Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Nicolae-Daniel Popescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Nicolae Daniel Popescu (Grupul parlamentar al USR)
Deputatul USR Daniel Popescu i-a adus în atenție Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor situația îngrijorătoare legată de efectivele de mistreți din județul Suceava

Parlamentarul sucevean Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 - Diaspora, membru al Comisiei pentru agricultură și silvicultură, s-a adresat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Costel Alexe, pentru a-i aduce în atenție situația îngrijorătoare a efectivelor de mistreți din județul Suceava și daunele provocate de aceștia.

Totodată, deputatul USR i-a transmis ministrului liberal o serie de întrebări referitoare la măsurile dispuse de Ministerul Mediului pentru corecta gestiune a acestor efective, într-un context în care nu doar numărul lor și pagubele pe care le produc în județul Suceava constituie o problemă, ci și bolile pe care le răspândesc, cum este, de pildă, pesta porcină africană.
În cadrul audiențelor și a activității parlamentare în teritoriu (comunele Iacobeni, Pojorâta, Șarul Donei, Breaza, Crucea, orașele Broșteni, Gura Humorului, mun. Vatra Dornei, mun. Câmpulung Moldovenesc etc.), parlamentarul USR a primit din partea sucevenilor mai multe sesizări referitoare la daunele cauzate de porcii mistreți de pe raza județului. Atât locuitorii din zona montană, cât și cei de la șes se plâng că efectivele de mistreți sunt cu mult peste optim. Aceștia ajung în fiecare an în culturile agricole, pășuni, gospodării, provocând stricăciuni care afectează culturile și terenurile. Fermierii și-au exprimat îngrijorarea pentru culturile de cerealele semănate în toamnă (în special grâu, dar și secară, triticale, orz, orzoaică), dar și pentru culturile care sunt însămânțate în primăvară. Cei mai afectați sunt fermierii din zona de munte și agricultorii din zonele de deal,cu precădere cei ale căror culturi sunt situate în apropierea pădurilor sau mlaștinilor și râurilor unde mistreții se adăpostesc.
În acest context, deputatul Daniel Popescu i-a solicitat ministrului mediului, apelor și pădurilor informații legate de modul în care Ministerul Mediului (MMAP) gestionează problematica efectivelor de porci mistreți în mod deosebit în județul Suceava și măsurile avute în vedere pentru un mai bun management al acestora, având în vedere situația de pe teren. În răspunsul formulat, MMAP a precizat că, pentru perioada 2019-2020, cota de recoltare pentru specia de mistreț a fost stabilită la 1232 de exemplare, dintre care s-au recoltat 693, puțin peste jumătate din cota.
Cât despre pagubele produse de aceste animale, Garda Forestieră Suceava a înregistrat un număr de cinci cereri de constatare a pagubelor produse de exemplarele de mistreți, în anul 2019. Dintre acestea, doar un dosar a fost înaintat către MMAP în vederea acordării de despăgubiri, în cazul celorlalte patru comisia întocmită pentru constatarea și evaluarea pagubelor hotărând neacordarea de despăgubiri, pe motivul că „nu au putut fi evaluate pagubele produse de mistreți, sub aspectul că pagubele nu au survenit culturilor agricole”.
În opinia deputatului USR, numărul de cereri de constatare a pagubelor este extrem de mic în raport cu situația de pe teren, iar acest lucru se explică atât prin procedura foarte complicată, cât și prin faptul că fermierilor nu li se aduce la cunoștință posibilitatea de despăgubire și pașii care trebuie urmați:
„În cadrul audiențelor parlamentare și a activității în teritoriu, cetățenii s-au plâns de procedura greoaie de constatare a pagubelor și de acordare a despăgubirilor, fapt care m-a și determinat să îl întreb pe domnul ministru de numărul de cereri de despăgubire depuse în anul 2019. Din păcate, în tot județul Suceava au fost doar 5 cereri de constatare a pagubelor produse de mistreti, ceea ce arată că procedura de despăgubire nu este deloc una la îndemâna fermierilor sau nu este cunoscută de aceștia”, a afirmat parlamentarul USR.
Potrivit deputatului, cota din efectivele de mistreți recoltată deja, care este puțin peste jumătate, explică numărul mare de sesizări pe care le-a primit din partea agricultorilor. În opinia lui Daniel Popescu, autoritățile ar trebui să dinamizeze procesul de recoltare a celor 582 de exemplare rămase recoltat, astfel încât riscul pagubelor produse de acestea asupra terenurilor și culturilor sucevene să fie diminuat simțitor. Mai mult, având în vedere pericolul de răspândire a pestei porcine africane prin intermediul acestor animale, autoritățile competente ar trebui să grăbească pe cât posibil procesul de recoltare. Și aceasta având în vedere că județul Suceava se află la granița cu Ucraina, țară în care au fost descoperite mai multe focare de infecție, unele dintre ele chiar la frontiera cu județele din nordul țării.
În final, Daniel Popescu îi încurajează pe toți fermierii suceveni păgubiți să sesizeze în scris primăriile locale prin cereri de constatare asupra pagubelor produse de animale sălbatice în termen de 24 de ore. „De altfel, urmează să trimitem solicitări către Consiliul Județean Suceava și către cele 114 primării din județ să publice pe site-urile proprii și la loc vizibil procedura de acordare a despăgubirilor pentru pagubele cauzate de animalele sălbatice”, a încheiat deputatul sucevean.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 2:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro