Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gigel-Sorinel Știrbu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la președintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, domnul deputat Gigel Știrbu (Grup PNL)
Sesizări depuse la Consiliul Național al Audiovizualului

În cursul zilei de luni, 28 noiembrie, am depus la CNA două sesizări. Prima sesizare solicită verificarea de către această instituție a modalității prin care conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de Prim-Ministrul Dacian Cioloș postului TVR 1, pentru emisiunea Viața Satului. Aceasta a primit nr. de înregistrare 10486/28.11.2016. Cea de-a doua se referă la implicarea postului de televiziune Olt TV în campania electorală pentru alegerile parlamentare și are nr. de înregistrare 10487/28.11.2016.

Iată mai jos textele integrale ale sesizărilor.
SESIZARE
Duminică, 27 noiembrie 2016, TVR trebuia să difuzeze, în cadrul emisiunii ”Viața satului”, un interviu înregistrat cu Prim-Ministrul Dacian Cioloș. Premierul României nu a solicitat acest interviu, ci a răspuns invitației TVR. Acesta a dat interviul în calitate de Prim-Ministru și expert în agricultură, fost Comisar European pentru Agricultură. Emisiunea a avut caracter informativ.
Interviul a fost înregistrat miercuri, 23 noiembrie 2016, și urma să fie difuzat duminică, 27 noiembrie 2016 (ambele zile fiind în perioada campaniei electorale) însă, sâmbătă, cu o zi înainte de data apariției, Prim-Ministrul Dacian Cioloș a fost informat că difuzarea va fi amânată.
Având în vedere cele de mai sus, precum și comunicatul TVR, care nu a fost postat pe site-ul oficial al SRTv, dar a fost difuzat de alte instituții de presă, vă rog să investigați, să clarificați și să faceți publice următoarele aspecte:
 • Care sunt motivele pentru care interviul cu Prim-Ministrul Dacian Cioloș a fost amânat?
 • Care a fost procedura prin care s-a decis amânarea difuzării acestui interviu?
 • Dacă motivația amânării este perioada campaniei electorale, de ce a fost solicitat Dacian Cioloș să înregistreze interviul miercuri, 23 noiembrie 2016, având în vedere că deja începuse campania electorală?
 • Care sunt aspectele sau mesajele transmise de către Prim-Ministrul Dacian Cioloș către public, în cadrul interviului, care v-au determinat să considerați acest interviu o comunicare electorală?
 • În măsura în care afirmația din comunicatul SRTv este adevărată (și acest lucru va reieși în urma analizei CNA): ”premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie — și ar fi incorect.”, înseamnă că SRTv a încălcat legea, așa cum se arată în același comunicat: "premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanțul unui an de guvernare”.
 • Cum este posibil ca SRTv să solicite difuzarea unui interviu cu Prim-Ministrul Dacian Cioloș într-o emisiune electorală, atâta vreme cât acest lucru ar încălca legea electorală care prevede că numai candidații și susținătorii acestuia pot lua parte la astfel de emisiuni?
  Vă rog să răspundeți cu celeritate acestei sesizări,
  ***
  SESIZARE
  În urma vizionării programelor televiziunii locale Olt TV, începând cu data de 11 noiembrie 2016, am observat că acest post prezintă în mod inechitabil candidații și partidele politice aflate în cursa electorală în județul Olt. Ca urmare, am verificat în detaliu prevederile legale în vigoare privind campania electorală în spațiul audiovizual. Iată concluziile.
  Potrivit Deciziei nr. 592 din 18 octombrie 2016 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale din anul 2016 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, publicată pe site-ul CNA, pentru reflectarea campaniei electorale, radiodifuzorii pot realiza și difuza numai tipurile de emisiuni cu caracter electoral prezentate la art 5: emisiuni informative, emisiuni electorale și emisiuni de dezbatere electorală. De asemenea, Decizia CNA clarifică, la art 6, alin. (1), ”În perioada campaniei electorale candidații și reprezentanții competitorilor electorali au acces numai în emisiunile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b) și c) difuzate de posturile de radio și televiziune, publice și private, implicate în campania electorală. alin. (2) În perioada campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni produse, realizate sau moderate de candidați și de reprezentanți declarați ai competitorilor electorali.
  CONCLUZIA 1. POSTURILE DE TELEVIZIUNE SAU RADIO ORI PREZINTĂ CANDIDAȚII ÎN MOD ECHITABIL ÎN CADRUL EMISIUNILOR ELECTORALE, ORI NU PERMIT ACCESUL NICIUNUI CANDIDAT LA TELEVIZOR ÎN PERIOADA CAMPANIEI ELECTORALE.
  De asemenea, Decizia CAN nr. 592 din 18 octombrie 2016 prevede la ART. 4 - (1) Posturile de radio și de televiziune private au obligația să comunice Consiliului Național al Audiovizualului, denumit în continuare CNA, implicarea lor în campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum și intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, până cel mai târziu în ziua de 10 noiembrie 2016, printr-o adresă, conform modelului prezentat în anexă.
  CONCLUZIA 2. NUMAI POSTURILE DE TELEVIZIUNE ȘI RADIO CARE AU COMUNICAT CNA LISTA EMISIUNILOR ELECTORALE PÂNĂ LA DATA DE 10 NOIEMBRIE POT DIFUZA ASTFEL DE EMISIUNI.
  CNA se obligă prin această Decizie: (2) Lista radiodifuzorilor care au notificat CNA intenția de reflectare a campaniei electorale, în condițiile prevăzute la alin. (1), va fi comunicată public pe pagina de internet a CNA.
  CONCLUZIA 3. DACĂ UN POST DE TELEVIZIUNE SAU RADIO NU SE REGĂSEȘTE ÎN LISTA PUBLICATĂ DE CNA PE SITE-UL SĂU ÎNSEAMNĂ CĂ NU ARE DREPTUL DE A DIFUZA EMISIUNI ELECTORALE.
  Potrivit site-ului propriu, postul Olt TV este implicat în campania electorală, vezi aici http://www.olttv.ro/campania-electorala-la-olt-tv/ . Însă, OLT TV nu se află în lista radiodifuzorilor care au notificat CNA că vor face emisiuni electorale, vezi aici: http://www.cna.ro/Radiodifuzorii-care-au-notificat.html
  CONCLUZIE 4. ORI POSTUL OLT TV NU ESTE ABILITAT SĂ DIFUZEZE EMISIUNI ELECTORALE, ORI CNA A COMIS O EROARE PRIN NEPUBLICAREA ANEXEI LA DECIZIA 592 A CNA COMPLETATĂ DE CĂTRE OLT TV PRIN CARE ACEASTA ANUNȚĂ CĂ VA DIFUZA EMISIUNI ELECTORALE.
  Având în vedere cele expuse mai sus, solicit Consiliului Național al Audiovizualului să facă verificări și să prezinte public concluziile în următoarele privințe:
  1. Postul Olt TV a transmis către CNA documentul Anexă la Decizia CNA nr. din nr. 592 din 18 octombrie 2016 completat cu emisiunile electorale pe care dorește să le difuzeze, până la data legală de 10 noiembrie 2016?
  2. Care sunt motivele pentru care documentul Anexă la Decizia CNA nr. din nr. 592 din 18 octombrie 2016 completat cu emisiunile electorale pe care dorește să le difuzeze postul Olt TV nu este prezent pe site-ul CNA la o săptămână de la începerea campaniei electorale?
  3. Care este rezultatul monitorizării postului Olt TV din 11 noiembrie până în prezent, cu privire la:
 • A prezentat teme de campanie și candidați doar în emisiunile electorale însemnate ca atare?
 • A respectat regulile privind prezentarea echitabilă a candidaților de la toate forțele politice?
  Având în vedere că suntem deja în toiul campaniei electorale, vă solicit să publicați un răspuns cu celeritate.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 23:19
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro