Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gigel-Sorinel Știrbu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Propunerea legislativă înregistrată de Partidul Democrat Liberal nu propune însă o îmbunătățire a legislației existente în domeniu, ci din contră, limitează drastic procesul de restituire-despăgubire pentru cultul religios mai sus amintit, fiind în acest caz în total dezacord cu principiile Uniunii Europene în materie. Ceea ce PDL propune acum reprezintă o reluare a unei propuneri legislative similare pe care același partid a promovat-o în 2007 și care a fost definitiv respinsă pe 16 aprilie 2013 inclusiv cu voturile deputaților PDL.
Nu în ultimă instanță, propunerea legislativă a PDL încalcă drepturile câștigate prin lege de Biserica Română Unită (Greco-Catolică) și deja s-au semnalat proteste ale reprezentanților acestui cult, inclusiv al comunităților greco-catolice românești din diaspora.
Aspectele legate de anumite imperfecțiuni sau de anumite probleme generate de legislația în domeniu privind restituirea bunurilor oricărui cult religios, trebuie rezolvate și pe calea dialogului amiabil purtat de reprezentanții tuturor cultelor din România.
Numai legea și dialogul dintre reprezentanții comunităților de credincioși pot conduce spre o rezolvare a tuturor problemelor. Lipsa dialogului poate conduce la deteriorarea relațiilor dintre culte și exact acest lucru trebuie evitat.
În calitate de membru PNL, partid care în 2001 și 2005 a dezvoltat legislația privind restituirile bunurilor confiscate de regimul comunist și în calitate de președinte al Comisie pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, resping categoric această propunere legislativă și orice fel de inițiativă legislativă prin care s-ar încerca limitarea proceselor de restituire/despăgubire și orice inițiativă legislativă prin care se aduc prejudicii proprietății.
Prin modificarea articolului 3 al legii, practic, deciziile comunităților de credincioși anulează hotărările judecătorești, călcându-se articolul 44 din Constituție care consfințește "Dreptul de proprietate privată".
Credem că înțelepciunea reprezentanților celor două culte religioase poate să conducă la o rezolvare mulțumitoare pe cale amiabilă, fără implicarea politicianistă a unor persoane dornice de creștere a notorietății publice, prin promovarea unor inițiative legislative absurde și profund anticonstituționale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 22:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro