|
primit de la Comisia pentru afaceri europene
Astăzi 18 iulie 2014 a avut loc la Roma reuniunea periodică a președinților Conferinței organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene – COSAC.
|
Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților a fost reprezentată de domnul Bogdan Radu Țîmpău, președintele comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților.
În luările de cuvânt la punctul din ordinea de zi privind Prioritățile președinției italiene a Consiliului Uniunii Europene, participanții au transmis condoleanțe și și-au exprimat solidaritatea cu familiile victimelor zborului liniilor aeriene malaeziene, prabușit ieri în estul Ucrainei.
Mulțumind organizatorilor pentru vizita la muzeul național, din seara precedentă, domnul Bogdan Radu Țîmpău a arătat că organizația COSAC nu poate imita statuile din acel muzeu, adevărate opere de artă, dar oarbe și surde, ci trebuie să ia atitudine față de evenimentul tragic care ne-a marcat, și anume doborârea avionului liniilor aeriene malaeziene. Nu putem amâna dezbaterea și adoptarea unei poziții până la reuniunea plenara din decembrie, ci trebuie să reacționăm ca un organism viu și să adoptăm chiar astăzi o declarație de condamnare a acțiunilor care au determinat tragedia.
Referindu-se în continuare la agenda președinției italiene, a felicitat președintia pentru re-deschiderea dosarului Schengen în ce privește aderarea României și Bulgariei, exprimând convingerea că președinția ar trebui să-și asume un rol activ în dialogul cu toate statele membre, astfel încât să faciliteze formularea unei decizii pozitive cât mai rapid posibil.
A arătat că o astfel de acțiune ar fi în acord cu intenția președinției de a repune pe agendă dezbaterea privind procesul de integrare politică a Uniunii, de reformă a sistemului instituțional și procedural al UE astfel încât să garanteze că principiul solidarității își ocupă locul cuvenit în arhitectura Uniunii.
În continuare a menționat importanța necesității ca președinția italiană să promoveze finalizarea rapidă a procesului de ratificare și aplicarea provizorie imediată a prevederilor Acordurilor de asociere și liber schimb cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina, cu aceeași atenție și pentru etapa de implementare.
A informat că România va susține în continuare importanța strategică a resurselor energetice autohtone, potențialul diferitelor zone noi de resurse energetice precum Marea Neagră, rolul esențial al energiei nucleare în mixul energetic, diversificarea corespunzătoare a rutelor și surselor de aprovizionare, luarea în considerare a importanței securității energetice a părților contractante ale Comunității Energiei, în mod particular Republica Moldova și Ucraina, precum și necesitatea investițiilor și interconectărilor regionale (precum interconectarea cu Republica Moldova).
Domnul deputat Țîmpău a mai subliniat că țara noastră susține importanța politică a finalizării negocierilor și recunoaște potențialul de creștere economică a Acordului de Comerț Liber dintre UE și SUA. |
| |