Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Sándor Bende > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru industrii și servicii, domnul deputat Sandor Bende (Grupul parlamentar al UDMR)

Domnul deputat Sándor Bende, președintele Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, a participat, în perioada 16-18 aprilie 2024, la Forum Legislatorilor IRENA, la cea de-a 14-a Adunare anuală a Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă, precum și la o serie de reuniuni asociate, organizate la Abu Dhabi.

Evenimentul, care a reunit participanți din peste 140 de state, a oferit cadrul pentru interacțiuni și schimburi de opinii între parlamentari și oficiali guvernamentali cu atribuții în promovarea politicilor privind accelerarea tranziției energetice și creșterea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, experți în domeniul energiei și reprezentanți ai unor organizații regionale și internaționale.
Sesiunile din program au avut ca punct de plecare concluziile Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice din decembrie 2023, ediția din acest an al Forumului Legislatorilor având ca temă centrală Elemente de bază pentru un viitor regenerabil: Accelerarea progresului către angajamentul COP28.
Dezbaterile s-au concentrat pe necesitatea triplării producției globale de energie regenerabilă până în 2030, dublarea anuală a parametrilor care să asigure creșterea eficienței energetice, nevoia imediată de modernizare și extindere a infrastructurii energetice, precum și pe reducerea decalajelor dinte nord și sud, în acest domeniu. In acest context, amplul proces de tranziție energetică se impune a fi abordat de fiecare stat cu măsuri flexibile și adaptate corespunzător resurselor de care dispune, contribuind astfel la eforturile de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5 °C și de consolidare a rezilienței energetice.
Totodată, pe parcursul dezbaterilor, a fost accentuat faptul că implementarea de acțiuni imediate pentru atingerea țintelor asumate trebuie să fie susținută de politici adecvate și soluții de finanțare care să impulsioneze investițiile și folosirea de noi tehnologii în energia curată.
Directorul general al IRENA, domnul Francesco La Camera, a apreciat tranziția energetică ca fiind esențială în luarea deciziilor politice, cu un impact real asupra vieții de zi cu zi: „Privind spre viitor, suntem conștienți că vor apărea provocări. Pe unele le putem anticipa, pe altele nu. Dar atât timp cât rămânem pe calea inovației, cooperării și determinării, putem ajunge la un viitor energetic bazat pe surse regenerabile”.
Din partea Senatului, la reuniunile IRENA, au participat domnii senatori Daniel-Cătălin Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii și servicii, și Eugen Țapu Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism. Ministerul Energiei a fost reprezentat de domnul Alexandru Manda, consilier al ministrului.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 14 iunie 2024, 16:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro