Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Nicolae-Daniel Popescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Nicolae Daniel Popescu (Grupul parlamentar al USR)
Marea Britanie a ieșit din UE. Deputatul Daniel Popescu îi îndeamnă pe sucevenii din UK să aplice pentru noul tip de rezidență.

Astăzi este a treia zi în care britanicii nu mai sunt în Uniunea Europeană. Parlamentarul sucevean de diaspora Daniel Popescu (http://www.daniel-popescu.ro), care a locuit și profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani și care cunoaște din experiență problematica din jurul Brexit-ului, îi încurajează pe toți sucevenii care intenționează să rămână în Marea Britanie și de la 1 ianuarie 2021 (după terminarea perioadei de tranziție) să facă pașii administrativi necesari pentru a se înscrie în «EU Settlement Scheme» (https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status), dacă nu au încă un document de rezidență sau cetățenia britanică.

“Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană un moment trist și pentru mine personal, deoarece o importantă țară care mi-a fost a doua casă ani buni a părăsit proiectul european. Decizia cetățenilor britanici trebuie însă respectată, iar datoria Guvernului României este de a consolida relațiile bilaterale cu Marea Britanie în beneficiul cetățenilor celor două state.” - a declarat deputatul USR Daniel Popescu, vicepreședinte al Comisie pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
În materie de securitate, Marea Britanie a fost mereu un partener și aliat important pentru România, susținând intrarea țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană. În acest context, viitoarele relații economice și politice dintre noi și britanici vor trebui să rămână cel puțin la fel de strânse ca până acum.
“Sucevenii care muncesc în Marea Britanie contribuie enorm la economia britanică, dar și la cea a județului Suceava. Până în decembrie 2020, se aplică legislația UE privind libera circulație a cetățenilor europeni, a serviciilor și a bunurilor, iar Marea Britanie rămâne în piață comună, și continuă să contribuie la bugetul Uniunii.” - a adăugat deputatul sucevean Daniel Popescu.
Românii din UK continuă să fie cetățeni europeni, iar în următoarele 11 luni – perioada de tranziție – nu se prevăd schimbări majore pentru românii care locuiesc în Marea Britanie.
“Cunosc comunitatea suceveană din Marea Britanie, este apreciată, bine integrată în societatea britanică. Sucevenii sunt bine pregătiți academic și profesional, marea majoritate ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieței muncii (medici, asistenți medicali, asistenți sociali), dar și în necesare economiei și societății britanice (construcții, agricultură, îngrijirea persoanelor în vârstă). Este îmbucurător că peste 430 de mii de români au aplicat deja pentru statutul de rezident care le dă dreptul de a rămâne în Marea Britanie după 31 decembrie 2020.” - a conchis deputatul USR Daniel Popescu.
Românii care au nevoie de asistență pentru a completa formularele pentru a obține noul tip de rezidență sunt încurajați să apeleze la serviciile ONG-urilor, care sunt gratuite. De exemplu, puteți aplica cu încredere la centrul Citizens’ Advice din localitatea dvs., sau organizația Work Rights Centre cu birouri în Londra și Manchester.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 februarie 2023, 9:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro