Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Activité parlementaire
2012-2016 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
2008-2012 (dep.)
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2012-2016 > Chambre des Députés > Radu Bogdan Timpau > Communiqués de presse Versiunea pentru printare

În deschiderea acestei întâlniri, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, liberalul Bogdan Radu Țîmpău, a felicitat dinamismul și substanța activității Ambasadei elene în România subliniind faptul că una dintre provocările mandatului Greciei în fruntea Consiliului Uniunii Europene o reprezintă perioada imediat următoare marcată de alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai: „Președinția elenă este una cu experiență, fiind a cincea oară când Grecia asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În mai vom avea alegeri europarlamentare, dar lupta cu efectele crizei economice din UE trebuie să continue și, de asemenea, este important să fim atenți și la tensiunile și incertitudinile de la granițele UE cu care ne confruntăm. De aceea, experiența dumneavoastră, dedicația și profesionalismul sunt binevenite și apreciate”, a subliniat președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.
La rândul său, E.S. domnul Grigorios Vassiloconstandakis a făcut o trecere în revistă a celor mai importante puncte de pe agenda președinției elene la Consiliului Uniunii Europene pentru acest semestru, precizând că mandatul a fost asumat într-un moment în care Europa traversează o perioadă delicată.
Astfel, pilonii care stau la baza viziunii elene în legătură cu direcțiile de acțiune ce vor fi promovate până la sfârșitul celor 6 luni sunt reprezentați de promovarea creșterii locurilor de muncă, lărgirea Uniunii, mai ales a uniunii monetare, prin introducerea unor politici și acțiuni cu scopul de a îmbunătăți zona euro, migrația, gestionarea granițelor, mobilitatea cetățenilor în spațiul comunitar, securitatea Uniunii Europene și politicile maritime.
În urma prezentării agendei de către ambasadorul statului elen, au fost abordate, prin întermediul unor întrebări adresate invitatului de către membrii Comisiilor pentru afaceri europene, problematici precum: aderarea României la Spațiul Schengen, afirmându-se încă o dată faptul că au fost îndeplinite toate criteriile tehnice de aderare, combaterea discriminărilor, a xenofobiei și a rasismului din discursul public al unor lideri europeni, mai ales în context electoral, precum și intensificarea eforturilor de sprijinire a Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
În finalul discuțiilor, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, liberalul Bogdan Radu Țîmpău, si-a exprimat convingerea că mandatul președintiei elene va constitui un succes în atingerea acestor obiective și în gestionarea crizei prin care întreaga Europă trece în acest moment, identificând principalele puncte de interes atinse în cadrul discuțiilor. ”Sunt foarte multe teme de interes în acest moment pe agenda Uniunii Europene, de aceea este important ca instituțiile acesteia să adopte politici active în vederea combaterii șomajului mai ales în rândul tinerilor, iar acest lucru este condiționat de promovarea unor acțiuni de încurajare a mobilității forței de muncă și de impulsionarea unui sector-cheie, cel al IMM-urilor, motiv pentru care este esențială facilitarea accesului acestora la surse de finanțare”.
Nu în ultimul rând, domnul președinte Bogdan Radu Țîmpău a reiterat importanța sprijinirii Republicii Moldova în atingerea obiectivului de etapă, anume aderarea la Uniunea Europeană, România fiind deja un partener declarat în acest sens:„Dorința Republicii Moldova de a avea un viitor european trebuie să fie întâmpinată de către Uniunea Europeană cu deschidere, oferindu-i-se o perspectivă europeană cu obiective concrete, bine definite și puternic asumate”. Totodată, a fost subliniată și necesitatea intensificării eforturilor pentru o rezolvare pe cale diplomatică a situației din Ucraina, evitându-se astfel tensiuni și instabilitate la granița Uniunii Europene.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 18 mai 2024, 19:51
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro