Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Sándor Bende > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru industrii și servicii, domnul deputat Bende Sándor (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 8-11 noiembrie 2022, o delegație a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, condusă de domnul deputat Bende Sándor, președintele comisiei, a efectuat o vizită în Scoția, la Aberdeen și Edinburgh.

Din delegație au făcut parte doamna deputat Cristina Prună, vicepreședinte, precum și domnul deputat Claudiu Manta și doamna deputat Elena Stoica, membri ai comisiei.
Demersul Comisiei pentru industrii și servicii s-a înscris în contextul interesului privind valorificarea potențialului României în domeniu energiei eoliene offshore, al accentuării tranziției energetice de la combustibilii fosili la sursele regenerabile, al evoluțiilor recente înregistrate la nivelul politicilor din domeniu, precum și al eforturilor de atingere a obiectivului de neutralitate climatică pe plan european, până în 2050. Astfel, vizita și-a propus obținerea unor exemple de bună practică și realizarea unui schimb util de informații în ceea ce privește dezvoltarea proiectelor de producere a energiei eoliene în largul mării, pornind de la faptul că, în România, în acest moment, nu există un cadru legislativ care să reglementeze operațiunile aferente exploatării.
Programul a cuprins convorbiri cu doamna Fiona Hyslop, vicepreședinte al Comisiei pentru Net Zero, energie și transport din Parlamentul Scoției, cu domnul Michael Matheson, ministrul scoțian pentru Net Zero, energie și transport, experți din grupul de lucru offshore wind de la nivelul Guvernului scoțian, reprezentanți ai companiilor Flotation Energy și DNV, precum și cu primarul din Aberdeen. Totodată, programul a inclus o deplasare pe mare, la parcul offshore wind Flotation Energy Aberdeen.
Convorbirile s-au concentrat pe aspecte precum legislația din sectorul offshore wind, reglementările specifice și elaborarea Planului de amenajare a spațiului maritim, valorificarea potențialului eolian în generarea de energie electrică din surse regenerabile, impactul economic și social al parcurilor eoliene din largul mării, obiective pe termen scurt și mediu etc.
Pe parcursul întrevederilor, domnul președinte Bende Sándor a prezentat situația națională din domeniul energiei, precizând că “pentru România, energia eoliană offshore reprezintă o bună modalitate de diversificare a surselor de energie care compun mix-ul energetic național, contribuind la îndeplinirea obiectivului de dezvoltare economică și de consolidare a securității energetice a țării”.
În organizarea și desfășurarea în bune condiții a programului vizitei, delegația parlamentară română a beneficiat de sprijinul Ambasadei României la Londra și a Consulatului României la Edinburgh.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 22 iunie 2024, 13:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro