului, Garda de Mediu, răspunde la comenzile politice ale PSD-ului și aliaților săi, luând măsura sistării activității termocentralelor Mintia și Paroșeni, și asta pentru că liderii politici ai acestor partide nu își asumă responsabilitatea unei astfel de decizii.
Consecințele sunt grave și îi vor afecta direct pe cei 1219 angajați de la Mintia și 508 de la Paroșeni, parte din cei 6445 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara, cu toții fiind locuitori ai județului nostru.
De asemenea, peste 6000 de familii din Deva vor avea de suferit pentru că vor rămâne fără apă caldă și căldură furnizate de către Termocentrala de la Mintia, iar situația se complică și mai mult pentru aceste familii, în condițiile în care procesul verbal de constatare a fost atacat de către conducerea CEH, iar decizia va fi mult amânată pentru că se intră în vacanță judecătorească. În condițiile în care va dura cel puțin 5 luni pentru aflarea deciziei instanței, există riscul ca cele 6000 de familii din Deva să rămână în plină iarnă fără utilități, în timp ce marii oameni de stat ai PSD-ului fug de răspundere.
Îi somez pe ministrul Energiei, Andrei Gerea, și pe încă prim-ministrul României, Victor Ponta, să-și asume o soluție pentru toți acești oameni și pentru soarta acestor unități economice vitale pentru județul Hunedoara, iar dacă nu sunt capabili să identifice soluții viabile pentru salvarea acestor unități economice să-și prezinte de urgență demisiile.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 25 mai 2024, 11:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro