Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Răzvan-Ionuț Tănase > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Răzvan-Ionuț Tănase
PROPUNERE LEGISLATIVĂ PENTRU MODIFICAREA ART. 83 DIN LEGEA NR. 263/2010 PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII

Întrucât până în momentul de față, în România, nimeni nu a urmărit articularea unui sistem de protecție socială care să includă copiii rămași orfani prin decesul unuia sau ambilor părinți, fără a ține cont de stagiul de cotizare și vârsta părintelui decedat, iar consecințele resimțite sunt extrem de dureroase pentru această categorie a populației, am hotărât depunerea unei inițiative pentru modificarea art.83 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În elaborarea acestui proiect am analizat, inclusiv, cazurile în care ambii părinți decedează, iar copilul/copiii sunt luați în îngrijire de către rude. Cert este faptul că necesitățile materiale privind îngrijirea, creșterea și educarea acestora sunt destul de mari, iar statul ar trebui să intervină, conform Constituției, în a proteja familia.
Consider că aplicarea principiului contributivității în momentul în care se stabilește dreptul la pensia de urmaș și valoarea acesteia, în cazul copiilor orfani, reprezintă o nedreptate la adresa lor. Prin adoptarea propunerii legislative care va înlătura condiționarea pensiei de urmaș de stagiul de cotizare pe care părintele decedat l-a realizat, doresc repararea acestei nedreptăți, aplicată până la momentul actual.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 16 iulie 2024, 3:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro