Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Nicolae-Daniel Popescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Nicolae Daniel Popescu (Grupul parlamentar al USR)
USR a votat pentru defeudalizarea serviciilor medical-veterinare în teritoriu

Proiectul de lege nr. 148/2019 corectează niște inechități vechi în sistemul sanitar-veterinar prin uniformizarea tipului de contract pentru realizarea unor activități veterinare în circumscripțiile veterinare și acordarea unei sume lunare de 10.000 lei pentru cabinetele veterinarilor concesionari care desfășoară un program zilnic de 8 ore și au în grijă minim 300 de unități vită mare.

Decizia de a susține acest proiect de lege a venit după ce deputații Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, și Stelian Ion, liderul Grupului parlamentar al USR din Camera Deputaților, s-au întâlnit cu reprezentanții la nivel central ai Colegiului Medicilor Veterinari, în urma căreia au fost discutate modificările propuse și impactul acestora asupra activităților medicilor veterinari.
“Uniformizarea tipului de contract ar trebui să ducă la defeudalizarea serviciilor medical-veterinare în teritoriu, acolo unde unele entități private pentru asistență veterinară au creat în ultimii 20 de ani un monopol exclusiv pentru aceste servicii. Ne mai așteptăm că modificările vor duce la creșterea gradului de liberalizare a serviciilor de asistență veterinară și mai ales la noi oportunități pentru absolvenții români de medicină veterinară și medicii veterinari tineri, autorizați în condițiile legii. Cu alte cuvinte, motive în plus ca medicii veterinari să rămână în țară”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură.
Inițiativa instituie obligația direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București de a încheia contracte de concesiune pe o durată de 5 ani, cu medicii veterinari organizați în condițiile legii. Mai stabilește acordarea, din bugetul ANSVSA, a unei sume lunare de 10.000 lei fiecărui medic veterinar cu drept de liberă practică, care deține maximum 2 contracte și efectuează un program zilnic de 8 ore în exploatațiile nonprofesionale pe o rază de 30 km, astfel încât să existe un număr minim de animale ce atinge 300 de Unități Vită Mare (UVM).
“Ne-am fi dorit ca în urma discuțiilor cu partidele politice să putem reduce contractele de concesiune la 3 ani, nu 5 cum a propus acest proiect. Este un aspect care considerăm că ar fi liberalizat piața și mai mult”, a conchis deputatul USR.
Momentan, Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene pot încheia două tipuri de contracte cu entitățile private care oferă servicii medical veterinare:
- de concesiune (a căror valabilitate expiră în 2021), pentru care ANSVSA plătește tarife aprobate prin HG nr 1156/2013 și
- contracte de prestări, ANSVSA plătește prețul ofertat de către prestator.
USR își dorește ca acest proiect să ducă la îmbunătățirea condiției socio-economice și profesionale a medicului veterinar, cu precădere a celor din mediul rural și la o creștere simțitoare a calității serviciilor de asistență veterinară.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 2:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro