Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gigel-Sorinel Știrbu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

E greu pentru o țară care a reinstaurat democrația de 25 de ani să-și rezolve toate disputele, să-și corecteze toate erorile săvârșite de-a lungul istoriei recente, să fie în deplină armonie cu sine însăși și cu cetățenii săi. Însă către asta tindem cu toții, indiferent din ce partid facem parte și indiferent de modalitățile pe care credem de cuviință să le utilizăm în acest scop.
Un lucru însă, care depinde în aceeași măsură de noi toți, ne poate ajuta să dăm românilor siguranța că destinul României depinde numai de români. Vă adresez rugămintea de a face posibil ca pe data de 10 mai toți românii să-și sărbătorească Ziua Independenței. Putem fi cu toții de acord că Ziua Independenței se cuvine a fi celebrată în chiar ziua în care făptuitorii acesteia și-au dorit ca ea să fie sărbătorită.
În data de 10 mai 1877, conducătorul statului român, principele Carol I, a semnat proclamația ”Independența absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament, de către Mihail Kogălniceanu, și votată de către reprezentanții celor două Camere.
La 25 de ani de la căderea comunismului, ne putem permite să renunțăm la temerea că Ziua Națională de 1 Decembrie ar putea fi pusă cumva în umbră de recunoașterea oficială a Zilei Independenței. Dimpotrivă, la fel cum independența României a creat premisele și a generat forțele necesare pentru realizarea Marii Uniri, la fel, celebrarea Zilei Independenței potențează și pune în valoare Ziua Națională a României.
Suntem singura dintre țările europene, care au fost în situația de a-și declara independența, care nu are, în mod oficial, o zi a independenței. Depinde doar de noi să intrăm în rândul țărilor europene și cu acest fapt, dar, mai important, depinde doar de noi să redăm cetățenilor splendoarea sărbătorii Zilei Independeței României.
Marți, 24 martie, Proiectul de Lege privind declararea zilei de 10 mai Ziua Independenței României va intra în dezbaterea Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților. Vă solicit sprijinul pentru ca acest proiect să fie aprobat marți în Comisie, să ajungă cu celeritate în plen și să fie votat de către toate forțele politice.
Consider că pentru tânăra democrație română un vot unanim dat în favoarea declarării zilei de 10 mai Ziua Independenței României ar reprezenta dovada asumării valorilor perene ale națiunii române. Acest vot istoric ar putea readuce credibilitatea Parlamentului, o instituție din ce în ce mai controversată.
În speranța că pe 10 mai 2015 românii vor sărbători pentru prima dată după lungul calvar comunist, Ziua Independenței României, vă adresez expresia considerației mele.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 11 august 2022, 15:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro